Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Καταργούνται οι κανονισμοί προσωπικού ΔΕΚΟ: απολύσεις χωρίς περιορισμούς



=============================
ΔΕΗ: Ζητούν από την κυβέρνηση τη μη συμμετοχή ιδιωτών στον ΑΔΜΗΕ
Με ψήφισμα που παρέδωσε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της στον πρόεδρο της Βουλής και σε εκπροσώπους των κομμάτων, ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στο Σύνταγμα.

Με το ψήφισμά τους και σε συνέχεια της χθεσινής κατάληψης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατατέθηκε από τον αρμόδιο υπουργό και να μην επιτρέψει την πώληση ποσοστού του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σε ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι, ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι η εποπτεία του ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει σε ποσοστό 51% στο κράτος, οι συνδικαλιστές, μέσω του ΑΜΠΕ, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την εν λόγω εξέλιξη.

Εξήγγειλαν δε, κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, συμμετέχοντας από αύριο στη 48ωρη απεργία και τα συλλαλητήρια που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

=============================
Καταργούνται οι κανονισμοί προσωπικού
ΔΕΚΟ: απολύσεις χωρίς περιορισμούς

Ρεπορτάζ Γιώργος Φιντικάκης
Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στις ΔΕΚΟ μετά την πρόβλεψη του νέου Μνημονίου για κατάργηση των κανονισμών προσωπικού, μέρος των οποίων είναι και τα όσα προκύπτουν από τις κατά καιρούς συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη, για παράδειγμα στην περίπτωση της ΔΕΗ; Οτι απολύσεις μπορούν να γίνουν πλέον χωρίς κανέναν απολύτως από τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα και οι οποίοι προκύπτουν από τους κανονισμούς προσωπικού. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ να απολύσει έναν εργαζόμενο; Οταν η συνολική βαθμολογία που έχει πάρει για μια 3ετία είναι τόσο χαμηλή, ώστε παραμένει «στάσιμος» (ανεπαρκής), όταν λείψει αδικαιολόγητα από την εργασία του για 20 ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος και φυσικά όταν αποδειχθεί ότι ενεπλάκη σε ατασθαλίες.

Ο ΟΤΕ. Σημειωτέον ότι παγώνουν και οι ωριμάσεις, οι χορηγήσεις ειδικών επιδομάτων, όπως και οι παροχές σε είδος. Στην περίπτωση του ΟΤΕ, η άρση της μονιμότητας αφορά περίπου 6.000 υπαλλήλους που είχαν προσληφθεί πριν από τη συμφωνία για την εθελουσία έξοδο του 2005, οπότε και υπογράφηκε η αλλαγή του γενικού κανονισμού προσωπικού με τη σύμφωνη γνώση της διοίκησης και των εργαζομένων. Για την αλλαγή του καθεστώτος για τους παλαιούς εργαζομένους του Οργανισμού, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης. «Ο ΟΤΕ δεν θεωρείται πλέον ΔΕΚΟ και έπρεπε ήδη να λειτουργεί όπως όλες οι άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπου το θέμα του προσωπικού διέπεται από την κοινή εργατική νομοθεσία», σχολίαζαν χθες κύκλοι του Οργανισμού.
================================
Την παραίτησή του υπέβαλε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των αρχηγών.

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν μπορεί ως αρμόδιος υφυπουργός να υλοποιήσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος.
Από το γραφείο του εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
"Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η διαπραγμάτευση για την περικοπή του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση έγινε με τους πλέον δυσμενείς όρους για τη χώρα μας.
Δυστυχώς, τα μέτρα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα αυτής της δύσκολης και επίπονης διαδικασίας δεν είναι απλά σκληρά, αλλά οδυνηρά για τους εργαζομένους.
Οι δανειστές μας αγνόησαν τα επιχειρήματα και τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και του Υπουργού Οικονομικών και με τρόπο εντελώς εκβιαστικό, ανοίκειο και ιταμό επέβαλλαν μέτρα που κατεδαφίζουν το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, μέτρα που βρίσκονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Έτσι, επιβεβαιώνονται οι αρχικοί μας φόβοι για τις βαθύτερες επιδιώξεις και τους στόχους του Δ.Ν.Τ., το οποίο δεν είναι μόνο δέσμιο των ιδεοληψιών του, αλλά είναι φανερό ότι εξυπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα, αφού αγνοεί τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων στα δημόσια οικονομικά και στην ύφεση.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τη Διεθνή-Ευρωπαϊκή συγκυρία και το ρόλο των αγορών, κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών γι' αυτήν την τραγική κατάσταση που βρέθηκε η χώρα και εγώ αναλαμβάνω αυτή που μου αναλογεί για τους λίγους μήνες (από τον Ιούνιο του 2011) που υπηρέτησα ως Υφυπουργός Εργασίας.
Ωστόσο, οφείλω να επισημάνω την άφρονα και καταστροφική πολιτική της Ν.Δ. την περίοδο 2004-2009 που υπερχρέωσε τη Χώρα, καθώς και το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το οικονομικό του επιτελείο δεν έθεσε από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης και δεν διαχειρίστηκε σωστά το μέγεθος του προβλήματος που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.
Είναι προφανές ότι ως αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας δεν μπορώ να υλοποιήσω τα μέτρα που αποφασίστηκαν, γι' αυτό και υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο Κουτρουμάνη για τη συνεργασία μας και να δηλώσω ότι δεν θα πάψω να προσπαθώ, όπως και όσο μπορώ , για τη διευθέτηση με το μικρότερο δυνατό κόστος των ανοιχτών ζητημάτων της διαπραγμάτευσης.
Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπατριώτες μου στην πολύπαθη Ηλεία ότι, όπως πάντα, έτσι και τώρα θα είμαι δίπλα τους , ανεξάρτητα από αξιώματα".
Ο Γιάννης Κουτσούκος είχε διατελέσει και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.


=================================
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης; γεννήθηκε το 1955 στο Νεοχώρι Καλαβρύτων του Νομού Αχαϊας από αγρότες γονείς. Μέλος πολύτεκνης οικογένειας, έζησε τα μαθητικά του χρόνια στα Καλάβρυτα και την Πάτρα.

Το 1973 εγκαθίσταται στην Αθήνα και εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα, συνεχίζει τις σπουδές του στο Μαθηματικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι παντρεμένος με την Βασιλική Σωτηροπούλου και έχουν έναν γιο, τον 17χρονο Σπύρο.
Από το 1984 εργάζεται στον χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κοινωνική και Συνδικαλιστική Δράση
Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής - Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π.» (Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία και σε άλλους Κοινωνικούς Φορείς) για έξι συνεχείς θητείες. Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.
Εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ στο «Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας». Ιδρυτικό Μέλος της «Unicef Ελλάδος».
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης συνδύασε τη συνδικαλιστική του δράση με τη συστηματική μελέτη της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον ειδικούς του Ασφαλιστικού Συστήματος στη Χώρα μας. Έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος, και συμμετάσχει αντίστοιχα, σε πολλές ημερίδες που ανέδειξαν τα προβλήματα στο μεγάλο θέμα του Ασφαλιστικού.
Έχει διαμορφώσει και διατυπώσει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για τη διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα του Ασφαλιστικού Συστήματος, προτάσεις που υποστηρίζουν τις θέσεις των Κοινωνικών Κινημάτων.
Επίτιμο μέλος της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Εμπόρων», του «Σύλλογου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», έχει τιμηθεί από σειρά συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων για την συμβολή του στην υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.
Συντάκτης και υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «Ασφαλισμένος», το οποίο από το 2000 αποτελεί την πιο έγκυρη πηγή ενημέρωσης και έκφρασης των Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Εισηγητής σε διεθνή συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με αντικείμενο τα Ασφαλιστικά Συστήματα και το Κοινωνικό Κράτος, έχει καταρτίσει συγκριτικές μελέτες των Ασφαλιστικών Συστημάτων της Ευρώπης, καταγράφοντας προβλήματα και προκλήσεις, κινδύνους και προοπτικές της Κοινωνικής Ασφάλισης στο σύγχρονο κόσμο.
Υπό έκδοση βρίσκεται το βιβλίο του «Ασφάλιση και Συντάξεις», στο οποίο αναλύει την πορεία του Ασφαλιστικού Συστήματος και τις επιπτώσεις από τις παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας με τους πρόσφατους αντιασφαλιστικούς νόμους.
Σημαντική είναι η παρέμβαση του για την υπεράσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων μέσα από την πλούσια αρθρογραφία του στον τύπο, ενώ με τη συνεχή παρουσία του στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προέβαλε τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, τόσο όσον αφορά την επαφή τους με τα Ασφαλιστικά Ταμεία αλλά κυρίως αναδεικνύοντας την ανασφάλεια και αβεβαιότητα του απλού εργαζόμενου και συνταξιούχου από την αποδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους.
Με καίριες παρεμβάσεις, τέλος, κατέγραψε την επίθεση που δέχονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ανέργων, των γυναικών και των νέων εργαζομένων από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, καταθέτωντας σαφείς προτάσεις για ένα νέο δίχτυ Κοινωνικής Προστασίας στα πλαίσια της ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους.
===================================
Vodafone: Βγάζει τα λεφτά της έξω από την Ελλάδα "κάθε απόγευμα"

Σε μεταφορά των χρημάτων της από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες προχωρά η Vodafone σε καθημερινή βάση, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg.

========================================
Λοβέρδος: Κάνουμε σκληρές διαπραγματεύσεις
=========================================
Η κα. Έλενα Ράπτη ρωτά τον Υπουργό:

Είναι στις προθέσεις σας να καταθέσετε τροποποιητική διάταξη που α) θα καταργεί τις περιπτώσεις ε & στ. παρ. 1) του άρθρου 37 του νόμου 3996/2011 β) θα προβλέπει την εξέταση των ήδη κατατιθεμένων αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση το προϊσχύον πλαίσιο γ) θα αναιρεί την απαίτηση επιστροφής χρημάτων από όσους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης προ της ισχύος του ν 3996/2011 και δ) θα δίνει δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης συνταξιοδότησης, για όσες περιπτώσεις αιτήσεων προ της 5ης Αυγούστου 2011 κρίθηκαν με βάση το νέο νόμο και για τις οποίες εκδόθηκε οριστική απόφαση;
Έχετε την πρόθεση να καταθέσετε μια τροπολογία με το παραπάνω περιεχόμενο, όπως θεωρώ πως οφείλετε να κάνετε τιμώντας την υπόσχεσή σας και να δεσμευτείτε χρονικά για την κατάθεσή της;
Θεσσαλονίκη, 5 Ιανουαρίου 2012
Από το Γραφείο Τύπου
==========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: