Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

εξαιτίας της χρηματοοικονομικής κατάστασης;η λόγω ανικανότητας

«Τυφώνας» το 2012 το ρεύμα θα είναι είδος πολυτελείας...η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στον εφοδιασμό της με καύσιμα και φυσικό αέριο, εξαιτίας της χρηματοοικονομικής κατάστασης
=====================================================
ΑΛΙ-ΕΥΣΗΜΑ

Aνοίγει ο δρόμος για απολύσεις στη ΔΕΗ με την κατάργηση των Κανονισμών Προσωπικού.
"Απελευθέρωση" των απολύσεων τόσο στη ΔΕΗ όσο και στις άλλες ΔΕΚΟ συνεπάγεται η πρόβλεψη του νέου Μνημονίου για κατάργηση των κανονισμών προσωπικού, μέρος των οποίων είναι και τα όσα προκύπτουν από τις κατά καιρούς συλλογικές συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τη περίπτωση της ΔΕΗ ; Ότι, απολύσεις μπορούν να γίνουν πλέον χωρίς κανέναν απολύτως από τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, και οι οποίοι προκύπτουν από το
Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού της επιχείρησης που ισχύει από το 1976 (και που κάθε τόσο επικαιροποιούνταν μέσω των συλλογικών συμβάσεων).
Πότε όμως μπορεί σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ να απολύσει έναν εργαζόμενο ; Σε τρεις κυρίως περιπτώσεις. Πρώτον, όταν επί μια 3ετία, ο εργαζόμενος αυτός έχει συγκεντρώσει τόσο χαμηλή βαθμολογία από τη συνολική αξιολόγηση που του γίνεται κάθε χρόνο, ώστε να παραμείνει «στάσιμος» (ανεπαρκής). Δεύτερον όταν λείψει αδικαιολόγητα από την εργασία του για 20 ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, και τρίτον όταν αποδειχθεί ότι ενεπλάκη σε ατασθαλίες.
Και στις τρεις περιπτώσεις σήμερα, ο Κανονισμός Προσωπικού «προστατεύει» όσους βρεθούν σε παρόμοια θέση, καθώς τους επιτρέπει να προσφύγουν στα πειθαρχικά συμβούλια κρίσης (καταρχήν στα 1άθμια και εν συνεχεία στα 2άθμια) και να γλιτώσουν την απόλυση. Παραδείγματος χάρη, αν ένας εργαζόμενος που έμεινε "στάσιμος" προσφύγει στο 1άβθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Κρίσης, ο πρόεδρός του οποίου είναι εξωυπηρεσιακός, πιθανώς να γλιτώσει την απόλυση και να μείνει "στάσιμος" μισθολογικά. Εν ολίγοις και σήμερα γίνονται απολύσεις, αλλά λιγοστές (π.χ. πέρυσι λέγεται ότι απολύθηκαν από τη ΔΕΗ δύο εργαζόμενοι).
Γίνεται επομένως σαφές ότι η κατάργηση του κανονισμού προσωπικού, «απελευθερώνει» τις απολύσεις στη ΔΕΗ όπως και σε όλες τις ΔΕΚΟ αφού δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί. Σημειωτέον, ότι εκτός της κατάργησης των κανονισμών προσωπικού, παγώνουν οι ωριμάνσεις, οι χορηγήσεις ειδικών επιδομάτων, όπως και οι παροχές σε είδος.
Πιο εύκολες μετακινήσεις, αλλαγές ειδικότητας...
Δύο άλλα θέματα που «ανοίγουν» με το νέο Μνημόνιο σχετίζονται με την ευκολία της διοίκησης να μεταθέτει από τη μία πόλη στην άλλη ένα εργαζόμενο, καθώς και να του αλλάξει ειδικότητα. Τι ισχύει σήμερα με τις μεταθέσεις ; Μπορεί ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να μπλοκάρει τη μετάθεσή του, καθώς ο κανονισμός προσωπικού της επιχείρησης προβλέπει συγκεκριμένο καθεστώς μεταθετότητας. Σήμερα, αν π.χ. διοριστεί κάποιος στη Κοζάνη δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη.
Επίσης, σήμερα κατοχυρώνεται μέσω του κανονισμού εργασίας η μοναδική ειδικότητα (π.χ. όσοι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν προσληφθεί ως γραμματειακή υποστήριξη δεν μπορύν να υποχρεωθούν να εργαστούν στο λογιστήριο, κ.ο.κ.). 'Η ένας μηχανοτεχνίτης, δεν μπορεί να υποχρεωθεί να εργάζεται ως ηλεκτροσυγκολητής. Στο εξής, με την κατάργηση των κανονισμών προσωπικού, οι περιορισμοί αυτοί καταργούνται.
http://energiakoiergazomenoidei.blogspot.com

=====================================================
Θρίλερ στην αγορά αερίου, ντόμινο προβλημάτων και στον ηλεκτρισμό
Του Χάρη Φλουδόπουλου


Από σήμερα μέχρι το Σάββατο όταν και αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Ρεβυθούσας το φορτίο του Αλγερινού LNG, θα συνεχίζονται τα προβλήματα στην αγορά του φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν να κρατούν κλειστή τη ροή αερίου από τους Κήπους. Καθώς λοιπόν και χθες το κοντέρ στο μετρητικό σταθμό των Κήπων έγραψε εκ νέου μηδέν, η κατάσταση στο σύστημα αερίου ήταν τέτοια που ο διαχειριστής ΔΕΣΦΑ ζήτησε, κατά τα προβλεπόμενα, τη μείωση της κατανάλωσης αερίου, καθώς υπάρχει κίνδυνος ευστάθειας του συστήματος λόγω ελλείψεως καυσίμου.
Καθώς λοιπόν απόλυτη προτεραιότητα έχουν οι οικιακοί καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες, αποφασίστηκε η εκ περιτροπής περικοπή φορτίων από τις μονάδες ηλεκτρισμού.
Χθες λοιπόν μειώθηκαν τα φορτία στη μονάδα Λαύριο 4 της ΔΕΗ και Θίσβη της Elpedison, ενώ για σήμερα προβλέπεται να μη δουλέψει η μονάδα της Ήρων (ΓΕΚ Τέρνα - GdF Suez) ενώ μειωμένο φορτίο θα έχει και η μονάδα Protergia του ομίλου Μυτιληναίος. Ανάλογες περικοπές αναμένεται να αποφασιστούν και για αύριο εφόσον δε βελτιωθεί η κατάσταση με τη ροή αερίου από Τουρκία.
Αξίζει να τονιστεί ότι το κλείσιμο της στρόφιγγας στους Κήπους συνέπεσε με νέο ρεκόρ κατανάλωσης: σύμφωνα με εκτίμηση του ΔΕΣΦΑ η μέση ημερήσια κατανάλωση αερίου κυμαίνεται στις 230 χιλιάδες μεγαβατώρες, ενώ η μέγιστη δυνατότητα της Ρεβυθούσας είναι 140 χιλιάδες και περιοδικά η αιχμή της φτάνει κοντά στις 170 χιλιάδες.
Με βάση τις υφιστάμενες εκτιμήσεις το πρώτο νέο φορτίο LNG θα φτάσει το Σάββατο ενώ ακολουθούν δύο ακόμη φορτία το πρώτο της M&M Gas στις 23 του μήνα και τρεις μέρες αργότερα στις 26 της ΔΕΠΑ. Με τα τρία αυτά φορτία, οι εκτιμήσεις των ιθυνόντων αναφέρουν ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα από το Σάββατο και μετά.

Έκτακτη Ανάγκη
Μέχρι τότε όμως οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και αφορούν κυρίως στον ηλεκτρισμό. Χθες μάλιστα για κάποιες ώρες ο διαχειριστής αναγκάστηκε να κηρύξει κατάσταση συναγερμού: ενώ υπήρχε ήδη προγραμματισμός για μειωμένη χρήση των μονάδων φυσικού αερίου, δύο μονάδες της ΔΕΗ η λιγνιτική Μελίτη και η πετρελαϊκή Λαύριο 2 εμφάνισαν βλάβη. Τελικά οι δύο μονάδες αργά το βράδυ ήταν εκ νέου διαθέσιμες με αποτέλεσμα να λήξει ο συναγερμός όχι όμως και η επιφυλακή.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό για να καλυφθούν οι ανάγκες του συστήματος, θα μπουν εκ νέου αντιοικονομικές μονάδες που καίνε πετρέλαιο όπως οι μονάδες Λαύριο 1 και 2 και Αλιβέρι 3 και 4. Παράλληλα ζητήθηκε από το διαχειριστή η μονάδα ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου του Ήρωνα να λειτουργήσει με diesel προκειμένου και αυτή να συμβάλει στην ευστάθεια του συστήματος.
Εκτός λειτουργίας για συντήρηση συνεχίζει να βρίσκεται η μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη, ενώ από τους λιγνίτες της ΔΕΗ μειωμένη διαθεσιμότητα υπάρχει στην Πτολεμαΐδα. Επίσης στον Άγιο Δημήτριο και την Καρδιά, οι συνολικά εννέα μονάδες καλούνται να λειτουργήσουν με λιγνίτη μειωμένης απόδοσης καθώς τα ορυχεία της περιοχής οι εκσκαφείς έχουν πέσει σε «σκάρτα». Εν τω μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μελίτη είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε τετράμηνη συντήρηση από αύριο 17 του μήνα και πιθανότατα η κατάσταση να μεταθέσει για λίγες ημέρες την προσωρινή απόσυρση της μονάδας.
Υπό αυτές τις συνθήκες και καθώς υπάρχει σε ισχύ συγκεκριμένος όρος για τη χρήση των υδροηλεκτρικών (απαγορεύεται η χρήση κάτω από συγκεκριμένο όριο στάθμης νερού στους ταμιευτήρες) η οριακή τιμή του συστήματος, δηλαδή η τιμή χονδρικής θα φτάσει σήμερα τα 150 ευρώ από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ.
Πηγή:www.capital.gr
==================================
Προβληματική λόγω της οικονομικής κατάστασης η τροφοδοσία της χώρας με αργό και φυσικό αέριο

ΕΝΤΟΝΕΣ ανησυχίες για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας με πετρέλαιο και φυσικό αέριο προκαλεί η χθεσινοβραδινή δημόσια παραδοχή, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στον εφοδιασμό της με καύσιμα, συνδέοντας ευθέως τον συναγερμό των προηγούμενων ημερών στο σύστημα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού με τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας και δηλώνοντας ότι η εξάρτηση από το ιρανικό πετρέλαιο φθάνει στο 1/3 των συνολικών εισαγωγών αργού.

Μετά από σύσκεψη που είχε χθες το απόγευμα με τους εμπλεκόμενους φορείς και ενώ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας είχε επιχειρηθεί να κατευνασθούν οι ανησυχίες που προκλήθηκαν από τον «πορτοκαλί συναγερμό» στο σύστημα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στον εφοδιασμό της με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εξαιτίας της χρηματοοικονομικής κατάστασης, της ευρωπαϊκής απόφασης για το εμπάργκο στο Ιράν, αλλά και των καιρικών συνθηκών που έχουν δημιουργήσει δυσχέρειες στη ροή φυσικού αερίου».

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι «η Ελλάδα, εξαιτίας της δυσμενούς χρηματοοικονομικής κατάστασης έχει αυξήσει την προμήθεια πετρελαίου από τον Ιράν και οι εισαγωγές της αντιστοιχούν σήμερα περίπου στο 1/3 των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου». Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, είναι σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας πετρελαίου, με κατάλληλους χρηματοοικονομικούς όρους.

Εν τω μεταξύ, έως αύριο Σάββατο φαίνεται ότι θα διαρκέσει η αναταραχή που έχει προκαλέσει στο ενεργειακό σύστημα της χώρας η έλλειψη επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου, για την κάλυψη των ιδιαιτέρως αυξημένων αναγκών. Ο «πορτοκαλί συναγερμός» που κήρυξε ο ΔΕΣΦΑ την περασμένη Τρίτη για το σύστημα φυσικού αερίου, παραμένει έως τουλάχιστον αύριο το απόγευμα, οπότε και αναμένεται να παραληφθεί το περίφημο, πλέον, φορτίο υγροποιημένου αερίου της ΔΕΠΑ, το οποίο εκτός των άλλων έγινε αιτία να δημοσιοποιηθεί η υποβόσκουσα ένταση στη σχέση των δύο εταιριών, μέσω ανακοίνωσης των εργαζομένων του ΔΕΣΦΑ.
Οσον αφορά, δε, τον «πορτοκαλί συναγερμό» στην ηλεκτροπαραγωγή, αυτός διήρκεσε μόλις λίγες ώρες ωστόσο συνεχίζει να ισχύει η εντολή για περικοπές στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο και η απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρισμού, σε μια περίοδο με υψηλή ζήτηση στην ευρύτερη περιοχή, και κατ'Α επέκταση υψηλές τιμές.

Χθες, έμειναν εκτός λειτουργίας –και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν και αύριο– οι μονάδες του Ηρωνα (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) και της Protergia (όμιλος Μυτιληναίου), ενώ η ΔΕΗ έχει θέσει σε λειτουργία εφεδρικές πετρελαϊκές μονάδες, καθώς και τις μονάδες Μελίτη και Λαύριο 2, τα τεχνικά προβλήματα των οποίων οδήγησαν στον «πορτοκαλί συναγερμό» το απόγευμα της Τετάρτης. Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι η ΔΕΗ έχει θέσει σε προγραμματισμένη συντήρηση τη μονάδα Πτολεμαΐδα 4 ενώ χθες το βράδυ η ζήτηση ξεπέρασε για λίγο τα 8.000 MW. Στο φυσικό αέριο, η κατάσταση θα παραμείνει οριακή ως αύριο Σάββατο, οπότε αναμένεται το φορτίο των 70.000 κ.μ. της ΔΕΠΑ. Η καθυστέρηση στην έλευση του συγκεκριμένου φορτίου (την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται δύο ακόμα φορτία, ένα της M&M Gas 130.000 κ.μ. και ένα της ΔΕΠΑ) ήταν η αφορμή έντασης στις σχέσης με τον ΔΕΣΦΑ, η οποία βεβαίως δεν εκφράστηκε από τις διοικήσεις των δύο εταιριών. Ωστόσο, χθες οι εργαζόμενοι του ΔΕΣΦΑ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επεσήμαναν ότι «η απόδοση στον διαχειριστή της κύριας ευθύνης για την κρίση αερίου των τελευταίων ημερών οφείλεται σε ελλιπή ενημέρωση». Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι αιτία ήταν η έλλειψη ενός σημαντικού εγγράφου που διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο του πλοίου, το οποίο ήταν απαραίτητο για την ασφαλή εκφόρτωση του φορτίου, ενώ προσθέτουν ότι ο ΔΕΣΦΑ δεν αρνήθηκε την υποδοχή του πλοίου, αλλά απαίτησε την προσκόμιση του εγγράφου μετά τον έλεγχο ο οποίος γίνεται τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την άφιξη, που είχε αρχικώς προγραμματιστεί για το περασμένο Σάββατο.

Πηνελόπη Μητρούλια


==================================
Ποιες συντάξεις περικόπτονται

Ρεπορτάζ: Φώφη Κορίδη
tech@kerdos.gr

Δυσβάστακτες περικοπές στο εισόδημα (και) των συνταξιούχων επιφέρουν τα νέα μέτρα του «μνημονίου ΙΙ». Με νόμο-πλαίσιο, η κατάθεση του οποίου αναμένεται άμεσα στη Βουλή, η κυβέρνηση καλείται να εξοικονομήσει διά των μειώσεων των συντάξεων - κύριων και επικουρικών - 300 εκατ. ευρώ.
Χθες το θέμα απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί σχετική προεργασία από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, κκ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη αντιστοίχως.
Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012. Στις κύριες συντάξεις προβλέπεται η επιβολή οριζόντιας μείωσης 7% για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ, από την οποία και θα εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ. Αλλα 50 εκατ. ευρώ θα εξευρεθούν από την επιβολή μείωσης 20% σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ των «ευγενών ταμείων» (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ταμεία ΕΤΕ, ATE και λοιπών τραπεζών, ταμείο πρώην Ολυμπιακής).
To υπόλοιπο των 200 εκατ. ευρώ (από τα 300 εκατ. ευρώ συνολικά, τα οποία καλείται η κυβέρνηση να καλύψει από το μέτωπο των συντάξεων) θα προκύψουν από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπό εξέταση σενάρια είναι δύο. Το πρώτο αφορά στις επικουρικές των ελλειμματικών ταμείων, προβλέποντας μείωση 15% για τις επικουρικές από 200 έως 300 ευρώ και μείωση 20% στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ.
Το δεύτερο αφορά σε μειώσεις σε όλα τα επικουρικά ταμεία, κατά 10% στις επικουρικές από 250 έως 300 ευρώ και μείωση 20% από 300 ευρώ και άνω. Στο νόμο-πλαίσιο που θα κατατεθεί θα προβλέπεται και η ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων (εκτός των αυτοδιαχειριζόμενων, δηλαδή όλων όσα λειτουργούν ως ΝΠΙΔ), με παράλληλη συνένωση όλων των υπηρεσιών και μείωση του προσωπικού κατά 30%.
Στόχος - σύμφωνα με το νέο μνημόνιο - καθίσταται να μετατραπεί το σύστημα επικουρικής ασφάλισης σε σύστημα καθορισμένων εισφορών από καθορισμένων παροχών που είναι σήμερα.
Ως εκ τούτου, η σύνταξη θα υπολογίζεται βάσει των καταβαλλόμενων εισφορών συν έναν παράγοντα αειφορίας, με τον οποίο θα υπολογίζονται τυχόν μελλοντικές ανισορροπίες, ώστε να υπάρχει αυτόματη αναπροσαρμογή των παροχών.
========================================
Περικοπές τριών ταχυτήτων στις επικουρικές
Σε περίπτωση που τελικά περιοριστούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα μπει βαρύτερα το «μαχαίρι» στα επικουρικά ταμεία.
Κλιμακωτά θα γίνουν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, με στόχο να συγκεντρωθούν 250 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο που προκρίνεται προβλέπει περικοπές τριών... ταχυτήτων στις επικουρικές συντάξεις:
Για ποσά συντάξεων από 200 έως 250 ευρώ η μείωση θα είναι 10%
Για ποσά συντάξεων από 251 έως 300 ευρώ η μείωση θα είναι 15%, και
Για ποσά συντάξεων από 300 ευρώ και πάνω η περικοπή θα φτάνει το 20%.
Πάντως σε περίπτωση που τελικά περιοριστούν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα μπει βαρύτερα το «μαχαίρι» στα επικουρικά ταμεία. Σε μια τέτοια περίπτωση η περικοπή θα ξεκινά από τα 150 ευρώ, με τα ποσοστά να κλιμακώνονται αναλόγως (ώστε να αυξηθεί και το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί).
Στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι το ποσοστό αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων να κυμαίνεται από 20% έως και 45%, με τις περικοπές να αγγίζουν κυρίως όσους καλύπτονται από τα ελλειμματικά Ταμεία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΕΤΕΑΜ - που έχει λεφτά για τις συντάξεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου- το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα κυμαίνεται από 26% έως και 60%.
Παράλληλα, το τελικό σχέδιο του υπουργείου για τα επικουρικά προβλέπει την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών φορέων των μισθωτών. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα Ταμείο «γίγαντας» για 3,5 εκατομμύρια άτομα, ενώ θα υπάρξει και ένας «κουμπαράς» για τα περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων φορέων.
Στον νέο ασφαλιστικό φορέα σε πρώτη φάση πρόκειται να... μεταφερθούν το ΕΤΕΑΜ (δηλαδή το επικουρικό του ΙΚΑ), το ΤΑΥΤΕΚΩ (οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), το ΕΤΑΤ (οι τραπεζικοί υπάλληλοι), το ΤΕΑΔΥ (οι δημόσιοι υπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα). Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως θα δημιουργηθούν «ατομικοί λογαριασμοί» για κάθε ασφαλισμένο, όπου θα κατευθύνονται τα έσοδα από τις εισφορές.
==========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: