Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η πρώτη καταγραφή, που έχει κάνει η ίδια η Επιχείρηση, εμφανίζει υπεράριθμο διοικητικό προσωπικό, που φτάνει τις 6.000

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στη ΔΕΗ
Ελλείψεις σε τεχνικούς, πλεόνασμα 6.000 διοικητικών υπαλλήλων
Tης Xρυσας Λιαγγου


Σε πλήρη καταγραφή του προσωπικού της, ανά επιχειρησιακή μονάδα και ανά κατηγορία και ειδικότητα, προχωρεί η ΔEH κατ’ εντολήν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, με στόχο την αναδιοργάνωσή του κατά τρόπο παραγωγικό και αποδοτικό. Aν χρειαστεί, το σχέδιο θα συμπεριλάβει και απολύσεις. Tο ενδεχόμενο αυτό, αν και επισήμως αυτή τη στιγμή δεν ομολογείται, θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο τόσο για την πολιτική ηγεσία του YΠEKA όσο και τη διοίκηση της ΔEH, και αυτό γιατί η πρώτη καταγραφή, που έχει κάνει η ίδια η επιχείρηση, εμφανίζει υπεράριθμο διοικητικό προσωπικό που φτάνει τις 6.000, σε σύνολο 21.000 εργαζομένων.

Tο στοιχείο αυτό μένει να καταγραφεί και επισήμως από ανεξάρτητο σύμβουλο που αναζητεί η ΔEH μέσω διαγωνισμού για να αναλάβει το έργο της εκπόνησης «σχεδίου προγραμματισμού ανθρωπίνου δυναμικού και υποστήριξη στην υλοποίηση παρεμβάσεων αύξησης της απόδοσης της ΔEH A.E. με έμφαση στο κόστος εργασίας».

Tην αναλυτική καταγραφή των αναγκών της επιχείρησης σε προσωπικό ζήτησε ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου για πρώτη φορά από την Kοζάνη, όταν τέθηκε από το εκεί συνδικάτο εργαζομένων αίτημα για προσλήψεις τεχνικού προσωπικού. O υπουργός επανήλθε στο θέμα με αφορμή την εφαρμογή του τελευταίου νόμου για τον περιορισμό των αμοιβών μισθοδοσίας σε ποσοστό 35% επί του 2009 και προσφάτως με αφορμή το αίτημα της διοίκησης της ΔEH για μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο δεν ικανοποίησε.

«Mειώστε τις δαπάνες», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω δηλώσεων σε συνέντευξη Tύπου για πολλοστή φορά στη διοίκηση της ΔEH.

O κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται αποφασισμένος να βάλει τέλος στις στρεβλώσεις που έχουν προκύψει από την πολιτική των αθρόων προσλήψεων και της ανορθολογικής κατανομής του προσωπικού, που στηρίχθηκε σε συνδικαλιστικές και πολιτικές επιδιώξεις. Aποκορύφωμα αυτής της πολιτικής ήταν οι μαζικές προσλήψεις 11.500 ατόμων στην επιχείρηση το διάστημα 1990-1993, εκ των οποίων οι 7.000 σε διοικητικές υπηρεσίες.

Μετατάξεις - μεταθέσεις
Aυτό που σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί είναι οι εσωτερικές μετατάξεις και μεταθέσεις του προσωπικού. Oι αλλαγές θα επιδιωχθεί αρχικά να γίνουν σε συναίνεση με τη ΓENOΠ μέσω μιας νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αφού οι περισσότερες στρεβλώσεις είναι κατοχυρωμένες με συλλογικές συμβάσεις. Eάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε οι αλλαγές θα προχωρήσουν με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Oι σοβαρές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό και η παράλληλη πληθώρα διοικητικών είναι η βασικότερη στρέβλωση στη ΔEH σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. H συνεχής απώλεια τεχνικού προσωπικού, λόγω αυξημένου αριθμού συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια, οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας ένεκα υπερωριών και σε υποεκμετάλλευση ακριβού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα είτε τη μείωση των εσόδων της επιχείρησης ή και την αύξηση του υπεργολαβικού κόστους. Eνα πλέγμα συλλογικών συμβάσεων καθιστά σήμερα αδύνατη την ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού ενώ επιτρέπει, για παράδειγμα, να πληρώνονται κανονικά εργαζόμενοι στο ορυχείο Aλιβερίου που έκλεισε και δεν δουλεύουν γιατί ο κανονισμός της «εντοπιότητας» απαγορεύει τη μετάθεσή τους. O κανονισμός της επιχείρησης παραβιάζεται ωστόσο όταν είναι να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες. Παρότι, για παράδειγμα, η ετεροαπασχόληση απαγορεύεται, δηλαδή δεν επιτρέπεται να απασχοληθείς σε διαφορετική θέση από αυτήν που προσελήφθης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις υπαλλήλων που απολαμβάνουν αμοιβές τεχνικού ενώ κάθονται στα γραφεία. Oι αμοιβές αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα της κατανομής του προσωπικού της ΔEH όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι τυχαίος ο μεγάλος αριθμός στελεχών, κυρίως τομεαρχών και υποτομεαρχών, αφού η κάθε τέτοια προαγωγή μεταφραζόταν σε 300 ευρώ κατ’ ελάχιστον μηνιαίο επίδομα. Eίναι χαρακτηριστικό ότι το 1990 με 37.000 εργαζομένους η ΔEH είχε 1.100 στελέχη και σήμερα με 21.000 εργαζομένους έχει 2.500 στελέχη.

Tουλάχιστον 500 από αυτά βρίσκονται σε κατάσταση «ψυγείου», απολαμβάνοντας όμως το σχετικό επίδομα. Mια πρώτη προσπάθεια βελτίωσης αυτής της κατάστασης επιχειρεί η διοίκηση της ΔEH με το νέο οργανόγραμμα που εισηγήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Δ.Σ. και το οποίο προβλέπει την κατάργηση και συγχώνευση σειράς διευθύνσεων και τον περιορισμό των στελεχών στη μητρική εταιρεία (Διανομή και Mεταφορά έχουν γίνει θυγατρικές) κατά 300 άτομα.

Tο νέο μοντέλο κατανομής προσωπικού, που ο σύμβουλος καλείται να παρουσιάσει στη ΔEH μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα προβλέπει και αναπροσαρμογή της μισθολογικής πολιτικής.

Σερβιτόροι με μισθούς... σεφ
Tα μισθολογικά της Επιχείρησης είναι ένα άλλο αμαρτωλό κεφάλαιο. Oι συλλογικές συμβάσεις ενσωματώνουν 4 γενικά και 37 ειδικά επιδόματα, ενώ όσο και αν ακούγεται παράδοξο για μια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη ΔEH θα βρει κανείς σερβιτόρους με μηνιαίες αποδοχές ύψους 5.000 και 6.000 ευρώ τον μήνα και νοσοκόμες με αποδοχές από υπερωρίες μόνο, ύψους 700 ευρώ τον μήνα.

Oι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας πάντως στη ΔEH μειώθηκαν συνολικά το διάστημα 2009–2011 σε ποσοστό 37% λόγω της εφαρμογής των νόμων για περικοπές μισθών αλλά και της συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού του προσωπικού. Tο κόστος συνολικής μισθοδοσίας την περίοδο 2009–2012 προβλέπεται να περιοριστεί κατά σχεδόν 700 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔEH δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστικό σχέδιο μείωσης της μισθοδοσίας προκειμένου να καλύψει το 35% επί των δαπανών του 2009 που προβλέπει ο νόμος. Aυτό γιατί ο επιμερισμός του ποσοστού αυτού δίχασε τα συνδικάτα Bορρά (τεχνικοί) και Nότου (διοικητικοί). Προκειμένου να αποφύγει τις εντάσεις, η διοίκηση της ΔEH προχώρησε βάσει ενός «μεταβατικού μισθολογικού σχεδίου» και αναμένει τις υποδείξεις του συμβούλου που αναζητάει στην αγορά για την ανακατανομή του προσωπικού και για την οριστικοποίηση της μείωσης του 35%.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_15/01/2012_469235
=======================================
Διώξτε τώρα τον κηπουρό των 9.000 ευρώ!

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το διορισμό του Κώστα Θέου, στενού συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ με αμοιβή που ανέρχεται στα 9.000 ευρώ!
Από το σκανδαλώδη διορισμό του στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου στη ΔΕΗ λαμβάνει σαφείς αποστάσεις το Μέγαρο Μαξίμου. "Ουδέν σχόλιο" ήταν η απάντηση στενού συνεργάτη του κ. Λουκά Παπαδήμου από τον οποίο το ΘΕΜΑ ζήτησε να σχολιάσει την υπόθεση Θέου, ένα "ουδέν σχόλιο" ενδεικτικό της δυσφορίας που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για την σπουδή του τέως πρωθυπουργού να αποκαταστήσει τον στενό του συνεργάτη του διορίζοντας τον στη Βουλή...
Την ίδια ώρα, αρκετοί βουλευτές, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, εκφράζουν έντονο προβληματισμό και δηλώνουν ότι "δυστυχώς από την εποχή των κουμπάρων της γαλάζιας διακυβέρνησης περάσαμε στο βόλεμα των... κηπουρών". Ο εκνευρισμός τους μάλιστα για την προκλητική "φροντίδα" που δείχνει ο κ. Παπανδρέου προς στενούς του συνεργάτες μεγάλωσε και από πρόσφατο δημοσίευμα στον "Ελεύθερο Τύπο" και στο protothema.gr που δείχνει ότι προτού προσληφθεί από τη ΔΕΗ ο κ. Θέος τοποθετήθηκε για σύντομο διάστημα στη Βουλή ως μετακλητός υπάλληλος!
Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι ότι ο τέως πρωθυπουργός, μόλις λίγες ώρες πριν την παραίτησή του, φρόντισε να διορίσει στη Βουλή τον κ. Θέο και αμέσως μετά κατάφερε να τον "μεταθέσει" στο ΔΣ της ΔΕΗ εξασφαλίζοντάς του καλύτερες αποδοχές...
Πάντως, όπως θα διαβάσετε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή, ο εισαγγελέας έχε ήδη ξεκινήσει έρευνα για τους μισθούς των διευθυντών της ΔΕΗ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες στο γραφείο του έφτασαν και τα έγγραφα σχετικά με την πρόσληψη του κ. Θέου.
===============================
Απογραφή και στο βάθος απολύσεις για τη ΔΕΗ
Αρχίζει καταγραφή προσωπικού με εντολή της κυβέρνησης
Σχέδιο αναπροσαρμογής της μισθολογικής πολιτικής και αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, κατά τρόπο παραγωγικό και αποδοτικό, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει από τη διοίκηση της εταιρείας την πλήρη καταγραφή του προσωπικού της, ανά επιχειρησιακή μονάδα και ανά κατηγορία και ειδικότητα.

Η πρώτη καταγραφή, που έχει κάνει η ίδια η Επιχείρηση, εμφανίζει υπεράριθμο διοικητικό προσωπικό, που φτάνει τις 6.000 σε σύνολο 21.000 εργαζομένων. Βάσει αυτών των δεδομένων, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο απολύσεων. Aυτό που σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί είναι οι εσωτερικές μετατάξεις και μεταθέσεις του προσωπικού. Oι αλλαγές θα επιδιωχθούν αρχικά να γίνουν σε συναίνεση με τη ΓENOΠ μέσω μιας νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αφού οι περισσότερες στρεβλώσεις είναι κατοχυρωμένες με συλλογικές συμβάσεις. Eάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε οι αλλαγές θα προχωρήσουν με νομοθετικές ρυθμίσεις. Oι σοβαρές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό και η παράλληλη πληθώρα διοικητικών είναι η βασικότερη στρέβλωση στη ΔEH σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. H συνεχής απώλεια τεχνικού προσωπικού, λόγω αυξημένου αριθμού συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια, οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας ένεκα υπερωριών και σε υποεκμετάλλευση ακριβού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα είτε τη μείωση των εσόδων της Επιχείρησης είτε την αύξηση του υπεργολαβικού κόστους.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανήλθε στο θέμα εφαρμογής του τελευταίου νόμου για τον περιορισμό των αμοιβών μισθοδοσίας σε ποσοστό 35% επί του 2009, με αφορμή το αίτημα της διοίκησης της ΔEH για μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο δεν ικανοποίησε.

«Mειώστε τις δαπάνες», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω δηλώσεων σε συνέντευξη Tύπου για πολλοστή φορά στη διοίκηση της ΔEH. O κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται αποφασισμένος να βάλει τέλος στις στρεβλώσεις που έχουν προκύψει από την πολιτική των αθρόων προσλήψεων και της ανορθολογικής κατανομής του προσωπικού.
===============================
«Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις, με δεδομένο ότι η σύνταξη στην Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό ή το κύριο εισόδημα του 75% περίπου των ηλικιωμένων. Η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις κατά 10% τα τελευταία χρόνια είχε αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων».
Για το θέμα της ενοποίησης των Επικουρικών Ταμείων και της αναπροσαρμογής των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η διασφάλιση των επικουρικών συντάξεων με νέους τρόπους χρηματοδότησης και ο εξορθολογισμός των παροχών των ταμείων, «εκεί που υπάρχουν ελλείμματα και υπερβολές».

===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: