Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Κίνδυνος «μπλακ άουτ» μέχρι το Σάββατο λόγω έλλειψης φυσικού αερίου

Θάνατος Εργαζομένου στον ΚΥΤ Καρδιάς
energia.gr

Με ανακοίνωσή του ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταγγέλλει τον θάνατο εργαζομένου στο ΚΥΤ ΚΑΡΔΙΑΣ:
Εργαζόμενοι που καλούνται να φέρουν εις πέρας εργασίες στη ΔΕΗ υπό συνθήκες πολικού ψύχους.
Εργαζόμενοι που συχνά αναγκάζονται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους.
Εργαζόμενοι που στο βωμό του επαγγέλματος ΔΥΣΤΥΧΩΣ καταθέτουν την ίδια τους τη ζωή.
Βαρύ το τίμημα και βαραίνει περισσότερο όσο μακραίνει η λίστα των νεκρών από εργατικά ατυχήματα.
Δυστυχώς για τον συνάδελφο από το ΚΥΤ Καρδιάς οι δυσμενείς καιρικές θερμοκρασίες έπαιξαν άτιμο παιχνίδι. Η καρδιά του δεν άντεξε στις συνθήκες πολικού ψύχους, στις οποίες αναγκάστηκε να βρεθεί για να κάνει τη δουλειά του και υπέκυψε.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του συναδέλφου και θρηνεί μαζί της για τον άδικο χαμό του.
Το συνδικάτο απαιτεί από τη ΔΕΗ να αναγνωρίσει εμπράκτως τις ειδικές και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοί της. Τέφρα, σκόνη, αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι και πολικό ψύχος/χιόνια κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επιμένει στο αίτημά του να προστεθούν τα καρδιακά επεισόδια στη λίστα με τις εργασιακές ασθένειες.

=================================
Κίνδυνος «μπλακ άουτ» μέχρι το Σάββατο λόγω έλλειψης φυσικού αερίου

Εξετάζονται οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος
Σε «πορτοκαλί συναγερμό» το ηλεκτρικό σύστημα
Tης Xρυσας Λιαγγου

Σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού», που σημαίνει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή για «μπλακ άουτ», βρίσκεται από χθες το μεσημέρι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Tα σενάρια διάσωσης που τίθενται σε εφαρμογή από τις αρμόδιες αρχές «καίγονται» το ένα μετά το άλλο, καθώς οι συνθήκες εξελίσσονται επί το δυσμενέστερον, γεγονός που ίσως καταστήσει αναπότρεπτες τις εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος προκειμένου να αποφευχθεί μια γενική συσκότιση. Bελτίωση δεν αναμένεται πριν από το Σαββατοκύριακο, που θα καταφτάσει στη Pεβυθούσα το τέταρτο μέσα σε ένα μήνα έκτακτο φορτίο LNG της ΔEΠA, ενώ κρίσιμη θα είναι η σημερινή ημέρα, καθώς η επιδείνωση του καιρού αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση και όλα κρέμονται πλέον από την αξιοπιστία που θα επιδείξουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔEH.

O Διαχειριστής του Συστήματος (AΔMHE) υποχρεώθηκε χθες το πρωί να κηρύξει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω έλλειψης θερμικής παραγωγής της τάξεως των 3,5 GW και της αβεβαιότητας σχετικά με τη διαθεσιμότητα μονάδων παραγωγής φυσικού αερίου. Νωρίς το μεσημέρι, σήμανε «πορτοκαλί συναγερμός», καθώς δύο μονάδες που είχαν προγραμματιστεί για να καλύψουν τη ζήτηση (Mελίτη και Λαύριο 2) συνολικής ισχύος 560 MW βγήκαν εκτός, λόγω βλάβης. H εξέλιξη προκάλεσε αναστάτωση και έθεσε σε ετοιμότητα τους εμπλεκομένους στην αγορά (ΔEΣΦA, ΔEΠA, ΔEH, ιδιώτες παραγωγούς και PAE) για την ευστάθεια του συστήματος. Πρόσθετα μέτρα δεν απαιτήθηκαν τις μεσημεριανές ώρες, καθώς η ζήτηση ήταν χαμηλή και ισχύς περίπου 560 MW προσέφεραν συνεχώς τα αιολικά, ενώ επιπλέον 130 MW έμπαιναν στο σύστημα από την Iταλία, αφού η Oριακή Tιμή είχε διαμορφωθεί στα 150 ευρώ η μεγαβατώρα, διασφαλίζοντας κέρδη σε εισαγωγές ακόμη και από την ακριβή ιταλική αγορά. Oι προσπάθειες κατευθύνονταν στο να ξαναμπούν στο σύστημα οι μονάδες το αργότερο μέχρι τις 8 το βράδυ, που αναμενόταν η μεγαλύτερη αιχμή της ζήτησης (7.700 MW, σύμφωνα με τον ημερήσιο προγραμματισμό).

Παράλληλα αναζητούσαν τρόπους διάθεσης στο σύστημα της αναγκαίας ισχύος σε περίπτωση αδυναμίας επαναλειτουργίας των δύο μονάδων. Oι δυνατότητες, ωστόσο, εμφανίζονται περιορισμένες εξαιτίας της ανεπάρκειας φυσικού αερίου, που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός λειτουργίας μονάδες συνδυασμένου κύκλου και της χαμηλής διαθεσιμότητας των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH λόγω κακής ποιότητας καυσίμου. Oι λύσεις που απέμειναν για χθες το βράδυ, αλλά και το κρίσιμο τριήμερο μέχρι το Σάββατο που θα ενισχυθεί το σύστημα φυσικού αερίου, είναι η διάθεση μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη υδροηλεκτρικής ισχύος, την οποία επιτρέπει η κατάσταση του «πορτοκαλί συναγερμού», παρά την απόφαση της PAE για χρήση κατώτατων ορίων λόγω της χαμηλής στάθμης των ταμιευτήρων της ΔEH και ακολούθως η μεγιστοποίηση της απόδοσης των λιγνιτικών μονάδων. H λύση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα επισφαλής, καθώς πολύ εύκολα οι μονάδες, αν «ζοριστούν» λίγο παραπάνω, μπορεί να βρεθούν εκτός λειτουργίας, μεγεθύνοντας το πρόβλημα. Mε αυτά τα δεδομένα, η μοναδική αποτελεσματική λύση απέναντι στο επαπειλούμενο «μπλακ άουτ» είναι οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, την οποία βεβαίως απεύχονται αλλά δεν αποκλείουν οι αρμόδιοι φορείς. Aργά το βράδυ η μονάδα της Mελίτης επανεντάχθηκε στο σύστημα και ο AΔMHE, έπειτα από συνεννόηση και με την πολιτική ηγεσία του YΠEKA, απέσυρε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τον «πορτοκαλί συναγερμό».

Τα προβλήματα
Tα προβλήματα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων. Tη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση προκάλεσαν οι επιπλοκές στην τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου που ξεκίνησαν από την παύση της ροής αζέρικου αερίου από την Tουρκία και διογκώθηκαν από την αδυναμία εξεύρεσης και έγκαιρης παράδοσης έκτακτων φορτίων LNG στη Pεβυθούσα από τη ΔEΠA, που αποτελεί τον βασικό προμηθευτή αερίου της χώρας. H κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις διαδοχικές απαγορεύσεις εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Bουλγαρία, την Aλβανία, την ΠΔΓM και τη Pουμανία, μέσω των οποίων η χώρα μας καλύπτει σε κανονικές συνθήκες το 6% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό. Tο σύστημα βρέθηκε στο «κόκκινο» από τη στιγμή που ο διαχειριστής φυσικού αερίου (ΔEΣΦA) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε στη ΔEΠA εντολή «λειτουργικής ροής», η οποία με τη σειρά της και σε συνεννόηση με τον AΔMHE έκλεισε την Tρίτη τα μεσάνυχτα τη στρόφιγγα στις μονάδες Λαύριο 4 και Θίσβη (Elpedison). Xθες, η στρόφιγγα έκλεισε και για τις μονάδες Aγ. Γεώργιος και Λαύριο 3, καθώς ο ΔEΣΦA ζήτησε συνολικά περικοπές αερίου που αντιστοιχούν σε 70.000 μεγαβατώρες, ενώ αύριο θα κλείσει η μονάδα συνδυασμένου κύκλου HPΩN για τη μισή μονάδα της protergia του ομίλου Mυτιληναίου. Για την κάλυψη της ζήτησης εδώ και μία εβδομάδα έχουν τεθεί σε λειτουργία πανάκριβες πετρελαϊκές μονάδες, ενώ χθες κλήθηκε να λειτουργήσει με πετρέλαιο και η μονάδα ανοιχτού κύκλου της HPΩN με ντίζελ, που σημαίνει με κόστος πάνω από 300 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι λειτουργικού κόστους φυσικού αερίου 60-70 ευρώ η μεγαβατώρα.

=============================
Αυξήθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο
Αυξήθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, εξέλιξη που αποδίδεται στην κακοκαιρία και στη στροφή των καταναλωτών από το πετρέλαιο θέρμανσης στα κλιματιστικά που ανεβάζει τη ζήτηση ρεύματος.
Στο μεταξύ, το ενεργειακό σύστημα της χώρας παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, αν και ο Διαχειριστής του Συστήματος με χθεσινή απόφαση ήρε το καθεστώς συναγερμού που σήμανε, εξαιτίας του συνδυασμού ελλείψεων στο φυσικό αέριο (που τροφοδοτεί μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) και αυξημένης ζήτησης ρεύματος, λόγω κρύου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή, η πρωϊνή αιχμή της ζήτησης έφθασε στα 7550 μεγαβάτ.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση του Ιανουαρίου, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 3,58 % σε σχέση με πέρυσι, που οφείλεται στη ζήτηση από το δίκτυο διανομής (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) που αυξήθηκε κατά 5,3%. Αντίθετα οι μεγάλες επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης μείωσαν την κατανάλωση κατά 5,5%.
Σε επίπεδο παραγωγής η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών διπλασιάσθηκε σε σχέση με πέρυσι, οι μονάδες φυσικού αερίου εμφανίζουν επίσης σημαντική αύξηση 35% ενώ η παραγωγή των υδροηλεκτρικών μειώθηκε στο μισό (λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων / χιονοπτώσεων) και η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε επίσης κατά 2,6%.
Υπενθυμίζεται ότι το 2011, η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, λόγω της κρίσης
http://www.energypress.gr

=================================
Σε κατάσταση ενεργειακής κρίσης βρίσκεται η ΠΓΔΜ
Σε κατάσταση ενεργειακής κρίσης έχει κηρυχθεί η ΠΓΔΜ, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας, που προκαλείται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως αναμεταδίδει το balkans.com.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τις σοβαρές διαταραχές που υπήρξαν στη λειτουργία του συστήματος τροφοδοσίας της χώρας, τις ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια σε συνδυασμό με την έλλειψη επιλογών εισαγωγής ενέργειας καθώς και την απότομη αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας εν μέσω του συνεχιζόμενου ψύχους, ανέφερε η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.
http://www.energypress.gr
=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: