Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

προς τη ΔΕΠΑ από ανεξόφλητους λογαριασμούς προμήθειας φυσικού αερίου των τελευταίων δύο μηνών 175 εκατ. ευρώ, ενώ χρέη έχει και προς το ΔΕΣΜΗΕ

«Διοίκηση σημαίνει πρόβλεψη»το γνωρίζει ο κ. Αρθούρος Ζερβός
===========================
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ν.Π.Δ.Δ.
Ξ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ 19
ΤΗΛ. 2461025989, FAX 2461042130
ΚΟΖΑΝΗ


Αριθ. Πρωτ. 15 Κοζάνη, 25 – 1 – 2012


Προς : Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Πάρι Κουκουλόπουλο
Βουλευτές Ν. Κοζάνης : κ. Ιωάννη Βλατή, κ. Αλέκο Αθανασιάδη,
κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, κ. Γεώργιο Κασαπίδη


Θέμα : «Οφειλές ΤΑΥΤΕΚΩ – ΤΕΑΠΑΠ ΔΕΗ 2011».


Κύριε Υφυπουργέ, κύριοι βουλευτές
Έχει προταθεί από τον Π.Φ.Σ. και έγινε δεκτό από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη και τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Εργασίας να γίνει νομοθετική ρύθμιση των χρεών των Ασφαλιστικών Ταμείων που εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ.
Το ΤΑΥΤΕΚΩ όπου και υπάγεται το Ασφαλιστικό της ΔΕΗ (ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ) δεν εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ.
Είναι γνωστό ότι με το συγκεκριμένο ταμείο έχει ανασταλεί η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους από τον Αύγουστο 2011 λόγω χρεών προς τα φαρμακεία από τον μήνα Φεβρουάριο 2011, με αποτέλεσμα την δυσβάστακτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και δη των ευπαθέστερων.
Ταυτόχρονα, λόγω «στάσης πληρωμών» από τον Φεβρουάριο 2011, έχει προκληθεί πιστωτική ασφυξία των φαρμακείων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κινδυνεύοντας από εγγραφή στον Τειρεσία για ακάλυπτες επιταγές, κατασχέσεις, δυσκολίες στον τραπεζικό δανεισμό και ανυπαρξία ρευστότητας σε σημεία οριακά.
Είναι επίσης γνωστό σε σας ότι ο μεγάλος όγκος των Ασφαλισμένων της ΔΕΗ είναι στο Νομό Κοζάνης και αποτελεί ειδικά για την Πτολεμαϊδα πρώτο και κύριο ταμείο.
Τα δε οφειλόμενα από τον Φεβρουάριο 2011 αγγίζουν στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κοζάνης περί τα 4 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα οφειλόμενα πανελλαδικά υπολογίζονται περί τα 26 εκατ. ευρώ.

Αίτημα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης.

Να πιστωθεί λογαριασμός με χρηματοδότηση για πληρωμή ποσού στην φαρμακευτική δαπάνη του ΤΑΥΤΕΚΩ – ΤΕΑΠΑΠ ΔΕΗ των μηνών του έτους 2011 που δεν αποδόθηκαν στα συμβεβλημένα φαρμακεία προς άρση του αδιεξόδου, αφού δεν προκύπτει περίπτωση συμψηφισμού.
Παρακαλούμε για την προώθηση του αυτονόητου και δίκαιου αιτήματος του Φ.Σ.Κ.
Με τιμή

O Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Στέργιος Βελονάς Δημήτριος Δαϊρούσης



===========================
ΔΕΗ: Αποχώρηση του Γεν. Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων
!!!!!!!!!!!!!

Την αποχώρηση του Γενικού Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων & Οργάνωσης κ. Γιώργο Τριανταφύλλη από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η ΔΕΗ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η λύση της συνεργασίας του κ. Τριανταφύλλη με την επιχείρηση έγινε με αμοιβαία συμφωνία.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αρθούρος Ζερβός, εκ μέρους της Επιχείρησης, ευχαρίστησε τον κ. Γιώργο Τριανταφύλλη για την πολύχρονη προσφορά του -31 χρόνια- στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
=============================
ΡΑΕ: Χωρίς εγγύηση στη ΔΕΗ οι πελάτες Energa - Hellas Power
Η ΔΕΗ δεν μπορεί να ζητήσει εγγύηση από τους καταναλωτές που επέστρεψαν σε αυτήν μετά την παύση λειτουργίας της Energa και της Hellas Power, για το διάστημα που τους προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια ως «προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου».

Το διάστημα αυτό είναι τρεις μήνες. Μετά τη λήξη του οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στη ΔΕΗ ή θα πάνε σε άλλον εναλλακτικό προμηθευτή.

Τα παραπάνω προβλέπει γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), για την τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών η οποία γίνεται με υπουργική απόφαση. Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ προβλέπει επίσης, μεταξύ άλλων ότι:

- Η ΔΕΗ, 15 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας των τριών μηνών θα πρέπει να ενημερώσει τους καταναλωτές για την υποχρέωσή τους να επιλέξουν προμηθευτή.

- Στο διάστημα αυτό, χρεώνονται με βάση τα γνωστά τιμολόγια της ΔΕΗ και έχουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Δηλαδή θα πρέπει να εξοφλούν το λογαριασμό 21 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής του και να πληρώνουν τέλη, φόρους ή εισφορές κάθε είδους που επιβάλλονται και εισπράττονται μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος κατά την κείμενη νομοθεσία. Δηλαδή, τους φόρους στην ενέργεια, τα δημοτικά τέλη και το τέλος ακινήτων.

- Η ΔΕΗ αναλαμβάνει την τήρηση της σύμβασης συμψηφισμού και για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες που πιθανώς έχει ο πελάτης.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της για την Energa και την Hellas Power, η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι «οι κύριοι Υπουργοί και οι κύριοι της ΡΑΕ καταπατώντας κάθε έννοια ανταγωνισμού προκειμένου να δείξουν δήθεν ότι άνοιξε η αγορά έκαναν ότι δεν βλέπουν τι γίνεται και άφηναν τον κάθε αεριτζή να κάνει τις αρπαχτές του».

Ζητεί ακόμη από τον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση να καλέσει τους συνδικαλιστές να καταθέσουν, όπως επίσης «να διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες σ΄ αυτούς που άφησαν τα χρέη να φτάσουν 67 εκατ. Euro στη ΔΕΗ και 120 εκατ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
==========================
Ο ΑΔΜΗΕ αναλαμβάνει τη λειτουργία του Συστήματος Μεταφοράς Η/Ε


Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) αναλαμβάνει από σήμερα Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2012, καθήκοντα λειτουργίας του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Πρόκειται για 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε., η οποία συστάθηκε με βάση το Ν.4001/2011, σύμφωνα με το μοντέλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς (ΑΔΜ), όπως αυτό προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία.


Πηγή:www.capital.gr

==========================
Συμψηφίζει… ρεύμα με φόρους η ΔΕΗ, αρχή με 9 εκατ. ευρώ από τα φανάρια


Στη διαδικασία του σταδιακού συμψηφισμού των περίπου 150 εκ. ευρώ που της οφείλει το Δημόσιο για ρεύμα με τους φόρους που εκείνη πρέπει να καταβάλει, προχωρά η ΔΕΗ έπειτα από συννενόηση με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ρυθμισθεί ένα θέμα που εκκρεμεί για χρόνια ή και για δεκαετία.
Στην ουσία η ΔΕΗ θα καταβάλει λιγότερους φόρους στην εφορία, συμψηφίζοντάς τους με τις οφειλές που έχουν απέναντί της υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες. Ήδη, η αρχή έγινε με το συμψηφισμό οφειλών του Δημοσίου για ηλεκτροδότηση από φωτεινούς σηματοδότες, με φόρους ύψους 9 εκατ. ευρώ προς την εφορία, τους οποίους και η ΔΕΗ δεν κατέβαλε.
Εκτιμάται ότι με αυτή τη μέθοδο, σταδιακά, και μέσα στον επόμενο ένα- ενάμισι χρόνο, η ΔΕΗ θα έχει συμψηφίσει ένα μεγάλο μέρος από τα 150 εκ. ευρώ, εκ των οποίων η ηλεκτροδότηση των φαναριών αφορούσε γύρω στα τα 51 εκ. ευρώ.
"Εκβίασε" τη λύση...
Πρόκειται για την επίλυση ενός ζητήματος που σχετίζεται με την προ ημερών ενημέρωση του προέδρου της Α. Ζερβού προς τον υπ. ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου για τις δυσκολίες έγκαιρης πληρωμής των οφειλόμενων προς το ΔΕΣΜΗΕ, αλλά και τη γενικότερη στενότητα που αντιμετωπίζει.
Στην ουσία, η επιχείρηση παρουσίασε τα πράγματα με κάπως πιο «δραματικό» τρόπο προκειμένου να «εκβιάσει» μια λύση στο θέμα των οφειλών του Δημοσίου, που παρέμενε βαλτωμένο επί χρόνια, παρά τις… 32 συνολικά δίκες που είχε κερδίσει εναντίον του η επιχείρηση.
Σε δύο δόσεις τα χρήματα προς ΔΕΣΜΗΕ
Όσο για τις οφειλές προς το ΔΕΣΜΗΕ, το θέμα αποτέλεσε μια καλή «αφορμή» για τη ΔΕΗ, προκειμένου να αναδείξει τη πιστωτική ασφυξία που αντιμετωπίζει, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή δεν υφίσταται. Τα χρήματα που του όφειλε, τα κατέβαλε σε δύο δόσεις, τη μια τη περασμένη Πέμπτη (26/1) και τη δεύτερη, τη Δευτέρα (30/1). Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν θα ξαναπροκύψει, καθώς ανά πάσα στιγμή κάποιος από τους εμπλεκόμενους, (ΔΕΗ, ηλεκτροπαραγωγοί) μπορεί ξαφνικά να πει "δεν πληρώνω".
Θυμίζουμε ότι μέχρι και το Σεπτέμβριο, στην ουσία αυτός που χρηματοδοτούσε το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ ήταν η ΔΕΗ. Διότι μέχρι τότε η ΔΕΗ συμψήφιζε συνεχώς τα χρήματα που είχε να εισπράττει (ως παραγωγός) με εκείνα που είχε να του καταβάλλει (ως προμηθευτής και διαχειριστής του δικτύου). Έτσι, πλήρωνε, εισπράττοντας πολλές φορές λιγότερα, μια τακτική που είχε σαν αποτέλεσμα να τον συντηρεί "ζωντανό". Όταν το Σεπτέμβριο σταμάτησαν οι συμψηφισμοί, αυτόματα "έσκασε" το πρόβλημα ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ, το οποίο και μετακυλίστηκε στους ηλεκτροπαραγωγούς. Διότι ενώ μέχρι τότε ο ΔΕΣΜΗΕ είχε μια σταθερή ρευστότητα από τη ΔΕΗ, ξαφνικά βρέθηκε να της οφείλει χρήματα...

===========================
ΔΕΗ: Σε στάση πληρωμών απειλεί να οδηγήσει την επιχείρηση η έλλειψη ρευστότητας
Το άνοιγμα της ΔΕΗ προς τη ΔΕΠΑ από ανεξόφλητους λογαριασμούς προμήθειας φυσικού αερίου των τελευταίων δύο μηνών έχει φθάσει στα 175 εκατ. ευρώ, ενώ χρέη φέρεται να έχει και προς το ΔΕΣΜΗΕ
Της Μανταλένας Πίου
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η ΔΕΗ, καθώς η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει απειλεί να την οδηγήσει σε στάση πληρωμών, με αλυσιδωτές συνέπειες όχι μόνο για την ενεργειακή αγορά αλλά και για την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα της ΔΕΗ προς τη ΔΕΠΑ από ανεξόφλητους λογαριασμούς προμήθειας φυσικού αερίου των τελευταίων δύο μηνών έχει φθάσει στα 175 εκατ. ευρώ, ενώ χρέη φέρεται να έχει και προς το ΔΕΣΜΗΕ, παρότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει διαψεύσει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Διαβουλεύσεις
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ για τη διευθέτηση του χρέους, ενώ ανάλογες προσπάθειες καταβάλλονται και με το ΔΕΣΜΗΕ. Παράλληλα γίνονται διαβήματα και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου οι οφειλές να ρυθμιστούν και σε σχέση με τα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.
Συνολικά οι οφειλές των υπουργείων, άλλων δημοσίων υπηρεσιών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τη ΔΕΗ υπολογίζονται στο ποσό των 180 εκατ. ευρώ.
Η επιχείρηση δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, όταν συνάντησε την επιφυλακτικότητα των τραπεζών να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος της. Η στρόφιγγα της τραπεζικής χρηματοδότησης από το εξωτερικό ουσιαστικά έχει κλείσει για τη ΔΕΗ από το 2011, λόγω του ρίσκου της χώρας. Αλλά και οι εγχώριες τράπεζες παραμένουν πολύ επιφυλακτικές σε μία περίοδο που μόνον για το πρώτο τρίμηνο του 2012 η ΔΕΗ πρέπει να εξοφλήσει χρεολύσια της τάξης των 700 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, πάντως, η εταιρεία έχει ουσιαστικά συμφωνήσει με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση χρεολυσίων ύψους 200 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ, ενώ σε διαδικασία οριστικοποίησης βρίσκονται οι όροι επιπλέον αναχρηματοδότησης, που αφορούν σε χρεολύσια ύψους 510 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν εντός του 2012.
Την πιστωτική ασφυξία που συνδυάζεται με την απαίτηση των τραπεζών για μείωση του συνολικού χρέους της επιχείρησης, ενός χρέους που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ έχει επιτείνει η μη εγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρισμού από τους καταναλωτές, καθώς και τα καθημερινά «φέσια» από επιχειρήσεις που κλείνουν, καταστήματα που ξενοικιάζονται, νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν κ.λπ. Το ήδη άσχημο κλίμα επιβάρυνε σημαντικά η επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων και η προθεσμία των 80 ημερών για την εξόφλησή του, που οδήγησε ακόμα και τυπικούς μέχρι χθες πελάτες της ΔΕΗ όσον αφορά στην πληρωμή των λογαριαμών, να εξοφλούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Στο σκηνικό αυτό έρχεται να προστεθεί το κανόνι από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος, που αφήνει στη ΔΕΗ ένα χρέος 67 εκατ. ευρώ.
Αυξήσεις
Η διοίκηση της ΔΕΗ είχε συνδέσει εξάλλου άμεσα το πρόβλημα ρευστότητας με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτιμά δε ότι με τα νέα τιμολόγια και τις ήδη δρομολογημένες περικοπές στις ελεγχόμενες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, το 2012 η κερδοφορία και οι χρηματοροές της εταιρείας θα είναι βελτιωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Τέλος όσον αφορά στη ΔΕΠΑ, η εταιρεία διαβεβαιώνει, ότι παρά τις οφειλές της ΔΕΗ, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξόφλησης των προμηθευτών της, όπως η ρωσική Gazprom, η αλγερινή Sonatrach, η τουρκική Botas κ.ά., καθώς διαθέτει τα απαιτούμενα ποσά. Το σοβαρό όμως πρόβλημα είναι ο ήδη ελλειμματικός ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος εδώ και κάποιους μήνες αδυνατεί να εξοφλήσει έγκαιρα τους παραγωγούς ΑΠΕ αλλά και τους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο. Σε συνδυασμό με τα 130 εκατ. ευρώ που του χρωστούν οι δύο ιδιωτικές εταιρείες είναι φανερό ότι δύσκολα μπορεί να αντέξει καθυστερήσεις πληρωμών και από τη ΔΕΗ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112811800
=============================

Στις 8 το βράδυ κατεβάζουν τους διακόπτες
Σήμερα οι Έλληνες σβήνουν τα φώτα
!!!!!!!!!!!!!


Μία νέα μορφή διαμαρτυρίας βρήκαν οι Έλληνες πολίτες για τις αυξήσεις της ΔΕΗ και τα χαράτσια, σβήνοντας συντονισμένα για μισή ώρα το ρεύμα την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου.
Η πρόσκληση των "αγανακτισμένων" καλεί όλους τους Ελληνες να κλείσουν τα φώτα για μισή ώρα το βράδυ της Τετάρτης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις της ΔΕΗ αλλά και για τα χαράτσια.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

“Την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012 από τις 8:00 μ.μ. μέχρι τις 8:30 μ.μ. σε όλη την Ελλάδα κλείνουμε τα φώτα για να πούμε Οχι στις αυξήσεις της ΔΕΗ-όχι στα χαράτσια.
Αντιδρούμε στον τρόπο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ένα δημόσιο αγαθό όπως αυτό του δικαιώματος μας να έχουμε ρεύμα στα σπίτια μας.
Στις 8 το βράδυ, την ώρα των ειδήσεων η Ελλάδα θα στείλει το δικό της μήνυμα - όλοι μαζί μπορούμε.
Το “απαγόν” ή σβήσιμο είναι άλλη μία μοναδική μορφή διαμαρτυρίας που χρησιμοποίησαν τον Σεπτέμβριο του 2002 οι αργεντινοί καταναλωτές για να ακυρώσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα και σε άλλα κοινωνικά αγαθά κοινής ωφέλειας.
Εσβησαν ταυτόχρονα τα φώτα για ένα τέταρτο σε όλη τη χώρα! Τη βύθισαν στο σκοτάδι και ανάγκασαν κυβέρνηση και εταιρείες σε άτακτη υποχώρηση”.
=================================
Θεαματική ληστεία με πυροβολισμούς
Άρπαξαν 120.000 ευρώ αλλά δεν έχουν… δεκάρα!
Μπορεί η θεαματική ληστεία με τους πυροβολισμούς σε βάρος χρηματαποστολής της ΔΕΗ στη Θήβα να ήταν απόλυτα επιτυχημένη για τους άγνωστους προς το παρόν δράστες που άρπαξαν 120.000 ευρώ, αλλά τελικά έμειναν με… άδεια χέρια! Κι αυτό γιατί ο σάκος που περιείχε τα χρήματα ήταν εφοδιασμένος με… χρωμοπαγίδα η οποία έβαψε τα χαρτονομίσματα κόκκινα όταν τον άνοιξαν!


Οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Θηβών βρήκε τον κλεμμένο σάκο στην δασώδη περιοχή του Μοσχοποδίου, όπου τον πέταξαν μαζί με τα βαμμένα χαρτονομίσματα οι ληστές. Στο ίδιο σημείο εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο μάρκας Opel Corsa που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους, το οποίο είχαν κλέψει από τη Λούτσα Αττικής στις 16 Νοεμβρίου του 2011. Αυτοκίνητο και σάκος εστάλησαν στα ειδικά εργαστήρια και εξετάζονται για αποτυπώματα και γενετικό υλικό.


Οι κακοποιοί είχαν στήσει ενέδρα έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ Θηβών και, μόλις είδαν τον υπάλληλο της εταιρείας security να μεταφέρει το σάκο με τις εισπράξεις από τους λογαριασμούς και το «χαράτσι», πετάχτηκαν μπροστά του πυροβολώντας στον αέρα με «Καλάσνικοφ», άρπαξαν το σάκο με τα χρήματα και εξαφανίστηκαν. Όμως, η ληστεία δεν είχε ευτυχή κατάληξη γι’ αυτούς.
================================
Αύριο εκδικάζεται η προσφυγή της ΔΕΗ για τους λιγνίτες...
Εκδικάζεται ξανά αύριο το πρωί στο Λουξεμβούργο η προσφυγή της ΔΕΗ κατά των αποφάσεων της ΕΕ, του Μαρτίου 2008 και Αυγούστου 2009 για τη πρόσβαση ιδιωτών στο 40% της λιγνιτικής της παραγωγής. Θυμίζω ότι τον Ιούλιο του 2011 η ΔΕΗ είχε προσφύγει κατά των αποφάσεων, έγινε το δικαστήριο, και ενώ γύρω στις 15 Δεκεμβρίου επρόκειτο να εκδοθεί η απόφαση, ο συγκεκριμένος δικαστής κλήθηκε να αναλάβει υπουργός στη κυβέρνηση Μόντι της Ιταλίας. Η ακροαματική διαδικασία λοιπόν επαναλαμβάνεται αύριο Πέμπτη...
================================
O πρόεδρος και o γενικός γραμματέας του Σπάρτακου θα παραστούν στην εκδίκαση της προσφυγής της ΔΕΗ κατά της Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των λιγνιτών
Με την παράσταση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προσδοκά να ενισχύσει και να συμβάλλει στην θετική εξέλιξη της διαδικασίας, κατά την διάρκεια του δικαστηρίου της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου, που αφορά στην προσφυγή της ΔΕΗ κατά της Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Μαρτίου του 2008 και του Αύγουστου του 2009 για το θέμα των λιγνιτών (απόφαση που υποχρεώνει τη χώρα να άρει τις δυσκολίες πρόσβασης τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα και συνδέεται με την καθόλα προκλητική και καταδικαστέα απόφαση της κυβέρνησης για πώληση μονάδων της ΔΕΗ).


Η συμμετοχή του συνδικάτου, με παροχή στοιχείων στη νομική ομάδα της ΔΕΗ Α.Ε και με οποιαδήποτε άλλη συνδρομή απαιτηθεί κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, θα είναι σημαντική, αφού ο αγώνας της ΔΕΗ Α.Ε. για το εν λόγω θέμα των λιγνιτών είναι αγώνας κοινός, για τον οποίο θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί θετική εξέλιξη.

Το Σωματείο με Δελτία του θα ενημερώνει για ότι νεότερο προκύψει από την δικαστική διαδικασία.

================================
Θα παίρνουν 5% λιγότερα χρήματα οι παραγωγοί
Χαμηλότερες τιμές στα φωτοβολταϊκά στις στέγες


=================================
Καταμέτρηση ενδείξεων σε μετρητές οικιακών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων
Τον τελευταίο χρόνο έχουν συνδεθεί με το Δίκτυο της ΔΕΗ αρκετοί παραγωγοί ρεύματος από Φωτοβολταϊκά Συστήματα, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε σπίτια.
Ως προς τον παλιό μετρητή του σπιτιού μας δεν υπάρχει κάποια αλλαγή, ενώ για την καταγραφή των ενδείξεων (εισερχόμενης και εξερχόμενης) του Φ/Β σταθμού, τοποθετείτε ένας ηλεκτρονικός μετρητής δίπλα στον παλιό μας μετρητή, από συνεργείο της ΔΕΗ.
Κατά την καταμέτρηση από τους υπαλλήλους - εργολάβους, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πλέον καταγράφουμε 3 ενδείξεις συγχρόνως σε έναν πελάτη, κι αν έχει και μειωμένο τιμολόγιο 4 ενδείξεις. Επειδή χρησιμοποιούνται διαφορετικού τύπου και εταιρείας μετρητές, δεν είναι εύκολη η ανάγνωση από τον πελάτη της οθόνης, για να μπορέσει να δει τις ενδείξεις που έχει καταγράψει ο μετρητής.Καλό είναι κατά την τοποθέτηση του μετρητή να απευθυνθεί στο συνεργείο ή ακόμη και κατά την καταμέτρηση, ώστε να του δείξουν σε ποιο κωδικό καταγράφεται η εισερχόμενη και σε ποιο η εξερχόμενη ενέργεια.
Τώρα κατά την καταγραφή των ενδείξεων από τον καταμετρητή όπως γράψαμε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πρέπει να γνωρίζει να "διαβάζει"σωστά τους ηλεκτρονικούς μετρητές και πολύ περισσότερο να αναγνωρίζει τους κωδικούς και που αναφέρονται αυτοί.
Έτσι λοιπόν στο Φ/Κ (φορητό καταχωρητή) όπου εισάγονται οι ενδείξεις από τον καταμετρητή, θα πρέπει να καταγραφούν οι εξής καταναλώσεις :
1. Η κατανάλωση της οικίας μας (ελέγχοντας Αριθμό Παροχής και Αριθμό Μετρητή)
2. Η εξερχόμενη ενέργεια (η ενέργεια που έχει παραχθεί από το Φ/Β) εδώ θέλει λίγο προσοχή, μάλλον πολύ προσοχή!Ο Αριθμός Παροχής είναι ο ίδιος,δεν αλλάζει, αλλά στο Φ/Κ θα πρέπει να περαστεί η εξερχόμενη ενέργεια - ένδειξη στην οθόνη όπου αναγράφεται ο πραγματικός Αριθμός Μετρητή του ηλεκτρονικού μετρητή και
3. Η εισερχόμενη ενέργεια (μικρή αναρροφούμενη ενέργεια από τον inverter τη νύχτα), στο Φ/Κ θα πρέπει να περαστεί στην οθόνη που αναγράφεται ο "εικονικός" Αριθμός Μετρητή, τοποθετώντας μπροστά του ένα W.
Όπως διαπιστώνεται κι εσείς υπάρχει μια διαδικασία καταγραφής των ενδείξεων η οποία χρειάζεται πολύ προσοχή. Κι όλα αυτά γιατί το σύστημα ΕΡΜΗΣ που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ είναι παλιό και δεν είχε σχεδιαστεί για να δεχθεί τέτοιου είδους πληροφορίες.Οι συνάδελφοι της Πληροφορικής κατάφεραν να βρουν έναν τρόπο εισαγωγής των ενδείξεων του Φ/Β και τιμολόγησής τους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν γρήγορα στις αυξανόμενες και πιεστικές ανάγκες, αλλά........
Η καταμέτρηση γίνεται κάθε 4 μήνες, προσοχή λοιπόν στην ημερομηνία καταμέτρησης που αναγράφεται στο λογαριασμό μας, για να μπορέσει ο καταμετρητής να πάρει τις ενδείξεις.
Για οποιαδήποτε πληροφορία καλό είναι να απευθυνθείτε στο αντίστοιχο γραφείο ΔΕΗ της περιοχή σας. Σας παρακαλώ μόνο δείξτε λίγο κατανόηση γιατί πρόκειται για ένα νέο αντικείμενο της εργασίας μας, για το οποίο δυστυχώς δεν υπήρξε η κατάλληλη "υποστήριξη".
http://www.katametritis.com/2010/09/blog-post_12.html
=========================
Τι λένε για τις τελευταίες εξελίξεις Energa και Hellas Power


Για μεθοδεύσεις, κωλυσιεργίες και πολιτικές σκοπιμότητες με στόχο να κλείσει η αγορά της ενέργειας κάνουν λόγο οι εταιρείες Energa και Hellas Power.

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση-απάντηση οι δύο εταιρείες υπογραμμίζουν ότι μέσα σε πέντε ημέρες αποφασίστηκε το κλείσιμο της αγοράς ενέργειας, ενώ σημειώνουν ότι θα κινηθούν πλέον δικαστικά στα ελληνικά δικαστήρια και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τους οι εταιρείες αναφέρουν:

Μέσα σε 5 ημέρες αποφασίστηκε το κλείσιμο της αγοράς ενέργειας! Τα προσχήματα και η επόμενη ημέρα

Από την αρχή της λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, παρατηρήθηκαν μεθοδεύσεις, κωλυσιεργίες και υπερβάλλων γραφειοκρατικός ζήλος κρατικών και άλλων φορέων που εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Η κατάσταση αυτή είναι συνήθης για κάθε σχεδόν αγορά που απελευθερώνεται και μεταβαίνει από το καθεστώς του μονοπωλίου σε καθεστώς ανταγωνισμού. Αυτό που είναι πραγματικά περίεργο, ύποπτο και εγείρει πολλά ερωτηματικά είναι ωστόσο, το με πόση ευκολία οι Ρυθμιστικές Αρχές και η Πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας αποφασίζουν να κλείσουν μια αγορά, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τρόικα ζητούν και επιβάλλουν το άνοιγμά της. Είναι βέβαιο και ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και ευθύνες, καθώς όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του μονοπωλιακού καθεστώτος καθώς και άλλων κλαδικών συμφερόντων.

Γιατί Ρυθμιστικές Αρχές, ΔΕΗ και Πολιτική ηγεσία οδήγησαν την αγορά στο κλείσιμό της:

Όταν δυο εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μια αγορά που έχει πρόσφατα απελευθερωθεί, αποσπούν μέσα σε διάστημα 2,5 χρόνων μερίδιο αγοράς που φθάνει το 8% από το βασικό ανταγωνιστή, και η ανάπτυξή τους κινείται εκθετικά αυξητικά (περίπου 25.000 πελάτες κάθε μήνα επέλεγαν να αλλάξουν προμηθευτή για το ηλεκτρικό τους ρεύμα) είναι μάλλον αναμενόμενο να προκαλούν τις αντιδράσεις της ΔΕΗ καθώς και άλλων συμφερόντων του κλάδου.

Η πρόθεση για το κλείσιμο της αγοράς και την επαναφορά της σε κατάσταση μονοπωλίου, καθώς και η ολιγωρία του Υπουργείου και της Ρυθμιστικής Αρχής στις στρεβλώσεις, αποδεικνύονται με μια σειρά από γεγονότα, τα οποία οδήγησαν τις εταιρείες να διεκδικούν ποσά που υπερβαίνουν τα 340 εκατ. από ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και λοιπούς φορείς:

-Αύξηση των Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων, που αντιπροσωπεύουν μέρους του κόστους των ιδιωτών προμηθευτών κατά 400%. Οι συγκεκριμένες χρεώσεις το Σεπτέμβριο του 2008 ήταν 15€/MWh, ένω σήμερα έχουν φθάσει πάνω από 60€/MWh.

-Μείωση της τιμής του ρεύματος το 2011 με απόφαση της Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. και κατόπιν πιέσεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, έως και 10%, με αποτέλεσμα οι τιμές λιανικής να μην αντανακλούν το πραγματικό κόστος αγοράς και μεταφοράς της ενέργειας. Ένα χρόνο μετά ο νέος Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. αποφάσισε να αυξήσει τις τιμές του ρεύματος κατά 10%, μετά από εισήγηση της ΔΕΗ για μεγάλες ζημίες και απειλή για στάση πληρωμών προς το ΔΕΣΜΗΕ και στη συνέχεια του ΔΕΣΜΗΕ προς τους παραγωγούς. Τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού.

-Απαίτηση του ΔΕΣΜΗΕ να εξοφλούν οι Προμηθευτές τις υποχρεώσεις τους εντός 28 ημέρων από την ημερομηνία αγοράς του ρεύματος, όταν η αγορά εν γένει δουλεύει με πίστωση 6 μηνών.

-Υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας των πελατών των δυο εταιρειών, με αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να υπερτιμολογεί τις εταιρείες και να προεισπράττει τα αντίστοιχα ποσά. Τα ποσά που έχουν υπερτιμολογηθεί είναι 40 εκατ. ευρώ για το 2011. Απόδειξη αυτού είναι ότι το αντίστοιχο ποσό μόνο για την ενέργεια για το α΄εξάμηνο 2011 ύψους 12,5 εκατ. έχει ήδη πιστωθεί στις εταιρείες.

-Επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από το Υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα η τιμή της ενέργειας (ΟΤΣ) που αγοράζουν οι προμηθευτές να εκτοξευτεί από τα 55€/MWh στα 85€/MWh και οι δυο εταιρείες να καταγράφουν κάθε μήνα ζημιές που έφθαναν τα 6 εκατ. ευρώ.

-Μη συμπερίληψη στον υπολογισμό της παραγωγής ενέργειας των μονάδων παραγωγής ΑΠΕ, καθώς και αστοχίες στον υπολογισμό της φόρμουλας που ισχύει για τις μονάδες δευτερευούσης εφεδρείας, με αποτέλεσμα η χρέωση της ενέργειας να διαμορφώνεται 10% περισσότερο από την τιμή που θα έπρεπε, και όλοι οι προμηθευτές και εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας να αγοράζουν την ενέργεια ακριβότερα κατά 10%. Συνέπεια αυτού ήταν η υπερτιμολόγηση των εταιρειών με περισσότερα από 38 εκατ. ευρώ.

-Προκαταβολική χρέωση των Προμηθευτών για τις χρεώσεις ΥΚΩ, χρήσης συστήματος και ειδικού τέλους ΑΠΕ, με αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να επιθυμεί να προεισπράττει τα αντίστοιχα ποσά, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι Προμηθευτές δύνανται να τα εισπράξουν από τους τελικούς πελάτες.

-Παράνομες και αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές της ΔΕΗ που σχετίζονται με θέματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις ιδιωτικές εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ, ακόμα δεν έχει μεθοδεύσει ηλεκτρονικά την αντιστοίχηση πελατών, με αποτέλεσμα οι πελάτες να διπλοτιμολογούνται και να μην υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση για το πότε διακόπτεται ή ενεργοποιείται ένας πελάτης. Επίσης δε θέτει σε ισχύ τη δήλωση εκπροσώπησης φορτίου εντός της προθεσμίας που προβλέπεται, συνεχίζει να τιμολογεί πελάτες που έχουν ξεκινήσει να εκπροσωπούνται από ιδιωτικές εταιρείες, δεν προχωράει και δεν ενημερώνει για τη διακοπή ηλεκτροδότησης λογω χρέους.

Η διαδικασία κλεισίματος της αγοράς άρχισε να κορυφώνεται από τον Οκτώβριο του 2011, όταν η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ με πρωτοφανή τρόπο και ενάντια στην αγορά και το νομοθετικό πλαίσιο αποφάσισαν «πραξικοπηματικά» να παγώσουν όλες τις ενεργοποιήσεις πελατών των εταιρειών, με πρόσχημα τη μη πλήρη εξόφληση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.). Την ίδια στιγμή όμως, η ΔΕΗ εξακολούθησε να αποσπά πελάτες των δύο εταιρειών που δεν είχαν εξοφλήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) αποδεικνύοντας τις καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές που συστηματικά εξασκούν.

Η Worldwide Energy Limited και οι δικαιολογίες των αρχών:

Αποτέλεσμα των ανωτέρω καταστάσεων ήταν οι μέτοχοι των εταιρειών ENERGA POWER TRADING (EPT) και HELLAS POWER να αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω τη λειτουργία των εταιρείων και να πουλήσουν τις μετοχές τους στη WORLDWIDE ENERGY LIMITED. Στόχος της WORLDWIDE ENERGY LIMITED ήταν η στήριξη των δυο εταιρειών στην ελληνική αγορά ενέργειας και η περαιτέρω δυναμική διείσδυσή τους, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Οι προοπτικές που έβλεπε η Διοίκηση της WORLDWIDE ENERGY LIMITED σχετίζονταν με το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς ένεργειας, μέσω της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων ενέργειας μεταξύ των προαναφερθέντων σταθμών παραγωγής και των ιδιωτών προμηθευτών. Το άνοιγμα αυτό είναι άμεσο και Ευρωπαϊκή Ένωση και Τρόικα έχουν δώσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Ήδη προαναγγέλθηκε η σχετική διαδικασία για την άνοιξη του 2012. Οι εταιρείες EPT και HELLAS POWER είχαν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά λιανικής, και κατ΄επέκταση θα είχαν σημαντικό πλεονέκτημα για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων ή και την αγορά σταθμών από τη ΔΕΗ. Μια τέτοια ενέργεια θα περιόριζε σημαντικά τα κόστη τους και μέσα στα επόμενα χρόνια, ακολουθώντας την ίδια εμπορική επιθετική πολιτική, θα τους έδινε τη δυνατότητα να γιγαντωθούν και να αποκτήσουν σημαντικότατο μερίδιο αγοράς από τη ΔΕΗ. Αυτό είναι εμφανές ότι θα προκαλούσε προβλήματα στο μονοπωλιακό γίγαντα και όπως αναμενόταν θα επιδίωκε με κάθε τρόπο την παύση της επεκτατικής αυτής εμπορικής πολιτικής.

Από εκεί και πέρα μια σειρά από δικαιολογίες και αφορμές χρησιμοποιήθηκαν για να οδηγήσουν την αγορά σε αυτό που είχε προαποφασιστεί: το κλείσιμό της! Τα προσχήματα:

Μη καταβολή χρεών προς το ΔΕΣΜΗΕ: η καταβολή των υποχρεώσεων του Ομίλου, για τις οποία δεν υπήρχε αμφισβήτηση ή δεν εκκρεμεί εκδίκαση καταγγελίας, γινόταν κανονικά. Μόνο για το 2011, και οι δυο εταιρείες έχουν καταβάλλει ήδη στο ΔΕΣΜΗΕ 350 εκατ. Ευρώ. Η αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων του Ομίλου έγινε κατόπιν παράνομης και καταχρηστικής άρνησης του ΔΕΣΜΗΕ να εγγράψει την αποσχιθείσα νέα εταιρεία στο Μητρώο Συμμετεχόντων.

Μη καταβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων: η καταβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων από τις εταιρείες του Ομίλου ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Το συνολικό ποσό που τιμολόγησε η εταιρεία EPT για την α΄δόση του Ειδικού Τέλους ήταν 30 εκατ, από τα οποία έχει ήδη εισπράξει τα 24 εκατ. ευρώ. Το σχετικό ποσό τιμολογήθηκε το Νοέμβριο – Δεκέμβριο στους πελάτες της και η απόδοση του α΄μέρους, ύψους 13 εκατ. ευρώ, έπρεπε να γίνει το Γενάρη, πράγμα το οποίο συνέβη. Τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ θα αποδοθούν μέσα στο Φεβρουάριο 2012, όπως προβλέπεται βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης. Σε ότι αφορά στην εταιρεία HELLAS POWER, η τιμολόγηση της α’ δόσης ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ από τα οποία έχει εισπράξει τα 22 εκατ. Η εταιρεία δεν έχει ακόμα αποδώσει το σχετικό ποσό, καθώς έχει ακόμα δεσμευμένους λογαριασμούς από το Ελληνικό δημόσιο εντελώς καταχρηστικά μετά από καταγγελίες συγκεκριμένου φορέα.

Οι λογαριασμοί στην Ελβετία/ εξωτερικό και η μη ύπαρξη φυσικού προσώπου της WORLDWIDE ENERGY LIMITED: οι λογαριασμοί στην Ελβετία είναι καθόλα νόμιμοι, δεν ανήκουν σε κανένα φυσικό πρόσωπο, αλλά αντίθετα είναι λογαριασμοί της εταιρείας. Για ποιο λόγο λοιπόν απαγορεύεται σε μια εταιρεία να έχει λογαριασμούς στο εξωτερικό; Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως τα διαθέσιμα των εταιρειών ξεπερνούν τα 73 εκατ. ευρώ και επαρκούν για να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά το Τέλος Ακινήτων, τα Δημοτικά Τέλη, καθώς και άλλες υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα και οι δυο εταιρείες έχουν επιπλέον απαιτήσεις 126 εκατ. ευρώ από την αγορά, που αφορούν σε τιμολογημένα ποσά αλλά μη ακόμα εισπραχθέντα.

Η επόμενη ημέρα στην αγορά ενέργειας:

Το ότι τα προσχήματα και οι αφορμές που χρησιμοποιήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι προφανές. Η αγορά έκλεισε και η εικόνα και η φήμη των εταιρειών EPT και HELLAS POWER έχει πληγεί πλέον ανεπανόρθωτα. Η Διοίκηση των δυο εταιρειών θα κινηθεί πλέον δικαστικά και θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της, προκειμένου να προσβάλλει τις συγκεκριμένες Αποφάσεις στα ελληνικά δικαστήρια και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και να δικαιωθεί για τις παρατυπίες και τις παράνομες πρακτικές που συντελέστηκαν. Οι εταιρείες ωστόσο συνεχίζουν τη λειτουργία τους και τα Τμήματα Εξυπηρέτησης Πελατών τους είναι διαθέσιμα προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες στους πελάτες τους για την εξόφληση των λογαριασμών τους που εκκρεμούν καθώς και για τη διαδικασία μεταφορά τους στη ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι οι λογαριασμοί με ημερομηνία έως και 24/1 θα πρέπει να καταβληθούν κανονικά από τους πελάτες των δυο εταιρείων.

Υπάρχουν όμως και κάποια θέματα περαιτέρω, τα οποία αφορούν αυτούς που παρακολουθούν την αγορά και τα οποία θα επιβεβαιώσουν τα όσα οι εταιρείες EPT και HELLAS POWER ισχυρίζονται και τους οποίους η Διοίκηση του Ομίλου καλεί στο μέλλον να αναδείξουν:

-Πόσο άμεσα θα προχωρήσει η ΔΕΗ σε νέα αύξηση τιμών στη λιανική και σε τι ποσοστό; Είναι κατανοητό ότι χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός, οι Αποφάσεις για τα ποσοστά αύξησης των τιμών θα παρθούν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα και θα έχουν έχουν άμεση εφαρμογή, επιβαρύνοντας τους τελικούς καταναλωτές. Ήδη σε ότι αφορά στη Μέση Τάση (ξενοδοχεία, νοσοκομεία, βιομηχανίες, εμπορικά κέντρα, supermarket), το Υ.ΠΕ.Κ.Α. απελευθέρωσε πλήρως τα τιμολόγια της ΔΕΗ και πρακτικά επέτρεψε στη ΔΕΗ να χρεώνει τους πελάτες κατά το δοκούν, χωρίς να υποχρεούται στη δημοσίευση των τιμολογίων τους.

-Τι θα συμβεί μόλις ανακοινωθεί η δυνατότητα αγοράς λιγνιτικών μονάδων ή η δυνατότητα σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων ενέργειας; Ποιοί προμηθευτές θα πρωτοστατήσουν στη συγκεκριμένη προοπτική; Ποιος θα πληρώσει την ζημία των μετόχων από την καταχρηστική απόφαση του κλεισίματος της αγοράς;

-Ποιός θα πληρώσει τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μη άνοιγμα της αγοράς;

-Ποιός θα εξηγήσει στους 250 εργαζόμενους των δύο εταιρειών και άλλους 1.500 συνεργάτες ανά την Ελλάδα γιατί πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται;


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: