Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΔΕΗ: Οικονομικότερη για καταναλωτές

ΔΕΗ: Οικονομικότερη για μικρούς καταναλωτές
Στις υψηλότερες καταναλώσεις οι χρεώσεις των δύο ιδιωτικών εταιρειών, που είναι οι βασικοί ανταγωνιστές της, γίνονται αρκετά ελκυστικές και σε πολλές περιπτώσεις φθηνότερες
Της Μανταλένας Πίου
Οικονομικότερα παραμένουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ για χαμηλές καταναλώσεις ηλεκτρισμού ως τις 800 Κwh το τετράμηνο, αλλά από εκεί και πάνω, στις υψηλότερες καταναλώσεις, οι χρεώσεις των δύο ιδιωτικών εταιρειών, που είναι οι βασικοί ανταγωνιστές της, γίνονται αρκετά ελκυστικές και σε πολλές περιπτώσεις φθηνότερες. Αυτό προκύπτει από τους συγκριτικούς πίνακες που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με τις χρεώσεις τριών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, της ΔΕΗ, της Aegean Power και της Energa Power Trading ανάλογα με τον αριθμό των κιλοβατωρών το τετράμηνο.
Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ για κατανάλωση 800 Κwh το τετράμηνο χρεώνει 70,98 ευρώ στο μονοφασικό ρεύμα και 78, 45 ευρώ στο τριφασικό, ενώ το φθηνότερο πακέτο της Αegean Power κοστίζει 101,51 ευρώ το τετράμηνο (Αegean 1.000) και της Εnerga 122,67 ευρώ (Εnerga Standard).
Χρεώσεις
Για καταναλώσεις 1.100 kWh το τετράμηνο, η ΔΕΗ χρεώνει 120,56 ευρώ στο μονοφασικό και 132,45 ευρώ στο τριφασικό, ενώ το φθηνότερο της Aegean, το «1.000», είναι στα 121,05 ευρώ και της Εnerga 118,67 ευρώ (Εnerga 900). Στις 1.800 Kwh το τετράμηνο η χρέωση της ΔΕΗ ανεβαίνει στα 209,11 ευρώ στο μονοφασικό και στα 225,78 ευρώ στο τριφασικό ρεύμα, ενώ το πακέτο «Αegean 1.700» χρεώνει 202,41 ευρώ το τετράμηνο και το «Energa 1.400» 196 ευρώ στο τετράμηνο. Στις 2.000 Kwh το τετράμηνο η ΔΕΗ χρεώνει στο μονοφασικό 231,95 ευρώ και στο τριφασικό 248,62 ευρώ, ενώ το Aegean 1.700 κοστίζει 288,90 ευρώ και το «Energa 900» χρεώνει 261,33 ευρώ.
Για 3.000 Kwh το τετράμηνο στη ΔΕΗ κοστίζει 433,90 ευρώ το μονοφασικό και 450,57 ευρώ το τριφασικό, ενώ το «Aegean 3.600» χρεώνει 485,85 ευρώ και το «Energa 900» χρεώνει 406,33 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι οι τιμές των πακέτων περιλαμβάνουν όλες τις χρεώσεις που αφορούν στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός των φόρων (ΔΕΤΕ, ΕΦΚ, ΦΠΑ) και των χρεώσεων υπέρ τρίτων (ΤΑΠ, δημοτικοί φόροι, ΕΡΤ).
Οδηγίες
Η ΡΑΕ στις οδηγίες της προς τους οικιακούς καταναλωτές προτρέπει να ελέγξουν τους εκκαθαριστικούς τους λογαριασμούς για να διαπιστώσουν το ποσό της τετραμηνιαίας κατανάλωσης σε κιλοβατώρες (Κwh). Iδανικά χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εκκαθαριστικοί λογαριασμοί για να διαμορφωθεί μία σωστή εικόνα, λόγω των εποχικών διακυμάνσεων στην κατανάλωση ηλεκτρισμού.
Ο καλύτερος τρόπος για την επιλογή προμηθευτή είναι οι υπολογισμοί να γίνουν με βάση την ετήσια κατανάλωση. Ακόμα και αν ένα πακέτο φαίνεται ακριβότερο για ένα τετράμηνο, η ωφέλεια του καταναλωτή από την εφαρμογή του πακέτου τα δύο άλλα τετράμηνα ενδεχομένως να υπερκαλύπτει την ακριβότερη χρέωση του πρώτου τετραμήνου.
http://www.rae.gr/site/categories_new/electricity/market/supply/invoice/info.csp?viewMode=normal
============================================
ΔΕΗ: Δάνειο 310 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ
Η συμφωνία υπογράφηκε χθες στην Αθήνα από τον αντιπρόεδρο της τράπεζας Πλούταρχο Σακελλάρη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό
Δάνειο ύψους 310 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στη ΔΕΗ, για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης, με σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού και την ενίσχυση, επέκταση και βελτίωση της απόδοσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού στο σύνολο της χώρας.
Η συμφωνία με την ΕΤΕπ υπογράφηκε χθες στην Αθήνα από τον αντιπρόεδρο της τράπεζας Πλούταρχο Σακελλάρη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό. Από το σύνολο του δανείου τα 150 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη και τα 160 εκατ. ευρώ για την επέκταση και ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, από την υψηλή τάση των 400 kV έως τη χαμηλή τάση.
Ο κ. Σακελλάρης δήλωσε ότι το δάνειο χρηματοδοτεί επενδύσεις που συμβάλλουν στην προσπάθεια για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι «η μακρόχρονη συνεργασία με την ΕΤΕπ επεκτείνεται σήμερα στην υποστήριξη των νέων στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΔΕΗ, για τη δημιουργία νέων θερμοηλεκτρικών σταθμών και την αντικατάσταση παλαιών μονάδων, καθώς και σε επενδύσεις για την επέκταση και αναβάθμιση δικτύων».

Aegean Power: Μήνυση για απεργίες
Απώλειες ύψους 2,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας της πρόσφατης απεργίας της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ υποστηρίζει ότι είχε η ελληνική ιδιωτική εταιρεία εμπορίας ηλεκτρισμού Aegean Power, η οποία κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στο διάστημα από 20 έως και 29 Ιουνίου.
Η εταιρεία ζητεί να διωχθεί κάθε υπεύθυνος για την αναστολή της λειτουργίας εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής στο διάστημα της απεργίας με αποτέλεσμα τις περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας, που επηρέασαν μεγάλο μέρος των καταναλωτών και πελατών της Aegean Power. Το γεγονός αυτό, υποστηρίζει η Aegean, οδήγησε στην τεχνητή μόχλευση της χονδρικής τιμής του ρεύματος σε βάρος του συνόλου των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και των Ελλήνων καταναλωτών. Ας σημειωθεί ότι και άλλες ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ρεύματος, που επλήγησαν με τον ίδιο τρόπο, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Η Αegean έχει σήμερα περισσότερους από 100.000 εμπορικούς και οικιακούς πελάτες.
=================================
«AEGEAN POWER»
Προκαλεί με μήνυση για «απεργιακές» απώλειες
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε η εταιρεία προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος AEGEAN POWER, «για το αδίκημα της παρακώλυσης της λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων», την περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, επειδή κατά τη διάρκειά τους «ανεστάλη η λειτουργία σειράς εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν εκ περί τροπής περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζοντας μεγάλο μέρος των καταναλωτών και πελατών της».
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχασε 2,5 εκατ. ευρώ σε 9 μέρες λόγω της τεχνητής μόχλευσης της χονδρικής τιμής που λειτούργησε σε βάρος των καταναλωτών και των προμηθευτών. Βεβαίως, έχει αξία να σημειωθεί, ότι το ίδιο διάστημα οι ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής «θυσαύρισαν» λόγω της εκτίναξης της χονδρικής τιμής. Η «απελευθέρωση» της ενέργειας σημαίνει μεγάλα κέρδη και μεγάλες απώλειες κάποιες - λίγες - φορές για τους επιχειρηματίες, αλλά μόνιμες και μεγάλες απώλειες για τα λαϊκά νοικοκυριά.
===========================
Κομισιόν: Το Αλουμίνιο να επιστρέψει 17,4 εκατ. στο κράτος
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την Αλουμίνιον της Ελλάδας να επιστρέψει το ποσό των 17,4 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος, υποστηρίζοντας ότι τα μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που χορήγησε στην εταιρεία η ΔΕΗ, κατά το διάστημα 2007-2008, της προσέφεραν αδικαιολόγητο πλεονέκτημα.
Κατά την Επιτροπή, η Αλουμίνιον της Ελλάδος επωφελήθηκε από τη διαφορά μεταξύ των προτιμησιακών τιμολογίων της και των συνήθων τιμών για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Η Κομισιόν εξέτασε επίσης τη χρηματοδότηση, από την κρατικής ιδιοκτησίας Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, αγωγού φυσικού αερίου, που συνδέει την Αλουμίνιον της Ελλάδος με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, καταλήγοντας, ωστόσο, στο συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.
=======================================
«Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα, χειρότερη η οικονομική κατάσταση»
Αυξημένο 4% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση είναι το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι συμμετείχαν σε απεργίες ή πορείες τον τελευταίο μήνα, φθάνοντας στο 29%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2016784
===============================================
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ.

Το ΔΣ και τα χιλιάδες μελή της ΕΤΕ/ΔΕΗ δηλώνουμε συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και εκφράζουμε την βαθιά οδύνη και την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων και τον δοκιμαζόμενο Κυπριακό λαό.
Σε μία ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για την Ελλάδα και το λαό της, η οικογένεια των τεχνικών της ΔΕΗ στέκεται αλληλέγγυα στις δύσκολες στιγμές που περνά ο αδελφός Κυπριακό λαός, οι οποίες, εκτιμάται θα είναι ακόμα δυσκολότερες το επόμενο χρονικό διάστημα.
Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις με ανησυχία και προβληματισμό και γνωρίζουμε, μέσα από τις ανακοινώσεις της ΑΗΚ, ότι ο σταθμός παραγωγής στη θέση «Βασιλικός» έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, με συνέπια να τεθεί εκτός λειτουργίας.
Εξαιτίας των παραπάνω, είναι προφανές πως η γειτονική μας Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα, που μεταφράζεται σε αδυναμία κάλυψης της ενεργειακής ζήτησης σε μία περίοδο αυξημένων αναγκών λόγω του θέρους και της τουριστικής κίνησης.
Η ΔΕΗ απαρτίζεται από υψηλής στάθμης δυναμικό, με σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και καταστάσεων, το οποίο ζητάμε από την Διοίκηση της Επιχείρησης, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, να τεθεί στην διάθεση του Κυπριακού λαού και στη προσπάθεια που καταβάλει προς αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.
Σε κάθε περίπτωση η ΕΤΕ/ΔΕΗ και τα μελής της δηλώνουμε πρόθυμοι να παράσχουμε κάθε αρωγή και υποστήριξη στον δοκιμαζόμενο Κυπριακό λαό.

Με τις θερμότερες ευχές συμπαράστασης.

Για το ΔΣ της ΕΤΕ/ΔΕΗ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΤΣΙΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

================================================
Και Επισήμως Συνεργάτες η RWE και η Gazprom στην Παραγωγή Ηλεκτρισμού

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα η γερμανική RWE και η ρωσική Gazprom γιαστρατηγική συνεργασία στην παραγωγή ενέργειας στην Ευρώπη. Το σχετικό κείμενο υπέγραψε ο Αλεξέι Μίλερ, πρόεδρος της Gazprom και ο Γιούργκεν Γκρόσμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE.

Η RWE κι η Gazprom θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις επί του ενδεχομένου σύστασης κοινοπραξίας, που θα αποτελείται από υπάρχουσες ή νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με αέριο ή άνθρακα στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και στις Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο.

«Ο κλάδος παραγωγής ηλεκτρισμού αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Gazprom στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων που η γερμανική κυβέρνηση έλαβε για τη μείωση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, υπάρχουν θετικές προοπτικές για την κατασκευή στη Γερμανία νέων σύγχρονων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ως καύσιμο. Το υπογεγραμμένο Μνημόνιο προσφέρει στη RWE προνομιακά δικαιώματα για την πραγματοποίηση διαπραγματευτικών συνομιλιών με την Gazprom αναφορικά με την ολοκλήρωση ενεργειακών έργων σε Γερμανία, Αγγλία και τις Κάτω Χώρες για μια περίοδο τριών μηνών», ανέφερε ο κ. Μίλερ.

Από την πλευρά του οκ. Γκρόσμαν δήλωσε:

«Αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας, όταν εφαρμοστεί στην εμπορική πραγματικότητα, θα μπορέσει να εξασφαλίσει ασφαλή και ανταγωνιστική προμήθεια φυσικού αερίου για την RWE. Επιπροσθέτως, μπορεί να εξασφαλίσει πιθανές συνεργασίες σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού τροφοδοτούμενα από άνθρακα και αέριο εντός και εκτός της Γερμανίας, και συνεπώς να οδηγήσει σε αμοιβαίες ευκαιρίες κοινής ανάπτυξης».

=============================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: