Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου

===================================
«Hellas Power» - «Energa»: Η διαδρομή των χρυσών λογαριασμών. Ψάχνουν και για άλλα μυθικά ποσά
Σημαντικές ευθύνες φαίνεται να προκύπτουν, για τον φορέα διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΣΜΗΕ, τα μέλη του ΔΣ του οποίου έχουν κληθεί από την εισαγγελέα, να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, ενώ κατά την Αρχή «ανάλογη ή παρόμοια ευθύνη ενδεχομένως υφίσταται και για τα μέλη του ΔΣ της ΡΑΕ».
Συγκλονιστικά στοιχεία προκύπτουν από τα δύο πορίσματα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα), για τις δύο εταιρείες-παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος «Hellas Power» και «Energa», για τις οποίες έχουν ήδη κληθεί από εισαγγελέα 18 άτομα ως ύποπτοι για απιστία, ηθική αυτουργία, υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα - αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, τα οποία, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, επισύρουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη!
Στα πορίσματα της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων, που διενήργησε ελέγχους, απεικονίζονται με κάθε λεπτομέρεια οι διαδρομές του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων που «έφυγαν» σε τράπεζες της Ελβετίας και του Μονακό, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών όφειλαν και έπρεπε να τα αποδώσουν στη ΔΕΗ και στο ελληνικό Δημόσιο, αφού τα είχαν εισπράξει από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Η δέσμευση
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Νομιμοποίησης, τα οποία διερευνώνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ποσό 37.300.092 ευρώ από την εταιρεία «Hellas Power AE» και ποσό 44.539.000 ευρώ από την εταιρεία «Energa» διοχετεύτηκαν μέσω εμβασμάτων στην ίδια τράπεζα της Ζυρίχης.
Ενώ όπως αναφέρεται στο ένα από τα πορίσματα, «μέρος του παραπάνω εγκληματικού προϊόντος, που δεν πρόλαβε να φυγαδευτεί στο εξωτερικό, εντοπίστηκε κατατεθειμένο σε ελληνικές τράπεζες, σε λογαριασμούς των δύο εταιρειών», χρήματα τα οποία δεσμεύτηκαν.
Για «κατ' εξακολούθηση εγκληματική δραστηριότητα» των επιχειρηματιών Αριστείδη και Αχιλλέα Φλώρου από την «Energa» και Βασίλη Μηλιώνη από την «Hellas Power», μιλάει το πόρισμα της Αρχής, που «απέκρυψαν» τα ποσά που εισέπραξαν, «τα διοχέτευσαν μέσα στο τραπεζικό σύστημα, τα μετέτρεψαν σε απλό λογιστικό μέγεθος κατάθεσης και τελικώς τα μετέφεραν, μέσω του τραπεζικού συστήματος πάντοτε, σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους στην Ελβετία».
Κινήσεις λογαριασμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος:
Στις 3.11.2011 από λογαριασμό της εταιρείας «Hellas Power» στη Marfin, ο επιχειρηματίας Β. Μηλιώνης στέλνει ποσό 2.100.000 € στην ίδια τράπεζα, σε δικό του λογαριασμό και στη συνέχεια ποσό 1.500.000 € στις 4.11.2011 σε λογαριασμό του στην Eurobank EFG στο Μονακό.
Παράλληλα, ο Ν. Δεκόλης, ο οποίος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του ρωσο-αραβικού fund (Worldwide Energy Limited), στο οποίο φέρονται ότι μεταβιβάστηκαν οι εταιρείες «Hellas Power» και «Energa», στέλνει για λογαριασμό τους πέντε εμβάσματα συνολικής αξίας 49.405.000 € στην Ελβετία. Συγκεκριμένα, στην «Hellas Power» μέσω της Εθνικής 3.300.000, στις 16.12.2011 και μέσω της Marfin 30.000.000 € στις 5.12.2012 και 4.000.000 € στις 14.12.2011.
Στην «Energa», μέσω της Marfin 7.105.000 ευρώ στις 2.11.2011 και μέσω της Probank 5.000.000 στις 12.12.2011.
Το γεγονός έχει ξεχωριστή σημασία επειδή η Αρχή στα πορίσματά της θεωρεί «εικονική» τη μεταβίβαση των δύο εταιρειών στο ρωσο-αραβικό fund, αναφέροντας ότι «ούτε παραστατικά προσκομίστηκαν ούτε τίμημα προκύπτει να δόθηκε».
Κατά πληροφορίες, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι εκείνο όμως που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι το νέο σχήμα έχει νομικά και τυπικά περιορισμένη ευθύνη και μηδενικό ενεργητικό και η φερεγγυότητά του περιορίζεται σε αυτήν του νόμιμου εκπροσώπου του, Νικολάου Δεκόλη, ο οποίος εμφανίζεται να δηλώνει εισοδήματα 8.000 ευρώ και ορισμένα αγροτεμάχια στην περιφέρεια Ιωαννίνων.
Τον Μάιο του 2011 ο επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος, για λογαριασμό της εταιρείας του «Energa», στέλνει σε δικό της τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία μέσω της Eurobank 390.000 ευρώ και μέσω της Millenium Bank 12.260.000 στις 3.5.2011.
Τον Νοέμβριο του 2011 ο Στέφανος Σιαφάκας, ο οποίος εμφανίστηκε ως νόμιμος εκπρόσωπος της «Energa», έστειλε στην Ελβετία, σε λογαριασμό και για λογαριασμό της, μέσω της Eurobank 460.000 ευρώ, μέσω της Millenium Bank 110.000 ευρώ στις 21.10.2011 και μέσω της Probank 16.750.000 στις 3.11.2011 και στις 14.11.2011 2.464.000 ευρώ.
Υποπτοι φυγής
Στο δεύτερο πόρισμά της η Αρχή αφήνει αιχμές για την πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό των επιχειρηματιών των δύο εταιρειών, επισημαίνοντας ότι: «?εμφανίζεται έντονη κινητικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές των προαναφερομένων προσώπων και συγκεκριμένα η αποστολή μεγάλων χρηματικών ποσών σε Ελβετία, Κύπρο και λοιπές χώρες του εξωτερικού, γεγονός που προδίδει τη διάθεσή τους για απόκρυψη του εγκληματικού προϊόντος, μέσω του τραπεζικού συστήματος πάντοτε, εάν δεν προετοιμάζει και την στο εξωτερικό φυγή και των ιδίων»!
Νέες έρευνες
Τώρα ψάχνουν και για άλλα…μυθικά ποσά
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από έλεγχο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, καθώς σύμφωνα με δύο πορίσματα - καταπέλτη οι δύο εταιρείες φέρονται ότι δεν απέδωσαν στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ) ποσά 85 εκατομυρίων ευρώ, όπως όφειλαν, ενώ τα είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Παράλληλα φέρονται ότι δεν απέδωσαν τα τέλη υπέρ των δήμων και τα τέλη ακίνητης περιουσίας, τα οποία επίσης είχαν εισπράξει μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Οπως επισημαίνεται στο δεύτερο πόρισμα της Αρχής «το ύψος του ποσού δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί επακριβώς στην παρούσα φάση, μπορεί όμως βασίμως να υπολογιστεί ότι ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Δημόσιο, ενώ φέρονται επίσης ότι τα χρήματα τα οποία δεν απέδωσαν, όπως όφειλαν, τα κατέθεταν σε λογαριασμούς τους σε τράπεζες της Ελβετίας.
«ΓΝΩΡΙΖΑΝ»...
Βαριές κατηγορίες και στα μέλη των κρατικών Αρχών
Σημαντικές ευθύνες φαίνεται να προκύπτουν, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο πρώτο πόρισμα της Αρχής, για τον φορέα διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΣΜΗΕ, τα μέλη του ΔΣ του οποίου έχουν κληθεί από την εισαγγελέα, που ανέλαβε την υπόθεση, να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, ενώ κατά την Αρχή «ανάλογη ή παρόμοια ευθύνη ενδεχομένως υφίσταται και για τα μέλη του ΔΣ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)», που επίσης έχουν κληθεί να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για το ίδιο αδίκημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα της Αρχής επισημαίνονται καθαρά οι ευθύνες των προσώπων που έχουν οριστεί εκ του νόμου για να διαχειρίζονται την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς τονίζεται ότι «η μετά βεβαιότητας διαφαινόμενη βλάβη της περιουσίας των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) δεν ήταν δυνατόν να προκληθεί χωρίς τη συμβολή τους?».
Ενδεικτικό του ότι ΔΕΣΜΗΕ και ΡΑΕ γνώριζαν πως οι δύο εταιρείες δεν κατέβαλαν τα ποσά που όφειλαν, ζημιώνοντας έτσι την περιουσία του Δημοσίου, της οποίας οι φορείς είχαν τη διαχείριση, είναι κατά την Αρχή το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο του 2011 είχαν κάνει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος των εταιρειών, από τις οποίες φέρονται να παραιτούνται και να συμβιβάζονται, χωρίς ωστόσο να επιτύχουν να προστατέψουν την περιουσία του Δημοσίου.
Ενώ όπως επισημαίνεται σε άλλο σημείο, με το να δίνουν παρανόμως προθεσμία πληρωμής στις εταιρείες, δημιουργούσαν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος της ΔΕΗ.
ΠΗΓΗ: Εθνος της Κυριακής
=======================================
Είναι δίκαιο για άλλη μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο οι γνωστοί ύποπτοι;
Είναι το αίσθημα έλλειψης δικαίου που διαλύει το ηθικό των Ελλήνων, που επιπλέον καθιστά την ανοχή μη ανεκτή.

========================================
. Μεγάλες μειώσεις αποδοχών για τους εργαζόμενους σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Μειώσεις μισθών συνολικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: