Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Σε κλαδικές συμβάσεις, των οποίων η μετενέργεια έχει παρέλθει, οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να διαμορφώνουν τις αποδοχές στο όριο των βασικών αποδοχών,


============================================

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟY ΑΔΜΗΕ



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η Γραμματεία Ανθρωπίνων Πόρων του ΑΔΜΗΕ απέστειλε στις 20/2/2012 στους συναδέλφους εργαζόμενους της θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΗ έγγραφο «Γνωστοποίησης ουσιωδών όρων εργασίας» με το οποίο ζητά από όλους τους εργαζόμενους τα στοιχεία ταυτότητας, τον τόπο παροχής εργασίας, την κατηγορία-ειδικότητα, τη διάρκεια σύμβασης, τη σχέση εργασίας και την άδεια που δικαιούται ο εργαζόμενος, τη διάρκεια ημερήσιας και εβδομαδιαίας απασχόλησης, τις αποδοχές – παροχές και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Μετά από την επικοινωνία με τους Νομικούς μας Συμβούλους σας ενημερώνουμε ότι το έγγραφο αυτό έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα (όπως ορίζεται από την Επιθεώρηση Εργασίας), συνεπώς δεν τίθεται κανένα θέμα για όποιον το υπογράψει.



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ



============================================
Δίωξη σε βάρος 11 ατόμων για την υπόθεση Hellas Power και Energa
Ποινική δίωξη για τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, σε βάρος 11 ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση των δύο εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, Hellas Power και Energa.

Η δίωξη αφορά τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου από κοινού, απιστίας στην υπηρεσία, κατηγορίες σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος προσώπων τόσο των εταιρειών Energa και Hellas Power όσο και μελών του ΔΕΣΜΗΕ, ενώ η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο για τα επτά μέλη της ΡΑΕ που στο πλαίσιο της προκαταρκτικής είχαν κληθεί ως ύποπτοι.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών διενήργησε έρευνα μετά από πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, το οποίο διαπίστωνε φυγάδευση χρημάτων στο εξωτερικό εκ μέρους των δύο εταιρειών.

Για πέντε από τους κατηγορούμενους, εκπροσώπους των δύο εταιρειών, η εισαγγελέας εξέδωσε διάταξη απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.
=====================================
Απάντηση των Energa - Hellas Power για τις διώξεις
Για να προστατέψουν τα χρήματά τους από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τα κατέθεσαν σε ελβετικές τράπεζες, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή τους για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος εκπροσώπων και πρώην μετόχων τους.
Παράλληλα, στην ανακοίνωσή τους επαναλαμβάνουν ότι θα προσφύγουν στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά, αν χρειαστεί, δικαστήρια και παραθέτουν ένα χρονικό των γεγονότων, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
- Τον Δεκέμβριο του 2012 οι εταιρείες περιέρχονται στην ιδιοκτησία αλλοδαπού fund.
- Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εμβάζονται νόμιμα χρήματα σε εταιρικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, «προκειμένου να τα προστατεύσουμε από τυχόν αποπομπή της χώρας από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή, όπως άλλωστε έχει πράξει η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της χώρας», κάτι που «δυστυχώς και σκοπίμως ερμηνεύεται σήμερα ως ένδειξη υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου». Οι τραπεζικοί εταιρικοί λογαριασμοί στην Ελλάδα, περιέχουν ποσά τα οποία υπεραρκούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τους Δήμους και το ΕΕΤΗΔΕ, τα οποία και οι εταιρείες έχουν ήδη προσφέρει για την εξόφληση αυτών των υποχρεώσεων.
- Την 17/1/2012 η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δεσμεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών στην Ελλάδα.
- Την 24/1/2012 ο ΔΕΣΜΗΕ αποπέμπει από την αγορά τις εταιρίες ΚΕΝΤΩΡ και ΝΕΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ (διαδόχους των Energa και Hellas Power), υποστηρίζοντας, ότι οι οφειλές των εταιρειών ανέρχονται στα 46.000.000 ευρώ και 40.000.000 ευρώ αντίστοιχα. Οι εταιρείες προσφεύγουν στα Δικαστήρια και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υποστηρίζοντας ότι η αποπομπή είναι παράνομη.
- Την 2/2/2012 και την 10/2/2012 η εταιρία ΚΕΝΤΩΡ καταβάλλει μέσω των λογαριασμών της στην Ελβετία ποσό 20,45 εκατ. ευρώ για την πληρωμή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων. Η πληρωμή γίνεται αποδεκτή από το Ελληνικό Δημόσιο. Η εταιρία ΝΕΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ αδυνατεί να καταβάλλει την οφειλή λόγω των δεσμευμένων λογαριασμών της, ωστόσο έχει θέσει στη διάθεσή του Ελληνικού Δημοσίου τη δυνατότητα να εκταμιευθούν από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς τα ποσά.
- Την 6/2/2012 το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 469/2012 δικαιώνει τις εταιρείες «με σκεπτικό που καταδεικνύει, ότι ο ΔΕΣΜΗΕ οφείλει στην πραγματικότητα στις εταιρείες και ανατρέπει τις διεκδικήσεις του έναντι αυτών, αφού χρέωνε και εισέπραττε τέλη ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για χρόνια παρά την Κοινοτική Νομοθεσία».
- Την 15/2/2012 οι εταιρείες ζητούν συμψηφισμό των εκατέρωθεν αξιώσεων με το ΔΕΣΜΗΕ. Παράλληλα ζητούν από την ελληνική Δικαιοσύνη αποδέσμευση των λογαριασμών για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις στους Δήμους και το Δημόσιο. Ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις των δικαστικών αρχών, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη.
«Με τον τρόπο αυτό», καταλήγει η ανακοίνωση, «στερείται η δυνατότητα στις εταιρείες να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες ουδέποτε αμφισβητήθηκαν από την πλευρά τους, ενώ ταυτόχρονα τους αποδίδεται ετσιθελικά και υπό τη μορφή αυτοεκπληρούμενης προφητείας η ιταμή ιδιότητα του καταχραστή δημοσίου χρήματος».
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον έντεκα προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των δύο εταιρειών, Hellas Power και Energa, οι οποίες σύμφωνα με δύο πορίσματα του πρόεδρου της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, αντεισαγγελέα ΑΠ Παναγιώτη Νικολούδη, φέρονται ότι δεν απέδωσαν στον κρατικό φορέα (ΔΕΣΜΗΕ) ποσά εκατομμυρίων ευρώ τα οποία είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά τα κατέθεσαν σε λογαριασμούς στην Ελβετία.
==================================
Τη λήψη νέων μέτρων προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ανέφερε ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να συζητηθούν τα μέτρα που θα χρειαστούν για το 2013 και το 2014.
======================================
Κομισιόν: Ύφεση 4,4% το 2012 στην Ελλάδα

Ύφεση 4,4% και αποπληθωρισμό 0,5% στην Ελλάδα για το 2012, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ενδιάμεσες οικονομικές της προβλέψεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, η Επιτροπή σημειώνει ότι το 2012 η ύφεση θα είναι μεν χαμηλότερη σε σχέση με ότι είχε αρχικά προβλεφθεί το Φθινόπωρο του 2001 αλλά θα χαρακτηριστεί από κινδύνους, με βασικές πτυχές την «πολύ χαμηλή» εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών.
Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, εκτός από τη μειωμένη εξωτερική ζήτηση, μείωση θα παρατηρηθεί και στην εσωτερική ζήτηση, λόγω της αναμενόμενης επιτάχυνσης στη «διόρθωση» της αγοράς εργασίας, με τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, οι εξαγωγές θα είναι λιγότερο δυναμικές από ότι την προηγούμενη τριετία, παρά τις μειώσεις στο κόστος εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Επίσης, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στις εισαγωγές λόγω της μειωμένης εσωτερικής ζήτησης. Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι εφέτος θα σημειωθεί αποπληθωρισμός στην Ελλάδα 0,5%, ο οποίος οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η Επιτροπή αναφέρει ότι η αγορά εργασίας διέρχεται μια επώδυνη περίοδο προσαρμογής και εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2012.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί κατά 22% και το κόστος εργασίας θα μειωθεί, κατά μέσο όρο, κατά 15% την επόμενη τριετία. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κατώτατων μισθών, η οποία θα έχει επιπτώσεις συνολικά στους μισθούς, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των ανειδίκευτων εργαζομένων, αναμένεται ωστόσο να σταθεί εμπόδιο στην εσωτερική ζήτηση η οποία βραχυπρόθεσμα θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση, τονίζει η Επιτροπή .Πάντως, μεσοπρόθεσμα η Επιτροπή θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την απασχόληση. Σε ότι αφορά το 2011, η Επιτροπή αναφέρει ότι η ύφεση διαμορφώθηκε στο 6,8% με μείωση της εσωτερικής ζήτησης και των εισοδημάτων, εμπόδια στην παροχή πίστωσης για τον ιδιωτικό τομέα και προσαρμογές στην αγορά εργασίας.



==========================================
Νέα μείωση συντάξεων το 2012
Σε νέες μειώσεις συντάξεων θα οδηγήσουν το 2013 οι μειώσεις των μισθών και το «πάγωμα» των ωριμάσεων που ισχύουν από την ψήφιση του νέου Μνημονίου (από τις 14 Φεβρουαρίου) και, σε ό,τι αφορά τα κατώτατα όρια, θα φανούν πλήρως στην αγορά, από την 1η Μαρτίου (πρώτος μήνας εφαρμογής όλων των νέων διατάξεων
Σε νέες μειώσεις συντάξεων θα οδηγήσουν το 2013 οι μειώσεις των μισθών και το «πάγωμα» των ωριμάσεων που ισχύουν από την ψήφιση του νέου Μνημονίου (από τις 14 Φεβρουαρίου) και, σε ό,τι αφορά τα κατώτατα όρια, θα φανούν πλήρως στην αγορά, από την 1η Μαρτίου (πρώτος μήνας εφαρμογής όλων των νέων διατάξεων).
«Ολα τα χρόνια οι συντάξεις αυξάνονταν με βάση τις αυξήσεις των μισθών, τώρα, η πορεία είναι αντίστροφη» υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης προβλέποντας πως «αν το 2013 δεν είναι έτος σταθεροποίησης της οικονομίας, θα έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις».
Για τις συντάξεις του ΙΚΑ η μείωση θεωρείται δεδομένη αν δεν βρεθούν έσοδα (από τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης) που θα καλύψουν την απώλεια εσόδων από την προβλεπόμενη στο Μνημόνιο μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών.
Πρόσθετη πίεση δημιουργούν και οι συνταξιοδοτήσεις της μεταπολεμικής γενιάς (220.000 νέοι συνταξιούχοι προστίθενται αυξάνοντας τη δαπάνη για τις συντάξεις) και η «ρήτρα» για μείωση, τα αμέσως επόμενα χρόνια, κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων.
Απώλεια 4,5 δισ. ευρώ στα ταμεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στην τριετία «χάθηκαν» μισθοί (από την αύξηση των ανέργων και τις μειώσεις) ύψους 9,2 δισ. ευρώ και από τα Ταμεία εισφορές 4,5 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, η μείωση στις συντάξεις θα έπρεπε να φτάσει στο 25%, αντί του 12% (στο τμήμα από 1.300 ευρώ και πάνω, μετά τις παρακρατήσεις των άλλων εισφορών) που, τελικώς, γίνεται και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1/1/2012.
Η συγκράτηση της μείωσης στο 12% έγινε καθώς εξοικονομήθηκαν περί τα 4,3 δισ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας (3,8 δισ. ευρώ) και τις διασταυρώσεις δικαιούχων, διπλοσυνταξιούχων κ.ά. (500 εκατ. ευρώ).
Χαμηλότερα και οι επικουρικές
Μειώσεις «κρύβει» και ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, με το νέο σύστημα προκαθορισμένων εισφορών που θα ισχύσει πλήρως για τους ασφαλισμένους από 1/1/2001 στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής και μερικώς για όσους συνταξιοδοτούνται από το 2015 και μετά (έως το 2014 διατηρούν τα ποσοστά αναπλήρωσης που είχαν).
Τα νέα ποσά των επικουρικών συντάξεων θα υπολογίζονται σε κεφαλαιοποιητική βάση και θα μειώνονται αν ο ασφαλισμένος δηλώνει ότι επιθυμεί τη μεταβίβαση της σύνταξής του σε περίπτωση θανάτου.
Γιώργος Γάτος
===============================
Αναδρομική αφαίμαξη για 50.000 υπαλλήλους
Με βίαιο τρόπο εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο 50.000 υπάλληλοι του Δημοσίου. Εκτός από τη μείωση κατά 25% των αποδοχών τους, θα κληθούν να αποδώσουν αναδρομικά το επιπλέον ποσό που οι διοικητικές υπηρεσίες συμπεριελάμβαναν μέχρι τώρα στον καταβαλλόμενο μισθό. Σε δεινή θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι που βαρύνονται με τραπεζικά δάνεια. Τα εκκαθαριστικά τους θα αθροίσουν ελάχιστα ευρώ ή θα είναι μηδενικά
Καθίζηση θα υποστούν οι αποδοχές των 45-50.000 δημοσίων υπαλλήλων που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο νέο μισθολόγιο, αφού όπως περιλαμβάνεται σε διάταξη του εφαρμοστικού νόμου, εκτός των μειώσεων που θα έχουν από τις νέες αμοιβές οι οποίες θα φτάνουν μέχρι και το 25% των αποδοχών τους, θα πρέπει να αποδώσουν αναδρομικά σε 3 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και τα επιπλέον χρήματα που λάμβαναν από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι και την ημέρα που κατατάχθηκαν στο νέο βαθμολόγιο.
Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο (άρθρο 3 παράγραφος 1), μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο μισθολόγιο και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι (υπολογίζονται σε 50.000 κυρίως σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ) που οι υπηρεσίες διοικητικού των οργανισμών τους δεν έχουν προσαρμόσει τις μισθολογικές απολαβές με το νέο Βαθμολόγιο - μισθολόγιο.

=================================
«Πράσινο φως» σε περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα
«Πράσινο φως» σε περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να «ανάψει», τις επόμενες ημέρες, η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε εφαρμογή των ρυθμίσεων για εργασιακά.
Ο υπ. Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, εκτιμά ότι, αν είχαν υιοθετηθεί οι αρχικές απαιτήσεις της τρόικας με περικοπές δώρων και άλλες παρεμβάσεις, θα είχαμε οδηγηθεί σε μείωση 40% των μισθών.
Με το νέο μνημόνιο, προβλέπεται ότι διατηρούνται οι ωριμάνσεις (πολυετείς), το επίδομα τέκνων, επικινδυνότητας και σπουδών, που υπολογίζονται επί του βασικού μισθού, που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση. Το επίδομα γάμου, αν και σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, χρήζει διευκρινίσεως, δεν προβλέπεται στο μνημόνιο.
Σε κλαδικές συμβάσεις, των οποίων η μετενέργεια έχει παρέλθει, οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να διαμορφώνουν τις αποδοχές στο όριο των βασικών αποδοχών, που προβλέπονται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας και τα οποία θα «παγώσουν» για μια τριετία.
Οι μειώσεις στα κατώτατα όρια αφορούν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την οποία θα υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ψηφισθούν από την Ολομέλεια της Βουλής οι ρυθμίσεις, όπως προβλέπονται με τον εφαρμοστικό νόμο.
Οι μειώσεις των κύριων συντάξεων είναι κατά 12% για το τμήμα της σύνταξης που είναι πάνω από 1.300 ευρώ και, στις επικουρικές συντάξεις, τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), τους Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τους Τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), τους Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και τον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, μειώνονται από 1.1.2012 κλιμακωτά κατά 10% για το τμήμα της σύνταξης από τα 200 έως τα 250 ευρώ, 15% για συντάξεις από 250 έως 300 ευρώ και κατά 20% για τις συντάξεις άνω των 300 ευρώ επίσης για όλο το ποσό.
Ο κ. Κουτρουμάνης εκτιμά ότι, αν είχε υιοθετηθεί το αρχικό σχέδιο του υπουργείου για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, δεν θα χρειαζόταν να γίνουν αυτήν τη στιγμή και μειώσεις κύριων συντάξεων, για την εξοικονόμηση των πόρων που απαιτούσε η τρόικα. Οι «κόκκινες γραμμές», που ετέθησαν στη διαπραγμάτευση, οδήγησαν σε μετατόπιση του προβλήματος, όπως εκτιμά ο υπουργός.
Ανοιχτό παραμένει το θέμα των παροχών που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρόκειται για 20 παροχές που αφορούν επιδόματα, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά όρια, τα οποία υπολογίζονται με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ο κ. Κουτρουμάνης εκτιμά ότι, αν είχαν υιοθετηθεί οι αρχικές απαιτήσεις της τρόικας, με τις περικοπές δώρων και τις άλλες παρεμβάσεις, τότε θα είχαμε οδηγηθεί σε μείωση 40% των μισθών, ενώ, αν δεν υπήρχε η συμφωνία, σήμερα δεν θα μιλάγαμε για κατώτατο μισθό.

ΟΕΚ - ΟΕΕ

Για τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, δεν έχει αποσαφηνισθεί η διάδοχη κατάσταση. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος Οργανισμός, ο οποίος θα καλύψει και το έργο των δύο καταργούμενων Οργανισμών, επαναξιολογώντας τις παροχές και με σκοπό να διατηρηθούν ο κοινωνικός τουρισμός και το επίδομα ενοικίου. Αποφάσεις θα ληφθούν και για τη μεταφορά προσωπικού.

ΑΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ - amous@naftemporiki.gr
========================================
Κατώτατα όρια μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων προβλέπει νομοσχέδιο του υπ. Οικ.
Όρια κάτω από τα οποία δεν μπορούν να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις μετά την εφαρμογή των νέων περικοπών, περιλαμβάνει το άρθρο 6 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του Μνημονίου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.
Η πρόβλεψη αυτή κρίθηκε αναγκαία για να μη δημιουργηθούν ανισορροπίες μεταξύ συνταξιούχων των οποίων οι συντάξεις βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο αλλά υπόκεινται σε διαφορετικά ποσοστά μείωσης. Χωρίς αυτή την πρόνοια, δικαιούχος που λαμβάνει επικουρική σύνταξη 280 ευρώ και θα είχε μείωση κατά 15%, θα μπορούσε να λαμβάνει μετά τη μείωση, ποσό μεγαλύτερο από δικαιούχο σύνταξης των 300 ευρώ που θα είχε μείωση κατά 20%.
Έτσι, σύμφωνα με τη διάταξη, για τις συντάξεις έως 250 ευρώ, που μειώνονται κατά 10%, το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200 ευρώ.
Για τις συντάξεις από 250,01 έως 300 ευρώ, οι οποίες μειώνονται κατά 15%, το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 225 ευρώ.
Αντίστοιχα, για τις επικουρικές συντάξεις από 300,01 ευρώ και άνω οι οποίες μειώνονται κατά 20%, το ποσό της σύνταξης μετά την μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 255 ευρώ.
Όσον αφορά τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ, αυτά μειώνονται κατά 12% από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Η μείωση αυτή, καταλαμβάνει και το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.
Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της κύριας σύνταξης που ήταν καταβλητέα την 1/1/2012. Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ.
Στις περιπτώσεις σύνταξης λόγω θανάτου και όταν οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι από έναν, η μείωση γίνεται επί του συνολικού ποσού της σύνταξης για το ποσόν που υπερβαίνει τα 1.300,00 ευρώ. Το ποσό που απομένει, επιμερίζεται ανάλογα με τα ποσοστά των δικαιούχων. Οι μειώσεις θα είναι αναδρομικές από την 1/1/2012, και θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη Μαΐου του 2012.
===================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: