Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Με την πολιτική του μνημονίου

Με τον δήθεν «εμφυλίου» … βορείων και νοτίων παραπλανούν τους εργαζόμενους. Δεν λένε την αλήθεια ότι οι περικοπές στους μισθούς θα συνεχιστούν και άλλο , το ξεπούλημα της ΔΕΗ θα είναι το μεγαλύτερο δυνατόν και σε ευτελή τιμή, δεν λένε ότι περισσότεροι από 1500 συνάδελφοι θα περάσουν στους αγοραστές με ότι αυτό συνεπάγεται . Κάνουν την δουλεία τους οι ιμάντες μεταφοράς της πολιτικής που τα κώματα τους επιτάσσουν. Tην πολιτική του μνημονίου

==================================
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου
Στις 10 Ιανουαρίου 2012 η δίκη του Νίκου Φωτόπουλου για την κατάληψη στο κτήριο της ΔΕΗ

Για τις 10 Ιανουαρίου 2012 προσδιορίστηκε η δίκη του προέδρου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκου Φωτόπουλου, ο οποίος συνελήφθη στις 24 Νοεμβρίου, στη διάρκεια της επιχείρησης της Αστυνομίας για τον τερματισμό της κατάληψης στο κτήριο της έκδοσης εντολών διακοπής της ηλεκτροδότησης, στη λεωφόρο Μεσογείων.
Εκτός από τον Ν.Φωτόπουλο συνελήφθησαν και θα δικαστούν, την ίδια ημέρα, εννέα συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και πέντε πολίτες.
Εναντίον τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, ενώ ένας πολίτης αντιμετωπίζει επιπλέον και το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής.
=======================================
Τι κρύβει το σφυροκόπημα στα αποτελέσματα της ΔΕΗ
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με την πολιτική του μνημονίου παρομοίαζε στο Capital.gr παράγοντας της αγοράς, την εξαιρετικά αρνητική πορεία των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ (κέρδη στο -80%): αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια απότομη υποτίμηση του μισθολογικού κόστους –κάτι που δεν είναι απαραίτητα αρνητικό– τη στιγμή που η τελευταία παραγωγική και αναπτυξιακή επένδυση της επιχείρησης έγινε το... 2006 (Λαύριο 5). Εάν μάλιστα αναζητήσει κανείς την τελευταία ουσιαστική επένδυση της εταιρείας στο λιγνίτη, τότε θα πρέπει να πάει ακόμη πιο μακριά, στον Ιούνιο του 2003, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ο ΑΗΣ Μελίτης Φλώρινας.
Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί η ΔΕΗ δικαίως να διαμαρτύρεται για τα τιμολόγια, ότι δεν αντανακλούν τα πραγματικά κόστη της αγοράς, τα πραγματικά αίτια όμως για τις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, είναι βαθύτερα από την πιθανή... άρνηση του εκάστοτε υπουργού ενέργειας να ικανοποιήσει αιτήματα για αυξήσεις της τάξης του 20 ή 30% που υποβάλλονται από την επιχείρηση κάθε χρόνο.
Στην πραγματικότητα, η περίπτωση της ΔΕΗ, αφορά σε μια επιχείρηση που βρίσκεται σε... ακινησία και στασιμότητα την τελευταία δεκαετία, αδυνατώντας να παρακολουθήσει επενδυτικά τις εξελίξεις και να μειώσει τα κόστη της. Για παράδειγμα η συζήτηση για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, έχει φέρει στο προσκήνιο την τραγική ολιγωρία των τελευταίων ετών στις παλιές και νεότερες μονάδες, που παραμένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία χωρίς συστήματα αποθείωσης ή άλλα συστήματα που μπορούν να βελτιώσουν την περιβαλλοντική και ενεργειακή τους αποδοτικότητα. Δεν είναι δηλαδή μόνο θέμα δημιουργίας νέων μονάδων παραγωγής αλλά πρωτίστως επένδυσης στους παλιούς μη αποδοτικούς σταθμούς (που σημειωτέον είναι διαδικασία λιγότερο κοστοβόρα και λιγότερο χρονοβόρα από την εγκατάσταση νέων μονάδων).
Αντ’ αυτού, κοιτώντας τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα θα δει κανείς, μόνο καθυστερήσεις και ακυρώσεις, όπως αυτή της μονάδας στην Κρήτη, ή τη Ρόδο. Μεγάλες επενδύσεις όπως η λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα αντιμετωπίζουν αβέβαιο μέλλον ενώ η μονάδα στο Αλιβέρι έχει μετατραπεί σε … γεφύρι της Άρτας. Εξαίρεση το έργο της Πτολεμαΐδας που εάν ξεπεραστούν οι σκόπελοι της χρηματοδότησης, θα ξεκινήσει πιθανόν το 2012.

Λειτουργικά
Ελέω μνημονίου πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει να επιδείξει σημαντικότατο έργο στο κομμάτι της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Κατ΄αρχάς από το 2009 το προσωπικό έχει μειωθεί από τους 22.582 στους 21.075 εργαζόμενους, οδηγώντας το μισθολογικό κόστος να αποτελεί το 24,6% των λειτουργικών δαπανών έναντι 34,3% που ήταν προ διετίας. Οι μειώσεις στο προσωπικό θα συνεχιστούν, και εκτιμάται ότι συνολικά το 2011 το προσωπικό θα μειωθεί κατά 1.088 άτομα. Από τις μειώσεις σε υπερωρίες έχουν εξοικονομηθεί 13,212 εκατ. ευρώ ενώ από τις μειώσεις σε βάρδιες 10,189 εκατ. ευρώ.

Τιμολόγια
Παρά τις μειώσεις αυτές, με βάση τα κοστολογικά στοιχεία της τριετίας 2010 – 2012 που υπέβαλε η ΔΕΗ στη ΡΑΕ, για τις αυξήσεις που θα έρθουν τον Ιανουάριο, η επιχείρηση θεωρεί ότι προκύπτει αύξηση του κόστους κατά 16% από το 2010 στο 2011 και 3% από το 2011 στο 2012. Οι συγκεκριμένες αυξήσεις αφορούν στο ανταγωνιστικό σκέλος (ενέργειας) των τιμολογίων.
Αναλυτές
Από τεχνικής πλευράς, οι αναλυτές επισήμαναν τις μειωμένες πωλήσεις, τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, τα αυξημένα κόστη για αγορές ενέργειας από τρίτους καθώς και τα αυξημένα κόστη καυσίμων. Υπό το πρίσμα αυτό, οι αναλυτές συγκλίνουν ότι για να υπάρξει ανάκαμψη των μεγεθών θα πρέπει να δοθούν «γενναίες αυξήσεις στα τιμολόγια». Μάλιστα όπως επισημαίνει η National Securities για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα αύξησης που θα εγκριθεί στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η θετική επίδραση στα αποτελέσματα της Eπιχείρησης θα είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr
=========================================
Στα άδυτα του «εμφυλίου» … βορείων και νοτίων της ΔΕΗ
Ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, εμφανίζεται από τους εργαζόμενους στα ενεργειακά κέντρα, η περικοπή των μισθών σε μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο που είχε ανακοινωθεί. Όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του σωματείου Σπάρτακος, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στα ενεργειακά κέντρα της Δ. Μακεδονίας, οι «εργάτες πρώτης γραμμής» είχαν «οσμιστεί» τις επερχόμενες μειώσεις και η αντίδρασή τους ήταν άμεση με κινητοποίηση και κατάληψη στα ορυχεία στην Κοζάνη.
Ωστόσο οι κινητοποιήσεις αυτές και κυρίως οι αντιδράσεις προκάλεσαν την απάντηση της ΓΕΝΟΠ, η οποία έκανε λόγο για «ύπουλα, διχαστικά χτυπήματα» . Ο Ν. Φωτόπουλος στις αιτιάσεις περί μη υπεράσπισης των εργαζομένων στα ορυχεία και τις μονάδες, απάντησε μιλώντας για «προσωρινές μειώσεις» και «αποκατάσταση της αδικίας».
Οι «κατηγορίες»
Η απάντηση Φωτόπουλου έρχεται μετά τις αιτιάσεις όχι μόνο των εργαζομένων στη Δ. Μακεδονία (Σπάρτακος) αλλά συνολικά των εργαζομένων στα ενεργειακά κέντρα, που συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα, συγκροτώντας ένα ενιαίο «μπλοκ» εκείνων των εργαζομένων που υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Σπάρτακου οι εργαζόμενοι στις μονάδες βλέπουν τις αποδοχές τους να έχουν μειωθεί σε ποσοστό 50% από το 2009. Στη συνεδρίαση αυτή των ενεργειακών κέντρων ίσως για πρώτη φορά η ΓΕΝΟΠ βρέθηκε σε θέση άμυνας καθώς οι εργαζόμενοι στις μονάδες θεώρησαν ότι αντιστάθηκε «μόνο λεκτικά και όχι ουσιαστικά» στις περικοπές χωρίς να κάνει τίποτα για να τις αποτρέψει. Ο Σπάρτακος είχε εγκαίρως ενημερώσει και ζητήσει από τη ΓΕΝΟΠ να αντιδράσει από τις 18 Οκτωβρίου, χωρίς να υπάρξει αντίδραση, λένε χαρακτηριστικά πηγές από το σωματείο. «Δεν το πίεσαν σθεναρά για να γίνει δικαιότερη περικοπή και δεν ήταν έτοιμη να το κάνει η ΓΕΝΟΠ» προσθέτουν.
Διαφωνήσαμε ριζικά, κινηθήκαμε αστραπιαία και βγήκαμε από το ενιαίο μισθολόγιο, απαντά ο Ν. Φωτόπουλος. Η ΔΕΗ δεν μπήκε στο ενιαίο μισθολόγιο, γιατί υπάρχουν εργαζόμενοι σε ορυχεία και μονάδες, που τώρα βλέπουν τις αμοιβές τους να πετσοκόβονται. «Για να αποφύγουμε το ενιαίο μισθολόγιο δεν βάλαμε μπροστά τους εργαζόμενους στη Χαλκοκονδύλη» λένε χαρακτηριστικά συνδικαλιστές από τα ενεργειακά κέντρα.
Διοικητικοί
Στην κόντρα πήραν μέρος και οι διοικητικοί εργαζόμενοι που απάντησαν με σκληρότατη ανακοίνωση με αιχμές εναντίον του Σπάρτακου. Οι ι εργαζόμενοι στα πρακτορεία δεν είναι πρώτη γραμμή, λένε χαρακτηριστικά οι διοικητικοί, που τονίζουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελείται από υποαμοιβόμενους εργαζόμενους, « την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στα ενεργειακά κέντρα βρέθηκαν να ξεπερνούν το πλαφόν» σημειώνουν συνδικαλιστές της ένωσης διοικητικού προσωπικού (ΕΔΟΠ). Πρέπει να σταματήσουν οι υπερβολές και να γίνει νοικοκύρεμα σε υπερωρίες και επιδόματα, προσθέτουν.
Προσωπικές επιθέσεις
Είναι τέτοιος ο χαρακτήρας της κόντρας που εξαπολύονται εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις, όπως για παράδειγμα εναντίον του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, ο οποίος λόγω των όσων του καταμαρτυρούν κάποιες πλευρές, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κατέβει υποψήφιος βουλευτής. Η αλήθεια είναι ότι πριν τη δήλωσή του, υπήρξε κριτική για τη μαχητική στάση της ΓΕΝΟΠ στο θέμα του τέλους ακινήτων, όταν λίγες ημέρες πριν είχαν περάσει «αβρόχοις ποσί» οι μεγάλες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων.
Οι επιθέσεις που δέχεται η ΓΕΝΟΠ είναι στοχευμένες ενόψει της μάχης που θα δώσουμε για να μην πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες, απαντά ο Ν. Φωτόπουλος, με αιχμές εναντίον όσων διαμαρτυρήθηκαν για τις μειώσεις στους μισθούς (πρωτοστάτησε ο Σπάρτακος). «Μήπως έχουν σχέση με τη μεθοδευμένη πώληση των λιγνιτικών, τα ύπουλα και διχαστικά χτυπήματα εναντίον της ΓΕΝΟΠ» αναφέρει ο Νίκος Φωτόπουλος στην ανοιχτή επιστολή που κοινοποίησε στις αρχές της εβδομάδας.
==============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: