Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Μέσα στο Μάρτιο κληρώνει για μονάδες ΔΕΗ

Μιχάλης Καιταντζίδης: Μέσα στο Μάρτιο κληρώνει για μονάδες ΔΕΗ
Μέσα στο Μάρτιο θα έχει στα χέρια της η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, τις εισηγήσεις για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όπως και για τις ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας με τρίτους.
Αυτό προκύπτει από τις «έκθεση προόδου» που συνέταξε το ΥΠΕΚΑ, αναφορικά με τα όσα προβλέπει το νέο μνημόνιο με την τρόικα, στον τομέα της ενέργειας.
Συγκεκριμένα, για την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης της επιχείρησης για τον καθορισμό του σχήματος με το οποίο θα προχωρήσει η πώληση μονάδων της. Η σχετική πρόταση από τους συμβούλους αποκρατικοποίησης, αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στην απόφαση θα συνεκτιμηθούν οι απαιτήσεις που θα τεθούν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τις λιγνιτικές μονάδες (ποσοστό της λιγνιτικής παραγωγής προς διάθεση σε τρίτους) προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην χονδρεμπορική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό όφελος για την ΔΕΗ από την πώληση παγίων.
Επί πλέον, για την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, μέσα στο Μάρτιο αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς (market test) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων μέτρων, που θα κληθεί στη συνέχεια να επικυρώσει η ΕΕ.
Για την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού, η υποχρέωση της Ελλάδας ακολουθείται το χρονοδιάγραμμα που είχε οριστεί από το πρώτο μνημόνιο, δηλαδή, πλήρης απελευθέρωση όλων των τιμολογίων (εκτός αυτών που απευθύνονται σε ευπαθείς μονάδες) την 1η Ιουλίου 2013. Έτσι, μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων στην υψηλή και μέση τάση, μέσα στο 2012 θα πρέπει να εκπονηθεί η μελέτη για την απελευθέρωση των τιμολογίων και της χαμηλής τάσης.
Πάντως αναφορικά με την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, ο προβληματισμός στην επιχείρηση δεν είναι αν θα πουληθούν και σε ποια τιμή, αλλά πως θα αξιοποιηθεί το σχετικό έσοδο.
Εκφράζονται δηλαδή φόβοι μήπως αντί να παραμείνει το τίμημα στην επιχείρηση, προσφέροντας ρευστότητα και μειώνοντας το δανεισμό, ο μεγαλύτερος μέτοχος που είναι το Ελληνικό Δημόσιο, αποφασίσει διαφορετικά. Δηλαδή, να επιστραφεί μέρος του τιμήματος στους μετόχους, προκειμένου είτε να καλυφθούν δημοσιονομικά ελλείμματα είτε να αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή δημόσιου χρέους.
Τέλος να σημειωθεί ότι τα σενάρια για πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων, περιλαμβάνουν τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, μία μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, τον ΑΗΣ Μελίτης, ενώ προβληματισμός υπάρχει για το κατά πόσο η νέα μονάδα Νο5 του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης των αναγκαίων δανειακών πόρων (συνολικό κόστος άνω των 1,3 δισ. ευρώ), ή από μικτό σχήμα με τρίτο επενδυτή.
(ΠΗΓΗ: euro2day.gr, 1/3/2012)
============================
Τέσσερις έως έξι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ είναι υποψήφιες για πώληση σε ιδιώτες, ενώ η Κομισιόν έχει ζητήσει την πώληση και υδροηλεκτρικών σταθμών.
Οι αποφάσεις της ΕΕ θα οριστικοποιηθούν μόλις η Κομισιόν ολοκληρώσει την σχετική «έρευνα αγοράς» και ο αριθμός των μονάδων που θα πουληθούν θα εξαρτηθεί από το αν θα γίνει αποδεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να γίνουν και ανταλλαγές ισχύος μεταξύ ΔΕΗ και τρίτων παραγωγών, προκειμένου να «ανοίξει» η αγορά του λιγνίτη.


============================

Από τον Απρίλιο οι μειώσεις μισθών σε δημοσίους
Από τον Απρίλιο θα ισχύσουν οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στους οποίους δεν είχαν εφαρμοσθεί οι περικοπές του ενιαίου μισθολογίου. Οι περικοπές αυτές θα είναι αναδρομικές από τον προηγούμενο Νοέμβριο, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το ενιαίο μισθολόγιο.

Αυτό προβλέπεται σε κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ρόβλια.

Συγκεκριμένα, οι μειώσεις που προβλέπονται στο ενιαίο μισθολόγιο θα αφορούν στη μισθοδοσία τους από την 1η Νοεμβρίου 2011 και θα παρακρατηθούν ισόποσα από τους μισθούς των επόμενων μηνών έως και τον Ιούνιο.

Στην ίδια απόφαση καθορίζονται, επίσης, οι αποζημιώσεις εφημεριών γιατρών αλλά και οι αποδοχές προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: