Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

μέσο για να κερδίζουν ασύδοτα οι ιδιώτες παραγωγοί.


Οι μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, αλλά και σ’ όλη τη χώρα, στοχεύουν μόνο στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση των εργαζομένων. Το εισόδημα, που υφαρπάζεται από όλους εμάς οδεύει στις τσέπες των Τραπεζιτών και των ιδιωτών μετόχων και όχι για τις ανάγκες της χώρας.
============================
Δήλωση του ΓΓ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για τις κυοφορούμενες αυξήσεις στο ρεύμα

Οι αυξήσεις που προτείνονται είναι αποτέλεσμα του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού της Ο.Τ.Σ. που εξαιρεί εργοστάσια της ΔΕΗ ,ώστε να μην μπαίνουν στο σύστημα , για να κερδοσκοπούν οι ιδιώτες παραγωγοί.
Άρα είναι συνέπεια του ανταγωνισμού στην Ηλεκτρική Ενέργεια, όπως τον εννοεί το πολιτικό σύστημα, με τη ΔΕΗ καθηλωμένη αναπτυξιακά και τους ιδιώτες παραγωγούς και «αεριτζήδες» να κερδοσκοπούν.
Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση είναι ξεκάθαρο τι μορφή επιχείρησης θέλουμε: Στην υπηρεσία της Ελληνικής κοινωνίας, με το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος σε φθηνή τιμή ώστε να είναι μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας του λαού μας.
Δεν επιθυμούμε και όλες μας οι δράσεις εκεί στοχεύουν, τη μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπορακτικό μηχανισμό ή μέσο για να κερδίζουν ασύδοτα οι ιδιώτες παραγωγοί.
==========================
Σωματείο "Σπάρτακος":Έγγραφο προς την ΓΕΝΟΠ με θέμα "Περικοπές μισθοδοσίας του Νόμου 4024/2011".
Συνάδελφοι
Είναι γνωστό ότι στις 20-10-2011 ψηφίστηκε ο Νόμος 4024 για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, το ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις. Ένας Νόμος, που για τη ΔΕΗ ΑΕ ορίζει ότι το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών του πάσης φύσεως προσωπικού, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 65% του μέσου κατά κεφαλήν αντίστοιχου κόστους, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31-12-2009 και η ισχύς του ξεκινά από 1-11-2011.
Η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ για να εφαρμόσει το Νόμο και μάλιστα με ελευθεριότητα, (αφού ο Νόμος δεν ορίζει ποιες αποδοχές περικόπτονται και ποιες εξαιρούνται, όπως για παράδειγμα όριζαν οι Νόμοι 3833/10 και 3845/10) επέλεξε ως προσωρινό σενάριο ένα σχέδιο που βασίζεται στην προχειρότητα, στην αδικία, στην αντιπαραγωγική λογική και στη συντριβή των μισθών των εργαζομένων στους Σταθμούς και στα Ορυχεία, αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις τόσο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ όσο και της ΓΕΝΟΠ, αφού 2 μήνες τώρα δεν ¨έτρεξε¨ έστω και δοκιμαστικά την πρόταση της Ομοσπονδίας για κλιμακωτές περικοπές.
Το γεγονός ότι βασίζονταν στην αδικία, αποδεικνύεται και απ’ το ότι μετά την πίεση και τις κινητοποιήσεις των Σωματείων στα Ενεργειακά κέντρα, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρος Ζερβός εξέδωσε επιστολή στη
1-12-2011, αναγνωρίζοντας τα λάθη και τις αδικίες και δεσμεύτηκε για διορθώσεις τις οποίες αναμένουμε, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι μας ικανοποιούν.
Συνάδελφοι
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν μεταξύ των Συνδικάτων διαμάχες και αντεγκλήσεις, που σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις είχαν έντονο το στοιχείο της υπερβολής. Λογικό από μια άποψη, αφού λόγω των αντεγκλήσεων και της μη συμφωνίας μεταξύ των συνδικάτων ¨χάθηκαν¨ τα 50 εκ. ευρώ που μας προτάθηκαν μέσω της ΣΣΕ 2008 – 2009 στην προοπτική εξορθολογισμού των επιδομάτων.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, από την στιγμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου και συνεκτιμώντας τις μεγάλες αλλαγές που αυτό θα φέρει στους μισθούς των εργαζομένων -αφού στην ουσία ισοπεδώνει τις αποδοχές- κατέθεσε την πρότασή του. Πρόταση που βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές:
1. Οι περικοπές να γίνουν σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους ανάλογα με τις αποδοχές τους.
2. Να αξιολογηθεί η πρώτη γραμμή, ανάλογα του τόπου και των ειδικών συνθηκών εργασίας.
3. Να υπάρξει νοικοκύρεμα στις υπερβολές όπου κι αν αυτές υπάρχουν.
Εξειδικεύοντας περαιτέρω την πρότασή μας προτείνουμε:
 Κατάργηση του επιδόματος συζύγου. Με την κατάργηση του συγκεκριμένου επιδόματος διευρύνουμε τον αριθμό των εργαζομένων που συμμετέχουν στις μειώσεις, όπως είναι τα υψηλόμισθα – υψηλόβαθμα στελέχη, που ξεπερνούν το ανώτατο όριο (πλαφόν) που ορίζει ο Νόμος και λαμβάνουν επίδομα συζύγου πλέον του πλαφόν. Έτσι κι αλλιώς μετά την ψήφιση του Νόμου, το οικογενειακό επίδομα ενσωματώνεται στο ποσό της ανώτερης σύνταξης.
 Δαπάνες για τις εκτός έδρας αποζημιώσεις. Οι δαπάνες για τις εκτός έδρας αποζημιώσεις θα πρέπει να εξαιρεθούν από την μισθοδοσία των εργαζομένων και θα πρέπει να επιβαρύνουν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης. Άλλωστε, η εναρμόνιση με τον σχετικό Νόμο για την εκτός έδρας αποζημίωση είναι ασύμφορη για τον μισθωτό σε ό,τι αφορά την αποζημίωσή του (64 ευρώ) και καταστροφική για την επιχείρηση, καθώς υπάρχει παράταση στον χρόνο αποκατάστασης των βλαβών. Είναι ενδεικτικό το ότι για εργασία μίας ημέρας (8 ωρών) σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από την έδρα, σήμερα απαιτούνται τουλάχιστον 4 ημέρες, αφού το συνεργείο είναι υποχρεωμένο να ταξιδεύει τις 6 από τις 8 ώρες, μαζί με την επιστροφή και μόνο για τις 2 ώρες να ασχολείται με την αποκατάσταση της βλάβης.
 Αναδιοργάνωση του οργανογράμματος, περιορισμός του αριθμού των στελεχών κατ΄ αναλογία της συνολικής δύναμης του προσωπικού της επιχείρησης και επανεξέταση/κατάργηση των ειδικών στελεχών (Experts). Ενδεικτικά αναφέρουμε τη σχέση στελέχους – μισθωτών:
1994: Αριθμός εργαζομένων 37.000. Αριθμός στελεχών 1.080.
2011: Αριθμός εργαζομένων 20.958. Αριθμός στελεχών 2.380.
 Χορήγηση αντίστοιχης ανάπαυσης σε όσα στελέχη εργάζονται υπερωριακά ή πραγματοποιούν υπερεργασία, από την στάθμη του Υποτομεάρχη και πάνω.
 Εργασία Σαββάτου- Κυριακής, υπερωρία, υπερεργασία. Η καταβολή αντίστοιχης αποζημίωσης που αφορά εργασίες για υπερωρία-υπερεργασία Σαββάτου, Κυριακής και αργιών, να γίνεται μόνο για τις απόλυτα απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης βλαβών και συντήρησης.
 Επιπρόσθετα, αν χρειαστεί, μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις στο σύνολο των Ειδικών Επιδομάτων, καθώς και στο Ενιαίο Επίδομα, κατά το σκέλος που αφορά το Ειδικό επίδομα ΕΣΣΕ ΄95.
Συνάδελφοι
Στόχος της πρότασής μας είναι να μείνει ανέπαφος και χωρίς μείωση ο υπολογισμός των μεταβλητών αποδοχών (έτσι όπως και οι Νόμοι 3385/2005 και 3863/2010 ορίζουν), που αφορούν την υποχρεωτική εργασία της βάρδιας, της υπερωρίας, της υπερεργασίας του Σαββάτου, της Κυριακής και των αργιών, έτσι ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα η Επιχείρηση.
Συνάδελφοι
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, με υπευθυνότητα και απόλυτη γνώση καταθέτει και εγγράφως, όπως έκανε πάντα, την πρότασή του. Είμαστε στη διάθεση της Ομοσπονδίας για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες της πρόταση μας, δηλώνοντας ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε – υπερασπισθούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπούμε και να πείσουμε με επιχειρήματα για το δίκαιο των θέσεων μας.
=================================
Α Ν Α Τ Ρ Ο Π Η Σ Τ Ι Σ Μ Ε Ι Ω Σ Ε Ι Σ Μ Ι Σ Θ Ω Ν

Μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί στον Διοικητικό κόσμο της ΔΕΗ και όχι μόνο, από τις ανατροπές που σχεδιάστηκαν για επιπλέον περικοπές για αυτό τον μήνα σε σχέση με τον προηγούμενο.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις διαμαρτυρίες των τεχνικών στα Ενεργειακά Κέντρα σε σχέση με τις μειώσεις, θυμίζουμε ότι περικόπηκαν 35% στα ειδικά επιδόματα και τις μεταβλητές και 11,5% στο σύνολο των αποδοχών, τώρα η Διοίκηση της ΔΕΗ ανέτρεψε αυτό και θα οδηγηθούμε σε μειώσεις πάνω από 15% από το 11,5% που είμαστε τον προηγούμενο μήνα. Αυτό σημαίνει και επιπλέον μειώσεις στον κάθε Διοικητικό και μάλιστα αναδρομικά.

Όταν,4.800 διοικητικοί παίρνουν κάτω από 1.200 €.
Όταν, η ψαλίδα αντί να κλείσει μεταξύ τεχνίτη και Διοικητικού μεγαλώνει, αφού σήμερα η διαφορά ξεπερνά πλέον τις 2.000 €.
Όταν, κάποιοι βλέπουν μόνο την τσέπη τους, χωρίς συναδελφικότητα και αλληλεγγύη.
Όταν, η Διοίκηση δεν θέλει τελικά να επιφέρει Δικαιοσύνη.
Όταν,«Τα λίπη» δεν τα αγγίζει, αφού δεν μειώνει τις υπερβολές, όπως τον όγκο των υπερωριών ακόμη και των αδικαιολόγητων.
Τότε, συνάδελφοι πρέπει μόνοι μας να αναγκάσουμε μέσα από την πίεση και τον αγώνα, την Διοίκηση της ΔΕΗ εδώ και τώρα να επιβάλλει Δικαιοσύνη. Όπως, μέχρι σήμερα – τα στοιχεία υπάρχουν – σε κάθε αύξηση που έπαιρνε το προσωπικό, ο διοικητικός ελάμβανε ψιχία, ενώ ο τεχνίτης κυρίως των ενεργειακών κέντρων λόγω των πολλαπλών επιδομάτων, τσέπωνε τα 2/3 από την «πίτα της αύξησης»!!! Τώρα οι περικοπές πρέπει αντιστρόφως ανάλογα να πραγματοποιηθούν. Όσοι έπαιρναν τα διπλάσια ή και τα τριπλάσια τότε, τώρα με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να τους μειωθούν οι αποδοχές. Αυτή είναι Δικαιοσύνη.
Δηλώνουμε ότι, το σύνολο των αποδοχών δεν μπορεί να μειωθεί πάνω από το επίπεδο των μειώσεων του Νοεμβρίου, ενώ τακτικές αποδοχές δεν μπορούν να θεωρηθούν οι μεταβλητές και τα ειδικά επιδόματα.
Γι’αυτό καλούμε τους συναδέλφους Διοικητικούς και μεσοκατώτερο προσωπικό, σε συστράτευση, ενωμένοι σε ένα σωματείο διοικητικών, ώστε να προστατεύσουμε τις τακτικές αποδοχές, και απέναντι στη Διοίκηση που δεν τολμά να περικόψει «λίπη», αλλά βρίσκει την εύκολη λύση οδηγώντας τους Διοικητικούς στην εξαθλίωση.
Υ.Γ.Οι αιφνίδιες αλλαγές στο Δ.Σ. της ΔΕΗ ξάφνιασαν το προσωπικό και όχι μόνο. Ελπίζουμε το Νέο Δ.Σ. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να μην είναι σε βάρος των συμφερόντων της επιχείρησης και των εργαζομένων και να σταθεί ενάντια στην επιχειρούμενη, από τον Υπουργό κ.Παπακωνσταντίνου, πώληση μονάδων παραγωγής.
Γραφείο Τύπου
ΕΔΟΠ-ΔΕΗ
=================================
Συναγερμός σε ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ για τις κινήσεις του εγγλέζικου fund

Το ποσοστό που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα το fund Silchester στη ΔΕΗ, εάν συνδυαστεί με το 17% που πιθανόν να διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή, τότε δημιουργεί νέα δεδομένα ακόμη και για αυτή καθεαυτή τη διαδικασία αποκρατικοποίησης. Αυτό έχει επισημανθεί σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress όχι μόνο στους κύκλους της διοίκησης της ΔΕΗ αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, που έχουν θέσει «υπό παρακολούθηση» τις κινήσεις του fund. Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε έγινε γνωστό ότι το περίφημο fund έφτασε να ελέγχει ποσοστό της τάξης του 13,8%.
Με βάση μάλιστα τις αλλαγές που έχουν υπάρξει στο καταστατικό της ΔΕΗ και την άρση των σχετικών απαγορεύσεων, θεωρητικά το fund θα μπορούσε ακόμη και να εκλέξει δικό του εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της εταιρείας που αριθμεί 11 μέλη. Και ενώ σημαντικές ποσότητες μετοχών αγοράστηκαν ακόμη και όταν η χώρα βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης (μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο το ποσοστό της Silchester ήταν 10,02% δηλαδή τους προηγούμενους τρεις μήνες αγοράστηκαν περίπου 7 εκατομμύρια μετοχές της ΔΕΗ) , από την πλευρά του fund δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη κρούση, ούτε καν αίτημα για συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Η μοναδική επίσημη επαφή ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο με την αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο υπεύθυνη για το κομμάτι της χρηματοδότησης Ράνια Αικατερινάρη στο πλαίσιο του roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Τότε μάλιστα οι εκπρόσωποι του fund είχαν τονίσει ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας, η ΔΕΗ αντιμετωπίζεται ως μακροχρόνια επένδυση.
Οι κινήσεις
Η πρώτη ανακοίνωση για την παρουσία της Silchester ως μετόχου της ΔΕΗ με ποσοστό άνω του 5% και συγκεκριμένα με ποσοστό 5,01% γίνεται στις 8 Ιανουαρίου του 2010. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους μετά από καταδικαστική απόφαση της Ε.Ε. αποφασίζεται η τροποποίηση του καταστατικού της ΔΕΗ και η κατάργηση του πλαφόν στην εκπροσώπηση των μετόχων μειοψηφίας. Σύμφωνα με το νέο καταστατικό και σε συμμόρφωση με τις σχετικές οδηγίες, πλέον στο Δ.Σ. υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των μετόχων μειοψηφίας. Ακολουθεί το Νοέμβριο του 2010 η αύξηση του ποσοστού που κατέχει το fund στο 6,37%, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 ανακοινώνεται ότι έχει ξεπεράσει το 10%. Στις 2 Δεκεμβρίου η Silchester βρίσκεται με 13,29% και στις 8 Δεκεμβρίου με 13,8%. Μόνο εν μέσω της αβεβαιότητας ακόμη και για την παραμονή της χώρας στο ευρώ ή όχι το εγγλέζικο fund φαίνεται να έχει επενδύσει στη ΔΕΗ περί τα 100 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά για να αγοράσει τις 32.024.558 μετοχές της εταιρείας που κατέχει εκτιμάται ότι έχει δαπανήσει ποσό που ξεπερνά τα 280 εκατ. ευρώ.
Ποια είναι
Το fund Silchester διαφημίζεται ως μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που προσβλέπει σε επενδυτικές ευκαιρίες και στην απόκτηση μετοχών καλών εταιρειών σε σωστές αποτιμήσεις. Η εταιρεία εξετάζει για την επιλογή των εταιρειών που τοποθετείται τόσο τα οικονομικά τους, όσο και την αξία της μετοχής, τις προοπτικές ανάπτυξης κλπ. Σήμερα η Silchester εκτιμάται ότι είναι μέτοχος σε 100 -150 επενδύσεις, με γεωγραφική διασπορά και διαφοροποίηση κλάδων της βιομηχανίας. Μεταξύ των πιο διάσημων συμμετοχών της εταιρείας περιλαμβάνονται η γνωστή αλυσίδα βρετανικών βιβλιοπωλείων WH Smith, τα φαρμακεία Boots, η φίρμα εντομοκτόνων Rentokill, η εφημερίδα South China Morning Post, η ζυθοποιία Wolves & Dudley, ο βελγικός όμιλος Delhaize, αλλά και ο ΟΠΑΠ.
Επικεφαλής του fund είναι ένα πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, ο Stephen Butt, που δημιούργησε την εταιρεία το 1994. Η εταιρεία υπολογίζεται ότι διαχειρίζεται κεφάλαια 15 δις δολαρίων
====================================
Γιώργος Φιντικάκης: Εβδομάδα τιμολογίων ΔΕΗ, λύση για το χρέος της τα έσοδα από τις πωλήσεις των μονάδων…


Κληρώνει απ’ ότι φαίνεται την εβδομάδα αυτή στο υπουργικό συμβούλιο για τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ εξελίξεις δρομολογούνται και για την μείωση του χρέους της ΔΕΗ, που εξετάζεται να εξυπηρετηθεί με έσοδα από τις πωλήσεις μονάδων της, όπως αποκάλυψε προ ημερών, ο επικεφαλής της Α. Ζερβός, στο περιθώριο του ελληνο-αμερικανικού συνεδρίου.
Ένα σενάριο που θυμίζει λίγο την ιστορία του ελληνικού Δημοσίου, και που προβλέπει την αξιοποίηση μέρους των εσόδων που θα προκύψουν από τις πωλήσεις των παγίων της επιχείρησης για τη μείωση του δανεισμού και την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας.
Έτσι καθώς φαίνεται ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την πώληση λιγνιτικών – πιθανόν και υδροηλεκτρικών – μονάδων, καθώς επίσης ποσοστών των θυγατρικών ή του 17% που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, η κυβέρνηση δια του υπ. Περιβάλλοντος φέρεται να έχει διαμηνύσει στη διοίκηση της ΔΕΗ ότι ένα ποσοστό από τα έσοδα θα παραμείνει στα ταμεία της εταιρείας. Τα χρήματα αυτά – φυσικά το due diligence αλλά και η οριστική απόφαση της κυβέρνησης θα καθορίσουν το ύψος τους – θα αξιοποιηθούν σύμφωνα με τον κ. Ζερβό για τη μείωση του χρέους της εταιρείας.
Τι γίνεται με το δανεισμό της
Η μείωση του δανεισμού της ΔΕΗ είναι κάτι που έχει ζητηθεί σχεδόν από το σύνολο των αναλυτών που παρακολουθούν την πορεία της εταιρείας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ συνολικά μέσα στο 2012 πρέπει να καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ τοκοχρεολυσίων εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τις τράπεζες, έχει προταθεί και έχει γίνει δεκτό από τη ΔΕΗ να υπάρξει μια αποπληρωμή ενός μικρού μέρους των δανείων αυτών και την αναχρηματοδότηση του υπολοίπου, στην κατεύθυνση που έχουν υποδείξει και οι αναλυτές.
Εβδομάδα τιμολογίων…
Στο μέτωπο των τιμολογίων, αν και οι ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει – μάλλον η ενημέρωση του υπουργικού θα γίνει αυτή την εβδομάδα – ο κ. Ζερβός φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει από τις επαφές που είχε με το ΥΠΕΚΑ και τη ΡΑΕ ότι δεν πρόκειται να πάρει τα ποσοστά αυξήσεων που ζήτησε (15%-19%). Έτσι αναμένει να δει το τελικό ποσοστό αύξησης που θα εγκριθεί για τη ΔΕΗ ώστε να λάβει και τις τελικές αποφάσεις για τις αποπληρωμές των δανείων του 2012. Η τελική πάντως απόφαση για τα τιμολόγια θα περάσει από τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα λοιπόν με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, το υπουργικό συμβούλιο θα ενημερωθεί και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του, πιθανόν αυτή την εβδομάδα.
(Πηγή: www.reporter.gr, 19/12/2011)
===================================
ΡΑΕ : Έτσι θα εφαρμοστεί στην ελληνική αγορά το Τarget Μodel !


ΡΑΕ: ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού ώστε να καταφέρει να ενταχθεί μέχρι το τέλος του 2014 στην ενιαία ευρωπαϊκή ηλεκτρική αγορά, περιγράφει η ΡΑΕ στον οδικό χάρτη που ενέκρινε η ολομέλειά της και εν συνεχεία απέστειλε στον υπ. ΠΕΚΑ.
Το σχέδιο εντοπίζει τόσο τις αδυναμίες του σημερινού πλαισίου που πρέπει υποχρεωτικά να διορθωθούν (π.χ. μηχανισμός κάλυψης μεταβλητού κόστους), όσο και ζητήματα που πρέπει να επανεξεταστούν (π.χ. διμερή συμβόλαια ), καθώς επίσης και τους τομείς που χρειάζονται δομικές αλλαγές (όπως πρόσβαση τρίτων σε λιγνίτη και νερά τα οποία σήμερα διαχειρίζεται μόνο η ΔΕΗ, απόσυρση παλαιών μη αποδοτικών της μονάδων, κ.ά.).
Έτσι μόνο θα καταστεί δυνατή η συμμόρφωση της Ελλάδας με το φιλόδοξο στόχο της Ε.Ε. για πλήρη διασύνδεση όλων των ηλεκτρικών αγορών ως το 2014- τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο- με πρώτο βήμα τη σύζευξη των υφιστάμενων εθνικών ή περιφερειακών ευρωπαϊκών αγορών, σχέδιο γνωστό ως Ευρωπαϊκή Σύζευξη (EPC, European Price Coupling).
Οι πιο «τρανταχτές» ασυμβατότητες…
Ποιες αλήθεια είναι οι πιο «τρανταχτές» ασυμβατότητες της ελληνικής αγοράς με το Traget Model ; Καταρχήν, η έμμεση δημοπράτηση βραχυχρόνιων δικαιωμάτων διασυνδέσεων, και η έλλειψη ενδο-ημερησίας αγοράς, καθώς επίσης τα χρονοδιαγράμματα λειτουργίας της, η εκκαθάριση της αγοράς, ο μηχανισμός κάλυψης μεταβλητού κόστους (recovery cost), και η διοικητικά οριζόμενη τιμή μαζί με την ελάχιστη τιμή προσφοράς.
Και τι μπορεί να γίνει για να διορθωθούν ;
Να δημιουργηθεί ένα σταθερό μοντέλο αγοράς με κίνητρα για την είσοδο νέων συμμετεχόντων, να αναπτυχθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή, να ενισχυθεί η αξιοπιστία του συστήματος ενόψει μάλιστα της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ, να υπάρξει ένα μοντέλο συμβατό με αυτό της Περιφερειακής Αγοράς Κεντρικής- Νότιας Ευρώπης (CSE), και τέλος να ελαχιστοποιηθεί το κόστος και ο χρόνος προσαρμογής της ελληνικής αγοράς στο Target Model.
==================================
Η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ "Πτολεμαϊδα 5" ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες
Τα νέα, για τη χρηματοδότηση του έργου, δεν τρέχουν γρήγορα. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ερωτήματα στην ενεργειακή αγορά, και αγωνία στους εμπλεκόμενους με το έργο, για την τύχη του. Η ΔΕΗ δηλώνει, επισήμως, ότι η μονάδα θα προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί χρηματοδότηση.

Ταυτοχρόνως, παράγοντες της εταιρείας διασκεδάζουν τις αρνητικές εντυπώσεις της δημοσιονομικής συγκυρίας. Αναφέρουν, στην «Iσοτιμία», ότι η ΔΕΗ εξετάζει όλες τις δυνατές λύσεις, για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου. Γεγονός είναι ότι οι βασικές παράμετροι, που καθορίζουν τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα του έργου, βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Αυτές οι παράμετροι είναι το άνοιγμα της λιγνιτικής αγοράς, η μετοχοποίηση και οι πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, η πορεία των τιμών φυσικού αερίου αλλά και το αυξημένο κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που θα ισχύσει από το 2013.

Λύσεις χρηματοδότησης

Οι πληροφορίες της «I» αναφέρουν ότι η λύση χρηματοδότησης του έργου, που αναζητούν κυβέρνηση και ΔΕΗ, συνδυάζεται με τις εξελίξεις στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η συμφωνία κυβέρνησης και Κομισιόν, για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της. Προβλέπει, με την πώληση έως τεσσάρων μονάδων, η ΔΕΗ να παραχωρήσει μετοχικό ποσοστό, και να αναπτύξει, σε συνεργασία με ιδιώτες, τις νέες λιγνιτικές της μονάδες. Σ' αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η πρόταση που κατέθεσε η ανάδοχος κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - ΗΙΤΑCHI σύμφωνα με την οποία γερμανικές τράπεζες φέρονται διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν το έργο μέχρι ποσοστού 60%, με όρους που απομένει να διερευνηθούν και να συμφωνηθούν. Το υπόλοιπο ποσοστό 40%, που μένει ακάλυπτο προς χρηματοδότηση είναι η ανοιχτή πόρτα, για την είσοδο ιδιωτών στους λιγνίτες και στη ΔΕΗ. Από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ αναφέρεται, ότι εξετάζονται οι δυνατότητες μέρος της χρηματοδότησης να καλυφθεί από δανεισμό, με εγγύηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση, που άσκησε το Σωματείο «Σπάρτακος», στο συγκεκριμένο θέμα. Ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Αδαμίδης, διατύπωσε την πεποίθηση ότι η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί, ακόμα και αν ο μόνος τρόπος υλοποίησης της επένδυσης είναι με τη συμμετοχή ιδιωτών. 0 ίδιος μίλησε και για συμφέροντα, τα οποία «θα έτριβαν τα χέρια τους, στο άκουσμα ενδεχόμενης ακύρωσης της κατασκευής της εν λόγω μονάδας».
Για τη χρηματοδότηση του έργου από γερμανικές τράπεζες, αρμόδια πηγή της αναδόχου κοινοπραξίας αναφέρει στην «I» ότι σχετική πρόταση κατατέθηκε επισήμως στη ΔΕΗ. Αποτελεί πρωτοβουλία της γερμανικής εταιρείας Babcock, η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο της Hitachi, που μετέχει στην κοινοπραξία, στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός κατασκευής του έργου, δηλαδή στην ΤΕΡΝΑ - Hitachi.
Οι προγραμματισμοί της ΔΕΗ προβλέπουν εντός τριμήνου, αφού «κλειδώσουν» οι χρηματοδοτικές λύσεις, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σύναψη της σύμβασης, ώστε να αρχίσει να «τρέχει» ο χρόνος κατασκευής της 5ης λιγνιτικής μονάδας, στην Πτολεμαΐδα, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 70 μηνών.
Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση των ρυπογόνων και παλαιάς τεχνολογίας μονάδων (Πτολεμαΐδα 2, 3 και 4), που λειτουργούν στην περιοχή, ενώ από το 2019 κλείνει οριστικά η λιγνιτική μονάδα ΑΗΣ Καρδιάς.

Επιπτώσεις ανατροπής

Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς σημειώνουν ότι, σε περίπτωση ανατροπής των χρονοδιαγραμμάτων του έργου, ανακύπτουν πολύ μεγάλα προβλήματα για τη ΔΕΗ ΑΕ, την ενεργειακή κάλυψη της χώρας αλλά και την εθνική και την τοπική οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτά είναι:
• Πολύ μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις της ΔΕΗ από το 2013-2014, καθώς η εταιρεία θα υποχρεώνεται σε δυσβάσταχτες αγορές στο χρηματιστήριο ρύπων, εφόσον εξακολουθούν να λειτουργούν οι ρυπογόνες πεπαλαιωμένες λιγνιτικές μονάδες.
• Ανατροπή του εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση των ρύπων, που συνεπάγεται παραπομπές, ποινές, πρόστιμα και, ενδεχομένως, αποκλεισμούς χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Προβλήματα απασχόλησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού των νομών της ανατολικής Μακεδονίας, που απασχολούνται στις λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία. Επίσης, απειλείται να τεθεί εκτός λειτουργίας από τα επόμενα χρόνια και το σύστημα τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, με μεγάλες επιπτώσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις της περιοχής.
Περικοπές επενδύσεων

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η ΔΕΗ εξετάζει την αναθεώρηση και τον εξορθολογισμό των επενδύσεών της για το 2012. Δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι με­γάλες στρατηγικές επενδύσεις της εταιρείας, και οι συμβολαιοποιημένες επενδύσεις 800 εκατ. για την περίοδο 2011-13 σε Μεγαλόπολη, Αλιβέρι, Ρόδο κ.α. Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, που ήταν ύψους 1 δισ. ευρώ το 2010, και κυμάνθηκε στο ίδιο ύψος τπ φετινή χρονιά, αναμένεται να περικοπεί έως 20% το 2012. Οι περικοπές θα επηρεά­σουν κυρίως τις επενδύσεις επεκτάσεων δικτύων.
==================================
Η ΤτΕ μπλοκάρει την τοποθέτηση Θεόκλητου στη ΔΕΗ
Μπλόκο στην τοποθέτηση του στελέχους της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Θεόκλητου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ βάζει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ θέτει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων και δεν προτίθεται να εγκρίνει τη συμμετοχή του κ. Θεόκλητου στο διοικητικό σχήμα της ΔΕΗ.
Ο Λεωνίδας Θεόκλητος, που είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, επελέγη την προηγούμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών (μέτοχος με 51% στην επιχείρηση) ως εκπρόσωπος του Δημοσίου στη ΔΕΗ, μετά τις καρατομήσεις της ομάδας των πέντε διαφωνούντων με τη διοίκηση Ζερβού (όλοι τους εκπρόσωποι του Δημοσίου).

Κατά την ΤτΕ, που αναμένεται ότι θα ενημερώσει σχετικά με επιστολή της την Εθνική Τράπεζα, η θέση του Λεωνίδα Θεόκλητου ως αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και παράλληλα εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας (μετέχει σε ακόμη 5 Δ.Σ.) είναι ασύμβατη λόγω της διττής του ιδιότητας ως μέλους δανείστριας τράπεζας και δανειζόμενης επιχείρησης.

Β.Γ.



=================================
ΣΕΒ: Γιγαντιαίο το κόστος «κατάργησης» λιγνίτη

Αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 10% και επενδύσεις 1 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2020 προϋποθέτει η μεγιστοποίηση της χρήσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και η ελαχιστοποίηση της χρήσης του λιγνίτη με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η μελέτη της εταιρίας McKinsey που υλοποιήθηκε για λογαριασμό του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η οποία παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στο Iδρυμα Ευγενίδου. Με βάση αυτά τα δεδομένα και προκειμένου να αποφευχθεί το επιπλέον κόστος για την οικονομία αλλά και την κοινωνία, η μελέτη προκρίνει, εμμέσως πλην σαφώς, το ήπιο σενάριο προσαρμογής που προβλέπει αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ στο 25% του ενεργειακού μίγματος (περίπου διπλάσιο ποσοστό με αυτό του 2010), με μεγιστοποίηση της συνεισφοράς από το φυσικό αέριο στο 58% και τον λιγνίτη στο 13%.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2008 οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα ανήλθαν σε 127 εκατ. μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως λόγω της ηλεκτροπαραγωγής και της μεγάλης χρήσης του λιγνίτη. Με βάση τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, η Ελλάδα υποχρεούται να επιτύχει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στους 114 εκατ. τόνους, δηλαδή μείωση μόλις 8% σε σχέση με το 2008.
===============================
Μεγάλοι χαμένοι οι εργαζόμενοι
Ελαστική εργασία, μισθοί και ολοήμερη δουλειά χωρίς ρεπό με κίνδυνο για τη ζωή τους είναι το εργασιακό «τοπίο» που έχει διαμορφωθεί
Οι αρνητικές επιπτώσεις της πορείας «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ έχουν γίνει εμφανείς και για τους εργαζόμενους της επιχείρησης:
Τους τελευταίους μήνες οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ έπεσαν σε σχέση με το 2009 πολύ κάτω από το μισό σε απόλυτες τιμές. Οταν ένας εργαζόμενος έπαιρνε 2.500 ευρώ μισθό το 2009, με 14 μισθούς, είχε ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ. Τώρα ο μέσος μισθός της ΔΕΗ πρέπει να είναι κατά 35% κάτω σε σχέση με το 2009. Αν συνυπολογιστούν τα δώρα που κόπηκαν, το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς από τους μισθούς του 2010 και του 2011, η μείωση από την πτώση του αφορολόγητου ορίου, το ετήσιο εισόδημα θα φτάσει στα 17.600 ευρώ.
Η διάλυση του Ασφαλιστικού Ταμείου της ΔΕΗ έχει σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πληρώνουν για όλα τα φάρμακα, όλες τις εξετάσεις και τη νοσηλεία.
Το προσωπικό της ΔΕΗ από 36.000 εργαζόμενους τη δεκαετία του '90, έχει μειωθεί σήμερα στους 21.000. Στη Δυτική Μακεδονία το 1997 οι μόνιμοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ανέρχονταν στους 9.800, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τους 5.352. Οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές ανέρχονται στους 4.290 (2.882 εργαζόμενοι σε εργολάβους, 1.141 με 8μηνες συμβάσεις και 267 με 2μηνες συμβάσεις).
Η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές. Ομως στον καπιταλισμό η άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας μειώνει θέσεις εργασίας, αντί να μειώνει τις ώρες εργασίας, να βελτιώνει τις συνθήκες ζωής και δουλειάς. Μπροστά και στο κλείσιμο μονάδων ή της συρρίκνωσης της λιγνιτικής παραγωγής, όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται. Εχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 1992. Εγιναν πέρυσι 2.000 - 2.500 προσλήψεις πανελλαδικά, από τις οποίες 500 - 600 στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το Σεπτέμβρη του 2011 η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ήταν πρώτη σε ανεργία με ποσοστό 24,2%.
Πολλοί εργάζονται συνεχόμενα 12ωρα γιατί τα πόστα 24ωρης λειτουργίας αντί να έχουν 5 άτομα, έχουν δυο ή τρία. Μάλιστα, με το πλαφόν που μπήκε για το μηνιάτικο μισθό, μεγάλο μέρος των υπερωριών μένει απλήρωτο.
Ολα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε δραματικά αδιέξοδα τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ, είτε αυτοί είναι μόνιμοι, είτε σε εργολάβους, είτε συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Ο «Ρ» μίλησε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με εργαζόμενους του ορυχείου Μαυροπηγής Κοζάνης και του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αμυνταίου Φλώρινας.
=======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: