Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ οι αρχές με επικεφαλής τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου έχουν αποφύγεινα πάρουν θέση για όσα έχουν συμβεί

Αθήνα 31/01/2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ
Ο κ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΠΙΑΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΣΥΧΑΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΣ.


Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου που εκδώσαμε στις 22/1/2012 προσθέτουμε :
Η ΑΠΑΤΗ, Η ΚΟΜΠΙΝΑ, Η ΑΡΠΑΧΤΗ ΤΗΣ ENERGA KΑΙ ΤΗΣ HELLAS POWER ΠΟΥ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΡΑΕ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ.
ΕΜΕΙΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ . ΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΜΕ !
Δεν θα αφήσουμε κανένα σε χλωρό κλαρί γιατί επί τέσσερα χρόνια με αλλεπάλληλα υπομνήματα, με παραστάσεις, σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων, σε ανοικτές συγκεντρώσεις προειδοποιούσαμε τους υπουργούς και την ΡΑΕ για το έγκλημα που κάνουν σε βάρος της επιχείρησης του Ελληνικού λαού.
Αν οι κύριοι Υπουργοί και οι κύριοι της ΡΑΕ καταπατώντας κάθε έννοια ανταγωνισμού προκειμένου να δείξουν δήθεν ότι άνοιξε η αγορά; έκαναν ότι δεν βλέπουν τι γίνεται και άφηναν τον κάθε αεριτζή να κάνει τις αρπαχτές τους , εμάς δεν μας ενδιαφέρει.
Να πάνε οι υπουργοί και οι κύριοι της ΡΑΕ να βρουν τα λεφτά των καταναλωτών να βρουν τα χρήματα από το χαράτσι και κυρίως να πληρώσουν αυτοί τα χρωστούμενα στη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ .

Προειδοποιούμε:
Δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητοι όσοι επιχειρήσουν να φορτώσουν αυτό το φέσι στη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΗΕ, την ώρα που φορτώνουν χαράτσια σε εκατομμύρια Έλληνες.

Τέλος καλούμε τον κ. εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση

1ον Να μας καλέσει να καταθέσουμε τα όσα έγκαιρα έχουμε καταγγείλει και
2ον Να διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες σ αυτούς που άφησαν τα χρέη των δυο απατεώνων να φτάσουν 67 εκατ. € στη ΔΕΗ και 120 εκατ. € στο ΔΕΣΜΗΕ.
• Ποιος το επέτρεψε αυτό; υπήρξαν εντολές άνωθεν ;
• Γιατί η ΡΑΕ δεν τους ανακάλεσε τις άδειες ;

Κύριε Εισαγγελέα, η Ελληνική κοινωνία που μετρά ένα εκατομμύριο ανέργους, με τους άστεγους να αυξάνονται καθημερινά και τα συσσίτια να επιστρέφουν στα σχολεία, ζητά απαντήσεις για αυτή την κραυγαλέα ληστεία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
========================
Υπόθεση ΔΕΣΜΗΕ ΡΑΕ- Hellas Power- Energa: Στην εισαγγελέα ως ύποπτοι 18 πρόσωπα

Με την ιδιότητα του υπόπτου καλούνται να δώσουν εξηγήσεις την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου 18 πρόσωπα για την υπόθεση των εταιρειών-παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, που σύμφωνα με πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, αντί να αποδίδουν στη ΔΕΗ το τίμημα που εισέπρατταν, το κατέθεταν σε λογαριασμούς στην... Ελβετία.

Τα αδικήματα για τα οποία έλαβαν ήδη κλήσεις για να καταθέσουν ως ύποπτοι, είναι σε βαθμό κακουργήματος κι αφορούν απιστία, υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ανάμεσά στα πρόσωπα που καλούνται είναι και μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που έδωσαν την άδεια στις συγκεκριμένες εταιρείες χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Η έρευνα της υπόθεσης αυτής ξεκίνησε με εντολή που έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράϊκου μετά το πόρισμα της Αρχής που κάνει λόγο για 120 εκατομμύρια ευρώ τα οποία… εξαφανίστηκαν.

Με αφορμή τις διαπιστώσεις αυτές που καταγράφονται στο πόρισμα από τον επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΣΜΗΕ- ΡΑΕ με τις εταιρίες Hellas Power και Energa, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου ανέλαβε την έρευνα.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, οι εταιρίες αυτές εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντί να το αποδίδουν στη ΔΕΗ τα χρήματα κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Το συνολικό ποσό εμφανίζεται να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ και ήδη η αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς των εταιριών στην Ελλάδα ύψους 27 περίπου εκατ. ευρώ. Πριν από σχεδόν έναν μήνα πάντως έγινε προσπάθεια οι συγκεκριμένες εταιρίες να μεταβιβαστούν σε αραβο-ρωσικό fund.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=463051&cid=4
=============================
Σε 18 εμπλεκόμενους
Εισαγγελικές κλήσεις σε κατάθεση για την υπόθεση των δύο παρόχων ρεύματος


Με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων καλούνται από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου 18 πρόσωπα, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης εταιριών - παρόχων ηλεκτρικού, που ελέγχονται για μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό.

Η Εισαγγελική κλήση είναι για την ερχόμενη Πέμπτη και οι κληθέντες σε ανωμοτί κατάθεση καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης σε βάρος του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το αδίκημα της απιστίας αφορά κρατικούς λειτουργούς και σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους κληθέντες είναι και υπάλληλοι υπηρεσιών ή φορέων που εμπλέκονται στην υπόθεση

Η υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος τέθηκε στο στόχαστρο της Εισαγγελίας μετά από πόρισμα του επικεφαλής Εισαγγελέα της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα Παναγιώτη Νικολούδη, που διαβιβάστηκε στην Ευελπίδων και στο οποίο διαπιστώνεται ότι μεγάλο ποσό από το τίμημα που εισέπρατταν από τους καταναλωτές αντί να αποδοθεί στον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) έφευγε από την χώρα.

Οι επίμαχες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΣΜΗΕ-ΡΑΕ αφορούν τις εταιρίες Hellas Power και Energa οι οποίες, όπως προέκυψε από την έρευνα της Αρχής , εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τους καταναλωτές και αντί να αποδίδουν τα οφειλόμενα στον ΔΕΣΜΗΕ, μέσω λογιστικών ή άλλων τεχνασμάτων, «φυγάδευαν» τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Το συνολικό ποσό που «ταξίδεψε» έξω από τη χώρα φαίνεται να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ και ήδη η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι εταιρείες έχουν διαγραφεί από το Μητρώο της Χονδρεμπορικής Αγοράς με απόφαση του ΔΕΣΜΗΕ και της ΡΑΕ.
=========================
Energa-Hellas Power: Το ραντεβού με τη ΡΑΕ

Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία ακροάσεων από τη ΡΑΕ των υπευθύνων της Energa και της Hellas Power με θέμα την άρση της άδειας προμήθειας των δύο εταιρειών.

Όπως προκύπτει, δεν υπήρξε κάποια καταλυτική διεργασία, παρότι το θέμα των οφειλών των δύο εταιρειών, της δέσμευσης των λογαριασμών τους και των κατηγοριών που εκείνες εκτοξεύουν για διακριτική μεταχείριση εναντίον τους απειλεί να τινάξει στον αέρα τη θεσμική υπόσταση αλλά και τη λειτουργία της ιδιωτικής αγοράς ενέργειας.

Η διαδικασία, όπως μάθαμε, θα συνεχιστεί με την κατάθεση γραπτών υπομνημάτων, επί των οποίων τελικά θα αποφασίσει η ΡΑΕ. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε αποφάσεις για την ανάκληση ή μη της άδειας των δύο εταιρειών πριν περάσουν 15 μέρες.

Από την άλλη, η ανακρίτρια Πόπη Παπανδρέου άρχισε να εξετάζει ανθρώπους της ενεργειακής αγοράς ως μάρτυρες, στο πλαίσιο της διενέργειας δικαστικής έρευνας για τη δράση των δύο εταιρειών.

Πολύ μας χαροποιεί που όλα εξετάζονται, μας λυπεί όμως ιδιαίτερα το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι αρχές, με πρώτο και καλύτερο το πολιτικά υπεύθυνο υπουργείο, με επικεφαλής τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, έχουν αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να πάρουν θέση για όσα έχουν συμβεί με επίσημο και αναλυτικό τρόπο.

Το τοπίο στην αγορά ηλεκτρισμού πρέπει να ξεκαθαρίσει. Κάποιος πρέπει να ενημερώσει υπεύθυνα για το πώς δημιουργήθηκαν οι οφειλές, για το πώς, πότε και γιατί «διακανονίστηκαν», αν έχουν δίκιο οι εταιρείες που αμφισβητούν κάποιες χρεώσεις και τέλος για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο αν δεν πληρωθούν τα όποια χρέη τους προκύψουν τελεσίδικα.
http://www.euro2day.gr/chameleon/139/articles/677688/ChameleonArticle.aspx
===================================
Γόρδιος δεσμός η επιτυχής απελευθέρωση της ηλεκτρικής αγοράς
Πηγή: Express.gr

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ, για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία, της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που σημειώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, με την αφαίρεση από τις εταιρίες Hellas Power και Energa του δικαιώματος να μετέχουν στην αγορά, αναδεικνύει την ύπαρξη ενός γόρδιου δεσμού που «κωδικά», όλοι οι εμπλεκόμενοι, ονομάζουν απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ενός γόρδιου δεσμού που επίσης όλοι (πολιτική ηγεσία, ΡΑΕ, ΔΕΗ, ιδιώτες παραγωγοί και έμποροι ηλεκτρισμού κ.λπ.) γνωρίζουν ότι έχει μια και μόνη λύση: Την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των καταναλωτών. Μόνο μετά από μια δραματική αύξηση του κόστους της ενέργειας με παράλληλη, επίσης δραματική, μείωση του μεγέθους αλλά και της ισχύος της ΔΕΗ, θα μπορούσαν να διαμορφωθούν συνθήκες ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά το περιθώριο κέρδους των παικτών της αγοράς.

Αυτή την απλή όσο και επίπονη λύση που είναι γνωστή τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία, κανείς δεν θέλει να τη δώσει, αλλά ούτε καν να την ομολογήσει. Ετσι οι αποφάσεις μέχρι πρότινος ετεροχρονίζονταν και οι όποιες κινήσεις σε θεσμικό επίπεδο γίνονταν με απώτερο στόχο να μείνει η πίτα ολόκληρη… αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση ευχαριστημένη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η λιανική αγορά του ρεύματος «άνοιξε» για λίγους μόνο μήνες το 2005, όταν κάποιες εταιρίες εμπορίας συστάθηκαν, άρχισαν δειλά να δραστηριοποιούνται και να παίρνουν πελάτες από τη ΔΕΗ, αλλά γρήγορα οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν και οι εταιρίες αυτές χάθηκαν. Οι επιπτώσεις για την αγορά ήταν περιορισμένες αφού τότε οι ιδιωτικές εταιρίες είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές (σε αυτή την κατηγορία τα τιμολόγια της ΔΕΗ ήταν υψηλά και υπήρχαν περιθώρια κέρδους). Οταν άλλαξαν οι κανόνες και οι τιμές που παρείχαν προς τους πελάτες τους έπαψαν να είναι ελκυστικές, η σχέση των δυο πλευρών έληξε χωρίς πολύ θόρυβο.

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού η Energa και η Hellas Power ασκούσαν μια ιδιαιτέρως επιθετική πολιτική έχοντας καταφέρει να συνάψουν 220.000 συμβόλαια και με οικιακούς καταναλωτές. Η δραστηριοποίηση αυτή έως ένα βαθμό βόλευε, αφού αποτελούσε ένα είδος άλλοθι προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και την τρόικα, καθώς η ελληνική αγορά είχε κατ΄ επίφαση «ανοίξει» στους ιδιώτες. Οι δυο εταιρίες διαμαρτύρονταν για στρεβλώσεις που τους αφαιρούσαν το περιθώριο ανταγωνισμού έναντι της ΔΕΗ ωστόσο συνέχιζαν ετεροχρονίζοντας τις υποχρεώσεις τους και ελπίζοντας ότι οι κανόνες θα αλλάξουν προς όφελός τους.
Σε μια αγορά λοιπόν, όπου τα περιθώρια ήταν ήδη στενά, όπου η κρίση και η ύφεση βαθαίνουν μέρα με τη μέρα, όπου οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν επιβαρυνθεί με φόρους και τέλη ακινήτων, όπου η διελκυστίνδα μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων είναι συνεχής και οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν διαρκώς μέσω θεσμικών μεταβολών που μοιάζουν με κινούμενη άμμο, οι δυο εταιρίες άλλαξαν χέρια. Οι Ελληνες ιδιοκτήτες τους αποχώρησαν διαβλέποντας το αδιέξοδο και οι εταιρίες πέρασαν στον έλεγχο του ρωσοαραβικού Fund WORLDWIDE ENERGY LIMITED. Με δεδομένο δε ότι όφειλαν 120 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΜΗΕ και 67 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, αλλά και τις διαρκώς εντεινόμενες πληροφορίες ότι οι καταναλωτές (ιδίως οι μεγάλοι) καλούνταν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους με καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, ο ΔΕΣΜΗΕ διέγραψε τις δυο εταιρίες από το μητρώο της χονδρεμπορικής αγοράς, ενώ παρενέβησαν η αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ο εισαγγελέας.

Οι δυο εταιρίες από την πλευρά τους επικαλούνται στρεβλώσεις στην αγορά καθώς και ανεξέλεγκτη δράση της ΔΕΗ η οποία όπως υποστηρίζουν, αντί να κάνει σταυροειδείς επιδοτήσεις όπως στο παρελθόν, μεταθέτει όλα τα κόστη της στις λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις των τιμολογίων. Μάλιστα οι δυο εταιρίες με μια μακροσκελή επιχειρηματολογία υποστηρίζουν ότι τους οφείλονται 340 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΜΗΕ κ.λπ.

Το βέβαιο είναι ότι θα ακολουθήσουν μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις, αλλά τα ερωτηματικά σχετικά με το για ποιον λόγο αφέθηκε η υπόθεση να λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις και οι οφειλές των δυο εταιριών να φθάσουν τα 184 εκατ. ευρώ παραμένουν αναπάντητα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τώρα πλέον μελετάται η υποχρεωτική σύνδεση των εταιριών προμήθειας ενέργειας, με παραγωγή. Με άλλα λόγια συζητείται η υποχρεωτική καθετοποίηση των παικτών της αγοράς και μάλιστα σε συνδυασμό με την πώληση λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ. Οι πιο παλιοί θυμούνται ότι το σχέδιο αυτό είχε εξεταστεί στην πρώιμη φάση της προετοιμασίας για την απελευθέρωση της αγοράς στα τέλη της δεκαετίας του '90. Τότε είχε απορριφθεί γιατί είχε θεωρηθεί ότι αυτού του είδους η απελευθέρωση δεν είναι επαρκής.

Εκτοτε τα πράγματα άλλαξαν πολλές φορές και το μόνο σταθερό είναι πως η πολιτική για την αγορά της ενέργειας χαράσσεται και υλοποιείται διαχρονικά με μια και μόνη φιλοσοφία: Βλέποντας και κάνοντας…

Πηνελόπη Μητρούλια
===============================

PSI: Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ! ΝΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ!
ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΠΙΣΥΡΕΙ Η ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ!
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ!
ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!


Ένα νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα – από τα μεγαλύτερα στην πρόσφατη ιστορία μας - βρίσκεται επί θύραις.
Η βρώμικη συγκυβέρνηση του «δοτού» πρωθυπουργού προωθεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις, εντός των επόμενων ημερών και στο πλαίσιο του PSI, το αναγκαστικό «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ερήμην τόσο των διοικήσεων των Ταμείων, όσο και των ασφαλισμένων.
Έγκυροι νομικοί και ασφαλιστικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι η πραγματοποίηση «κουρέματος» στα Ταμεία συνιστά βαρύτατο ποινικό αδίκημα, πολύ περισσότερο όταν θα επισυμβεί ερήμην των Ταμείων και των ασφαλισμένων!
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι ένα κούρεμα των ομολόγων των Ταμείων θα επιφέρει ένα κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη, ενώ οι υπεύθυνοι θα κατηγορηθούν για απιστία!

Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Η οικονομική ζημιά για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων συναρτάται από το τελικό ύψος του «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι τα ομόλογα τα οποία κατέχουν συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία αντιστοιχούν περίπου σε 24 δις ευρώ, με βάση την αρχική εκτίμηση για 50% «κούρεμα», τα ταμεία χάνουν άμεσα περί των 12,5 δις ευρώ, ενώ η συνολική απώλεια των προβλεπόμενων εσόδων στα Ταμεία μπορεί να φτάσει το 70%!!! Αν επιβεβαιωθούν δε οι πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» μεγαλύτερο του 50%, οι απώλειες θα καταστούν πολύ μεγαλύτερες!

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρώτα ανολοκλήρωτα στοιχεία, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κυρίως κατέχουν:

ΙΚΑ - ΕΤΑΜ 2,2 δις ευρώ
ΤΕΑΔΥ 1,7 δις ευρώ / Επικουρικό Δημοσίων Υπαλλήλων)
ΤΕΑΙΤ 600 εκατ. ευρώ / Επικουρικό Ιδιωτικού Τομέα)
ΕΤΑΠ - ΜΜΕ 350 εκατ. ευρώ / Εργαζομένων στον Τύπο)
ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ (συνολικά, μέσω και ΤτΕ) κατά 5 δις ευρώ / Μηχανικοί, Υγειονομικοί, Νομικοί
ΟΓΑ περίπου 1,5 δις ευρώ / Αγρότες

*Στον ΟΑΕΕ δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τα 24 δις ευρώ περίπου, στα οποία ανέρχονται συνολικά τα ομόλογα των ταμείων, τα 15 - 16 δις ευρώ συνιστούν τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας και για τις οποίες, τα Δ.Σ. των ταμείων καταγγέλλουν ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!

Κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων χαρακτηρίζουν το κούρεμα των συγκεκριμένων ομολόγων ως «έγκλημα», το οποίο διαπράττεται σε βάρος των ασφαλισμένων. Ακόμα χειρότερα τονίζουν ότι, επί της ουσίας, τα ταμεία αντιμετωπίζονται ως ιδιώτες και σε αντίθεση με τις τράπεζες «κατεβαίνουν», χωρίς καν διαπραγματευτή στο PSI.
Στον ΟΓΑ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι σύντομα θα τείνουν «χείρα επαιτείας» για να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες και εκτιμούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να «ακριβύνουν» οι ασφαλιστικές εισφορές. Στο ΙΚΑ θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο διασκέδασης του προβλήματος τη μεταφορά ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, μαζί και των Ταμείων.
Οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την ουσιαστική αξία των ακινήτων στη σημερινή συγκυρία και το γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης, επισημαίνοντας, συν τοις άλλοις, τον κίνδυνο εκποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Γενικότερα, για το ΙΚΑ εκτιμάται ότι το κράτος θα δεσμευτεί πως εγγυάται τις κύριες συντάξεις, ωστόσο, δεν θα αναλάβει καμία κατοχύρωση για την επικουρική ασφάλιση.
Αναμφίβολα, λοιπόν, το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων θα επιφέρει τη χαριστική βολή στις συντάξεις. Η ίδια η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει σαν επιχείρημα το κούρεμα (!), για να δικαιολογήσει την «αναγκαιότητα» των μειώσεων στις συντάξεις.
Προκύπτει λοιπόν ως απόλυτη ανάγκη να εξαιρεθούν τα ομόλογα των ασφαλιστικών Ταμείων από το PSI

ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Οι εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων έρχονται να προστεθούν στις ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες ούτως ή άλλως αντιμετώπιζαν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ετησίως, οι απώλειες υπολογίζονται ως εξής:
• 11 δις ευρώ από αδιεκπεραίωτες βεβαιωμένες οφειλές εργοδοτών (6 δις στο ΙΚΑ, 4 δις στον ΟΑΕΕ, 1 δις λοιπά ταμεία) χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί πρόσθετα τέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παλιά Ολυμπιακή χρωστά 550 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ.
• 9 δις ευρώ από την εισφοροδιαφυγή. Ανήλθε στο 30% το 2011, έναντι 15% το 2001, οπότε και αντιστοιχούσε σε 2,8 δις ευρώ.
• 4,8 δις ευρώ από την ανεργία η οποία ξεπερνά το 20%.
• 3,5 - 4 δις ευρώ από φαινόμενα όπως η υπεσυνταγογράφηση στον κλάδο της υγείας.

Στα παραπάνω προστίθενται οι απώλειες από τις τρομακτικές περικοπές μισθών τα τελευταία 2 χρόνια. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη τις αναμενόμενες καταργήσεις (ή μειώσεις) δώρων και επιδομάτων, οι οποίες θα επιφέρουν απώλειες εσόδων περί των 2 δις ευρώ για τα Ταμεία, γίνεται εύκολα αντιληπτό το σκανδαλώδες της υπόθεσης του συγκεκριμένου κουρέματος!
Παράλληλα, όσον αφορά στην κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων (μετοχές), έχει επέλθει καταστροφική απομείωση, μέσω της κατοχής τραπεζικών μετοχών.

Η συμμετοχή τους στα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια διαμορφώνεται ως εξής:

12% στην Εθνική Τράπεζα
4,8% στην Τράπεζα Πειραιώς
43% στην Τράπεζα Αττικής
2,53% στην Alpha Bank
1,26% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
1,25% στην Αγροτική Τράπεζα
19% στην ΤτΕ
====================================
ΤΑ «ΚΑΛΑ» ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

by seenerga

Η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα καλά κρατεί! Υποτίθεται ότι ξεπουλώντας τις επι-χειρήσεις στους ιδιώτες και τα λαμόγια έναντι εξευτελιστικής τιμής και εισάγοντας εύηχες λέξεις όπως υγιής ανταγωνισμός και ελεύθερη αγορά, θα λειτουργούσε εξυγιαντικά, θα κα-τέβαζε τις τιμές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και θα έκανε τη ζωή του λαού πιο εύκολη και πιο όμορφη!
Όμως το παραμύθι αυτό καθημερινά ανατρέπεται και φαίνεται πιο καθαρά και στους πιο ανύποπτους και εύπιστους ότι ήταν ένα στημένο παιχνίδι της άρχουσας τάξης για να αρ-πάξει και να ληστέψει ότι κερδοφόρο υπάρχει χωρίς να νοιάζεται ούτε για το λαό ούτε για τη χώρα. Η απελευθέρωση της ενέργειας γι’ αυτούς που την προπαγάνδιζαν, συμφώνησαν, υπόγραψαν και έβαλαν πλάτη για να γίνει αυτό, δείχνει τι ακριβώς είναι.
Ασύστολη κερδοσκοπία για το μεγάλο κεφάλαιο, ξεπούλημα της δημόσιας – λαϊκής περιουσίας, εξαθλίωση των εργαζόμενων και του λαού.
Αυτό αποδεικνύεται ακόμη μια φορά με τις δύο εταιρείες (HELLAS POWER και ENERGA) που δραστηριοποιούνταν στην ενέργεια, οι οποίες χωρίς κεφάλαια και χωρίς παραγωγή μπήκαν στο χώρο λήστεψαν ότι μπόρεσαν από τους καταναλωτές ,πήραν τα λεφτά, τα εξαφάνισαν εξάγοντάς τα στο εξωτερικό και εξαφανίστηκαν αφήνοντας ξεκρέμαστους τους πελάτες τους, φορτώνοντας στη ΔΕΗ ένα φέσι 200 εκατομμυρίων ευρώ και κατ’ επέκταση στις πλάτες του ελληνικού λαού. Αυτή την κοινωνία προωθούν η άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου .
Όμως δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι «εκπρόσωποι των εργαζομένων» στη ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ-ΣΑΔ-ΔΑΚΕ) που έβαλαν πλάτη σε όλα αυτά και έχουν μεγάλες ευθύνες για το ξε-πούλημα της ΔΕΗ και για όσα συμβαίνει σήμερα στην επιχείρηση με την συμφωνία και την ανοχή τους. Και ας μην ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα με μια ανακοίνωση που βγάζουν τάχα μου ότι δεν συμφωνούν και θα αντιδράσουν.
Στη συνείδηση του κόσμου, αυτές οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, έχει γραφτεί ότι είναι πουλημένες και παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Η ουσία είναι ότι δίνονται ή χαρίζονται εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και στους αεριτζήδες και από την άλλη μεριά επιτίθενται με σφοδρότητα στο εισόδημα των εργαζόμενων και σε ότι κατακτήσεις έχει κερδίσει ως τώρα η εργατική τάξη.
Είναι καιρός οι εργάτες να συνειδητοποιήσουν ότι τη δύναμη την έχουν αυτοί όταν είναι ενωμένοι, ότι αυτοί παράγουν όλο τον πλούτο και να περάσουν στην αντεπίθεση για να τους χαλάσουν τα σχέδια πριν καταστραφεί η ζωή τους, το μέλλον των παιδιών τους και της ανθρωπότητας.

Κοζάνη 31/1/2012 Το γραφείο τύπου

=====================================

ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ from pressgenop on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια: