Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Βράβευση Γενικής Δ/νσης Παραγωγής για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της

=================================
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Η΄ΑΥΤΟΙ Η΄ΕΜΕΙΣ


Συνάδελφοι, σες,

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή όλων μας που είναι ιδιαίτερες, που είναι ξεχωριστές.

Μια από αυτές είναι η αυριανή.

Αύριο ο καθένας από εμάς καλείται με τη στάση του , με την παρουσία του να πει ή το ταπεινωτικό ναι ή το μεγάλο ΟΧΙ.

Αύριο ο καθένας από μας καλείται να πάρει θέση για το πώς θα ζήσει ο ίδιος αλλά και τα παιδιά του, η νέα γενιά του τόπου μας, οι συνάνθρωποί μας.

Συνάδελφοι, σες,

Εδώ και δυο χρόνια η αστική τάξη της ΕΕ αλλά και της χώρας μας βάζοντας μπροστά το «μνημόνιο» και την τρόικα, με απόλυτο συνένοχο τη δουλοπρεπή κυβέρνηση του κ.Παπανδρέου αλλά και του κ.Παπαδήμου, που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, έχει εξαπολύσει την πιο άγρια , την πιο βάρβαρη επίθεση εναντίον μας και κάνει έφοδο για να μας ξαναπάρει πίσω ότι με αγώνες και θυσίες της αποσπάσαμε μετά τον πόλεμο.

Τελευταίος στόχος των κατακτητών της χώρας μας είναι η άλωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση των ΣΣΕ, η κατάργηση των εσωτερικών κανονισμών, η εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων και οι απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπάλληλων και εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ λες και είναι άψυχα αντικείμενα.

Συνάδελφοι, σες,

Με τις πολιτικές τους, με τις εγκληματικές τους αποφάσεις, κάθε μέρα που περνά

Κλέβουν τους μισθούς μας,

Κλέβουν τις συντάξεις μας,

Κλέβουν και θερίζουν τις ζωές μας

Συνάδελφοι, σες,

Οι τοκογλύφοι εγκληματίες της ΕΕ και του ΔΝΤ κάθε μέρα που περνά μας μετατρέπουν σε σύγχρονους δούλους και σκλάβους

Επειδή όμως δεν μας αξίζει μια τέτοια ζωή

Επειδή δεν μας αξίζει να ζούμε με το κεφάλι σκυφτό, όσες μάχες και αν χάσαμε, αύριο είναι μεγάλη ώρα, είναι η μεγάλη μάχη.

Αύριο πρέπει να νοιώσουν την οργή μας

Αύριο πρέπει να νοιώσουν τη δύναμή μας

Αύριο να μη λείψει κανείς

Όσοι δεν θέλουμε να γίνουμε δούλοι , θα δώσουμε το παρών

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στις 10 πμ έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

=============================
ΟΛΟΙ στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ αύριο 7 Φλεβάρη

ΟΧΙ στην νέα μείωση μισθών και συντάξεων

ΟΧΙ στην κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και Κανονισμών


Το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ υποχωρεί στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και συμφωνεί σε μια νέα επιδρομή στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Συμφωνεί στην κατάργηση του ΚΚΠ/ΔΕΗ που σημαίνει δικαίωμα απολύσεων, κατάργηση του μισθολογίου και της πειθαρχικής διαδικασίας.
Συμφωνεί στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που σημαίνει ατομική σύμβαση με τον καθένα ξεχωριστά.
Συμφωνεί στην νέα μείωση κατά 15% των μισθών, του εφάπαξ και των συντάξεων που σημαίνει εξαθλίωση εργαζομένων και συνταξιούχων.
Συμφωνεί στην δραματική μείωση των δαπανών για περίθαλψη και φάρμακα που σημαίνει κλείσιμο νοσοκομείων και έλλειψη φαρμάκων.
Όλα αυτά για τους πεινώντες και διψώντες, για τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Οι έχοντες και κατέχοντες δεν πλήττονται, δεν καλούνται να πληρώσουν. Αντιθέτως με τις ιδιωτικοποιήσεις δίνουν την δυνατότητα κερδοσκοπίας εις βάρος του Λαού όπως έκαναν με την Energa και την Hellas Power.
Η πολιτική τους είναι ταξική και ταξικά αντιμετωπίζεται, κανένας μόνος του, όλοι στην απεργία, αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας που πλήττονται περισσότερο, στους άνεργους και τους μετανάστες.
Όλοι στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 11 το πρωί

ΑΣΣΕ/ΔΕΗ - Φλεβάρης 2012/1
===============================
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΕ


Τετάρτη, 01 Φεβρουάριος 2012
«Όλοι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί της Χώρας, υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνεργοι, νέοι και συνταξιούχοι, πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις, ώστε να υπάρξει μαζική και πιεστική αντίδραση, σε όσα γίνονται εις βάρος του Κλάδου». (Χρ. Σπίρτζης, πρόεδρος ΤΕΕ)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012, οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί πραγματοποιούμε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οδό Σταδίου 29 στην Αθήνα, στις 12.00 το πρωί αντιδρώντας:
 στην μισθολογική ισοπέδωση των Διπλωματούχων Μηχανικών
 στην αδικαιολόγητη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σε μια εποχή μείωσης των αποδοχών μας
 στην αβεβαιότητα για την τύχη των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΑΑ
 στην ισοπέδωση των Διπλωματούχων Μηχανικών και των επιστημόνων, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των πανεπιστημίων και των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, αλλά και την εικονική ισοτίμηση ΑΕΙ - ΤΕΙ
 στα οριζόντια νομοθετήματα διάλυσης της δημόσιας διοίκησης, με την εργασιακή εφεδρεία, την υποστελέχωση, την ανυπαρξία αναπτυξιακού σχεδίου και την προχειρότητα νομοθετημάτων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ συμμετέχει στην κινητοποίηση του ΤΕΕ, κηρύσσοντας, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012, 4ωρη στάση εργασίας 12:00 με 16:00, καλώντας σας να συμμετέχετε στην συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και στις αντίστοιχες συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε πόλεις της περιφέρειας.


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
ΝΕΟΙ, ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ, ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ,
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

=====================================
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ : ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΙΚΗΤΕΣ


Στον πόλεμο αυτό, εμείς θα είμαστε νικητές.
Όλοι στη Γενική Απεργία Τρίτη 7 Φεβρουαρίου

Εργαζόμενες Εργαζόμενοι
Η Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστές στις εντολές του κεφαλαίου έχουν κηρύξει πόλεμο σε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Καταργούν ότι έχει κατακτηθεί, με μεγάλους αγώνες εδώ και εκατό χρόνια, μας οδηγούν στη φτώχια και την εξαθλίωση.
Μετά τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο που καρατόμησαν μισθούς, συντάξεις, διέλυσαν την κοινωνική ασφάλιση, οδήγησαν σε απολύσεις χιλιάδες εργαζόμενους, ξεπουλούν τη Δημόσια περιουσία και τις Δημόσιες επιχειρήσεις, έβαλαν στη μέγγενη την Υγεία και την Παιδεία, έρχονται σήμερα με τις αποφάσεις τους να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο.
Το μαύρο μέτωπο Παπαδήμου – Τρόικας - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ –ΛΑΟΣ, με τις αποφάσεις που ετοιμάζονται να πάρουν, ανατρέπουν τα πάντα σε όφελος των δανειστών των τραπεζών και του ΣΕΒ.
Συντρίβουν τον κατώτερο μισθό μετατρέποντας τους μισθούς σε επίδομα φτώχειας, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις.
Ανοίγουν το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ δημιουργούν ένα εφιαλτικό εργασιακό τοπίο που θα εκτινάξει την ανεργία στα ύψη. Ήδη 1 στους 4 είναι άνεργος.
Με τις περικοπές στις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση, στα Δημόσια Συστήματα Υγείας και Παιδείας οδηγούν τη χώρα σε κατάρρευση και χρεοκοπία, για να πληρωθούν οι δανειστές και να διασωθούν οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο της Αντίστασης του αγώνα και της ανατροπής.
Όλοι στο συλλαλητήριο σήμερα Δευτέρα στις 6 μμ στα Προπύλαια
Όλοι στη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Τρίτη 7 Φλεβάρη
Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα
Στην Αθήνα Συγκέντρωση στις 11 π. μ. στο Σύνταγμα
Προσυγκέντρωση της Αυτόνομης Παρέμβασης στις 10:30 στην Πλ. Κλαυθμώνος.

====================================
Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες

Ζούμε το θέατρο του παραλόγου;

Τα έχουν ξεπουλήσει όλα και μας τα εμφανίζουν σιγά – σιγά ; Τις στιγμές αυτές που όλος ο κόσμος “βράζει”, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει στην εταιρεία μας .

Μετά την “τεράστια επιτυχία” της επιβολής του νέου ωραρίου η Διοίκηση θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση την Επιχείρηση. Έτσι λοιπόν εν κρυπτώ ξεκίνησε αυτή την διαδικασία και εν κρυπτώ θέλησε να την ολοκληρώσει. Μετά από αντιδράσεις συλλόγων η πάντα “ευαίσθητη” διοίκηση Ζερβού έκανε πίσω και κάλεσε τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία να μας ενημερώσει για το τι θέλει να κάνει (δηλ. μετά από πιέσεις έπραξε το αυτονόητο). Σημειώνουμε ότι αυτό γίνεται τώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι αιωρούμενες φοβίες, υποτίθεται από την τρόικα, για απολύσεις, για πωλήσεις, για περαιτέρω μειώσεις μισθών, για αφαίρεση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δηλαδή για διάλυση των πάντων.
Κατά την λαϊκή ρήση “όλα τα έχει η Μαριωρή ο φερετζές της λείπει ” και θα εξηγήσουμε γιατί το λέμε:

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Σύλλογος μας από την πρώτη μέρα της ανάληψης της εν λόγω διοίκησης, έχει ζητήσει αναδιάρθρωση της Επιχείρησης ενόψει των αλλαγών για το νέο περιβάλλον της Ηλεκτρενέργειας και μέσα από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως ποιος Manager δεν γνωρίζει ότι για να πετύχει η αλλαγή ενός οργανογράμματος θέλει συμμάχους τους εργαζομένους;

ü Πώς μπορεί να συμβεί αυτό όταν η ψυχολογία είναι τέτοια, αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα;
ü Πώς μπορεί να συμβεί αυτό όταν ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί ο μισθός μας από τις επιβαλλόμενες μειώσεις;
ü Πώς μπορεί να συμβεί αυτό όταν οι γελοίοι κυβερνώντες μιλάνε για πωλήσεις μονάδων;
ü Πώς μπορεί να συμβεί αυτό όταν οι γελοίοι τροικανοί θέλουν να επιβάλουν στους γελοίους κυβερνώντες την άμεση πώληση εταιρειών;
ü Πώς μπορεί να συμβεί αυτό όταν όλοι μαζί αυτοί οι γελοίοι μιλούν για απολύσεις;
ü Πώς μπορεί να συμβεί αυτό όταν η Διοίκηση Ζερβού δεν έχει κάνει τίποτα, ώστε οι εργαζόμενοι στην μεγαλύτερη βιομηχανική Επιχείρηση (ακόμα!) της χώρας, να νιώσουν ασφάλεια για την εργασία τους και για την ανάπτυξη της Εταιρείας;

Παρ’ όλα αυτά το οργανόγραμμα που μας έδειξε η Διοίκηση ήταν απλά και μόνο οργανόγραμμα μικρής- γραφειοκρατικής ΔΕΗ, κακέκτυπο της λειτουργίας του παλαιού Δημοσίου.
Σκεφτείτε ότι την Διαχείριση του Ανθρωπίνου Δυναμικού την “κρύβει” στις οικονομικές λειτουργίες.
Σε ποια μεγάλη εταιρεία επιπέδου Ομίλου έχει συμβεί ποτέ αυτό; Όλοι γνωρίζουν ότι η διαχείριση του Ανθρωπίνου Δυναμικού είναι το βασικότερο εργαλείο σε μια εταιρεία.
Σε ποία μεγάλη βιομηχανική εταιρεία, η αγορά μιας λαμαρίνας χρειάζεται συνυπογραφή δύο Γενικών Διευθυντών;
Σε ποια μεγάλη εταιρεία επιπέδου ομίλου φτιάχνεις οργανόγραμμα μόνο για την μητρική και όχι για το σύνολο του Ομίλου;
Αυτά και άλλα πολλά ευτράπελα μας έδειξαν και καλούμαστε τώρα να τα συζητήσουμε με την Ομοσπονδία.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η Διοίκηση, επαναλαμβάνουμε, λειτουργώντας ως “πέμπτη φάλαγγα”, ότι αρνητικό προκύπτει από το πολιτικό σύστημα για τους εργαζομένους και την Επιχείρηση, αντί να τα αντικρούει και να προσπαθήσει να δώσει λύση μέσα στην ίδια την Εταιρεία θεσμικά, τα παραπέμπει στην κεντρική πουλημένη εξουσία, προκειμένου την άλλη στιγμή να έρθουν “καπέλο” μέσα από νομοθετικές ρύθμισης (βλέπε μισθολόγιο, εκτός έδρας κ.α.).
Τόσο δυναμική και ευαίσθητη είναι η διοίκηση Ζερβού.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ – ΑΠΑΞΙΩΣΗ – ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ
Οι Διοικήσεις προσλαμβάνουν επι σειρά ετών, “συμβούλους” παχυλά πληρωμένους και μόλις έφερναν το όποιο αποτέλεσμα, οι ίδιες οι Διοικήσεις τα παρέπεμπαν στις “καλένδες ”.
Η “ευαίσθητη” Διοίκηση Ζερβού ποτέ δεν μας ενημέρωσε τι έλεγαν αυτά τα πορίσματα, ποτέ δεν μας ενημέρωσε για αυτή την κατασπατάληση, αντιθέτως συνεχίζοντας την ίδια λογική, τον περασμένο μήνα προχώρησε στην πρόσληψη συμβούλου για την εκπόνηση μελέτης (δείτε τίτλος)“Εκπόνηση σχεδίου προγραμματισμού ανθρωπίνου δυναμικού (Manpower Playning) και υποστήριξη στην υλοποίηση παρεμβάσεων αύξησης της απόδοσης της ΔΕΗ Α.Ε. με έμφαση στο κόστος εργασίας” (Πω ! πω ! πω! όνειρο ζω μη με ξυπνάτε). Δηλαδή με απλά λόγια πως θα μας περικόψουν και άλλο το μισθό, πώς θα μας οδηγήσουν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Τι είναι εκείνο που τους έχει κάνει να γεμίζουν συμβούλους την Επιχείρηση και να απαξιώνουν το δικό μας στελεχιακό δυναμικό;

ΚΑΙ ΝΕΑ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ

Μέσα σε όλα αυτά και το ταραχώδες περιβάλλον που επικρατεί, το Δ.Σ. της ΔΕΗ προχώρησε ομόφωνα στην άποψη υπογραφής μνημονίου συνεργασίας για δημιουργία θυγατρικής εταιρείας μαζί με ιδιωτικό όμιλο ο οποίος θα έχει και το πλειοψηφικό πακέτο.
Αντικείμενο η παροχή υπηρεσιών στην ουσία εμπορίας ηλεκτρενέργειας. Όλο αυτό με ποιους όρους και προϋποθέσεις γίνεται; Ποία η προστιθέμενη αξία στην εταιρεία μας; Τι θα γίνει με τα δικά μας καταστήματα εμπορίας; Ποίο θα είναι το εργασιακό καθεστώς; Τι είναι εκείνο που έκανε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας να το αποδεχτούν χωρίς να το έχουν συζητήσει με το Συνδικάτο;
Δεν είμαστε αρνητικοί στα κοινοπρακτικά σχήματα, αλλά σε αυτές τις περιόδους όπου η κάθε θέση εργασίας είναι πολύτιμη στην εταιρεία μας είναι θεμιτό οι εργαζόμενοι να βλέπουν αυτές τις κινήσεις με καχυποψία.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Παράλληλα είδαμε και το μεγαλείο του ανταγωνισμού. Όλοι εμείς οι κακοί συνδικαλιστές χρόνια τώρα ζητάμε καθαρές λύσεις στον τομέα της απελευθέρωσης. Διότι όλοι γνωρίζουμε τον “αέρα” που κυκλοφορεί σε αυτή την χώρα. Έλα τώρα που έσκασε και αυτή η φούσκα; Επιχείρημα των φίλων μας δημοσιογράφων και των συμφερόντων που υπηρετούν , ότι η ΔΕΗ φταίει και το Συνδικάτο της που δεν απελευθερώνεται η ενέργεια έπεσε στο κενό. Οι απελευθερωμένοι τα άρπαξαν και την κοπάνησαν.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι:
Έγιναν παρεμβάσεις και ποίες από την κεντρική εξουσία ; ώστε εκείνοι λειτούργησαν χωρίς να έχουν δώσει ούτε μία εγγυητική επιστολή για την χρήση των δικτύων;
Πλήρωναν μέσα στα όρια των οδηγιών τα τέλη χρήσης των δικτύων;
Πώς δημιουργήθηκε το χρέος των διακοσίων περίπου εκατομμυρίων ευρώ που οφείλουν στον όμιλο ΔΕΗ;
Τι έκανε η Διοίκηση Ζερβού για να διαφυλάξει τα συμφέροντα της Επιχείρησης από τέτοιου τύπου επιχειρηματίες;
Υπάρχουν ποινικές και τεράστιες υπηρεσιακές ευθύνες. Θα δούμε αν θα λάμψει η “ανεξάρτητη και πάντα ακηδεμόνευτη” ελληνική δικαιοσύνη ή θα ακολουθήσει την πεπατημένη γιατί ενδεχομένως πίσω να κρύβονται πολιτικά πρόσωπα.

Για τη λειτουργία του ομίλου σε σχέση με αυτούς τους τυχοδιώκτες κάποιες διαδικασίες αγγίζουν και τα όρια της απιστίας. Τι θα κάνετε γι αυτό κ. Πρόεδρε και Δ/ντα Σύμβουλε;

Όσο για το χαράτσι που άρπαξαν δεν ανησυχούμε, θα βρεθεί κάπου στον “αέρα” γιατί σε πολλούς πολιτικούς παράγοντες του τόπου μας τους αρέσει μονίμως να πετάνε και είμαστε σίγουροι πως θα τα βρουν. Όπως άλλωστε έγινε και με τα εξακόσια δις ευρώ στην Ελβετία και με τους σκαφάτους και με τις γνωστές off shore εταιρείες και άλλα πολλά που μας έχουν πει ότι θα βρουν.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Αυτά που συμβαίνουν στην ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη δεν περιγράφονται. Που ακούστηκε να μην πληρώνονται τα φάρμακά μας και να σχηματίζονται ουρές από συναδέλφους στα ιατρεία μας λες και είναι “επαίτες”.
Αυτά συμβαίνουν στο άλλοτε ευγενές ταμείο μας. Από πού ξεκινάει το πρόβλημα είναι γνωστό. Δεν μπορεί να εξηγηθεί όμως το ότι πληρώνουμε τις πιο ακριβές ασφαλιστικές εισφορές και το κράτος να μας αντιμετωπίζει ως “λαθρομετανάστες”. Σύλλογοι και ομοσπονδία πρέπει να αναγκάσουμε αυτά τα πιόνια Πουρσανίδη (Πρόεδρος Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.) και Κουτρουμάνη να δώσουν άμεσα λύση. Δεν πάει άλλο.
Για το συνδικάτο μας, καλή η κοινωνία με την οποία ασχολείται αλλά πρέπει τώρα να δούμε και τους συναδέλφους μας δηλαδή εμάς.

Στην αξιοπρέπειά μας δεν υπάρχουν εκπτώσεις.

Υπάρχουν πολλά ακόμα και θα επανέλθουμε.

Συνάδελφοι οι “καιροί ου μενετoi”.
Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΔΕΗ
===============================
Πέντε όροι για τις πωλήσεις των λιγνιτικών - Τι γράφει το "ραπόρτο" της Κομισιόν
http://www.energypress.gr


Το έγγραφο της Κομισιόν
Μαζί με το προσωπικό, τις άδειες αλλά και τα ορυχεία θα διατεθούν οι τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε τρίτους αγοραστές, όπως προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν. Σύμφωνα με το έγγραφο της Επιτροπής με το οποίο βολιδοσκοπούνται οι διαθέσεις της αγοράς, οι διαγωνισμοί θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα ενός έτους από την οριστική απόφαση της Κομισιόν, ενώ η υπογραφή των συμβάσεων και η μεταβίβαση θα γίνει μέσα στους προσεχείς 15 μήνες δηλαδή μέχρι την καλοκαίρι του 2013. Το έγγραφο της Κομισιόν περιλαμβάνει 5 συγκεκριμένους όρους που δείχνουν ότι πρωταρχικό μέλημα της Κομισιόν είναι να διασφαλιστεί ότι οι τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα είναι πλήρως λειτουργικές ακόμη και μετά τη μεταβίβασή τους από τη ΔΕΗ σε τρίτο ιδιοκτήτη.
Συγκεκριμένα η Κομισιόν ζητεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των υπό πώληση παγίων και όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο οι πωλήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκτός από τα συγκροτήματα των μονάδων και τα ακόλουθα:
1)Όλα τα πάγια αλλά και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία που συνεισφέρουν στη λειτουργία ή είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των μονάδων
2)Όλες τις συμβάσεις, άδειες και εγκρίσεις που έχουν δοθεί στις μονάδες
3)Όλες τις συμβάσεις τις μισθώσεις και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν σήμερα για τις μονάδες, όλα τα συμβόλαια προμήθειας, τα συμβόλαια με πελάτες καθώς και τα στοιχεία που αφορούν στις πιστώσεις και το προσωπικό
4)Όλες τις συμβάσεις προμήθειας περιλαμβανομένων και των συμβάσεων λιγνίτη, ασβεστόλιθου, αλλά και τις συμβάσεις σύνδεσης με το δίκτυο.
4)Όλα τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων και τις κατανομές CO2 που απαιτούνται για την λειτουργία των μονάδων
5) Το πάσης φύσεως προσωπικό του σταθμού, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου του προσωπικού που είναι αναγκαίων για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των μονάδων.
Από την πλευρά της η ΔΕΗ μέχρι να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των μονάδων καλείται να διατηρήσει την οικονομική βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των υπό πώληση παγίων με βάση τις ορθές επιχειρηματικές πρακτικές και να μειώσει κατά το δυνατόν τον κίνδυνο απώλειας συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Δηλαδή η ΔΕΗ:
1)Δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε καμία πράξη που θα έχει αντίκτυπο στην αξία τη διαχείριση ή την ανταγωνιστικότητα της εκποιούμενης δραστηριότητας
2)Θα πρέπει να διαθέσει επαρκείς πόρους για τη συντήρηση και ανάπτυξη των μονάδων, ώστε αυτές να συνεχίσουν να είναι λειτουργικές
3)Θα πρέπει να λάβει όλα τα εύλογα μέτρα και να δώσει κίνητρα για να ενθαρρύνει το προσωπικό των μονάδων ώστε να παραμείνει στις μονάδες ακόμη και μετά την πώληση
Μονάδες
Θυμίζουμε ότι η πρόταση της Κομισιόν αφορά στην πώληση των μονάδων Μελίτη 1 ισχύος 289MW, Μεγαλόπολη 3 ισχύος 255MW, Αμύνταιο 1 ισχύος 273 MW και Αμύνταιο 2 ισχύος 273MW. Η πώληση των τεσσάρων μονάδων θα γίνει σε έναν ή περισσότερους γύρους, με τη δημιουργία έως τριών ανώνυμων εταιρειών στις οποίες και θα εισφερθούν οι μονάδες. Και βέβαια οι πωλήσεις θα γίνουν με διαγωνισμό, οι όροι του οποίου θα εγκριθούν από την ίδια την Κομισιόν.
Swap Drawing Rights
Εκτός από τις πωλήσεις η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την εκχώρηση από τη ΔΕΗ λιγνιτικής ισχύος από τις μονάδες Καρδιά 1 και Καρδιά 2 καθαρής ισχύος 275MW η κάθε μια. Τα αποκαλούμενα «swap drawing right» είναι συμβόλαια που θα προσφερθούν σε τρίτους, μέχρι το 2019 και θα δίνουν στους αγοραστές την ενέργεια που παράγουν οι δύο μονάδες στο μεταβλητό κόστος παραγωγής, περιλαμβανομένου και του κόστους εκπομπής ρύπων. Τα περίφημα DRAs θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς και θα δοθούν μέσω διαγωνισμών σε διάστημα 9 μηνών από την απόφαση της Κομισιόν. Εάν δεν ολοκληρωθούν τα DRA’s μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται τότε θα πουληθούν και οι μονάδες της Καρδιάς.


================================

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Πρόεδρο Περιφ/κου Συμβουλίου Ημερ: 6/2/2012
κ. Παναγιώτη Πλακεντά Αριθ. Πρωτ.: 4491




Θέμα : Σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στη ΔΕΗ

Κύριε Πρόεδρε
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ήτοι :
► Την εκδίκαση της προσφυγής της ΔΕΗ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά των αποφάσεων του Μάρτη του 2008 και του Αυγούστου του 2009 για τους λιγνίτες.

► Το έγγραφο της Κομισιόν που είδε το φως της δημοσιότητας και θέλει οι διαγωνισμοί για την πώληση των μονάδων να έχουν ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα ενός έτους από την οριστική απόφαση της Επιτροπής, ενώ η υπογραφή των συμβάσεων και η μεταβίβαση να έχει συντελεστεί μέσα στους προσεχείς 15 μήνες, δηλαδή έως το καλοκαίρι του 2013, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κρίνει απαραίτητο να συγκληθεί εκτάκτως σε συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στην παρούσα φάση, το Σωματείο εκτιμά ότι όλα όσα έχουν συντελεστεί και όσα έχουν προαναγγελθεί, θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να συζητηθούν περισσότερο διεξοδικά και να ληφθούν αποφάσεις.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, για μια ακόμα φορά, ότι τα όσα διακυβεύονται είναι υψίστης σημασίας και δεν νοείται να υπάρξει ολιγωρία από κανέναν.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά ετούτη τη στιγμή σε επίπεδο Περιφέρειας, θα πρέπει να βάλουμε δυναμικά μπροστά το ζήτημα της ΔΕΗ. Ένα ζήτημα κυρίαρχο και με πολλαπλές προεκτάσεις στους εργαζόμενους, την επιχείρηση και την ίδια την προοπτική του Ενεργειακού Λεκανοπεδίου.

Αναμένουμε άμεσα την σχετική απάντησή σας.
Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Αδαμίδης Αθανάσιος Μάστορας



=================================
Ευρωζώνη: Στο 159,1% του ΑΕΠ το ελληνικό κρατικό χρέος το γ' τρίμηνο του 2011
Το αντίστιχο τρίμηνο του 2010 το ελληνικό χρέος ήταν 138,8% του ΑΕΠ και στο δεύτερο φετινό τρίμηνο 154,7%.
Το υψηλότερο ποσοστό δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη με 159,1% εμφάνιζε η Ελλάδα στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011, σε ό,τι αφορά στη σχέση χρέους προς ΑΕΠ, με την Ιταλία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 119,6%) και τρίτη την Πορτογαλία με ποσοστό 110,1%.

Το αντίστιχο τρίμηνο του 2010 το ελληνικό χρέος ήταν 138,8% του ΑΕΠ και στο δεύτερο φετινό τρίμηνο 154,7%.

Έπεται η Ιρλανδία με ποσοστό 104,9% ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Εσθονία με 6,1% και το Λουξεμβούργο με 18,5%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν την Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της Ευρωζώνης κατέγραψε ελαφρά μείωση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, έναντι του προηγουμένου τριμήνου, στο επίπεδο του 87,4% του ΑΕΠ, έναντι 87,7%.

Έναντι του τρίτου τριμήνου του 2010, η σχέση χρέους προς ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε από 83,2% σε 87,4%.

Σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο, και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημείωσε ελαφρά αύξηση, διαμορφούμενο σε 8,19 τρισ .ευρώ, σύμφωνα με την Eurostat, η οποία έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο νέος αυτός δείκτης συμπληρώνει τα ετήσια στοιχεία για τα οποία παρέχεται πληροφόρηση δύο φορές ετησίως, καθώς και επί των ειδοποιήσεων σχετικά με τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος και παρέχεται έτσι μια καλύτερη δυνατότητα παρακολούθησης της βραχυπρόθεσμης τάσης του δημοσίου χρέους.
=============================
Ξανακλείνει η μονάδα της Μελίτης για... "συντήρηση", ελλείψει λιγνίτη


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Κλείνει εκ νέου και για τέσσερις μήνες, η πιο σύγχρονη και αποδοτική μονάδα της ΔΕΗ, η μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα, στερώντας από την επιχείρηση την ηλεκτρική ενέργεια με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για την εταιρεία. Επισήμως, η διακοπή της λειτουργίας αποδίδεται στην πρώτη μεγάλη συντήρηση, που προβλέπεται για τη μονάδα κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας της (η Μελίτη ξεκίνησε την κανονική της λειτουργία το 2003).

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, η συντήρηση αυτή ήταν προγραμματισμένη για το ερχόμενο φθινόπωρο και αποφασίστηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να επισπευσθεί χρονικά κατά ένα εξάμηνο, εξαιτίας του σοβαρότατου προβλήματος στην τροφοδοσία της μονάδας με λιγνίτη. Καθώς λοιπόν η μονάδα δεν τροφοδοτείται επαρκώς με λιγνίτη, κρίθηκε ότι θα ήταν προτιμότερο να κλείσει τώρα ώστε να αυξηθούν τα αποθέματα καυσίμου στις αυλές της μονάδας και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της κατά τους θερινούς μήνες.

Την ίδια στιγμή πάντως που ο προγραμματισμός λειτουργίας της Μελίτης γίνεται με κριτήριο όχι την κερδοφορία της επιχείρησης αλλά τη... διαθεσιμότητα του λιγνίτη, το καύσιμο που βρίσκεται άφθονο στο γειτονικό ορυχείο της Βεύης, παραμένει ανεκμετάλλευτο, καθώς ο διαγωνισμός για τη μίσθωσή του έχει μετατραπεί σε νέο... «γεφύρι της Άρτας». Όπως μάλιστα αναφέρουν πληροφορίες τόσο από το μέτωπο της ΔΕΗ όσο και από τους εμπλεκόμενους στο διαγωνισμό, από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ δεν διαφαίνεται ουσιαστική επιθυμία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα τροφοδοσίας του εργοστασίου της Μελίτης.

Το πρόβλημα

Είναι χαρακτηριστικό ότι και πέρυσι, η μονάδα έμεινε κλειστή περίπου 7 μήνες, με τη διοίκηση της ΔΕΗ να επικαλείται και τότε λόγους συντήρησης. Η πραγματική αιτία ωστόσο ήταν οι ελλείψεις στην τροφοδοσία λιγνίτη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον ημερήσιο προγραμματισμό του ΔΕΣΜΗΕ, πέρυσι η Μελίτη κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους βρέθηκε να λειτουργεί επί μακρό χρονικό διάστημα είτε σε χαμηλό φορτίο (189MW) είτε καθόλου, ενώ τον Απρίλιο και το Μάιο έμεινε εντελώς κλειστή.

Το πρόβλημα έγινε ακόμη εντονότερο όταν το περίφημο ορυχείο Αχλάδας που αποτελεί και τη μοναδική πηγή τροφοδοσίας, αντιμετώπισε προβλήματα και παρέδιδε μειωμένες ποσότητες στη Μελίτη. Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι έναντι συμβατικής υποχρέωσης για παράδοση ημερησίως 8 χιλιάδων τόνων, το ορυχείο παρέδιδε επί μακρόν, ποσότητες της τάξης των 3 χιλιάδων. Τα προβλήματα αυτά, οδήγησαν τη ΔΕΗ να αναζητήσει εναλλακτικές προσωρινές λύσεις, με τον Γ.Δ. παραγωγής της εταιρείας Γ. Κοπανάκη να παραδέχεται ότι «ο σταθμός της Μελίτης έχει την ιδιαιτερότητα να τροφοδοτείται μόνο από ένα ορυχείο, χωρίς να έχουμε εναλλακτική λύση».

Οι προσωρινές εναλλακτικές που χρησιμοποιήθηκαν έκτοτε είναι η μεταφορά ποσοτήτων λιγνίτη από τα ορυχεία ΛΓΔΜ, από τα ορυχεία της ΜΕΤΕ και τα ορυχεία της Λάρκο στα Σέρβια, ενώ επίσης έγιναν εισαγωγές κάρβουνου από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι η Μελίτη είναι η πιο σύγχρονη και αποδοτική μονάδα της ΔΕΗ, με ονομαστική ισχύ 330MW, καθαρή ισχύ 289MW και θερμική απόδοση 31,88%.

Βεύη

Το γειτονικό ορυχείο της Βεύης, αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική βιώσιμη λύση για την τροφοδοσία της μονάδας, ωστόσο διαχρονικά και διακομματικά οι κυβερνήσεις αδυνατούν να ολοκληρώσουν το περίφημο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του ορυχείου. Θυμίζουμε ότι η πρώτη διαδικασία ξεκίνησε το 2006 επί υπουργίας Δ. Σιούφα στο τότε ΥΠΑΝ, ενώ ακόμη και σήμερα η δεύτερη διαδικασία που ξεκίνησε το 2009 επί ΠΑΣΟΚ παραμένει ανολοκλήρωτη, με διάφορα προσχήματα.



Πηγή:www.capital.gr
====================================
Ορατός ο κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Πηνελόπη Μητρούλια


ΣE φαύλο κύκλο έχει εισέλθει η ελληνική αγορά ενέργειας τους τελευταίους μήνες, με τον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης να είναι πλέον ορατός.
Η οικονομική κρίση, η έλλειψη ρευστότητας του συνόλου των εταιριών δημόσιων και ιδιωτικών, η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και η αλλαγή του μίγματος με κατακόρυφη αύξηση της ακριβής ενέργειας που προέρχεται από σταθμούς ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό και εξαιρετικά δύσκολο στη διαχείρισή του ζήτημα.
Το πρόβλημα εμφανίστηκε καταρχήν στον Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), αλλά γρήγορα διαχύθηκε στο σύνολο της αγοράς. Το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ φθάνει πλέον τα 200 εκατ. ευρώ και φαίνεται ότι οι προσπάθειες να καλυφθεί από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό. Εξίσου αναποτελεσματική φαίνεται και η συνταγή της αύξησης του ειδικού τέλους ΑΠΕ, της επιβολής τέλους στον λιγνίτη και της μεταφοράς μέρους του τέλους υπέρ της ΕΡΤ προς τον Διαχειριστή του Συστήματος. Ο ΔΕΣΜΗΕ, που τους τελευταίους μήνες έβλεπε να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς τα κονδύλια που του οφείλονταν από τις ιδιωτικές εταιρίες εμπορίας ρεύματος την ίδια ώρα που δυσκολευόταν να εξοφλήσει έγκαιρα τους παραγωγούς ΑΠΕ αλλά και τις ιδιωτικές θερμικές μονάδες, έκλεισε τους διακόπτες παροχής ρεύματος προς την Energa και Hellas Power. Ωστόσο η κίνηση αυτή έγινε μάλλον αργά, αν υπολογιστεί ότι οι οφειλές τους φθάνουν τα 120 εκατ. ευρώ.

Ομως τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα, αν όχι δυσκολότερα, για τη ΔΕΗ, η οποία αντιμετωπίζει συνθήκες χρηματοοικονομικής ασφυξίας μετακυλίοντας την πίεση προς τον ΔΕΣΜΗΕ, αλλά βεβαίως και προς τους προμηθευτές της. Οι οφειλές της προς τη ΔΕΠΑ έχουν φθάσει στα 175 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να περιορίσει τις εκροές προς τον ΔΕΣΜΗΕ
Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ, η σχέση των δύο εταιριών επιδιώκεται να διευθετηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τη ρύθμιση της οφειλής. Ωστόσο και η ΔΕΗ καλείται να διαχειριστεί επίσης οφειλές της Energa και Hellas Power που φθάνουν τα 67 εκατ. ευρώ, οφειλές του Δημοσίου και των ΟΤΑ που φθάνουν τα 180 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που βλέπει τον αριθμό των κακοπληρωτών καταναλωτών να αυξάνεται. Μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις 500.000 οι απλήρωτοι λογαριασμοί που περιέχουν το τέλος ακινήτων, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ξεπεράσουν το επόμενο διάστημα το 1 εκατ. λογαριασμούς. Την ίδια ώρα η τραπεζική χρηματοδότηση γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τη ΔΕΗ, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία επιχειρούν να βρουν λύση στον συμψηφισμό χρεών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ με οφειλές της ΔΕΗ προς το Δημόσιο, όπως φόροι κ.λπ., ενώ στο τραπέζι φαίνεται ότι έχει μπει και η option που διαθέτει η ΔΕΗ για εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ.
Η ΔΕΠΑ από την πλευρά της πάντως διαβεβαιώνει ότι ο φαύλος κύκλος δεν την αφορά, αφού παρά τις οφειλές της ΔΕΗ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξόφλησης των προμηθευτών της, όπως η ρωσική Gazprom, η αλγερινή Sonatrach και η τουρκική Botas.
(ΠΗΓΗ: express.gr, 6/2/2012)

======================================
Στα 180 εκατ. ευρώ οι οφειλές του δημοσίου προς τη ΔΕΗ
Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται η ΔΕΗ, καθώς η έλλειψη ρευστότητας απειλεί να την οδηγήσει σε στάση πληρωμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα της ΔΕΗ προς τη ΔΕΠΑ από ανεξόφλητους λογαριασμούς προμήθειας φυσικού αερίου των τελευταίων δύο μηνών έχει φθάσει στα 175 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση προχώρησε σε διαβήματα προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου οι οφειλές να ρυθμιστούν και σε σχέση με τα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ. Συνολικά οι οφειλές των υπουργείων, άλλων δημοσίων υπηρεσιών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τη ΔΕΗ υπολογίζονται στο ποσό των 180 εκατ.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 η ΔΕΗ πρέπει να εξοφλήσει χρεωλύσια της τάξης των 700 εκατ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, πάντως, η εταιρεία έχει ουσιαστικά συμφωνήσει με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση χρεωλυσίων ύψους 200 εκατ. και 150 εκατ., ενώ σε διαδικασία οριστικοποίησης βρίσκονται οι όροι επιπλέον αναχρηματοδότησης, που αφορούν σε χρεωλύσια ύψους 510 εκατ., τα οποία πρέπει να εξοφληθούν εντός του 2012.
=================================
Αποκαλύπτουμε το Μνημόνιο ΔΕΗ-Silcio
του Γιώργου Παπανικολάου


To αναλυτικό κείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε η ΔΕΗ με τον επιχειρηματικό όμιλο Silcio (κατά 50% συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου και κατά 50% της Διεθνούς Κατασκευαστικής) αποκαλύπτει σήμερα το Euro2day.gr,

Όπως προκύπτει από το κείμενο που έχει στα χέρια του το Euro2day.gr (ολόκληρο στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό») και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είναι πανομοιότυπο με αυτό που υπογράφηκε, η συνεργασία στον τομέα του δικτύου λιανικής αφορά «κατ' ελάχιστον» τη δημιουργία 100 καταστημάτων ανά την Ελλάδα.

Αυτά θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την προώθηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλά και για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών της ΔΕΗ.

Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ κινείται πλέον προς την ανάπτυξη ενός δεύτερου δικτύου, παράλληλου στα γνωστά κατά τόπους γραφεία της ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο μιας καθαρά στρατηγικής συνεργασίας στον χώρο της λιανικής «πώλησης» κι «εξυπηρέτησης» με τον όμιλο Silcio.

Χωρίς όμως να έχει προχωρήσει προηγουμένως σε οποιαδήποτε επίσημη «αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» από άλλες επιχειρήσεις, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις δημοσιοποιημένες αποφάσεις της διοίκησής της.
Πιθανώς δε η αναφορά στο ίδιο κείμενο ότι «το ήδη αναπτυχθέν από την προαναφερθείσα εταιρία Silcio πανελλαδικό δίκτυο 40 αυστηρά επιλεγμένων εγκαταστατών - εμπορικών συνεργατών θα αποτελέσει το αρχικό εν δυνάμει δίκτυο franchises της νέας Α.Ε.» να είναι εμμέσως και απόπειρα αιτιολόγησης αυτής της συνεργασίας, χωρίς να προηγηθούν επίσημες ανοιχτές διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Όπως προκύπτει, στόχοι της «αλυσίδας» θα είναι αφενός η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε στέγες κτιρίων, «με το κλειδί στο χέρι», κι αφετέρου η παροχή άλλων ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων.
Στο κείμενο που έχει στην κατοχή του το Euro2day.gr αναφέρονται ενδεικτικά:

-Η σύνταξη μελετών για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
-Η διεκπεραίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας.
-Η προμήθεια και η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού.
-Η ασφαλιστική κάλυψη του εξοπλισμού.
-Η εύρεση χρηματοδότησης για τους πελάτες.
-Η παροχή υπηρεσιών συντήρησης.
-Κάθε άλλη υπηρεσία που θα αποφασίσουν από κοινού.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι «πρόσθετες υπηρεσίες» που μνημονεύεται ότι θα δίνει το νέο δίκτυο και δεν αφήνουν αμφιβολία ότι αποτελεί στην ουσία νέο δίκτυο λιανικής των υπηρεσιών της ΔΕΗ.
Όπως αναφέρεται: «Τα καταστήματα θα εξυπηρετούν ταυτοχρόνως τους υφιστάμενους αλλά και τους εν δυνάμει πελάτες της ΔΕΗ Α.Ε. Συγκεκριμένα, εντός τους «θα προωθούνται ταυτοχρόνως οι πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ Α.Ε., θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων σύνδεσης καταναλωτών με το δίκτυο της ΔΕΗ Α.Ε. καθώς και η δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος».
Γι' αυτό, άλλωστε, πάντα κατά το κείμενο, «η ΔΕΗ θα έχει το δικαίωμα, οι δε franchisees τη δεσμευτική υποχρέωση:
-Να τοποθετούνται εντός των καταστημάτων ειδικά ενημερωτικά stands με το λογότυπό της.
-Να προβάλλεται το λογότυπό της στην προθήκη (βιτρίνα) του κάθε καταστήματος.
- Να ζητείται η ενεργός δραστηριοποίηση των franchisees στη σχετική αγορά».
Κατά συνέπεια, η ΔΕΗ, που έχει στην ουσία μονοπωλιακή θέση σήμερα στην αγορά λιανικής της ενέργειας (ειδικά μετά από όσα τραγελαφικά συνέβησαν με τις εταιρίες Energa και Hellas Power), επιδιώκει να αποκτήσει και δεύτερο δίκτυο λιανικής, πέρα από το δικό της.
Μόνο που στην περίπτωση αυτή θα διαθέτει το 49%, ενώ ο ιδιώτης που επιλέχθηκε από τη ΔΕΗ, χωρίς ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα διαθέτει το 51%.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν σε ό,τι αφορά αυτήν την κίνηση, σε σχέση με τη δεσπόζουσα θέση της κρατικά ελεγχόμενης (με ποσοστό 51%) και διοικούμενης ΔΕΗ, προφανώς αφορούν, πέραν της διοικήσεώς της, τόσο τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όσο και συνολικά την ηγεσία της κυβέρνησης.
Αφορούν επίσης και τις ευρωπαϊκές αρχές, που επί μακρόν προωθούν -άνευ ουσιαστικής επιτυχίας- την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας.
Σημειώνεται, δε, ότι στο κείμενο του Μνημονίου δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι κεφάλαια θα έχει η νέα εταιρεία και στο πώς θα καταβληθούν, καθώς όλα παραπέμπονται στην οριστική συμφωνία αλλά και στη «συμφωνία μετόχων» που θα συναφθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Αναφέρεται όμως ότι οι διαδικασίες για τη σύσταση της Α.Ε., στην οποία η ΔΕΗ θα συμμετέχει με 49%, θα ξεκινήσουν αμέσως, με την υπογραφή του Μνημονίου.

Τα στοιχεία για το θέμα των εργοστασίων
Στο κείμενο του Μνημονίου αναφέρεται ότι «λόγοι περαιτέρω οικονομικής αποτελεσματικότητας της Α.Ε. (σ.σ.: χωρίς οιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση) υποδεικνύουν ως σκόπιμη την επέκταση της εν λόγω συνεργασίας και στον τομέα της παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού», γι' αυτό και η ΔΕΗ ή κάποια θυγατρική της θα αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής 49% στα εργοστάσια Silcio και Piritium του ομίλου Silcio.
Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι η κοινή εταιρία λιανικής θα απορροφά κατά προτεραιότητα την παραγωγή των εργοστασίων, αλλά με συμβατικούς όρους και τιμές αγοράς (at arms length). Δηλαδή, αν αντιλαμβανόμαστε σωστά, χωρίς διακριτική τιμολόγηση της εταιρείας λιανικής από τα εργοστάσια.
Ξεκαθαρίζεται δε ότι η συμμετοχή της ΔΕΗ στα εργοστάσια δεν θα πραγματοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλά με τη μεταβίβαση υφιστάμενων μετοχών από τους ήδη μετόχους των δύο εργοστασίων.
Αυτό σημαίνει βεβαίως ότι τα χρήματα που θα δώσει η ΔΕΗ δεν θα αυξήσουν το κεφάλαιο των εταιριών για λόγους π.χ. ρευστότητας, ανάπτυξης, εξόφλησης δανεισμού, επέκτασης κ.λπ., αλλά θα περάσουν εξ ολοκλήρου στην περιουσία των νυν μετόχων.
Για το τίμημα, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια καταρχήν συμφωνία, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το κείμενο του Μνημονίου. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει πλειστάκις σε τέτοιου είδους «προσύμφωνα», στην ιδιωτική αγορά, δεν φαίνεται να έχει γίνει απολύτως καμία προσέγγιση του κόστους απόκτησης του 49% των εργοστασίων, το οποίο ευλόγως στη συνέχεια θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί, μέσα από ένα due diligence (οι λεγόμενες συμφωνίες subject to).
Απλώς ορίζεται ότι: α) θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία due diligence από έναν ή περισσότερους διεθνείς εξειδικευμένους οίκους, που θα επιλέξει και θα πληρώσει η ΔΕΗ και β) κατόπιν της ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας, τα αποτελέσματα του παραπάνω ελέγχου αλλά και το συνολικό επιχειρηματικό σχέδιο θα τεθούν υπ' όψιν ανεξάρτητου εκτιμητή κοινής αποδοχής, ο οποίος και θα προσδιορίσει το εύλογο και δίκαιο τίμημα όπως και τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την εταιρία λιανικής, ουδεμία εξήγηση δίνεται για το με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η συγκεκριμένη στρατηγική συνεργασία στα εργοστάσια (δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλοι Έλληνες παραγωγοί), αντί να γίνει από την πλευρά της ΔΕΗ κάποια ανοιχτή εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Κι εδώ υπάρχουν ερωτήματα ιδίως δε σε ό,τι αφορά την κυρίαρχη θέση της ΔΕΗ.
Η οποία, παρότι είναι ο αδειοδοτικός οργανισμός για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, αλλά και ο παρέχων τη σύνδεση στο σύστημα, όπως και ο τελικός «πελάτης» που αγοράζει το ρεύμα που παράγεται, επιδιώκει επιπλέον να γίνει παραγωγός φωτοβολταϊκών και «έμπορος-εγκαταστάτης».
Κάτι που ουδείς άλλος ιδιωτικός οργανισμός φαίνεται ότι μπορεί να συναγωνιστεί.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι οι προθεσμίες που προβλέπει το Μνημόνιο για την υλοποίηση των συμφωνιών δεν ξεπερνούν τυπικά τις 60 έως 90 ημέρες, όμως δεν είναι δεσμευτικές, ενώ το κείμενο στην ολότητά του έχει ισχύ για 1 έτος.

ΥΓ.: Σημειώνουμε για λόγους διαφάνειας έναντι των αναγνωστών μας ότι στις 30/1/2012 δεχθήκαμε αγωγή από τη Silcio και τον μέτοχό της κ. Κοπελούζο για το δημοσίευμά μας «Σάλος για το deal ΔΕΗ - Κοπελούζου» που αναφερόταν στην ίδια συμφωνία.
Με την αγωγή τους κατηγορούν την εταιρεία Media2day Εκδοτική Α.Ε., που εκδίδει το Euro2day.gr, και τον Διευθυντή του Euro2day.gr Γιώργο Παπανικολάου για συκοφαντικούς ισχυρισμούς, ζητώντας συνολικά αποζημίωση ύψους 3 εκατ. ευρώ.
=============================
ΔΕΗ: Ημερομηνία επαναληπτικής έκτακτης συνέλευσης


Η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει ότι δεν σημειώθηκε η απαιτούμενη από το άρθρο 20 του Καταστατικού απαρτία για τη διεξαγωγή της Έκτακτης Ειδικής Συνέλευσης των Μετόχων της Μειοψηφίας της 31ης Ιανουαρίου 2012.
Κατόπιν τούτου, η Έκτακτη Ειδική Συνέλευση των Μετόχων της Μειοψηφίας θα επαναληφθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. κατά τα προβλεπόμενα στη σχετική πρόσκληση.
============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: