Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών βρίσκεται η ΔΕΗ !μια μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας της επιχείρησης (κατά 227 εκ. €)

Ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών βρίσκεται η ΔΕΗ !

12/12/2011 08:00

Τοκοχρεολύσια άνω του ενός δισ. €, εκ των οποίων τα 700 εκ. € λήγουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, πρέπει σύμφωνα με πληροφορίες να αποπληρώσει το 2012 η ΔΕΗ, με κίνδυνο ωστόσο να μη μπορέσει να το κάνει, κι επομένως να προχωρήσει ακόμη και σε μερική στάση πληρωμών.
Τις συνέπειες από τα επιδεινούμενα οικονομικά της επιχείρησης γνωστοποίησε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την εβδομάδα που πέρασε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπακωσταντίνου, μέσω της επιστολής που (όπως έγραψε το «Energypress»), ζητά για το 2012 αύξηση τουλάχιστον 15% του μέσου εσόδου της, προκειμένου του χρόνου η εταιρεία να μην κλείσει στο "κόκκινο".
Το πρόβλημα για τη ΔΕΗ είναι, όπως λένε κύκλοι του υπ. Οικονομικών στο «Energypress», ότι δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να πείσει τις αγορές πως μπορεί να προχωρήσει σε μείωση του χρέους της (αποπληρωμές δανείων, κλπ). Πόσο μάλλον, όταν από τα 4,05 δισ. ευρώ του 2009, και τα 4,2 δισ. ευρώ του 2010, το καθαρό χρέος της ΔΕΗ εκτιμάται ότι στο τέλος του 2011 (με ζημιογόνο ήδη το γ’ 3μηνο) θα έχει εκτιναχθεί στα επίπεδα των 5,09 δισ. ευρώ, θα έχει δηλαδή αυξηθεί μέσα σε ένα μόλις χρόνο, κατά… 880 εκ. ευρώ !
Καμπανάκι κινδύνου…
Σαν συνέπεια, τα μηνύματα που εισπράττει από τις αγορές είναι αρνητικά. Χαρακτηριστικό, είναι ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα ένας από τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ, της έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν οι αυξήσεις τιμολογίων για το 2012 δεν είναι τέτοιες ώστε να της εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, καθώς και για να φέρει σε πέρας το επενδυτικό της πρόγραμμα, τότε στην επικείμενη έκθεσή του, θα κάνει λόγο για υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας της επιχείρησης (high probability default risk). Τι θα σημάνει κάτι τέτοιο ; Ότι η επιχείρηση θα δυσκολευτεί να ανανεώσει υφιστάμενες συμβάσεις με τράπεζες, και ότι δεν θα μπορεί να συνάψει νέες.
Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, η επιστολή Ζερβού, περιγράφει την αδυναμία χρηματοδότησης της επιχείρησης από τις εγχώριες τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας, και αναφέρεται σε σενάρια αύξησης μόνον κατά 5% ή 10% του μέσου εσόδου της ΔΕΗ, τα οποία, αν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση – αντί για μείωση- του καθαρού της χρέους για το 2012, θα τη μετατρέψουν σε ζημιογόνο, (με κίνδυνο να μη μπορεί να καλύψει ούτε τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΕΣΜΗΕ), και θα κάνουν πιθανό το ενδεχόμενο υποβάθμισής της, με ορατό τον κίνδυνο στάσης πληρωμών ήδη από το πρώτο 3μηνο του νέου έτους.
Σύμφωνα με τα παραπάνω σενάρια αυξήσεων, το καθαρό χρέος της επιχείρησης από 5,09 δισ. € το 2011, θα αυξηθεί το 2012 στα 5,58 δισ. € (αν το μέσο της έσοδο αυξηθεί κατά 5%), και στα 5,35 δισ. € (αν το μέσο της έσοδο αυξηθεί κατά 10%).
Σενάρια, τα οποία προφανώς διατυπώνονται, κατόπιν πληροφοριών ότι το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει απορρίψει οριστικά το αίτημά της για αύξηση του μέσο εσόδου της κατά 19%, και εξετάζει αυξήσεις για το 2012 στο ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλότερα ποσοστά, (όπως 12%), αλλά ακόμη και σε μονοψήφια ποσοστά.
Οι παραδοχές
Οι δυσοίωνες προοπτικές που θα δημιουργηθούν για τη ΔΕΗ εάν περάσουν αυξήσεις επιπέδου 5% ή 10% (σενάρια στα οποία αναφέρεται η ΔΕΗ), προκύπτουν λαμβάνοντας υπόψη μια μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας της επιχείρησης (κατά 227 εκ. €), αύξηση έναντι του 2011 των δαπανών για υγρά καύσιμα - φυσικό αέριο & αγορές ενέργειας (+204 εκ. €), καθώς και τις αυξήσεις των ΕΦΚ σε μαζούτ και ντίζελ, την επιβολή ΕΦΚ στο αέριο της ηλεκτροπαραγωγής, την πρόθεση επιβολής τέλους λιγνίτη, και το μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους (ένα σύνολο +500 εκ.€ και πλέον).
Και τι σημαίνει αύξηση 15%...
Όσο για το σενάριο αύξησης κατά 15% του μέσου εσόδου της, οδηγεί το χρέος της στα 5,1 δισ. €, διατηρώντας το όμως στην ουσία στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά στα οποία εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2011.
Αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΔΕΗ επιμένει ότι ουσιαστική μείωση του χρέους της (- 200 εκ. €) θα προκύψει μόνο με αύξηση του μέσου εσόδου της κατά 19%, εντούτοις εκτιμά ότι ακόμη και μια αναπροσαρμογή του κατά 15% θα αντιμετωπιζόταν ευνοϊκά από τις αγορές, αφού θα έδειχνε ότι η εγχώρια αγορά κινείται προς τα κοστοβαρή τιμολόγια, που με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, πρέπει να έχουν υιοθετηθεί πλήρως ως τον Ιούνιο του 2013.
============================================
Ο συνδικαλιστής που κήρυξε αντάρτικο...
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr, www.filoftero.blogspot.com
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος είναι ο πλέον προβεβλημένος και μαχητικός συνδικαλιστής της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

«Η επόμενη σύλληψή μου θα είναι στις κινητοποιήσεις κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων» τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.
Δίνοντας μάχες οπισθοφυλακής και νιώθοντας προδομένος από το ΠΑΣΟΚ το οποίο υπηρετεί από το 1978, ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από τους διάσημους προκατόχους του, τύπου Πιπεργιά και Μπάκουλη, που κατέβαζαν για ψύλλου πήδημα τους διακόπτες βυθίζοντας την χώρα στο σκοτάδι και προκαλώντας την αγανάκτηση των πολιτών.

Δηλώνει ότι νοιάζεται για τον φτωχό και ανήμπορο Ελληνα, διαβεβαιώνει ότι δεν θα κατέβει ποτέ για βουλευτής, όπως τόσοι και τόσοι συναδέλφοί του στην ΠΑΣΚΕ, αλλά δεν εγκαταλείπει την παλιά πασοκική τακτική να θεωρεί τη ΔΕΗ μαγαζί του και να θέλει να έχει λόγο στη διοίκηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Οπως τον σκιαγραφεί ο σύντροφός του στο ΠΑΣΟΚ Νίκος Μπίστης σε πρόσφατο άρθρο του (protagon.gr): «Πολιτικά λίγο πρωτόγονος και φανατικός στις απόψεις του, αλλά λαμόγιο δεν είναι, ούτε συνδικαλιστής σαλονιού. Τι είναι; Ενας τροτσκιστής του 21ου αιώνα, που επειδή δεν υπάρχουν πια τροτσκιστικές ομάδες εισέδυσε στο ΠΑΣΟΚ. Τον Μαρξ, τον Λένιν, τον Τρότσκι, τον Αρη Βελουχιώτη, τον Τσε και τον Ανδρέα Παπανδρέου έχει στο γραφείο του».

Ο 48χρονος, σήμερα, Νίκος Φωτόπουλος γεννήθηκε σε ένα ορεινό χωριό της Ηλείας και μεγάλωσε στο Περιστέρι με τη γιαγιά του, αφού οι γονείς του δούλευαν μετανάστες στη Γερμανία. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1978 ως μέλος της περιθωριακής τροτσκιστικής ομάδας «Ξεκίνημα» και στην αρχή απασχολείται ως αφισοκολλητής. Στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ διορίζεται στη ΔΕΗ ως «εναερίτης», με αξιοκρατικό τρόπο και όχι με ρουσφέτι, όπως λέει, και γρήγορα ασχολείται με τα συνδικαλιστικά της επιχείρησης, που απασχολεί τους περισσότερους εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Στις εσωκομματικές εκλογές της μεταπαπανδρεϊκής εποχής (1996) υποστηρίζει τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ερχόμενος σε αντίθεση με την πλειονότητα των πασοκικών συνδικαλιστών που ψηφίζουν Κώστα Σημίτη, τον οποίο συχνά κατηγορεί για νεοφιλελεύθερες πρακτικές. Το 2007 είναι μια χρονιά-ορόσημο για τον Νίκο Φωτόπουλο, που εκλέγεται στην θέση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και αρχίζει να γίνεται γνωστός στο Πανελλήνιο από την κόντρα του με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο, πανεπιστημιακό καθηγητή και μάνατζερ διεθνούς εμβέλειας από την θητεία του στην Toyota.

Το διακύβευμα, είναι το προτεινόμενο σπάσιμο της ΔΕΗ σε έξι θυγατρικές, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή της. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ βγαίνει νικήτρια και το σχέδιο ματαιώνεται. Την ίδια χρονιά ο Νίκος Φωτόπουλος επιλέγει Γιώργο Παπανδρέου και όχι Ευάγγελο Βενιζέλο στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, ευθυγραμμιζόμενος αυτή τη φορά με την πλειονότητα των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ.

Το 2008, το κλίμα οξύνεται στις σχέσεις ΔΕΗ και συνδικαλιστών. Η ΓΕΝΟΠ αντιτίθεται στη σύμπραξη ΔΕΗ και ιδιωτών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιθάνθρακα. Προκαλεί καταλήψεις κτιρίων της επιχείρησης, ακυρώνει διοικητικά συμβούλια και τελικά το σχέδιο βαίνει προς ματαίωση. Στις 3 Μαρτίου η ΓΕΝΟΠ κατεβαίνει σε απεργία για το ασφαλιστικό, οι διακόπτες κατεβαίνουν πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια και η χώρα απειλείται με μπλακ-άουτ. Η ΓΕΝΟΠ ρίχνει το μπαλάκι στη διοίκηση για τις διακοπές και όταν ο εισαγγελέας καλεί τους συνδικαλιστές στην Ευελπίδων, ο Νίκος Φωτόπουλος δηλώνει έξω από το γραφείο του: «Ο συνδικαλισμός αιώνες τώρα γινόταν με συγκρούσεις, συμπλοκές, απεργίες, καταλήψεις, διώξεις και φυλακίσεις. Είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι για όλα».

Η προσφυγή της Ελλάδας στην τρόικα τον Μάιο του 2010, αλλάζει δραματικά το τοπίο. Η Κομισιόν ζητά ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και πωλήσεις παραγωγικών μονάδων που για τον Ν. Φωτόπουλο είναι αιτία πολέμου και προαναγγέλλει γενικευμένη απεργιακή κινητοποίηση.

Προειδοποιεί και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ένα αυγουστιάτικο πρωινό του 2010, με ένα sms, που θα γράψει ιστορία: «Σύντροφοι βουλευτές, όταν πριν από 32 χρόνια μπήκα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τον κόσμο άκουγα τότε στις γιορτές νεολαίας που κάναμε πότε στη Ν. Σμύρνη πότε στη Ν. Φιλαδέλφεια πότε στου Ζωγράφου ένα πολύ ωραίο καταγγελτικό τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου για την αγροτιά που έλεγε "καημένη αγροτιά, θα κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες...". Ελπίζω, σύντροφοι βουλευτές, 32 χρόνια μετά να μην το κάνετε επίκαιρο (και στον χώρο της χονδρικής της ενέργειας) επιτρέποντας στον κάθε αεριτζή να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ούτε εργοστάσια πουλάμε ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Καθαρές κουβέντες. Θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε. Για τα ηγετικά κλιμάκια ΠΑΣΟΚ είναι «κόκκινο πανί».

Τον Απρίλιο του 2011, δημοσιεύεται πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή, το οποίο θεωρεί παράνομες όλες τις χρηματοδοτήσεις, που έδινε χρόνια τώρα η ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, με την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων. Πολλοί το θεώρησαν κυβερνητικό χτύπημα προς την ατίθαση ΓΕΝΟΠ. Οι συνδικαλιστές περνούν στην αντεπίθεση και κατηγορούν τον κύριο Ρακιντζή για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, επειδή είχε λάβει χορηγία από τη ΔΕΗ για το σωματείο «Οι Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» του οποίου προΐστατο.

Πάντως για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΔΕΗ δεν έχει βρεθεί τίποτα το επιλήψιμο, μέχρι τώρα, παρά το ξεσκόνισμα που του έχει γίνει. Λέγεται ότι το επίσημο ΠΑΣΟΚ, επί γραμματείας Σωκράτης Ξυνίδης, σε μια προσπάθεια να τον ακυρώσει συνδικαλιστικά, του είχε προσφέρει υψηλόβαθμη κομματική θέση, αλλά αυτός αρνήθηκε.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, ο υπουργός Οικονομίας Ε. Βενιζέλος ανακοινώνει την επιβολή ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και την διακοπή ρεύματος σε όσους δεν το πληρώσουν. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αντιδρά οργισμένα και με μπροστάρη τον μονίμως οργισμένο Νίκο Φωτόπουλο κηρύσσει αντάρτικο και προειδοποιεί ότι θα παρεμποδίσει την είσπραξή του. Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κόβει το ρεύμα από το υπουργείο Υγείας στις 16 Νοεμβρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το έκτακτο χαράτσι, αλλά και για τα χρέη του Δημοσίου προς την ΔΕΗ, που φτάνουν τα 140 εκατ. ευρώ, όπως δηλώνει ο Ν. Φωτόπουλος.

Δύο μέρες αργότερα επαινεί τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά, τον «γνήσιο εκφραστή των τσιφλικάδων», όπως τον είχε αποκαλέσει κάποτε, για τη θέση που πήρε να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν. Επικρίνει όμως, ιδιαίτερα την κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, που του προκαλεί λέει «απογοήτευση, οργή, αγανάκτηση και αηδία». «Εγώ -συμπληρώνει- ψήφισα τον κ. Παπανδρέου για πρωθυπουργό και όχι τον κ. Παπαδήμο» και προσθέτει ότι δεν δίνει: «Ούτε μία ώρα περίοδο χάριτος».

Στις 24 Νοεμβρίου συλλαμβάνεται με άλλους συνδικαλιστές έξω από το Μηχανογραφικό Κέντρο της ΔΕΗ στη Μεσογείων, όπου εκδίδονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού, για παρακώλυση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Η υπόθεση θα εκδικασθεί στις 10 Ιανουαρίου 2012. Εξερχόμενος από το γραφείο του εισαγγελέα στην Ευελπίδων δηλώνει: «Ακόμη κι αν έρθουν 100 εισαγγελείς και 100 διμοιρίες των ΜΑΤ, δεν θα γονατίσουμε, δεν θα σκύψουμε το κεφάλι. Αν η παρανομία μας είναι ότι αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα σε ανέργους, μεροκαματιάρηδες και συνταξιούχους, τότε χίλιες φορές να είμαστε παράνομοι».

Την επομένη σε συνέντευξή του (99.5 ΒΗΜΑ FM) ασκεί κριτική στο ΠΑΣΟΚ: «Δεν θα φύγουμε εμείς από το κόμμα, στο οποίο έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας και το οποίο υπηρετούμε 35 χρόνια, για να μείνουν οι χθεσινοί. Αυτοί που αν τους ρωτήσεις τι είναι το ΠΑΚ θα απαντήσουν: "Ποιες οι μπαταρίες;"».
==========================================
Οι αστροπαρατηρητές

ΔΣ 2011
ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΣΤΡΟΛΕΩΝ ΗΛΙΑΣ
Α' ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΡΙΖΟΣ ΡΙΖΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Β' ΑΝΑΠΛ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΔΗΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Β' ΑΝΑΠΛ ΓΡΑΜΜ ΚΑΡΑΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Γ' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΝΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Γ' ΑΝΑΠΛ ΓΡΑΜΜ ΓΚΑΡΑΒΕΛΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΝΑΠΛ. ΤΑΜΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΓΟΥΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΕΚΤΕΛ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΘΩΜΑΣ
ΕΚΤΕΛ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΚΤΕΛ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΗΛΙΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΕΚΤΕΛ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΡΕΛΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΑΔΑΜ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ (ΜΑΚΗΣ)
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΚΑΛΑΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΚΑΡΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΚΑΤΣΙΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΜΠΑΣΤΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΜΠΡΟΥΜΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΠΑΛΟΥΚΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΠΑΠΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΤΑΤΑΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΣΙΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΜΕΛΟΣ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΣΤΡΟΥΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

==========================================
Όχι με αυτούς.
Ναι είμαι με τον συνδικαλισμό. Συγχωρήστε με όμως, δεν μπορώ να είμαι με τους συνδικαλιστές.
Με αυτούς που στο χώρο του Άγιου Δημήτριου είτε διοριστήκαν άνωθεν είτε αυτόπροσδιορίστηκαν .Με αυτούς που χωρίς να έχουν ψηφιστεί από τους εργαζόμενους ανέλαβαν το ρόλο του εργατοπατέρα . Με αυτούς που εδώ και καιρό σπεκουλάρουν τις όποιες αποφάσεις του διευθυντή και τις διοίκησης. Με αυτούς που εξακολουθούν να είναι σκαπανείς του πελατειακού συστήματος και οι εγγυητές της αποτελεσματικής σχέσης του ρουσφετιού με την πολιτική. Με αυτούς που είναι ψεύτες, εκμεταλλευτές της αγωνίας και μάστορες της κρυφής συνδιαλλαγής. Δεν μπορώ να είμαι με τους συνδικαλιστές που οδηγούν το συνδικαλισμό κυριολεκτικά σ’ τέλμα με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να περιορίζονται σε απλούς παρατηρητές σε όλα όσα συμβαίνουν τελευταία. Ας προσέξουν τη στάση τους οι δήθεν συνδικαλιστές του χώρου πριν είναι πολύ αργά για τους εργαζόμενους, το συνδικαλιστικό κίνημα ,το μέλλον του εργοστάσιου, το μέλλον της ΔΕΗ.


==========================================
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Νο 37

Συναδέλφισσες-φοι,


Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. και συζητήθηκαν το παρακάτω θέματα της Η.Δ.:

1. «Έγκριση προς δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων της περιόδου 1.1.2011-30.9.2011 σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΟΥ

 Κύκλος εργασιών: € 4.203,6 εκατ.

 EBITDA: € 794,7 εκατ.

 Κέρδη μετά από φόρους: € 90,8 εκατ.

 Κέρδη μετά από φόρους (προσαρμοσμένα λόγω ζημίας από αποτίμηση χρεογράφων): € 111,7 εκατ.

 Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 794,7 εκατ. έναντι € 1.223,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010, μειωμένα κατά € 428,9 εκατ. (-35,1%). Το περιθώριο EBITDA, ανήλθε σε 18,9%, σε σύγκριση με 27,4% το εννεάμηνο του 2010.

 Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε το εννεάμηνο του 2011 κατά 289 GWh (-0,6%) στις 46.635 GWh έναντι 46.924 GWh το εννεάμηνο του 2010. Εξαιρουμένων των εξαγωγών και της άντλησης, η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 2% περίπου, (926 GWh).

 Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, μειώθηκαν κατά 2.131 GWh (-5,4%), σε 37.414 GWh, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα μειώθηκαν κατά 6,6%.

 Oι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ και τα έσοδα από την εγχώρια λιανική αγορά μειώθηκαν κατά 6% (2.377 GWh) και 7% (€ 280,5 εκατ.) αντίστοιχα, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010.

 Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 4.203,6 εκατ. από € 4.467,6 εκατ. το εννεάμηνο του 2010, μειωμένος κατά € 264 εκατ. (-5,9%). Στον κύκλο εργασιών συμπεριλαμβάνεται ποσό € 91,1 εκατ. που αφορά τη συμμετοχή χρηστών του δικτύου ηλεκτροδότησης για τη σύνδεσή τους, (εννεάμηνο 2010: € 149,5 εκατ.).

 Η παραγωγή της ΔΕΗ, μαζί με τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που εισήγαγε, κάλυψε το 70,6% της συνολικής ζήτησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το εννεάμηνο του 2010 ήταν 77,8%. Σε απόλυτα μεγέθη σημειώθηκε μείωση η οποία ανήλθε σε 3.573 GWh.

 Oι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ μειώθηκαν σε 1.399 GWh από 1.701 GWh το εννεάμηνο του 2010 (-17,8%).

 Σε ό,τι αφορά την παραγωγή από ΑΠΕ το εννεάμηνο του 2011, η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ παρήγαγε 195 GWh έναντι 209 GWh το εννεάμηνο του 2010, μείωση 14 GWh, κυρίως λόγω της μειωμένης υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 11,4%. Τα προ φόρων κέρδη της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ανήλθαν σε € 8,2 εκατ. έναντι € 9,4 εκατ. το εννεάμηνο του 2010.

 Οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ενέργειας είναι αυξημένες κατά € 303,7 εκατ., αύξηση 21,8% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010, κυρίως λόγω των υψηλότερων δαπανών για αγορές ενέργειας και εισαγωγές (+ € 251 εκατ.), της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο diesel (€ 40,5 εκατ.) και της αύξησης της δαπάνης για μαζούτ (€ 42,2 εκατ., εκ των οποίων € 3,2 εκατ. οφείλονται στο διπλασιασμό του σχετικού φόρου κατανάλωσης με ισχύ από τον Ιούνιο του 2011). Εξαιρουμένης της θετικής επίπτωσης, ύψους € 37,3 εκατ., από εκκαθαρίσεις προηγούμενων ετών που περιλαμβάνονται στις δαπάνες για αγορές ενέργειας του εννεαμήνου του 2010, η αύξηση των σχετικών δαπανών ανέρχεται σε € 213,7 εκατ. Η αύξηση αυτή οφείλεται αφενός μεν στις μεγαλύτερες ποσότητες αγορών ενέργειας από το Σύστημα κατά 18,2%, κυρίως λόγω της μειωμένης υδροηλεκτρικής παραγωγής και της αυξημένης παραγωγής τρίτων, αφετέρου δε στην αύξηση της τιμής των αγορών ενέργειας κατά 12,3%.

Η συνολική μείωση των αμοιβών προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης και της κεφαλαιοποιημένης μισθοδοσίας, ανέρχεται σε € 119,5 εκατ., μεταξύ των δύο περιόδων (-11,2%). Στη μείωση αυτή συνέβαλε κατά το μεγαλύτερο μέρος (€ 98,2 εκατ.), η μείωση του αριθμού του μισθοδοτούμενου τακτικού προσωπικού κατά 852 εργαζόμενους, σε 21.075 την 30/9/2011 από 21.927 την 30/9/2010, καθώς η επίδραση της εφαρμογής των Νόμων 3833/2010 και 3845/2010 είχε αρχίσει ήδη να λογιστικοποιείται από το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Επίσης, στη μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας συνέβαλε και η μείωση κατά € 23,4 εκατ. της δαπάνης για υπερωρίες και βάρδιες ως αποτέλεσμα της μείωσης κατά 10,2% των αντίστοιχων ωρών, παρά το μειωμένο προσωπικό. Η μείωση του μισθοδοτούμενου τακτικού προσωπικού από 1.1.2011 έως 30.9.2011, ανέρχεται σε 770 εργαζόμενους.

 Το εννεάμηνο του 2011, το 41,6% των συνολικών εσόδων απορροφήθηκε από τις δαπάνες καυσίμων, αγορών ενέργειας και δικαιωμάτων εκπομπής CO2, έναντι 32,7% το εννεάμηνο του 2010. Αντίθετα, και παρά τη μείωση των εσόδων, η μισθοδοσία σημειώνει περαιτέρω μείωση ως ποσοστό του κύκλου εργασιών, αφού απορρόφησε το 19,9%, έναντι 21,1% το εννεάμηνο του 2010.

 Τα προ φόρων κέρδη του εννεαμήνου του 2011, ανήλθαν σε € 138,4 εκατ., έναντι € 689,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010, μειωμένα κατά € 551,2 εκατ. (-79,9%). Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, τα προ φόρων κέρδη έχουν επιβαρυνθεί με ζημία ύψους € 20,9 εκατ. από την απομείωση της αξίας μετοχών του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Εξαιρουμένης της επιβάρυνσης αυτής, τα προ φόρων κέρδη θα είχαν διαμορφωθεί σε € 159,3 εκατ. (μείωση κατά 76,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

 Τα καθαρά κέρδη, διαμορφώθηκαν σε € 90,8 εκατ., έναντι € 520,2 εκατ., αντίστοιχα, το 2010, μειωμένα κατά € 429,4 εκατ. (-82,5%). Χωρίς την πιο πάνω επιβάρυνση, τα καθαρά κέρδη προσαρμόζονται σε € 111,7 εκατ. (-78,5%).

 Δεν έχει σχηματισθεί πρόβλεψη φόρου για έκτακτη εισφορά, καθώς ο σχετικός νόμος για τα εταιρικά κέρδη του 2011 δεν έχει ακόμη ψηφισθεί.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΕΣΟΔΑ

Τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, μειώθηκαν κατά € 264,1 εκατ. (-6,6%), από € 4.024,2 εκατ. το εννεάμηνο του 2010 σε € 3.760,1 εκατ., ως αποτέλεσμα της μείωσης του όγκου των πωλήσεων κατά 5,4% (2.131 GWh), λόγω της μείωσης της ζήτησης και της απώλειας μεριδίου στην εγχώρια λιανική αγορά (μερίδιο 92,4% το εννεάμηνο του 2011 από 96,4% το εννεάμηνο του 2010.

Η μεταβολή του όγκου των πωλήσεων αναλύεται ως εξής :

 μείωση των πωλήσεων στην οικιακή χρήση κατά 1,9%.

 μείωση των πωλήσεων στη γεωργική χρήση κατά 7,6%.

 μείωση των πωλήσεων στην εμπορική χρήση κατά 14,5%.

 μείωση των πωλήσεων στη βιομηχανική χρήση Μέσης και Χαμηλής Τάσεως κατά 9,7%.

 αύξηση των πωλήσεων στη βιομηχανική χρήση Υψηλής Τάσεως κατά 5,9%.

 μείωση των πωλήσεων στις λοιπές χρήσεις κατά 3,8%.

 αύξηση των εξαγωγών κατά 246 GWh.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

H μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας εκμετάλλευσης μεταξύ του εννεαμήνου του 2011 και του εννεαμήνου του 2010 ανήλθε σε € 105,1 εκατ., κυρίως ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου αριθμού αποχωρήσεων προσωπικού σε σχέση με τις προσλήψεις και της μείωσης της δαπάνης για υπερωρίες και βάρδιες. Μειωτική ήταν επίσης η επίδραση από το carry over της εφαρμογής των Νόμων 3833 και 3845 του 2010.

Οι προ αποσβέσεων λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά € 164,9 εκατ. (5,1%), από € 3.244 εκατ. το εννεάμηνο του 2010, σε € 3.408,9 εκατ.

Ειδικότερα:

 Σε επίπεδο εννεαμήνου, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη μειώθηκε κατά 3,3% (706 GWh) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Το τρίτο τρίμηνο 2011 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ήταν μειωμένη κατά 719 GWh (-8,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

 Η υδροηλεκτρική παραγωγή, σε σχέση με το 2010 που ήταν η καλύτερη υδρολογικά χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, μειώθηκε το εννεάμηνο του 2011 κατά 34,7% (1.604 GWh), ενώ για το τρίτο τρίμηνο του 2011 κυμάνθηκε σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με αυτό της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (1.089 GWh έναντι 1.136 GWh αντίστοιχα).

 Η μείωση της παραγωγής από φυσικό αέριο κατά 639 GWh, παρά την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της σχετικής δαπάνης κατά € 42,9 εκατ., από € 368,4 εκατ. το εννεάμηνο του 2010, σε € 325,5 εκατ.

 Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υγρά καύσιμα μειώθηκε κατά 308 GWh (-7,6%) σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010, λόγω της πάρα πολύ χαμηλής αντίστοιχης παραγωγής στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα το εννεάμηνο του 2011 και της μειωμένης παραγωγής από πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά κατά 203 GWh. Αντίθετα, οι τιμές του μαζούτ και του diesel εκφρασμένες σε Ευρώ, αυξήθηκαν κατά 20,8% και 35,9%, αντίστοιχα. Κατά συνέπεια, η δαπάνη κατανάλωσης υγρών καυσίμων αυξήθηκε κατά € 95,6 εκατ. (+18,1%) από € 527,3 εκατ. το εννεάμηνο του 2010, σε € 622,9 εκατ. το εννεάμηνο του 2011.

 Παρά τη μείωση του όγκου των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 302 GWh (-17,8%), η αύξηση των τιμών εισαγωγών της ΔΕΗ κατά 9,1% και η αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από το Σύστημα και το Δίκτυο κατά 1.365 GWh (+18,5%), καθώς και η αύξηση της μεσοσταθμικής τιμής αγοράς ενέργειας από το Σύστημα κατά 12,3%, είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης για αγορές ενέργειας κατά € 251 εκατ. (+50,1%) από € 500,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2010 σε € 751,5 εκατ.

Σημειώνεται ότι ποσό ύψους € 88,7 εκατ. αφορά την επιβάρυνση της ΔΕΗ για την ανάκτηση από τρίτους παραγωγούς του μεταβλητού τους κόστους προσαυξημένο κατά 10%, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η επιβάρυνση ήταν € 13,1 εκατ.

 Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, εκκρεμοδικίες και βραδέως κινούμενα υλικά ανήλθαν σε € 95,5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση € 7,5 εκατ. (+8,5%) σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010, η οποία οφείλεται στην αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά € 30,4 εκατ. (+ € 61,5 εκατ. από πελάτες Χαμηλής και Μέσης Τάσεως, μετά και την υιοθέτηση μιας πιο συντηρητικής προσέγγισης σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των σχετικών επισφαλειών), αύξηση η οποία όμως αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση των προβλέψεων για εκκρεμοδικίες κατά € 21,5 εκατ.

 Οι αποσβέσεις το εννεάμηνο του 2011 ανήλθαν σε € 505,5 εκατ. έναντι € 438,6 εκατ. το εννεάμηνο του 2010, αυξημένες κατά € 66,9 εκατ. (+15,3%).

 Τα κέρδη από συμμετοχές σε συνδεδεμένες εταιρείες ανήλθαν σε € 0,9 εκατ. το εννεάμηνο του 2011 και αφορούν τα κέρδη από τις συμμετοχές της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος το εννεάμηνο του 2010 ήταν € 1,1 εκατ.

 Οι καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες αυξήθηκαν σε € 129,9 εκατ. από € 94,3 εκατ. το εννεάμηνο του 2010, αύξηση € 35,6 εκατ. (+37,8%), κυρίως λόγω της αύξησης του συνολικού κόστους χρήματος και της αύξησης του μέσου χρέους μεταξύ των δύο περιόδων.

 Οι επενδύσεις ανήλθαν σε € 875,8 εκατ. έναντι € 694,6 εκατ. το εννεάμηνο του 2010, κυρίως λόγω της κατασκευής της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου “Μεγαλόπολη V”. Συγκεκριμένα, η σύνθεση των κύριων επενδύσεων το εννεάμηνο του 2011 είναι η ακόλουθη:

 Επενδύσεις σε έργα Ορυχείων: € 97,5 εκατ.

 Επενδύσεις σε έργα Παραγωγής: € 395,0 εκατ.

 Επενδύσεις σε έργα Μεταφοράς: € 66,0 εκατ.

 Επενδύσεις σε έργα Διανομής: € 294,0 εκατ.

 Επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ: € 20,7 εκατ.

 Το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε σε € 4.664,5 εκατ., αυξημένο κατά € 454,2 εκατ. έναντι της 31.12.2010 (€ 4.210,3 εκατ.) και αυξημένο κατά € 385,6 εκατ. έναντι της 30.9.2010 που το ύψος του ήταν € 4.278,9 εκατ.

Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη

2. «Υπόδειξη εκπροσώπων της Επιχείρησης για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών».

Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη

3. «Συνέχιση χρηματοδότησης των Βρεφονηπιακών σταθμών της ΔΕΗ.».

Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη

4. «Διακ. Αρ. ΔΜΚΘ-11095052 για την εκτέλεση του έργου: ΑΗΣ Πτολεμαϊδας-μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ατμοηλεκτρικής μονάδας V μικτής ισχύος 550-660 MWel με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση».

Αξίζουν συγχαρητήρια στα στελέχη της Γενικής Δ/νσης Παραγωγής, της Νομικής Υπηρεσίας και τα μέλη του Δ.Σ. που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατακύρωσαν τον πιο πάνω διαγωνισμό στην μειοδότρια εταιρία ΤΕΡΝΑ Α.Ε και ανέθεσαν το έργο έναντι συμβατικού τιμήματος € 1.394.634.137.

Ας ευχηθούμε το συντομότερο δυνατό να κατασκευαστεί η Μονάδα.

Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη

Επίσης σας ενημερώνω:

 ΔΙΑΦΩΝΩ με το νέο ΧΑΡΑΤΣΙ μειώσεων στους μισθούς μας που οι κρατήσεις θα πραγματοποιηθούν στο τέλος Νοεμβρίου 2011, θέση που είχα εκφράσει και στο προηγούμενο Δ.Σ. που το θέμα ήρθε ως ενημέρωση-συζήτηση. Ο τρόπος μείωσης των μισθών είναι ευθύνη της Ιεραρχίας της ΔΕΗ Α.Ε., αφού δεν έχει αποφασισθεί σε Δ.Σ. της Επιχείρησης.

 Σε συνεργασία με το συνάδελφο Ε. Μπουζούλα θέσαμε αίτημα για συζήτηση σε επόμενο Δ.Σ. για τα χρέη από ανείσπρακτους λογαριασμούς, ιδιαίτερα των Υπουργείων που σήμερα αγγίζουν τα €150 εκ. Τώρα που η Επιχείρηση αντιμετωπίζει λόγω του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας οικονομικά προβλήματα, θα πρέπει τα Υπουργεία να πληρώσουν στη ΔΕΗ τα χρέη τους.

 Ζητήσαμε να μη συζητηθεί και ληφθεί απόφαση για τη μηνυτήρια αναφορά εναντίον των συναδέλφων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και άλλων πολιτών που κατέλαβαν το κτίριο που στεγάζεται η Πληροφορική. Επειδή το θέμα ήρθε έκτακτα με συμπληρωματική εισήγηση κατά την έναρξη της Συνεδρίασης του Δ.Σ., μετά από ένστασή μας, ΔΕ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ.

 Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. δηλώνω τη συμπαράστασή μου στους συναδέλφους που διώκονται.

Συναδελφικά,

Γιάννης Καραβασίλης
=======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: