Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

όταν η χώρα είναι τόσο ανώριμη και βρίθει απατεώνων επόμενο είναι να οδηγηθεί σε ολική κατάρρευση η αγορά ενέργειας.

Στο Αμβούργο σήμερα κλιμάκιο της ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση της Πτολεμαΐδας V…


Στο Αμβούργο, την έδρα του "Hermes", του μηχανισμού εξασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων με εγγύηση του γερμανικού Δημοσίου, παρουσιάζει σήμερα κλιμάκιο της ΔΕΗ το μεγαλόπνοο έργο της λιγνιτικής της μονάδας Πτολεμαΐδα V, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ.
Ένα "οκέυ" του Hermes Cover (όπως για την ακρίβεια ονομάζεται ο μηχανισμός), θα σημάνει τόσο για την "KFW" - τη γερμανική τράπεζα επενδύσεων με την οποία η ΔΕΗ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή- όσο και για άλλες γερμανικές ή ξένες τράπεζες τις οποίες έχει προσεγγίσει για να χρηματοδοτήσουν το 50% του έργου, ότι υπάρχει η εγγύηση για την κάλυψη του κινδύνου απώλειας των όποιων πιστώσεων αυτές παράσχουν για την υλοποίησή του.
Γι’ αυτό και μια θετική απάντηση από τα στελέχη του credit export agency της Γερμανίας κατά τη σημερινή συνάντησή τους με το κλιμάκιο της ΔΕΗ (στελέχη κυρίως των οικονομικών υπηρεσιών) που βρίσκεται από χθες στο Αμβούργο, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τύχη της Πτολεμαΐδας V.
Γιατί πέφτει το βάρος στο Hermes ;
Οσο για το ερώτημα γιατί όλο το βάρος των προσπαθειών της ΔΕΗ εστιάζεται στην εξασφάλιση εγγυήσεων από το "Hermes", η απάντηση είναι ότι τα τελευταία χρόνια και ειδικά σήμερα, κάθε γερμανική τράπεζα που θέλει να χρηματοδοτήσει έργα στο εξωτερικό απαιτεί (πόσο μάλλον αν η επένδυση αφορά στην Ελλάδα) τη χρήση του συγκεκριμένου μηχανισμού για να προχωρήσει σε συμφωνία.
Της παρέχει κάλυψη έναντι της περίπτωσης αδυναμίας πληρωμής των δανειακών κεφαλαίων που χορηγεί, τόσο έναντι οικονομικών κινδύνων (αφερεγγυότητας πελατών, επισφάλειες- customers risks), όσο και έναντι του ρίσκου που συνεπάγεται το να επενδύει κανείς σε χώρες με δημοσιονομική κατάσταση σαν της Ελλάδας (country risks).
Το «οκέυ» επομένως από το "Hermes" αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη ΔΕΗ προκειμένου να προχωρήσει στο δεύτερο βήμα, το κλείσιμο δηλαδή συμφωνίας χρηματοδότησης για τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ με γερμανικές τράπεζες (ανάμεσα στις οποίες και η KFW).
«Από εκεί και πέρα, έχοντας στα χέρια μας ένα τόσο γερό χαρτί, όπως μια συμφωνία με ξένες τράπεζες, θα είναι πιο εύκολο να εξευρεθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια», απαντούν κύκλοι της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι ούτως ή άλλως οι πρώτες εκταμιεύσεις προς τον ανάδοχο προβλέπεται να ξεκινήσουν από το 2014 και μετά, εννοώντας δηλαδή ότι υπάρχει ένα κάποιο χρονικό περιθώριο για να εξασφαλισθούν οι όποιες χρηματοδοτήσεις.
Ανοικτό το σενάριο της συνεργασίας...
Εκείνο ωστόσο το σενάριο που παραμένει πάντα ανοικτό, χωρίς φυσικά να επιβεβαιώνεται επισήμως (για ευνόητους λόγους), είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΔΕΗ με ιδιώτη. Άλλωστε η "προτροπή" που έχει απευθύνει προς τη ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωσταντίνου ότι "αν δεν μπορείτε να κάνετε μόνοι σας τα έργα, συνεργαστείτε με ιδιώτες", δεν είναι κάτι το καινούργιο για τους ανθρώπους της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έργο της Πτολεμαΐδας V, εξετάζεται σε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους επίπεδα, για τα οποία απλώς δεν έχει ακόμη έρθει η ώρα να γίνουν ανακοινώσεις.
========================================

Ο αδελφοκτόνος - πατροκτόνος πόλεμος συνεχίζετε

Ο αδελφοκτόνος - πατροκτόνος πόλεμος συνεχίζετε
Οι πατροκτόνοι της ΠΑΣΚΕ ΕΤΕ έτρεξαν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους και να υπερασπιστούν τον αδελφοκτόνο Φωτόπουλο. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Πως άλλωστε? οι πράξεις τους και το απολογητικό ύφος τους δεν μπορεί πλέον να πείσει και τους ίδιους, πολύ περισσότερο τους εργαζόμενους.
Ρε πατροκτόνοι σήμερα ανακαλύψατε τις πλειοψηφίες που σχηματίζατε για να διαλύσετε, με την βοήθεια του Φωτόπουλου το συνδικάτο και τη ΔΕΗ? που ήσασταν μέχρι τώρα? Απαντήστε στα ερωτήματα που σας θέτουν οι εργαζόμενοι και μετά τα λέμε.
Ερώτημα 1. Που πήγαν οι 300000 ευρώ μελέτη? Μήπως ξεχάσατε τι είπε ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ στον αδελφοκτόνο Φωτόπουλο?
Ερώτημα 2. 500000 ευρώ δάνειο
Ερώτημα 3. Ποιος πλήρωνε τα συνέδρια της ΓΕΝΟΠ?
Ερώτημα 4. Μήπως υπάρχουν χορηγίες της ΔΕΗ προς ΓΕΝΟΠ?
Ερώτημα 5. Τι έχετε να μας πείτε για την κινητή τηλεφωνία της ΓΕΝΟΠ?
Ο Πόντιος Πιλάτος -ταμίας της ΓΕΝΟΠ ,ΧΑΤΖΑΡΑΣ, δεν ξέρει τίποτα?
Πόσα χρόνια έχετε να κλείσετε τα οικονομικά της ΓΕΝΟΠ?
Εσείς οι πατροκτόνοι της ΠΑΣΚΕ που ζούσατε μέχρι σήμερα? Σε άλλο πλανήτη? Και ήρθατε τώρα ως οι καθαροί?
Αν έχετε φιλότιμο, κατεβείτε στους χώρους δουλειάς μαζί με τον σχεδιαστή του εγκλήματος εις βάρος του συνδικάτου, των εργαζομένων και της ΔΕΗ και δώστε απαντήσεις.
Κύριοι του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ νομίζετε ότι είστε άμοιροι ευθυνών για ότι συμβαίνει σήμερα στην επιχείρηση και στα συνδικάτα?
http://deicontra.blogspot.com/
==========================
Καλύτερα κρατικά μονοπώλια σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, παρά απατεώνες


Δυο πειράματα έγιναν στην Ελλάδα με το άνοιγμα των αγορών και απέτυχαν και τα δυο. Το άνοιγμα της αγοράς τηλεπικοινωνιών και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, άφησαν πίσω τους ερείπια. Οι εναλλακτικοί πάροχοι τηλεφωνίας και ρεύματος δεν πλήρωσαν τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ για τη χρήση των δικτύων, πήραν δάνεια απο τις τράπεζες και τις φέσσωσαν με εκατοντάδες εκατομμύρια και τελικά άφησαν χωρίς υπηρεσίες τους πελάτες που τους εμπιστεύθηκαν.

Τώρα μαθαίνουμε οτι οι εταιρίες Hellas Power και Energa φέσσωσαν τον ΔΕΣΜΗΕ με 120 εκατομύρια και τη ΔΕΗ με 67 εκατομύρια ευρώ.

Θεωρητικά λοιπόν, η κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων είναι η σωστή οδός. Στην πράξη όμως, και όπως εφαρμόστηκαν αυτά στην Ελλάδα, η συμμετοχή ιδιωτών σε αυτούς τους κορυφαίους κλάδους, αποδείχθηκε καταστροφική.

Μήπως τελικά η διατήρηση των μονοπωλίων αλλά με τον έλεγχο τους απο μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή είναι η καλύτερη λύση, όταν η χώρα είναι τόσο ανώριμη και βρίθει απατεώνων και όταν το τραπεζικό σύστημα είναι τόσο επιπόλαιο που δανείζει εκατοντάδες εκατομμύρια σε απατεώνες που τελικά τρώνε τα λεφτά και τραυματίζουν τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως είναι ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ;

Τελικά αυτή η χώρα είναι η χώρα που διαψεύδει όλες τις θεωρίες περί ανταγωνισμού και οικονομικής ανάπτυξης. .
http://www.reporter.gr
===========================
Η ενεργειακή στρατηγική της ΔΕΗ 2011-2020 στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης

Οι στόχοι 20-20-20
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2007, ενέκρινε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την κλιματική και ενεργειακή πολιτική με στόχο την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.
Οι απαιτήσεις που υιοθετήθηκαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων – γνωστές και ως στόχοι 20-20-20 – αφορούν σε:
Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 κατά τουλάχιστον 20% κάτω από τα επίπεδα του 1990
20% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ να προέρχεται από ΑΠΕ
Μείωση κατά 20% της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020 μέσω βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης
Στη συνέχεια, συμφωνήθηκε από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα δεσμευτική νομοθεσία για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, γνωστή και ως «δέσμη για το κλίμα και την ενέργεια», η οποία έγινε τελικά νόμος τον Ιούνιο του 2009 περιλαμβάνοντας συγκεκριμένες κοινοτικές οδηγίες και αποφάσεις.
Στα πλαίσια λοιπόν του παραπάνω νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ως η μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγική εταιρία της Ελλάδας, έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς στρατηγικούς της στόχους την δυναμική ανάπτυξη της «πράσινης επιχειρηματικότητας».
Η ΔΕΗ πιστεύει ότι η πράσινη επιχειρηματικότητα, εκτός από το ότι θέτει τα αναγκαία θεμέλια για μια βιώσιμη κοινωνία του μέλλοντος, αποτελεί όχημα για την περαιτέρω ανάπτυξης της Επιχείρησης, ενώ παράλληλα αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
Με ένα νέο πρόγραμμα επενδύσεων, που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, η ΔΕΗ θα αποτελέσει την σημαντικότερη κινητήρια δύναμη της Πράσινης Ανάπτυξης στην χώρα μας, συμβάλλοντας ενεργά στην αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας.
Η ενεργειακή στρατηγική της ΔΕΗ στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης διαμορφώνεται στους παρακάτω βασικούς άξονες:
Απόσυρση παλαιών και ρυπογόνων μονάδων χαμηλής απόδοσης. Συγκεκριμένα, ήδη από τον Ιούνιο του 2010 η ΔΕΗ απέσυρε την Μονάδα Πτολεμαϊδα Ι (70 MW), ενώ έως το 2015 έχει προγραμματίσει να αποσύρει άλλες τέσσερις λιγνιτικές Μονάδες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαϊδα ΙΙ, ΙΙΙ, IV και ΛΙΠΤΟΛ) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 593 MW, καθώς και δύο λιγνιτικές Μονάδες στη Μεγαλόπολη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 280 MW περίπου.
Παράλληλα, στα σχέδια περιβαλλοντικής απόσυρσης για την επόμενη πενταετία, εντάσσονται οι παλαιοί πετρελαϊκοί σταθμοί Λαύριο και Αλιβέρι στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, μαζί με τους παλαιούς σταθμούς φυσικού αερίου χαμηλής απόδοσης Λαύριο ΙΙΙ και Άγιος Γεώργιος.
Αντικατάστασή των παλαιών ρυπογόνων Μονάδων με νέες σύγχρονης τεχνολογίας, στις οποίες θα εφαρμόζονται οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενώ θα διασφαλίζονται στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας. Τέτοιες είναι οι μονάδες φυσικού αερίου στο Αλιβέρι (417 MW) και στη Μεγαλόπολη (811 MW), οι οποίες είναι σήμερα υπό υλοποίηση με συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος επένδυσης 750 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχει προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαιδας (ισχύος 550- 660 MW), συνολικού προϋπολογιζόμενου κόστους 1,3 δισ. ευρώ.
Αντικατάσταση, αναβάθμιση και προσθήκη νέων ηλεκτροστατικών φίλτρων (Η/Φ) υπερσύγχρονης τεχνολογίας και υψηλού βαθμού απόδοσης για τη μείωση των εκπομπών σωματιδίων από τους θερμικούς σταθμούς.
Επενδύσεις σε νέους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος περίπου 350 MW, καθώς και κατασκευή ενός νέου αντλιοταμιευτικού σταθμού καθαρής ισχύος 864 MW.
Ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με την υλοποίηση επενδύσεων που θα ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική της ΔΕΗ με στόχο την αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ μέσα στα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σκοπεύει να αγγίξει εγκατεστημένη ισχύ 1200 MW έργων ΑΠΕ μέχρι το 2015, καθιστώντας τον όμιλο της ΔΕΗ πρωταγωνιστή και σε αυτόν τον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας. Τονίζεται, ότι ήδη σήμερα η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., αποτελεί την μόνη ελληνική εταιρία που δραστηριοποιείται και στους 5 κύριους κλάδους ΑΠΕ (αιολική, υδροηλεκτρική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια, ενέργεια βιομάζας αλλά και υβριδικά συστήματα).
Ανάπτυξη Ηλεκτρικών διασυνδέσεων νησιών με την ηπειρωτική χώρα, όπως Κυκλάδες, νότιος Εύβοια (δρομολογημένες) και Κρήτη (υπό μελέτη), καθώς οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία των καλωδίων και των υποβρύχιων διασυνδέσεων λόγω της ανάπτυξης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Βόρεια Ευρώπη, κάνουν πλέον τεχνικά υλοποιήσιμο το εγχείρημα της διασύνδεσης όλο και περισσότερων ελληνικών νησιών. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα αποτελούν πάγια πολιτική της χώρας καθώς αξιοποιούν κατά βέλτιστο τρόπο το αιολικό και ηλιακό δυναμικό των νησιών που αποτελεί μία εγχώρια καθαρή πηγή ενέργειας ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την λειτουργία των αυτόνομων πετρελαϊκών σταθμών των νησιών οι οποίοι έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας και δημιουργούν τοπικά προβλήματα ρύπανσης.
Προώθηση δράσεων εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης ενέργειας (τηλεθέρμανση, «smart grids», κ.α.).
Τέλος, η ΔΕΗ μελετά την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων εκτάσεων των λιγνιτωρυχείων για την καλλιέργεια αγριαγκινάρας (βιομάζα), η οποία έχει ερευνηθεί από το ΚΑΠΕ ως συμπληρωματικό καύσιμο.
Η αναμενόμενη γρήγορη διείσδυση των ΑΠΕ, λόγω των τεχνικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων τους, θα δημιουργήσει την ανάγκη νέων ενεργειακών προϊόντων από την αγορά, όπως, για παράδειγμα, αυξημένες επικουρικές υπηρεσίες για την εξισορρόπηση του συστήματος σε ημερήσια και εποχική βάση. Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να κοστολογηθούν και να αμειφθούν ικανοποιητικά, ενώ ταυτόχρονα θα απαιτηθούν και μεγάλες επενδύσεις σε έργα υποδομής του συστήματος μεταφοράς. Η ΔΕΗ σχεδιάζει να έχει καθοριστικό ρόλο και σε αυτόν τον τομέα.
Εκτός όμως από τις μεγάλες επενδύσεις που η ΔΕΗ στοχεύει να υλοποιήσει πάνω στη γραμμή της πράσινης επιχειρηματικότητας, είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας νέας «πράσινης» κουλτούρας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΔΕΗ προτίθεται να εντάξει στο πλαίσιο του Πενταετούς Επιχειρησιακού της Σχεδίου, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Ευθύνης που θα θέτει σε νέες βάσεις την υλοποίηση αποτελεσματικών πολιτικών για το περιβάλλον και την κοινωνία, όχι μόνο στις περιοχές στις οποίες η επιχείρηση δραστηριοποιείται αλλά και στο ευρύτερο εθνικό πλαίσιο.
Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε σημαντικά τον κοινωνικό μας ρόλο και να καταστούμε μία από τις πιο κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.
Η υλοποίηση των στόχων της Επιχείρησης
Η υλοποίηση των παραπάνω στόχων της Επιχείρησης καθώς και των εθνικών στόχων στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης εξαρτάται από κάποιες βασικές προϋποθέσεις οι οποίες θεωρούμε ότι είναι οι παρακάτω:
Από την πλευρά του ελληνικού κράτους απαιτούνται σημαντικές ενέργειες για την επίτευξη της δυναμικής ανάπτυξης του κλάδου των ΑΠΕ, όπως είναι η διευκόλυνση χωροθέτησης έργων ΑΠΕ, διαδικασίες διαγωνισμού με κατεύθυνση ανάπτυξης ΑΠΕ σε περιοχές με κορεσμένα δικτυακά μεγάλα έργα, αναθεώρηση υπάρχουσας νομοθεσίας για ταχύτερη εισαγωγή νέων ΑΠΕ και τεχνολογιών (π.χ. offshore αιολικά, CPS, Φ/Β σε στέγες κ.λ.π.) και τέλος προώθηση σχετικής νομοθεσίας για μείωση απώλειας αξίας από το έργο ΑΠΕ (π.χ. μείωση γραφειοκρατίας, μείωση αντισταθμιστικών τοπικών μέτρων κ.λ.π.).
Μία στοχευμένη και αποτελεσματική επικοινωνία, που θα επιτρέπει την πρόσβαση όλων στις αναγκαίες πληροφορίες και ερεθίσματα προκειμένου να υιοθετηθεί μία αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου σκέψης, η οποία θα διέπει την καθημερινότητα μας, τόσο στον επαγγελματικό χώρο όσο και στην ιδιωτική μας ζωή. Αυτή η επικοινωνία πρέπει να έχει το όραμα και τη στρατηγική που θα εμπνεύσει και θα καθοδηγήσει τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις προς την εξοικονόμηση και τις πράσινες λύσεις και επενδύσεις.
Είναι επίσης απαραίτητη η θέσπιση ενός μηχανισμού καταγραφής των προγραμματισμένων δράσεων, καθώς και του απαιτούμενου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης για σωστό προγραμματισμό και έγκαιρη αναγνώριση τυχόν αδυναμιών.
Απόλυτα αναγκαία είναι, επίσης, η παροχή συγκεκριμένων κινήτρων για την προώθηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών και λύσεων που προάγουν την περιβαλλοντική έρευνα και καινοτομία, ενώ οι πρωτοπόροι πρέπει να αναγνωρίζονται και να επιβραβεύονται, ειδικά σε ότι αφορά πιλοτικά προγράμματα και επενδύσεις που οδηγούν όχι μόνο στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα αλλά και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
Τέλος είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όλων των φορέων και των οργανισμών – όπως πανεπιστήμια, επιμελητήρια, τοπικοί φορείς, ΜΚΟ, αλλά και των επενδυτών και πιστωτικών ιδρυμάτων που θα στηρίξουν οικονομικά τις επενδυτικές πρωτοβουλίες για την καινοτομία στο περιβάλλον. Σε αυτή τη συνεργασία, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τους νέους, διότι είναι αυτοί που θα φέρουν την αλλαγή στον τρόπο σκέψης και θα δημιουργήσουν τις καινοτόμες ιδέες, προσπάθεια που είναι σημαντικό να ξεκινήσει δυναμικά από τα πανεπιστήμια και να στηριχθεί από τους φορείς της αγοράς και τις επιχειρήσεις. Σε μια τέτοια προσπάθεια, για την στήριξη της γνώσης και της πανεπιστημιακής εξειδίκευσης προς την περιβαλλοντική καινοτομία, η ΔΕΗ θέλει να δηλώσει σήμερα ότι είναι παρούσα.

============================
Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σε αυτή τη χώρα, αν δεν τους αλλάξουμε
=================================

Xρυσα Λιαγγου: Η έλλειψη ρευστότητας των ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ απειλεί τη χώρα με ενεργειακό μπλακ άουτ

Tο ενδεχόμενο σοβαρών προβλημάτων στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια προσπαθεί να αποτρέψει η κυβέρνηση, καθώς το έλλειμμα του ΔEΣMHE και η έλλειψη ρευστότητας της ΔEH οδηγούν σε ολική κατάρρευση την αγορά ενέργειας. O ΔEΣMHE εξακολουθεί να αδυνατεί να αποπληρώσει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ με μεγάλες καθυστερήσεις αποπληρώνει και τους παραγωγούς από ανανεώσιμες πηγές. Tο πρόβλημα ρευστότητας της ΔEH επιδεινώνεται και παρά την προσπάθεια της διοίκησης να ωραιοποιήσει την κατάσταση, διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, αρμόδια στελέχη της Επιχείρησης περιγράφουν το πρόβλημα ως μείζον, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας. H Επιχείρηση, όπως τονίζουν στην «K», έχει σταματήσει τις πληρωμές σε εργολάβους, ενώ αυτόν τον μήνα θα δυσκολευθεί να καταβάλει τις υποχρεώσεις της και προς τη ΔEΠA. Eπιπλέον, δεν φαίνεται να έχει κλείσει πλήρως το θέμα της αναχρηματοδότησης των δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ που λήγουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας.
H «στάση πληρωμών» που έχει κηρύξει η αγορά ηλεκτρισμού καταλήγει στη ΔEΠA ως προμηθεύτρια των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Oι ανεξόφλητες οφειλές παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς τη ΔEΠA ανέρχονται σήμερα στα 175 εκατ. ευρώ, γεγονός που προβληματίζει τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία καλείται σε καθορισμένες ημερομηνίες να αποπληρώνει τους προμηθευτές της (Pωσία και Aλγερία). O επικεφαλής της ΔEΠA κ. Xάρης Σαχίνης σε δήλωσή του στην «K» αναφέρει ότι δεν τίθεται προς το παρόν κανένα πρόβλημα αποπληρωμής των προμηθευτών της ΔEΠA. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι εάν οι πελάτες της εταιρείας συνεχίσουν να μην πληρώνουν για διάστημα δύο μηνών, τότε η ΔEΠA σίγουρα δεν θα μπορεί να εξακολουθεί να τους τροφοδοτεί με αέριο. O κ. Σαχίνης δεν αποκλείει, δηλαδή, το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η ΔEΠA να κλείσει τη στρόφιγγα που τροφοδοτεί με αέριο τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που σημαίνει περικοπές φορτίου και για τους καταναλωτές ηλεκτροδότηση με το «δελτίο». O κ. Σαχίνης μιλάει για εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει η εταιρεία προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς σε αέριο και κατ’ επέκτασιν σε ηλεκτρισμό, αποκλείοντας αυτό της παράτασης αποπληρωμής των προμηθευτών. «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την πληρωμή των προμηθευτών μας», δηλώνει κατηγορηματικά. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά να επανέλθει σε ένα σημείο που να μην υπάρχουν χρέη, γι’ αυτό και εξακολουθούμε να προμηθεύουμε τους πελάτες μας με αέριο. Πιστεύω ότι υπάρχει σύμπνοια απόψεων για το πρόβλημα και ότι θα βρεθούν τα χρήματα για την επανεκκίνηση της αγοράς», δηλώνει ο κ. Σαχίνης.
Παράγοντες της αγοράς, πάντως, διαβλέπουν πρόβλημα «τύπου» Oυκρανίας και αναγνωρίζουν στην ελληνική αγορά ενέργειας συμπτωματολογία των υπό κατάρρευση αγορών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. H έγκαιρη διασφάλιση κεφαλαίων κίνησης ύψους 300 εκατ. ευρώ για τον ΔEΣMHE, τη ΔEH και τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς μέσω δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως η μοναδική λύση από τους εμπλεκομένους στην αγορά και σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται η κυβέρνηση. H κρίσιμη συνάντηση για το θέμα, με την παρουσία και του υφυπουργού Oικονομικών Φ. Σαχινίδη, που αναμενόταν χθες, αναβλήθηκε για σήμερα λόγω ασθένειας του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
(ΠΗΓΗ: Καθημερινή, 31/1/2012)

==============================

Eίναι Βεζύρης ο Παπακωνσταντίνου ή Ραγιάδες οι Έλληνες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: