Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

«και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 αναμένεται να αναθεωρηθεί σε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1%





"Πουλήστε νησιά σε ένδειξη καλής θέλησης"

Έκπληξη προκαλεί η πρόταση του προέδρου του αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κρίστοφ Λάιτλ, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα θα μπορούσε από μόνη της να προχωρήσει στην πώληση μερικών, απομακρυσμένων, ακατοίκητων νησιών, κάτι που, κατά τη γνώμη του, θα αποτελούσε μια συμβολική χειρονομία, θα είχε οφέλη για τους Έλληνες και θα επηρέαζε θετικά το κλίμα στην Ευρώπη για την Αθήνα.

«Δεν πρόκειται για τα ίδια τα χρήματα, που θα εισπραχτούν, αλλά για μια κίνηση που δείχνει ότι η χώρα είναι πρόθυμη σε αυτή την κατάσταση να μην ζητά μόνο βοήθεια από το εξωτερικό, αλλά να κάνει και η ίδια ό,τι μπορεί» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι, με μια τέτοια ενέργεια, που σίγουρα δεν είναι εύκολη για τους Έλληνες, θα μετριαστεί το «δημαγωγικό κλίμα» που επικρατεί στην Ευρώπη κατά της Ελλάδας και οι φίλοι της Ελλάδας θα έχουν ένα ισχυρό επιχείρημα.
====================================

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7% το δ' τρίμηνο
Συρρίκνωση 7,0% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε σταθερές τιμές 2005, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Το ΑΕΠ για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου), καθώς και αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τους βραχυχρόνιους δείκτες.

Από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει ότι για το σύνολο της περυσινής χρονιάς η ύφεση υπολογίζεται σε σταθερές τιμές στο 6,8% και σε τρέχουσες στο 5,4%.

Η δραματική αυτή επιδείνωση στην ελληνική οικονομία οφείλεται, ως επί το πλείστον, στο ουσιαστικό «πάγωμα» ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, καθώς και στη δραστική συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης. Στον αντίποδα, ήταν μικρό το αντιστάθμισμα από την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση των εισαγωγών.

Αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ότι φέτος η ύφεση θα ανέλθει σε 2,8%, αλλά πλέον οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση άνω του 3,5%. Με αποτέλεσμα, σωρευτικά για το 2012-2013, η ύφεση να κυμανθεί στο 4%- 5%.

Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,15% το 2008, κατά 3,3% το 2009 και κατά 3,4% το 2010 (με βάση τα διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), η χώρα διανύει φέτος το 5ο έτος ύφεσης.

«Στο ξεπέρασμα του ενός εκατομμυρίου ανέργων τον περασμένο Νοέμβριο, έρχεται να προστεθεί και το βάθεμα της ύφεσης για το 2011 σε 6,8%», αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά και συμπληρώνει ότι «και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 αναμένεται να αναθεωρηθεί σε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1%».

«Η απόλυτη ανάγκη της αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη διεκδίκηση ενός αναπτυξιακού δανειακού πακέτου επιβάλλεται να αποτελεί πρωταρχική και κύρια υποχρέωση για την κυβέρνηση», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: