Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Απαγορεύονται από τα Μεσάνυχτα οι Εξαγωγές Ενέργειας ,λίγο πριν τον red alert

ΥΠΕΚΑ: Απαγορεύονται από τα Μεσάνυχτα οι Εξαγωγές Ενέργειας
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Απαγορεύονται από σήμερα τα μεσάνυχτα και μέχρι νεωτέρας, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης και η οποία δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΡΑΕ (βλ. εδώ το πλήρες κείμενο της απόφασης). Από την απόφαση αυτή εξαιρούνται οι περιπτώσεις επιβεβαιωμένης διαμετακόμισης. Η ισχύς της απόφασης αυτής θα πάψει να ισχύει με νεώτερη απόφαση του ΥΠΕΚΑ και εφόσον αποκατασταθούν, όπως επισημαίνεται, οι συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος, ύστερα από πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Το ΥΠΕΚΑ οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, όπως αιτιολογείται στο σχετικό έγγραφο, εξαιτίας, της μειωμένης διαθεσιμότητας θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την επιβολή περιορισμών στην ημερήσια παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες λόγω της χαμηλής στάθμης των νερών, την αναστολή εξαγωγών ενέργειας από τη Βουλγαρία και την πΓΔΜ, την κήρυξη έκτακτης ανάγκης από το ΔΕΣΦΑ, λόγω έλλειψης τροφοδοσίας, τις ακραίες καιρικές συνθήκες στη χώρα μας και την αδυναμία ομαλής λειτουργίας του διασυνοριακού εμπορίου, παρά τις πολύ υψηλές τιμές της ΟΤΣ.
Η απόφαση αυτή αφορά επί της ουσίας τις εταιρίες, Elpedison, όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, EGL, Atel και EFT. Αντίθετα, η ΔΕΗ δεν έχει να παρουσιάσει ανάλογη δραστηριότητα προς τα Βαλκάνια. Η δημόσια επιχείρηση πραγματοποιεί εξαγωγές κατά κύριο λόγο στην Ιταλία και πολύ λιγότερο στην Αλβανία. Η ποσότητα των εξαγωγών ενέργειας προς τα Βαλκάνια, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπολογίζεται σε 300 MW ημερησίως. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η ΟΤΣ σε Βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία, τα Σκόπια και η Βουλγαρία, έχει αγγίξει ιδιαίτερα υψηλές τιμές, φθάνοντας ως τα 170 ευρώ.
Για την απόφαση του ΥΠΕΚΑ εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες traders, οι οποίοι επικρίνουν τη ΔΕΗ γιατί δεν φρόντισε να έχει αποθέματα λιγνίτη και επιπλέον γιατί κατασπατάλησε τα νερά από πέρυσι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσει την ΟΤΣ. Η ΔΕΗ αναγκάζεται να βάλει στο σύστημα παλιές και κοστοβόρες μονάδες με μαζούτ και πετρέλαιο, με συνέπεια η ΟΤΣ χθες να αγγίξει ως και τα 150 ευρώ. Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι σε μια εποχή που η ζήτηση στα Βαλκάνια είναι μεγάλη, απαγορεύονται οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη χώρα μας, με πρόσχημα τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες που παρουσιάζει και για να διευκολυνθεί η δημόσια επιχείρηση.
==========================
ΔΕΗ: Συναγερμός για το ρεύμα
Η στροφή των ελληνικών νοικοκυριών στη θέρμανση από κλιματιστικά και ηλεκτρικές θερμάστρες, λόγω του ακριβού πετρελαίου, φουντώνει τη ζήτηση ρεύματος από τη ΔΕΗ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
«Πορτοκαλί συναγερμός» έχει σημάνει για τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθώς λόγω του ψύχους στα Βαλκάνια έχουν περιοριστεί οι εισαγωγές ρεύματος και αερίου με αποτέλεσμα οι καταναλωτικές ανάγκες στη χώρα μας να καλύπτονται οριακά.
Η στροφή των ελληνικών νοικοκυριών στη θέρμανση από κλιματιστικά και ηλεκτρικές θερμάστρες, λόγω του ακριβού πετρελαίου, φουντώνει τη ζήτηση ρεύματος από τη ΔΕΗ.
Από χθες η νεοσύστατη αρχή «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΑΔΜΗΕ), ο «Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου» (ΔΕΣΦΑ) και η ΔΕΗ έχουν τεθεί από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε επιφυλακή ώστε να μην μείνει ούτε ένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα και φυσικό αέριο. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο Σάββατο.
Χθες ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ να βγάζει εκτός συστήματος μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που «καίνε» φυσικό αέριο, ενώ ταυτόχρονα άλλες μονάδες της ΔΕΗ δεν λειτουργούσαν είτε λόγω βλάβης είτε είχαν χαμηλή παραγωγή λόγω κακής ποιότητας του λιγνίτη. Παράλληλα, ένα πολυπόθητο... αλγερινό βαπόρι που θα έφερνε υγροποιημένο αέριο... δεν μπόρεσε να πιάσει στη Ρεβυθούσα όπου βρίσκεται η αποθήκη του ΔΕΣΦΑ.
Η ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικού ρεύματος κρέμεται κυριολεκτικά από μία... κλωστή και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση με την οποία έκανε λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιούσε «πορτοκαλί συναγερμό» αφού έλειπαν 3,5 Γιγαβάτ ρεύματος.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας γύρω στις 8 το βράδυ είχε φτάσει στα 7.800 Μεγαβάτ. Φορτία τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες υπερκαλύπτονται από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Εκεί γύρω στις 7 το απόγευμα δύο μονάδες της ΔΕΗ το «Λαύριο ΙΙ» και η «Μελίτη» στη Φλώρινα έπαθαν βλάβη, μειώνοντας κι άλλο την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
Όλα ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουαρίου όταν η Βουλγαρία διέκοψε τις εξαγωγές ρεύματος, όπως και τα Σκόπια στις 13 του μηνός λόγω του ψύχους και της ανάγκης κάλυψης των δικών τους αναγκών.
Ταυτόχρονα από την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία έπαψε να μας προμηθεύει με φυσικό αέριο.
Την ίδια στιγμή το θρίλερ... κορυφωνόταν χθες όταν ο ΔΕΣΦΑ έκανε γνωστό πως για δεύτερη φορά καράβι από την Αλγερία που μεταφέρει φορτίο υγροποιημένου αερίου (73.000 κυβικά μέτρα) για λογαριασμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) ανέβαλε την έλευσή του στο σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, που ανήκει στο ΔΕΣΦΑ. Οι δεξαμενές στο νησάκι απέναντι από τα Μέγαρα, λιγοστεύουν και σύμφωνα με την ενημέρωση της αλγερινής εταιρίας Sonatrach και της ΔΕΠΑ το φορτίο θα φτάσει μεθαύριο το Σάββατο. Η ημερήσια ζήτηση φυσικού αερίου φτάνει σε ιστορικά επίπεδα 230.000 μεγαβατώρες, ενώ η «Ρεβυθούσα» καλύπτει 140.000 με 170.000 μεγαβατώρες.
Ευτυχώς υπάρχει και το ρωσικό αέριο μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού που καλύπτει ανάγκες 110.000 μεγαβατώρες ημερησίως.
«Κόκκινος» συναγερμός
Κρίσιμη είναι και η κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης κι αν παραστεί ανάγκη θα σημάνει "κόκκινος συναγερμός".
Πριν τον "κόκκινο" συναγερμό, αν χρειαστεί όπως αποφάσισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης θα κοπούν από σήμερα οι εξαγωγές ρεύματος. Το σχέδιο του red alert προβλέπει για την αποφυγή μπλακ άουτ εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε βιομηχανίες και μέση τάση.
Χθες ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε να περιοριστεί η προμήθεια αερίου σε θερμικές μονάδες της ΔΕΗ και ιδιωτών, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια σε φυσικό αέριο. Έτσι βγήκαν εκτός η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ELPEDISON στη Θίσβη και οι μονάδες του Λαυρίου «ΙΙΙ» και «VIII» του Αγ. Γεωργίου. Σήμερα θα μπει ξανά η «ELPEDISON», ενώ θα βγουν εκτός η μονάδα της «ΗΡΩΝ» και κατά 50% της «Protergia». Στις μονάδες αερίου οι διακοπές θα γίνονται εκ περιτροπής. Προτεραιότητα θα δίνεται στις ιδιωτικές λόγω της υψηλότερης απόδοσης που έχουν.
Η τροφοδοσία του δικτύου είναι οριακή αφού όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ «Καρδυά», «Αγ. Δημήτριος», «Μεγαλόπολη» και «Μελίτη» έχουν χαμηλή απόδοση λόγω της κακής ποιότητας του λιγνίτη.
Υδροηλεκτρικά ΔΕΗ
Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι περιορισμένη λόγω και της μη συμμετοχής στο σύστημα ηλεκτροδότηση των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ.
Οι ταμιευτήρες τους δεν είναι ικανοποιητικά γεμάτοι, παρά τις τελευταίες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.
Ωστόσο, στελέχη της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, αλλά και του ΥΠΕΚΑ εμφανίζονται καθησυχαστικοί, εκτιμώντας ότι ο "κόκκινος συναγερμός" δε θα χρειαστεί να σημάνει.
===============================
Όλα τα είχαμε...
Ενεργειακή κρίση απειλεί την Ελλάδα




Αντιμέτωπη με την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, καθώς σε απάντηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς το Ιράν, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, η Τεχεράνη αποφάσισε και έβαλε σε εφαρμογή τα όσα διεμήνυε, εδώ και μήνες, στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Νωρίτερα, το ιρανικό πρακτορείο και τηλεοπτικό δίκτυο Press TV μετέδωσε ότι η Τεχεράνη διακόπτει τη διανομή πετρελαίου σε έξι χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ολλανδία είναι τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη που θα πληγούν από την ιρανική πρακτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιρανικό πετρέλαιο καλύπτει περίπου το 30% των καταναλωτικών αναγκών της Ελλάδας, με εκπροσώπους των εγχώριων διυλιστηρίων να εμφανίζονται για την ώρα καθησυχαστικοί, αναγνωρίζοντας πάντως πως είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα, εάν ισχύσει επί μακρόν η απόφαση της Τεχεράνης,

Την ίδια ώρα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη πειροχή, έχει διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου προς την χώρα μας μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού, ενώ η κατνάλωση βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με μέση ημερήσια κατανάλωση 230.000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας για την εβδομάδα που διανύουμε.

Η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποθήκες του ΔΕΣΦΑ στη νήσο Ρεβυθούσα καθώς και από τη ροή φυσικού αερίου που παρέχουν οι Ρώσοι μέσω συστημάτων αγωγών που καταλήγουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, ο ΔΕΣΦΑ, ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου ζήτησε περικοπές στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ήδη η ΔΕΗ έχει θέσει εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο στο Κερατσίνι, την μονάδα 3 στο Λαύριο και μερικώς στη μονάδα 4, ενώ τέθηκε εκτός και το εργοστάσιο της elpedison στην Θίσβη Βοιωτίας.

Με απόφασή του, δε, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης έχει ζητήσει να μην πραγματοποιούνται εξαγωγές ηλεκτρισμού. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς αναβλήθηκε η έλευση στη Ρεβυθούσα φορτίου με υγροποιημένο αέριο (LNG) που θα ερχόταν από την Αλγερία για λογαρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ).

Η άφιξη είχε αρχικώς προγραμματιστεί για την Δευτέρα, εν συνεχεία μετατέθηκε την Τετάρτη, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η άφιξη του πλοίου στις εγκαταστάσεις θα λάβει χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σε κάθε τόνο, πάντως, οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται ζήτημα περικοπών στην κατανάλωση αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
===================================
Μεταρρυθμίζονται και οι... αποκρατικοποιήσεις

Της Δήμητρας Καδδά


Η Τρόικα πλέον αποδέχθηκε ότι δεν θα «γεμίσει» γρήγορα το ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και αλλάζει στόχους. Θέλει άμεση τεχνική προετοιμασία των προς πώληση ΔΕΚΟ, των συμβάσεων παραχώρησης και των ακινήτων του δημοσίου.
Παράλληλα κινείται σε δύο άξονες για να βελτιώσει την οικονομική τους θέση:
* Ο νέος νόμος που επεκτείνει αναδρομικά από τον Νοέμβριο το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ και καταργεί τη νομιμότητα αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά τους κόστη.
* Ενίσχυση των μελλοντικών εσόδων επιχειρείται μέσω αυξήσεων των εισιτηρίων και των τελών. Τα τιμολόγια του ΟΑΣΑ, του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 25% έως το 2013 όπως ορίζει σαφώς το μνημόνιο. Όσο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έρχονται ιδιώτες που θα μισθώνουν το τροχαίο υλικό και οι κανόνες για τις τιμές των εισιτηρίων θα αποφασιστούν στο τέλος του έτους.
Στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ προβλέπεται η «καθιέρωση ρυθμιστικής και τιμολογιακής πολιτικής έως τον Ιούνιο του 2012». Στην ΔΕΗ έως τον Ιούλιο θα πρέπει να αλλάξουν άρδην τα τιμολόγια ώστε να «διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές»...

Γκάζι σε συμβούλους και προκηρύξεις
Παράλληλα η αρμόδια ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου δίνει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της τεχνικής προετοιμασίας. Έως το τέλος Μαρτίου το Μνημόνιο προβλέπει ότι θα υπογραφούν όλες οι συμβάσεις και μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα προκηρυχθούν οι μισοί περίπου διαγωνισμοί:
* Αποφασίστηκε η fast track υπογραφή των συμβάσεων με τους συμβούλους 7 ΔΕΚΟ, 8 συμβάσεων παραχώρησης και 7 πακέτων ακινήτων έως το τέλος Μαρτίου.
* Αποφασίστηκε να προκηρυχθούν έως τον Ιούλιο 22 διαγωνισμοί, δηλαδή σχεδόν το μισό από το υφιστάμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αρμόδια στελέχη παραδέχονται ότι δεν περιμένουν άμεση ανταπόκριση από την αγορά. «Αυτή τη στιγμή η αγορά είναι πεθαμένη και μετά το PSI ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να κινείται λίγο».
Θέτουν ως ορόσημα τα πωλητήρια στην ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ, στα ΕΛΠΕ, στον ΟΠΑΠ και στις εταιρείες ύδρευσης με στόχο οι πρώτες ανακοινώσεις να δείξουν αλλαγή κλίματος. Παράλληλα επεκτείνουν το πρόγραμμα προς ακίνητα που αρχικά δεν μετείχαν.
Σχεδιάζονται διαγωνισμοί για το Ελληνικό αλλά και για το κέντρο τύπου (IBC), τον Αστέρα Βουλιαγμένης (μαζί με την Εθνική), τις εκτάσεις- φιλέτα Κασσιόπη στην Κέρκυρα και Αφάντου στη Ρόδο.
Στις συζητήσεις κυβέρνησης – ταμείου και τρόικας έγινε φανερό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ έως το 2015 είναι πλέον άπιαστος και μειώθηκε σε 19 δισ. ευρώ. Και το ποσό αυτό φέρεται να εξαρτάται από την πορεία της αγοράς.
Τα υπόλοιπα 31 δισ. ευρώ που θα αναχρηματοδοτήσουν το χρέος μένει να βρεθούν: ερευνώνται ένα προς ένα τα περιουσιακά στοιχεία δημοσίου, ΔΕΚΟ και άλλων φορέων, αλλά και υφιστάμενα και μελλοντικά δικαιώματα.
Ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάθεσης όλων των αποκρατικοποιήσεων σε συμβούλους έγινε προ ημερών. Η Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την κατ’ αρχήν ανάθεση μιας σειράς από έργα υπό την αίρεση της επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων με τους εν λόγω συμβούλους για τις σχετικές συμβάσεις που θα υπογράψουν με το Δημόσιο

Αναλυτικά οι εταιρείες είναι οι:

1. ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ:
Την προς τον σκοπό της πώλησης έως και του συνόλου των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της
ΕΥΑΘ, κυριότητας του _ημοσίου, ανάθεση:
1.1 στη δικηγορική εταιρία «ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ – ΒΕΚΡΗΣ – ΜΠΕΡΣΗΣ – ΠΑΠΑ_ΙΑΜΑΝΤΗΣ – ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ – ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ – Ι_ΑΝΝΟΥ» του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού δικαίου.
1.2 στη δικηγορική εταιρία «ΑLLEN & OVERY LLP» του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου.
1.3 στην τεχνική εταιρία «HYDER CONSULTING UK LTD»_του έργου του τεχνικού
συμβούλου.
2. ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Την προς τον σκοπό της πώλησης έως και του συνόλου των μετοχών της ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ, κυριότητας της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., ανάθεση:
2.1. στην κοινοπραξία των δικηγορικών εταιριών « Χ&Σ _ημητρίου και Συνεργάτες» και «_.Ν. Τζουγανάτος και Συνεργάτες» του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου.
2.2. στην κοινοπραξία των εταιρειών «KANTOR MANAGEMENT CONSULTANTS S.A.» και «H2 GAMBLING CAPITAL LTD» του έργου του τεχνικού συμβούλου.
3. ΟΛΠ, ΟΛΘ και Περιφερειακοί Λιμένες:
Την προς τον σκοπό της πώλησης έως και του συνόλου των μετοχών των ΟΛΠ και ΟΛΘ,
καθώς και των Περιφερειακών Λιμένων, κυριότητας του _ημοσίου, ανάθεση:
3.1. Στη δικηγορική εταιρία «ΑΛΕΞΙΟΥ – ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού δικαίου.
3.2. Στη δικηγορική εταιρία «FRESHFIELDS BRUCKHAUS DERINGER LLP» του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου.
3.3. Στις εταιρίες «HPC Hamburg Port Consulting GmbH» και «Marnet Ανώνυμη Τεχνική Εταιρία» του έργου του τεχνικού συμβούλου.

4. ΕΛΤΑ:
Την προς τον σκοπό της πώλησης μετοχών της ΕΛΤΑ, κυριότητας του _ημοσίου, ανάθεση στη δικηγορική εταιρία Γ. ΚΑΛΛΙΜΟΠΟΥΛΟΣ – Κ. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ – Α. ΧΙΩΤΕΛΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (KLC ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ) του έργου του νομικού
συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου.
5. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ:
Την προς τον σκοπό της αποκρατικοποίησης των Περιφερειακών Αεροδρομίων, ανάθεση:
5.1. στην κοινοπραξία των δικηγορικών εταιριών «ΜΑΡΙΑ Ι. ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ – Κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» - «ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ & ΒΑΣΑΛΑΚΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού δικαίου.
5.2. στη δικηγορική εταιρία_«NORTON ROSE LLP»_του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου.
5.3. στην κοινοπραξία των εταιρειών «Lufthansa Consulting GmbH» «Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη & Οικιστική Α.Ε.» και «Alanna Consulting Group»_του έργου του τεχνικού-κυκλοφοριακού συμβούλου.

6. ΝΟΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑ:
Την προς το σκοπό της αξιοποίησης των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί του εναπομείναντος κοιτάσματος φυσικού αερίου στην περιοχή εκμετάλλευσης «Νότια Καβάλα», καθώς και των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί του υπόγειου φυσικού χώρου για τη μετατροπή του ανωτέρω κοιτάσματος σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου, ανάθεση:
6.1. στη δικηγορική εταιρία «ΚΑΡΑΤΖΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού δικαίου.
6.2. στη δικηγορική εταιρία_«DLA PIPER»_του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου.
6.3. στις τεχνικές εταιρίες «SHAW CONSULTANTS INTERNATIONAL Inc.» και_«PÖYRY MANAGEMENT CONSULTING GmbH»_του έργου του τεχνικού συμβούλου.
Οι πληρωμές των ως άνω συμβούλων θα εξετάζονται και θα εγκρίνονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης και Έγκρισης Πληρωμών, η οποία συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 175/12.05.2011 απόφαση της _ΕΑΑ


7. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ:
Την προς το σκοπό της αξιοποίησης της συμμετοχής του _ημοσίου στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ Α.Ε., της οποίας η σύσταση αποφασίσθηκε με την υπ’ αριθμ. 174/12.05.2011 απόφαση ΔΕΑΑ και στην οποία πρόκειται να μεταβιβασθούν δικαιώματα, δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, που απορρέουν από:
(i) τις πέντε υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων που αναφέρονται στην 174/12.05.2011 απόφαση _ΕΑΑ, (ii) την από 3/1/1996 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας «ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.» (Ν. 2395/1996), (iii) της από 23/5/1996 σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε.» (Ν. 2445/1996) και (iv) δικαιώματα του _ημοσίου από την ανάθεση από το Δημόσιο με σύμβαση παραχώρησης της δραστηριότητας επί άλλων αυτοκινητοδρόμων και μεταφορικών υποδομών, περιλαμβανομένης της δραστηριότητας επί του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός», ανάθεση:
7.1. στην ένωση των δικηγορικών εταιριών «ΤΣΙΜΠΑΝΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ» και «ΖΕΜΠΕΡΗΣ, ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ, ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού δικαίου.
7.2. Στη δικηγορική εταιρία «SNR DENTON» του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου.
7.3. στις εταιρίες παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου_«STEER DAVIES & GLEAVE LTD» και «_ΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΕΠΕ» του έργου του τεχνικού συμβούλου.
Οι αμοιβές και δαπάνες των ως άνω συμβούλων θα εξετάζονται και θα εγκρίνονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης και Έγκρισης Πληρωμών, η οποία συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 174/12.05.2011 απόφαση της ΔΕΑΑ.
8. ΕΛΠΕ:
Την προς το σκοπό της πώλησης έως και του συνόλου των μετοχών της ΕΛΠΕ ανάθεση στη δικηγορική εταιρία «BAKER & McKENZIE» του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου.
9. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ:

Την προς το σκοπό της αποκρατικοποίησης της _ΕΗ ανάθεση:
9.1. στη δικηγορική εταιρεία «ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ & _ΑΝΙΟΛΟΣ ΗΣΑΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού δικαίου.

9.2. Στη δικηγορική εταιρία «SHEARMAN STERLING LLP» του έργου του νομικού συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου.

10. Την εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών να διαπραγματευθεί και να καθορίσει τους όρους των συμβάσεων με τους ανωτέρω συμβούλους, καθώς και να τις υπογράψει για λογαριασμό του Δημοσίου.

11. Για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σχετικά με τις ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ, το ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ, τους ΟΛΠ, ΟΛΘ και Περιφερειακούς Λιμένες, τα ΕΛΤΑ, ΕΛΠΕ, _ΕΗ καθώς και τα Περιφερειακά Αεροδρόμια αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης και Έγκρισης Πληρωμών ορίζεται η αντίστοιχη που συστάθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμ. 188/15.09.2011 απόφασης ΔΕΑΑ.



Πηγή:www.capital.gr
=========================================
Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για τους πελάτες Energa - Hellas Power
Διευκρινίσεις αναφορικά με την εξόφληση λογαριασμών, του τέλους ακινήτων αλλά για την υποχρέωση επιλογής νέου προμηθευτή από τους πρώην πελάτες των εταιρειών Hellas Power και Energa Power Trading δίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:
- Όλοι οι λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν από τους προμηθευτές Hellas Power Α.Ε. και Energa Power Trading/ Energa Εμπόριο Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. και αφορούν σε καταναλώσεις μέχρι και τις 24.01.2012, μπορούν να εξοφλούνται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραπάνω εταιριών με τις συμβεβλημένες τράπεζες, οι οποίοι ελέγχονται πλέον από την Πολιτεία.
-Τυχόν προκαταβολή ή έναντι λογαριασμοί συμψηφίζονται με τον τελικό εκκαθαριστικό λογαριασμό της κάθε παροχής, ανεξαρτήτως τυχόν διαφορετικών όρων της Σύμβασης Προμήθειας μεταξύ προμηθευτή και πελάτη, οι οποίοι δεν είναι γνωστοί στο Διαχειριστή του Δικτύου και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν. Ειδικότερα, ο προσδιορισμός ένδειξης κατανάλωσης για κάθε μη τηλεμετρούμενο μετρητή των εν λόγω πελατών ολοκληρώνεται μετά την προγραμματισμένη καταμέτρηση που έπεται του χρόνου έναρξης εκπροσώπησης από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου και η ενέργεια επιμερίζεται αναλογικά. Για τους Πελάτες που διαθέτουν τηλεμετρούμενο μετρητή, η ακριβής ένδειξη λαμβάνεται από τα στοιχεία της τηλεμέτρησης.
-Εντός τριών μηνών από τις 25 Ιανουαρίου 2012, οι καταναλωτές πρώην πελάτες των εταιρειών Hellas Power και Energa Power Trading Α.Ε. πρέπει να επιλέξουν νέο προμηθευτή. Οι καταναλωτές πρέπει, μέσα στο διάστημα των τριών μηνών να υπογράψουν σύμβαση με τον προμηθευτή της επιλογής τους. Προκειμένου να γίνει αυτό, θα τους ζητηθεί βεβαίωση καταβολής του τέλους ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.).
- Σε ό,τι αφορά την εξόφληση του τέλους ακινήτων, οι καταναλωτές μπορούν να προσέρχονται στην Δ.Ο.Υ. του εισοδήματός τους και να συμπληρώνουν την «αίτηση καταβολής Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.», προσκομίζοντας τους εξοφλημένους λογαριασμούς, προκειμένου να καταβάλουν το τυχόν οφειλόμενο υπόλοιπο ποσό και να τους χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, ώστε, στη συνέχεια, να προβούν στην αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Αν προκύπτει ότι έχει εξοφληθεί μέρος μόνο του λογαριασμού, ο καταναλωτής οφείλει να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., προκειμένου να του χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση. Αν αποδεικνύεται ότι έχει εξοφληθεί ολόκληρο το ποσό, χορηγείται από τη Δ.Ο.Υ. η σχετική βεβαίωση. Αν ο αριθμός της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δεν περιλαμβάνεται στις μηχανογραφικές καταστάσεις που έχουν οι Δ.Ο.Υ., η Δ.Ο.Υ. χορηγεί σχετική προς τούτο βεβαίωση στον καταναλωτή. Οδηγίες έχουν δοθεί ήδη στις Δ.Ο.Υ. με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών.
==================================
Μπαίνουν και οι εφεδρείες με diesel για να μην έχουμε μπλακ άουτ
Δραματική είναι η κατάσταση με την έλλειψη αερίου και (εξ αυτού) ηλεκτρικού ρεύματος. Μαθαίνω ότι ζητήθηκε από την ανοιχτού κύκλου μονάδα του Ήρωνα να δουλέψει με diesel και βέβαια θα το κάνει. Μιλάμε για κόστος 400 ευρώ τη Μεγαβατώρα! Για να καταλάβετε ότι δεν γράφουμε υπερβολές, όπως μας είπαν μερικοί, όταν αναφερόμαστε σε «ενεργειακό κραχ». Εκείνο για το οποίο απορούμε είναι, πού είναι το ΥΠΕΚΑ στη διαχείριση αυτής της κρίσης…


===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: