Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Αθήνα 6/2/2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Τα διαπλεκόμενα υπαγορεύουν, ο εκλεκτός τους… νομοθετεί το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ.

Ο υπουργός της «εθνικής μας ταπείνωσης και χρεοκοπίας» έρμαιο των συμφερόντων και της διαπλοκής, κάνει αβάντα, δίνει τα ρέστα του, στρώνει για μια ακόμη φορά το χαλί, στα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα.

Ο συνήθης ύποπτος, χτυπά σαν τον κλέφτη, μέσα στις γιορτές. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απροκάλυπτα και κυνικά, ως γνήσιος εκφραστής συμφερόντων, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιοποιήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 268), στις 31 Δεκεμβρίου του 2011, καταργεί "εν κρυπτώ και παραβύστω" την διάταξη του Νόμου 4001/2011, που ο ίδιος προ ολίγων μηνών ψήφισε, η οποία προέβλεπε την διατήρηση του άμεσου ή εμμέσου έλεγχου του Δημοσίου στoν ΑΔΜΗΕ, όπως και το δικαίωμα του Δημοσίου να διορίζει τα μέλη της Διοίκησης της Εταιρίας.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό ; Ο αρμόδιος Υπουργός, μέσω της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών επενδυτών στο δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ. Το εκλεκτό παιδί της Τρόικας και των συμφερόντων, χωρίς προσχήματα και ίχνος ντροπής, προετοιμάζει το τοπίο για την άλωση και το ξεπούλημα της ΑΔΜΗΕ.

Κουστωδία διαπλοκής και συμφερόντων. Ο κύριος Παπακωνσταντίνου, έχασε και τα τελευταία σημάδια αξιοπιστίας. Στην προσπάθειά του να εξυπηρετήσει την εγχώρια ενεργειακή διαπλοκή ξεπέρασε κάθε όριο. Λειτουργεί απροκάλυπτα ως φερέφωνο επιχειρηματιών και ιδιοτελών συμφερόντων.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει πολιτική. Οι υπουργοί εκτελούν μνημόνια διαπλοκής, ο ναός της δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο μετατρέπεται σε “καθαρτήριο σκανδάλων”.

Διαμηνύουμε στον κ. Υπουργό ότι "ως εδώ και μη παρέκει". Οι εργαζόμενοι στον Όμιλο της ΔΕΗ και ειδικότερα στον ΑΔΜΗΕ, με δυναμικές αντιδράσεις θα τον υποχρεώσουν να σταματήσει την διαδικασία κύρωσης της κατάπτυστης πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Δεν θα επιτρέψουμε στον ανάλγητο Υπουργό να διαλύσει και να ξεπουλήσει την μεγαλύτερη Επιχείρηση του Ελληνικού λαού. Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανένα, να θυσιάσει το δημόσιο συμφέρον, να θυσιάσει την ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
===========================

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω της κακοκαιρίας
Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία. Διακοπές ρεύματος σημειώνονται τόσο σε νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ από πλευράς ΔΕΗ έγινε γνωστό ότι επιστρατεύθηκαν όλα τα διαθέσιμα συνεργεία εργολάβων καθώς και η απογευματινή αλλά και η νυχτερινή βάρδια των τεχνικών προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Προϋπόθεση είναι βέβαια να υπάρχει πρόσβαση στο σημείο της βλάβης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα νησιά Τήλος, Σύμη, στο Μέτσοβο και στην Αττική στο Ίλιον, το Περιστέρι, τη Βάρη και την Ερυθραία. Οι διακοπές προκαλούνται από πτώση στύλων λόγω διάβρωσης του εδάφους ή στις περισσότερες περιπτώσεις από κλαδιά που σπάνε λόγω του δυνατού ανέμου και κόβουν τα καλώδια της ΔΕΗ.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
===========================
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εργατολόγων...
Συμπαρασύρει όλους η μείωση του κατώτερου μισθού!


Αγκάθια οι επικουρικές, οι μισθοί και τα μέτρα 3 δισ. ευρώ
Λιγότεροι φόροι και περικοπές, πιο πολλά “λουκέτα” στο Δημόσιο
H εμμονή της Τρόικας για μείωση του κατώτατου μισθού, την οποία έχει, τουλάχιστον σε ένα ποσοστό (διάβασε εδώ σχετικά) αποδεχθεί η κυβέρνηση, με γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου θα συμπαρασύρει πολλά επιδόματα που βασίζονται στον κατώτατο μισθό ή το ημερομίσθιο με βασικότερο το επίδομα ανεργίας που θα συρρικνωθεί κατά 20% αλλά και τον 13ο και 14ο μισθό , το μόνο εργασιακό δικαίωμα πού βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Η ΓΣΕΕ, βλέποντας τα σύννεφα της κρίσης να πυκνώνουν, συμπεριέλαβε στην τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει ισχύ νόμου τα δώρα και τα επιδόματα με σκοπό να τα διασώσει.
Ετσι, έως το τέλος του 2012 που εκπνέει η σύμβαση όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι διασφαλίζουν τους δύο μισθούς στο επίπεδο του κατώτατου μισθού στο σημερινό ύψος των 751 ευρώ ή στα επίπεδα που αυτός πιθανόν θα συρρικνωθεί.
Για τους μισθούς που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ο 13ος και το 14ος ορίζονται με νόμο του 1980 καθώς δεν υπάρχει καμία ειδική μνεία για τα δώρα στις κλαδικές συμβάσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι Έλληνες εργατολόγοι υποστηρίζουν ότι οι όροι των κλαδικών συμβάσεων στηρίζονται και αντλούν δίκαιο από την ΕΓΣΣΕ. Σε κάθε περίπτωση, η προώθηση ενός νομοσχεδίου ή μίας πράξης νομοθετικού περιεχομένου που επιβάλλει κατάργηση των πρόσθετων αποδοχών, ανατρέπει οποιαδήποτε προηγούμενη ρύθμιση για τα δώρα είτε προβλέπεται με νόμο είτε απορρέει από τους όρους μιας συλλογικής σύμβασης.

Πλαφόν όπως στο Δημόσιο

Πάντως, μια αντιπρόταση που εξετάζεται εναλλακτικά είναι να καταβάλλεται δώρο με βάση το ύψος του κατώτατου μισθού ( σήμερα 751 ευρώ) ή ένα μπόνους εφάπαξ ανεξάρτητα από το μισθό, όπως συμβαίνει στο δημόσιο τομέα, ή να οριστεί ένα μισθολογικό όριο (1500 ευρώ) πέραν του οποίου θα προβλέπεται δραστική περικοπή του δώρου.
Οσο για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση έχει προτείνει εναλλακτικά ενεργοποίηση ή επέκταση των τοπικών συμφώνων απασχόλησης που έχουν ήδη ψηφιστεί και προβλέπουν μείωση μισθού στα 600 ευρω μικτά από 751 σε περιοχές με υψηλή ανεργία.
Σημειωτέον ότι οι θλιβερές πρωτιές της ανεργίας δεν αφορούν πια τις ...εσχατιές του Βορρά . Πρωταθλήτρια περιφέρεια της ανεργίας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύεται η Στερεά Ελλάδα με ποσοστό 23,3% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 19,7% και η Αττική οπου αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας κατά 50% . Η δυνατότητα καταβολής μειωμένου μισθού μέσω προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στους νέους έως 25 ετών μελετάται να επεκταθεί και στους ανέργους έως 30 ετών.
Επίσης προλειαίνεται το έδαφος για την υιοθέτηση των ψαλιδισμένων βασικών μισθών στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που προωθούν οι γερμανοί στις οποίες «θα παρακάμπτονται εργασιακές, μισθολογικές αλλά και φορολογικές» αγκυλώσεις.
Στο σχέδιο νόμου, που όλα δείχνουν ότι δε θα αποφύγουμε, θα προβλέπεται επίσης ανάκληση για 3 χρόνια των αυξήσεων που ορίζει η ΕΣΣΕ ( 2,6% από την 1η Ιουλίου) και οι κλαδικές συμβάσεις καθώς και κάθε αύξηση αποδοχών μέσω ωριμάνσεων και τριετιών.
Χρησιμοποιείται, δε, η φράση “ανάκληση αυξήσεων” και όχι πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων γιατί με το πάγωμα οι αποδοχές μένουν ώς έχουν ενώ στη συγκεκριμένη συγκυρία πρέπει να προβλέπεται και η δυνατότητα μείωσης των μισθών μέσω της υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων
============================
Η τρόικα τρελάθηκε!
Άνοιξαν και θέμα περικοπής 20% στις κύριες συντάξεις!


Η "ανάγκη" των αρχηγών να πείσουν εαυτούς και κοινό πως διαπραγματεύονται με την τρόικα έχει προκαλέσει τους δανειστές μας οι οποίοι ανοίγουν συνεχώς νέα θέματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιδέα του Αντώνη Σαμαρά να θεσπιστεί κοινωνικός πόρος από τον τζόγο για τις επικουρικές οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είπαν στον Λουκά Παπαδήμο ότι κανονικά θα έπρεπε να κόψει τις βασικές συντάξεις 20% τώρα. "Αν είναι να βάλετε κοινωνικό πόρο βάλτε τον για να σώσετε τις κανονικές συντάξεις" επισήμαναν και προέβλεψαν ότι όπως πάνε τα πράγματα σύντομα θα χρειαστεί να ανοίξει ξανά το ασφαλιστικό.
Απέρριψαν και την προσπάθεια του Παντελή Οικονόμου να περάσει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε 60 δόσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ότι αναμένει την εντολή του Γιώργου Παπανδρέου για να αγνοήσει την τρόικα και να βγάλει την απόφαση με 60 δόσεις.
"Πρόεδρε περιμένω την εντολή σου" του είπε, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας πως είναι αντίθετοι σε κάθε πράξη που θα συνηθίζει τους έλληνες στη λογική "δεν πληρώνω και τα βρίσκω μετά". Επιπλέον, οι δανειστές έχουν επισημάνει στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ότι μια τέτοια ρύθμιση θα τινάξει τους τρέχοντες προϋπολογισμούς στον αέρα, αφού όσοι πληρώνουν θα νιώσουν κορόιδα και θα σταματήσουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
==================================
Π. Κρούγκμαν: «Το σενάριο της τρόικας για Ελλάδα δεν θα λειτουργήσει»
«Η Ελλάδα ωθείται σε καταστροφικά επίπεδα λιτότητας», πιστεύει ο νομπελίστας καθηγητής οικονομικών.
«Αδιανόητη» θεωρεί την επίτευξη του νέου σεναρίου της τρόικας για την ελληνική οικονομία ο διεθνούς φήμης καθηγητής οικονομικών, Πολ Κρούγκμαν, σε σημερινό του σύντομο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας New York Times.
Παραθέτοντας τα στοιχεία που επικαλείται το σενάριο της τρόικας, ο νομπελίστας καθηγητής εξηγεί ότι είναι αδύνατο η ελληνική οικονομία από τη βαθιά ύφεση να καταφέρει να περάσει σε πρωτογενή πλεόνασμα άνω του 4% το 2014.
Η ελληνική οικονομία, σημειώνει, παρουσίαζε μεγάλο έλλειμμα από την αρχή των Μνημονιακών προγραμμάτων, και ακόμη και στην περίπτωση που θα αποκήρυττε το χρέος της, θα ήταν αναγκασμένη να προβεί σε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο κ. Κρούγκμαν πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ωθείται σε καταστροφικά επίπεδα λιτότητας για να καταφέρει να πληρώσει τους πιστωτές της, χωρίς να υπάρχει «φως στο τούνελ».
Παράλληλα, θεωρεί «ασύλληπτη» την ιδέα για μείωση των πραγματικών κρατικών δαπανών κάτω από το επίπεδο του 70% το 2014 σε σχέση με το 2009.

www.kathimerini.gr
===================================
Συνάντηση τρόικας - Ευ. Βενιζέλου - Γ. Κουτρουμάνη
NAFTEMPORIKI.GR


Συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Στη συνέχεια, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού με τον κ. Βενιζέλο και τους επικεφαλής των δανειστών.
Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, είναι η οριστικοποίηση του πακέτου των πρόσθετων μέτρων, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που απαιτεί για το 2012 η τρόικα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βασικό κομμάτι του πακέτου θα είναι οι ριζικές ανατροπές στα εργασιακά, με την τρόικα να απαιτεί, μεταξύ άλλων, την περικοπή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά περίπου 22%, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, καθώς και την περικοπή των εφάπαξ.
====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: