Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΓΕΝΟΠ εξακολουθεί να διατηρεί τον αγωνιστικό της χαρακτήρα, προστατεύοντας τα μέλη της και τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση.

Αποκλειστικό: 1,3 δισ. ευρώ ζητούν πίσω οι εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ!!!
Φωτιές βάζει για μια ακόμη φορά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, που παρά την εκστρατεία συκοφάντησής της, εξακολουθεί να διατηρεί τον αγωνιστικό της χαρακτήρα, προστατεύοντας τα μέλη της και τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση.
Αυτή τη φορά η Ομοσπονδία αναμένεται να ταράξει τα νερά με την αγωγή που έχει ετοιμάσει και η οποία στρέφεται κατά της ΔΕΗ και του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ έναντι των εισφορών ασφάλισης που έχει εισπράξει η ΔΕΗ από το 1999, όταν αποφασίστηκε και επικυρώθηκε με συλλογική σύμβαση η αυτασφάλιση των εργαζομένων στην Επιχείρηση.

Έτοιμη η αγωγή
Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεγάλα και έγκυρα νομικά γραφεία έχουν ήδη επεξεργαστεί το κείμενο της αγωγής και των ασφαλιστικών μέτρων που πρόκειται να κατατεθούν, σε συνέχεια της δήλωσης που είχε κάνει εδώ και καιρό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Φωτόπουλος. Ήδη τα κείμενα αυτά βρίσκονται στα χέρια της ηγεσίας των εργαζομένων προκειμένου οι εκπρόσωποι τους να δώσουν την έγκρισή τους και να προσδιορίσουν σαφώς την ημερομηνία που θα κατατεθούν ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.
Όπως είναι σαφές, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται «περί κεραυνού εν αιθρία», η κατάθεση των αγωγών αυτών αναμένεται να προκαλέσει γενική αναστάτωση και να κάνει την κυβέρνηση να τρέχει, οπότε και θ’ ανοίξουν οι δρόμοι επικοινωνίας μεταξύ του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου και του υπουργού Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου, που εποπτεύει τη ΔΕΗ, και να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι, κάτι που φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Έτσι πρέπει τώρα να τα πούνε, γιατί ο μεν πρώτος πρέπει να βάλει χέρι στα κρατικά ταμεία και ο δεύτερος για να δει τι σημαίνει η καταβολή αυτού του αστρονομικού ποσού και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη γενικότερη οικονομική κατάσταση της εταιρείας και στην προσπάθειά του να πουληθεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σε ξένους επενδυτές…
Και βεβαίως όλα αυτά αναμένεται να γίνουν υπό τον φόβο της παρέμβασης της τρόικας και του ΔΝΤ, αφού τα χρήματα – όπως συνηθίζουν να λένε οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες – μπορεί να λείψουν από τον λογαριασμό για την πληρωμή των δανειστών μας, κινητοποιώντας έτσι παράλληλα τους επιτηρητές και τους δανειστές μας (Ε.Ε. και ΔΝΤ).
Τώρα επί της ουσίας να πούμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο να φοβούνται για το τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές τους, αφού εδώ και 12 χρόνια τα χρήματα αυτά, που ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μπαίνουν στα ταμεία της ΔΕΗ, η οποία τα εκμεταλλεύεται και επενδύει κερδίζοντας, και τώρα θα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών.
Τραγική ειρωνεία…
Πάντως η υπόθεση αυτή έχει προϊστορία, στην οποία κατά τραγική ειρωνεία ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός που θα κληθεί να πληρώσει, ήταν εκείνος που το 1999 ως υπουργός Ανάπτυξης είχε υπογράψει και τη συμφωνία για την αυτασφάλιση των εργαζομένων της ΔΕΗ στην Επιχείρηση…
Αν πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά και να μεταφερθούμε νοερά στις 30 Ιουλίου 1999. Τέτοιες μέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Ανάπτυξης και εκπροσωπώντας τα (τότε) υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παρουσία του πρώην προέδρου του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκου Έξαρχου (διατέλεσε αργότερα και γενικός γραμματέας σε υπουργεία επί υπουργίας Βενιζέλου) και των γραμματέων της Ομοσπονδίας Δ. Ματσαρίδη και Ρ. Ρίζου, υπέγραφε σύμβαση για την οριστική επίλυση ζητημάτων του ασφαλιστικού φορέα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Μεταξύ άλλων, στο άρθρο 35 στην παράγραφο 12 της σύμβασης αυτής (που περιλαμβάνεται στον Νόμο 2773/ΦΕΚ286), σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Συμφωνείται ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ασφαλιστικού φορέα (σ.σ.: άρα οι εισφορές των εργαζομένων) της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ενσωματώνονται στην περιουσία της ΔΕΗ, η οποία (θα) έχει την αποκλειστική και πλήρη διαχείριση των πόρων του ασφαλιστικού φορέα με μοναδική υποχρέωση την ασφάλιση των εργαζομένων της επιχείρησης».
Έτσι, με αυτή τη σύμβαση το σύνολο των πόρων που προέρχονταν από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων της Επιχείρησης σχεδόν επί μια 12ετία περιέρχονταν στην απόλυτη δικαιοδοσία της ΔΕΗ, που αξιοποιούσε και προωθούσε για επενδύσεις.
Όπως τουλάχιστον υπολόγισαν οι εκτιμήσεις των ειδικών της WY ΑΤΤ -PRUDENTIAL παραμονές υπογραφής της σύμβασης, τα τότε περιουσιακά στοιχεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ανέρχονταν στα 600 εκατομμύρια σημερινά ευ-ρώ. Κατά τη διάρκεια της 12ετίας που ακολούθησε την υπογραφή της σύμβασης οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν τόκους, μερίδια ή κάποιο άλλο ανταποδοτικό όφελος με αποτέλεσµα η αξία των περιουσιακών στοιχείων να αυξηθεί σε 900 εκατοµµύρια ευρώ, όπως αναφέρεται σε αντίστοιχη αναλογιστική µελέτη επί εποχής Πετραλιά, και τώρα, με τη δικαστική διαμάχη που αρχίζει, διεκδικείται ποσό που ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ.

Μετρητά αλλά και... µετοχές!

Για να γίνει ακριβώς κατανοητό το ύψος του ποσού που διεκδικεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από την Επιχείρηση και το κράτος, σημειώστε ότι το 17% των µετοχών της ΔΕΗ που προτίθεται να πουλήσει η κυβέρνηση σε ιδιώτες δεν πρόκειται να αποφέρει περισσότερα από 300 - 350 εκατοµµύρια ευρώ, όπως εκτιµούν οι εργαζόµενοι, και για αυτό, όπως ισχυρίζονται, η κυβέρνηση προωθεί... σεµνά και χαµηλόφωνα προς πώληση επιπλέον φιλέτα, όπως το 40% έτοιµης υδροηλεκτρικής παραγωγής και το 40% της λιγνιτικής παραγωγής.
Η κυβερνητική αυτή σπουδή να ξεφορτωθεί άρον-άρον πολύτιµα περιουσιακά στοιχεία αλλά και η καθυστέρηση στην καταβολή των εφάπαξ αποζηµιώσεων των εργαζοµένων που συνταξιοδοτούνται, και έφτασε πλέον τα 2 χρόνια, προβληµατίζει πολλά στελέχη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που εµφανίζονται, σύµφωνα µε πληροφορίες, διατεθειµένα να αρχίσουν τον διάλογο και ορισμένα από τα χρήματα αυτά να τα εξαργυρώσουν ακόµη και µε µετοχές.
Αξίζει πάντως να παρακολουθήσουμε την υπόθεση αυτή, γιατί εάν δικαιωθεί δικαστικά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το ελληνικό Δημόσιο και η ΔΕΗ θα κληθούν να καταβάλουν 1,3 δισ. ευρώ, ποσό λίγο μικρότερο από αυτό που προσδοκά να βάλει η ίδια στα ταμεία της ώς το τέλος του 2011 από τις έκτακτες εισφορές των φορολογουμένων!
Αναμείνατε λοιπόν στο ακουστικό σας, για να ακούσουμε σε υψηλούς τόνους τι ακριβώς θα συμβεί στη νέα σύγκρουση της ΓΕΝΟΠ με την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ…
=================================================
Τα δικαιώματα άνθρακα στα αζήτητα
Ξεπουλήθηκε και το ΙΟΒΕ και παπαρολογεί... Και από εκεί που είχε πει την απλή αλήθεια, ότι δηλαδή οι πολλές ΑΠΕ θα μας οδηγήσουν σε ενεργειακή φτώχεια, τώρα τα γύρισε... Εάν, λέει μας βάλουν πολύ φόρο στο αέριο της μπύρας, και εάν αξίζουν πολλά λεφτά τα δικαιώματα CO2, και εάν ακριβύνει ο λιγνίτης και το αέριο τότε, οι ΑΠΕ, θα συμφέρουν. Γραμμή ΕΛΕΤΑΕΝ, Κάπρου, Λάλα, και εντολές του Γερμανού: "Εάν θέλετε λεφτά, θα βάλετε πολλές ΑΠΕ". Που μεταφράζεται, θα σας δανείσουμε, αλλά θα σας τα πάρουμε πουλώντας σας σαβούρες.
Δεν μπορώ να τα βάλω με τις Δυνάμεις Κατοχής, εδώ ξεπουλιέται η Ελλάδα... Θα κολλήσουν σε λίγα βουνά, στην τσέπη μου και στην θέα μου; Ωστόσο έχω τα θάρρητά μου στην αγορά και στην Πράσινη Οικοπαγίδα που έχουν πέσει οι ίδιοι οι Γερμανοί, παγιδευμένοι με μειούμενα πυρηνικά σε κάρβουνο (ή ρώσικο αέριο). Τα δικαιώματα CO2 αξίζουν ΜΟΝΟ όσο υπάρχει απειλή φόρου, ή φόρος στο CO2... Τα δικά μας ευρωλιγούρικα λαμόγια κάνουν κρα για περισσότερο φόρο άνθρακα... Αλλά αμφιβάλλω εάν θα τον αντέξει τελικά η ίδια η Γερμανία... Και οι υπόλοιπες "Ευρωπαϊκές" χώρες που καίνε κάρβουνο. Και με το Πρωτόκολλο του Κυότο στο πεθαμενατζίδικο, όσο και εάν προσπαθεί η Γερμανία να κρατήσει την φούσκα του CO2 φουσκωμένη, το βιβλίο λέει ότι αργά ή γρήγορα, οι φούσκες ξεφουσκώνουν. Έχουμε και τώρα δικαιώματα άνθρακα, αλλά ...κανείς δεν τα θέλει
Δεν χορταίνω να σας δείχνω την εικόνα από την ελεύθερη αγορά του Chicago όταν ΔΕΝ πέρασε ο φόρος άνθρακα στις ΗΠΑ. Δείτε, παρακάτω, και την Ευρωπαϊκή αγορά, τα τελευταία 5 χρόνια.
Τι λένε τα παπαγαλάκια; Θα μπει ο Ευρωπαϊκό φόρος; Ή θα μηδενιστούν, με λίγη καθυστέρηση και τα "Ευρωπαϊκά δικαιώματα";

Οι τιμές από το Bloomberg, εδώ.
http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=PNXCSPT2:IND

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/06/blog-post_28.html
==============================================
Οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν στη ζούλα
O κοινός παρονομαστής των οδηγιών που έρχονται στην Αθήνα από τους δανειστές, επισήμως (απο­φάσεις συμβουλίων, δημόσιες τοπο­θετήσεις Ευρωπαίων υπουργών) και ανεπισήμως («φιλικές» συμβουλές), είναι ξεκάθαρος: Ξεπουλήστε δημό­σια περιουσία. Ας δούμε τώρα τα δε­δομένα που έχουν να αντιμετωπίσουν το ταμείο που δημιουργήθηκε για τις αποκρατικοποιήσεις και το κονκλάβιο που «προσλήφθηκε» για να υλοποιή­σει το ξεπούλημα. Πρόκειται, προφα­νώς, για... τιτάνιο έργο, το οποίο όπως φαίνεται σκοντάφτει σε μια ψιλοδια- πλοκή...
Η Ελλάδα, λοιπόν, πιέζεται να που­λήσει ακίνητη περιουσία και ποσοστά σε μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις για να αντλήσει 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Για φέτος στόχος της κυβέρνησης είναι να μαζέψει 5 δισ. Από αυτά, τα 1,7 δισ. θα πρέπει έχουν εισπρα­χθεί έως τον Σεπτέμβριο και άλλα 3,3 δισ. ώς το τέλος του χρόνου. Οι εκποι­ήσεις, στο σύνολό τους, αποτελούν όρο για την εκταμίευση ενός δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας από την τρόικα, μετά το μνημόνιο ύψους 110 δισ. ευρώ που έλαβε πέρυσι. Δύσκολος έτσι κι αλλιώς ο στόχος με τον Εφαρμοστικό Νόμο να πρέπει να έχει περάσει μέχρι τις 15-20 Αυγούστου και (μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Eurogroup και τις αγορές) την ελληνι­κή οικονομία σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας μέχρι το φθινόπωρο.

Διαδικασίες - εξπρές
Πριν όμως καν ξεκινήσει η ομάδα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έφαγε (;) γκολ από τα αποδυτήρια, αφού ο αρμόδιος υφυπουργός Παντελής Οικονόμου χαρακτήρισε λί­γο - πολύ ανέφικτο τον στόχο των 50 δισ. «Στο τέλος θα πωληθούν πολύ λιγότερα και θα το δείτε», είπε κατε­βάζοντας τον πήχη. Μάλιστα τον σιγοντάρισε και ο Κουκιάδης, προτεινόμε­νος πρόεδρος του ταμείου, λέγοντας πως «η πίεση που ασκείται σε σχέση με τον χρόνο που πρέπει να προχωρή­σουν οι αποκρατικοποιήσεις δημιουρ­γούν πρόβλημα στην αγορά».

Πολιτική γκάφα, θα πείτε. Λέτε; Ή μήπως το ματς είναι στημένο και η κυ­βέρνηση (αναπαυόμενη και πάνω στο διακομματικό της σύνθεσης του τα­μείου, που όλοι έχαψαν με χαρακτη­ριστική ευκολία) πάει σε διαδικασία τύπου Ολυμπιάδας; Όπου οι διαδικα­σίες - εξπρές θα γίνουν ακόμη πιο εξ­πρές, ώστε να μην πάρει κανένας χαμπάρι;

Η περίπτωση του ΟΤΕ κα­τά γενική εκτίμηση απο­τελεί πρόκριμα για το τι θα γίνει: Σε επίπεδο επιχειρείν, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Γερμανούς και την (ανα­μενόμενη) είσπραξη 700 εκατ. ευρώ, ακολουθεί χοντρό συμμάζεμα. Η διοίκηση ανακοίνωσε «μεί­ωση του μισθολογικού κόστους κατά 300 εκατ. ευρώ» (δηλαδή άνω των 1.000 απολύσεων) και ανήγγειλε το κλείσιμο καταστημάτων. Και δυστυχώς αντίστοιχα αποτελέσματα πρέπει να περιμένει η αγορά και ο χώρος της εργασίας σε μια περίοδο που η βαθύ­τατη (και) χρηματιστηριακή κρίση έχει ευτελίσει την αποτίμηση των λεγόμε­νων ασημικών του κράτους.

Το ότι η αποτίμηση του ΟΤΕ έχει προ πολλού συρρικνωθεί σε λιγότερα από τρία δισ. ευρώ είναι ενδεικτική ενός αρνητικότατου χρηματιστηριακού κλίματος που έχει διαμορφωθεί και απαξιώνει ολοένα και περισσότερο τα επόμενα «ασημικά» που βγαίνουν στο σφυρί.

Ήδη η χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ έχει περιοριστεί στα 3,4 δισ. ευρώ, της ΔΕΗ στα 2,07 δισ. ευρώ (!), ενώ ανεπηρέαστες δεν έχουν μείνει άλλες αξίες και πάγια. Στα περίπου 450 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία συνολικά της ΕΥΔΑΠ, στα μόλις 150 της ΕΥΑΘ. Ούτε μισό δισ. ευρώ και τα δύο λιμάνια (Πειραιά - Θεσσαλονίκης) σε μία άνευ σταματημού εκποίηση - απαξίωση των κρατικών συμμετοχών και της ευρύτερης δημό­σιας περιουσίας. Γι' αυτό, δεν πρέπει πάντα να γελάμε όταν πέφτει το χρη­ματιστήριο. Δεν χάνουν μόνο οι τζογα­δόροι...

Δυσκολίες

Από την πλευρά του, το ταμείο θα αναλάβει να απεγκλωβίσει σημαντι­κά προγράμματα, που μέχρι τώρα συ­ναντούν δυσκολίες και εμπόδια. Από κοινού με το Συμβούλιο Εμπειρογνω­μόνων (όπου θα συμμετέχουν ως πα­ρατηρητές δύο εκπρόσωποι της Ευ­ρωπαϊκής Επιτροπής) θα αναλάβει να «τρέξει» την παραχώρηση όσων έχουν προγραμματιστεί για την 2ετία 2011-12.

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα δώ­σει στο ταμείο τις εταιρείες του Δημο­σίου που είναι προς αποκρατικοποί­ηση αλλά και τα σχέδια εκείνα, που αφορούν στην ανανέωση συμβάσεων που ισχύουν ήδη με ιδιώτες και κοι­νοπραξίες. Έτσι άμεσα θα πρέπει να ανανεωθεί η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ (για τα παλιά και τα νέα παιχνίδια που θα διαχειρίζεται συνολικά) με το πο­σοστό του Δημοσίου να μην θεωρείται - υπό τις παρούσες ασφυκτικές συν­θήκες - ταμπού, όπως μέχρι πρότι­νος, δηλαδή με βάση τον αρχικό σχε­διασμό (Απριλίου - Μαΐου). Σχεδόν πα­ράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου η αναγγελ­θείσα αποχώρηση της Hochtief δη­μιουργεί νέα δεδομένα, καθώς σχε­δόν παράλληλα με την εκδήλωση της πρόθεσης του κατασκευαστικού ομί­λου (ελέγχεται σε ποσοστό 22% από ισπανικά κεφάλαια) εκδηλώθηκε εν­διαφέρον από την FraPort.

Η διαπλοκούλα...

Και για να βεβαιώσουμε όσα λέγα­με πριν για «επιτάχυνση» τύπου Ολυ­μπιακών Έργων (γρήγορα και σκοτει­νά), κυβερνητική πηγή μάς εξηγούσε μέσα στην εβδομάδα την... εκτίμησή της πως η επιβάρυνση της κατάστα­σης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε συνδυασμό με την ανάγκη του οικο­νομικού επιτελείου να βρει εδώ και τώρα κεφάλαια για να καλύψει τους δανειστές «δεν αποκλείεται να επι­σπεύσει την εκχώρηση και άλλων επιχειρήσεων». Μίλησε ενδεικτικά για την προοπτική διάθεσης μεγάλου πακέτου της ΕΥΔΑΠ (που έχει προ­γραμματιστεί για το πρώτο - δεύτε­ρο τρίμηνο του 2012), το οποίο δεν αποκλείεται να υλοποιηθεί νωρίτερα, ίσως και μέσα στο φθινόπωρο φέτος.

Ας πάμε και στη διαπλοκούλα. Με τη στελέχωση του ταμείου αποκρατι­κοποιήσεων γίνεται φανερό ότι ο όμι­λος ΕΡ6, συμφερόντων Λάτση, έχει άμεσα είτε έμμεσα τριπλή παρουσία στο ευρύτερο πρόγραμμα των απο­κρατικοποιήσεων (μέσω Ιαπιάα και Ελληνικών Πετρελαίων).

Επιπλέον από τον σχετικό πίνακα υπάρχουν άλλες δύο συμμετοχές του ομίλου που είναι πιο «μυστικές». Η πρώτη στη ΛΑΡΚΟ (συμφωνία με τα ΕΛΠΕ). Η δεύτερη πάλι μέσω Ελλη­νικών Πετρελαίων στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ αλλά και στον δια­γωνισμό για το «κοίτασμα Νότιας Κα­βάλας», όπου (προσέξτε!) σύμβουλος είναι επίσης εταιρεία του ευρύτερου ομίλου ΕΡ6.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε το ότι η ΡΟ&ΙΗ (συμφερόντων ΕΡ6) έφτασε να ελέγχει - εμφανώς - το 42% των ΕΛΠΕ (ουσιαστικά και τη διοίκηση του ομίλου) και μάλιστα με διακομματική στήριξη, η εικόνα είναι σαφής. Όπως επίσης το γεγονός πως ακόμη και τώ­ρα που τα ΕΛΠΕ ελέγχονται ουσιαστικά από μία ιδιωτική επιχείρηση κρατούν στην κατοχή τους τα πολύ σημαντι­κά αρχεία μελετών - ερευνών για την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων πετρε­λαίου - αερίου στη χώρα. Αρχεία που συντάχθηκαν έπειτα από πολύχρονες έρευνες, οι οποίες διεξήχθησαν με χρήματα του Δημοσίου. Δηλαδή των φορολογουμένων.



Η λίστα της εκποίησης

Τι προβλέπεται να πουληθεί το τρίμηνο Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2011:

♦ Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς: θα διατεθεί το 23,1% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο.

♦ Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ): θα πωληθεί το 99,8% των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο.

♦ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: το Δημόσιο θα πωλήσει το σύνολο των μετοχών που διαθέτει στο Τ.Τ., ήτοι 34% των μετοχών.

♦ Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΔΕΠΑ: το Δημόσιο σήμε­ρα διαθέτει το 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ και θα πω­λήσει το 55%.

♦ Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου (ΔΕΣΦΑ): από το 65% των μετοχών που διαθέτει το Δημόσιο θα πωλήσει το 31%.

♦ ΤΡΑΙΝΟΣΕ: στόχος είναι η πώληση του 100% των με­τοχών.

♦ ΛΑΡΚΟ: θα διατεθεί το σύνολο των μετοχών που κα­τέχει το Δημόσιο (55,2%).

♦ Alpha Bank: το Δημόσιο θα πωλήσει το 0,6% των μετοχών της τράπεζας που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό του, ενώ το ίδιο θα πράξει και με το 1,2% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

♦ Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος ΟΔΙΕ: θα πωληθεί το 100% του Οργανισμού.

♦ Άδειες Κινητής Τηλεφωνίας: επέκταση της σύμβασης με τις εταιρείες για τη χρήση των συχνοτήτων.

♦ Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας: το Δημόσιο θα πωλήσει το 49,0% που κατέχει στο Καζίνο, το οποίο θα ιδιωτικο­ποιηθεί πλήρως.

♦ Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΕΛΒΟ: το Δημόσιο θα διαθέσει το σύνολο της συμμετοχής του στο μετοχι­κό κεφάλαιο της εταιρείας, ήτοι 72,6% των μετοχών.

♦ Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου: θα πωληθεί το 34% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο και ο Οργανισμός θα ιδιωτικοποιηθεί.

♦ Ελληνικό: το Δημόσιο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη της περιοχής του Ελληνικού μέσω απο­κρατικοποίησης, χρησιμοποιώντας Fast track διαδικα­σίες. Αναμένεται ότι οι σχετικές συναλλαγές, οι οποίες προσδοκάται να λάβουν χώρα μεταξύ 4ου τριμήνου του 2011 και 4ου τριμήνου του 2012, θα περιλαμβά­νουν διακρατικές συμφωνίες ή και συμφωνίες με ιδιώ­τες μέσω διαγωνισμών.

♦ Τέσσερα αεροσκάφη Airbus που απέμειναν από την παλαιά Ολυμπιακή, αλλά δεν έχει καταστεί εφικτό

να πωληθούν μέχρι τώρα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει.

♦ Ακίνητα: στόχος είναι μέχρι τον Δεκέμβριο η διαμόρφωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των προς αξι­οποίηση ακινήτων να είναι μία συνεχής διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά την παράδοση της πρώτης κατάστα­σης των προς αξιοποίηση ακινήτων τον Ιούνιο 2011.

Η διαδικασία αυτή θα αποδώσει ώριμες συναλλαγές στην αγορά από το 4ο τρίμηνο του 2011 έως το τέλος του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: