Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Mείωση μισθών στις ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται δίκτυα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΟΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
15/12/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΟΠ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ

Συνάδελφοι
Τη Δευτέρα 12-12-2011 συνεδρίασαν στην Αθήνα με ευθύνη της ΓΕΝΟΠ τα σωματεία των ενεργειακών κέντρων, ενώ την επομένη η Συνεδρίαση έγινε με το σύνολο των σωματείων για το ζήτημα των περικοπών της μισθοδοσίας μας.
Είναι γνωστό ότι την συγκεκριμένη Συνεδρίαση το σωματείο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» ζητούσε από τη ΓΕΝΟΠ να την συγκαλέσει από τις 17 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος προκειμένου να κατατεθούν και να συζητηθούν οι προτάσεις των σωματείων για το θέμα των περικοπών.
Είναι επίσης γνωστό, ότι η επιτροπή των ενεργειακών κέντρων συνεδρίασε για μια ακόμα φορά κάτω από την πίεση των καταλήψεων του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ τη Δευτέρα 22-11-2011 και εφόσον η διοίκηση είχε αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρούσε στις προσωρινές μειώσεις. Τις άδικες εκείνες μειώσεις, τις οποίες οι εργαζόμενοι των σταθμών και των ορυχείων υπέστησαν τον μήνα Νοέμβριο.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από την πρώτη στιγμή με όλα τα στελέχη του ανέλαβε να ενημερώσει το σύνολο των εργαζομένων, γνωρίζοντας παράλληλα τη δυσφορία, την αγανάκτηση, τον δικαιολογημένο θυμό και γενικότερα το αρνητικό κλίμα που θα αντιμετώπιζε από τους εργαζόμενους. Παρόλα αυτά, σηκώνοντας και εκείνο το βάρος (που δεν θα έπρεπε να βαραίνει μόνο το Σωματείο, αλλά θα έπρεπε να αναληφθεί και από αλλού), προχώρησε σε ενημερώσεις σε όλους τους εργασιακούς χώρους, καταθέτοντας την πρότασή του για τις απαράδεκτες περικοπές που επέβαλε η κυβέρνηση του μνημονίου, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι τον μήνα Δεκέμβριο θα υπάρξει διόρθωση.
Η αλήθεια είναι ότι υπό το βάρος των κινητοποιήσεων του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, αλλά και των υπόλοιπων σωματείων και αφού εστάλη αντίστοιχο εξώδικο προς τη ΔΕΗ, η διοίκηση αναγνώρισε το λάθος και την αδικία που προκάλεσε στους εργαζόμενους των σταθμών και των ορυχείων ο τρόπος με τον οποίο υπολόγισε τις μειώσεις και προχώρησε σε διορθώσεις. Πρόκειται για προσωρινές διορθώσεις για τον μήνα Δεκέμβριο, έτσι όπως αυτές θα εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά, με τις οποίες εξακολουθούμε να διαφωνούμε, καθώς και πάλι δεν άρουν τις αδικίες.
Πιο συγκεκριμένα, από τους 21.000 εργαζόμενους της επιχείρησης, οι 13.500 θα αναγκαστούν σε επιστροφή χρημάτων με αναδρομική ισχύ από τον Νοέμβριο, αφού θα τους παρακρατηθούν περισσότερα. Για τους δε 7.500 εργαζόμενους, η επιχείρηση θα επιστρέψει χρήματα επίσης αναδρομικά από τον Νοέμβριο.
Σημειώνεται ότι η διόρθωση που θα γίνει, είναι έως 200 € το ανώτερο στους εργαζόμενους των ορυχείων και των σταθμών.
Επιπρόσθετα η επιχείρηση, μετά και το εξώδικο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, θα αποδώσει σε όλους τους εργαζόμενους που είχαν πραγματοποιήσει υπερωρίες τον μήνα Οκτώβριο τα ποσά που παράνομα είχαν παρακρατηθεί.
Σε ό,τι αφορά την προκαταβολή του μήνα Δεκέμβριου, αυτή θα είναι μειωμένη κατά 11,5% .
Συνάδελφοι
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο παραπάνω επεισοδιακές συνεδριάσεις δεν υπήρξε συμφωνία, αφού δεν κατατέθηκαν προτάσεις από κανέναν.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ζήτησε και πραγματοποίησε συνάντηση με την διοίκηση της ΔΕΗ παρουσία και της ΓΕΝΟΠ, καταστώντας σαφή την αντίρρησή του για τον τρόπο υπολογισμού των περικοπών και καταγγέλλοντας παράλληλα, για άλλη μια φορά, την κωλυσιεργία που υπάρχει εδώ και 2 μήνες. Περαιτέρω ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κατέθεσε εκ νέου τις προτάσεις του, για τις οποίες η διοίκηση έκρινε ότι πρέπει να συζητηθούν για την εφαρμογή των τελικών ρυθμίσεων. Ρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν -κατά την άποψη της επιχείρησης- το αργότερο έως τις 20 Ιανουαρίου του 2012 (γεγονός που μας επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρος Ζερβός στην σύντομη συνάντηση που είχαμε μαζί του την Τετάρτη 14-12-2011). Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προβούν σε σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχοντας τη γνώση αλλά και τη δύναμη που οι χιλιάδες των μελών του στα ενεργειακά κέντρα του δίνουν, δεσμεύεται ότι θα κάνει ό,τι χρειασθεί, έτσι ώστε να πείσει τη ΓΕΝΟΠ και τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ για το δίκαιο και την ορθότητα των θέσεων του, για να αποφύγουμε τη νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει τον τρόπο των περικοπών.

Γραφείο Τύπου
==========================================
Δελτίο Τύπου 15/12/2011

Α Ν Α Τ Ρ Ο Π Η Σ Τ Ι Σ Μ Ε Ι Ω Σ Ε Ι Σ Μ Ι Σ Θ Ω Ν


Μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί στον Διοικητικό κόσμο της ΔΕΗ και όχι μόνο, από τις ανατροπές που σχεδιάστηκαν για επιπλέον περικοπές για αυτό τον μήνα σε σχέση με τον προηγούμενο.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις διαμαρτυρίες των τεχνικών στα Ενεργειακά Κέντρα σε σχέση με τις μειώσεις, θυμίζουμε ότι περικόπηκαν 35% στα ειδικά επιδόματα και τις μεταβλητές και 11,5% στο σύνολο των αποδοχών, τώρα η Διοίκηση της ΔΕΗ ανέτρεψε αυτό και θα οδηγηθούμε σε μειώσεις πάνω από 15% από το 11,5% που είμαστε τον προηγούμενο μήνα. Αυτό σημαίνει και επιπλέον μειώσεις στον κάθε Διοικητικό και μάλιστα αναδρομικά.
Όταν,4.800 διοικητικοί παίρνουν κάτω από 1.200 €.
Όταν, η ψαλίδα αντί να κλείσει μεταξύ τεχνίτη και Διοικητικού μεγαλώνει, αφού σήμερα η διαφορά ξεπερνά πλέον τις 2.000 €.
Όταν, κάποιοι βλέπουν μόνο την τσέπη τους, χωρίς συναδελφικότητα και αλληλεγγύη.
Όταν, η Διοίκηση δεν θέλει τελικά να επιφέρει Δικαιοσύνη.
Όταν,«Τα λίπη» δεν τα αγγίζει, αφού δεν μειώνει τις υπερβολές, όπως τον όγκο των υπερωριών ακόμη και των αδικαιολόγητων.
Τότε, συνάδελφοι πρέπει μόνοι μας να αναγκάσουμε μέσα από την πίεση και τον αγώνα, την Διοίκηση της ΔΕΗ εδώ και τώρα να επιβάλλει Δικαιοσύνη. Όπως, μέχρι σήμερα – τα στοιχεία υπάρχουν – σε κάθε αύξηση που έπαιρνε το προσωπικό, ο διοικητικός ελάμβανε ψιχία, ενώ ο τεχνίτης κυρίως των ενεργειακών κέντρων λόγω των πολλαπλών επιδομάτων, τσέπωνε τα 2/3 από την «πίτα της αύξησης»!!! Τώρα οι περικοπές πρέπει αντιστρόφως ανάλογα να πραγματοποιηθούν. Όσοι έπαιρναν τα διπλάσια ή και τα τριπλάσια τότε, τώρα με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να τους μειωθούν οι αποδοχές. Αυτή είναι Δικαιοσύνη.
Δηλώνουμε ότι, το σύνολο των αποδοχών δεν μπορεί να μειωθεί πάνω από το επίπεδο των μειώσεων του Νοεμβρίου, ενώ τακτικές αποδοχές δεν μπορούν να θεωρηθούν οι μεταβλητές και τα ειδικά επιδόματα.
Γι’αυτό καλούμε τους συναδέλφους Διοικητικούς και μεσοκατώτερο προσωπικό, σε συστράτευση, ενωμένοι σε ένα σωματείο διοικητικών, ώστε να προστατεύσουμε τις τακτικές αποδοχές, και απέναντι στη Διοίκηση που δεν τολμά να περικόψει «λίπη», αλλά βρίσκει την εύκολη λύση οδηγώντας τους Διοικητικούς στην εξαθλίωση.

Υ.Γ.Οι αιφνίδιες αλλαγές στο Δ.Σ. της ΔΕΗ ξάφνιασαν το προσωπικό και όχι μόνο. Ελπίζουμε το Νέο Δ.Σ. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να μην είναι σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης και των εργαζομένων και να σταθεί ενάντια στην επιχειρούμενη, από τον Υπουργό κ.Παπακωνσταντίνου, πώληση μονάδων παραγωγής.

.Γραφείο Τύπου

ΕΔΟΠ-ΔΕΗ

============================================
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στο πλευρό των απεργών της «Χαλυβουργία Ελλάδος»

Δεκάδες συνάδελφοι-εργαζόμενοι στη ΔΕΗ από το Ρουφ, την «Ελαιδα», τον Πειραιά, το Κερατσίνι και τον Ασπρόπυργο μαζί με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ν.Φωτοπουλο, το Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Κ.Κατσαρό , τον Αντιπρόεδρο Η.Μαστρολέων , τον πρόεδρο και το ΓΓ της ΕΤΕ/ΔΕΗ , Β.Κατσινή και Α.Καρρά, αντίστοιχα, καθως και άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΤΕ/ΔΕΗ, επισκέφθηκαν σήμερα τους απεργούς της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» για να τους εκφράσουν την Αλληλεγυη και τη συμπαράσταση τους στον μεγάλο αγώνα που συνεχίζουν να δίνουν.
============================================
Είναι προφανές από τις εξελίξεις ότι ο Αρθούρος Ζερβός, που τοποθετήθηκε στο τιμόνι της ΔΕΗ αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ το 2009, βγαίνει σημαντικά ενισχυμένος, σε μια περίοδο όμως που το καράβι της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης «μπατάρει». Μπροστά του έχει να διαχειριστεί -απερίσπαστος πλέον και χωρίς άλλες δικαιολογίες περί υπονόμευσης- το μπαράζ των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια, την εικόνα της ΔΕΗ που έχει τρωθεί από το ρόλο της στο χαράτσι ακινήτων, τα υπέρογκα χρέη άνω των 5 δισ. ευρώ, τα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων τριμήνων, την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την πώληση επιμέρους δραστηριοτήτων της, καθώς και την παντελή έλλειψη επενδυτικού σχεδίου που ναρκοθετεί τις μεγάλες επενδύσεις της Επιχείρησης σε νέες λιγνιτικές μονάδες (Πτολεμαΐδα και Φλώρινα) και στα φωτοβολταϊκά πάρκα. *
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=332032
==============================================
Απολύσεις στο Δημόσιο, κατάργηση Εθνικής Σύμβασης Εργασίας και μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ
Προτροπή-σοκ για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και νέες μειώσεις μισθών, ειδικά στις μεγάλες εισηγμένες ΔΕΚΟ, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, ήρθε χθες από τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, που από το βήμα συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, προειδοποίησε πως η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλους φόρους, τονίζοντας «πως δεν υπάρχουν πια εύκολα μέτρα και εύκολες λύσεις».
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν, που σήμερα, μαζί με τους Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ, συναντάται με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, δεν απέκλεισε η ύφεση φέτος να αποδειχθεί μεγαλύτερη τελικά του 6% και την απέδωσε, όπως επίσης και την αποτυχία επίτευξης των φετινών δημοσιονομικών στόχων, στις μεγάλες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, ειδικά όσον αφορά στο Δημόσιο. «Είχα προειδοποιήσει εδώ και έναν χρόνο πως χωρίς μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο δημόσιο, το φετινό έλλειμμα θα έμενε 'κολλημένο' στο 10% του ΑΕΠ φέτος», δήλωσε και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογών στο πρόγραμμα. Υπογράμμισε δε πως υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας του εάν δεν διασφαλιστεί ευρεία πολιτική στήριξη, «κλειδί» όπως τη χαρακτήρισε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλα τα κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Εξι παρεμβάσεις
Ο κ. Τόμσεν από το βήμα συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο:
1. Ζήτησε για πρώτη φορά «μη εθελοντικές αποχωρήσεις» από το δημόσιο και πιο επιθετική στρατηγική των ελληνικών αρχών στο κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά το θέμα του κλεισίματος κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών και ίσως πρέπει να δεχθεί σε αυτή τη διαδικασία μη εθελοντικές περικοπές θέσεων εργασίας», υποστήριξε.
2. Εκτίμησε ότι οι μισθοί σε ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται δίκτυα είναι πολύ υψηλοί, «φωτογραφίζοντας» μειώσεις. Την ίδια ώρα αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει γίνει στην αναστολή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εκτίμησε πως μπορεί να γίνουν περισσότερα, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την αγορά εργασίας.
3. Τόνισε την ανάγκη για καλύτερη σύνδεση μισθών και παραγωγικότητας στο σύνολο της οικονομίας με παράλληλη αναστολή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανοίγοντας το δρόμο για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο Χ. Ράιχενμπαχ στο ίδιο συνέδριο. Όπως εκτίμησε ο κ. Ράιχενμπαχ τα τελευταία δύο χρόνια το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει προσαρμοστεί αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, ενώ ζήτησε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
4. Κατέστησε σαφές ότι η επιτυχία του προγράμματος απειλείται εάν, μεταξύ άλλων, δεν διασφαλιστεί ευρεία πολιτική στήριξη: «Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, χωρίς ευρεία πολιτική στήριξη ο κίνδυνος αποτυχίας του προγράμματος είναι σημαντικός» διεμήνυσε. Την ίδια όμως ώρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογών σε ορισμένα σημεία: «Πολλά έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν, πρέπει να κοιτάξουμε τι μπορεί να γίνει για να βελτιώσουμε την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων».
5. Επισήμανε ότι διαφωνεί κάθετα με όσους λένε ότι η χώρα μας δεν έχει καταφέρει τίποτα. Την ίδια όμως ώρα τόνισε πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπολείπεται των στόχων στις περισσότερες περιπτώσεις. Εάν δεν υπάρξει ισχυρότερη βούληση για να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Όπως δε παραδέχθηκε, η τρόικα υπερεκτίμησε την ικανότητα των ελληνικών αρχών να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και υπάρχει ανάγκη να τεθούν προτεραιότητες.
6. Τόνισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων ούτε όμως και για άλλους φόρους. Τόνισε δε πως το βάρος των φόρων πέφτει στους ώμους εκείνων που δεν μπορούν να μην πληρώσουν, υπό το βάρος των αδυναμιών του φορολογικού συστήματος.
Αισιοδοξία για το PSI
Μπορούμε, όχι πολύ δύσκολα, να φτάσουμε σε ένα σχήμα κοινής αποδοχής για το PSI, σε μια λύση εθελοντική εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «ίσως η πιο δημιουργική και ευχάριστη όψη των τελευταίων ημερών να ήταν οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα (για το PSI)».
Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες σημείωσε πως με την επανακεφαλαιοποίηση που θα απαιτηθεί μετά το «κούρεμα» του χρέους «η διοίκησή τους θα συνεχίσει και μετά την ανακεφαλαιοποίηση να είναι ιδιωτική, ωστόσο η επένδυση που κάνει ο ελληνικός λαός θα πρέπει να του αποδοθεί». «Πρέπει να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία» είπε αναφερόμενος στις κοινές μετοχές. Για τα ταμεία είπε πως έχουμε μιλήσει για αναπλήρωση, της ζημιάς και πλήρη κάλυψή τους.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112785805
================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: