Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Κι όλα αυτά, βεβαίως, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ανοιχτή διαδικασία εκ μέρους της κρατικής ΔΕΗ...

Σάλος για το deal ΔΕΗ-Κοπελούζου
του Γιώργου Παπανικολάου

Σάλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως στον χώρο των φωτοβολταϊκών έχει προκαλέσει η υπογραφή Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και του ομίλου Κοπελούζου (που ελέγχει τον όμιλο Silcio), στον χώρο των φωτοβολταϊκών και της λιανικής εμπορίας.

Κι αυτό καθώς η συγκεκριμένη συμφωνία, αν εφαρμοστεί, αφενός δημιουργεί πρωτόγνωρα αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων κι αφετέρου καθιστά τον όμιλο Κοπελούζου «προνομιακό εταίρο» της ΔΕΗ ανοίγοντάς του πλήρη πρόσβαση σε όλο το πελατολόγιο του κρατικού μονοπωλίου. Δηλαδή, σε περίπου 6,5 εκατ. καταναλωτές!

Κι όλα αυτά, βεβαίως, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ανοιχτή διαδικασία εκ μέρους της κρατικής ΔΕΗ...

Απλά, η ΔΕΗ αποφάσισε να συνεργαστεί «στρατηγικά» με τον όμιλο Κοπελούζου συστήνοντας κοινή εμπορική εταιρία, στην οποία ο ιδιώτης, (μέσω της SILCIO) θα κατέχει το 51%, ενώ ταυτόχρονα η ΔΕΗ θα αποκτήσει το 49% και σε δύο μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών (PIRITIUM SA και SILCIO SA) του ίδιου ομίλου, οι οποίες θα προμηθεύουν στην εμπορική εταιρία τον αντίστοιχο εξοπλισμό.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση σκοπός της κοινής εμπορικής εταιρίας είναι η προώθηση, μέσω πανελλαδικού δικτύου franchising, ολοκληρωμένων λύσεων οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς επίσης και η παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πελατών της ΔΕΗ Α.Ε., «κατά τη διακριτική ευχέρεια» της Επιχείρησης.

Με άλλα λόγια, η εταιρία αυτή θα έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το πελατολόγιο της ΔΕΗ και θα παρέχει διαφόρων ειδών υπηρεσίες, ακόμη και «υπηρεσίες εξυπηρέτησης» του πελατολογίου, μέσα από ένα νέο πανελλαδικό δίκτυο λιανικής.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, «η οριστική συμφωνία συνεργασίας θα υπογραφεί μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών».

Ήδη, όμως, στην αγορά των φωτοβολταϊκών υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες καθώς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτή θεωρούν ότι αποτελεί κατάφωρη περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ελληνική βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών ExelGroup, σε επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό αλλά και στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η ΔΕΗ «που δίνει τις άδειες εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών και στη συνέχεια αγοράζει (σ.σ.: από όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών) την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν, παράλληλα επιδιώκει να γίνει προμηθευτής και κατασκευαστής των φωτοβολταϊκών συστημάτων».

«Αν δεν είναι αυτός ο… ορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού, τότε δεν ξέρω ποιος είναι», αναφέρει καυστικά στέλεχος της αγοράς. Όπως εξηγεί, στην πράξη, ο ιδιώτης πελάτης που θέλει να βάλει φωτοβολταϊκό θα πηγαίνει σε ένα κατάστημα αυτής της νέας εταιρίας και θα εξασφαλίζει, την άδεια και την απορρόφηση της ενέργειας που θα παράγει (σ.σ.: μόνο η ΔΕΗ έχει αυτό το προνόμιο να δίνει άδειες εγκατάστασης και να αγοράζει το ρεύμα) αλλά και τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Ποιος λοιπόν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί αυτό το σχήμα;

"Τι θα συμβεί στις εκατοντάδες εταιρίες και στους χιλιάδες εργαζομένους που προσελκύστηκαν σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος πράγματι έχει αποδώσει καρπούς ακόμη και μεσούσης της κρίσης;", διερωτάται το ίδιο στέλεχος.

Το σκανδαλώδες της υπόθεσης δεν εξαντλείται όμως στο θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Μεγάλα ερωτήματα στην αγορά έχουν προκαλέσει επίσης τα εξής σημεία:

-Γιατί η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να μπει με ποσοστό 49% στα δύο εργοστάσια φωτοβολταϊκών που διαθέτει ο όμιλος SILCIO;

Αιχμές για το θέμα αφήνει η επιστολή της ExelGroup, όπου τίθεται το ερώτημα αν η συμφωνία είναι πλεονεκτική για τη ΔΕΗ «ή για τον σημερινό ιδιοκτήτη της Silcio», επισημαίνοντας το κλείσιμο εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκών στο εξωτερικό και θέτοντας ερωτήματα για τη βιωσιμότητα των μονάδων παραγωγής wafers και cells, αντικείμενο με το οποίο ασχολείται κυρίως η Silcio.

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες από ειδικούς του χώρου, γνωστοί επενδυτικοί οίκοι αναμένουν ότι προσεχώς θα κλείσουν εργοστάσια αξίας 6,5 δισ. δολαρίων λόγω πλεονάζουσας δυναμικότητας, ενώ αρκετά έκλεισαν μέσα στο 2011.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση γερμανικών εργοστασίων όπως της Solon, που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, ενώ υπήρξε από τους κυρίαρχους της αγοράς. Πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσης η περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας από την Q-Cells, ενώ στον ίδιο δρόμο πορεύονται και άλλες γερμανικές εταιρίες.

Κι ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο εργοστάσια στα οποία πρόκειται να αγοράσει το 49% η ΔΕΗ σήμερα δεν βρίσκονται σε πλήρη, αλλά σε περιοδική λειτουργία για λόγους που ο ανταγωνισμός αποδίδει στο υψηλό κόστος παραγωγής και στο overcapacity στον χώρο.

Δεν γνωρίζει, λοιπόν, η ΔΕΗ ότι οι αναμενόμενες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών θα επηρεάσουν σημαντικά τη βιωσιμότητα των σημερινών εργοστασίων, ιδιαίτερα αυτών που παράγουν wafers και cells, όπως αυτά στα οποία προτίθεται να αποκτήσει το 49%;

-Με ποιους όρους και τιμήματα κυοφορείται η στρατηγική συνεργασία;

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ είναι μνημείο ασάφειας σε βαθμό που ενδεχομένως θα έπρεπε να απασχολήσει και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Καμία αναφορά δεν γίνεται στα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου συνεργάτη, ούτε στις αποτιμήσεις, και δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε για κόστη και τιμήματα, κι ακόμη ούτε για τα οικονομικά δεδομένα των εταιριών που ελέγχουν τα εργοστάσια.

Έτσι, εύλογα ίσως, παράγοντες της αγοράς διερωτώνται μήπως η ΔΕΗ από τη μία αγοράζει το 49% των εργοστασίων για να… διευκολύνει τον σημερινό ιδιοκτήτη κι από την άλλη του παρέχει τη μονοπωλιακή της θέση, το πελατολόγιο των περίπου 6,5 εκατ. λογαριασμών και την ευχέρεια να στήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο διανομής, παρότι εκείνος θα έχει το πλειοψηφικό ποσοστό του 51%.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά γίνονται από μια κρατική εταιρία, που ελέγχεται πλειοψηφικά από το Δημόσιο, χωρίς διαφάνεια, χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, στο όνομα του δήθεν ανοίγματος της αγοράς ενέργειας.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
http://www.euro2day.gr

==================================
Διαβεβαιώσεις από Energa και Hellas Power για το τέλος ακινήτων


Η καταβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων προς το Δημόσιο «θα γίνει κανονικά και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πελάτες που το έχουν εξοφλήσει» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εταιρείες Energa και Hellas Power.

Παράλληλα και οι δύο εταιρείες αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι θα προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά των αποφάσεων για την απαγόρευση συμμετοχής τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα Παναγιώτη Νικολούδη οι εταιρείες έστειλαν στην Ελβετία πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ αντί να τα αποδώσουν στη ΔΕΗ και στον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ οι συμβάσεις τους με τον ΔΕΣΜΗΕ καταγγέλθηκαν χθες Τρίτη και από τα μεσάνυχτα της Τρίτης οι πελάτες τους μεταφέρθηκαν στη ΔΕΗ.
http://topontiki.gr/article/29001
================================
Σκληρή γλώσσα Exelgroup για το deal ΔΕΗ-Κοπελούζου στα οικιακά φωτοβολταϊκά

Την έντονη δυσαρέσκιά της εκφράζει η εταιρεία ExelGroup στο ΔΣ της ΔΕΗ, για το Μνημόνιο Συνεργασίας της ΔΕΗ με τον όμιλο SILCIO για την προμήθεια και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων.


Όπως σημειώνει σε επιστολή της «δεν αντιληφθήκαμε (όπως και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες φυσικά) πότε το ΔΣ της ΔΕΗ, ολοκλήρωσε τις επεξεργασίες και τις αποφάσεις που χρειάζονται για την Εθνική Στρατηγική Ενέργειας, την επιδότηση των ΑΠΕ, τον τρόπο επίτευξης του στόχου 20-20- 20, και προχώρησε, επεξεργάστηκε και αποφάσισε ότι η ΔΕΗ πρέπει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της σε νέους τομείς, να χρηματοδοτήσει ένα εργοστάσιο, να καλύψει πρόσθετες ανάγκες της αγοράς και να απασχοληθεί end-to-end με το επιχειρηματικό πεδίο της προμήθειας και εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων».
Η ExelGroup σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν «η ΔΕΗ, η οποία έχει το μοναδικό προνόμιο να δίνει άδειες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια, να είναι ταυτόχρονα ένας από τους υποψήφιους προμηθευτές και κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων».
«Δεν μπορεί η ΔΕΗ με πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες να παρεμβαίνει προκλητικά στην αγορά των οικιακών φωτοβολταϊκών, αδιαφορώντας όχι μόνο για εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις που κάνουν εγκαταστάσεις οικιακών φωτοβολταϊκών αλλά και για το τι θα πει ενδεχομένως η Επιτροπή Ανταγωνισμού» τονίζει και προσθέτει: «Δεν μπορεί η ΔΕΗ να ενισχύει με όλα τα μέσα τον κ. Κοπελούζο και να αδιαφορεί για όλη την αγορά αλλά και για το ίδιο το συμφέρον της».
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην επιστολή:
1. Έχει υπ’ όψη του το ΔΣ της ΔΕΗ τα περί αθέμιτου ανταγωνισμού, ότι υπάρχει κάποιος νόμος προστασίας, ο οποίος παρά τις ταλαιπωρίες του, δεν επιτρέπει το
«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»; Είναι δυνατόν η ΔΕΗ, η οποία έχει το μοναδικό προνόμιο να δίνει άδειες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και να
αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια, να είναι ταυτόχρονα ένας από τους υποψήφιους προμηθευτές και κατασκευαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων; Ποιος θα τολμήσει
να την ανταγωνιστεί; Ποιος άλλος θα έχει το προνόμιο και τη δυνατότητα να τα κάνει όλα αυτά; Και γιατί ένας πολίτης να επιλέξει άλλον προμηθευτή εξοπλισμού
από αυτόν στον οποίο θα πωλεί αύριο την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει από αυτόν τον εξοπλισμό;
2. Έχει κανένα παρόμοιο business practice να μας δείξει η ΔΕΗ από άλλη χώρα; όπου ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ να έχει πάρει τέτοια απόφαση;
3. Εκτιμά το ΔΣ της ΔΕΗ ότι η απόφαση αυτή είναι εναρμονισμένη με τις πολιτικές (αλλά και οικονομικού χαρακτήρα) πρόσφατες αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις;
4. Γνωρίζει το ΔΣ της ΔΕΗ ότι ο μοναδικός κλάδος που σήμερα υπάρχει και κινείται στην αγορά είναι αυτός της ενέργειας, ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών και ακόμα πιο
ιδιαίτερα των οικιακών φωτοβολταϊκών; Γνωρίζει το ΔΣ της ΔΕΗ πόσες εκατοντάδες εταιρίες δραστηριοποιούνται και πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται
σήμερα στο χώρο αυτό, που αύριο θα έχουν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ; Ενδιαφέρεται το ΔΣ για το τι θα γίνουν αυτές οι εταιρίες και αυτοί οι άνθρωποι,
όταν η ΔΕΗ θα τους αρπάξει το μερίδιο που σήμερα τους αναλογεί;
5. Έχει ακούσει το ΔΣ της ΔΕΗ τις προβλέψεις που καταγράφονται παντού, σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, για την τρέχουσα κατάσταση και τις αναμενόμενες εξελίξεις των εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού; Γνωρίζει πόσα εργοστάσια έκλεισαν το 2011; Έχει καταλάβει ότι οι αναμενόμενες τεχνολογικές
εξελίξεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών θα επηρεάσουν σημαντικά τη βιωσιμότητα των σημερινών εργοστασίων, ιδιαίτερα αυτών που παράγουν wafers
και cells; Στηριζόμενο σε αυτές τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις, θεωρεί πλεονεκτική την εξαγορά αυτών των εργοστασίων που κυρίως παράγουν wafers και cells;
Πλεονεκτική για τη ΔΕΗ ; ή για τον σημερινό ιδιοκτήτη του;
6. Τέλος, έχει ακούσει το ΔΣ της ΔΕΗ ότι εκτός της Silcio υπάρχουν και άλλα εργοστάσια παραγωγής πλαισίων στην Ελλάδα, δύο κρυσταλλικών και ένα λεπτού
υμένα στην Ελλάδα, με εκατοντάδες εργαζομένους, που ενώ σήμερα έχουν να ανταγωνιστούν άνισα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, εταιρίες - μεγαθήρια της
Ευρώπης και της Ασίας, τώρα θα έχουν να ανταγωνιστούν και τη ΔΕΗ; Και μάλιστα λίγο καιρό πριν αποφασίσει η ΔΕΗ για τον εξοπλισμό στα έργα της 100% θυγατρικής της εταιρίας, της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, έργα που, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, είναι κάτι παραπάνω από 250MW (Μεγαλόπολη, Κοζάνη) ;
Η Exelgroup καλεί τη ΔΕΗ να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα καθώς επίσης και να λάβει άμεσα μέτρα για να ξανασυζητηθεί το θέμα στο ΔΣ
αφού προχωρήσει σε ορισμένες απαραίτητες διαβουλεύσεις, με όσους κριθεί σκόπιμο και φυσικά με την Exelgroup η οποία έχει τριπλάσια δυνατότητα παραγωγής πλαισίων από τη Silcio.
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: