Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Αγαπητή Φοίβη, κρατηθείτε, σας έχω το καλύτερο.


Καταργούν θέσεις στο Χημείο του ΑΗΣ!!!!!!!!
Όταν εκποιήθηκαν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας

Αντιστεκόμαστε στη διάλυση της ΔΕΗ και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το ξεπούλημα Μονάδων της ΔΕΗ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Διδασκόμαστε από το παράδειγμα τους και εκφράζουμε
την αμέριστη συμπαράσταση και την ταξική αλληλεγγύη μας στους απεργούς της
Ελληνικής Χαλυβουργίας.
Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας βρίσκονται 115 μέρες σε απεργία και ανοίγουν το δρόμο για να δείξουν ότι τα δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει με αίμα και ιδρώτα είναι αδιαπραγμάτευτα.

==========================================

Ανοικτή Επιστολή προέδρου ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

http://issuu.com/genop/docs/an_2129d/8
======================================================

Η κυβέρνηση και η τρόικα βγάζουν στο σφυρί για τα υπερκέρδη των ιδιωτών τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που χτίστηκαν με τα λεφτά του ελληνικού λαού!
Το ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δεν αποτελεί μια "απλή", έτσι και αλλιώς καταδικαστέα, ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, σαν όλες τις άλλες. Αντιθέτως αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να κουρσευθεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Και αυτό γιατί ο λιγνίτης είναι ένα καύσιμο που παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, αλλά η παραγωγή του (εξόρυξη, μεταφορά, καύση κλπ), απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι οποίες και θέλουν πολύ χρόνο για να γίνουν ενώ αποσβένονται σε βάθος δεκαετιών! Πώς λοιπόν, θα ανοίξει ο λιγνίτης για τους ιδιώτες, άμεσα όπως θέλουν Κυβέρνηση – Κομισιόν και ΔΝΤ;
Πολύ απλά πωλούνται οι έτοιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και είναι βέβαιο ότι μετά το ξεπούλημα των λιγωτικών μονάδων έρχεται και η εκποίηση της ΔΕΗ!
Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβότερο ιδιωτικό ρεύμα, "θηλιά στο λαιμό" των εργαζομένων και πολύ περισσότερο των επισφαλών εργαζόμενων και των ανέργων!
Όταν εκποιήθηκαν οι μονάδες παραγωγής ενέργειας στην Αργεντινή, την περίοδο 1996-99, όπου και αυτή βρισκόταν κάτω από τους ίδιους μηχανισμούς του ΔΝΤ και με μια κυβέρνηση που έλεγε και αυτή σε όλα όσα της ζητούσαν οι δανειστές, ναι, την επόμενη τριετία ακρίβυνε το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι και 93%. Κόπηκαν οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά σε ποσοστό 33%. Ένας στους τρεις δηλαδή δεν είχε ρεύμα.
Βλέπουμε δηλαδή να ακολουθούνται οι ίδιες συνταγές, που οδήγησαν την Αργεντινή στη χρεοκοπία.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!
Το θέμα του ξεπουλήματος των μονάδων δεν αφορά απλά τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, αφορά όλους όλο τον ελληνικό λαό και πάνω απ’ όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι όλοι οι φορείς πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.


=====================================
ΔΕΗ: Ζητά αύξηση τιμών έως και 15%
Aυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που μαζί με τις άλλες επιβαρύνσεις φθάνουν έως και το 25% ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ από τις μεγάλες βιομηχανίες, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα για τη λειτουργία τους.Τα τιμολόγια ρεύματος γαι τις μεγάλες βιομηχανίες στην υψηλή τάση είναι απελευθερωμένα.
Της Μανταλένας Πίου
Aυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, που μαζί με τις άλλες επιβαρύνσεις φθάνουν έως και το 25% ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ από τις μεγάλες βιομηχανίες, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα για τη λειτουργία τους.
Τα τιμολόγια ρεύματος γαι τις μεγάλες βιομηχανίες στην υψηλή τάση είναι απελευθερωμένα.
Υστερα από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν περίπου ένα χρόνο ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι αυξήσεις που πρότεινε η ΔΕΗ, με έναρξη εφαρμογής από 1ης Μαρτίου του 2012, κυμαίνονται από 10% έως 15%. Οι αυξήσεις αυτές μαζί με τις άλλες χρεώσεις όπως οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), η αύξηση του τέλους υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κ.λπ. δίνουν μια τελική επιβάρυνση της τάξης του 20%-25%, ποσοστό δυσβάσταχτο για τις βιομηχανίες που έχουν πληγεί από την κρίση, την έλλειψη ρευστότητας αλλά και τις διαρκείς επιβαρύνσεις στο ενεργειακό τους κόστος.
Εγκυρες πηγές προσθέτουν ότι ανάλογο «πιεστικό» κλίμα αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις στη μέση τάση, των οποίων τα τιμολόγια ηλεκτρισμού απελευθερώθηκαν από 1/2/12, καθώς για τους λεγόμενους καλούς πελάτες της μέσης τάσης, αυτούς που αξιοποιούν πλήρως το ενεργειακό τους προφίλ, η αύξηση στα τιμολόγια φθάνει έως το 40%.

Συνάντηση
Η ΕΒΙΚΕΝ, η ένωση που εκπροσωπεί τις μεγάλες βιομηχανίες, έχει ζητήσει συνάντηση με του υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ τα μέλη της εξετάζουν τη δυνατότητα να προσφύγουν νομικά κατά των αποφάσεων της ΔΕΗ. Δηλώνουν μάλιστα ότι μπορεί να προσφύγουν και στη διαιτησία, το νέο θεσμό που επεξεργάζεται η ΡΑΕ. Τέλος η ΕΒΙΚΕΝ ζητά να διατεθεί στην ενεργοβόρο βιομηχανία ένα μερίδιο από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή που θα διαθέσει η ΔΕΗ σε ιδιώτες.

=====================================
Διαμαρτυρία αγροτών στα Φάρσαλα
Σε συμβολική κατάληψη του κέντρου των Φαρσάλων, με αγροτικά μηχανήματα, για μία ώρα, προχώρησαν το πρωί αγρότες της περιοχής, οι οποίοι συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που συνδιοργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων που προβάλουν είναι:

-Να πληρωθούν οι παραγωγοί τα χρήματα που τους χρωστούν οι έμποροι για τα προϊόντα που τους έχουν παραδώσει (βαμβάκι, ντομάτα, γάλα και άλλα )

-Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να διατίθεται αφορολόγητο το πετρέλαιο στους αγρότες-όπως το αγοράζουν και οι εφοπλιστές-να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30% για μικρομεσαίους αγρότες, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και άμεσα να αυξηθεί η επιστροφή στο 17%.
-Να γίνει δωρεάν ανανέωση των αδειών γεωτρήσεων
-Να κατασκευαστούν συγκεκριμένα φράγματα και ταμιευτήρες στην περιοχή και να γίνει εκσυγχρονισμός και υπογείωση του αρδευτικού συστήματος του ΤΟΕΒ.
=====================================
ΕΔΟΠ-ΔΕΗ:Ο καθένας μας πλέον, κρίνεται προσωπικά
ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ/KHE


Συνάδελφοι,

Με αίσθημα αγωνίας και ευθύνης, μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις που δρομολογούνται, από την ψήφιση του Μνημονίου 2 και το τελεσίγραφο για τη δρομολόγηση των εφαρμοστικών του Νόμων, το αργότερο εντός του μήνα Φεβρουαρίου 2012, απευθύνουμε εγγράφως αυτή την ύστατη έκκληση, προκειμένου από κοινού ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ/ΚΗΕ και πρωτοβάθμια σωματεία να χαράξουμε επιτέλους κοινή στρατηγική:
Για ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ, στην αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων έως δραματικών εξελίξεων που αναμένουν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, αλλά και προδιαγράφουν το χειρότερο δυνατό μέλλον της επιχείρησης.
Αναφερόμαστε συγκεκριμένα :
§ Στη άμεση διαπραγμάτευση και κατάρτιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τόσο στην μητρική όσο και στις θυγατρικές εταιρείες – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ, με καθοριστική τη διεκδίκηση της δομής του μισθολογίου μας και πριν η επιχείρηση μονομερώς διαμορφώσει νέα σε βάρος μας δεδομένα, αξιοποιώντας τις αντεργατικές ρυθμίσεις για την σύντομη (3μηνη) μετενέργεια και την κατάρρευση της μισθολογικής κλίμακας και της επιδοματικής διάρθρωσης του μισθολογίου μας.
§ Στη διεκδίκηση νέων Κανονισμών Προσωπικού με τη ρύθμιση κρισίμων ζητημάτων, όπως ιδίως η μετατροπή της σύμβασης εργασίας σε αορίστου χρόνου οποτεδήποτε καταγγελλόμενη, το κανονιστικό και πειθαρχικό πλαίσιο, τα ζητήματα αξιολόγησης, υπηρεσιακής τοποθέτησης και εξέλιξης κ.α.
§ Στην ρύθμιση των ζητημάτων εκπροσώπησης των εργαζομένων σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.
§ Στη ρύθμιση του αποσπασμένου στον ΟΑΠ /ΔΕΗ συναδέλφων μας, μπροστά στις νέες εξελίξεις με την δημιουργία του ΕΤΕΑ και ΕΟΠΥΥ. Οι ανησυχίες του προσωπικού είναι έκδηλες και δικαιολογημένες, ενώ απαιτείται άμεσα η οριστική κατάληξη του θέματος. Δηλαδή, παραμένουν αποσπασμένοι στον νέο φορέα οι συνάδελφοι με όλα τα δικαιώματα που έχουν ως αποσπασμένοι από τη ΔΕΗ ή επιστρέφουν στην ΔΕΗ;
Συνάδελφοι «οι καιροί ου μενετοί» για το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων της ΔΕΗ, το οποίο δυστυχώς έχει μπει στο Μάτι του Κυκλώνα.
Αν οι καθοριστικές εξελίξεις του παρόντος και μέλλοντος διαμορφωθούν ερήμην μας, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Θα έχουμε κατασπαταλήσει το πολύτιμο κεφάλαιο της μέχρι σήμερα αγωνιστικής δράσης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ/ΚΗΕ και το κυριότερο θα είμαστε ασυγχώρητοι απέναντι στους συναδέλφους μας.
Γιατί σε αυτές τις κρίσιμες ώρες της ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματά μας, εμείς σταθήκαμε ανάξιοι να τους εκπροσωπήσουμε ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ. Ο καθένας μας πλέον, κρίνεται προσωπικά, ενώ από την στάση του αναλαμβάνει και το αναλογούν μερίδιο ευθύνης.


Για την ΕΔΟΠ/ΔΕΗ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΙΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΣΤΕΥΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
===============================
Τώρα είναι η ώρα με εγρήγορση, συμπόρευση και αγώνα ενάντια στη πώληση των Μονάδων της ΔΕΗ

Του ΑΛΕΞΑΔΡΗ Σαράντου
Μέλος του Δ.Σ του Σ.Ο.Σ ΔΕΗ Μεγ/λης

Οι Δήμαρχοι του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων (Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου - Φλώρινας και Μεγαλόπολης) σε πρόσφατη Συνεδρίαση τους μεταξύ άλλων θεμάτων αποφάσισαν ομόφωνα «την αναζήτηση κεφαλαίων για συμμετοχή του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων στην εξαγορά λιγνιτικών Μονάδων» που έχει εξαγγείλει και προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια των δεσμεύσεων της στο Μνημόνιο με την Τρόικα και την Κομισιόν.
Η απόφαση αυτή που ελήφθη από τους Δημάρχους δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό για την σκοπιμότητα της όταν το Δίκτυο των Ενεργειακών Δήμων αλλά και κάθε Δημοτικό Συμβούλιο ξεχωριστά - ακόμη και από κοινού με τοπικούς φορείς - έχουν λάβει αποφάσεις ενάντια στην πώληση λιγνιτικών Μονάδων και την οργάνωση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για να αποτραπεί τέτοια εξέλιξη που οδηγεί σε βάρος των συμφερόντων της τοπικής ανάπτυξης, των συμφερόντων του λαού και των εργαζομένων.
Η παραπάνω απόφαση των Δημάρχων βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις αποφάσεις και τις ενέργειες που οι ίδιοι έχουν πάρει και έχουν δεσμευτεί να αντισταθούν στην πώληση καθώς επίσης και στην θέληση των εργαζομένων και των πολιτών.
Προβληματίζει επίσης πρόσφατη τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη ότι «ακόμα και στο ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης, που και με αυτό διαφωνεί, θα έπρεπε να είναι ενήμεροι η περιφέρεια Πελοποννήσου και ο δήμος Μεγαλόπολης, και θα έπρεπε να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, πάνω σε σημαντικά και συγκεκριμένα ζητήματα, όχι μόνο διατήρησης των ανταποδοτικών οφελών προς την τοπική κοινωνία, αλλά και αύξησής τους, λόγω του ότι η περιοχή αυτή έχει υποστεί ιδιαίτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση για μακρό χρονικό διάστημα» και τόνισε πως «η διαπραγμάτευση με τον οποιονδήποτε πιθανό επενδυτή δεν μπορεί να γίνει μόνο από εκπροσώπους της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή της τοπικής και της περιφερειακής διοίκησης».
Η προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και η πώληση λιγνιτικών Μονάδων βρίσκεται στην τελική φάση και σύμφωνα με πληροφορίες αφορά την πώληση των 2 λιγνιτικών Μονάδων του Αμυνταίου, της Μελίτης στη Φλώρινα και την Νο 3 της Μεγαλόπολης.
Σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το Μνημόνιο 2 θέτει τις εξής προθεσμίες:
1ο τρίμηνο 2012: Οριστικοποίηση των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
2ο τρίμηνο 2012: Έναρξη εφαρμογής των παραπάνω μέτρων
Νοέμβριος 2013: Ολοκλήρωση εφαρμογής των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Οι τρίτοι μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την παραγωγή από λιγνίτη στην ελληνική αγορά.
Την πώληση υδροηλεκτρικών το μνημόνιο τη συνδέει με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Προβλέπει συγκεκριμένα, ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να πουλήσει υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα και άλλα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές.
Στο σημείο αυτό το Μνημόνιο ξεκαθαρίζει ότι η πώληση υδροηλεκτρικών είναι χωριστή από την πώληση λιγνιτικών μονάδων, η οποία προβλέπεται στην απόφαση της Επιτροπής για τον ελληνικό λιγνίτη. Ωστόσο, αφήνει περιθώρια για ταυτόχρονη αγορά από επενδυτές υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας λοιπών παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τη λιγνιτική παραγωγική ικανότητα.
Πάντως διευκρινίζει ότι «η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας (α) δεν θα καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η Απόφαση της Επιτροπής και (β) δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής».
Από τις παραπάνω εξελίξεις γίνεται φανερό ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση λήψης των οριστικών αποφάσεων και της δρομολόγησης των διαδικασιών για την πώληση των λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και το ξεπούλημα της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.
Τώρα είναι η ώρα να εκφράσουμε όλοι την αντίθεσή μας σε κάθε πιθανό σενάριο πώλησης των λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε. μεταξύ των οποίων και στην Μεγαλόπολη.
Τώρα είναι η ώρα να διαμηνύσουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει δραματικά τη κατάσταση στην περιοχή της Μεγαλόπολης, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και όχι μόνο. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι Κοινωνικό αγαθό και δεν χαρίζεται σε κανένα. Η επιχειρούμενη διάλυση της ΔΕΗ Α.Ε. συνιστά ολέθριο λάθος, καθώς αχρηστεύει έναν πυλώνα ανάπτυξης πάνω στον οποίο θα μπορούσε η Χώρα να σταθεί για την ανάκαμψή της, μετά από την καταστροφική οικονομική κρίση που βιώνει.
Τώρα είναι η ώρα όλοι μας (πολίτες, Φορείς της Αρκαδίας και της Περιφέρειας, Συνδικάτα, κ.λ.π) να βρεθούμε σε εγρήγορση, συμπόρευση και αγώνα για την αποτροπή των σχεδίων της Κυβέρνησης και της Τρόικας ενάντια στη πώληση των Μονάδων της ΔΕΗ., καθόσον αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την οριστική διάλυσή της.

Αντιστεκόμαστε στη διάλυση της ΔΕΗ και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το ξεπούλημα Μονάδων της ΔΕΗ
=============================================

620 ευρώ επίδομα της ΔΕΗ!
http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4696333
Αγαπητή Φοίβη, κρατηθείτε, σας έχω το καλύτερο.
Βρέθηκα τις προάλλες σε μια φιλική σύναξη και άκουσα κάποιον από τους συνδαιτυμόνες να παραπονιέται για την κρίση και για τις περικοπές που του έγιναν στον μισθό του. Στην αρχή δεν τόλμησε κανείς να ρωτήσει πού δουλεύει ο εν λόγω κύριος. Στη συνέχεια ανακαλύψαμε από τα συμφραζόμενα ότι δουλεύει στη ΔΕΗ. Οχι κανένας τομεάρχης, τμηματάρχης ή τίποτα τέτοιο. Απλός υπάλληλος.
Για ποιον λόγο λοιπόν καταριόταν θεούς και δαίμονες ο ΔΕΗτζής της παρέας; Επειδή του έκοψαν ένα από τα επιδόματα που εισέπραττε κάθε μήνα. Ποιο; Το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού.
Και πάνω που κάναμε κάποιοι να τον συμπονέσουμε, εκτός του ότι ανακαλύψαμε ότι είχε και άλλα επιδόματα, φτάσαμε στο πικρό διά ταύτα. Στο ποσόν του επιδόματος. Πόσα χρήματα φαντάζεστε, κυρία Φοίβη, πως έπαιρνε ο απλός υπάλληλος της ΔΕΗ για να πληρώνει υποτίθεται τον βρεφονηπιακό σταθμό του παιδιού του (αυτό που δεν διευκρίνισα είναι αν έχει μεγαλώσει το παιδί του και δεν χρειάζεται παιδικό σταθμό); Ε, λοιπόν ήταν 620 ευρώ!
Περισσότερα δηλαδή, κατ' ουσίαν, από τον νέο βασικό μισθό!
Να γιατί έφτασε σε αυτή την κατάντια η χώρα.
Με απογοήτευση, Γιώργος Μουρατίδης
Κάτι τέτοια βλέπει η τρόικα, αγαπητέ Γιώργο, και τσεκουρώνει... τους υπόλοιπους! Διότι αυτοί οι κύριοι και κυρίες το πολύ πολύ να χάσουν ένα από τα παχυλά επιδόματα.
================================
Αυξάνεται η "αιμορραγία" των ασφαλιστικών ταμείων
Σημαντικές θα είναι οι απώλειες που θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία μετά την ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που προβλέπει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τις μεγαλύτερες "ζημιές" θα υποστούν τα ταμεία του Δημοσίου και τα λεγόμενα "ευγενή" ταμεία.
Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την εξοικονόμηση 425 εκατ. ευρώ συνολικά από τις περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και από τις λοιπές περικοπές δαπανών του δημοσίου θα ψηφιστεί την Τρίτη, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα θα ακολουθήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις περικοπές των δαπανών στην Υγεία και στη φαρμακευτική δαπάνη, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων.
Οι μειώσεις κατά 12% στην κύρια ασφάλιση θίγουν συνολικά 380.000 συνταξιούχους, το 13,6% από το σύνολο των περίπου 3 εκατομμυρίων συνταξιούχων.
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, (42.01%), των ευγενών Ταμείων και των Τραπεζών. Οι περικοπές θίγουν το 63% των συνταξιούχων του ΟΤΕ, το 76% της ΔΕΗ, το 41,56% της ΕΤΕ. Αντίστοιχα θίγεται το 4,4% των συνταξιούχων του ΙΚΑ και το 8,98% των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.
Τα «ευγενή» ταμεία και τα Ταμεία του Δημοσίου αντιμετώπιζαν τα σοβαρότερα προβλήματα αλλά σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η περικοπή του 20% στο σύνολο των συντάξεων που ήταν πάνω από τα 1.300 ευρώ κατέστησαν ηπιότερα τα αποτελέσματα της μείωσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επέκταση των περικοπών και στις κύριες συντάξεις ήταν αναγκαία μετά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν για τις μειώσεις στις επικουρικές που ήταν αναγκαίες προκειμένου να καλυφθούν ελλείμματα που δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.
Διαφορετική είναι η περίπτωση του ΝΑΤ, όπου η μείωση είναι 7%. Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο δεν έχει ακόμα ενταχθεί στο υπουργείο Εργασίας, είχε παραχωρήσει αύξηση 6,5% το 2010 ακολουθώντας την αύξηση της κλαδικής σύμβασης και η μείωση αντιστοιχεί σε επανόρθωση αυτής της αύξησης που δεν έπρεπε να έχει δοθεί αφού είχε εκδοθεί ήδη η αντίστοιχη οδηγία του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας η διαπραγμάτευση με την τρόικα απέτρεψε μέτρα που θα οδηγούσαν σε μείωση των μισθών κατά 40% και θα οδηγούσαν σε βίαιη ανατροπή μισθών και συντάξεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κόστος εργασίας μειώθηκε από το 2009 στην Ελλάδα κατά 25%, ενώ η αύξηση της ανεργίας κόστισε 4,5 δισ. στα Ταμεία.
Μάλιστα η κατάσταση θα είχε επιδεινωθεί περισσότερο αν δεν είχαν γίνει περικοπές κατά 3,8 δισ. στη φαρμακευτική δαπάνη και κατά 500 εκατ. ευρώ στις δαπάνες υγείας.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63620492
===================================================
Την 1η Μαρτίου ξεκινά η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%

ΟΙ αλλαγές που προέρχονται από το νόμο για το νέο μνημόνιο κάνουν «πρεμιέρα» για τους μισθούς από την 1η Μαρτίου οπότε και ξεκινά η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%.
Την ίδια ώρα καταργούνται - στην πράξη - οι κλαδικές συμβάσεις και εφαρμόζεται και η μονομερής ανατροπή των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, θα προκύψει με την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ψηφισθούν δύο εφαρμοστικοί νόμοι για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων αλλά και για τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ οι αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις θα ξεκαθαρίσουν με εγκυκλίους.
Διαβάστε περισσότερα:Οικονομία επικουρικά ταμεία επικουρικές συντάξεις κλαδικές συμβάσεις κύριες συντάξεις μείωση μισθοί μνημόνιο υπουργείο Εργασίας
====================================================

Ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία
«Το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας καταγγέλλει την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής και διάφορων άλλων ομάδων να προβοκάρουν, να συκοφαντήσουν και να αμαυρώσουν τον ηρωικό αγώνα μας.
Η Χρυσή Αυγή από την αρχή τάχθηκε ενάντια στον αγώνα μας, όπως και σε κάθε εργατικό λαϊκό αγώνα. Υπερασπίστηκε τον Μάνεση, λέγοντας πως η πρότασή του για απολύσεις και πεντάωρο ήταν λογική υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά. Ότι κάθε επιχείρηση γι´ αυτό υπάρχει, για να βγάζει κέρδος. Από την αρχή κατηγορούσε το σωματείο μας ως αδιάλλακτο και υποκινούμενο, ότι με τη στάση του οδηγεί το εργοστάσιο στο κλείσιμο, όπως έγινε με την ΠΙΡΕΛΙ και άλλα εργοστάσια, προσπάθησε να φέρει σε αντιπαράθεση τους συναδέλφους Χαλυβουργούς στο Βόλο με εμάς στον Ασπρόπυργο, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι του Ασπρόπυργου κάνουν απεργία, γιατί όταν απολυθούν έχουν εξασφαλίσει παχυλές αποζημιώσεις, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Βόλο.
Βλέποντας ότι αυτές οι αντιδραστικές θεωρίες δεν είχαν καμία απήχηση, ότι οι Χαλυβουργοί συνέχιζαν περήφανα τον αγώνα τους ενάντια στον Μάνεση και στην τάξη του συνολικά, ότι αυτός ο αγώνας είχε τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων εδώ και διεθνώς από τους εργάτες όλου του κόσμου και από τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας, αποφάσισαν να χτυπήσουν με άλλους, ύπουλους τρόπους τον αγώνα μας. Την 109ημέρα απεργίας επισκέφτηκαν ξαφνικά το εργοστάσιο με πρόσχημα την υλική βοήθεια. Αφού έβγαλαν φωτογραφία στα μακαρόνια και στα νερά που έφεραν, στολισμένα με προεκλογικά εμετικά συνθήματα, τα οποία είδαμε αφού είχαν φύγει, και αφού βιντεοσκόπησαν την παρουσία τους, στη συνέχεια άρχισαν το γνωστό έργο τους. Μέσω διάφορων ανακοινώσεων άρχισαν να προβοκάρουν τον αγώνα μας, το ΔΣ του σωματείου, και τα στελέχη του. Ταυτόχρονα, κάποιοι άλλοι από άλλες ομάδες, βρήκαν την αφορμή για να πούνε ανοιχτά αυτό που τόσον καιρό έκρυβαν, δηλαδή ότι και αυτοί αξιοποιούν την απεργία μας για δικούς τους λόγους χωρίς να συμφωνούν με αυτή και το περιεχόμενό της.
Σε όλους αυτούς απαντάμε ότι είναι μικροί, για να κρίνουν και να χτυπήσουν τον αγώνα των Χαλυβουργών. Οι Χαλυβουργοί εκφράζονται μέσα από τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους και του ΔΣ του σωματείου τους. Σε αυτές αποτυπώνεται το ταξικό περιεχόμενο και ο προσανατολισμός του αγώνα, τα αιτήματά τους.
Επαναλαμβάνουμε ξανά ότι εμείς ζητάμε την αλληλεγγύη όλων των εργαζόμενων. Δηλώνουμε όμως, για άλλη μια φορά, ότι ο αγώνας των Χαλυβουργών ούτε αποπροσανατολίζεται, ούτε εξαγοράζεται με πρόσχημα την υλική βοήθεια. Στο κάλεσμά μας, από την αρχή, ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες συνδικάτα, μαζικές οργανώσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, που με πολλές οργανώσεις έχουμε διαφορετικές απόψεις, στόχους και κατεύθυνση.
Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι δεν προσφέρουν την υλική βοήθεια με στόχο να βοηθήσουν, ότι άλλα έχουν στο μυαλό τους. Δηλώνουμε ότι οι Χαλυβουργοί δεν είναι για τα δόντια της Χρυσής Αυγής και διάφορων άλλων δήθεν επαναστατών. Οι Χαλυβουργοί είναι κομμάτι του οργανωμένου ταξικού κινήματος, που ήταν και παραμένει ο βασικός υποστηρικτής του αγώνα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί κατηγορούν το ΠΑΜΕ, μέσα κι έξω απ´ την Ελλάδα, που ήταν και παραμένει από την αρχή ο βασικός υποστηριχτής του αγώνα μας, που τώρα βρίσκεται σε πανελλαδική οικονομική εξόρμηση για τη στήριξη του αγώνα μας. Καλούμε όλους τους Χαλυβουργούς να απομονώσουν όσους προκαλούν ζημιά στον αγώνα μας. Λέμε στο Μάνεση και τους ανθρώπους του ότι είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα προβοκάρουν και θα χτυπήσουν το κίνημα αλληλεγγύης του αγώνα μας. Οι προβοκάτσιες δεν θα περάσουν.

Παλεύουμε για να γίνει όλη η Ελλάδα Χαλυβουργία».
================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: