Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Σε αυτές τις συνθήκες η συζήτηση στην οποία σπεύδει να συμμετάσχει η ΓΕΝΟΠ, για αλλαγή ΚΚΠ/ΔΕΗ και Μισθολογίου, εγκυμονεί μόνο κινδύνουςΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
===============================
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ
Σε μία περίοδο που υποβαθμίζεται συστηματικά η ζωή των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αλλά και σε όλη τη χώρα, επαναλαμβάνουμε ότι δε δεχόμαστε και δε συμφωνούμε με καμία μείωση των μισθών μας, που μας οδηγεί σε πλήρη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ενωμένοι, χωρίς διακρίσεις κατηγοριών, πρέπει να δηλώσουμε αντίθετοι στα μέτρα Κυβέρνησης και Διοίκησης της ΔΕΗ, που έχουν σαν αποτέλεσμα κατάφωρες αδικίες για όλο το προσωπικό και ιδιαίτερα το Διοικητικοοικονομικό.

Σε αυτές τις συνθήκες η συζήτηση στην οποία σπεύδει να συμμετάσχει η ΓΕΝΟΠ, για αλλαγή ΚΚΠ/ΔΕΗ και Μισθολογίου, εγκυμονεί μόνο κινδύνους για κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς μας.

Μόνο ενωμένοι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ μπορούμε να υπερασπίσουμε τη ζωή, τη δουλειά και την αξιοπρέπειά μας.ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠ/ΔΕΗ

===============================
ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για τους ΑΠΕΡΓΟΥΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ

Ο Σύλλογος Πτυχιούχων
Μηχανικών ΤΕ της ΔΕΗ, χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στην Ελληνική
Χαλυβουργία. Οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας βρίσκονται σε απεργία σχεδόν
ενάμιση μήνα. Η εργοδοσία της Χαλυβουργίας, αφού ξεζούμισε για χρόνια τους
εργαζόμενους και σακάτεψε δεκάδες από αυτούς, κερδίζοντας πολλά εκατομμύρια
ευρώ, τώρα τους στέλνει στην πείνα και στην εξαθλίωση. Προχώρησε στην
τρομοκρατική απόλυση 34 εργατών, ώστε να τους γονατίσει για να αποδεχθούν την
κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης και την εφαρμογή επιχειρησιακής, με 5ωρη
απασχόληση και 40% μείωση των αποδοχών. Απέναντι στην ομόφωνη απόφαση της
Γενικής Συνέλευσης των Χαλυβουργών να απορρίψουν τις απαιτήσεις της εργοδοσίας
και να κατέβουν σε απεργία, η επιχείρηση απείλησε με άλλες 180 απολύσεις. Όμως
οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας Α.Ε. δεν έσκυψαν το κεφάλι. Νικούν Kαθημερινά
τον φόβο, την πείνα και τους εκβιασμούς. Στέκονται όρθιοι στην πύλη με την
συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζόμενων και του απλού κόσμου.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ,

όχι μόνο από ανθρωπιά και συμπαράσταση σε κάτι που
συμβαίνει δίπλα μας, αλλά γιατί οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας
αντιμετωπίζουν μια επίθεση που ουσιαστικά στρέφεται εναντίον όλων μας. Η
συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, των βιομηχάνων, των τραπεζών, της ΕΕ και της
τρόικας μας απειλεί όλους, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Η εργασιακή εφεδρεία
και μελλοντικά οι απολύσεις, η μείωση αποδοχών, οι ελαστικές εργασιακές
σχέσεις, οι συγχωνεύσεις και η υποχρηματοδότηση, η ισοπέδωση της δημόσιας
παιδείας και υγείας είναι η πολιτική τους, με την οποία επιδιώκουν να φορτώσουν
τα βάρη της κρίσης τους στις πλάτες των εργαζομένων.

Θα αποδεχτούμε ένα παρόν πείνας κι ένα μέλλον ανέχειας και προσφυγιάς για μας

και τα παιδιά μας, ή θα ξεσηκωθούμε σαρώνοντας απογοήτευση και εκβιασμούς;

Ο αγώνας τους είναι και δικός μας. Η επίθεση στους
εργαζόμενους μιας εταιρείας είναι επίθεση σε όλους μας. Η νίκη τους θα είναι νίκη όλων των
εργαζομένων. Η τρομοκρατία, ο εκβιασμός, η επίθεση στην ζωή μας δεν πρέπει να
περάσει.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Διδασκόμαστε από το παράδειγμα τους και εκφράζουμε
την αμέριστη συμπαράσταση και την ταξική αλληλεγγύη μας στους απεργούς της
Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Το Δ.Σ. του ΣΠΤΜΤΕ-ΔΕΗ μετά από απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προσφέρει ως ένδειξη
αλληλεγγύης στους απεργούς εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας, το ποσό των 1.000 €.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΚ.ΒΑΡΣΑΜΗΣ Κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ


=============================
ΔΕΗ: Υποβάθμιση από την S&P
Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε σε CCC την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ
Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ προχώρησε την Πέμπτη ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε στην κατηγορία «CCC» την αξιολόγηση της ΔΕΗ από «Β-» προηγουμένως.
Η S&P έκανε λόγο για «σφικτή» κατάσταση της ΔΕΗ από πλευράς ρευστότητας, η οποία αν δεν βελτιωθεί ενδέχεται να επισύρει εκ νέου υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της.

=========================================
Χρηματοδότηση των ΑΠΕ με το «πράσινο τέλος» στη ΔΕΗ
Από το 2013 και μετά, το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι η μεγάλη αλλαγή που θα καταστήσει βιώσιμο το χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα προέλθει από τα έσοδα της δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.
Της Μανταλένας Πίου
Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στο τέλος υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που ανακοινώθηκαν τη Τρίτη, έδωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν σχεδόν από όλους τους φορείς της «πράσινης» ενέργειας αλλά και της βιομηχανίας.
Την αναπροσαρμογή του τέλους υπέρ ΑΠΕ ακολουθεί η αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.
ΔΕΣΜΗΕ
Ο υπουργός, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η ΡΑΕ αποφάσισε την αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του μηχανισμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από το ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2011 με έλλειμμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
Βασικές πηγές εσόδων για το μηχανισμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ μέσω του ΔΕΣΜΗΕ είναι ο λογαριασμός του ειδικού τέλους ΑΠΕ και το 95% των εσόδων από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Τα έσοδα από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων αυτών το 2011 ξεπέρασαν τα 110 εκατ. ευρώ.
Τιμές
Τα έσοδα αυτά, όμως, δεν αρκούν για να καλυφθούν τα ποσά που πρέπει να πληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ στους παραγωγούς της πράσινης ενέργειας με βάση τις εγγυημένες τιμές για τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, ΣΗΘΥΑ κ.λπ., καθώς η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ έχει φθάσει τα 2,4 GW με προοπτική περαιτέρω αύξησης το 2012.
Στο πλαίσιο αυτό, για να καλυφθεί το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ για το 2012, αποφασίστηκε, πέραν της αύξησης του τέλους ΑΠΕ ένα πλέγμα μέτρων, όπως:
Μεταφορά μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ ΕΡΤ, γύρω στα 30 εκατ. ευρώ, στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.
Διάθεση δικαιωμάτων εκπομπής 10 εκατ. τόνων CO2 για το 2012.
Μείωση των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ που θα ενταχθούν στο σύστημα. Ακόμα το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει τις νέες τιμές, αλλά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, για τη διαμόρφωσή τους θα ληφθεί υπόψη η σταδιακή μείωση του κόστους εγκατάστασης και η βελτίωση της αποδοτικότητας ορισμένων τεχνολογιών ΑΠΕ.
Η αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
Μετονομασία του ειδικού τέλους ΑΠΕ.
Επιβολή έκτακτου τέλους 2 ευρώ/MWh στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή. Το έκτακτο αυτό τέλος είναι μεταβατικό και θα συνεισφέρει περίπου 55 εκατ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ. Το κόστος βέβαια θα το επωμιστεί η ΔΕΗ, που είναι η μόνη ηλεκτροπαραγωγός από λιγνίτη, και αν δεν μπορέσει να το μετακυλίσει στην κατανάλωση, τότε θα δεχθεί ένα ακόμα πλήγμα στα οικονομικά της.
Εσοδα
Από το 2013 και μετά το υπουργείο εκτιμά ότι η μεγάλη αλλαγή που θα καταστήσει βιώσιμο το χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ θα προέλθει από τα έσοδα της δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, αν βέβαια μέχρι τότε οι τιμές των ρύπων δεν έχουν καταρρεύσει, καθώς τον τελευταίο χρόνο ακολουθούν έντονη πτωτική πορεία.
==============================
ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τεράστια καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων και παράδοση σε ιδιώτες
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά θα χάσουν τα πάντα με τη λεγόμενη «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ιδιαίτερα σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, βασικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους είναι να βρεθούν διέξοδοι ικανοποιητικής κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί διέξοδο γι' αυτά τα κεφάλαια. Ετσι, διαχρονικός στόχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και της ΕΕ είναι η πλήρης «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πολιτική που έχει αποφασιστεί στη Συνθήκη του Μάαστριχτ - πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης - και προωθείται με διάφορες παραλλαγές σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αυτή η πολιτική συνεχίζεται, φυσικά, και σήμερα, από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ που προχωράει στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Στους άμεσους σχεδιασμούς είναι: Πώληση τεσσάρων μονάδων της ΔΕΗ (Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί Αμυνταίου, Μελίτης, Μεγαλόπολης). Παράδοση του 40% των λιγνιτικών κοιτασμάτων στους ιδιώτες, με πρώτα της Βεύης στη Φλώρινα. Την πώληση του πακέτου 17% των μετοχών της ΔΕΗ. Διαχωρισμό των κλάδων μεταφοράς και διανομής από τη ΔΕΗ. Το κλείσιμο 14 από τις 16 μονάδες της περιοχής.
Στα δεσμά του ανταγωνισμού
Ολα τα παραπάνω δικαιολογούνται με το επιχείρημα της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Τι θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι των περιοχών που είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί και τα ορυχεία της ΔΕΗ ΑΕ και οι καταναλωτές; Τίποτα απολύτως. Αντιθέτως, θα τα χάσουν όλα: Θα ενταθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, θα επιδεινωθούν οι συνθήκες εργασίας και θα μειωθεί ραγδαία το προσωπικό της ΔΕΗ ΑΕ, θα αυξηθεί η τιμή της ΚWh κοντά στο 20% το 2012, θα συνεχιστεί η καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς και η καταστροφή παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
ΑΗΣ Αμυνταίου: Σχεδιάζεται άμεσα η πώλησή του και το κλείσιμό του μέχρι το 2020

Οι Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί του λεκανοπεδίου της Δυτικής Μακεδονίας αυτή τη στιγμή είναι σε συνεργασία μεταξύ τους, λειτουργούν σαν ένα «δίκτυο» ενεργειακών μονάδων. Αν κάποια μονάδα πωληθεί σε ιδιώτη, αυτομάτως ξεκόβει από αυτό το συντονισμό. Επιπλέον, τώρα υπάρχει ένας σχετικός σχεδιασμός, πόσες KWh χρειάζονται και μπορούν να παραχθούν, τι αποθέματα σε λιγνίτη υπάρχουν, ποιες μονάδες χρειάζονται εκσυγχρονισμό κλπ. Πολλά θέματα λύνονται συνολικά και αυτό έχει επίδραση και στο κόστος παραγωγής. Για παράδειγμα, μπορεί να λείπει ένα στρατηγικής σημασίας και ακριβό ανταλλακτικό από μια μονάδα και να το προμηθευτεί από μια άλλη. Με την ιδιωτικοποίηση μονάδων η μία θα ανταγωνίζεται την άλλη και στα πλαίσια αυτά μπορεί και να κλείσουν μονάδες ή να συρρικνωθούν. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας θα είναι δέσμια αυτών των ανταγωνισμών και της κερδοφορίας του κάθε επιχειρηματικού ομίλου. Ο κάθε όμιλος θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τις μονάδες που θα του ανήκουν. Να τις κλείσει ή να εξάγει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
Κλείσιμο και ιδιωτικοποίηση μονάδων
Ο «Ρ» συζήτησε με τον Αντώνη Τσάκωνα, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σχετικά με πτυχές που θα έχει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ και η «απελευθέρωση» ενέργειας στην περιοχή.
Τεράστιες εκτάσεις και υποδομές θα παραδοθούν σε ιδιώτες, ενώ ήδη σε πολλές περιπτώσεις ρημάζουν (φωτ. από το Ορυχείο Κύριου Πεδίου στην Πτολεμαΐδα)

Οπως σημειώνει, «αυτή τη στιγμή η κατασκευή του νέου Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) "Πτολεμαΐδα 5" έχει δοθεί στην κατασκευάστρια εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ και το κόστος κατασκευής της υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ. Διαπραγματεύονται αν το κόστος κατασκευής θα το αναλάβει απευθείας η ΔΕΗ ή οι ιδιώτες που θα εκμεταλλεύονται τη νέα μονάδα. Σήμερα ο παλιός ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (μονάδες 1, 2, 3, 4) έχει εγκατεστημένη ισχύ 150 - 300 ΜW σε κάθε μονάδα και εκεί απασχολούνται γύρω στους 600 εργαζόμενους (418 μόνιμοι, 45 με 8μηνες συμβάσεις, 15 με 2μηνες και 122 στους εργολάβους). Ο καινούργιος ΑΗΣ "Πτολεμαΐδα 5" θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 550 - 600 MW και θα απασχοληθούν 200 εργαζόμενοι περίπου. Οι 4 παλιές μονάδες σταδιακά θα κλείσουν γιατί είναι παλιές, δε συμφέρει η λειτουργία τους. Είναι ενδεικτικό ότι η αποδοτικότητα του παλιού ΑΗΣ στην παραγωγή των λιγνιτών φτάνει στο 35% της θερμογόνου δύναμής τους και η καινούργια μονάδα θα έχει απόδοση 48%. Δηλαδή θα καίει περίπου 1/3 λιγότερο λιγνίτη - ίδιας ποιότητας - για να βγάλει την ίδια παραγωγή».
Ωστόσο η σύγχρονη τεχνολογία, ο εκσυγχρονισμός των μονάδων, δεν θα αξιοποιηθεί προς όφελος των εργαζομένων και των καταναλωτών. «Η τιμή της KWh θα αυξηθεί, η παραγωγικότητα και η εντατικοποίηση της εργασίας θα αυξηθούν, οι μισθοί μειώνονται και όλη αυτή την υπεραξία θα την καρπώνεται η επιχείρηση. Οι 200 εργαζόμενοι θα βγάζουν την ίδια παραγωγή που έβγαζαν οι 600 και μάλιστα με λιγότερους εργαζόμενους και στους λιγνίτες γιατί θα καίει λιγότερο λιγνίτη».
Η ανεργία και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας θα αυξηθούν, καθώς σχεδιάζεται - λόγω παλαιότητας και ασύμφορης παραγωγής, και λόγω των ορίων των ρύπων - μέχρι το 2020 να κλείσουν οι 14 από τις 16 εγκατεστημένες μονάδες που είναι μέχρι σήμερα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας: Οι 4 μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, οι 4 μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, οι 2 μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, οι 4 από τις 5 μονάδες του Αγίου Δημητρίου. Θα απομείνουν: Η μία μονάδα στον Αγιο Δημήτριο και η μία στη Μελίτη.
Απελευθέρωση της λιγνιτικής παραγωγής
«Στο μεταξύ», συνεχίζει ο Αντ. Τσάκωνας «θα απελευθερωθεί άμεσα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της λιγνιτικής παραγωγής, που έχει το μονοπώλιο ΔΕΗ ΑΕ και δεν μπορούν να την ανταγωνίζονται οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς το κόστος της λιγνιτικής KWh είναι πολύ χαμηλό. Αν η λιγνιτική KWh στοιχίζει 7 λεπτά, το φυσικό αέριο στοιχίζει 14 - 15 λεπτά, η ηλιακή 50 - 55 λεπτά και η αιολική γύρω στα 25 - 30 λεπτά η KWh. Με βάση αυτόν το σχεδιασμό και με το ότι πρέπει να παραδοθεί άμεσα το 40% των λιγνιτικών κοιτασμάτων, σχεδιάζεται η πώληση των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, του ΑΗΣ Μελίτης και του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Στο Αμύνταιο επειδή θα έχουν έτοιμα μηχανουργεία, νερά, διοικητικές εγκαταστάσεις, όλες τις υποδομές, θα μπορέσουν να χτίσουν εκεί εύκολα μια καινούργια μονάδα με πολύ λίγο κόστος. Οπως επίσης στη Μελίτη είναι έτοιμες οι υποδομές. Οποιος επενδύσει εκεί θα έχει τεράστιο όφελος»...
Ο ενεργειακός σχεδιασμός γίνεται με βασικό στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επενδυτών και όχι σύμφωνα με τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Ετσι, το φυσικό αέριο αναγορεύεται σε στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, παρότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και μεγαλώνει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Οι ιδιώτες επενδυτές προωθούν, με τη στήριξη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ένα εισαγόμενο καύσιμο, αντί για την αξιοποίηση εγχώριων πηγών (λιγνίτης, νερό κλπ). Αυτό σημαίνει καταστροφή των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, σπατάλη πόρων και μάλιστα σε μια περίοδο που τσακίζονται τα λαϊκά δικαιώματα στο όνομα των ελλειμμάτων και του χρέους.
Σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτες και φυσικό αέριο έχει ως εξής: Από λιγνίτες παράγονται 27.507 GWh (53,7% της παραγωγής), από φυσικό αέριο της ΔΕΗ παράγονται 6.641 GWh (12,97%) και από φυσικό αέριο από τρίτους το 16,12% της παραγωγής. Το 2020 η παραγωγή από λιγνίτη προβλέπεται να πέσει στις 13.880 GWh και να αυξηθεί η παραγωγή από φυσικό αέριο. Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προβλέπεται εκτίναξη παραγωγής από 4.401 GWh (8,59%) σε 19.422 GWh (30,22%), των οποίων το συντριπτικό μέρος θα ανήκει σε ιδιώτες και θα στοιχίζει πανάκριβα η KWh.
Πρόσχημα η προστασία του περιβάλλοντος

Ο Αντ. Τσάκωνας υπογραμμίζει: «Οι παλιές μονάδες είναι σωστό να αντικατασταθούν με καινούργιες για να αξιοποιηθούν οι λιγνίτες. Εμείς λέμε να γίνει ακόμη μια μονάδα στον Αγιο Δημήτριο (με ισχύ 650 MW), μία στο Αμύνταιο (ισχύος 300 MW), στη Μελίτη (300 MW) και η "Πτολεμαΐδα 5" (550 - 600 ΜW). Με ελεγμένα τα αποθέματα του λιγνίτη μπορούν αυτές οι μονάδες να λειτουργήσουν μέχρι το 2050. Ο λιγνίτης πρέπει να βγει από τα ήδη ανοιγμένα ορυχεία αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος αναφλέξεων. Το κυριότερο όμως είναι, οι καινούργιες μονάδες να γίνουν για να αξιοποιείται ο λιγνίτης και να μην καταναλώνεται φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ μέχρι το 2050 στη Δυτική Μακεδονία έχουμε δυνατότητα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ γύρω στα 3.000 - 3.500 MW, δεν είναι εξασφαλισμένο ότι οι δυνατότητες αυτές θα αξιοποιηθούν».
Το βασικό επιχείρημα των κυβερνήσεων και της ΕΕ είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αφού το φυσικό αέριο ρυπαίνει λιγότερο την ατμόσφαιρα απ' ό,τι ο λιγνίτης. Ομως, αν ο στόχος ήταν πραγματικά η προστασία του περιβάλλοντος, τότε το φυσικό αέριο θα έπρεπε να διοχετευτεί στην υποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακές χρήσεις. Με απευθείας καύση φυσικού αερίου για οικιακή χρήση, θα μπορούσε να διασφαλιστεί εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος και μικρότερη οικονομική επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα θα μπορούσαν να αξιοποιούνται στέρεα καύσιμα, όπως ο λιγνίτης, με φιλικότερες τεχνολογίες προς το περιβάλλον.
«Το φυσικό αέριο αξιοποιώντας το στην ηλεκτροπαραγωγή αποδίδει το 50% της ισχύος του, ενώ στην απευθείας κατανάλωση έχει 95% απόδοση. Επομένως αν το φυσικό αέριο, αντί να το κάνεις ηλεκτρική ενέργεια, το έδινες απευθείας στην κατανάλωση, για θέρμανση, κουζίνες στα νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις, έχεις διπλάσια απόδοση και θα αντικαθιστούσε μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής παραγωγής. Θα μειώνονταν, δηλαδή, οι ανάγκες της χώρας σε παραγωγή ρεύματος. Αυτό προσφέρει ενεργειακό και οικονομικό όφελος. Ηδη με τον εκσυγχρονισμό των μονάδων θα χρειάζεται λιγότερος λιγνίτης. Στο μεταξύ το φυσικό αέριο μεταφέρεται από κει που παράγεται μέχρι την Ελλάδα και αμφισβητείται ως ένα βαθμό το περιβαλλοντικό του όφελος», τονίζει σχετικά ο Αντ. Τσάκωνας.
250.000 στρέμματα ρημάζουν
«Ενα τεράστιο θέμα», συμπληρώνει, «είναι η αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων της ΔΕΗ που έχει ήδη γίνει η εξόρυξη λιγνίτη και δεν αξιοποιούνται πια. Παλιότερα ο νόμος προέβλεπε ότι αυτές οι εκτάσεις έπρεπε να αποκατασταθούν και να παραδοθούν στην τοπική κοινωνία, θα αποτελούσαν κρατική ιδιοκτησία. Δεν ανήκαν στη ΔΕΗ, είχε μόνο τη χρήση για όσο διαρκούσε η εξόρυξη. Με νόμο του 2001 όλες αυτές οι εκτάσεις - το λιγότερο 250.000 στρέμματα - πέρασαν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ ΑΕ. Είτε τις κρατήσει η ΔΕΗ ΑΕ, είτε περάσουν σε άλλη επιχείρηση, αυτές παραμένουν αναξιοποίητες, ρημάζουν». Ταυτόχρονα οι αγρότες της περιοχής παραμένουν άκληροι, η ανεργία φουντώνει και η τοπική οικονομία «ταρακουνιέται».
«Αν αυτά τα στρέμματα είχαν αποκατασταθεί και είχαν πρασινίσει θα κατανάλωναν πολύ διοξείδιο του άνθρακα και θα απέδιδαν οξυγόνο», επισημαίνει ο Αντ. Τσάκωνας.
========================================
"Κλείνει" ξανά η αγορά ηλεκτρισμού


Σημαντικά ποσοστά επιστροφής πελατών από τις λεγόμενες κατηγορίες «φιλέτα» παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ, σε μια στιγμή που οι εξελίξεις στο μέτωπο των ανεξάρτητων προμηθευτών, κάθε άλλο παρά θετικά μηνύματα δίνουν για το περίφημο άνοιγμα της αγοράς.

Οι βασικοί μέτοχοι των δύο ανεξάρτητων προμηθευτών πούλησαν τις συμμετοχές τους σε ρωσικό fund με άγνωστη μετοχική σύνθεση, ενώ στην αγορά μεγάλος αριθμός εταιρειών δηλώνει ότι η λιανική «δεν προσφέρεται» στην παρούσα φάση για επένδυση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλος αριθμός εταιρειών που κλήθηκε βάσει των προβλέψεων του νέου νόμου να επιλέξει μεταξύ της άδειας εμπορίας (εισαγωγές ρεύματος) και της άδειας προμήθειας (λιανεμπόριο) διάλεξε να μην έχει τη δυνατότητα να πουλάει ρεύμα σε καταναλωτές.

Διαβάστε αύριο στο «Κ» για τις εξελίξεις στο μέτωπο της λιανικής αγοράς ρεύματος .

Πηγή:www.capital.gr
=================================
Ανακατανομή του λιγνιτικού τέλους που δίνει η ΔΕΗ

Σε ανακατανομή του λιγνιτικού τέλους που καταβάλλει κάθε χρόνο η ΔΕΗ στους Δήμους των περιοχών όπου πραγματοποιείται εξόρυξη και καύση λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η ανακατανομή, όπως αναφέρθηκε σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, γίνεται προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν για την τακτοποίηση των πληρωμών που αφορούν την περίοδο που λήγει στο τέλος του χρόνου, με υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί αμεσα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Για την περίοδο 2012-2016 θα εκδοθεί, μετά από διαβούλευση, νέα Υπουργική Απόφαση.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Μαθιουδάκης, και οι Δήμαρχοι Αμυνταίου, Ιωακείμ Ιωσηφίδης, Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, Μεγαλόπολης, Παναγιώτης Μπούρας και Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος.

Τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με συμμετοχή και των Περιφερειαρχών.
=========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: