Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011

Το παιχνίδι είναι ωμό πλέον.Δίνουν χρήματα σε άλλους και παίρνουν χρήματα από άλλους!!!!!!!!!!!!!!

Δίνουν χρήματα σε άλλους και παίρνουν χρήματα από άλλους!!!!!!!!!!!!!!
============================================
Καταιγίδα μέτρων για μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ

Η «ατζέντα» των 15 αλλαγών στο Ασφαλιστικό
Καταιγίδα μέτρων που προκαλούν μειώσεις στις συντάξεις, στα εφάπαξ βοηθήματα, αλλά και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα περιλαμβάνει η «ατζέντα» του υπουργείου Εργασίας για τους υπόλοιπους μήνες ως το τέλος του έτους. Δεκαπέντε μέτρα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τίθενται σε εφαρμογή- σταδιακά- από αύριο 1η Αυγούστου, περικόπτοντας πάνω από μία σύνταξη ετησίως, αλλά και επιφέροντας μειώσεις σε εφάπαξ και μισθούς.
Εντός του Σεπτεμβρίου έρχεται νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία, τα οποία βρίσκονται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τοποθετούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και θα αφορούν και τους υφιστάμενους συνταξιούχους. Προ των πυλών βρίσκεται η νέα αναθεωρημένη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με την «έξοδο» 120.000 εργαζόμενων από το ειδικό καθεστώς, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά πέντε έτη. Ταυτοχρόνως ξεκινά η ένταξη όλων των νέων- όσων προσλήφθηκαν το 2011- δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ, αυξάνοντας τα έσοδα του Ταμείου.
Επικουρικές συντάξεις
Πέραν της ειδικής εισφοράς από την 1η Σεπτεμβρίου έρχονται περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις. Μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2012 για τα Ταμεία που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, αλλά και ενιαίο τρόπο υπολογισμού των παροχών στο μέλλον, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα επικουρικά ταμεία, ενώ ανατροπές σχεδιάζονται και στα εφάπαξ βοηθήματα, καθώς η οικονομική επάρκεια των Ταμείων που τα παρέχουν έχει τεθεί στο «μικροσκόπιο» των αναλογιστικών μελετών.
Οι αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα επικουρικά ταμεία αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του καλοκαιριού. Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Ταμεία που θα αποδειχθεί ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα «προσαρμόσουν» τις επικουρικές συντάξεις «στα όρια των δυνατοτήτων τους ». «Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικάθα αναπροσαρμοστούν από το 2012 και εντεύθεν» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας κ. Γ.Κουτρουμάνης. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα υπάρξουν αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού τους και διασύνδεση εισφορών και παροχών. Προβλέπεται η αναθεώρηση της λειτουργίας των επικουρικών ταμείων (καθώς και των ταμείων πρόνοιας- εφάπαξ), η οποία θα αφορά τόσο την περαιτέρω μείωση του αριθμού των υφιστάμενων Ταμείων όσο και την εξάλειψη των ελλειμμάτων, τη σταθεροποίηση των δαπανών σε βιώσιμο επίπεδο και, κυρίως, την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των Ταμείων με αυστηρή διασύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη αναλογιστικές μελέτες σε 40 επικουρικά ταμεία, ενώ οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το 2012 σε όσα από αυτά αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμα. Οι μειώσεις των επικουρικών στο 20% της κύριας σύνταξης θα αφορούν όλους, δηλαδή τόσο τους νυν όσο και τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η μείωση θα είναι της τάξεως του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 30%.
Σύμφωνα με πληροφορίες το «σχέδιο» του υπουργείου για τα επικουρικά ταμεία το οποίο εγκρίθηκε από την τρόικα περιλαμβάνει τα εξής:
1. Περικοπές σε όλες τις συντάξεις. Υπάρχει σκέψη για μείωση ακόμη και στις χορηγούμενες συντάξεις. Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «τα επικουρικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν τα ελλείμματά τους», βασιζόμενα σε ίδιες οικονομικές δυνάμεις, δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού.
2. Οι περικοπές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 στα ελλειμματικά Ταμεία, ενώ για τα υπόλοιπα η προσαρμογή θα γίνει σε βάθος χρόνου, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος κάθε Ταμείου.
3. Οι αλλαγές θα αφορούν και τα ταμεία παροχής εφάπαξ βοηθήματος, οι δυνατότητες των οποίων θα απεικονιστούν στις επερχόμενες αναλογιστικές μελέτες.
4. Καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα επικουρικά ταμεία, κατά τη λογική του υπολογισμού των συντάξεων κύριας ασφάλισης, δηλαδή με ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Στο σημείο αυτό εξετάζονται τα συστήματα που ισχύουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το μοντέλο της Σουηδίας, της Ιταλίας κτλ. 5. Τίθεται ανώτατο όριο παροχών, έτσι ώστε καμία σύνταξη (κύρια + επικουρική) να μην ξεπερνά τον τελευταίο μισθό του συνταξιοδοτουμένου.
6. Καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης- όρια ηλικίας και έτη ασφάλισης- για όλα τα επικουρικά ταμεία.
Από 1ης Σεπτεμβρίου οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ θα περικοπούν κατά 3%-10% (εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ). Η ειδική μηνιαία εισφορά για τους συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων φορέων και κλάδων επικουρικής σύνταξης.
Εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων- ΔΕΗ
Επιβάλλεται επιπλέον εισφορά 1% στους δημοσίους υπαλλήλους και 2% στους συνταξιούχους του Δημοσίου για την ενίσχυση του Ταμείου Προνοίας, ενώ ταυτοχρόνως μειώνεται το ποσό του εφάπαξ τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και της ΔΕΗ. Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που κατέθεσαν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και εφεξής τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και στο ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος ΔΕΗ) αντιστοίχως θα υποστούν περικοπή του εφάπαξ. Για το Δημόσιο, η περικοπή ορίζεται σε 10%, ενώ για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ σε 15%. Αυτό σημαίνει ότι 10.000-15.000 ευρώ αναμένεται να χάσουν οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ και 4.000-
4.400 οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στο Ταμείο του Δημοσίου εκκρεμούν αιτήσεις για εφάπαξ από τους τελευταίους μήνες του 2009, ενώ το Ταμείο της ΔΕΗ χρωστά το εφάπαξ σε ασφαλισμένους που έχουν βγει στη σύνταξη από τον Απρίλιο του 2010.
Απογραφή συνταξιούχων
Ως το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η απογραφή των συνταξιούχων, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει σοβαρές παρατυπίες στην είσπραξη των συντάξεων. Ηδη την απογραφή έχουν ολοκληρώσει ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ, ενώ την έχει ξεκινήσει το ΙΚΑ. Μέχρι ώρας διαπιστώθηκαν 9.000 συνταξιούχοι που ξεπερνούν τα 100 έτη ζωής, ενώ η απογραφή του πληθυσμού δεν έχει καταγράψει πάνω από 1.700 αιωνόβιους. Γίνεται έλεγχος των στοιχείων για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει καταδολίευση, ώστε να διακοπεί η καταβολή της σύνταξης. Ειδικά το ΙΚΑ έχει ξεκινήσει ελέγχους σε όλες τις περιπτώσεις συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη και το έτος γέννησής τους είναι προ του 1920. Στον ΟΓΑ κατά τη διαδικασία της απογραφής δεν παρουσιάστηκαν 8.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι μέχρι πρότινος ελάμβαναν σύνταξη, ενώ στο Δημόσιο 4.500 άτομα ελάμβαναν επικουρική σύνταξη ενώ είχαν αποβιώσει.
Επιπλέον εισφορές σε μισθούς και συντάξεις
1. Από 1ης Αυγούστου επιβάλλεται αυξημένη ειδική εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, επιπρόσθετη εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, για τους συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα μπει ειδική εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
Σήμερα οι συνταξιούχοι με υψηλότερη των 1.700 ευρώ σύνταξη καταβάλλουν εισφορά από 4% ως 10%. Με τη νέα ρύθμιση η εισφορά κλιμακώνεται από 6% ως 14%. Επίσης επιβάλλεται ειδική εισφορά στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών. Η εισφορά- κατά μέσο όρο- θα φθάσει το 8% και θα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν κάνοντας χρήση προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Δεν θα θιγούν οι συντάξεις μητέρων ανηλίκων, αποστράτων, καθώς και όσων συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά με νόμο.
2. Από 1ης Αυγούστου εφαρμόζεται αυξημένη παρακράτηση κατά 1% (από 4% σε 5%) υπέρ ανεργίας σε μισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα (μοιράζεται ισομερώς από 0,5%). Ειδική εισφορά υπέρ των ανέργων ύψους 2% θεσπίζεται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το ποσό θα αποδίδεται στον ΟΑΕΔ Θεσπίζεται ειδική μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους- αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένους-των Ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ- ΜΜΕ.
3. Η ειδική εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ επί του τζίρου των επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί από το 2013, ύστερα από απόφαση των αρμόδιων υπουργών.
4. Αυξάνεται από 1ης Ιανουαρίου 2012 η εισφορά αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ, με τη μετατροπή των πέντε από τις επτά ασφαλιστικές κλάσεις ως υποχρεωτικών, καθώς και την αναγκαστική μετάβαση των ασφαλισμένων σε νέα κλάση, ανά τριετία. Υποχρεωτικά θα αλλάζουν ανά τριετία ασφαλιστική κατηγορία οι αγρότες που καλύπτονται από τον ΟΓΑ. Δημιουργούνται πέντε υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες στο Ταμείο των αγροτών και δύο προαιρετικές.
5. Οι συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων και των βοηθημάτων, που καταβάλλονται από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2010, μειώνονται αναδρομικά, από 1ης Ιανουαρίου του 2011, κατά 6%.
6. Αυξάνονται από την αρχή του 2012 οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων ειδικών ταμείων και νυν ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).
Από κόσκινο όλες οι αναπηρικές
Σ ταδιακά θα γίνει επανέλεγχος σε όλες τις αναπηρικές συντάξεις. Σήμερα οι αναπηρικές αντιπροσωπεύουν το 13,8% του συνόλου των συντάξεων και στόχος είναι να φθάσουν στο 10% το 2015 και στο 8% το 2020. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε περιοχές όπως η Κρήτη όπου εμφανίζονται «αφύσικα» υψηλά ποσοστά αναπήρων συνταξιούχων (20%- 25%).
Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει δραστικές αλλαγές στον τρόπο χορήγησης αναπηρικών συντάξεων με στόχο να μειωθεί το ποσοστό των συγκεκριμένων συντάξεων. Στο στόχαστρο του υπουργείου αναμένεται να μπουν και ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, καθώς βάσει εκτιμήσεων τουλάχιστον 50.000 συντάξεις από τις συνολικά 320.000 που καταβάλλονται δίδονται σε αναπήρους-«μαϊμού».
Από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας το οποίο θα αναλάβει το έργο του ελέγχου του συνόλου των αναπηρικών συντάξεων.
Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας θεωρούνται οριστικές μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών, εφόσον ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης επτά συνεχών ετών κατά τη διάρκεια των οποίων έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από υγειονομικές επιτροπές. Επίσης στην περίπτωση όπου ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης πέντε ετών συνεχώς κατά τη διάρκεια των οποίων έχει εξεταστεί τουλάχιστον δύο φορές από υγειονομικές επιτροπές.
Οσοι απολέσουν το δικαίωμα της σύνταξης λόγω αναπηρίας θα χάσουν τις συντάξεις τους. Θα μπορούν ωστόσο να μετρήσουν τον χρόνο αναπηρίας ως συντάξιμο για να κατοχυρώσουν δικαίωμα λήψης σύνταξης λόγω γήρατος.
==========================================
«Μυτιληνόσημο» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ


Μια τεράστια αλλά και αλληλοσυγκρουόμενη (από πλευράς συμφερόντων) λίστα αναμονής αιτημάτων υπάρχει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που στο μεγάλο της μέρος θα εκπληρωθεί με διαδικασίες fast track.
Αυτό υποστηρίζουν πολιτικά στελέχη που γνωρίζουν «τις εκκρεμότητες» και το βεβαιώνουν και επιχειρηματίες που έχουν διατυπώσει τα αιτήματα, «τα οποία δεν ήταν σε θέση να διεκπεραιώσει η προκάτοχος του Γ. Παπακωνσταντίνου, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη...»

Το παιχνίδι είναι ωμό πλέον. Με αφορμή, δε, τον κορσέ της επιτήρησης και την κηδεμονία του μνημονίου, τα επιχειρηματικά συμφέροντα παραγγέλνουν στην πολιτική. Στέλνουν εντολές για νόμους αλά καρτ και αποφασίζουν κατά τη βολή τους, με το Κοινοβούλιο να έχει καταστεί ενδιάμεσο νομιμοποιητικό όργανο. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα κερδίζουν και εν μέσω χρεοκοπίας και ο πολίτης χρεώνεται και με νέα «διαπλοκόσημα» και για τις επόμενες γενιές.

Η διαφάνεια παραμένει μόνο στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.GR και στον προσχηματικό πολιτικό λόγο.

Ενα δείγμα του νέου βάρβαρου μοντέλου «ανάπτυξης» δόθηκε και με τη νομοθετική πρωτοβουλία εξπρές που ανέλαβε και ολοκλήρωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου. Με νομοσχέδιο-σκούπα προωθήθηκε το τρίτο πακέτο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, άνοιξε ο δρόμος για γρήγορες εκποιήσεις πηγών, παρασχέθηκαν διευκολύνσεις σε επιχειρηματίες για φτηνή και γρήγορη αξιοποίηση ορυκτού και μεταλλευτικού πλούτου, ενώ πίσω από δυσνόητα άρθρα κρύφτηκαν φωτογραφικές ρυθμίσεις για παλαιούς μεγάλους παίκτες του τομέα, ίσως και για νέους.

Οπως έγραψε η «Ε» στις 27, 28 και 29 Ιουλίου, από μία μόνο ρύθμιση στο νομοσχέδιο (του άρθρου 197) προκύπτει ένας κρυφός λογαριασμός -μια επιβάρυνση που εφεξής θα στέλνεται στους καταναλωτές με τη μορφή «καπέλου» στο ειδικό τέλος ΑΠΕ (έτσι γράφεται πλέον στους αναλυτικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ).

Επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς (αιολικής ενέργειας, φωτοβολταϊκών, υδροηλεκτρικών έργων κ.ά.) αντιλήφθηκαν ότι με το πρόσχημα της εναρμόνισης του εθνικού δικαίου σε οδηγία της Ε.Ε. ο νομοθέτης έσπευσε να κολλήσει στον νόμο και μια χαριστική τιμολόγηση (που δεν επιβάλλει η οδηγία), το κόστος της οποίας μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Η οδηγία που υιοθετήθηκε με τον νόμο λέει ότι ο διαχειριστής του Ενεργειακού Φορτίου πρέπει να απορροφά κατά προτεραιότητα το ρεύμα που δίνουν μονάδες ΣΗΘΥΑ, δηλαδή μονάδες συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης, με καύσιμο φυσικό αέριο ή πετρέλαιο και να αρθεί ο περιορισμός που έδινε προτεραιότητα σε μονάδες μέχρι 35 MW.

Και η υπόθεση μέχρι εδώ είναι καθαρή. Ομως στις λοιπές διατάξεις χώθηκε και μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου το ρεύμα από τις μεγάλες μονάδες που θα απορροφάται κατά προτεραιότητα θα πληρώνεται με τιμολόγιο αιολικής ενέργειας συν τη ρήτρα φυσικού αερίου, δηλαδή 130 ευρώ ανά MWh αντί 55 ευρώ, οριακή τιμή που δίνει το σύστημα σε μονάδες αυτής της κατηγορίας.

Με έναν λόγο η πράσινη ενέργεια πληρώνεται όσο και η ρυπογόνος. Η επιβάρυνση όμως που προκύπτει από αυτή την τιμολογιακή εξομοίωση των ΑΠΕ με τις ΣΗΘΥΑ θα περάσει στο τέλος ΑΠΕ, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα για να καλοπληρωθεί ο παραγωγός.

Ποιος είναι όμως ο παραγωγός; Ο εξής ένας: ο όμιλος Μυτιληναίου με τη μονάδα Αλουμίνιον, τη μόνη μονάδα συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης που υπάρχει σήμερα στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 334 MW, η οποία σήμερα πουλάει το ρεύμα της στα 55 ευρώ ανά MWh συν 20 ευρώ cost recovery, για τις ανάγκες της αγοράζει από τη ΔΕΗ με 40,7 ευρώ ανά MWh και τώρα θα μπορεί να πουλάει με 130 ευρώ ανά MWh όλη της την παραγωγή.

Από μια τέτοια τιμολογιακή μεταχείριση, που επισφραγίστηκε με τον νόμο που ψηφίστηκε την Πέμπτη -και παρά τους τακτικούς ελιγμούς του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, με τις νομοτεχνικές βελτιώσες- η συνολική ετήσια επίπτωση στο ειδικό τέλος ΑΠΕ (δηλαδή των καταναλωτών) θα είναι 175 εκατ. ευρώ. Και επειδή ο κύκλος ζωής μιας τέτοιας μονάδας είναι 25 χρόνια, ο λογαριασμός θα φτάσει συνολικά τα 4,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επαγγελματιών του κλάδου της ενέργειας, που τους έστειλαν στον υπουργό και τους δημοσιοποίησαν στη συνέχεια.

Ο υπουργός πήγε τη διάταξη αυτή χωρίς έκθεση για το κόστος της. Ομως ανεπίσημα στο ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι η ετήσια επιβάρυνση για να πληρωθεί μια μονάδα 130 MW (το 1/3 της ισχύος της Αλουμίνιον) με αυτά τα super τιμολόγια είναι 57 εκατ. ευρώ ή 1,5 δισ. ευρώ σε μία 25ετία. Βεβαίως και αυτό το κρύβουν, μάλλον το αφήνουν να το βρουν μπροστά τους οι επόμενοι και οι καταναλωτές, που εκτός των άλλων θα νομίζουν ότι πληρώνουν και για ΑΠΕ.

Service στον όμιλο Μυτιληναίου, περιφρόνηση και νέο χαράτσι στους πολίτες, κοινοβουλευτικό πλυντήριο για τους νόμους-φωτογραφίες και, κατά τ' άλλα, λόγια δημαγωγίας για την πολιτική υπέρ του λαού.

Η κυβέρνηση εκπληρώνει τα δικά της «μνημόνια» με επιχειρηματικούς ομίλους, εν προκειμένω με τον όμιλο Μυτιληναίου, που σπεύδει να κάνει την τρίτη μετάλλαξη στη μονάδα της Αλουμίνιον.

*Επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου επιδοτήθηκε τριπλά (της δόθηκαν 3 ξεχωριστές άδειες) για μονάδα αυτοπαραγωγού.

*Επί υπουργίας Φώλια, το 2008, μετέτρεψε σκανδαλωδώς την άδειά της σε μονάδα ανεξάρτητου παραγωγού και πουλάει το ρεύμα της.

*Επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου αιτείται να υπαχθεί στις μονάδες υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) για τα υψηλής απόδοσης τιμολόγια που της δίνει ο νέος νόμος.

Από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ υποστηρίζεται ότι την επίμαχη φωτογραφική ρύθμιση του άρθρου 197 την αιτήθηκε εγγράφως εδώ και κάποιους μήνες η Αλουμίνιον, η Τ. Μπιρμπίλη δεν την προώθησε, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα είναι ο υπουργός που θα σφραγίσει την άδεια μετεξέλιξης.

Κατά τα άλλα ο όμιλος Μυτιληναίου, κορυφαίος στον χώρο της ενέργειας και ωφελημένος και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και από της Ν.Δ., παρά τη ρύθμιση των οφειλών της Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ που επετεύχθη πέρσι τον Ιούλιο για υποχρεώσεις μιας διετίας. Εξακολουθεί να χρωστάει 68 εκατ. ευρώ. Ακόμα δεν έχει υπογραφεί (παρήλθε ένας χρόνος) η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, αν και η Αλουμίνιον ωφελήθηκε και από διαγραφή χρέους αλλά και από τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο Euribor μηνός συν 1%.
==========================================
Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του ν/σ για τις ενεργειακές αγορές
Ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι «θα έρθουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας».


Την πεποίθηση ότι το υπουργείο, του οποίου έχει την πολιτική ευθύνη, θα αποτελέσει το κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές αγορές ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και της έρευνα υδρογονανθράκων, τα άρθρα του οποίου ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία το απόγευμα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα έρθουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, στον χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων» και θα έρθουν, όπως είπε, και σε μία σειρά μικρές και μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να «περάσουν» από το ΥΠΕΚΑ για τον…αναγκαίο σκόπελο της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης.

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που συναντά το θέμα του τρίτου ενεργειακού πακέτου, της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την έρευνα για υδρογονάνθρακες, αφού πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου είχαν την θετική γνώμη βουλευτών και της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Ανακοίνωσε, εξάλλου, σειρά νομοτεχνικών αλλαγών με τις οποίες περιορίζεται η δυνατότητα αποσπάσεων για το προσωπικό της ΔΕΗ και απαλλάσσεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) από την ευθύνη αναζήτησης των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι μία επένδυση για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνεται σε χώρο που είναι στον έλεγχο του επενδυτή. Η υποχρέωση παραμένει, αλλά δεν είναι πλέον ευθύνη της ΡΑΕ, ανέφερε ο υπουργός.

Ανακοινώνοντας αλλαγές και στο άρθρο 197 του νομοσχεδίου για τις Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία, όπως είπε, γίνεται απολύτως σαφές ότι «πρέπει να υπάρξει προσαρμογή με την κοινοτική νομοθεσία ως προς το ύψος των 35MW για την εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, που κρίνεται υψηλό και αντικοινοτικό».

Για την ΕΕ, οι ΑΠΕ και οι ΣΗΘΥΑ μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα ενέργειας και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, είπε ο Υπουργός. Διευκρίνισε, εξ άλλου, ότι με την αναδιατύπωση για την τιμολόγηση ενέργειας που παράγεται μέσω ΣΗΘΥΑ θα επιβαρύνονται ελάχιστα οι λογαριασμοί. Βάλαμε έναν τρόπο τιμολόγησης που προσδιορίζει μόνο τις ΣΗΘΥΑ και δίνει προτεραιότητα και υψηλότερη τιμή στις μικρές μονάδες, ενώ για τις μεγάλες μονάδες έχει φθίνουσα τιμή.

Για το άρθρο αυτό είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση διευκρινίσεις, όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θανάσης Χαντάβας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ιωάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι «είναι επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω του Χρηματιστηρίου, καθώς υπάρχουν προσφορότερες επιλογές περισσότερο αποδοτικές οικονομικά». Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός μετά τις δημόσιες αντιρρήσεις, που διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, για το ενδεχόμενο πώλησης του 17% της ΔΕΗ, μέσω ΧΑΑ, γιατί σε μία τέτοια περίπτωση «θα πρόκειται για δώρο προς τους ιδιώτες».

Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν, όμως, στην πορεία της συζήτησης και για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που αναφέρονται στα μεταλλεία. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νέος λατομικός νόμος, ενώ σύντομα ολοκληρώνει το έργο της και επιτροπή, που συγκροτήθηκε για το θέμα της μεταλλευτικής πολιτικής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιοποίησαν τη συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου να αναφερθούν στις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

«Το μήνυμα από την Ευρώπη είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκολλήσει από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να δοθούν ευκαιρίες επενδυτικές στον τομέα της ανάπτυξης, οι οποίες, όμως, θα δώσουν και δουλειά και θα έχουν και εργαζόμενους. Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε, επίσης, σε λάθη και αστοχίες στο θέμα των ταξί, ενώ παρατήρησε ότι δεν βλέπει, αυτές τις κρίσιμες ώρες, διάθεση από την πλευρά των τραπεζών να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. «Φοβάμαι ότι οι τράπεζες πάνε σε κρατικοποίηση, με κίνδυνο να χάσουμε ένα ακόμη εργαλείο», είπε ο κ. Καρατζαφέρης και κάλεσε για μία ακόμη φορά τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν αν ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας.

Η αποστροφή του κ. Καρατζαφέρη στο θέμα των ταξί, έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Περιβάλλοντος να τονίσει ότι οι αντιδράσεις αυτές δυσφημίζουν τη χώρα.

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, έφερε τον νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα, με έναν τρόπο, που να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Η πρόβλεψη ήταν, στις 2 Ιουλίου να έχουν ανοίξει όλα τα επαγγέλματα, εκτός αν προχωρούσαν με Προεδρικά Διατάγματα, θύμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, και για τις δεσμεύσεις η Ελλάδα έχει αναλάβει έναντι των εταίρων. Μεσολάβησε ο ανασχηματισμός και η απόφαση του νέου υπουργού Υποδομών ήταν να ξαναδεί το θέμα, ώστε να εναρμονίζεται καλύτερα με το πλαίσιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας οι ιδιοκτήτες ταξί πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι με το υπουργείο και να βρουν λύση στο πλαίσιο της απελευθέρωσης.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μουσουρούλης, για την υπόθεση του χρέους. «Είπατε για τον Αντώνη Σαμαρά ότι θέλει να γίνει ο πρωθυπουργός της δραχμής. Εσείς, όμως, θα μείνετε στην ιστορία ως πρωθυπουργός της εθνικής κατάθλιψης και του διασυρμού», είπε ο κ. Μουσουρούλης.

«Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθεί λύση για το χρέος, εγείρατε τεχνικά εμπόδια και είπατε να μην υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Γιατί; Για να προστατεύσουμε τους πιστωτές;», αντέτεινε στη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, και πρόσθεσε: «Αν εσείς θέλετε να είστε πρωθυπουργοί της δραχμής, εμείς θέλουμε την Ελλάδα ισχυρή και όχι φτωχή και μίζερη».

Την εκχώρηση του εγχώριου φυσικού πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα, μέσω της «ευρωενωσιακής πολιτικής», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Η επιλογή του μείγματος για την ενέργεια γίνεται με βάση τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών και όχι με βάση το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και των λαϊκών στρωμάτων», τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος. Ο βουλευτής αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα για το άρθρο 197 και κατήγγειλε «αιματηρή σύγκρουση συμφερόντων» για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο πακέτο. «Ο καθένας διαλέγει στρατόπεδο, είτε είναι όμιλος, είτε δημοσιογράφος, είτε κόμματα και κυβέρνηση», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τέλος, για «άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, με την απόσυρση της τροπολογίας για το τέμενος», έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, ενώ αναφερόμενη στο άρθρο 197 είπε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση ενός διαχρονικού σκανδάλου μεταξύ των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και της εταιρείας Αλουμίνιον ΑΕ του ομίλου Μυτιληναίου, που τώρα εκτυλίσσεται η κορύφωσή του». Για ξεπούλημα του φυσικού πλούτου, μίλησε και ο Π. Λαφαζάνης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
============================================
Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011Μόνο στον Αθανασόπουλο και στην Μπιρμπίλη έκανε μαγκιές ο Φωτόπουλος

http://deicontra.blogspot.com/2011/07/blog-post_2816.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: