Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα, η οποία ήταν η μοναδική που μειοψήφησε.


«Μπορεί οι Ευρωπαίοι να λένε ότι είμαστε όλοι Έλληνες, αλλά μάλλον κάποιοι Έλληνες δεν είναι και τόσο Έλληνες. »

Άκρως συγκινητική η ιστορία μιας 82χρονης από τη Θεσσαλονίκη, που ζούσε από τον περασμένο Μάιο χωρίς ρεύμα. Η ΔΕΗ είχε κόψει την ηλεκτροδότηση καθώς η 82χρονη συνταξιούχος του ΟΓΑ χρωστούσε 1106 ευρώ.
Του Δημήτρη Συρμάτση

Κάθε μήνα η 82χρονη έπρεπε να τα βγάζει πέρα με τη σύνταξη των 330, ενώ κανένας στη γειτονιά δεν γνώριζε τίποτα καθώς η αξιοπρέπειας και η υπερηφάνεια της είναι παροιμιώδης.

Ούτε οι κόρες της δεν είχαν αντιληφθεί την κατάσταση καθώς αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, με την «αξιέπαινη» μητέρα να μην θέλει να τις «φορτώσει» και τα δικά της προβλήματα.

Η 82χρονη μένει στις εργατικές κατοικίες του Φοίνικα και χθες πήρε κατά λάθος φωτιά μια πετσέτα της, από το καντηλάκι που χρησιμοποιούσε για να έχει φως το βράδυ.

Οι γείτονες κινητοποιήθηκαν άμεσα βλέποντας τους καπνούς να βγαίνουν από το σπίτι. Άμεσα όταν έγινε γνωστό το θέμα, κινητοποιήθηκε η Λαική Επιτροπή Καλαμαριάς η οποία και πήγε σε εφορία και ΔΕΗ και έκανε διακανονισμό με αποτέλεσμα η 82χρονη να πρέπει να δίνει μόλις 50 ευρώ το μήνα μέχρι να ξεχρεώσει.

Το πιο τραγικό είναι, ότι για το σπίτι στις εργατικές κατοικίες της είχε έρθει και χαράτσι ύψους 360 ευρώ.

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε κανένα άνεργο ή χαμηλοσυνταξιούχο να μείνει χωρίς ρεύμα» δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας από την Λαική Επιτροπή Καλαμαριάς.
=================================
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα (28 υπέρ έναντι 1 κατά) αποφάσισε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο για τις περικοπές των συντάξεων δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη.

Κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ απόψε αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στο οποίο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων.
Οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις θα εφαρμοσθούν από την πρώτη Μαΐου, και θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο, η μείωση θα γίνει σε 8 ισόποσες δόσεις.
Εν τω μεταξύ, συνταγματικό κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το νομοσχέδιο με το οποίο «κουρεύονται» οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, ενώ οι δικαστές εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την αναδρομικότητα εφαρμογής του νομοσχεδίου από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Το επίμαχο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να συζητηθεί με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι από 1η Ιανουαρίου 2012 περικόπτονται κατά 12% οι κύριες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών Ταμείων, για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, οι περικοπές κλιμακώνονται ως εξής:
- Το τμήμα των συντάξεων από 201 ως 250 ευρώ θα μειωθεί κατά 10%.
- Οι συντάξεις από 251 ως 300 ευρώ θα μειωθούν κατά 15% στο σύνολο του ποσού τους
Οι συντάξεις από 301 και άνω κατά 20%, επίσης στο σύνολο του ποσού.
Ακόμη, οι κύριες συντάξεις του ΝΑΤ θα υποστούν μείωση κατά 7% στο σύνολο του ποσού τους.
Οι κύριες συντάξεις από τον Αύγουστο του 2011 ως σήμερα έχουν μειωθεί ως 40%, ενώ το ίδιο διάστημα έχουν επιβληθεί δύο «ειδικές εισφορές» (τύπου ΛΑΦΚΑ), περικοπή 20% και 40% για τα ποσά άνω των 1.300 ευρώ και τελευταία 12% για την ενίσχυση των επικουρικών συντάξεων.
Παράλληλα, οι επικουρικές συντάξεις από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι τώρα έχουν δεχθεί μεγάλες μειώσεις, οι οποίες ξεκινούν από 7,5% σε συντάξεις ύψους 200 ευρώ και φθάνουν το 44,4% στις συντάξεις ύψους 700 ευρώ.
Αντίθετα, η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα, η οποία ήταν η μοναδική που μειοψήφησε, τόνισε ότι επειδή είναι η τέταρτη μείωση των συντάξεων που έρχεται, χωρίς να συνεκτιμώνται οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις, πλήττεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό κράτος. Και αυτό γιατί η οικονομική επιδείνωση των συνταξιούχων τείνει σε κατάλυσή τους, με κίνδυνο την κατάλυση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Την ίδια στιγμή οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισήμαναν ότι ενδεχομένως η αναδρομική μείωση των συντάξεων από 1 Ιανουαρίου 2012, που προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο, δημιουργήσει θέμα συμβατότητας της σχετικής διάταξης του νομοσχεδίου με το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Σημειώνεται ότι η επιφύλαξη αυτή που εκφράζουν οι δικαστές ως προς την αναδρομικότητα των περικοπών, στην εφαρμογή του νόμου δεν έχει καμία επίπτωση. Η επιφύλαξη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νομικό επιχείρημα σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος προσφύγει στα δικαστήρια κατά της περικοπής της σύνταξης του. Δηλαδή, τα δικαστήρια θα κρίνουν εάν είναι συνταγματική ή όχι η αναδρομική περικοπή των συντάξεων που προβλέπει τον νομοσχέδιο (και μετά την ψήφισή του από τη Βουλή ο σχετικός νόμος).
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για όλα τα συνταξιοδοτικά νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή για ψήφιση, πρέπει να γνωμοδοτεί επί του περιεχομένου τους η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
=======================================
Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου
Όλα νόμιμα και συνταγματικά στο ν/σ που «ψαλιδίζει» κύριες και επικουρικές συντάξεις
Κανένα συνταγματικό πρόβλημα δεν «είδε» η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο νομοσχέδιο με το οποίο …πέφτει ψαλίδι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και ομόφωνα παρά μια ψήφο (28-1) άναψε το «πράσινο φως» για τη νομιμότητά.

Αντίθετα, το μόνος προβληματισμός που εξέφρασαν τα μέλη της Ολομέλειας είναι αν μπορούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου να εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1.1.2012! Και αυτό γιατί η διάταξη του νομοσχεδίου περί αναδρομικότητας μπορεί να είναι αντίθεση με το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όσον αφορά την μειοψηφία αυτή εκφράστηκε από την σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα, η οποία είχε την άποψη ότι από τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων (αυτή είναι η 4η φορά που μειώνονται) σε συνδυασμό με τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις, πλήττεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: