Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

H περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔEH με τη διάθεση ενός ποσοστού 17%

ΔΕΗ: Τα δύο σχέδια της ιδιωτικοποίησης
Θα γίνει είτε μέσω αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, είτε μέσω της πώλησης θυγατρικών της επιχείρησης, είτε με ένα συνδυασμό αυτών των δύο επιλογών
Του Γιώργου Xατζηδημητρίου
H περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔEH με τη διάθεση ενός ποσοστού 17%, όπως έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Mεσοπρόθεσμου Προγράμματος, θα γίνει είτε μέσω αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, είτε μέσω της πώλησης θυγατρικών της επιχείρησης, είτε με έναν συνδυασμό αυτών των δύο επιλογών.
Tη διευκρίνιση έκανε χθες από τη Bουλή ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Eνέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας στους βουλευτές της αρμόδιας Eπιτροπής, ότι ενδεχόμενη πώληση του ποσοστού που ανακοινώθηκε, μέσω του χρηματιστηρίου, «δεν θα ήταν η καλύτερη λύση» με δεδομένες τις χαμηλές αποτιμήσεις της αγοράς στην τρέχουσα συγκυρία. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της λιγνιτικής αγοράς ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, επισημαίνοντας όμως ότι από τις υπάρχουσες επιλογές, η λύση της ανταλλαγής ισχύος (swaps) δεν λύνει το πρόβλημα.
Νέα κοιτάσματα
Aπομένει, όπως είπε η πώληση σταθμών, αλλά και το λελογισμένο άνοιγμα νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων -«πολλά νέα κοιτάσματα θα ήταν λάθος στην παρούσα φάση για τη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά- όπως αυτό της Bεύης. Eιδικά για το τελευταίο, ο υφυπουργός Eνέργειας Γ. Mανιάτης ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα έχει καταρτιστεί ο βραχύς κατάλογος (short list) υποψηφίων, με σκοπό την ανάδειξη του τελικού αναδόχου.
Προηγουμένως, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με το διαχωρισμό των δικτύων ΔEH και ΔEΠA, την αναβάθμιση της PAE και την παραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων σημείωσε εμφατικά την ανάγκη «να μπουν νέοι παίκτες στην αγορά με καθαρούς όρους». Kαι επέμεινε ιδιαίτερα στη ρύθμιση για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, παρατηρώντας ότι η κατεύθυνση που επέλεξε η κυβέρνηση στην παρούσα φάση, «είναι απλώς ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο θα διαδεχθούν και επόμενα βήματα».
Ενεργειακό μείγμα
Πρόσθεσε, όμως, ότι η χώρα σε κάθε περίπτωση, προσανατολίζεται σε νέο ενεργειακό μείγμα, που βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με άξονες την έρευνα, την παραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς. Oι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως τις περιέγραψε αδρά ο υπουργός ΠEKA, θα αφορούν στη Xωροταξία και την Πολεοδομία.
Tην προσεχή εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα. Παράλληλα θα ξεκινήσει η διαβούλευση για το Pυθμιστικό Σχέδιο της Aθήνας και τις οικοδομικές άδειες, ενώ στις επείγουσες προτεραιότητές του, είναι να προχωρήσουν, «χωρίς περιβαλλοντικές εκπτώσεις» οι επενδύσεις που τελούν εν αναμονή στο υπουργείο, όπως συνέβη στην περίπτωση της επένδυσης για την εξόρυξη χρυσού στη Xαλκιδική.
===========================================
Με τρεις τρόπους η διάθεση ποσοστού 17% της ΔΕΗ

Μέσω αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, ή μέσω της πώλησης θυγατρικών εταιρειών της επιχείρησης, ή με συνδυασμό αυτών των δύο επιλογών, θα πραγματοποιηθεί η διάθεση ποσοστού 17% της ΔΕΗ, όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Μέσω αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, ή μέσω της πώλησης θυγατρικών εταιρειών της επιχείρησης, ή με συνδυασμό αυτών των δύο επιλογών, θα πραγματοποιηθεί η διάθεση ποσοστού 17% της ΔΕΗ, όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την ενέργεια, τόνισε ότι "ενδεχόμενη πώληση του ποσοστού που ανακοινώθηκε, μέσω του χρηματιστηρίου δεν θα ήταν η καλύτερη λύση με δεδομένες τις χαμηλές αποτιμήσεις της αγοράς στην παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία".
Αναφερόμενος δε στο θέμα του λιγνίτη υποστήριξε ότι "τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο", διευκρινίζοντας ότι από τις υπάρχουσες επιλογές "η λύση της ανταλλαγής ισχύος δεν λύνει το πρόβλημα". Σύμφωνα με τον υπουργό "απομένει η πώληση σταθμών, αλλά και το άνοιγμα νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων, όπως αυτό της Βεύης".
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Μανιάτης στην τοποθέτησή του επιβεβαίωσε την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιόνιο, λέγοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του "τα συγκεκριμένα κοιτάσματα θα μπορούν να αποδώσουν 300 έως και 500 εκατ. βαρέλια σε βάθος εικοσαετίας, ενώ το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 15 έως 20 δισ. ευρώ.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης της επιτροπής, ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε γνωστό ότι οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αφορούν στη Χωροταξία και την Πολεοδομία. Οπως είπε, την επόμενη εβδομάδα θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα. Παράλληλα θα ξεκινήσει η διαβούλευση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και τις οικοδομικές άδειες.
Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ
========================================
Αλουμίνιον της Ελλάδος: Επιστροφή ενισχύσεων ζήτησε η Κομισιόν

H Kομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα να ανακτήσει την ενίσχυση ύψους 17,4 εκατ. ευρώ από την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» για τα μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που της χορήγησε η ΔΕΗ την περίοδο 2007-2008.
H Kομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα να ανακτήσει την ενίσχυση ύψους 17,4 εκατ. ευρώ από την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» για τα μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που της χορήγησε η ΔΕΗ την περίοδο 2007-2008.
Σύμφωνα με την επιτροπή, η πράξη αυτή προσέφερε αδικαιολόγητο στην εταιρεία έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων.
Στην έρευνά της, που άρχισε τον Ιανουάριο του 2010, η επιτροπή κατέληξε ότι η Αλουμίνιον της Ελλάδος επωφελήθηκε από τη διαφορά μεταξύ των προτιμησιακών τιμολογίων της και των συνήθων τιμών για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. Τα προτιμησιακά τιμολόγια ανάγονται στο 1960 και επρόκειτο να λήξουν το Μάρτιο του 2006. Ωστόσο, όπως αναφέρει η επιτροπή, εφαρμόστηκαν εκ νέου από τον Ιανουάριο του 2007 έως το Μάρτιο του 2008, ημερομηνία κατά την οποία η ΔΕΗ πέτυχε, ύστερα από έφεση, να τεθεί τέρμα στα τιμολόγια αυτά.
Εξάλλου, η επιτροπή εξέτασε τη χρηματοδότηση, από της κρατικής ιδιοκτησίας Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Αλουμίνιον της Ελλάδος με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, καταλήγοντας, στο συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση διεξήχθη σύμφωνα με τους όρους της αγοράς και ότι δεν συνιστά, συνεπώς, κρατική ενίσχυση. Και αυτό διότι η χρηματοδότηση αυτή δημιούργησε επαρκή απόδοση κεφαλαίου.
B. Δεμίρης
===================================
«Γυρίστε πίσω στη δουλειά»!

Ταμεία ζητούν και επιστροφή του εφάπαξ από ασφαλισμένους που πήραν σύνταξη... κατά λάθος

Ρεπορτάζ: Ηλίας Γεωργάκης
Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έχουν αιχμαλωτιστεί ασφαλισμένοι, σε σημείο ώστε ασφαλιστικά ταμεία να ζητούν την επιστροφή στη δουλειά εργαζομένων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, αλλά και να τους επιστραφεί η εφάπαξ αποζημίωση!
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μισθωτή της ΔΕΗ (σ. σ. : τα στοιχεία και τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ»), η οποία συνταξιοδοτήθηκε την 1η Μαρτίου 2011 με μειωμένη σύνταξη. Ηταν 59 ετών, 8 μηνών και 20 ημερών. Τα συντάξιμα χρόνια της ήταν 25 και 3 μήνες, ενώ εξαγόρασε τον πλασματικό χρόνο ανατροφής παιδιού ανεξαρτήτως ηλικίας. Τώρα της έστειλαν επιστολή να γυρίσει στη δουλειά και να επιστέψει το εφάπαξ, γιατί δεν μπορεί να φύγει με μειωμένη σύνταξη παρά μόνο όταν γίνει 61 ετών!
Από τη σχετική αλληλογραφία τής ασφαλισμένης με τις υπηρεσίες του ΙΚΑ προκύπτει ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση (στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας) για τους όρους και τις προϋποθέσεις αναγνώρισης πλασματικού χρόνου παιδιών. Οπως αναλύεται στα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών του ΙΚΑ, με τις διατάξεις του ν. 3655/2008 παρέχεται στις μητέρες ασφαλισμένες όλων των οργανισμών κύριας ασφάλισης (εκτός του ΟΓΑ) η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί και μέχρι τα τρία, που αποκτώνται από 1/1/2000 και εφεξής.
Ο πλασματικός αυτός χρόνος συνυπολογίζεται - υπό προϋποθέσεις - για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος ή για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Το δικαίωμα αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου ασκείται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για πλήρη σύνταξη γήρατος - και όχι για μειωμένη πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως η 37ετία, οι 4.500 ημέρες ασφάλισης, για μητέρες ανηλίκων κ.ά. Παράλληλα, με τις διατάξεις του νόμου 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου) προβλέπεται ως χρόνος ασφάλισης ο πλασματικός χρόνος του ν. 3655/2008 (σ. σ. : παρέχεται η δυνατότητα στις ασφαλισμένες των φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας πλην ΟΓΑ να αναγνωρίζουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης για κάθε παιδί που αποκτούν από 1/1/2000 και μετά, ο οποίος αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές και ανεξάρτητα του χρόνου γέννησης των παιδιών). Συνυπολογίζεται, δε, για τη συμπλήρωση του χρόνου συνταξιοδότησης λόγω γήρατος (40ετία), καθώς και των 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης. Το ίδιο έγγραφο του ΙΚΑ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πλασματικός χρόνος δεν συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.
Στον νέο νόμο. Σημειώνεται ότι στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του ΣΕΠΕ γίνεται αναφορά στην ισχύουσα νομοθεσία (για τον πλασματικό χρόνο παιδιών) με τη σημείωση ότι είχε παρασχεθεί η δυνατότητα στις ασφαλισμένες φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να αναγνωρίζουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης για παιδιά που έχουν γεννηθεί από 1/1/2000 και εφεξής, ο οποίος ανέρχεται στα 5 έτη κατ' ανώτατο όριο (ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε επόμενο και μέχρι το τρίτο) και λαμβάνεται υπόψη είτε για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης. Το δικαίωμα, δε, αυτό μπορούσε να ασκηθεί και από τους ασφαλισμένους πατέρες, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Με το άρθρο αυτό προτείνεται η αντικατάσταση των ανωτέρω διατάξεων με σκοπό την παροχή της σχετικής δυνατότητας αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου των παιδιών και από τους δύο γονείς, υπό τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις, από ασφαλισμένους σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης και ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησης των παιδιών.
==================================================
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεσάζων ιδιωτών «επενδυτών» ο Δήμος Κοζάνης
Καταγγελία με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να μισθώσει κοινόχρηστη έκταση 154 στρεμμάτων σε εταιρεία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Τη μίσθωση για 20 χρόνια κοινόχρηστης έκτασης 154 στρεμμάτων αποφάσισε με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ - Οικολόγων το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, στη συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας. Οι δύο κομμουνιστές εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, αναδεικνύοντας τη ριζική διαφωνία τους με την πολιτική που προωθεί την παράδοση δημόσιας γης για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και βάζει πλάτη στην παράδοση του ορυκτού πλούτου και της ενέργειας σε ιδιώτες, στο ξεπούλημα των λιγνιτωρυχείων και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Η έκταση που παραχωρείται στην εταιρεία «ΕΡΜΗΣ Ενεργειακή ΑΕ», βρίσκεται στους οικισμούς Νέα Νικόπολη (26,1 στρέμματα), Λυγερή (13,5 στρέμματα), Πετρανά (33,5 στρέμματα) και Βατερό (41 και 40,3 στρέμματα).
Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καταγγέλλει το Δήμο ότι «με την ενέργειά του αυτή, φαίνεται ξεκάθαρα ότι εκτελεί χρέη μεσάζοντα και θέλει να περάσει με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, ακόμα και με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, την απελευθέρωση των αγορών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, διευκολύνοντας τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα αυτό, την εξασφάλιση της κερδοφορίας και των επιδοτήσεων από αυτούς». Και συνεχίζει:
«Η περιβόητη "πράσινη ανάπτυξη", είναι μια επικοινωνιακή προπαγάνδα, που γίνεται για να συσκοτίσει τη βασική αιτία που προκαλεί τα οξυμένα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αυτή που έχει σκοπό της τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία, οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, του αέρα, της ενέργειας, των μεταφορών, το εμπόριο των ρύπων. Αυτή είναι η πραγματική αιτία των προβλημάτων που οδηγεί στην απαξίωση της περιοχής, την οποία επικαλούνται οι τοπικοί παράγοντες για να εκχωρήσουν κοινοτικές εκτάσεις σε ιδιώτες. Ολα αυτά γίνονται προκειμένου να βρουν διέξοδο με μεγάλη κερδοφορία, τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που υπάρχουν».
Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί τους εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων Βατερού, Νέας Νικόπολης, Πετρανών και Λυγερής να μη δώσουν τη συναίνεσή τους στην παράδοση των κοινόχρηστων εκτάσεων. Καλεί το λαό να συστρατευθεί με το ΚΚΕ, να παλέψει για ένα ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας στα πλαίσια μιας άλλης εξουσίας που δε θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. «Η εξουσία αυτή είναι η λαϊκή εξουσία, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής ενέργειας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς εξαρτήσεις από το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ο ενιαίος κρατικός φορέας ενέργειας στηριγμένος στις εγχώριες πηγές ενέργειας κύρια το λιγνίτη, το νερό, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να παρέχει φθηνό ρεύμα, ως βασικό κοινωνικό αγαθό στο λαό, αλλά και να αποτελέσει βασικό μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας».
==================================================
Μετοχική Σύνθεση
Μετοχική Σύνθεση ΔΕΗ
Το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ (1.067.200.000 Ευρώ) διαιρείται σε 232.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 4,6 Ευρώ.
Η μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ Α.Ε. κατά την 31.12.2010 είχε ως ακολούθως:
Ελληνικό Δημόσιο 51,12%
ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΤΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ (πρώην ΟΑΠ) 3,81%
Ευρύ επενδυτικό κοινό & θεσμικοί επενδυτές (1) 45,07%

Σημείωση(1):
Συμπεριλαμβάνεται η από την 1/11/2010 συνολική συμμετοχή τηs εταιρείαs"Silchester International Investors LLP", εκ 14.783.793 μετοχών ή 6,37% των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΗ, με την ιδιότητα του διαχειριστή επενδύσεων των παρακάτω πελατών της:

- Silchester International Investors International Value Equity Trust,
- Silchester International Investors International Value Equity Taxable Trust,
- Silchester International Investors International Value Equity Group Trust,
- Silchester International Investors Tobacco Free International Value Equity Trust,
- The Calleva Trust.

Η εταιρεία δεν γνωρίζει να υπάρχουν μέτοχοι, πλήν του "ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ", της "Silchester International Investors" και αθροιστικά των "ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΤΑΠ-ΔΕΗ" και "ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ", που να κατέχουν άμεσα ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 3% του μετοχικού της κεφαλαίου.
====================================================
Η μάχη του μεσοπρόθεσμου και η συνέχιση του αγώναΟι δυνάμεις του «άξονα» (ΕΕ-Ε.Κ.Τ-Δ.Ν.Τ) επέβαλαν τελικά το «αυτοκρατορικό διάταγμα», το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με την βοήθεια των εγχώριων συνεργατών τους, την κυβέρνηση και τους Νενέκους βουλευτές της έτσι που μερικοί από αυτούς έφτασαν στο έσχατο σημείο της αυτογελοιοποίησής τους (όπως στην περιοχή μας) επικαλούμενοι τη σωτηρία της χώρας, υποσχέσεις αλλά και απειλές για να υπερψηφίσουν τελικά αυτήν την άθλια συνθήκη παράδοσης της χώρας και του λαού της στα νύχια των κεφαλαιοκρατών, αιμοδιψών τοκογλύφων.
Το λαϊκό κίνημα στις πλατείες και στους δρόμους των πόλεων της χώρας μας και κυρίως στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος και στους δρόμους γύρω από αυτήν, αντιστάθηκε, πάλεψε, αγωνίστηκε και φώναξε φτάνει πια! Οι φωνές τους έφτασαν απειλητικά κοντά στα αυτιά των κρατούντων εντός της βουλής όπου και ψήφιζαν αυτό τον νόμο έκτρωμα, γι αυτό και χρησιμοποίησαν στο έπακρο ότι διέθεταν στο οπλοστάσιό τους, ασφαλίτες προβοκάτορες, δυνάμεις καταστολής μαζί με τραμπούκους βγαλμένοι θαρρείς από παλιότερες εποχές. κατάργησαν κάθε έννοια δημοκρατίας και συνταγματικής νομιμότητας κτυπώντας ανελέητα και αναίτια απεργούς και διαδηλωτές πνίγοντας τους στα χημικά και στα δακρυγόνα. Μόνο η καθεστωτική κυβέρνηση και η τυφλή στην κυριολεξία ελληνική δικαιοσύνη δεν είδαν τίποτα, τα δε Μ.Μ.Ε αναπαρήγαγαν στην πλειοψηφία τους τα λεγόμενα της αστυνομίας και των συνεργατών τους.
Οι γραφειοκρατικές κομματοκρατούμενες, από τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας που ρήμαξαν όλα αυτά τα χρονιά τον τόπο, συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και αρκετών ομοσπονδιών και συνδικάτων, στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων μακριά από τους οργισμένους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους πολίτες που διαμαρτύρονταν και αγωνιζόντουσαν σθεναρά κατά του μνημονίου.
Υπήρξαν και κάποιες εξαιρέσεις όπως αυτή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που όμως έπραξε αυτό που έμαθε τα τελευταία χρόνια να πράττει. Προκήρυξε 48ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέσα σε απόλυτα νομιμόφρονα πλαίσια που παρά την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στους σταθμούς παράγωγης και στα ορυχεία (τα συγχαρητήρια είναι πολύ λίγα και δεν αρκούν γι’ αυτούς τους συναδέλφους) αναλώθηκε επί δέκα μέρες σε αιτήματα όπως εξαίρεση της ΔΕΗ από το μεσοπρόθεσμο και σε ζητήματα στήριξης από τους τοπικούς άρχοντες ακόμα και από βουλευτές δίνοντας τους την ευκαιρία για πασαρέλες σε πλατείες και τοπικά ΜΜΕ προς τέρψη των ψηφοφόρων τους και όχι για την πραγματική στήριξη στους εργαζόμενους και δεν έκανε τίποτα το αξιόλογο όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε να συντονιστεί αγωνιστικά με άλλες ομοσπονδίες και άλλους κλάδους. Τελικά οι εργαζόμενοι έμειναν μόνοι και απομονωμένοι απέναντι στην τρόικα και την καθεστωτική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να δώσουμε έναν αξιοπρεπή μεν αγώνα αλλά χωρίς ελπίδα και προοπτική νίκης κάτι που σκόρπησε πίκρα και απογοήτευση σε πολλούς εργαζόμενους!
Εμείς στο συνδικάτο μας η «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» πιστεύουμε ότι παρά το άγριο χτύπημα που δεχτήκαμε ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ γιατί ούτε οι επιθέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης τελειώνουν εδώ αλλά ούτε και ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας θα πρέπει να τελειώσει εδώ.
Όμως για να μετατρέψουμε την απελπισία μας σε ελπίδα για το αύριο θα πρέπει να βγούμε από το καβούκι μας και να βρεθούμε σε δρόμους και πλατείες ακόμη και αυτοί που ως σήμερα δεν το είχαν κάνει ποτέ γιατί πίστευαν ότι οι αγώνες δεν προσφέρουν τίποτε. Η πλατεία Συντάγματος, όπου έδρασε μαζί με το ακηδεμόνευτο ταξικό εργατικό κίνημα άσκησε περισσότερη πίεση στους κυβερνόντες από οτιδήποτε άλλο μέχρι στιγμής αναγκάζοντας την κυβέρνηση και τους συμμάχους της να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, χτυπώντας αλύπητα τον «εχθρό λαό» και δηλητηριάζοντάς τον με τόνους καρκινογόνα χημικά!

Όλοι μαζί τώρα, εργαζόμενοι, άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κέντρο αγώνα μέσα από Γενικές Ενωτικές Συνελεύσεις με άμεσο στόχο τις αγωνιστικές μαχητικές διαδηλώσεις και καταλήψεις ώσπου να έρθει η ώρα που το σύνθημα «ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΘΑ ΦΑΝΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ» να γίνει πραγματικότητα!

Κοζάνη 14/7/2011

Ασαλουμίδης Κώστας
Α/Γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη»
============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: