Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Η τρόικα δεν φαίνεται να πιέζει καθώς το κύριο βάρος της το ρίχνει στα εργασιακά θέματα,προς πώληση μονάδες από το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου


Ως το τέλος Μαρτίου η απόφαση για τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Η τρόικα δεν φαίνεται να πιέζει καθώς το κύριο βάρος της το ρίχνει στα εργασιακά θέματα

Στο επόμενο δίμηνο, ως το τέλος του Μαρτίου θα κριθεί η τύχη των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων. Εκτός απροόπτου φυσικά, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν αποκλείεται να ανατρέψουν τον σχεδιασμό του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πάντως στην παρούσα φάση, η τρόικα δεν φαίνεται να πιέζει για την τακτοποίηση αυτών των εκκρεμοτήτων, το κύριο βάρος της το ρίχνει στα εργασιακά θέματα.

Οπως είναι γνωστό, η συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη, με την παραχώρηση του 40% σε ιδιώτες. Προβλέπεται συγκεκριμένα η πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων, .οι ανταλλαγές ενέργειας (swaps) και σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος των ανταλλαγών, η πώληση ακόμη δύο «εφεδρικών» μονάδων κι η παραχώρηση σε ιδιώτη του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Με βάση τον ίδιο σχεδιασμό του υπουργείου, προβλέπεται η πώληση δύο μονάδων στο Αμύνταιο, η μία από τις μονάδες του συγκροτήματος της Μεγαλόπολης, καθώς κι η μονάδα της Μελίτης στην Φλώρινα. Η συνολική ισχύς των προς πώληση μονάδων είναι 1230MW, ενώ συνολική ισχύς των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ανέρχεται στα 5288MW. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι προς πώληση τίθεται το 23% των λιγνιτικών μονάδων. Και για το υπόλοιπο ποσοστό της αγοράς λιγνίτη από το οποίο, με βάση τη συμφωνία πρέπει να απαλλαγεί η ΔΕΗ, προβλέπονται ανταλλαγές ενέργειας (swaps) - δηλαδή η ΔΕΗ θα ανταλλάσσει με λογιστικό τρόπο με ιδιώτες ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από λιγνιτικές μονάδες με ρεύμα που παράγεται από άλλες πρώτες ύλες (π.χ. φυσικό αέριο) - όπως κι η εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης. Αλλά στην περίπτωση που αποτύχουν οι ανταλλαγές, τότε θα προστεθούν στις προς πώληση μονάδες κι ακόμη δύο από το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.

Οι προαναφερόμενοι σχεδιασμοί πρόκειται να ενταχθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, η οποία θα γίνει είτε με πώληση ποσοστού της ΔΕΗ (από το 51% το ποσοστό του δημοσίου θα πάει στο 34%) ή με την πώληση ποσοστού των θυγατρικών της εταιρειών στη διανομή και μεταφορά. Σε κάθε περίπτωση και όπως προβλέπονται από τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ, στόχος είναι όλη η αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2012.

Ωστόσο το βέβαιο είναι πως το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη φθηνότερη πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι ο λιγνίτης, τελειώνει. Και το πιο επικρατέστερο σενάριο είναι η δημιουργία ενός «καλαθιού» ή μιας μικρής ΔΕΗ, όπως την ονομάζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, που θα περιλαμβάνει τις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες και ενδεχομένως και κάποιους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Θα παρασχεθεί φθηνή ενέργεια στους ιδιώτες, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα επιταχύνουν τις αποσβέσεις τους στις τεράστιες επενδύσεις που έχουν κάνει στις μονάδες παραγωγής τους.
==================================
Αθήνα 1/2/2012


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ
ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ (ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ)


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ



Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχτεί να πιεστεί ή ακόμα χειρότερα να απειληθεί τεχνίτης που θα αρνηθεί να εκτελέσει εντολή διακοπής ρεύματος (λογαριασμών που περιλαμβάνουν το χαράτσι) σε σπίτια φτωχών και ανέργων συνανθρώπων μας.


Προειδοποιούμε ότι όταν και όπου συμβεί κάτι τέτοιο, η αντίδραση μας θα είναι σκληρή και άμεση.
Σε όσους μας ρωτούν «μα που ξέρετε ποιος είναι ο φτωχός και ποιος όχι», απαντάμε ότι με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας (ύψος λογαριασμού, ιστορικό διακανονισμών) αλλά και με την επαφή μας με τον κόσμο, μπορούμε να ξέρουμε.
Συνάδελφοι,
Κρατάμε γερά
Να μη λυγίσει κανείς μας
Οι φτωχοί και οι άνεργοι συνάνθρωποί μας περιμένουν να σταθούμε δίπλα τους
Συνάδελφοι,
Όποιος και αν είναι αυτός που θα σας πιέσει να εκτελέσετε εντολή διακοπής ενημερώστε αμέσως τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην περιοχή σας ή τηλεφωνήστε στην Ομοσπονδία. Την άλλη ώρα θα είμαστε εκεί.
Συνάνθρωποι, που είσαστε άνεργοι, που «δεν τα βγάζετε πέρα»
α) Πριν σας κόψουν το ρεύμα
Ελάτε σε επαφή με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην περιοχή σας, ελάτε σε επαφή με τους εκπροσώπους κομμάτων, Δήμων και οργανώσεων και ενημερώστε τους έγκαιρα.
Φτιάξτε όλοι μαζί μια ανθρώπινη αλυσίδα κοινωνικής αλληλεγγύης έξω από το σπίτι κάθε φτωχού και ανέργου
β) Αν παρά ταύτα σας κόψουν το ρεύμα
Ειδοποιήστε-ενημερώστε τα στελέχη μας στην πόλη σας, ενημερώστε τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ειδοποιήστε τους κοινωνικούς φορείς
Σε όσους ρωτάνε «μέχρι που θα πάει ο αγώνας» μας, απαντάμε «ως το τέλος».
Και το τέλος είναι να αποσυνδεθεί η πληρωμή του χαρατσιού από την διακοπή του ρεύματος.
Το τέλος είναι να φύγει το χαράτσι από τους λογαριασμούς γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας.
Συνάδελφοι, Φίλοι καταναλωτές
Η νίκη δεν είναι μακριά.
Ο υπουργός Οικονομικών ανήσυχος απ΄ το γεγονός ότι οι λογαριασμοί για τους οποίους έχει λήξει το 80ημερο ξεπερνούν τις 500.000 (και συνεχώς αυξάνονται) ετοιμάζει τροπολογία για να αυξήσει, να επιμηκύνει το όριο (που μετά από αυτό βγαίνει η εντολή διακοπής) και να το πάει στις 120 ημέρες!
Φοβούνται, τρέμουν γιατί τώρα έρχονται αντιμέτωποι με το νόμο έκτρωμα που ψήφισαν.
Όμως πρέπει να καταλάβουν ότι με το να μεταθέτουν το χρονικό όριο για την έκδοση εντολών διακοπής, τίποτα δεν θα αλλάξει.
Εκείνο το οποίο σίγουρα θα γίνει είναι να καταστραφεί η ΔΕΗ της οποίας ο ρόλος δεν είναι να είναι φοροεισπράκτορας και εκβιαστής του Ελληνικού λαού.
Για αυτό για μια ακόμα φορά καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να αντιληφθεί τι ακριβώς έχει κάνει και να απαλλάξει τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές από το χαράτσι και τον εκβιασμό που τους ασκείται.



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


==================================
Τις επόμενες ημέρες στην εισαγγελέα οι ύποπτοι για τους παρόχους ρεύματος


Του Παναγιώτη Στάθη


Τις επόμενες ημέρες θα δώσουν εξηγήσεις στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου οι 18 ύποπτοι στην υπόθεση των εταιρειών-παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος που σύμφωνα με πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος αντί να αποδίδουν στη ΔΕΗ το τίμημα που εισέπρατταν, το κατέθεταν σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Οι εμπλεκόμενοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία ενώ η εισαγγελέας θα εξετάσει και επιπλέον μάρτυρες που πρότειναν οι κληθέντες ως ύποπτοι. Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν απιστία, υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ανάμεσά στα πρόσωπα που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη είναι και μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που έδωσαν την άδεια στις συγκεκριμένες εταιρείες χωρίς να πληρούν της προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ.

Η έρευνα της υπόθεσης αυτής ξεκίνησε με εντολή που έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράϊκου μετά το πόρισμα της Αρχής που κάνει λόγο για 120 εκατομμύρια ευρώ τα οποία εξαφανίστηκαν.

Με αφορμή τις διαπιστώσεις αυτές που καταγράφονται στο πόρισμα από τον επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΣΜΗΕ-ΡΑΕ με τις εταιρίες Hellas Power και Energa, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου ανέλαβε την έρευνα.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, οι εταιρίες αυτές εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντί να το αποδίδουν στη ΔΕΗ τα χρήματα κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Το συνολικό ποσό εμφανίζεται να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ και ήδη η αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα.

Πριν από σχεδόν έναν μήνα πάντως έγινε προσπάθεια οι συγκεκριμένες εταιρίες να μεταβιβαστούν σε αραβο-ρωσικό fund.



Πηγή:www.capital.gr
=====================================
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ –ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ- Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ Ε.Δ

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ


Μετά από έξι ώρες ακροαματικής διαδικασίας και με τα δεδομένα να στοιχειοθετούν ένα αρκετά αισιόδοξο σενάριο σχετικά με την τελική απόφαση, ολοκληρώθηκε η προσφυγή της ΔΕΗ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά των αποφάσεων του Μάρτη του έτους 2008 και του Αυγούστου του 2009.
Τόσο από πλευράς ΔΕΗ όσο και από πλευράς της Ελληνικής Δημοκρατίας δόθηκε μία δυνατή δικαστική μάχη με άκρως εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση που στην παρούσα φάση και με δεδομένο ότι η απόφαση για την εν λόγω διαδικασία αναμενόταν από τα μέσα Δεκεμβρίου, (αλλά μετατέθηκε χρονικά εξαιτίας της υπουργοποίησης του Έντζο Μιλανέζι που υπήρξε ο εισηγητής στην αρχική ακροαματική διαδικασία) μπορούν να δημιουργούν ένα θετικό κλίμα γύρω από την έκβαση της υπόθεσης με την ανακοίνωση της τελικής απόφασης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά είναι απολύτως αντιληπτό ότι δε θα υπήρχε καν ζήτημα εάν δεν εκκρεμούσε από το 2006 και είχε ως σήμερα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης και εάν η πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη δεν είχε «αναθεωρήσει» την ενεργειακή πολιτική της χώρας αποστέλλοντας επιστολή στην Κομισιόν με την οποία ενημέρωνε ότι πέραν του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης δεν προβλέπεται η παραχώρηση άλλων λιγνιτικών κοιτασμάτων.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με την παράστασή του στην διαδικασία κατάφερε να βάλει το δικό του λίθο προκειμένου να προκύψει ένα δυνατό αποτέλεσμα καθώς είχε αδιάλειπτη ενημέρωση επί σειράς σχετικών θεμάτων και συνεργάστηκε με τη νομική ομάδα της ΔΕΗ ώστε να υπάρξει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, τόσο σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσο και από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα της άρσης των δυσκολιών πρόσβασης τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα, έδωσε τι δική του μάχη με όποιο τρόπο μπορούσε για ένα θέμα κυρίαρχο και με πολλαπλές προεκτάσεις στους εργαζόμενους, την επιχείρηση και την ίδια την προοπτική του Ενεργειακού Λεκανοπεδίου.

=================================
ΔΕΗ: Πάνω από 500.000 όσοι δεν έχουν πληρώσει «χαράτσι»
Ξεπερνούν τους 500.000 οι καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος ακινήτων.
Ξεπερνούν τους 500.000 οι καταναλωτές που δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος ακινήτων.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πρόκειται για λογαριασμούς οι οποίοι έληξαν μετά και την προθεσμία των 80 ημερών, ενώ η Ομοσπονδία των Εργαζομένων της επιχείρησης υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ετοιμάζει τροπολογία, λόγω αυτής της κατάστασης, με την οποία θα επιμηκύνει το χρονικό όριο στις 120 μέρες.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος καλεί τους τεχνικούς της επιχείρησης να μην ενδώσουν σε πιέσεις των προϊσταμένων τους για διακοπές ηλεκτροδότησης σε "φτωχούς και άνεργους".
Επιπλέον καλεί τους καταναλωτές που θα έλθουν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο αποκοπής της παροχής τους να ειδοποιήσουν αμέσως τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Χρ. Κολώνας

=============================
Καταγγελίες για καναλάρχη και για την Δ.ΑΝ.Π.Ο

- Σοβαρές καταγγελίες μας κάνουν πολλοί συνάδελφοι από μεγάλη πληθυσμιακά για την παρέμβαση που δέχτηκαν ώστε να μην κόψουν το ρεύμα σε καναλάρχη που χρωστά στη ΔΕΗ πάνω από 160 χιλιάδες ευρώ. Έχει γνώση διοίκηση για αυτή την εξέλιξη ή έχει βάλει και η ίδια το χεράκι της σε αυτό το γεγονός την ώρα που σε χωριουδάκι στις Σέρρες έκοψαν το ρεύμα οι εργολάβοι ύστερα από την απαράδεκτη εντολή που πήραν από τον εκεί τοπικό Διευθυντή.

- Σε χρόνο ρεκόρ - μας καταγγέλλουν συνάδελφοι από τις κεντρικές υπηρεσίες - εξαφανίστηκαν χρήσιμα υλικά από το γραφείο του απελθόντα Γενικού Διευθυντή Ανθρωπίνων Πόρων κ. Τριαναταφύλλη αφού ψυγεία, υπολογιστές, έγγραφα μεταφέρθηκαν από τις ιδιαίτερες του πρώην Διευθυντή μιας και πήραν μαζί τους όλο τον εξοπλισμό του γραφείου.
Άραγε με ποιους αριθμούς παγίων θα βρεθούν τα υλικά αυτά σε άλλες Διευθύνσεις;
http://deinews.blogspot.com/2012/02/blog-post_7447.html

=============================
Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης εργαζομένων ΑΔΜΗΕ
http://assedei.blogspot.com/2012/02/blog-post.html
=============================
Φλώρα Παπαδέδε

Οι «ελληνικές» κυβερνήσεις της τρόικας -τόσο οι πολιτικές, όσο και η πρόσφατη του τραπεζίτη- για ένα πράγμα δεν μπορούν να κατηγορηθούν: για έλλειψη φαντασίας. Η καθημερινή επινόηση και νέων χαρατσιών σε ό,τι κινείται κι αναπνέει, το αποδεικνύει περίτρανα. Τώρα εισέρχονται με αξιώσεις και σε ένα νέο πεδίο, αυτό της επιστημονικής φαντασίας. Και συγκεκριμένα, της «Ηλιακής Αποπληρωμής» του χρέους της ελληνικής οικονομίας! Μιλάμε φυσικά για το πολυθρύλητο Project Helios. Το τρία σε ένα «πράσινο τονωτικό» της ανάπτυξης, που θα φέρει και ξένες επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης και έσοδα στο δημόσιο.

=============================
«Η Ελλάδα δεν είναι αποικία. Είναι έθνος με ψυχή, περηφάνεια και ιστορία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: