Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Είναι βέβαιο και ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και ευθύνες

Ζητούν τα νερά... προίκα


«Χωρίς νερά, δεν παίρνει κανείς λιγνίτες». Αυτή η φράση, που μοιάζει και με… σύνθημα, ακούγεται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα από στελέχη (εγχώριων και αλλοδαπών) ενεργειακών επιχειρήσεων.
Στην ουσία, η άποψη αυτή αποτυπώνει την επιθυμία των ισχυρών ιδιωτικών ομίλων που ενδιαφέρονται για τα πάγια της ΔΕΗ και θα δώσουν μάχες για την απόκτησή τους. Ακριβώς το ίδιο περιγράφει και η σχετική πρόταση που απέστειλε η Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εδώ και αρκετούς μήνες εξέταζε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τους τρόπους για το «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρισμού σε ιδιώτες.
Όλες αυτές οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν μέχρι κεραίας τις πληροφορίες που δημοσίευσε το «Π» πριν από αρκετούς μήνες και αφορούσαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών για την απόκτηση μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, με αντάλλαγμα να δείξουν ενδιαφέρον και για ορισμένες λιγνιτικές μονάδες.

Ντιρεκτίβα
Το σχετικό κείμενο των υπηρεσιών της Κομισιόν βρίσκεται για διαβούλευση στα χέρια των ενδιαφερομένων και περί τα μέσα Φεβρουαρίου θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να υπάρξει η οριστική ντιρεκτίβα, με βάση την οποία (εάν κι εφόσον δεν προκύψει κάτι άλλο) η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πουλήσει μονάδες, για να μειώσει τα δικά της μερίδια αγοράς και να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες.
Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν μελετήσει το κείμενο, οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει κανένα ενδιαφέρον εάν βγουν στο… σφυρί μόνο «βρόμικες» μονάδες, που καίνε λιγνίτη. Γι’ αυτό και προτείνουν η πώληση των μονάδων (Αμυνταίου, Μεγαλόπολης και Φλώρινας) να γίνει με… δωράκια! Κι αυτά τα δωράκι θα είναι οι πολυτιμότερες μονάδες του ελληνικού συστήματος, τα υδροηλεκτρικά!
Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΗ θα παραχωρούσε κομμάτια της αγοράς σε ιδιώτες, το «Π» είχε καταγράψει στο ρεπορτάζ του πως οι ιδιώτες δεν ενδιαφέρονται για τους λιγνιτικούς σταθμούς, που θα επιβαρύνονται και με δικαιώματα ρύπων. Ο πραγματικός τους στόχος είναι οι «καθαρές» υδροηλεκτρικές μονάδες, που έχουν καλύτερη απόδοση, ενώ σε περιόδους με άφθονα νερά, το κόστος παραγωγής κατεβαίνει σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα. Άλλωστε, με μία κατάλληλη προετοιμασία και με τους κατάλληλους «συμμάχους» στις Βρυξέλλες, οι συγκεκριμένες μονάδες μπορεί να υπολογιστούν και ως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχουν προνομιακή μεταχείριση ή ακόμη και να πάρουν επιδοτήσεις…
Να, λοιπόν, που η ίδια η Κομισιόν και οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα καταγράψαμε πριν από πολλούς μήνες, και τώρα οι τροϊκανοί μαζί με τους πιστούς υπηρέτες του μνημονίου και της πολιτικής που εξοντώνει τους Έλληνες, έρχονται να υλοποιήσουν ακριβώς αυτά που θέλουν οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι, εκείνοι που θα βγάλουν τα μαχαίρια για να διεκδικήσουν τη ΔΕΗ.

Το ωραίο είναι πως οι δήθεν αμερόληπτοι και δήθεν αντικειμενικοί εκπρόσωποι της Κομισιόν καταγράφουν χωρίς ντροπή και χωρίς να το κρύβουν τα αιτήματα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, απορρίπτοντας παράλληλα όλες εκείνες τις προτάσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των τελευταίων. Ακριβώς αυτό συνέβη με την πρόταση που είχε διαμορφώσει η τότε υπουργός Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη για ανταλλαγή ενέργειας (swaps), με στόχο να μη βγουν στο σφυρί μονάδες της ΔΕΗ.

Από τότε πέρασε πολύς καιρός και, όπως όλα δείχνουν, κάποιοι (βλέπε Βρυξέλλες) καθυστέρησαν επίτηδες την υπόθεση, ούτως ώστε η πίεση προς την Αθήνα να είναι μεγαλύτερη, όσο βαθαίνει η κρίση κι όσο η χώρα απαξιώνεται όλο και περισσότερο. Τώρα, πλέον, οι εκπρόσωποι των μεγάλων ξένων ομίλων μπορούν πιο άνετα – και κυρίως φθηνότερα – να διεκδικήσουν τα φιλέτα του ελληνικού ενεργειακού συστήματος, σε τιμές που ούτε θα μπορούσαν να τις φανταστούν άλλες εποχές.

Το «καλάθι»

Επιπλέον, οι ίδιοι θα επιλέξουν ποιες μονάδες τους συμφέρει να αποκτήσουν και ποιες όχι, με έναν απλούστατο τρόπο: Οι δικοί τους άνθρωποι στην Κομισιόν και την τρόικα θα διαμορφώσουν το «καλάθι» των μονάδων που θα βγει στον διαγωνισμό, αποφεύγοντας τους αντιπαραγωγικούς σταθμούς και τις «γερασμένες» εγκαταστάσεις…

Με άλλα λόγια, οι «φίλοι» μας οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη στρώσει το τραπέζι κι έχουν παραγγείλει τα εδέσματα, περιμένοντας το σερβίρισμα.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στον χώρο του ηλεκτρισμού, τα Ελληνικά Πετρέλαια, με μεγαλομέτοχο τον όμιλο Λάτση (σχεδόν 41%) και με συνεταίρο το ελληνικό Δημόσιο (σχεδόν 35,5%), οδηγούνται στο «σφαγείο» των αποκρατικοποιήσεων με τη συναίνεση και των δύο πλευρών.

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, το Δημόσιο μεταβίβασε περίπου 25,6 εκατ. μετοχές (αντιστοιχεί στο 8,38% του μετοχικού κεφαλαίου) των ΕΛ.ΠΕ. στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, τον φορέα που θα κάνει τις αποκρατικοποιήσεις. Από εκείνη τη στιγμή κι ενώ η μετοχή βρισκόταν πάνω από τα 6,20 ευρώ, η τιμή της άρχισε να διολισθαίνει και τη Δευτέρα βρισκόταν στα 5,73 ευρώ, πολύ κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων. Το ενδιαφέρον είναι πως με αυτές τις τιμές το Δημόσιο θα εισπράξει περίπου 146,7 εκατ. ευρώ (ποσό μηδαμινό σε σύγκριση με το δυσθεώρητο χρέος), ενώ εάν πουλούσε στην υψηλότερη τιμή του έτους (7,84 ευρώ), θα έβαζε στα ταμεία περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Και πάλι, όμως, το ποσό είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με την πραγματική αξία του ομίλου, που έχει σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης του 1,5 δισ. Ευρώ, από τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, με πρωτοβουλία του Λάτση, τα Ελληνικά Πετρέλαια συμφώνησαν να πουλήσουν μαζί με το Δημόσιο τη συμμετοχή τους στη ΔΕΠΑ, απόφαση που επικυρώθηκε και σε έκτακτη γενική συνέλευση.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ., καθώς φαίνεται πως ο Λάτσης συμφωνεί με το Δημόσιο να μεταβιβάσουν ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά τους στοιχεία. Ωστόσο, η περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., με την αναζήτηση νέου επενδυτή, θα μπορούσε να γίνει με πολύ υψηλότερο τίμημα, εάν διατηρούσε το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ, ως ένα ακόμη περιουσιακό στοιχείο.

Αντίθετα, οι δύο μεγαλομέτοχοι αποφάσισαν να πουλήσουν μαζί τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση αερίου, μία κίνηση που ενδέχεται να αποφέρει λιγότερα χρήματα, απ’ ό,τι εάν κρατούσαν τη συμμετοχή τους και την αποτιμούσαν στην αξία των ΕΛ.ΠΕ.

Περίεργα πράγματα! Ή μήπως αυτό ζήτησαν οι μελλοντικοί μέτοχοι; Απαντήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα…
============================
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Με αφορμή δημοσιεύματα που βλέπουν και πάλι το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πώληση μονάδων, εστιάζοντας σε σχετικό έγγραφο της Κομισιόν που θέλει οι διαγωνισμοί για την πώληση των μονάδων να έχουν ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα ενός έτους από την οριστική απόφαση της Επιτροπής, ενώ η υπογραφή των συμβάσεων και η μεταβίβαση θα έχει συντελεστεί μέσα στους προσεχείς 15 μήνες ήτοι έως το καλοκαίρι του 2013, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει να παρατηρήσει τα ακόλουθα:
Είναι γνωστό ότι η κυρία ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ απολύτως αυθαίρετα, κάτω από τις επιταγές ιδιωτικών συμφερόντων, άλλαξε την ενεργειακή πολιτική της χώρας για το θέμα των λιγνιτών αποστέλλοντας –όταν ήταν υπουργός ΠΕΚΑ- επιστολή στην Κομισιόν με την όποια διαβεβαίωνε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα ανοίξει νέα Ορυχεία πλην αυτό της Βεύης και ότι για να υπάρξει ανταγωνισμός θα δοθεί, με ανταλλαγή, λιγνιτική ισχύ σε αεριτζήδες ανταγωνιστές.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο πρώην υπουργός οικονομικών και νυν υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου απολύτως αυθαίρετα –και αυτός- κάτω από τις επιταγές των δανειστών και της τρόικας υπέγραψε αυτοβούλως ένα μνημόνιο που σήμανε την αντίστροφή μέτρηση στην ανάπτυξη, στην πρόοδο, στον εκσυγχρονισμό, στην αξιοπρέπεια, στην επιβίωση. Ένα μνημόνιο που γύρισε τη χώρα δεκαετίες πίσω οδηγώντας τους πολίτες στα άκρα της εξαθλίωσης, της ανέχειας, της απόγνωσης.
Παράλληλα, δεν είναι σε καμία περίπτωση κρυφό ή άγνωστο το γεγονός ότι πάρα πολλοί βουλευτές και υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος ψήφισαν, συναίνεσαν, συνυπέγραψαν, την υποδούλωση της χώρας, χωρίς ΚΑΝ να διαβάσουν (όπως εκ των υστέρων αδιάντροπα δηλώνουν) την δανειακή σύμβαση (μνημόνιο) ζητώντας τώρα συγχωροχάρτι.
Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, τους τελευταίους οκτώ μήνες ο κύριος ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ έχει επικεντρωθεί και προσπαθεί απεγνωσμένα να πουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες παραβλέποντας και αδιαφορώντας για το ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -στο οποίο έχει προσφύγει η ΔΕΗ- δεν έχει ακόμα εκδώσει την απόφαση για τις υποχρεώσεις της, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να μειώσει/υποβαθμίσει με την πρωτοφανή και καθόλα ανορθόδοξη πολιτική του την μετοχή της ΔΕΗ ΑΕ από 37 € σε 3,24 €. Εύγε κ. Υπουργέ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι συγκυβερνώντες του θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, Η ΓΕΝΟΠ, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση καθώς και οι φορείς της τοπικής κοινωνίας γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τις προθέσεις του. Είναι σε θέση να γνωρίζουν επακριβώς τις βλέψεις, τα πλάνα, και τους «μεγαλεπήβολους στόχους» του και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δηλώσουν αδιάβαστοι υπουργοί και βουλευτές. Ούτε πρόκειται ποτέ να διαγράψουν από τη μνήμη τους ή να αναθεωρήσουν θέσεις του τύπου «non pasaran». Και καλά διαβασμένοι είμαστε και πολύ καλά ξέρουμε και τι θα πράξουμε.
Περαιτέρω, ο κος Ζερβός και τα μέλη του Δ.Σ της ΔΕΗ ΑΕ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ δε πρόκειται να επιτρέψουμε -σε καμία περίπτωση και υπό καμία συνθήκη- να συνεδριάσει το Δ.Σ της επιχείρησης προκειμένου να αποφασίσει την πώληση λιγνιτικών μονάδων.
Οι δε επίδοξοι «επενδυτές» καλό είναι να συμμεριστούν το γεγονός ότι οι λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της επιχείρησης ΔΕ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ γιατί εκτός από το ότι αποτελούν περιουσία ΚΑΙ των εργαζομένων, εμπίπτουν συνάμα στην κατηγορία «ανεκτίμητης αξίας» γιατί χτίστηκαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους. Ως τέτοιες λοιπόν θα τις διαφυλάξουμε. Με όποιο κόστος, με όποιο τίμημα.
Το έγκλημά τους το έχουν πολύ καλά μελετημένο. Στην εκτέλεσή του όμως θα συναντήσουν εμπόδια. Εκτός από την προσφυγή της ΓΕΝΟΠ θα συναντήσουν και όλους εμάς που καθημερινά δίνουμε τη μάχη για να επιβιώσουν όχι απλά οι εργαζόμενοι αλλά και η ίδια η επιχείρηση που κάποιοι την θέλουν να πνέει τα λοίσθια. Θα αντισταθούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας καθώς κάθε τι άλλο θα σήμαινε συναίνεση στις προθέσεις που συνιστούν Εθνική Προδοσία.

Γραφείο Τύπου

=============================
«Οι λογαριασμοί στην Ελβετία είναι καθ’όλα νόμιμοι»
Πολιτικές σκοπιμότητες και παράνομες συμπεριφορές καταγγέλουν Energa και Hellas Power
Πολιτικές σκοπιμότητες, μεθοδεύσεις, κωλυσιεργίες και παράνομες συμπεριφορές της ΔΕΗ καταγγέλουν, με καταχώρησή τους στον Τύπο, οι δύο ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος, Energa και Hellas Power, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

«Από την αρχή λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, παρατηρήθηκαν μεθοδεύσεις, κωλυσιεργίες και υπερβάλλων γραφειοκρατικός ζήλος κρατικών και άλλων φορέων που εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Η κατάσταση αυτή είναι συνήθης για κάθε σχεδόν αγορά που απελευθερώνεται και μεταβαίνει από το καθεστώς του μονοπωλίου σε καθεστώς ανταγωνισμού. Αυτό που είναι πραγματικά περίεργο, ύποπτο και εγείρει πολλά ερωτηματικά είναι, ωστόσο, το με πόση ευκολία οι Ρυθμιστικές Αρχές και η πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας αποφασίζουν να κλείσουν μια αγορά, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τρόικα ζητούν και επιβάλλουν το άνοιγμά της» αναφέρουν.

«Είναι βέβαιο και ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και ευθύνες, καθώς όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του μονοπωλιακού καθεστώτος καθώς και άλλων κλαδικών συμφερόντων.

»Γιατί Ρυθμιστικές Αρχές, ΔΕΗ και πολιτική ηγεσία οδήγησαν την αγορά στο κλείσιμό της: Οταν δυο εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μια αγορά η οποία έχει πρόσφατα απελευθερωθεί αποσπούν μέσα σε διάστημα 2,5 χρόνων μερίδιο αγοράς που φθάνει το 8% από τον βασικό ανταγωνιστή και η ανάπτυξή τους κινείται εκθετικά αυξητικά (περίπου 25.000 πελάτες κάθε μήνα επέλεγαν να αλλάξουν προμηθευτή για το ηλεκτρικό τους ρεύμα), είναι μάλλον αναμενόμενο να προκαλούν τις αντιδράσεις της ΔΕΗ καθώς και άλλων συμφερόντων του κλάδου.

Οι δυο εταιρίες κάνουν λόγο επίσης για «παράνομες και αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές της ΔΕΗ» και που τους δημιούργησαν τεράστια προβλήματα.

«Η ΔΕΗ δεν έχει μεθοδεύσει ηλεκτρονικά την αντιστοίχηση πελατών, με αποτέλεσμα οι πελάτες να διπλοτιμολογούνται και να μην υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση για το πότε διακόπτεται ή ενεργοποιείται ένας πελάτης. Επίσης, δεν θέτει σε ισχύ τη δήλωση εκπροσώπησης φορτίου εντός της προθεσμίας που προβλέπεται, συνεχίζει να τιμολογεί πελάτες που έχουν ξεκινήσει να εκπροσωπού νται από ιδιωτικές εταιρείες, δεν προχωράει και δεν ενημερώνει για τη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω χρέους» τονίζουν μεταξύ άλλων.

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι οι λογαριασμοί στην Ελβετία είναι καθ’όλα νόμιμοι και δεν ανήκουν σε κανένα φυσικό πρόσωπο, αλλά αντίθετα είναι λογαριασμοί της εταιρείας. «Για ποιον λόγο λοιπόν απαγορεύεται σε μια εταιρεία να έχει λογαριασμούς στο εξωτερικό;».
================================
Ανοίγει ο δρόμος για ιδιώτες στα δίκτυα μεταφοράς της ΔΕΗ

Εντονο ενδιαφέρον έχει εκφράσει ο κινεζικός κολοσσός State Grid Corporation
Tης Xρυσας Λιαγγου

Την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας της ΔΕΗ ανοίγει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως στις 31 Δεκεμβρίου 2011. Η πράξη αυτή καταργεί διάταξη του νόμου 4001/2011 που προβλέπει τη διατήρηση του άμεσου ή έμμεσου ελέγχου του Δημοσίου στον AΔMHE (Aνεξάρτητος Διαχειριστής Mεταφοράς Hλεκτρικής Eνέργειας), όπως και το δικαίωμα του Δημοσίου να διορίζει τα μέλη της διοίκησης της εταιρείας. O AΔMHE είναι η εταιρεία που συστήθηκε προσφάτως ως 100% θυγατρική της ΔEH και λειτουργεί από 1ης Φεβρουαρίου ως ανεξάρτητη εταιρεία που ελέγχει και διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Aυτή τη στιγμή ο AΔMHE εμφανίζεται ως το πλέον ώριμο έργο για αποκρατικοποίηση και όπως όλα δείχνουν θα προηγηθεί της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, διαδικασία που απαιτεί μεγάλη προετοιμασία.

Eπιπλέον τα δίκτυα της ΔEH φαίνεται ότι έχουν διασφαλισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο διευκολύνεται περαιτέρω με τη νέα νομοθετική ρύθμιση. Oπως ήδη έχει αποκαλύψει η «K» ενδιαφέρον έχει εκφράσει ο κινεζικός κολοσσός State Grid Corporation of China (SGCC). Eγκυρες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να προχώρησε στην κατάργηση της ρύθμισης για άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του AΔMHE από το Δημόσιο για την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Xωρίς να αποκλείεται η προσέλκυση ενδιαφέροντος και άλλων κεφαλαίων το υπ. Περιβάλλοντος θεωρεί δεδομένο το κινεζικό ενδιαφέρον που αναμένεται να αναθερμανθεί μετά την ευνοϊκή ρύθμιση για τον περιορισμό του ρόλου του Δημοσίου. Eκπρόσωποι της κινεζικής SGCC επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την Aθήνα προ διμήνου όπου και είχαν επαφές με τον υπουργό ΠEKA κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τη διοίκηση της ΔEH, μεταφέροντας το ενδιαφέρον τους για τα δίκτυα ηλεκτρισμού. Oι Κινέζοι φέρεται να δήλωσαν στον υπουργό ότι θα επανέλθουν για συζητήσεις αφού ξεκινήσει η λειτουργία του AΔMHE ως ανεξάρτητη εταιρεία. Aυτό έγινε την 1η Φεβρουαρίου, ενώ στο μεταξύ υπογράφηκε και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που απεμπλέκει τον φορέα από οποιαδήποτε μετοχικό ή άλλο έλεγχο του Δημοσίου. Tο κινεζικό ενδιαφέρον για τα δίκτυα της ΔEH συνδέεται με το γενικότερο ενδιαφέρον της Kίνας για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού. Eκτός της State Grid Corporation of China, συνομιλίες για τη ΔEH για συνεργασία στον τομέα των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας είχε και η κινεζική εταιρεία ανεμογεννητρικών Sinovel. Oι δύο εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη B. Eλλάδα και συνεχίζουν τις μεταξύ τους επαφές για την υλοποίησή του. Στο μεταξύ η Kίνα έχει ήδη εισέλθει στην Πορτογαλία με την εξαγορά του 21,35% της Energias de Portugal, από την CTG έναντι τιμήματος 2,7 δισ. ευρώ. Mέσω αυτής της εξαγοράς η CTG επεκτάθηκε και στις αγορές της Iσπανίας και της Bραζιλίας όπου είχε διασφαλίσει πολύ νωρίτερα μερίδια η πορτογαλική εταιρεία. H SGCC είναι η 8η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Kίνας, μετά την πετρελαϊκή Sinopec. Iδρύθηκε το 2002 με αντικείμενο την κατασκευή και λειτουργία ηλεκτρικών δικτύων και ελέγχει πάνω από 200.000 χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης που εξυπηρετούν 128 εκατ. καταναλωτές.
===============================
Το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κατώτερα του 2006
================================
Καταδίκη και πρόστιμο για τη ΔΕΗ


Δικαιώθηκε και τυπικά η εταιρεία Enfinity από τη ΡΑΕ για τις καταγγελίες που έκανε εναντίον της ΔΕΗ για παραλείψεις της ως διαχειρίστρια του δικτύου διανομής και ειδικότερα για μη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νόμου για τις συνδέσεις φωτοβολταϊκών.
Η ΡΑΕ, η οποία όπως αποκάλυψε το Capital.gr , είχε ζητήσει εξηγήσεις από τη ΔΕΗ για μια σειρά από προβλήματα που εντόπισε, επέβαλε ένα πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ για μη συμμόρφωση στην υποχρέωσή της για δημοσιοποίηση των στοιχείων για τα αιτήματα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης. Ακόμη 15 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε για τη μη εμπρόθεσμη και έγγραφη παροχή εξηγήσεων και πληροφοριών για τις παραβάσεις. Αντίθετα δεν επιβλήθηκε κύρωση στο ΔΕΣΜΗΕ ο οποίος σύμφωνα με τη ΡΑΕ συμμορφώθηκε.
Επιπρόσθετα η απόφαση επιβάλλει στη ΔΕΗ να ξεκινήσει μέσα σε διάστημα δύο μηνών από την υπογραφή της απόφασης (η απόφαση υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε χθες) να ξεκινήσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις διαφάνειας και δημοσιότητας που προβλέπει ο νόμος. Και βέβαια τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μόνο την περίπτωση της Enfinity, αλλά ταλαιπωρούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων να συνδέσουν φωτοβολταϊκά στο δίκτυο.
Πηγή:www.capital.gr
===============================
Ενεργειακό μπάχαλο


Θριάμβευσε για μία ακόμη φορά το πλήρες μπάχαλο στην ενέργεια! Οι εραστές και οι οπαδοί της «απελευθέρωσης» της αγοράς έμειναν και πάλι να κοιτούν άναυδοι τις εξελίξεις. Μόνο που πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που κάνουν δεήσεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία και δίνουν όρκους πίστης στο «θαύμα» των επενδυτών!
Την ίδια στιγμή, μία κρατική εταιρεία έρχεται να σώσει (και πάλι) την κατάσταση, ενώ οι καταναλωτές έχουν γίνει μπαλάκι του πινγκ πονγκ, χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη!

Απαιτούνται κανόνες
Ωστόσο, οι εξελίξεις δίνουν ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία όσων υποστηρίζουν το «άνοιγμα» της αγοράς, χωρίς όρους και κανόνες, ενώ επαναφέρουν στο προσκήνιο τη δράση περίεργων σχημάτων, που κρύβονται πίσω από εταιρείες με έδρα σε «φορολογικούς παραδείσους» (τις γνωστές off shore), χωρίς να εμφανίζονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και όσοι κινούν τα νήματα.
Όλα αυτά προέκυψαν στην υπόθεση των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών εταιρειών στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις, άλλαξαν συμμάχους και συνεταίρους, βρέθηκαν να χρωστούν δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) εκατομμύρια ευρώ, ενώ ξαφνικά εμφανίστηκε ένα άγνωστο (ως προς τους μετόχους και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω) επιχειρηματικό σχήμα και εξαγόρασε και τις δύο.
Η Energa και η Hellas Power ήταν οι δύο πρώτες εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον τελικό καταναλωτή.
♦ Η πρώτη δημιουργήθηκε από την οικογένεια Φλώρου με προηγούμενη δραστηριότητα στα φωτοβολταϊκά και άλλες ΑΠΕ και στη συνέχεια έβαλε ως στρατηγικό επενδυτή την Verbund, την αυστριακή ΔΕΗ.
♦ Η δεύτερη ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Βασίλη Μηλιώνη, ο οποίος έδωσε το 50% στον Δημήτρη Μελισσανίδη, για να «τρέξουν» μαζί την εταιρεία ως Aegean Power .
Μέσα στο 2011 σχεδόν ταυτόχρονα και οι δύο στρατηγικοί επενδυτές αποχώρησαν. Οι Αυστριακοί άφησαν να εννοηθεί πως είναι δυσαρεστημένοι με το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και τα εμπόδια που έθεταν διάφορες υπηρεσίες στην ανάπτυξη της εταιρείας. Κανείς τότε δεν κατάλαβε τον πραγματικό λόγο της αποχώρησης. Όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο, οι οφειλές και των δύο εταιρειών προς τον ΔΕΣΜΗΕ αυξάνονταν, αλλά οι εκπρόσωποι των ιδιωτών έλεγαν πως πρόκειται για ποσά με τα οποία δεν συμφωνούν, καθώς υπάρχουν υπερβολικές χρεώσεις.
Όταν εμφανίστηκε ως νέος ιδιοκτήτης το fund (οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών κάνουν λόγο για σχήμα ρωσο-αραβικών συμφερόντων), η ΡΑΕ ζήτησε περισσότερα στοιχεία για τους μετόχους του, έως φυσικού προσώπου, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το τι προέκυψε.
Από τη στιγμή εκείνη, υπήρξαν πολλές επαφές με τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ για το θέμα των οφειλών, με αμοιβαίες υποσχέσεις για ομαλή διευθέτηση του θέματος, αλλά όλα κατέληξαν στο χειρότερο σημείο.
Οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν ότι από τους λανθασμένους υπολογισμούς, τις στρεβλώσεις και τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ, διεκδικούν ένα ποσό της τάξεως των 340 εκατ. ευρώ.
Ο ΔΕΣΜΗΕ έχει υπολογίσει τα χρέη των δύο εταιρειών σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν αμφισβητούν στο σύνολο οι εκπρόσωποι των δύο, αλλά ισχυρίζονται πως είτε θα πρέπει να γίνει συμψηφισμός είτε να υπάρξει συμφωνία για το τμήμα εκείνο των οφειλών που γίνεται κοινά αποδεκτό.
Ωστόσο, η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης, με βάση τη συμφωνία που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών, έληξε την Παρασκευή, χωρίς να κατατεθούν τα χρήματα. Οι εκπρόσωποι των ιδιωτών υποστήριξαν πως βρήκαν δεσμευμένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών, καθώς παράλληλα το ΣΔΟΕ διεξάγει τη δική του έρευνα.
Από αυτή την εξέλιξη, οι διοικήσεις της Energa και της Hellas Power συμπεραίνουν πως έχουν πέσει θύματα συνωμοσίας, φωτογραφίζοντας άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που επιδιώκουν να αποσπάσουν τα δικά τους μερίδια αγοράς.

Το αξιόπιστο Δημόσιο
Είτε είναι βάσιμη είτε όχι αυτή η διαπίστωση, το θέμα είναι πως η «πολλά υποσχόμενη απελευθέρωση», όπως μας είχαν ζαλίσει οι οπαδοί της, οδηγεί και πάλι τους καταναλωτές στη ΔΕΗ, από την οποία έφυγαν για να βρουν φθηνότερο και πιο αξιόπιστο προμηθευτή! Κι όμως, ο κρατικός τομέας και πάλι διασώζει την κατάσταση!
Γι’ αυτό, άλλωστε, η υπόθεση αυτή αποτελεί κόλαφο για όσους υποστήριξαν και συνέβαλαν στην προώθηση της απελευθέρωσης, με τον τρόπο που έγινε και με τα αποτελέσματα που έχει σήμερα.
1 Οι αρμόδιες κρατικές αρχές διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο που δεν λειτουργεί με απόλυτους κανόνες διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού. Επιπλέον, επιτρέπει σε εταιρικά σχήματα, χωρίς διαφάνεια και εγγυήσεις για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, να αγοράζουν και να πωλούν τις συγκεκριμένες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον πιο κρίσιμο τομέα της οικονομίας.
2 Οι αρμόδιοι φορείς (ΔΕΣΜΗΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού) άφησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να «σέρνονται» τα προβλήματα και να συσσωρεύονται τα χρέη των εταιρειών, ενώ θα περίμενε κανείς να δράσουν πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Μόνο η ΡΑΕ στα περιθώρια που της δίνει το θεσμικό πλαίσιο έκανε ό,τι μπορούσε για να προλάβει το μοιραίο!
3 Οι επιχειρηματίες αρχικά ανακοίνωσαν μεγαλόπνοα σχέδια, επιχείρησαν να αποσπάσουν μερίδια αγοράς, «φεσώνοντας» τους άλλους (καταναλωτές, ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ) και στη συνέχεια πούλησαν τις εταιρείες σε ξένους, χωρίς να κλείσουν τις υποχρεώσεις τους.
4 Οι «σχεδιαστές» της απελευθερωμένης αγοράς (είναι οι ίδιοι που την υποστηρίζουν ένθερμα) για μία ακόμη φορά απέτυχαν να δημιουργήσουν τους κανόνες και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας. Αυτή τη φορά δεν έχουν καμία δικαιολογία, καθώς η λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος «άνοιξε» τελευταία, έχοντας την εμπειρία από τα προβλήματα και τα «αγκάθια» των άλλων αγορών (παραγωγή, λιανική σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
Σε κάθε περίπτωση, τα συμφέροντα είναι μεγάλα και οι εξελίξεις στη λιανική δεν μπορεί να κινούνται αποκομμένες από τα όσα σχεδιάζονται (από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Στελέχη του ενεργειακού τομέα, μιλώντας στο «Π», υποστήριζαν ότι οι υποψήφιοι αγοραστές της ΔΕΗ δεν θα ήθελαν να έχουν στα πόδια τους «λιανέμπορους» που θα τους ροκάνιζαν τα μερίδια αγοράς. Άλλωστε στην πρόσφατη παρουσίαση που έκανε ο Αρθούρος Ζερβός για τα σχέδια της ΔΕΗ, είχε κάνει σαφέστατη αναφορά στις «τρύπες» του συστήματος, που τώρα πλέον αναδεικνύονται ως ένα σοβαρό πρόβλημα.
Αναφερόμενος στους παράγοντες που επηρεάζουν τα οικονομικά της επιχείρησης, ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε πως το μερίδιο αγοράς στην παραγωγή κινείται περίπου στο 70%, ενώ στη λιανική είναι στο 92%.
Αυτό σημαίνει ότι η κρατική επιχείρηση αγοράζει επιπλέον ρεύμα από τρίτους για να καλύψει τους καταναλωτές.
======================================

http://www.kefalaio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: