Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό αποδυναμώνει την Ομοσπονδία;

Ούτε τα Έργα που Κατακύρωσε Δεν Μπορεί να Εκτελέσει η ΔΕΗ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου


Σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, με κίνδυνο να μην μπορεί να υλοποιήσει ακόμη και τα μεγάλα επενδυτικά έργα που έχει ήδη κατακυρώσει. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας V και τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα της θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.
Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ αναγκάσθηκε, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τη διαγωνιστική διαδικασία, να κατακυρώσει τα έργα αυτά, το πρώτο στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε και το δεύτερο στην J&B ΑΒΑΞ Α.Ε., εντούτοις, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση από την πλευρά της δημόσιας Επιχείρησης για την τύχη των συγκεκριμένων project. Επιπλέον, η ΔΕΗ, σε σχετικό ερώτημα του energia, δεν θέλησε να σχολιάσει χρηματοδοτικά ζητήματα που σχετίζονται με το επενδυτικό πρόγραμμα της, με το σκεπτικό, όπως διαμηνύθηκε αρμοδίως, ότι άπτονται της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.
Η ΔΕΗ, στο διάστημα των τελευταίων δέκα ημερών, ανακοίνωσε μεν την κατακύρωση των έργων της Πτολεμαϊδας V και των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στη Μεγαλόπολη, αλλά έθεσε ως κρίσιμη προϋπόθεση για την υλοποίηση τους την ύπαρξη αναγκαίας χρηματοδότησης, που θα εγγυάται την ικανοποιητική απόδοση των έργων. Έως τότε, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, δεν πρόκειται να προχωρήσει στην υπογραφή καμίας σύμβασης ανάθεσης.
Η ΤΕΡΝΑ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia, έχει υποβάλει στη διοίκηση της ΔΕΗ εδώ και αρκετό καιρό πρόταση για χρηματοδοτική διευκόλυνση της Πτολεμαϊδας V. Ειδικότερα, η πρόταση αφορά σε δανεισμό, με ευνοϊκούς όρους, της ΔΕΗ από γερμανική τράπεζα, η οποία προτίθεται να χρηματοδοτήσει έως και το 60% του κόστους του συγκεκριμένου έργου. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του energia, αξιολογείται από τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ, χωρίς, όμως, να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.
Να σημειωθεί ότι η οικονομική προσφορά της ΤΕΡΝΑ για το έργο της Πτολεμαϊδας V έληξε στις 9/12/2011, αλλά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia, έχει ζητηθεί από τη ΔΕΗ και έχει δοθεί από την μειοδοτούσα εταιρία παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2012.
================================
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Απομακρύνσεις διαφωνούντων στον εμφύλιο της ΔΕΗ
Ρεπορτάζ Γιώργος Πουλερές



Οι διοικητικές κρίσεις αποτελούν σύνηθες φαινόμενο για τη ΔΕΗ και δεν είναι άσχετες, τις περισσότερες φορές, με τα συμφέροντα που συγκρούονται με στόχο τη διανομή της τεράστιας πίτας των προμηθειών και άλλων μεγάλων έργων που αναθέτει συχνά σε ιδιώτες η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.
Κατά περίεργο τρόπο αυτή τη φορά στη διοικητική κρίση που σοβούσε εδώ και μήνες και ξέσπασε χθες με την αντικατάσταση των πέντε διαφωνούντων μελών του διοικητικού συμβουλίου που είχαν ανοίξει μέτωπο κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Αρθούρου Ζερβού, υπήρχαν άλλα κίνητρα. Αυτή είναι η εκτίμηση συνδικαλιστικών και διοικητικών στελεχών της ΔΕΗ.
Αλλωστε το μπλοκ των πέντε που τα είχαν βάλει με τον κ. Ζερβό είχε εκδηλώσει τις διαφωνίες του όχι για την ανάθεση κάποιου έργου αλλά για διαφορετικά θέματα, ο κεντρικός πυρήνας των οποίων ήταν η προσπάθειά τους να αναδείξουν τις κατά τη γνώμη τους «διοικητικές ανεπάρκειες του επικεφαλής της επιχείρησης». Δεν είναι τυχαίο ότι κάλεσαν πρόσφατα τον κ. Ζερβό να δώσει εξηγήσεις τόσο για τα κακά αποτελέσματα της επιχείρησης (το τρίτο τρίμηνο του 2011 ήταν ζημιογόνο για τη ΔΕΗ και στο εννεάμηνο του 2011 τα κέρδη μειώθηκαν 83%), όσο και για τους δείκτες ασφυξίας που έκαναν την εμφάνισή τους και απειλούν άμεσα την ρευστότητά της.
Αλλά και οι χειρισμοί της διοίκησης στο θέμα της κατάληψης της Διεύθυνσης Εκδοσης Λογαριασμών στον Χολαργό βρέθηκαν στο στόχαστρο της ομάδας των πέντε, οι οποίοι έθεσαν το ερώτημα «γιατί στη δίκη που έγινε μετά από παρέμβαση της διοίκησης δεν πήγαν εκπρόσωποί της για να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας κατά των συνδικαλιστών».

Οι πρωτοστάτες. Στην οδό Χαλκοκονδύλη λένε ότι από τους πέντε που απομακρύνθηκαν, το ηγετικό τρίο αποτελούσαν οι Απ. Μπαράτσης, Ε. Πετρόπουλος και Ι. Τσαρούχας. Ο πρώτος δεν είναι ένα απλό μέλος του ΔΣ αλλά και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, και έχει δεσμούς φιλίας με την οικογένεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Λέγεται ότι ο κ. Μπαράτσης είχε βάλει στο μάτι τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης έχοντας και τη συμπαράταξη του κ. Τσαρούχα, που είναι στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, αλλα και του κ. Πετρόπουλου, ο οποίος έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος της κ. Μπιρμπίλη.
Οι εμφύλιες διαμάχες στη ΔΕΗ εκδηλώθηκαν σε μια περίοδο που η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή να ξεμείνει από ρευστό, με τα ταμειακά διαθέσιμα να έχουν μειωθεί κατά 62% μέσα σε εννέα μήνες και τα τοκοχρεολύσια που λήγουν το 2012 να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
===============================================
ΔΕΗ: Το παρασκήνιο της… διάλυσης της συμμαχίας των 5


Σε τροχιά ομαλότητας επανέρχεται πλέον η ανώτατη διοικητική βαθμίδα της ΔΕΗ, μετά από ένα διάστημα που εν μέσω προσωπικών φιλοδοξιών, παρασκηνιακών συμμαχιών και διαβουλεύσεων, επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί η διοίκηση Ζερβού. Η στήριξη που παρείχε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης η κυβέρνηση ήταν άμεση και όπως κυκλοφορεί στους κόλπους της ΔΕΗ, πιθανότατα απέτρεψε την εκδήλωση ενός ακόμη «επεισοδίου» οργανωμένης αμφισβήτησης του κ. Ζερβού, στο έκτακτο Δ.Σ. που είχε ζητήσει η περίφημη ομάδα των 5, με ημερήσια διάταξη τα... ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης. Το θέμα ωστόσο είχε ήδη «απαντηθεί» στη διάρκεια του προηγούμενου Δ.Σ. όταν και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου, οπότε όπως κυκλοφορεί εντόνως στους διαδρόμους της Χαλκοκονδύλη, φαίνεται να υπήρχαν άλλοι σχεδιασμοί. Που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ καθώς Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλος, κινήθηκαν άμεσα, συγκάλεσαν – όπως προβλέπεται από το καταστατικό – έκτακτη γενική συνέλευση και προχώρησαν στην αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. που ορίζονται από το δημόσιο.
Η ομάδα
Πάντως μεταξύ των αντικατασταθέντων, περιλαμβάνεται και ο Κ. Πανέτας, που δεν είχε ταχθεί με το μέρος της ομάδας των 5 και η οποία αποτελείτο από τους Μπαράτση, Πετρόπουλο (το συγκεκριμένο μέλος ήταν εκείνος που «ζήτησε το λόγο» στο προηγούμενο Δ.Σ. για τους χειρισμούς Ζερβού στην κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στο κέντρο έκδοσης λογαριασμών) Τσαρούχα, Νέλλα και Κατσουλάκο (μέλος Δ.Σ. εκπρόσωπος μειοψηφίας).
Στον αντίποδα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο Δ.Σ. ο Α. Ζερβός ουδέποτε απώλεσε τη στήριξη των εκπροσώπων των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι ως πρώην συνδικαλιστής ο Ι. Τσαρούχας, πιθανόν να «πόνταρε» και στις δικές τους ψήφους προκειμένου να περάσει η «μομφή» εναντίον του προέδρου.
Ανακοίνωση
Παρότι οι εξελίξεις «συμπαρέσυραν» και τον Κ. Πανέτα, ο ίδιος φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να μην εκδοθεί ανακοίνωση – καταγγελία των μελών του Δ.Σ. που αντικαταστάθηκαν. Δηλαδή ο κ. Πανέτας αρνήθηκε να συνυπογράψει, λένε οι πληροφορίες, τη σχετική ανακοίνωση που προωθείτο, με αποτέλεσμα να παγώσει η κίνηση. Όσο για το τυπικό μέρος, δηλαδή για το εάν η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν νόμιμη ή παράτυπη, κύκλοι της ΔΕΗ επιμένουν ότι το καταστατικό προβλέπει ρητά τη δυνατότητα σύγκλησης Γ.Σ. από το δημόσιο για την αντικατάσταση μελών του Δ.Σ. και αυτό έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν. Η διαφορά τώρα είναι ότι τα μέλη που αντικαταστάθηκαν δεν είχαν παραιτηθεί και ουσιαστικά απομακρύνθηκαν.
Κυβέρνηση
Στο πολιτικό σκέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι με την ευκαιρία που δόθηκε από την αναταραχή στο Δ.Σ. μπόρεσε να προχωρήσει κάποιες πρώτες αλλαγές που επεξεργαζόταν για τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ήθελε να προσδώσει στο Δ.Σ. της εταιρείας περισσότερο τεχνοκρατικό χαρακτήρα, με έμφαση στο κομμάτι της χρηματοδότησης αλλά και της διοίκησης, ενόψει των αλλαγών που επίκεινται στην οργανωτική δομή.
Το παρελθόν
Η ομάδα των πέντε, φαίνεται ότι… συγκροτήθηκε με αφορμή την περίφημη υπόθεση της BCI. Ωστόσο μιλάμε για αφορμή καθώς το deal με τα αιολικά του Καραγκουλέ, είχε ουσιαστικά κλειστεί από την προηγούμενη διοίκηση (Αθανασόπουλος – Γκαρής) και όχι από τους Ζερβό – Τσιπουρίδη. Δηλαδή έγινε μια μάλλον άδικη προσπάθεια να χρεωθούν την εξαγορά, που τελικά μετά το σάλο που προκλήθηκε μπήκε στο συρτάρι. Έκτοτε είχαν εκδηλωθεί και άλλα μικρότερα επεισόδια αμφισβήτησης, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί στο 11μελές Δ.Σ. μια άτυπη ισορροπία 6-5. Που φυσικά αλλάζει άρδην, με τις χθεσινές αλλαγές και την επαναβεβαίωση της στήριξης της κυβέρνησης στη διοίκηση Ζερβού

==============================================
Ερώτηση στη Βουλή για το έλλειμα και τις νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ
Την κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ι. Παπαθανασίου


Στη Βουλή έρχεται το ζήτημα της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ που προανήγγελε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Παπαθανασίου σε ερώτηση του για το έλλειμα του ΔΕΣΜΗΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
-Το έλλειμμα του λογαριασμού
Ανανεώσιμων Πηγών του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) το Δεκέμβριο του 2011, θα ανέρθει σωρευτικά στα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε μηνιαία βάση με τις υπάρχουσες συνθήκες
χρηματοδότησης αυξάνεται κατά 10εκ ευρώ περίπου.
Παράλληλα ο ΔΕΣΜΗΕ έχει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας με αποτέλεσμα, να καθυστερούν οι πληρωμές προς τους παραγωγούς και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα εκφράζονται φόβοι ότι ο
ΔΕΣΜΗΕ δεν θα μπορέσει να πληρώσει ως το τέλος του χρόνου τις υποχρεώσεις του για το μήνα Οκτώβριο.
Στα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του ελλείμματος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περιλαμβάνεται η αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών
ρεύματος. Εξετάζεται επίσης η διάθεση στον ΔΕΣΜΗΕ μέρους του τέλους υπέρ της ΕΡΤ, η μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας, η χρηματοδότηση του Διαχειριστή με τα έσοδα που προκύπτουν
από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, κ.α.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:

1.Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε αύξηση του τέλους ΑΠΕ στους οικιακούς καταναλωτές , και σε ποιο ποσοστό; Ποια άλλα μέτρα θα λάβετε για την κάλυψη του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ;
2.Συμφωνείτε με τις επισημάνσεις των παραγωγών, σύμφωνα με τις οποίες το τέλος ΑΠΕ για τις εμπορικές χρήσεις είναι υπερτιμημένο μετά τις αυξήσεις του 2010, όπως επίσης ότι επιβαρύνει την οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ) χωρίς να ενισχύει στην ουσία τις ΑΠΕ; Σκοπεύετε να αλλάξετε το μηχανισμό ενίσχυσης των παραγωγών ΑΠΕ;
3.Θα προχωρήσετε σε μείωση της εγγυημένης τιμής αγοράς της «πράσινης» ενέργειας, και σε ποιο ποσοστό ανά κατηγορία ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, κλπ.); Επαναλαμβάνετε τη διαβεβαίωση ότι οι μειώσεις δεν θα ισχύσουν για τις μονάδες που ήδη λειτουργούν;
4.Ποια προβλήματα δημιουργεί το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ στην διαδικασία απόσχισης του κλάδου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένης της Αρνητικής Καθαρής Θέσης (44 εκ. ευρώ) που εμφάνισε ο ΔΕΣΜΗΕ στον
ισολογισμό 31/12/2010 και στην ίδρυση των νέων εταιριών (ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ) που θα τον αντικαταστήσουν; Είναι δυνατή η ολοκλήρωση της απόσχισης, χωρίς να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των νέων εταιρικών σχημάτων και ιδίως του ΛΑΓΗΕ ; Θα τηρηθεί η προθεσμία που προβλέπει η τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου με την «τρόικα», σύμφωνα με την οποία ως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί η μεταφορά παγίων, προσωπικού κλπ. στο νέο Διαχειριστή;
=====================================================
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ

ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ

ΠΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ

Συνάδελφοι, -σες,
Πρίν από λίγες μέρες αναγκάστηκα να απευθυνθώ με προσωπική επιστολή στους συναδέλφους που κατά κύριο λόγο εργάζονται στο ΛΚΔΜ.
Ο λόγος που το έκανα ήταν ένας και μόνος. Να σταματήσω μια μεθοδευμένη προσπάθεια που με αφορμή τις μειώσεις των μισθών μας στοχεύει να πλήξει την εικόνα της Ομοσπονδίας και να αποδυναμώσει την ίδια τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα,
• Ενώ είναι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και μόνο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που μας γλίτωσε από του «Χάρου τα δόντια» και με αποφασιστικές κινήσεις πέτυχε την εξαίρεση μας από το ενιαίο μισθολόγιο (βεβαίως συνέβαλε και η Διοίκηση της ΔΕΗ σ΄αυτό, και πρέπει να το αναγνωρίζουμε, όταν γίνεται),
• Ενώ είναι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που ανάγκασε τη Διοίκηση να εγκαταλείψει τα σχέδια της για «μείωση - παρέμβαση στο κλιμάκιο»,
• Ενώ είναι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που ανάγκασε τη Διοίκηση να εγκαταλείψει τα σχέδια της (γιατί αυτά είχε) για μείωση των μεταβλητών και των ειδικών επιδομάτων κατά 60% και 50%,
• Ενώ, είναι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που στην ενημερωτική ανακοίνωση Νο 4 (15/11/2011) πρώτη αποκάλυψε ότι η μείωση των μεταβλητών θα γίνει 3 φορές και η μείωση των ειδικών επιδομάτων 2 φορές και κάλεσε ταυτοχρόνως τη Διοίκηση να δώσει αναλυτικούς πίνακες με τις μειώσεις,
• Ενώ είναι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που κατήγγειλε τη Διοίκηση ότι με την πρότασή της δημιουργεί αδικίες και χάρη στην πίεσή της πέτυχε ότι από το Δεκέμβρη κιόλας θα διορθωθούν οι όποιες αδικίες
Κι ενώ όλα αυτά είναι γνωστά, ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ, έμαθα ότι στο ΛΚΔΜ μεμονωμένα στελέχη αξιοποιώντας τη δυσφορία που έτσι κι αλλιώς, πάντα υπάρχει όταν υπάρχει μείωση μισθών, κατά τρόπο που δεν έχει καμιά σχέση με καλοπροαίρετη κριτική άρχισαν να «εκμεταλλεύονται» το θέμα σε βάρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υποσκάπτοντας το κύρος της (άραγε γιατί;) λέγοντας ότι,
«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τα έκανε έτσι»
«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ χαρίστηκε στους Νότιους»
«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ φταίει για τις μειώσεις» λες και η ΓΕΝΟΠ ψήφισε τις μειώσεις, ή συμφώνησε για να πει πως θα γίνουν !!
Όλα αυτά που δεν αντιστοιχίζονται στην πραγματικότητα και που άρχισαν να συνοδεύονται με διάφορα υποτιμητικά σχόλια, πότε για τους Διοικητικούς υπαλλήλους, πότε για τους συναδέλφους Διπλωματούχους Μηχανικούς ή Πτυχιούχους Μηχανικούς αλλά και με ακούσματα όπως «εμείς και οι άλλοι», ως πρόεδρο αλλά και ως άνθρωπο που έχει αφιερώσει ατέλειωτες ώρες στο συνδικάτο και που με σεμνότητα μπορεί να πει ότι το εκτιμά και το σέβεται, με ανάγκασαν να παρέμβω.
Είχα χρέος να παρέμβω γιατί έβλεπα ότι κινδυνεύει η Ενότητά μας και η Συνοχή μας, στοιχεία κρίσιμα για τους αγώνες μας και κυρίως απαραίτητα για να μπορούμε να εκπροσωπούμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα των χιλιάδων εργαζομένων στη ΔΕΗ. Είχα την υποχρέωση να το κάνω απέναντι στους χιλιάδες συναδέλφους μου και για να μην παγώσουν οι ψυχές των συναδέλφων Ορύχων και Σταθμιτών απέναντι στο Συνδικάτο τους, την ασυμβίβαστη και ταξική ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Αυτός και μόνον αυτός ήταν ο λόγος της παρέμβασης.
Να διαφυλαχθεί η Ενότητα μας και η Συνοχή μας.
Επειδή οι ώρες είναι κρίσιμες συνειδητά παρακάμπτω μια σειρά ενέργειες και κινήσεις που θα έπρεπε να σχολιαστούν γιατί για όποιον αντιλαμβάνεται τι έρχεται κατά πάνω μας κάτι τέτοιο θα ήταν έγκλημα, ιδιαίτερα τώρα.
Πηγαίνω τα πράγματα πιο κάτω και κάνω την εξής υπόθεση για να θέσω μερικά ερωτήματα:
Ας υποθέσουμε ότι όντως τα πράγματα ήταν έτσι όπως τα παρουσιάζουν κάποια στελέχη ότι δηλαδή «η κακιά ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ευθύνεται για αυτές τις μειώσεις»
Θέτω τα εξής ερωτήματα:
1ον) Αφού ήταν γνωστό εδώ και τόσες ημέρες πως, ότι γίνεται αυτό το μήνα είναι προσωρινό και τον άλλο μήνα θα γίνουν διορθώσεις γιατί κάποιοι επιχείρησαν να αποδομήσουν το κύρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ;
2ον) Ακόμα και εάν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είχε κάνει λάθος η ασυμβίβαστη στάση της όλα αυτά τα χρόνια και η προσφορά της στους εργαζομένους, δεν έχει αξία; Δεν έπρεπε να συνυπολογισθεί;
3ον) Για όσους , έστω και αφελώς το έκαναν , δηλαδή να υπονομεύσουν το κύρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ (γιατί η κριτική στα καταστατικά όργανα –όσο αυστηρή και αν είναι- είναι άλλο πράγμα), δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό αποδυναμώνει την Ομοσπονδία;Ειλικρινά θέλω να ρωτήσω

Όταν αυτή η «δουλειά» γίνεται λίγες μέρες ή βδομάδες πριν ξεκινήσει η μεγάλη μάχη για την σωτηρία των Λιγνιτικών μας μονάδων ποιος βοηθιέται από αυτή τη φαγωμάρα;
• Δεν βλέπουμε ποιες εφημερίδες και ποια τηλεοπτικά – ραδιοφωνικά μέσα με ιδιαίτερη χαρά προβάλουν αυτό τον πόλεμο Βορείων –Νοτίων;
• Δεν βλέπουμε ποιες πένες και ποια μικρόφωνα μας ψάχνουν για να κάνουμε εμφύλιο, πολεμικές δηλώσεις και να δουν να «τρέχει το αίμα μας»;
Ως ΕΔΩ.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλούμε δυνάμεις, ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ.
Απευθύνομαι στη συνείδηση όλων μας. Να καταλάβουμε τι πάει να γίνει και ποιοι το επιδιώκουν αυτό.
Δεν περισσεύει κανείς μας.
Οι διορθώσεις σε ακραίες αδικίες στους μισθούς θα γίνουν τον άλλο μήνα.
Μέχρι 15 Γενάρη πρέπει να έχουμε καταλήξει στο πως θα διαμορφωθούν οι τελικές μειώσεις των μισθών μας μέσα από σοβαρό και συναδελφικό διάλογο μεταξύ όλων μας.
Αν χρειαστεί θα πάμε και σε συνέδριο.
Βάλτε τα «μαχαίρια» μέσα.
Ας είμαστε σεμνοί.
Η όποια φαγωμάρα για τους μισθούς και πως θα γίνουν προσωρινά οι μειώσεις δεν βοηθά το συνδικάτο μας για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.
Η κοινωνία έξω στενάζει.
 Για να νικήσουμε, για να μην αρπάξουν οι ιδιώτες τις λιγνιτικές μονάδες της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού, για να μην βρεθούν 1000 συνάδελφοι μας στα χέρια των ιδιωτών, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί μια γροθιά και οι 21.000 εργαζόμενοι.
 Για να σώσουμε το ασφαλιστικό μας που καταρρέει κάθε μέρα που περνά με ιλιγγιώδη ταχύτητα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί μια γροθιά και οι 21.000 εργαζόμενοι.
 Εάν έχουμε χωριστεί σε Βόρειους και Νότιους (όπως με χαρά προβάλουν κάποιες εφημερίδες και όπως θέλουν τα συμφέροντα και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης γιατί η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τους ενοχλεί) ρωτώ έχουμε καμία τύχη;
 Χωρίς τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που με τα όποια λάθη της μας ενώνει όλους έχουμε καμία τύχη;
 Μπορεί κάποιο σωματείο μόνο του να πετύχει κάτι;
Από ποιον περιμένουμε να μπει μπροστά για το ασφαλιστικό μας; για τους λιγνίτες;
Αν δεν μπει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δηλαδή όλοι εμείς και τα 29 σωματεία της ποιος μπορεί να το κάνει;
Όσοι προσπαθούν (ή αδιαφορούν αν με τις πράξεις τους πετυχαίνουν) να αποδυναμώσουν την Ομοσπονδία μας δεν ξέρουν άραγε ότι ήδη η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μαζί με την ΠΟΣ/ΔΕΗ με ένα από τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία της χώρας κατέθεσε ήδη τις αγωγές και ετοιμάζεται να κάνει τη «ζωή κόλαση» στην κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΔΕΗ απαιτώντας το Πάγιο Πόρο στο ακέραιο και μπλοκάροντας την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της Επιχείρησης;
Ποιος άλλος μπορούσε να το κάνει αυτό. Ποιος άλλος μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο πολυδάπανο αγώνα;
Νομίζω πως αυτό (εάν δεν το ξέρουν όλοι οι συνάδελφοι) τουλάχιστον τα στελέχη το γνωρίζουν.
Ας το σεβαστούμε λοιπόν και ας στηρίξουμε τη «μάνα» μας.
Ας στηρίξουμε την ασυμβίβαστη Ομοσπονδία μας.
Να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα ενότητας.
Να πούμε όλοι μαζί σ’ αυτούς τους μεγαλόσχημους εξωγενείς παράγοντες, που σχεδιάζουν τη διάσπαση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.
Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι εάν επιχειρήσουν να πουληθούν λιγνιτικές μονάδες την ίδια ώρα

• Θα σταματήσουν οι καδοτροχοί

• Θα σβήσουν τα φουγάρα

• Θα κρεμάσουμε τα πέδιλα

• Θα μείνουμε κάτω από τους πυλώνες

• Θα σταματήσουμε να εκδίδουμε λογαριασμούς και να κάνουμε εισπράξεις.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ:

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Συνάδελφοι, στελέχη των συλλόγων

Ενημερώστε όλους τους συναδέλφους με λεπτομέρειες για όλα και πάμε όλοι μαζί μπροστά να κάνουμε το καθήκον μας.

Στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Κανείς δεν θα αδικήσει κανέναν.

Είμαστε συνάδελφοι και όχι αντίπαλοι.

Με συναδελφικούς, αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Νίκος Φωτόπουλος
====================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: