Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Αδυναμία πληρωμών από ΔΕΗ - τα "σκάγια" παίρνουν ηλεκτροπαραγωγούς και ΔΕΠΑ !


Αδυναμία πληρωμών από ΔΕΗ - τα "σκάγια" παίρνουν ηλεκτροπαραγωγούς και ΔΕΠΑ !

Ένα πιστωτικό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ και χαρακτηριστικά «μετάστασης» σε όλη την ενεργειακή αγορά είναι έτοιμο να σκάσει και να συμπαρασύρει στο φαύλο κύκλο του «δεν πληρώνω» τους πάντες, από το ΔΕΣΜΗΕ και τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς μέχρι τη ΔΕΠΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών, προειδοποιεί σε επιστολή της πως εφόσον δεν πληρωθεί από τους πελάτες της θα αναγκαστεί να διακόψει τη τροφοδοσία τόσο τη δική τους όσο και της βιομηχανίας !
Το θέμα ξεκίνησε έπειτα από ενημέρωση στις αρχές της εβδομάδας του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου, ότι λόγω των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, των περιορισμένων αυξήσεων στα τιμολόγια και της δυσκολίας αναχρηματοδότησης του χρέους της (σσ : χωρίς τα παραπάνω να συνδέονται με τα πρόσφατα φέσια των δύο παρόχων), ενδέχεται να μην μπορέσει να εξοφλήσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της προς το ΔΕΣΜΗΕ, του οποίου είναι και ο βασικός «χρηματοδότης».
Σύσκεψη υπό τον Παπακωσταντίνου…
Στο υπουργείο σήμανε αμέσως συναγερμός, και ο κ. Παπακωσταντίνου ζήτησε απ’ όλους τους εμπλεκόμενους του χώρου να τον ενημερώσουν για την οικονομική τους κατάσταση. Στις επιστολές που έλαβε, τόσο ό ίδιος όσο και ο υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα, ότι δηλαδή τυχόν επιδείνωση του προβλήματος ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ, θα φέρει αλυσιδωτή «στάση πληρωμών» σε όλη την αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν ο κ. Παπακωσταντίνου να έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων (ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, ΕΣΑΗ, ΡΑΕ, ΔΕΠΑ) για να συζητηθεί η έκταση του προβλήματος και πιθανώς να ανακοινωθούν μέτρα. Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να είναι, σε συνεννόηση φυσικά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη υπεύθυνο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η αποδέσμευση ενός κονδυλίου που θα καταβληθεί στη ΔΕΗ ως μέρος των οφειλών ύψους 180 εκ. ευρώ που της χρωστά το Δημόσιο, ώστε να μειωθεί το πρόβλημα ρευστότητάς της, και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
«Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τη ΔΕΠΑ»
«Καθυστερήσεις όλο και μεγαλύτερες παρατηρούνται πλέον στις πληρωμές των μελών μας από το ΔΕΣΜΗΕ, γεγονός που μας αναγκάζει να αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τη ΔΕΠΑ, πόσο μάλλον όταν η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό καθίσταται πλέον αδύνατη. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα γίνει σύντομα ανεξέλεγκτη», αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών στην επιστολή που απέστειλε τη Τρίτη ο ελληνικός σύνδεσμος ανεξάρτητων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΑΗ), ζητώντας να συγκληθεί άμεσα σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στο χώρο.
«Κίνδυνος ακόμη και για πιθανή διακοπή της τροφοδοσίας»
Στη δική της επιστολή η ΔΕΠΑ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, επισημαίνει ότι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί – πελάτες της επικαλούμενοι τις όλο και μεγαλύτερες καθυστερήσεις από το ΔΕΣΜΗΕ να τους εξοφλήσει τα οφειλόμενα, δηλώνουν κι εκείνοι με τη σειρά τους αδυναμία να καταβάλλουν τις δικές τους υποχρεώσεις απέναντί της, ύψους σήμερα γύρω στα 170 εκ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η ΔΕΠΑ προειδοποιεί ότι δεν έχει περιθώρια να περιμένει το πότε ο ΔΕΣΜΗΕ θα αποπληρώσει τους πελάτες της και πως αν η κατάσταση επιδεινωθεί δεν θα μπορεί να εξοφλήσει τους προμηθευτές της (Gazprom, κ.ά), «με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για πιθανή διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας με αέριο, που θα πλήξει τη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή» (σσ : οι ΕΠΑ θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται κανονικά, επομένως οι πελάτες τους δηλαδή τα νοικοκυριά, οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο).
Υπενθυμίζουμε ότι και το Νοέμβριο η πιστωτική ασφυξία στην αγορά ηλεκτρισμού είχε κάνει μετάσταση από το ΔΕΣΜΗΕ στη ΔΕΠΑ, αναγκάζοντάς την να προειδοποιήσει τους ηλεκτροπαραγωγούς ότι θα τους κλείσει τις στρόφιγγες, προφανώς όμως τότε το πρόβλημα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο σήμερα. Όσο για την αδυναμία εξόφλησης των παραγωγών από το ΔΕΣΜΗΕ, οι καθυστερήσεις έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο…
---------------------------------------------------------
Για να «περπατήσουν» οι λιγνίτες, θα χρειαστούν και υδροηλεκτρικά, λέει η αγορά

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα 24ωρα από τότε που έφτασε στα email των ενδιαφερόμενων παικτών της αγοράς ηλεκτρισμού, η πρόταση της αρμόδιας διεύθυνσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την οποία γνωστοποιείται και επισήμως η πρόταση για τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ και ζητείται η συμμετοχή στη διαβούλευση με κατάθεση προτάσεων μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.
Και ενώ ήδη τα επιτελεία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού ήδη επεξεργάζονται τις προτάσεις και καταρτίζουν τις θέσεις που θα διατυπώσουν στη διαβούλευση, τα πρώτα σχόλια δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες ως προς την επιτυχία του εγχειρήματος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές της αγοράς, το τάιμινγκ πλέον δεν είναι ευνοϊκό και προτάσεις που θα γίνονταν ασμένως δεκτές πριν από μερικά χρόνια, ως καταλύτες για το άνοιγμα της αγοράς, πλέον αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.
Τρία σχόλια
Όπως αναφέρουν πηγές του ΕΣΑΗ, σχολιάζοντας την έναρξη της διαβούλευσης επί των προτάσεων για πώληση των μονάδων του Αμύνταιου, της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας, εκείνο που καταρχήν προκύπτει είναι ότι δικαιώνονται οι θέσεις των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών που είχαν εξαρχής αντιταχθεί στην ιστορία των swaps που είχε προωθήσει η Τ. Μπιρμπίλη. Το δεύτερο σχόλιο – εκτίμηση που διατυπώνεται από τις ίδιες πηγές αφορά στην αίσθηση ότι εφόσον η διαδικασία των πωλήσεων προχωρήσει μόνο με τις λιγνιτικές μονάδες και χωρίς να προστεθούν στο καλάθι των πωλήσεων υδροηλεκτρικές μονάδες, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει απροθυμία συμμετοχής από τους παίκτες της αγοράς. Αντίθετα εάν προχωρήσει η πρόταση για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δηλαδή μιας εταιρείας με προίκα από λιγνίτες και νερά, τότε τα πράγματα… αλλάζουν. Και το τρίτο σχόλιο, αφορά στα περίφημα drawing rights που προωθούνται για τη μονάδα της Καρδιάς και τα οποία όπως λένε χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο κλειδί για να εξασφαλίσουν χαμηλού κόστους βιώσιμο κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία υψηλής τάσης.
Ενστάσεις
Η συμμετοχή στη διαβούλευση θα είναι και ένα πρώτο τεστ για το ποίοι τελικά θα δώσουν το παρών και θα καταθέσουν προσφορές για την απόκτηση παγίων της ΔΕΗ. Όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη διαδικασία από εταιρείες που δεν έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά. Από την πλευρά των εταιρειών πάντως, επιβεβαιώνεται το επιφυλακτικό κλίμα. Οι μονάδες που διατίθενται, είναι στην πλειοψηφία τους παλιές και άρα όχι ελκυστικές και άρα ένα πρώτο θέμα αφορά στο τίμημα που θα ζητηθεί, αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή της αγοράς.
Ταυτόχρονα όμως η πώληση μόνο λιγνιτικών μονάδων δε θα παράσχει στον αγοραστή πρόσβαση στο ίδιο μείγμα παραγωγής με τη ΔΕΗ, δε συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της αγοράς και δε διασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς και τη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού στην ηλεκτροπαραγωγή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Οι σίγουροι
Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή στη διαβούλευση της Elpedison, δηλαδή του κοινού σχήματος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ελλάκτωρ και Edison, της Ήρων, δηλαδή της εταιρείας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Gaz de France Suez, αλλά και της Protergia του ομίλου Μυτιληναίου.
Γενικά φαίνεται να υπάρχει η αίσθηση στην αγορά ότι δύσκολα θα εμφανιστούν άλλες ξένες εταιρείες, που σήμερα δεν έχουν παρουσία στην αγορά και εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκαλέσει αίσθηση.
Πάντως στο παρελθόν τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά είχε παρακολουθήσει στενά η γερμανική RWE.


http://www.energypress.gr
==============================
ΔΕΗ: Η τρόικα προτείνει πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων

Την πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, και όχι μόνο λιγνιτικών, προβλέπουν οι προτάσεις της τρόικας ενόψει της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές.
Το ισχύον μνημόνιο προέβλεπε υποχρέωση παραχώρησης πρόσβασης ιδιωτών στο 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ και μεταφορά της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ σε ανεξάρτητη αρχή. Οι προτάσεις για το νέο πρόγραμμα προβλέπουν συνδυασμό της πώλησης λιγνιτικών μονάδων με υδροηλεκτρικές «προκειμένου να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στην παραγωγή ενέργειας».

Το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει ότι ο διαχωρισμός και η ιδιωτικοποίηση μιας «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή μιας εταιρείας που θα περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό «καλάθι» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτες, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά) είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή, με συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων και ανταλλαγών ενέργειας. Οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν προφανώς από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα.

Οι νέες προτάσεις της τρόικας για τα ενεργειακά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπουν ακόμη:

- Αναθεώρηση του μηχανισμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα προχωρήσει σε μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας για τις νέες μονάδες (όχι αναδρομικά).

- Βελτίωση της λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αναθεώρηση των Κωδίκων λειτουργίας της αγοράς, ώστε να διασφαλισθεί διαφανής και χωρίς διακριτική μεταχείριση πρόσβαση των παραγωγών στα δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
==========================
Πως υποδέχθηκε η αγορά την πρόταση πώλησης μονάδων της ΔΕΗ


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Λένε ότι το timing είναι το παν. Κάπως έτσι λοιπόν φαίνεται ότι και η πρόταση για πώληση των λιγνιτικώνμονάδων της ΔΕΗ, η οποία πριν μερικά χρόνια θα αντιμετωπιζόταν με ενθουσιασμό σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους έλληνες και ξένους παίκτες της αγοράς ηλεκτρισμού, υπό το βάρος της κρίσης αντιμετωπίζεται σήμερα με επιφύλαξη.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των παικτών της αγοράς, που αναμένεται να αποτυπωθούν και στη 15νθήμερη διαβούλευση της Κομισιόν, η πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, υπό τις παρούσες συνθήκες εκτιμάται ότι θα προκαλέσει περιορισμένο ενδιαφέρον. Αυτό όπως παρατηρούν πηγές της αγοράς είναι αποτέλεσμα του γενικότερου κλίματος αρνητικού κλίματος αλλά και του γεγονότος ότι μόνο με τους λιγνίτες, οι ηλεκτροπαραγωγοί δε διασφαλίζουν πρόσβαση στο σύνολο των φθηνών πηγών που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ.

Έτσι από την πλευρά των παικτών της αγοράς διατυπώνεται η άποψη ότι θα πρέπει να προχωρήσει η πρόταση για πώληση πακέτο μαζί με τις λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικών μονάδων, υπό τη μορφή μιας εταιρείας που σχηματικά έχει ονομαστεί «μικρή ΔΕΗ».

Να σημειώσουμε ότι η πλευρά των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, η οποία είχε εκφράσει σοβαρότατες αμφιβολίες για την παλιότερη πρόταση της κυβέρνησης για swaps (ανταλλαγές ενέργειας) εκ των πραγμάτων εμφανίζεται δικαιωμένη, υπό την έννοια ότι εξαρχής είχε τονίζει ότι μόνο με πωλήσεις μονάδων εξασφαλίζεται το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη. Πλέον όμως το ζητούμενο έχει πάψει να είναι μόνο ο ισότιμος ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο καύσιμο και οι συνθήκες επιβάλουν ισότιμο ανταγωνισμό σε όλο φάσμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή και στα υδροηλεκτρικά.

Πάντως εκτός από το θέμα των υδροηλεκτρικών, επιφυλάξεις φαίνεται να διατυπώνονται και σε σχέση με την παλαιότητα των μονάδων που επελέγησαν να τεθούν προς πώληση. Βεβαίως το συνολικό δείγμα μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό (παλιά μονάδα με πρόσβαση σε ορυχείο και νεότερη μονάδα αναπόσβεστη χωρίς όμως εξασφαλισμένα αποθέματα λιγνίτη στη Φλώρινα και μεσαία μονάδα στο νότιο σύστημα επίσης με πρόσβαση σε ορυχείο) ωστόσο τα πάντα θα κριθούν αφενός στους όρους με τους οποίους θα γίνουν οι πωλήσεις και αφετέρου στο… τίμημα.

Και βέβαια, θεωρείται βέβαιο ότι όσο δεν ξεκαθαρίζει το γενικότερο πρόβλημα της Ελλάδας, τόσο πιο δύσκολο καθίσταται το εγχείρημα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, η οποία αντιμετωπίζεται από τις Βρυξέλλες περισσότερο ως μεταρρύθμιση για την πραγματική απελευθέρωση της αγοράς και λιγότερο ως πηγή άντλησης εσόδων για τον κρατικό κορβανά.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επιτελεία των εταιρειών του χώρου επεξεργάζονται την πρόταση που έχει σταλεί από την Κομισιόν, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις που θεωρούν ότι θα βοηθήσουν να έχει επιτυχία το εγχείρημα των πωλήσεων και να ανοίξει η αγορά.

Πηγή:www.capital.gr
===============================
«ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
Απέκλεισαν από το προεδρείο την «Αγωνιστική Συνεργασία»
Με αυταρχικό τρόπο και διαδικασίες, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΣΑΔ, ΔΑΚΕ, «Νέο Ξεκίνημα», στο σωματείο «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» των εργαζομένων της ΔΕΗ, απέκλεισαν τις δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», του ΠΑΜΕ, από το προεδρείο του Σωματείου.
Συγκρότησαν προγραμματικό προεδρείο στη βάση των πολιτικών της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της ανταγωνιστικότητας και της στήριξης της κυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Σε αυτό το προεδρείο συμμετέχει φυσικά και η ΣΑΔ (η παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει πώς εννοεί στην πράξη την «ενότητα της Αριστεράς»).
Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει: «Είναι φανερό ότι ο συνειδητός αποκλεισμός της Αγωνιστικής Συνεργασίας του ΠΑΜΕ από το προεδρείο σκοπεύει να μη μας έχουν ανάμεσά τους στις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες για το ξεπούλημα των συμφερόντων των εργαζομένων, των ΑΗΣ και ορυχείων της περιοχής. Η επανειλημμένη τοποθέτηση του προέδρου Αδαμίδη ότι "αν δεν μπορεί η μονάδα ΑΗΣ Πτολεμαΐδα να γίνει από τη ΔΕΗ, τότε ας γίνει από ιδιώτες", αλλά και η θέση της ΝΔ ότι στη ΔΕΗ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής και να αποχωρήσει το κράτος, δεν αφήνουν καμία αυταπάτη για το πού το πάει η ηγεσία του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ. Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα τους. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ-ΣΑΔ, ΔΑΚΕ συμφώνησαν με την απελευθέρωση, τη διάλυση του ασφαλιστικού, έβαλαν πλάτη να περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές. Σήμερα στην ουσία συμφώνησαν με τις περικοπές και το τσάκισμα των μισθών μας διαχωρίζοντας τους εργαζόμενους σε "βόρειους και νότιους", εργαζόμενους πρώτης και δεύτερης κατανομής».
http://www2.rizospastis.gr
====================================
Μειώσεις 20% στον ιδιωτικό τομέα και «μαχαίρι» στον 13ο και 14ο μισθό
Με «ψαλίδι» συναντά η τρόικα
Κουτρουμάνη και Βενιζέλο


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ στις 4 το απόγευμα θα συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται το κείμενο για το νέο μνημόνιο, που η τρόικα επέδωσε στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, το οποίο ήδη συναντά αντιδράσεις κομμάτων και κοινωνικών εταίρων.

Με δύο άξονες επιχειρηματολογίας συμφωνήθηκε στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη να προσέλθει ο υπουργός Εργασίας στη σημερινή του συνάντηση με την τρόικα :

Α) την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, χωρίς δηλαδή μειώσεις στον κατώτατο μισθό και με διατήρηση 13ου και 14ου μισθού, και

Β) την ισχύουσα νομοθεσία περί υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν ούτως ώστε να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε σε χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ότι με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και με την εφαρμογή των στοχευμένων επιχειρησιακών συμβάσεων, θα επέλθει τελικά μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 10%.

Υποστήριξε επίσης ότι είναι «καλύτερα να κόψεις 100-200 ευρώ από τους υψηλόμισθους, παρά να μειώσεις το βασικό μισθό».

Εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων προτάσσουν «ασπίδα προστασίας» στα κατώτατα όρια μισθών, όπως προβλέπονται από την ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - και το ίδιο πράττουν για το 13ο και 14ο μισθό, σε ό,τι αφορά τη διατήρησή τους.

Αυτό επιβεβαιώθηκε χθες τόσο έπειτα από τη συνάντηση του κ. Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, όσο και από τις συνομιλίες που προηγήθηκαν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Στις απαιτήσεις της τρόικας είναι η μεσοσταθμική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα γύρω στο 20%, με πεδίο την κατάργηση επιδομάτων και ωριμάνσεων, του 13ου και 14ου μισθού, παράλληλα με το πάγωμα των μισθών για μία τριετία.

Τα θέματα αυτά, θα συζητηθούν συνδυαστικά με τη μείωση διάφορων προσαυξήσεων στην αμοιβή εργασίας και παράλληλα με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (μείωση στις εργοδοτικές εισφορές) για την οποία υπάρχει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, αλλά και εκπεφρασμένη άποψη της κυβέρνησης.
http://www.tanea.gr
================================
ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ: ΗΞΕΙΣ-ΑΦΗΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
Αθήνα 24/1/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΗΞΕΙΣ-ΑΦΗΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
Με την από 1/12/2011 επιστολή του προς όλο το προσωπικό της Επιχείρησης, ο Πρόεδρος & Δ. Σύμβουλος κος Αρθ. Ζερβός, αφού αναφέρεται στην εφαρμογή του Ν.4024/2011 και στην παραδοχή της τραγικής μείωσης των αποδοχών μας, καταλήγει στον προσδιορισμό της πολιτικής της Διοίκησης σχετικά με τους μισθούς μας, έτσι ώστε να εξαλειφτεί οποιοδήποτε αίσθημα αδικίας και να στηριχθούν οι χαμηλά αμειβόμενοι συνάδελφοι. Προσδιορίζει επιπλέον και τον τρόπο κατανομής των μειώσεων σε 35% στα ειδικά επιδόματα και στις μεταβλητές αποδοχές και 11.5% περίπου στις βασικές αποδοχές.
Μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, η μείωση των βασικών αποδοχών είχε ανέλθει στο 15% και μετά από δύο ολόκληρους μήνες κανείς δε γνωρίζει ποιο είναι το ύψος των αποδοχών του, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του οικονομικού προγραμματισμού των συναδέλφων.
Η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς χαοτική. Υποθέτει κανείς ότι πληρωνόμαστε «έναντι», ότι απλά λαμβάνουμε προκαταβολές.
Προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα, που όλοι δικαιούμαστε απαντήσεων:
Επιτέλους, πώς κλιμακώνονται οι αποδοχές;
Πόσο αμείβεται η υπερεργασία και η υπερωρία;
Ποιο είναι το ύψος των προσαυξήσεων βάρδιας;
Υπάρχει κάποιος να δώσει μια υπεύθυνη απάντηση στους 21000 περίπου συναδέλφους;;;;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: