Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Ιδιωτικοποιούνται τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας
Πηγή: Express.gr

ΣΤΗΝ πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου οδηγεί διάταξη που περιελήφθη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 31ης Δεκεμβρίου, μετά από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Με τη διάταξη τροποποιείται ο νόμος για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (ν. 4001/2011) ,τον οποίο ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε εισηγηθεί στη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από μακρά διαβούλευση με το σύνολο των εμπλεκομένων στις συγκεκριμένες αγορές, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 4 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 αναφέρεται λακωνικά και χωρίς καμία περαιτέρω διευκρίνιση ότι καταργούνται τα άρθρα 97 παρ. 5 και 67 παρ. 4 του νόμου 4001/2011.

Με την κατάργηση των δύο άρθρων, που συντελέστηκε χωρίς καμία προηγούμενη δημόσια ενημέρωση ή διαβούλευση, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατήργησε πλήρως τον δημόσιο έλεγχο στις δύο εταιρίες που στο νέο καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς θα διαχειρίζονται το δίκτυο υψηλής τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος (ΑΔΜΗΕ) και τον κεντρικό αγωγό φυσικού αερίου, τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και τους μεγάλους κλάδους μεταφοράς του καυσίμου (ΔΕΣΦΑ).

Στον νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο οποίος προέβλεπε μεταξύ άλλων και την ίδρυση του ΑΔΜΗΕ και ο οποίος καταργήθηκε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, προβλεπόταν ότι ο ΑΔΜΗΕ «τελεί πάντοτε υπό άμεσο ή έμμεσο δημόσιο έλεγχο», καθώς και ότι «οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών που οδηγεί σε μεταβολή του δημόσιου ελέγχου (δηλαδή, πέραν του 49%) συντελείται μόνο εφόσον διασφαλίζεται ότι η διοίκηση της εταιρίας ασκείται κατά πλειοψηφία από μέλη που διορίζονται από το Δημόσιο ή/και ότι η λήψη μείζονος σημασίας αποφάσεων που ανάγονται στη διαχείριση του δικτύου γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου». Πανομοιότυπη ήταν και η διάταξη που αφορούσε τον διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ και η οποία επίσης καταργήθηκε.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα χθες η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με μια εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει τον κ. Παπακωνσταντίνου «υπουργό της εθνικής μας ταπείνωσης και χρεοκοπίας, έρμαιο των συμφερόντων και της διαπλοκής». Η ΓΕΝΟΠ καταλήγει: «Ως εδώ και μη παρέκει. Δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσει και να ξεπουλήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση του ελληνικού λαού».
Πηνελόπη Μητρούλια
===============================
Energa και Hellas Power: Δεκτές οι προσφυγές κατά των ελαφρύνσεων
Κατά της υπουργικής απόφασης που είχε επιβάλει επιβαρύνσεις σχετικά με τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για το κόστος επιδότησης

Δεκτές έγιναν προσφυγές από το ΣτE που είχαν ασκήσει οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας Energa Power Trading και Hellas Power κατά της υπουργικής απόφασης που τους είχε επιβάλλει κάποιες επιβαρύνσεις σχετικά με υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που αφορούσαν κυρίως το κόστος επιδότησης για τα νησιά και τους πολύτεκνους.
Tαυτόχρονα απορρίφθηκαν δύο άλλες προσφυγές με τις οποίες ζητείτο να ακυρωθεί το ανάλογο κόστος που αφορούσε τη χρήση του συστήματος της ΔEH (αγωγοί) για τη μετατροπή του ρεύματος υπερυψηλής τάσης, ώστε να μπορεί να διατεθεί στην κατανάλωση σε σπίτια, γραφεία, κ.λπ.
H πρώτη προσφυγή που αφορούσε το κόστος επιδότησης για τη στήριξη των τιμολογίων στα νησιά έγινε δεκτή από το Συμβούλιο της Eπικρατείας στη λογική ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν είχε «ανοίξει», όπως έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το ισχύον κοινοτικό και ελληνικό πλαίσιο και συνεπώς δεν ήταν νόμιμη η επιβάρυνση των εταιρειών.
Νησιά
Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η νησιωτική αγορά (που αντιπροσωπεύει περίπου το 9,5% της κατανάλωσης) παρέμεινε παράνομα «κλειστή», αφού η Kομισιόν δεν είχε δώσει τη σχετική άδεια. Tο ζήτημα παρέμεινε για πολύ καιρό σε διαπραγμάτευση, καθώς η Eλλάδα μπορούσε -λόγω της ιδιαιτερότητας των νησιών, της εξυπηρέτησής τους με υποθαλάσσια συστήματα, κ.λπ.) να ζητήσει ειδική μεταχείριση και διατήρηση του μονοπωλίου της ΔEH. Ωστόσο, η Kομισιόν δεν είχε δώσει την έγκριση της. Eτσι, κρίθηκε ότι οι εταιρείες αυτές δεν θα έπρεπε να επιβαρυνθούν με το επίμαχο κόστος. Aυτό σημαίνει, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, ότι θα πρέπει να τους επιστραφούν ποσά που ήδη κατέβαλαν (αντιστάθμισμα για επιδότηση τιμολογίων στα νησιά) που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία.
Aλέξανδρος Aυλωνίτης
=============================
Αρση της μονιμότητας σε ΔΕΚΟ - τράπεζες
Γενναίες περικοπές αναμένονται στα αποκαλούμενα ευγενή ταμεία των εισηγμένων δημόσιων επιχειρήσεων
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Σαρωτικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ, εισηγμένων και μη, καθώς και τραπεζών που τελούν υπό κρατικό έλεγχο, με περικοπές πρόσθετων αποδοχών και ρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο για την άρση της μονιμότητας στις επιχειρήσεις, φέρνει η συμφωνία με την τρόικα που βρίσκεται προ των πυλών.
Οι δανειστές μας απαιτούν δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους στις δημόσιες επιχειρήσεις, με απόλυτη προτεραιότητα σε εκείνες που βαίνουν προς αποκρατικοποίηση ώστε να καταστεί πιο ελκυστική η ιδιωτικοποίησή τους, με περικοπές αποδοχών, προσωπικού και ευκολότερες μετακινήσεις εργαζομένων εντός των επιχειρήσεων. Επίμονες φέρεται να είναι οι πιέσεις που ασκούνται και για γενναίες περικοπές στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία», στα οποία υπάγονται και ταμεία μεγάλων εισηγμένων δημοσίων επιχειρήσεων.
Κανονισμοί εργασίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό το βάρος των πιέσεων της τρόικας είναι πιθανόν η κυβέρνηση να περάσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα μεταβάλλονται οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ, ανοίγοντας, μεταξύ άλλων, το δρόμο και για αποχωρήσεις υπαλλήλων. Οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν περί τους 68.000 υπαλλήλους που απασχολούνται στις εισηγμένες και τις μη εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις (26.300 στις μη εισηγμένες και 41.500 στις εισηγμένες ΔΕΚΟ).
Οι πιέσεις επικεντρώνουν σε αλλαγές ώστε να διευκολύνονται απολύσεις αλλά και μετακινήσεις προσωπικού σε άλλες θέσεις αλλά και στη δραστική περικοπή του μισθολογικού κόστους, με «ψαλίδι» στα «προνόμια», «πάγωμα» των ωριμάνσεων και περικοπές υπερωριών. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση θα δεσμευθεί και για νέο κύμα «λουκέτων» σε δημόσιους φορείς, το πιθανότερο με απολύσεις των εργαζομένων που θα χάσουν το αντικείμενο εργασίας τους, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 15.000 απολύσεις εντός του 2012.
Μέτρα
Οσον αφορά στο «πακέτο» των πρόσθετων μέτρων για φέτος, περίπου 3 δισ. ευρώ, έως αργά χθες το βράδυ πληροφορίες ανέφεραν πως έμενε να προσδιοριστούν με ακρίβεια μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχαν κυρίως να κάνουν με τα μέτρα για εργασιακά και συντάξεις.
Στη μακρά λίστα των πρόσθετων περικοπών, πέραν των παρεμβάσεων στις συντάξεις, περιλαμβάνονται επίσης μεγάλες περικοπές της φαρμακευτικής δαπάνης, νέο «ψαλίδι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και μειώσεις επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού σε φορείς και υπουργεία, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, ένα μεγάλο μέρος των πρόσθετων μέτρων για φέτος προκύπτει από:
Περικοπή 1,1 δισ. ευρώ στα φάρμακα και άλλες δαπάνες του υπουργείου Υγείας.
Νέα περικοπή 400 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Μείωση κατά 300 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες.
Νέο «ψαλίδι» 200 εκατ. ευρώ στις επιχορηγήσεις φορέων. Μέσα σε αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι περικόπτεται κατά 70 εκατ. ευρώ η εκλογική δαπάνη για φέτος που είχε προβλεφθεί αρχικά στα 120 εκατ. ευρώ.
Περικοπές ύψους 250 εκατ. ευρώ στις δαπάνες των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού. Ειδικά για το υπουργείο Παιδείας πληροφορίες κάνουν λόγο για έξτρα μείωση δαπανών κατά 80 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει μείωση του αριθμού των προσλήψεων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών στα σχολεία, αλλά και συμβασιούχων διδασκόντων στα ΑΕΙ. Παράλληλα, προβλέπονται περικοπές ακόμη και στο κονδύλι για σίτιση φοιτητών.
Δημοπρασία εντόκων
Το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε χθες το Δημόσιο δημοπρατώντας έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, με ελαφρώς χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,86% από 4,90% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση καλύφθηκε κατά 2,72 φορές.
================================
Με προκαταβολή 40% και δόσεις το Εφάπαξ
Στα σενάρια που εξετάστηκαν είναι η εξόφληση να γίνεται σε δόσεις σε τρία, τέσσερα ή ακόμα και πέντε χρόνια.
Εφάπαξ σε.. δόσεις αναμένεται να πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς το Tαμείο Πρόνοιας βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και εκκρεμεί η καταβολή του βοηθήματος σε 50.000 ασφαλισμένους. Με βάση ασφαλείς πληροφορίες, χθες υπήρξε συζήτηση για το θέμα και αναμένεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα κυβερνητική πρωτοβουλία.
Στο τραπέζι έχει κατατεθεί πρόταση για την καταβολή στους ασφαλισμένους προκαταβολής ίσης με το 40% του βοηθήματος, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται σε ετήσιες δόσεις. Με δεδομένο πως κατά μέσον όρο το βοήθημα διαμορφώνεται στα 40.000 ευρώ (μετά και την τελευταία μείωση), το ποσό που θα προκαταβάλλεται θα είναι 16.000 ευρώ.
Στα σενάρια που εξετάστηκαν είναι η εξόφληση να γίνεται σε δόσεις σε τρία, τέσσερα ή ακόμα και πέντε χρόνια. Για παράδειγμα, αν η εξόφληση γίνει σε μία τετραετία, ο δημόσιος υπάλληλος του παραδείγματος θα πάρει 16.000 ευρώ προκαταβολή και τα υπόλοιπα 24.000 ευρώ θα τα πάρει σε δόσεις των 6.000 ευρώ.
Προκαταβολή
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χορήγησης προκαταβολής του εφάπαξ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Θανάσης Τσιακανίκας, τονίζει στο «Εθνος» πως «με το μέτρο θα ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία», αλλά προσθέτει πως «το πρόβλημα δεν θα λήξει αν δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα και δεν δοθεί χρηματοδότηση στον ασφαλιστικό φορέα».
Σημειώνεται πως αυτήν τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 50.000 αιτήσεις, ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα φτάσουν τις 60.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως -αν δεν ληφθούν μέτρα- όσοι υποβάλουν τώρα τα χαρτιά τους, θα πάρουν το βοήθημα έπειτα από επτά με οκτώ χρόνια.Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως με πρόσφατη ρύθμιση το εφάπαξ καταβάλλεται μειωμένο στους δημοσίους υπαλλήλους. Η μείωση είναι σε άμεση συνάρτηση με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και κυμαίνεται από 15% έως 20%.
=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: