Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Τα μέτρα που δεν δεχτήκαν το Μεξικό και η Τουρκία εφαρμόζουν στην Ελλάδα.Δεν έχουν τελειωμό τα «χτυπήματα» της Τρόικας και της κυβέρνησης .


Τα μέτρα που δεν δεχτήκαν το Μεξικό και η Τουρκία εφαρμόζουν στην Ελλάδα.

Δεν έχουν τελειωμό τα «χτυπήματα» της Τρόικας και της κυβέρνησης σε εργαζόμενους και συνταξιούχους καθώς μετά την πλήρη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις και την καταβαράθρωση των μισθών οι δανειστές επιμένουν σε νέα φορολογικά μέτρα. Στο στόχαστρο θα τεθούν όλες οι φοροαπαλλαγές ενώ για ακόμη μία φορά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν για μία ακόμη φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Την ίδια στιγμή η Τρόικα δηλώνει ότι μείωση φορολογικών συντελεστών δεν πρόκειται να συμβεί, ενώ για το ΦΠΑ αυτό που προτείνουν είναι ενιαίος συντελεστής που σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για όλους.
Στα όρια της φτώχειας ζουν τρία εκατομμύρια Ελληνες καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν χθες, το 27,7% των πολιτών δίνει κυριολεκτικά μάχη για την επιβίωση.
Δεδομένου όμως ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν το 2010, θεωρείται παραπάνω από βέβαιο ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που ετοιμάζονται στη χώρα μας -εν μέσω σκληρής λιτότητας- να περάσουν το κατώφλι της ένδειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Τουλάχιστον το40%των ελλήνων θα είναι μετά το 2012 στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.


===================================
Ποιες επιχειρήσεις αποκρατικοποιούνται
Κάθε χρόνο το πρόγραμμα θα επικαιροποιείται και αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι θα μπαίνουν νέα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση



Πωλούνται ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, και ΕΥΑΘ μέχρι το τέλος Ιουνίου και στο δεύτερο μισό του έτους βγαίνουν οι προκηρύξεις για την αξιοποίηση κρατικών λιμανιών, αεροδρομίων και της Εγνατίας Οδού.
Τη δέσμευση αυτή αναλαμβάνει η κυβέρνηση μέσω του νέου μνημονίου, στο οποίο κατεβαίνει ο πήχης των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις στα 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα θα επικαιροποιείται και αν διαφανεί πως δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του, θα μπαίνουν σε αυτό νέα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση.
Στο εισαγωγικό κείμενο η κυβέρνηση δηλώνει πως «παραμένει δεσμευμένη στα φιλόδοξα σχέδια για αποκρατικοποιήσεις και μεταφορά στοιχείων από τομείς ?κλειδιά? της οικονομίας σε πιο παραγωγικές χρήσεις μέσω ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων που θα ενθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».
Ο στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ παραμένει, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα επιτευχθεί. Πιο αναλυτικά στο κείμενο που τέθηκε προς συζήτηση χθες στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα:
Εως το τέλος Μαρτίου όλα τα περιουσιακά προς αξιοποίηση στοιχεία του Δημοσίου θα μεταβιβαστούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου πλην των εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, οι οποίες ενδεχομένως θα επιφέρουν απώλειες στο Ταμείο μέχρι να πωληθούν.
Τα ακίνητα θα μεταβιβαστούν στο Ταμείο από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Οι μετοχές που έχουν ήδη μεταβιβαστεί ή πρόκειται να δοθούν άμεσα θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου ώστε το Ταμείο να μπορεί να κάνει όλες τις αναγκαίες αλλαγές για την ιδιωτικοποίησή τους.
Το Ταμείο δεν μπορεί να «επιστρέψει» περιουσιακά στοιχεία πίσω στη γενική κυβέρνηση και αν δεν προχωρήσει μια πώληση, η εταιρεία είτε θα πωληθεί τμηματικά είτε θα εκκαθαριστεί.
Κώστας Τσαχάκης
================================
Θύματα των μειώσεων οι νέοι εργαζόμενοι
«Εξαϋλώνονται» οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η... συνταγή της τρόικας περιλαμβάνει μειώσεις έως και 32% για τους νέους έως και 25 ετών που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.
Ειδικότερα μεταξύ άλλων προβλέπονται:
Μείωση του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ κατά 22%...
Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.
Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους έως 25 ετών
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
Ψαλίδι με αναδρομική ισχύ από 1/1
«Μαχαίρι» σε επικουρικές συντάξεις μπαίνει με το νέο Μνημόνιο. Ετσι έρχονται μειώσεις συντάξεων των επικουρικών ταμείων κατά 15%. Επίσης προβλέπονται μειώσεις κατά 15% των κύριων συντάξεων των ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών και κατά 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ. Στόχος η εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ κατ' έτος.
Οι περικοπές θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2012. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα επανεξεταστούν όλες οι παροχές των ταμείων που έχουν περιοδικές και εφάπαξ καταβολές.
Μαύρες προβλέψεις για ύφεση έως 5%
Βαθιά θα είναι η ύφεση και κατά τη διάρκεια του 2012. Στο Mνημόνιο περιλαμβάνεται νέα δυσμενέστερη πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία το ΑΕΠ θα υποχωρήσει εντός του έτους κατά 4% με 5% έναντι 2,8% που ήταν η πρόβλεψη του προϋπολογισμού.
Οπως σημειώνεται, η πρόβλεψη για την ύφεση αναθεωρείται επί τα χείρω «λόγω επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος, της δημοσιονομικής προσαρμογής, της μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και των προσαρμογών στο τραπεζικό σύστημα».
Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να περάσει σε θετικό έδαφος, σταδιακά, εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2013, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα μειωθεί κάτω από τα επίπεδα της Ευρωζώνης υπό το βάρος και της μείωσης των αποδοχών.
==================================
Στα όρια της φτώχειας τρία εκατομμύρια Ελληνες
Δεδομένου όμως ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν το 2010, θεωρείται παραπάνω από βέβαιο ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που ετοιμάζονται στη χώρα μας -εν μέσω σκληρής λιτότητας- να περάσουν το κατώφλι της ένδειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι κατά πολύ μεγαλύτερος
Στα όρια της φτώχειας ζουν τρία εκατομμύρια Ελληνες καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν χθες, το 27,7% των πολιτών δίνει κυριολεκτικά μάχη για την επιβίωση.
Δεδομένου όμως ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν το 2010, θεωρείται παραπάνω από βέβαιο ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που ετοιμάζονται στη χώρα μας -εν μέσω σκληρής λιτότητας- να περάσουν το κατώφλι της ένδειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.
Το παραπάνω ποσοστό που ανακοίνωσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία κατατάσσει την Ελλάδα έβδομη σε ποσοστά φτώχειας μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε., όπου κοντά στο όριο της φτώχειας ζει το 23% του πληθυσμού, δηλαδή 115 εκατ. άτομα.
Στη Βουλγαρία
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Βουλγαρία (42%), στη Ρουμανία (41%), στη Λετονία (38%), στη Λιθουανία (33%), στην Ουγγαρία (30%), στην Πολωνία (27,8%) και στην Ελλάδα (27,7%).
Πιο αναλυτικά, στη χώρα μας ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας το 28,7% των παιδιών ηλικίας έως 17 ετών, το 27,7% του πληθυσμού ηλικίας από 18 έως 64 ετών και το 26,7% των Ελλήνων άνω των 65 ετών. Τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί οριακά σε σχέση με το 2009, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στους «27» είναι 27%, 23,3% και 19,8%.
Σημειώνεται, τέλος, πως τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στα παιδιά κάτω των 18 ετών καταγράφονται στη Ρουμανία (48,7%), στη Βουλγαρία (44,6%), στη Λετονία (42%), στην Ουγγαρία (38,7%), στη Λιθουανία (34,3%), στην Πολωνία (30,8%), στην Ισπανία (29,8%), στη Μ. Βρετανία (29,7%), στην Ιταλία (28,9%) και σε Ελλάδα - Πορτογαλία (28,7%).
Κατερίνα Κοσμά
===============================
Αναδρομικές περικοπές κατά 15% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ.
Πρόκειται για ένα νέο χτύπημα στις συντάξεις, αφού ως γνωστόν προηγήθηκαν οι περικοπές του 2010 και του 2011, οι οποίες έφθαναν έως 40%.
Με τη νέα περικοπή, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι - κυρίως στον χώρο των ΔΕΚΟ και τραπεζών - θα δουν σύντομα τη σύνταξή τους να μειώνεται στο μισό (!), ενώ πολύ μεγάλη θα είναι η μείωση και στις επικουρικές συντάξεις.
Σημειώνεται ότι σήμερα το 25% των επικουρικών του ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ (το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο) είναι κάτω από 150 ευρώ, αλλά η μέση επικουρική σύνταξη είναι περί τα 250 ευρώ.

=================================
ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την οριστική κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων πρότεινε σήμερα (08-02-12) μιλώντας στη Βουλή ο Αργύρης Ντινόπουλος.

Σύμφωνα με την πρότασή του, τα χρόνια της βουλευτικής θητείας θα προσμετρώνται στο επαγγελματικό ασφαλιστικό ταμείο του βουλευτή.

Έτσι ο βουλευτής θα λαμβάνει μία μόνο σύνταξη, ανάλογη με το επάγγελμά του.

Τα λεφτά τα οποία θα εξοικονομηθούν, είπε ο Ντινόπουλος, θα ενισχύσουν τις χαμηλές επικουρικές συντάξεις.

Όπως τόνισε: «Αυτό είναι όχι μόνον ένα οικονομικό, αλλά και ένα πολιτικό και ηθικό ισοδύναμο».
==========================================
Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στη ΔΕΗ με την κατάργηση των Κανονισμών Προσωπικού..
ΕλλάδαΕνεργειακή ΠολιτικήΗλεκτρισμόςΔΕΗ
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Εργαλεία
Εκτύπωση
Αποστολή σελίδας σε ένα φίλο
09/02/2012 08:00

"Απελευθέρωση" των απολύσεων τόσο στη ΔΕΗ όσο και στις άλλες ΔΕΚΟ συνεπάγεται η πρόβλεψη του νέου Μνημονίου για κατάργηση των κανονισμών προσωπικού, μέρος των οποίων είναι και τα όσα προκύπτουν από τις κατά καιρούς συλλογικές συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τη περίπτωση της ΔΕΗ ; Ότι, απολύσεις μπορούν να γίνουν πλέον χωρίς κανέναν απολύτως από τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, και οι οποίοι προκύπτουν από το Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού της επιχείρησης που ισχύει από το 1976 (και που κάθε τόσο επικαιροποιούνταν μέσω των συλλογικών συμβάσεων).
Πότε όμως μπορεί σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ να απολύσει έναν εργαζόμενο ; Σε τρεις κυρίως περιπτώσεις. Πρώτον, όταν επί μια 3ετία, ο εργαζόμενος αυτός έχει συγκεντρώσει τόσο χαμηλή βαθμολογία από τη συνολική αξιολόγηση που του γίνεται κάθε χρόνο, ώστε να παραμείνει «στάσιμος» (ανεπαρκής). Δεύτερον όταν λείψει αδικαιολόγητα από την εργασία του για 20 ημέρες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, και τρίτον όταν αποδειχθεί ότι ενεπλάκη σε ατασθαλίες.
Και στις τρεις περιπτώσεις σήμερα, ο Κανονισμός Προσωπικού «προστατεύει» όσους βρεθούν σε παρόμοια θέση, καθώς τους επιτρέπει να προσφύγουν στα πειθαρχικά συμβούλια κρίσης (καταρχήν στα 1άθμια και εν συνεχεία στα 2άθμια) και να γλιτώσουν την απόλυση. Παραδείγματος χάρη, αν ένας εργαζόμενος που έμεινε "στάσιμος" προσφύγει στο 1άβθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Κρίσης, ο πρόεδρός του οποίου είναι εξωυπηρεσιακός, πιθανώς να γλιτώσει την απόλυση και να μείνει "στάσιμος" μισθολογικά. Εν ολίγοις και σήμερα γίνονται απολύσεις, αλλά λιγοστές (π.χ. πέρυσι λέγεται ότι απολύθηκαν από τη ΔΕΗ δύο εργαζόμενοι).
Γίνεται επομένως σαφές ότι η κατάργηση του κανονισμού προσωπικού, «απελευθερώνει» τις απολύσεις στη ΔΕΗ όπως και σε όλες τις ΔΕΚΟ αφού δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί. Σημειωτέον, ότι εκτός της κατάργησης των κανονισμών προσωπικού, παγώνουν οι ωριμάνσεις, οι χορηγήσεις ειδικών επιδομάτων, όπως και οι παροχές σε είδος.
Πιο εύκολες μετακινήσεις, αλλαγές ειδικότητας...
Δύο άλλα θέματα που «ανοίγουν» με το νέο Μνημόνιο σχετίζονται με την ευκολία της διοίκησης να μεταθέτει από τη μία πόλη στην άλλη ένα εργαζόμενο, καθώς και να του αλλάξει ειδικότητα. Τι ισχύει σήμερα με τις μεταθέσεις ; Μπορεί ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να μπλοκάρει τη μετάθεσή του, καθώς ο κανονισμός προσωπικού της επιχείρησης προβλέπει συγκεκριμένο καθεστώς μεταθετότητας. Σήμερα, αν π.χ. διοριστεί κάποιος στη Κοζάνη δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη.
Επίσης, σήμερα κατοχυρώνεται μέσω του κανονισμού εργασίας η μοναδική ειδικότητα (π.χ. όσοι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν προσληφθεί ως γραμματειακή υποστήριξη δεν μπορύν να υποχρεωθούν να εργαστούν στο λογιστήριο, κ.ο.κ.). 'Η ένας μηχανοτεχνίτης, δεν μπορεί να υποχρεωθεί να εργάζεται ως ηλεκτροσυγκολητής. Στο εξής, με την κατάργηση των κανονισμών προσωπικού, οι περιορισμοί αυτοί καταργούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: