Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

διευκολύνονται οι απολύσεις αλλά και οι μετακινήσεις οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις καθίστανται «ελκυστικές» για τους υποψήφιους επενδυτές.


Μονιμότητα τέλος για 68.000 εργαζόμενους
Τίτλοι τέλους πέφτουν για τη μονιμότητα 68.000 εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις. Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση, που αλλάζει άρδην το ισχύον καθεστώς σε 83 ΔΕΚΟ. Διευκολύνονται οι απολύσεις και οι μετακινήσεις. Μειώνεται το μισθολογικό κόστος

Τέλος μπαίνει στο καθεστώς μονιμότητας για 68.000 υπαλλήλους σε δημόσιες επιχειρήσεις (εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ, τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο).
Eπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αλλάξουν οι κανονισμοί εργασίας στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίοι μεταξύ των άλλων έβαζαν... φρένο στις αποχωρήσεις υπαλλήλων.
Με την κίνηση αυτή που εντάσσεται στο «προμνημόνιο» αλλάζει εκ βάθρων το εργασιακό καθεστώς σε 83 δημόσιες επιχειρήσεις καθώς:
διευκολύνονται οι απολύσεις αλλά και οι μετακινήσεις προσωπικού εντός της εταιρείας,
μειώνεται το μισθολογικό κόστος με «πάγωμα» ωριμάνσεων και κόψιμο πρόσθετων παροχών.
Παράλληλα, μέσω της παρέμβασης στις ΔΕΚΟ, η τρόικα θέλει να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα για πιθανή μελλοντική άρση της μονιμότητας και στον στενό δημόσιο τομέα.

Επίσης οι επικεφαλής της τρόικας τονίζουν στις συζητήσεις τους με κυβερνητικά στελέχη πως, αίροντας το καθεστώς προστασίας από απολύσεις, οι προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις καθίστανται «ελκυστικές» για τους υποψήφιους επενδυτές. Και βέβαια έχουν ζητήσει την πώληση δύο ή τριών μεγάλων εισηγμένων εταιρειών μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Τουλάχιστον να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίησή τους. Να υπενθυμίσουμε πως με νόμο του 2005, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, είχε αρθεί το καθεστώς μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στις ΔΕΚΟ.
Οπως σημείωνε χθες αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, η τρόικα έθεσε επιτακτικά το θέμα των νέων κανονισμών εργασίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποχωρήσεις εργαζομένων.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ έχουν συνάψει συμβάσεις αορίστου χρόνου, μπορούν να απολυθούν εάν η εταιρεία καταγγείλει τη σύμβαση και ζητήσει την απομάκρυνση του υπαλλήλου. Οι κανονισμοί λειτουργίας των ΔΕΚΟ, που πρόκειται να αναθεωρηθούν μετά τις πιέσεις της τρόικας, δημιουργούν ένα καθεστώς «μονιμότητας» για τους υπαλλήλους, οι οποίοι -όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι- ουσιαστικά έχουν υπογράψει συμβάσεις εργασίας αντίστοιχες με αυτές του ιδιωτικού τομέα.
Οπως λέει ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος υπάρχει ένα σε μεγάλο βαθμό «άτυπο» καθεστώς μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επίσης στο στόχαστρο μπαίνουν και οι αποδοχές των υπαλλήλων σε οργανισμούς και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.
Ετσι «μαχαίρι» αναμένεται να μπει στις πρόσθετες παροχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, όπως για παράδειγμα το επίδομα ισολογισμού στις τράπεζες και τα λογιστήρια δημόσιων εταιρειών. Κατά πληροφορίες, οι περικοπές θα ισχύσουν και για υπαλλήλους επιχειρήσεων όπως τα ΕΛΠΕ που εξαιρέθηκαν από την τελευταία μείωση που επέβαλε η κυβέρνηση. Βέβαια θα πλήξουν και τις αποδοχές των εργαζόμενων στις υπόλοιπες εισηγμένες που ήδη έχουν υποστεί «κούρεμα» μέχρι και 35% σε σχέση με τις αποδοχές του Δεκεμβρίου του 2009.
Σε ό,τι αφορά τώρα τους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίου απολύσεων 15.000 εργαζομένων.
Κώστας Τσαχάκης
========================================
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Εκχωρούνται δικαιώματα και ιδιοκτησία του κράτους σε ιδιώτες
Έντονα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ενώ το κτίριο τελούσε υπό κατάληψη από νωρίς το μεσημέρι έως και πριν από λίγο.

Βασικό αίτημα των 50 περίπου συνδικαλιστών, που μπήκαν στο κτίριο, ήταν να αποσυρθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία «ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του δικτύου υψηλής τάσης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΑΔΜΗΕ), όπως τόνισαν οι ίδιοι στο ΑΜΠΕ. Υποστήριξαν, δε, ότι ο υπουργός αν και τους διαβεβαίωσε ότι θα εισηγηθεί στη βουλή να παραμείνει το 51% του ΑΔΜΗΕ στην εποπτεία του κράτους, επί της ουσίας δεν υπάρχει κανένα όφελος για τον ελληνικό λαό, αφού όπως είπαν «εκχωρούνται δικαιώματα και ιδιοκτησία του κράτους σε ιδιώτες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης».

«Θα τους κλείσουμε τους δρόμους. Κάνουμε το χρέος μας. Πιέζουμε για να πάρουν πίσω όλα όσα σχεδιάζουν» δήλωσε νωρίτερα από τον έκτο όροφο του υπουργείου ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, απευθυνόμενος στους εργαζομένους, που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δικαίωση της Energa Power από το ΣτΕ


Δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Energa Power Trading Α.Ε , η οποία με προσφυγή της ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης του έτους 2009 για τον καθορισμό των συντελεστών επιμερισμού του ετήσιου ανταλλάγματος προς κάλυψη δαπανών παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Με την ίδια προσφυγή η Energa ζητούσε και την ακύρωση της απόφασης του ίδιου υπουργού για την έγκριση του ετήσιου ανταλλάγματος για την κάλυψη των δαπανών παροχής ΥΚΩ της διετίας 2008-2009.
Βασικό επιχείρημα της εταιρείας ήταν ότι με το καθεστώς που δημιουργούν οι δυο υπουργικές αποφάσεις περιορίζεται η ανταγωνιστικότητά της.
Το ΣτΕ (Δ΄ Τμήμα) έκανε δεκτή την προσφυγή της, κρίνοντας πως οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στην οδηγία 2003/54/ΕΚ που αφορά τους κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η συγκεκριμένη οδηγία προβλέπει πως από την 1.7.2007 η αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει σε κάθε κράτος-μέλος να είναι ανοικτή στον ανταγωνισμό.
Ακόμη στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι η ΔΕΗ διατηρεί μονοπωλιακό καθεστώς. Με βάση την απόφαση αυτή στην εταιρεία Energa από την πλευρά του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) θα πρέπει να επιστραφεί ποσό περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Εισαγγελική έρευνα

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Energa όπως και η Hellas Power έχουν μπει στο εισαγγελικό μικροσκόπιο, μετά τα όσα κατέγραψε σε πόρισμα του ο επικεφαλής της αρχής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα εισαγγελέας Παναγιώτης Νικολούδης.
Με αφορμή το πόρισμα αυτό η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ελένη Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανάθεσε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου.
Από το οποίο προκύπτει ότι δεν αποδόθηκαν ποτέ στον ΔΕΣΜΗΕ (διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού) 120 εκατ. ευρώ που έπρεπε να καταβάλουν οι Hellas Power και Energa, ποσό που είχαν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω των λογαριασμών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Αντίθετα, τα χρήματα αυτά, κατά πληροφορίες, κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Οι συγκεκριμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν ήδη δεσμευθεί από την αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας αυτής εστάλησαν από την εισαγγελέα οι πρώτες κλήσεις σε υπόπτους.
====================================
ΔΕΗ: Σχολιασμός για οφειλές προς ΔΕΠΑ

Η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει ότι σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε από κοινού με τη ΔΕΠΑ, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε οφειλές της ΔΕΗ προς τη ΔΕΠΑ, οι δύο εταιρείες διευκρινίζουν ότι, όπως είναι ήδη γνωστό, υπάρχουν εκατέρωθεν οικονομικές διαφορές που απορρέουν από την υφιστάμενη μεταξύ των δύο εταιρειών Σύμβαση Προμήθειας φυσικού αερίου και για την επίλυση των οποίων τα δύο Μέρη ευρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: