Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

στον ιδιωτικό τομέα αποδοχές το 2011 ήταν 30 δισ. ευρώ, η μείωση μεσοσταθμικά κατά 20% των αμοιβών θα αφαιρέσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τους εργαζ

===================================
Ηλεκτρικό ρεύμα: Ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς
Με πράξη νομοθετικού περιε­χομένου προβλέπεται η πώληση ως και του 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ χωρίς κανέναν έλεγχο του Δημοσίου
Της Μανταλένας Πίου
Την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, δηλαδή την πώληση ως και του 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ αντίστοιχα χωρίς κανέναν έλεγχο του Δημοσίου, προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Πρόκειται για διάταξη που καταργεί τα άρθρα του νόμου 4001/2011 που προέβλεπαν τη διατήρηση του άμεσου ή έμμεσου ελέγχου του Δημοσίου στις δύο εταιρείες σε περίπτωση μεταβίβασης των μετοχών.
Μάλιστα η ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της κατηγορεί τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι πέρασε τη ρύθμιση «εν κρυπτω και παραβύστω» αφού η διάταξη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 268-31.12.11) έχει διατυπωθεί ως εξής: «Tα άρθρα 67 παράγραφος 4 και 97 παράγραφος 5 του νόμου 4001/2011 (Α΄179), όπως ισχύουν, καταργούνται».
Επίμαχα άρθρα
Τα δύο επίμαχα άρθρα είχαν περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το διαχωρισμό των ενεργειακών δικτύων, που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι από τη Βουλή επί υπουργίας του κ. Παπακωνσταντίνου.
Στην ΑΔΜΗΕ λειτούγησε την 1η Φεβρουαρίου ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ στην οποία περιήλθε η κυριότητα και η διαχείριση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού. Το άρθρο 97 παρ. 5 που καταργήθηκε ανέφερε ότι «Η ΑΔΜΗΕ τελεί πάντα υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου. Οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών που επάγεται τη μεταβολή στο δημόσιο έλεγχο του ΑΔΜΗΕ συντελείται μόνον εφόσον διασφαλίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας ασκείται κατά πλειοψηφία από μέλη που διορίζονται από το δημόσιο ή/και ότι η λήψη μείζονος σημασίας αποφάσεων που ανάγονται στη διαχείριση του δικτύου (ΕΣΜΗΕ) γίνεται μόνον με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου». Ακριβώς το ίδιο προέβλεπε το άρθρο 67 παρ. 4 του ν. 4001/2011 για το ΔΕΣΦΑ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει η πώληση των θυγατρικών της ΔΕΗ για τα δίκτυα, ενώ ο ΔΕΣΦΑ είναι ήδη προς πώληση. Η κατάργηση των δύο άρθρων, τα οποία εξ αρχής είχαν τεθεί στο στόχαστρο της Κομισιόν και της τρόικας, διευκολύνει σημαντικά την ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών.
Η ΓΕΝΟΠ κατηγορεί τον υπουργό για «γνήσιο εκφραστή συμφερόντων» και προειδοποιεί για δυναμικές αντιδράσεις.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=112815218
=================================
Η ΔΕΗ δίνει 12 εκατομμύρια ευρώ για διαφήμιση


Πάντως πέραν της «σκαστής» περίπτωσης του κ. Θέου, η ΔΕΗ φαίνεται ότι «ταλαιπωρείται» απο μια σειρά αλόγιστων δαπανών. Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπεντενιώτης κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Παπακωνσταντίνου με την οποία ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις σε τρεις υποθέσεις με έντονη οσμή σκανδάλου.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Πειραιά αναφέρει «όταν αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ υπέρμετρα προκειμένου να μην είναι η εταιρεία ζημιογόνος, όταν 500.000 λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν μπορούν να πληρωθούν, η ΔΕΗ συνεχίζει τις αλόγιστες δαπάνες, τόσο για τις αποδοχές των γενικών διευθυντών, όσο και για διαφημιστικές καταχωρήσεις, αλλά και για απευθείας αναθέσεις μελετών που έχουν πρόσφατα εκπονηθεί» και απευθυνόμενος στον υπουργό ρωτά αν «αιτιολογείται η προκήρυξη για διαφημιστική δαπάνη ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ;» (!) «δικαιολογούνται αποδοχές γενικών διευθυντών ύψους 8.600 ευρώ μηνιαίως;» «δικαιολογείται βασικό κριτήριο της προκήρυξης διαγωνισμού συμβούλων να αποτελεί η αποδεδειγμένη εμπειρία σε εκπόνηση παρόμοιων μελετών εταιρειών ομοειδούς μεγέθους με τη ΔΕΗ, όταν αυτού του είδους μελέτες έχουν εκπονηθεί και από τις ίδιες εταιρείες κατά σύστημα;
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=175474
===============================
Ερχεται «κούρεμα» έως 35% στις αποδοχές των εργαζομένων

Διασώζονται τέσσερα επιδόματα: Οικογενειακό (γάμου, τέκνων) σπουδών, πολυετίας ... εργασιακής εμπειρίας και βαρέων - ανθυγιεινών. Περικοπές έως 15% στους μισθούς θα φέρει η κατάργηση των επιδομάτων που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις.
Του Γιώργου Γάτου
Μειώσεις μισθών έως 35% για το σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνον για τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια φέρνει το «κούρεμα» κατά 20% του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Σύλλογικής Σύμβασης Εργασίας που αποτελεί «οδηγό» σε όλες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και η κατάργηση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων 6 μήνες μετά τη λήξη τους (μετενέργεια).
Εφόσον διατηρηθούν ως «γενικά υποχρεωτικά» στις ατομικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υποκαταστήσουν τις κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές, τα τέσσερα βασικά επιδόματα («γάμου, τέκνων», σπουδών, πολυετίας και βαρέων - ανθυγιεινών).
Η προωθούμενη, στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, νομοθετική παρέμβαση στον κατώτατο μισθό, πέρα από τις νομικές εμπλοκές που θα έχει (τα συνδικάτα είναι αποφασισμένα να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια) «κρύβει» μια τριπλή ανατροπή για τους μισθούς, τις συμβάσεις εργασίας αλλά και τα επιδόματα ανεργίας τα οποία είναι, διά νόμου, συνδεδεμένα με το κατώτατο ημερομίσθιο της ΕΓΣΣΕ.
Ανατροπή 1η: Η οριζόντια μείωση κατά 20% του κατώτατου μισθού θα τον ρίξει από τα 751,39 ευρώ στα 601,11 ευρώ μεικτά, περιορίζοντας και τον 13ο και τον 14ο μισθό. «Αυτόματα» θα μειωθούν, ωστόσο, οι μισθοί των νέων ηλικίας έως 25 ετών με πλήρη απασχόλησηστα 480 ευρώ μεικτά, δεδεμένου ότι ο νόμος προβλέπει 20% χαμηλότερη αμοιβή σε σχέση με τα εκάστοτε ισχύοντα όρια της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συμβάσεων. Τα επίπεδα αυτά θα οδηγήσουν μεγάλες ομάδες απασχολουμένων κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ σοβαρό πρόβλημα θα δημιουργηθεί για τους μερικώς και εκ περιτροπής απασχολούμενους που αμείβονται με το 1/2 των βασικών μισθών (για τετράωρη απασχόληση η αμοιβή θα είναι 300,55 ευρώ μεικτά). Επιπλέον πολλά προγράμματα του ΟΑΕΔ που ήδη εφαρμόζονται θα πρέπει να αναθεωρηθούν, καθώς στηρίζουν τις επιδοτήσεις (είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω της επιδότησης των εισφορών) στα 751,39 ευρώ...
Ανατροπή 2η: Με δεδομένο ότι η ΕΓΣΣΕ και τα νέα (νομοθετημένα) όρια των κατώτατων μισθών αποτελούν το «πάτωμα» για όλες τις ατομικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, η μείωση του 20% θα μεταφερθεί «αυτόματα» στις τελευταίες. Με την παράλληλη κατάργηση της εξάμηνης μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων (που προβλέπουν κατά μέσο όρο έως 40% υψηλότερες αποδοχές σε σχέση με την Εθνική Σύμβαση και δεκάδες επιδόματα) οι εργαζόμενοι θα έχουν ως βάση εκκίνησης τα όρια της ΕΓΣΣΕ. Η σύναψη νέων συμβάσεων θα γίνεται σε ατομικό ή σε επιχειρησιακό επίπεδο και τα μόνα επιδόματα που συζητείται να «διασωθούν» (και να εξακολουθούν να μετενεργούν στη διαπραγμάτευση) θα είναι του γάμου, των τέκνων, το επίδομα σπουδών, πολυετίας - εργασιακής εμπειρίας και βαρέων - ανθυγιεινών).
Δηλαδή δεν θα είναι δεδομένα δεκάδες κλαδικά επιδόματα, όπως ευθύνης, ταμειακά, διαχειριστικών λαθών, ισολογισμού, μεταφοράς, τροφής, στολής, εποχικότητας (στα ξενοδοχεία), ειδικών συνθηκών, επικίνδυνων φορτίων κ.ά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι απώλειες θα είναι τουλάχιστον 15% από την αλλαγή αυτή, ενώ δεν προβλέπεται από το νέο νόμο καμία δυνατότητα παρέμβασης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας σε περίπτωση διαφωνίας εργοδότη - εργαζομένου για τη διατήρηση επιδομάτων (ο ΟΜΕΔ μπορεί να αποφαίνεται μόνο σε διαφορές επί του μισθού).
Ανατροπή 3η: Η μείωση του επιδόματος ανεργίας θα είναι άμεση καθώς το επίδομα, με βάση το νόμο, έχει συνδεθεί με το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη (αποτελεί το 55% του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου). Το επίδομα θα μειωθεί στα 369,32 ευρώ (από 461,50 ευρώ).
Ν.Δ: Μειώσεις μισθών μόνο για νεοεισερχόμενους
Σύμφωνα με τη Ν.Δ. στη σύσκεψη των αρχηγών έγινε σαφές ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτή οι υπόλοιπες αμοιβές. Tην ίδια ώρα μείωση του κατώτατου μισθού μόνο για τους νέους και σε περιοχές υψηλής ανεργίας έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης για να αποφευχθούν οι μεγάλες μειώσεις και η «κατάρρευση» των κλαδικών συμβάσεων.
Παράδειγμα
Μείωση μισθού έως 39,65%:
Eγγαμος με τρία παιδιά εργαζόμενος στο εμπόριο για 15 χρόνια με επίδομα ταμειακών λαθών:
Mε την κλαδική σύμβαση έχει μισθό 1.374,87 ευρώ.
Mε την EΓΣΣE (που θα είναι το «πάτωμα» των αποδοχών) και τη μείωση 20% θα έχει μισθό 829,17 ευρώ, δηλ. μείωση 39,65%.
«Θυσία» 3 μισθοί
Tρεις μισθούς θα «χάσουν» οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τα κατώτατα όρια: Mε μηνιαία απώλεια 150 ευρώ X 14 μήνες «χάνουν» 2.100 ευρώ δηλ. 2,8 κατώτατους μισθούς των 751 ευρώ.
Κατά 20% μειώνεται οριζόντια ο κατώτατος μισθός
Στα 601,11 ευρώ διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός από 751,39 ευρώ μεικτά μετά το «κούρεμα».
50% μειώνονται οι αποδοχές των μερικώς απασχολουμένων (στα 300,55 ευρώ μεικτά).
Στα 480 ευρώ μεικτά διαμορφώνονται οι μισθοί των νέων ηλικίας έως 25 ετών, καθώς ο νόμος προβλέπει 20% χαμηλότερη αμοιβή σε σχέση με τα όρια της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών συμβάσεων.
20% μείωση στις βασικές αποδοχές των εργαζομένων θα προκαλέσει η κατάργηση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων 6 μήνες μετά τη λήξη τους (εξάμηνη μετενέργεια).
35% θα είναι τουλάχιστον η σωρευτική μείωση, αν διατηρηθούν μόνο τα βασικά επιδόματα (γάμου, τέκνων, σπουδών, πολυετίας και βαρέων ... ανθυγιεινών).
Στα 369,32 ευρώ (από 461,50 ευρώ) θα μειωθεί το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, που είναι νομοθετικά συνδεδεμένο με το κατώτατο ημερομίσθιο της ΕΓΣΣΕ.
Απώλειες 2,8 δισ. ευρώ για τα ταμεία
Λιγότερες κατά 6 δισ. οι αμοιβές

Με δεδομένο ότι οι ασφαλιζόμενες - επίσημα καταβαλλόμενες στον ιδιωτικό τομέα αποδοχές το 2011 ήταν 30 δισ. ευρώ, η μείωση μεσοσταθμικά κατά 20% των αμοιβών θα αφαιρέσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τους εργαζόμενους.
Η απώλεια για τα ταμεία θα ξεπεράσει τα 2,8 δισ. ευρώ, αν υπολογιστεί ότι οι εισφορές φτάνουν το 46% (χωρίς τη μείωση των ασφαλίστρων που επίσης βρίσκεται στο τραπέζι των μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας). Ο κίνδυνος ενός «ντόμινο» στο Ασφαλιστικό, με παράπλευρη απώλεια τη μείωση όλων των κύριων συντάξεων, «θα είναι άμεσος», εκτιμούν τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης θεωρώντας ότι τα έσοδα των ταμείων θα μειωθούν κατά πολύ περισσότερο, καθώς αναμένονται αύξηση της ανεργίας, της αδήλωτης εργασίας και νέα «λουκέτα» στην αγορά.
===========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: