Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

στο πακέτο των μονάδων, οι οποίες θα πωληθούν, είναι μία της Φλώρινας, δύο του Αμυνταίου, μία της Μεγαλόπολης, δύο του ΑΗΣ Καρδιάς.

Προχωρούν οι διαδικασίες για τα ορυχεία της Φλώρινας
Ανακοινώσεις για τα ορυχεία της Φλώρινας μετά τη συνάντηση του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων με τον υπουργό ΠΕΚΑ.
Σύντομα θα υπογραφεί η περιβαλλοντική έγκριση για την επαναλειτουργία του ορυχείου της Αχλάδας, ενώ σε ό,τι αφορά το ορυχείο της Βεύης, η αρμόδια επιτροπή η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο των προσφορών θα ολοκληρώσει τον έλεγχο έως τις 15 Φεβρουαρίου και η όποια απόφαση θα σταλεί στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Εξάλλου εντός δέκα ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η εξόρυξη λιγνίτη στο ορυχείο Κλειδιού και η ΔΕΗ προχωρά τη διαδικασία αποζημιώσεων των εκτάσεων για τις αποθέσεις.
Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του δήμου Φλώρινας με αφορμή όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση των μελών του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, παρουσία βουλευτών της Φλώρινας.
Σχετικά με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ο δήμαρχος της Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος επισήμανε ότι, όπως προκύπτει από τη σημερινή συνάντηση, στο πακέτο των μονάδων, οι οποίες θα πωληθούν, είναι μία της Φλώρινας, δύο του Αμυνταίου, μία της Μεγαλόπολης, δύο του ΑΗΣ Καρδιάς, με πιθανή πώληση και δύο υδροηλεκτρικών σταθμών.

«Ο κ. υπουργός, είπε, ότι η συγκεκριμένη επιλογή των μονάδων δεν είναι καθαρά απόφαση του Υπουργείου, αλλά προέκυψε μετά από τους όρους της Τρόικας. Μετά την πώληση των μονάδων, αναμένεται να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία και εξασφάλιση των εργαζομένων των παραπάνω μονάδων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Εξάλλου ο κ. Βοσκόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να υπάρξει 80% μείωση στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. των κατοίκων του δήμου, ώστε και να μειωθεί το κόστος θέρμανσης των κατοίκων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
==========================================
Στο στόχαστρο και οι κύριες συντάξεις
Οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, πέρα από τη μείωση 25% στις επικουρικές, και νέες περικοπές στις κύριες. Πίστωση χρόνου ζητεί το υπ. Εργασίας στην απαίτηση για ψαλίδι 30% στο εφάπαξ
3,5 εκατ. εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο Ταμείο - γίγαντα

Μείωση επικουρικών συντάξεων ζητεί εδώ και τώρα η τρόικα,ανοίγοντας θέμα περικοπών και στις κύριες συντάξεις για να καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων. Οπως υπογράμμιζε αργά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το ποσοστό μείωσης των επικουρικών οι δανειστές ζητούν η "διαφορά" να καλυφθεί με κόψιμο των κύριων σύνταξεων. Ουσιαστικά οι δανειστές επαναφέρουν το σκληρό σενάριο στο ασφαλιστικό και είναι χαρακτηριστικό πως ανοίγουν ακόμα και θέμα εφάπαξ (ζήτημα που είχε προσωρινά παγώσει).
Συγκεκριμένα, τρία είναι τα «καυτά» θέματα στην επικοινωνία τρόικας και υπουργείου Εργασίας:
Το ποσοστό περικοπής των επικουρικών συντάξεων με τους δανειστές να ζητούν μείωση 25% εδώ και τώρα και το υπουργείο να αντιπροτείνει μείωση 20% σε τρεις δόσεις (8% φέτος, 6% το 2013 και 6% το 2014). Σημειώνεται πως η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν να υπάρξει άμεση σύνδεση των εισφορών με τις παροχές, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 35%.
Ο νέος γύρος περικοπών στις κύριες συντάξεις, καθώς και η μείωση των μισθών θα οδηγήσουν σε απώλειες 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα ταμεία. Η τρόικα ζητεί να καλυφθούν αυτές οι απώλειες ή εναλλακτικά να περικοπούν οι κύριες συντάξεις (εκτιμάται πως σε μία τέτοια περίπτωση η περικοπή θα έφτανε το 20%). Χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε ότι «ελπίζουμε πως θα βρεθούν τα χρήματα και δεν θα χρειαστεί να πειράξουμε τις κύριες συντάξεις».

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης
Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στα εφάπαξ, με την τρόικα να ζητά μείωση 30% και το υπουργείο να ζητά πίστωση χρόνου για να εξεταστεί το θέμα. Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο είχαν μειωθεί τα εφάπαξ βοηθήματα σε τρία ταμεία που είχαν οικονομικά προβλήματα (των δημοσίων υπαλλήλων, της ΔΕΗ και της Εμπορικής).
Στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για το ύψος των περικοπών, ενώ χθες το απόγευμα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Αθηνά Δρέττα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η τρόικα κάνει ένα βήμα από το σκληρό σενάριο για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 35%, ωστόσο επιμένει για μείωση 25%. Μάλιστα ζητεί η μείωση να γίνει άμεσα και δεν θέλει να υπάρξει πίστωση χρόνου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε αρχικά προτείνει η μείωση να είναι μεσοσταθμικά 15% σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο», με το ποσοστό αναπλήρωσης να κυμαίνεται από 20% έως 45%. Μετά τις νέες απαιτήσεις της τρόικας από την πλευρά του υπουργείου προτείνεται μείωση 20% στις επικουρικές συντάξεις σε βάθος τριετίας.
«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΓΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Πρόταση για «γραμμή σωτηρίας» στα 300 ευρώ
Η επιβολή πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις για να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι είναι ένα από τα θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι από την ελληνική πλευρά. Συγκεκριμένα συζητήθηκε το πλαφόν αυτό να μπει στα 300 ευρώ (δηλαδή να μη θιγούν όσοι παίρνουν λιγότερα χρήματα), με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας να ζητεί συγκεκριμένα στοιχεία για το κόστος μίας τέτοιας ρύθμισης για τα Ταμεία. Το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει, καθώς αναμένεται η τελική απάντηση της τρόικας για το ενδεχόμενο της επιβολής του πλαφόν.
Σημειώνεται πως η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων φαίνεται πως έχει κλειδώσει, καθώς για το θέμα αυτό δεν υπήρξαν ενστάσεις από την τρόικα. Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου-γίγαντα στο οποίο θα υπαχθούν 3.5 εκατομμύρια μισθωτοί.
Στον νέο φορέα θα υπαχθούν το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ), το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), το ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), το ΕΤΑΤ (τραπεζικοί υπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα).
Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει ένας ενιαίος «κουμπαράς» για τα ασφαλιστικά ταμεία που θα ενοποιηθούν. Παράλληλα θα δημιουργηθούν «ατομικοί λογαριασμοί» για τον κάθε εργαζόμενο, ενώ οι εισφορές θα είναι 3% για τον εργοδότη και 3% για τον ασφαλισμένο.
ΨΑΛΙΔΙ 10%
Ψάχνουν αντίδοτο στις απώλειες εισφορών
Σε συμφωνία θα καταλήξουν τρόικα και υπουργείο Εργασίας για το ποσοστό μείωσης των εισφορών, ενώ αναζητούνται τρόποι να καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων. Υπέρ της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους -δηλαδή των εισφορών- έχουν ταχθεί και οι κοινωνικοί εταίροι, με τη ΓΣΕΕ να θέτει ως όρο να μην επιβαρυνθούν τα Ταμεία.
Με βάση το σχέδιο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα φτάνουν το 10% σε όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν το επόμενο διάστημα την κάρτα εργασίας.
Για να γίνει η μείωση στις εισφορές, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να κάνουν τις πληρωμές τους μέσω τραπεζών και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Εισήγηση
Σημειώνεται πως με βάση πληροφορίες, οι δανειστές αρχικά είχαν ζητήσει η έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές να αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων για να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος. Ωστόσο τελικά δέχτηκαν την εισήγηση του υπουργού Εργασίας το μέτρο να αφορά συνεπείς εργοδότες.
Εκτιμάται πως οι απώλειες των ασφαλιστικών φορέων από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φτάσουν τα 1,1 δισ. ευρώ. Η τρόικα έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από το υπουργείο για το πώς ακριβώς θα καλυφθεί αυτό το ποσό, ώστε να μη δημιουργηθεί «μαύρη τρύπα» στο ασφαλιστικό σύστημα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
=================================

=================================

Στα συσσίτια η Ελλάδα αναστενάζει
ΣΥΣΣΙΤΙΑ:ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΓΗΤΟ

================================
Η παράβαση της ρήσης του Αριστοτέλη “νόμισμα ου τίκτει νόμισμα “ έφερε τον κόσμο στο χείλος της οικονομικής καταστροφής . Ψευδο-νομίσματα από φρέσκο αέρα γέννησαν ένα τέρας που απειλεί πλέον την οικονομία ολόκληρων ηπείρων,καταβροχθίζει τον πραγματικό πλούτο των εθνών και αφανίζει ανθρώπινες ζωές .
Το ερώτημα ευρώ ή δραχμή είναι μέρος μόνον του προβλήματος. Η άλωση των εθνικών κρατών από υπερεθνικά σκοτεινά και απροσδιόριστα κέντρα που μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους αποφάσισαν βολικότερο τρόπο άλωσης μέσω της κυριαρχίας του νομίσματος και του απόλυτου ελέγχου των Κεντρικών Τραπεζών ,έχει ως σκοπό την συγκέντρωση πλούτου και συνεπώς εξουσίας στα χέρια ολίγων και την επαναφορά του κόσμου σε μια φεουδαρχία ,τεχνοκρατική αυτή την φορά ,αλλά το ίδιο ή και περισσότερο σκληρή και ανελέητη .
Στην εισαγωγή του βιβλίου του “Ευρώ η θηλειά στο λαιμό της ελληνικής κοινωνίας ” ο Σπύρος Λαβδιώτης γράφει . ” Γι αυτό θα πρέπει ο αναγνώστης να αφυπνιστεί και να θέσει ο ίδιος την ερώτηση. Κάποιος πρέπει να δημιουργήσει το πολυπόθητο χρήμα .Γιατί αυτό το προνόμιο εκχωρήθηκε μονοπωλιακά σε ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δεν διατηρήθηκε η έκδοση του εθνικού νομίσματος από τις ίδιες τις δημοκρατικώς εκλεγόμενες κυβερνήσεις;
Σε τελική ανάλυση ,είναι παράλογο να ισχυριστεί κανείς ότι μια χώρα μπορεί να εκδώσει 100 εκατομ. ευρώ σε κρατικές ομολογίες για την χρηματοδότηση των κοινωνικών της αναγκών και όχι 100 εκατομ. σε χαρτονόμισμα “ Εξίσου παράλογο είναι να επιχειρηματολογήσει κάποιος ότι η έκδοση του νομίσματος απευθείας από το κράτος δημιουργεί πληθωρισμό ,ενώ η έκδοση του νομίσματος από ιδιωτικούς οργανισμούς με επιβάρυνση τον τόκο τον αποτρέπει . Πρέπει να γίνει κατανοητό από τον αναγνώστη ότι και οι δύο μέθοδοι χρηματοδότησης αποτελούν γραμμάτια πληρωτέα ,αλλά το ένα παχαίνει τον τοκογλύφο ,ενώ το άλλο υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον .”
=============================================
Αμοιβή 8.600 ευρώ το μήνα για τον εκλεκτό “κηπουρό” του Γ. Παπανδρέου
Στο φως η σύμβαση του Κώστα Θέου στη ΔΕΗ

Παίρνει ...μόνο 5.000 ο Θέος, λέει η ΔΕΗ!
Καταγγελία Μπεντενιώτη για τα 9 χιλιάρικα Θέου και διευθυντών στη ΔΕΗ
Παραιτήθηκε και καπάκι διόρισε τον Θέο στην Βουλή!
Μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Γιώργο


Απολύτως εκτεθειμένοι είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η διοίκηση της ΔΕΗ παρά την αγωνιώδη τους προσπάθεια να κρύψουν την αλήθεια γύρω από τις πραγματικές απολαβές του κ. Κωνσταντίνου Θέου ως αναπληρωτή διοικητή της εταιρείας.
Το protothema.gr παρουσιάζει σήμερα την «Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου» που υπογράφηκε στις 30.12.2011 μεταξύ του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού και του κ. Κωνσταντίνου Θέου σύμφωνα με την οποία ο δεύτερος από την 1.1.2012 έως την 31.12.2014 «θα λαμβάνει ως ετήσια συνολική μικτή αμοιβή το ποσό των 103.606,32 ευρώ», δηλαδή 8.633,66 ευρώ μηνιαίως αντί των 5.981,40 ευρώ που ρητά και ξεκάθαρα αναφέρει ο σχετικός νόμος ότι είναι το ανώτατο πλαφόν.
Το έγγραφο επιβεβαιώνει πλήρως τις αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» και του protothema.gr, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον υπουργό Περιβάλλοντος, δημιουργεί ερωτήματα για τους λόγους που ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέλαβε προκλητικά να προστατέψει τον στενό συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Το κείμενο της "σύμβασης ορισμένου χρόνου" για την πρόσληψη του κ. Θέου στη ΔΕΗ αναμένεται να αποτελέσει ακόμα ένα στοιχείο του ογκώδους φακέλου που ήδη έχει σχηματίσει ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος ερευνά την υπόθεση.
Στην ουσία αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι τις ημέρες που ο κ. Παπακωνσταντίνου προωθούσε νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ - αδιαφορώντας για το γεγονός ότι 500.000 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς - δεν δίσταζε να «βολέψει» τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην εταιρεία με μισθό που ξεπερνά κατά περίπου 2.600 ευρώ τα νόμιμα όρια που τέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Σύμβαση με φουσκωμένο μισθό, κινητό και αυτοκίνητο με δωρεάν βενζίνη!
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την σύμβαση, ο κ. Θέος ανέλαβε καθήκοντα από την 1η-1-2012 και η θητεία του θα λήξει την 31η – 12- 2014. Κατά το διάστημα αυτό, η ΔΕΗ εκτός του υπέρογκου μισθού του παραχωρεί «εταιρικό επιβατικό όχημα» με πληρωμένα καύσιμα ενώ για την άσκηση των καθηκόντων του δικαιούται έξοδα κίνησης όπως «έξοδα ταξιδιού, κινητό τηλέφωνο, λογαριασμοί εστιατορίων κλπ»
Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η συγκεκριμένη σύμβαση κρίνεται παράνομη σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου που καθορίζει τις αμοιβές των ανώτατων στελεχών των ΔΕΚΟ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με γνωμοδότηση έγκυρων νομικών που ερευνούν την υπόθεση «οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές που καταβάλλονται στους υπαλλήλους του δημοσίου, των ΝΠΔΔ … απαγορεύεται να υπερβαίνουν τις αποδοχές του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου… Κατόπιν των ανωτέρω, οι πάσης φύσεως μικτές αποδοχές και απολαβές όλων των ανωτέρω δεν μπορούν να υπερβούν το ποσό των 5.981,40 ευρω» τονίζοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο όριο αφορά και τα στελέχη της ΔΕΗ.
Υπο αυτά τα δεδομένα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου. Πώς ο κ. Παπακωνσταντίνου δικαιολογεί τον μισθό των 8.633 ευρώ του κ. Θέου;
Όπως μάλιστα έχει ήδη αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», σχεδόν το σύνολο των διευθυντικών στελεχών της ΔΕΗ λαμβάνουν αμοιβές που ξεπερνούν τα 9.000 ευρώ.
Με άλλα λόγια ο κ. Παπακωνσταντίνου αν και γνωρίζει πλήρως τις προκλητικές και παράνομες αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά της εταιρίας, δεν προχωρά στην εφαρμογή του νόμου αλλά προτιμά να μετακυλήσει το βάρος στις πλάτες των ελλήνων φορολογουμένων αυξάνοντας τα τιμολόγια ρεύματος!
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=175428
==========================

Δεν υπάρχουν σχόλια: