Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

την ώρα που σβήνουν το ένα μετά το άλλο τα φουγάρα στα εργοστάσια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΡΙΖΑ- Ερώτηση της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Η.Διώτη - ΠΩΛΗΣΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ05/03/2012

ΗΡΩ Μ. ΔΙΩΤΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ
Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
05/03/2012
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΘΕΜΑ: ΠΩΛΗΣΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ


Με τον Ν.4046/2012 (Μνημόνιο 2) μπαίνουν κι επισήμως οι βάσεις για το ξεπούλημα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, καθώς όπως σημειώνεται σχετικά (σελ. 811) «η Κυβέρνηση δεσμεύεται να ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», με ορίζοντα της απόφασης για την αναδιάρθρωσή της τον Ιούνιο του 2012.
Στο ίδιο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, «η Κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μπορέσει να πωλήσει υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα και άλλα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές».
Η ΔΕΗ διαθέτει συνολικά 16 μεγάλους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς (ΥΗΣ) σε λειτουργία, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3.060 ΜW (το 22% περίπου της συνολικής ισχύος του διασυνδεδεμένου συστήματος). Η πραγματική μέση παραγωγή όλων των ΥΗΣ, κυμαίνεται μεταξύ 3.500 έως 4.500 GWh ενέργεια που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της όλης ηλεκτρικής παραγωγής.
Ένας εξ αυτών, ο ΥΗΣ Ν. Πλαστήρα βρίσκεται στον ποταμό Ταυρωπό, στο ν. Καρδίτσας και έχει ισχύ 129,9 MW και το όλο πλέγμα της δραστηριότητας που αναπτύσσει είναι τεράστιο (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων στο Θεσσαλικό κάμπο, ύδρευση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων κλπ). Όποιος ελέγχει τον ΥΗΣ Ν. Πλαστήρα ουσιαστικά ελέγχει και την τεχνητή λίμνη Πλαστήρα (λίμνη Ταυρωπού) για την δημιουργία της οποίας οι κάτοικοι της Νεβρόπολης έδωσαν τη γη τους, και η πιθανολογούμενη πώλησή τους εγκυμονεί κινδύνους για ιδιωτικοποίηση των αγαθών της ενέργειας και του νερού και εκτόξευση των τιμών τους.
Η φημολογία του προηγουμένου διαστήματος για πώληση του ΥΗΣ Ν. Πλαστήρα ξεσήκωσε αντιδράσεις σε όλη την τοπική κοινωνία, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει τέτοια σενάρια να βρουν πρόσφορο έδαφος.

Βάσει των παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου και της κυβέρνησης σχετικά με την πώληση των Υδροηλεκτρικών Σταθμών σε ιδιώτες επενδυτές;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη


==============================
Στο 53% το "κούρεμα" στα Ταμεία
Σε ποσοστό 53% θα απομειωθούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, στο ύψος δηλαδή του «κουρέματος» που προβλέπεται από τη γενικότερη συμφωνία του ελληνικού κράτους με τους ιδιώτες ομολογιούχους PSI+. Εντονες αντιδράσεις από την ΑΔΕΔΥ.

Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και στην οποία εξετάστηκαν το σύνολο των λεπτομερειών και τεχνικά θέματα που αφορούν το «κούρεμα» των ομολόγων.
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης και οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.
Στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών Ταμείων, βρίσκονται ελληνικά ομόλογα αξίας 21 δισ. ευρώ, των οποίων η αξία μετά την απωμείωση θα υπολογίζεται στα 11 δισ.
Ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ αγοράστηκαν απευθείας από τα Ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις των Ταμείων στη Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία επενδύθηκαν εν συνεχεία σε ομόλογα.
Ακόμη, για όσα ασφαλιστικά Ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου σαν εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.
Για την αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων έχει προβλεφθεί στο νόμο του Μνημονίου η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών καταθέσεων και άλλων πόρων.
Ομόλογα διαθέτουν όλα τα Ταμεία εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
Θετικά αντέδρασαν στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
ΑΔΕΔΥ: Οχι στο "κούρεμα" των Ταμείων
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ εξέφραζε την έντονη αντίθεσή της στην προοπτική να υποστούν απομείωση αξίας τα ομόλογα που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.
"Τα αποθεματικά όμως των Ταμείων αποτελούν ιερή περιουσία των ασφαλισμένων. Η ΑΔΕΔΥ έχει ζητήσει και ζητά την εξαίρεση των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τα Δ.Σ. των Ταμείων να μην προχωρήσουν στο νέο έγκλημα σε βάρος των Ταμείων και των ασφαλισμένων" αναφέρει η δημοσιοϋπαλληλική ένωση στην ανακοίνωσή της.
Στο πλαίσιο των αντιδράσεων, ανακοίνωσε ακόμη ότι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο στη 1.30 το μεσημέρι, έξω από το κτίριο του ΤΕΑΔΥ, στην οδό Οθωνος 10, όπου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου.

=============================
Ούτε η "πράσινη" Τίνα δεν θα το έκανε...
Ο Παπακωνσταντίνου πανηγυρίζει που έκλεισε τα εργοστάσια!

Ότι θα ...πανηγύριζε ένα ελληνικό υπουργείο γαι τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της χώρας, την ώρα που σβήνουν το ένα μετά το άλλο τα φουγάρα στα εργοστάσια, δεν θα το περιίμενε κανείς ούτε από την "πράσινη" Τίνα Μπιρμπίλη στην θητεία της!

Κι όμως συνέβη επί υπουργίας του "φίλου των επενδύσεων" Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε σήμερα μια σχεδόν ...διθυραμβική ανακοίνωση, γνωστοποιώντας ότι η χώρα μας είναι "ένα από τα δεκαπέντε κράτη - μέλη που περιόρισαν τις εκπομπές κάτω από τα εθνικά ανώτατα όρια για όλους τους ατμοσφαιρικούς ρύπους"!

Το υπουργείο επικαλείται την πρόσφατη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και σημειώνει ότι στα υπόλοιπα 12 Κράτη-Μέλη παρατηρήθηκαν υπερβάσεις τουλάχιστον σε ένα ή σε περισσότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων και ενεργειών για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από όλες τις πηγές (παραγωγή ενέργειας, βιομηχανίες, μεταφορές κλπ) η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει -από το 2001- ανώτατα όρια εκπομπών για τους βασικούς ρύπους που επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού.

Τα όρια αυτά αφορούν σε κάθε Κράτος-Μέλος ξεχωριστά, επειδή αναφέρονται στις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε ένα από αυτά και διέπονται από την Οδηγία 2001/81/ΕΚ για τα ανώτατα εθνικά όρια εκπομπών, γνωστής και ως NEC (National Emission Ceilings) Directive.

Για την επίτευξη των εν λόγω ορίων κάθε Κράτος-Μέλος σχεδιάζει και εφαρμόζει ειδικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών, ενώ οργανώνει και συστήματα παρακολούθησης της απόδοσης των μέτρων αυτών. Επισημαίνεται ότι την απόδοση των μέτρων ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των ειδικών Εκθέσεων που υποβάλλονται για τον λόγο αυτό από τα διάφορα κράτη. Σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ στην υποβολή της σχετικής έκθεσης ήταν το Τμήμα Χημικών του Εθνικού Μετσόβειοι Πολυτεχνείου.

Ωστόσο, πέραν όλων αυτών των επισημάνσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος ξέχασε να αναφερθεί και στην ...πραγματικότητα: μόλις προ είκοσι ημερών, η Ελληνική Στατιστιλή Αρχή ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 11,3% (!) σε ετήσια βάση και κατά 8,4% συνολικά για το 2011 σε σχέση με το 2010, όταν και και πάλι είχε υποχωρήσει σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά...

Και αν το ψάξει κανείς ακόμη περισσότερο, θα δει ότι στην μεταποίηση, στον κορμό δηλαδή της ελληνικής βιομηχανία, η πτώση της δραστηριότητας τον συγκεκριμένο μήνα - είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία - είχε ξεπεράσει το 15%! Πώς να μην πέσουν έτσι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι κ. υπουργέ;

==============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: