Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Σοκ και δέος σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, προκαλούν οι διαπραγματευτικές ικανότητες της κυβέρνησης

Σοκ και δέος σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, προκαλούν οι διαπραγματευτικές ικανότητες της κυβέρνησης ο 13ος και 14ος μισθός παραμένουν «ακέραιοι»
Ο νέος μισθός των εργαζομένων που τώρα βγαίνουν στην παραγωγή θα είναι 586,1 ευρώ, από 751,4 που ήταν μέχρι σήμερα, κάτι το οποίο σε επίπεδο απώλειας μεταφράζεται σε 165,3 ευρώ μηνιαίως και ετησίως σε 2.314,3 ευρώ.
Το αποτέλεσμα είναι οι χαμηλόμισθοι να χάνουν τρεις μισθούς, την ίδια ώρα που ο 13ος και 14ος μισθός παραμένουν «ακέραιοι».
Σε ό, τι αφορά τη «μετενέργεια», το δικαίωμα δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, αυτή παραμένει σε ό, τι αφορά στο βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα.
Είναι φοβεροί αυτοί οι τύποι!
Σήμερα βρίσκονται σε ισχύ 81 κλαδικές συμβάσεις. Με το ισχύον εργατικό δίκαιο , μετά τη λήξη τους και τη λήξη της 6μηνης μετενέργειας στην οποία ισχύουν στο ακέραιο οι όροι της σύμβασης , η επόμενη συλλογική η ατομική σύμβαση που θα συνομολογήσουν τα δύο μέρη, δε θα μπορούσε να επιβάλει δυσμενέστερους όρους οικονομικούς και θεσμικούς από την προηγούμενη σύμβαση .

Με την κατάργηση της μετενέργειας , την επόμενη κιόλας μέρα ο εργαζόμενος μπορεί να υποχρεωθεί να υπογράψει ατομική σύμβαση από μηδενική βάση υπό την απειλή της απόλυσης, ενώ ο εργοδότης θα μπορεί να προσλάβει εργαζόμενο με όποιους όρους θέλει εκτός πεδίου συλλογικών συμβάσεων.
================================
Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας που πρότεινε η τρόικα σε αντάλλαγμα της νέας δανειακής σύμβασης συμφωνήθηκε
300 εκατ. από τις αμυντικές δαπάνες, 1,1 δισ. ευρώ από τις φαρμακευτικές δαπάνες και 300 εκατ. ευρώ από δαπάνες για συντάξεις.

================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: