Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

καθώς από το 2001 η ΔΕΗ λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία με ιδιωτικοοικονομικά κρι­τήρια και συνεπώς δεν εμπίπτει στην αρμοδιότη­τα του Γενικού Λογιστηρ


θέλουν ψαλίδι σε όλες τις συντάξεις

Ολική επαναφορά στο Aσφαλιστικό κάνει η τρόικα, που ανοίγει εκ νέου το θέμα ζητώντας μέτρα-σοκ σε κύρια και επικουρική ασφάλιση καθώς και στο εφάπαξ.
Ολική επαναφορά στο Aσφαλιστικό κάνει η τρόικα, που ανοίγει εκ νέου το θέμα ζητώντας μέτρα-σοκ σε κύρια και επικουρική ασφάλιση καθώς και στο εφάπαξ. Ενδεικτικό της δριμύτητας με την οποία τέθηκε το θέμα είναι πως οι δανειστές επανέφεραν το σκληρότερο σενάριο για τις επικουρικές συντάξεις, που προβλέπει άμεση σύνδεση εισφορών και παροχών, με αποτέλεσμα η μείωση, κατά μέσο όρο, να αγγίζει το 35%.
Η τρόικα όχι μόνο επιμένει στο θέμα των εργασιακών αλλά ζητά μέτρα εδώ και τώρα και στο Aσφαλιστικό για να καλυφθούν οι απώλειες των Tαμείων από τη μείωση των μισθών (που η ίδια έχει ζητήσει). Οι απώλειες αυτές με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις θα φτάσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μiα κρίσιμη χρονικά συγκυρία και ενώ τα Tαμεία δίνουν ήδη μάχη με τα ελλείμματα.
Νέος κύκλος μεταρρύθμισης
Ουσιαστικά η κατακόρυφη μείωση των μισθών που ζητούν οι δανειστές θα «συμπαρασύρει» και τις κύριες συντάξεις. Δηλαδή θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου θέμα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με έμφαση στην περικοπή των υψηλών συντάξεων (π.χ. επιβολή αυστηρότερου πλαφόν) και στον περιορισμό της πρόωρης εξόδου. Παράλληλα, οι δανειστές επανήλθαν με σκληρότερες προτάσεις στο θέμα των επικουρικών ταμείων, παρά το ότι είχε υπάρξει συμφωνία στο αρχικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Η τρόικα ζητά τώρα ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ώστε το καταβαλλόμενο ποσό να είναι σε άμεση συνάρτηση με το ύψος των εισφορών.
Και θέμα εφάπαξ
Τέλος, ενδεικτικό των ασφυκτικών πιέσεων είναι πως οι εκπρόσωποι των δανειστών άνοιξαν και θέμα εφάπαξ παροχών, παρά το ότι υπήρχε μια κατ’ αρχάς συμφωνία για «μετάθεση» των μέτρων (ώστε να κλείσουν τα άλλα θέματα). Δηλαδή, ζήτησαν άμεσα μέτρα και για τα εφάπαξ, με περικοπή των βοηθημάτων σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο» (κάτι που αφορά κυρίως τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα).

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο υπήρξαν περικοπές στο εφάπαξ σε τρία Ταμεία -του Δημοσίου, της ΔΕΗ και της Εμπορικής- ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό δεν ήταν αρκετό για να κλείσει, έστω και προσωρινά, το θέμα.
Η «λυπητερή»
Μισό μηνιάτικο θα παίρνουν οι εργαζόμενοι
Mισό μισθό θα παίρνουν κάθε μήνα οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που υιοθετηθεί όλο το πακέτο μέτρων της τρόικας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι μισθοί έπεσαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 14% και αναμένεται νέα μείωση κατά 7,69% τη φετινή χρονιά (εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας).
Την ίδια στιγμή, τυχόν κατάργηση 13ου και 14ου μισθού θα μείωνε τους μισθούς κατά 15%, ενώ άλλο ένα 10% θα χαθεί σε περίπτωση μείωσης του κατώτατου μισθού. Ενδεικτικό του «τσουνάμι» μειώσεων που είναι σε εξέλιξη στον ιδιωτικό τομέα είναι το ότι στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης το διάστημα 2010-2011 το συνολικό κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 32,5%. Μέχρι τώρα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν κάνει φτερά από τις τσέπες των μισθωτών. Οι εξελίξεις στο «μέτωπο» των μισθών απειλούν να… τινάξουν στον αέρα και τα ασφαλιστικά ταμεία, που βλέπουν τα έσοδά τους σε ελεύθερη πτώση.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, η ύφεση έχει επηρεάσει τα έσοδα των Ταμείων κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος. Αναμένεται την ίδια στιγμή αύξηση των συνταξιούχων για τα επόμενα πέντε χρόνια, οπότε θα φτάσουν στους 60.000 με 70.000 ανά έτος. Ενδεικτικό της στενής «σχέσης» μισθών και συντάξεων είναι πως τυχόν κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας θα στοίχιζε στο ασφαλιστικό σύστημα τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα… επιτάχυνε ουσιαστικά τη λήψη και νέων μέτρων στο «μέτωπο» των συντάξεων.
Στο 35% η μείωση στις επικουρικές
Μέτρα-«φωτιά» για τις επικουρικές συντάξεις απαιτεί η τρόικα, που ζητά την υιοθέτηση του σκληρότερου σεναρίου. Στόχος είναι η μείωση στις καταβαλλόμενες συντάξεις να φτάσει, κατά μέσο όρο, το 35% όταν με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας δεν θα ξεπερνούσε το 15% (μεσοσταθμικά πάντα). Σημειώνεται πως με βάση την πρόταση του υπουργείου Εργασίας θα ενοποιηθούν τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία μισθωτών. Το σχέδιο -που έχει εγκριθεί και από την τρόικα- προβλέπει ένα Tαμείο «γίγαντα» για 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, τις δύο τελευταίες ημέρες υπήρξε νέα εμπλοκή στο ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Το υπουργείο Εργασίας προτείνει το ποσοστό αναπλήρωσης να κυμαίνεται από 20% έως 45% ανάλογα με τη βιωσιμότητα του κάθε φορέα, ενώ είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν για να μη θιγούν οι χαμηλές συντάξεις.
Τώρα η τρόικα επανέρχεται στο θέμα και ζητά άμεση σύνδεση των εισφορών με τις παροχές, κάτι που θα οδηγήσει τις επικουρικές συντάξεις σε… ελεύθερη πτώση.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ



===========================================
ΡΑΕ: Αδιαφανές το πλαίσιο για τις συνδέσεις των φωτοβολταϊκών
NAFTEMPORIKI.GR


Πρόστιμο 115.000 ευρώ επέβαλε στη ΔΕΗ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επικαλούμενη μη τήρηση των κανόνων διαφάνειας αναφορικά με τις συνδέσεις φωτοβολταϊκών μονάδων.

Η ΡΑΕ ταυτόχρονα, δίνει στη ΔΕΗ προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να δημοσιοποιεί μέσω του ιστότοπού της τα αιτήματα επενδυτών ΑΠΕ για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης και να αναρτήσει τις τεχνικές προδιαγραφές σύνδεσης παραγωγών στα δίκτυα διανομής, όπως και τον οδηγό για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών στο δίκτυο.

Δύο διαδικασίες

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις δύο διαδικασίες στις οποίες η μη εφαρμογή του νόμου από τη ΔΕΗ, με την ιδιότητά της ως διαχειριστή του δικτύου, αφήνει περιθώρια για κάθε είδους καταχρηστικές πρακτικές, κυρίως, ως προς το θέμα των προδιαγραφών για τις συνδέσεις.

Κατά νόμο, επιβάλλεται η ανάρτηση στον ιστότοπο της ΔΕΗ ως διαχειριστή δικτύου, των τεχνικών προδιαγραφών σύνδεσης παραγωγών στα δίκτυα διανομής και του οδηγού για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών σταθμών. Παρά ταύτα, έως τώρα, η σχετική πρόβλεψη δεν έχει ικανοποιηθεί, αν και η ΡΑΕ έχει επανειλημμένα ειδοποιήσει τη ΔΕΗ με επιστολές της.

Η εξέταση των παραβάσεων της ΔΕΗ, ως διαχειρίστριας του δικτύου, έγινε έπειτα από καταγγελία της εταιρείας «Enfinity Hellas» και θυγατρικών της. Η καταγγελία αφορούσε συγκεκριμένα τα εξής:

1. Μη δημοσιοποίηση από τους διαχειριστές πληροφοριών σχετικά με τις αιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ που υποβάλλονται προς αυτούς.

2. Μη παροχή ενημέρωσης σχετικά με την εξέλιξη των αιτημάτων σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ (π.χ. ότι υποβλήθηκε προσφορά σύνδεσης).

3. Καθυστερήσεις από τους διαχειριστές σε ό,τι αφορά την έκδοση προσφοράς σύνδεσης με σχέση με τα όσα ορίζονται στον ν. 3851/2010 (Αρθρο 21).

4. Χαρακτηρισμός (προφορικά), από εκπροσώπους του διαχειριστή δικτύου, περιοχών του διασυνδεδεμένου δικτύου διανομής ως κορεσμένων χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση της ΡΑΕ.

5. Εκδοση εξ αρχής δεσμευτικών προσφορών σύνδεσης (αντί για μη δεσμευτικές).

6. Μη παροχή στοιχείων σχετικά με την κατάσταση του τοπικού δικτύου.

7. Μη παροχή πληροφοριών σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ.

Το σκεπτικό

Στο σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι, σύμφωνα με το Ν. 3851/2010, ο αρμόδιος διαχειριστής υποχρεούται, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, να προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες για τη σύνδεση των μονάδων ΑΠΕ στο δίκτυο, εκτός αν συντρέχουν τεκμηριωμένοι τεχνικοί λόγοι, που δικαιολογούν την άρνηση της σύνδεσης, ή υφίσταται κορεσμός των δικτύων που διαπιστώνεται με τη διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος. Κατά τη διαδικασία αυτή, τηρείται σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων που υποβάλλονται, οι οποίες δημοσιοποιούνται με ευθύνη του αρμόδιου διαχειριστή στο διαδικτυακό του τόπο.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η ΔΕΗ, ως διαχειριστής του δικτύου, δεν έχει ανταποκριθεί στη δημοσιοποίηση της σειράς προτεραιότητας των αιτήσεων σύνδεσης με το δίκτυο, εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με την απαίτηση του νόμου για ανά δίμηνο δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με σύνδεση σταθμών ΑΠΕ, ενώ δεν έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της τις τεχνικές προδιαγραφές σύνδεσης παραγωγών στα δίκτυα διανομής και τον οδηγό για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών σταθμών.

Μη συμμόρφωση

Ακόμη, δεν συμμορφώθηκε με την υποχρέωσή της για τη δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με τα αιτήματα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης, σύμφωνα με το Νόμο 3851/2010.

Μάλιστα, η ΡΑΕ λαμβάνει υπόψη της ότι η συγκεκριμένη παράβαση μπορεί να οδηγεί σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των φωτοβολταϊκών.

Κατόπιν τούτου, επέβαλε στη ΔΕΗ πρόστιμο 100.000 ευρώ για τη μη συμμόρφωσή της με την υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων σχετικά με τα αιτήματα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης, και πρόστιμο 15.000 ευρώ για τη μη εμπρόθεσμη και έγγραφη παροχή εξηγήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα κορεσμένα δίκτυα, τις καθυστερήσεις στην έκδοση προσφοράς σύνδεσης κ.λπ.

Αισιοδοξία

Αισιοδοξία επικρατεί στη ΔΕΗ, μετά την εκδίκαση, στο Λουξεμβούργο, της υπόθεσης για τους λιγνίτες. Η συνεδρίαση στην έδρα του δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, αφορούσε στην υπόθεση ΔΕΗ κατά της Επιτροπής, με την οποία η ελληνική επιχείρηση στρέφεται εναντίον των δύο καταδικαστικών αποφάσεων για τους λιγνίτες το Μάρτιο του 2008 και τον Αύγουστο του 2009.

Παρέμβαση υπέρ της Επιτροπής, στο μεταξύ, πραγματοποίησε η εταιρεία Elpedison, και η πλευρά της επιτροπής στο σκεπτικό που ανέπτυξε ενώπιον του δικαστηρίου επανέλαβε την επιχειρηματολογία περί δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας στην αγορά.
=================================
Έλα ψυχή μου δώσε... ρεύμα


Αναστάτωση έχουν φέρει στους εργαζό­μενους της ΔΕΗ οι προθέσεις της κυβέρ­νησης να φορολογήσει τις παροχές που τους προσφέρονται με τη μορφή του μειωμένου τιμολογίου κατανάλωσης ρεύματος.
Την ίδια στιγμή ο γενικός επιθεωρητής Δημό­σιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, αφού ζητά να φορολογηθούν οι παροχές προς τους 23.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ ως τεκμαρτό εισόδημα, κάνει λόγο για κομπίνες από την πλευρά κάποιων υπαλλήλων της ΔΕΗ, οι οποίοι προσφέρουν το προνομιούχο ρολόι τους προκειμένου να παρέχεται φθηνό ρεύμα και σε άλλους πολίτες και επιχειρήσεις που δεν έχουν βέβαια αυτό το δικαίωμα.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Λ. Ρακιντζής, έπειτα από καταγγελίες που του έχουν γίνει, θα ζητήσει από τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε ενδελεχείς ελέγχους στα ρολόγια - μετρητές που έχουν οι υπάλληλοί της προκειμένου να δι­απιστωθεί αν αληθεύουν τα όσα υποστηρίζουν κάποιοι. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει, σε κάποιες περιπτώσεις υπάλληλοι της ΔΕΗ έχουν φτάσει σε σημείο να τροφοδοτούν με φθηνό ρεύμα ακόμη και μικρό ξενοδοχείο σε τουριστική περιοχή της χώρας. Στο ενδεχόμε­νο που οι έλεγχοι αποδείξουν ότι οι καταγγελί­ες είναι βάσιμες, τότε είναι σίγουρο ότι θα διω­χθούν ποινικά τόσο ο υπάλληλος της ΔΕΗ όσο και ο αποδέκτης του φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον δεν αποκλείεται με βάση τις μετρήσεις κατανάλωσης ρεύματος που έχουν γίνει να ζητη­θεί και οικονομική αποζημίωση από την πλευρά της ΔΕΗ.

Παροχές τέλος…

Προς το παρόν η «μάχη» αυτή τη στιγμή γίνεται για το αν πρέπει ή όχι να φορολογηθεί η παροχή του φθηνού ρεύματος προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ. Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών με έγγραφό του στις 22 Σεπτεμβρίου ζητά από το Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους να γνωμοδοτήσει επί του θέματος, καθώς στο παρελθόν οι απόψεις των επίσημων κρατικών οργάνων διίστανται.

Πιο αναλυτικά, το 1983 η Νομική Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών είχε αποφασίσει ότι η δωρεάν παροχή ορισμένης ποσότητας ηλε­κτρικής ενέργειας που χορηγείται από τη ΔΕΗ στο προσωπικό της αποτελεί αμοιβή σε είδος που μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα και κατά συ­νέπεια είναι εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες το οποίο υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.

Ωστόσο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έκρινε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόσθε­τη αμοιβή αυτή που δίνεται ως αντάλλαγμα της εργασιακής σχέσης, καθόσον οι παροχές αυτές αποτελούν ελευθεριότητα της επιχείρησης και κατά συνέπεια δεν είναι εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Με βάση λοιπόν αυτό το σκεπτικό η όλη υπόθεση «πάγωσε». Τώρα, στην εποχή της κρίσης, το θέμα των παροχών προς τους υπαλλή­λους των ΔΕΚΟ «άνοιξε» εκ νέου λόγω των με­γάλων ζημιών που έχουν καταγράψει. Επιπλέον εξετάζεται και ενδεχόμενο να καταργηθούν τε­λείως αυτού του είδους οι παροχές, όπως συμ­βαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Στην όλη υπόθεση έχει παρέμβει και ο Ρακιντζής, ο οποίος με επιστολή του προς το υπουρ­γείο Οικονομικών αναφέρει ότι η γνωμοδότηση του 1983 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν ισχύει καθώς από το 2001 η ΔΕΗ λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία με ιδιωτικοοικονομικά κρι­τήρια και συνεπώς δεν εμπίπτει στην αρμοδιότη­τα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα και με το γε­γονός ότι πλέον δεν υπάρχει δωρεάν παροχή ρεύματος αλλά με μειωμένη τιμή, το υπουργείο Οικονομικών ρωτά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτος αν το μέτρο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ει­σόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Η γνωμοδότη­ση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναμέ­νεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και όπως φαίνεται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αν δεν χάσουν οριστικά τα προνόμια που έχουν, λόγω κρίσης, τότε μάλλον θα φορολογηθούν γι’ αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ “Π”
===================================

http://www.vradyni.gr/pdf/040212.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: