Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ολα αυτά και άλλα, θεωρείται ότι δεν εμπεριέχουν «αξιόποινες πράξεις»...

Ενέργεια και Εκλογές «Δεν Είναι Καλό Ζευγάρι»
Κίνδυνος το Ακριβό Ρεύμα για την Αλουμίνιον, Τονίζει ο Ε. Μυτιληναίος
Απειλείται η βιωσιμότητα της Αλουμίνιον, εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας,
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» άλλαξε την άδεια για την πρώτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της «Αλουμίνιον», ώστε αντί να καταναλώνει την παραγωγή, να κερδίζει περισσότερα πουλώντας ακριβά στο σύστημα. Ολα αυτά και άλλα, θεωρείται ότι δεν εμπεριέχουν «αξιόποινες πράξεις»...

H 23η Μαρτίου είναι η 82η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο (83η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 283 ημέρες.
============================
Σταματήστε την εξαπάτηση των καταναλωτών
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΑΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΔΕΗ

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΛΕΓΕ «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΟ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙΣ ΤΕΛΗ Ή ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ» ΚΑΙ 80 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ… ΤΑ ΟΣΑ ΕΛΕΓΕ ΤΑ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΟΚΚΙΝΙΖΕΙ;

ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ;

Με έκπληξη παρακολουθούμε μια ακόμη απαράδεκτη, αντικοινωνική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης, απέναντι στο φτωχό λαό, αλλά και τους θεσμούς της πολιτείας.

Η κυβέρνηση με πρώτο τη τάξη τον συνταγματολόγο Υπουργό Οικονομικών κύριο Βενιζέλο, για μια φορά ακόμη γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση του ΣτΕ που λέει ότι, είναι αντισυνταγματική ή διακοπή του ρεύματος επειδή δεν πληρώνεται το χαράτσι, αντί να συμμορφωθεί με αυτή, και να αποδεσμεύσει εδώ και τώρα, τους λογαριασμούς ρεύματος από την είσπραξη του χαρατσιού, ώστε να πάψει να υφίσταται η απειλή διακοπής γιατί ο καταναλωτής δεν πλήρωσε το χαράτσι και να μην τρέχει να παρακαλά τον κάθε έφορο, συνεχίζει να εκβιάζει την κοινωνία, να εξαπατά και να απειλεί όσους καταναλωτές πλήρωσαν μόνο το λογαριασμό ρεύματος ότι, εάν δεν εξοφληθεί το σύνολο του λογαριασμού θα του κόψουν το ρεύμα.

Κύριε Υπουργέ, που το χαρακτηριστικό σας γνώρισμα είναι «είπα – ξείπα» συμμορφωθείτε επιτέλους με τους νόμους, σταματήστε να εκβιάζετε την κοινωνία και δώστε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πληρώσουν μόνο το λογαριασμό ρεύματος, γιατί εκτός του εκβιασμού των καταναλωτών ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΚΑΝΕΤΕ, ΒΑΖΕΤΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕΗ.

Η μήπως δεν το ξέρετε;

Το ξέρετε και αυτό επιδιώκετε.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


==============================
Πλησιάζουν επικίνδυνα το €1 δισ. οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μόλις πριν από έξι μήνες οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ ανέρχονταν περίπου στα 425 εκατ. ευρώ και ήδη προκαλούσαν πονοκεφάλους στην επιχείρηση. Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση του μέλους του Δ.Σ. και εκπροσώπου των εργαζομένων, Ε. Μπουζούλα, το ποσό αυτό έχει σχεδόν διπλασιαστεί και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ανέρχονται 819 εκατ. ευρώ. Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Μπουζούλας κάνει λόγο για «τεράστια προβλήματα στις χρηματοεισροές της ΔΕΗ, στραγγαλίζοντας τα επενδυτικά της προγράμματα, τις υποχρεώσεις της σε αναδόχους, προμηθευτές και δυσχεραίνουν δανειοληπτικές συναλλαγές» αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση που χρησιμοποιεί τη ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει συναγερμός στη ΔΕΗ, ιδιαίτερα μετά τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ για το μη νόμιμο της διακοπής της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους ακινήτων. Από τη ΔΕΗ εκτιμάται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ενταθούν ακόμη περισσότερο τα φαινόμενα των ανεξόφλητων λογαριασμών τα οποία τους τελευταίους μήνες συνδέονται με το περίφημο έκτακτο τέλος για τα ακίνητα: καθώς καταναλωτές δήλωσαν αδυναμία αποπληρωμής του χαρατσιού, ταυτόχρονα δεν πλήρωσαν και το λογαριασμό ρεύματος, προκαλώντας μπλακ άουτ στις χρηματοροές της ΔΕΗ, όπως προκύπτει και από τις αποκαλύψεις του κ. Μπουζούλα.

Σε αυτό το επίπεδο εξηγούνται και οι παρεμβάσεις του εκπροσώπου τύπου της ΔΕΗ, ο οποίος εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος επικαλεστεί οικονομικές δυσκολίες μπορεί να πληρώσει μόνο το λογαριασμό του ρεύματος. Από την πλευρά της ΔΕΗ ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη γραμμή για την είσπραξη μόνο των λογαριασμών της ΔΕΗ χωρίς το «χαράτσι». Κάποιες άλλες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την επιχείρηση, αναφέρουν ότι υπάρχουν ήδη περιπτώσεις πρακτορείων της ΔΕΗ που έχουν κάνει δεκτή τη μερική εξόφληση λογαριασμών, χωρίς δηλαδή το τέλος των ακινήτων.

Αυτές ακριβώς οι πληροφορίες οδήγησαν χθες το υπουργείο οικονομικών να περάσει στην αντεπίθεση αφήνοντας αιχμές κατά στελεχών της ΔΕΗ ότι δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις «κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας». Το ΥΠΟΙΚ αποσαφήνισε ότι «το ειδικό τέλος συνεισπράττεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ» και ότι σε περίπτωση μερικής εξόφλησης του λογαριασμού χωρίς το «χαράτσι» στον επόμενο λογαριασμό «εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού».



Πηγή:www.capital.gr
==============================
Κίνδυνος το Ακριβό Ρεύμα για την Αλουμίνιον, Τονίζει ο Ε. Μυτιληναίος
Απειλείται η βιωσιμότητα της Αλουμίνιον, εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας,
προειδοποίησε ο πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος. Σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Μυτιληναίος έκανε γνωστό ότι το περασμένο Φθινόπωρο η Αλουμίνιον με τη ΔΕΗ προσέφυγαν στη διαιτησία της ΡΑΕ, για την οριστική τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει η πρώτη. Καθώς όμως καθυστερεί η διαιτησία από πλευράς ΡΑΕ - ο σχετικός κανονισμός αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση - η Αλουμίνιον θα καταθέσει αύριο στη Ρυθμιστική Αρχή αίτημα ώστε να καθορισθεί προσωρινή τιμή για την τιμολόγηση του ρεύματος που καταναλώνει, με το σκεπτικό ότι έχουν σημειωθεί ουσιώδεις αλλαγές, λόγω της καθυστέρησης της διαιτησίας.
Στο μεταξύ, ο οικονομικός εισαγγελέας Γ. Πεπόνης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες περί χρεών του ομίλου Μυτιληναίου στη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ. Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών ο κ. Πεπόνης ανέθεσε τη διενέργεια έρευνας στον αναπληρωτή του Σπ. Μουζακίτη, για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος, εκ μέρους των αρμοδίων στελεχών της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ. Ειδικότερα, θα διερευνηθεί αν στην υπόθεση προκύπτουν ποινικές ευθύνες, τόσο των αρμοδίων υπαλλήλων για τη μη είσπραξη των οφειλόμενων ποσών, όσο και των υπευθύνων του ομίλου Μυτιληναίος, για ηθική αυτουργία στην απιστία.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι με ημερομηνία 6/3/2012 το δημόσιο οφείλει στον όμιλο 216,55 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούν στη μη επιστροφή ΦΠΑ, ενώ τα 90 εκατ. ευρώ είναι από καθυστέρηση επιστροφών από το ΔΕΣΜΗΕ. Ο όμιλος θα επιθυμούσε συμψηφισμό των χρεών του δημοσίου με τα αντίστοιχα προς τη ΔΕΗ (58 εκατ. ευρώ) και τη ΔΕΠΑ (65 εκατ. ευρώ), ενώ σε ό,τι αφορά την κατηγορία για μη επιστροφή της κοινοτικής επιχορήγησης για τη μονάδα συμπαραγωγής είπε ότι με έγγραφο που στάλθηκε στην Ε.Ε. ο όμιλος αποποιήθηκε την επιχορήγηση των 8 εκατ. ευρώ, από τη στιγμή που η άδεια άλλαξε από αυτοπαραγωγός σε συμπαραγωγός. Από τα υπόλοιπα 27 εκατ. ευρώ -για την επένδυση μόνον της συμπαραγωγής - έλαβε περίπου τα μισά, αντιμετωπίζοντας, μάλιστα, τον κίνδυνο να τα επιστρέψει, καθώς η πολιτεία δεν είχε εγκρίνει ακόμη την άδεια εμπορικής λειτουργίας. Ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι το ΥΠΕΚΑ έστειλε επιστολή στην Ε.Ε. με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη της καθυστέρησης για την άδεια, οπότε αποσοβήθηκε ο κίνδυνος αυτός. Ωστόσο, η μονάδα της συμπαραγωγής δεν μπορεί ακόμη να λειτουργήσει, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, καθώς δεν έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την επιχειρηματική λειτουργία της μονάδας. Παρότι έχει περάσει από τη γραφειοκρατική διαδικασία, όπως είπε ο ίδιος, έχει «σκαλώσει» στο γραφείο του υφυπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη.
Η μονάδα συμπαραγωγής θα ανακούφιζε το ενεργειακό κόστος της Αλουμίνιον, η οποία προμηθεύεται ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ με βάση το τιμολόγιο Α150 συν μια αύξηση 10%, μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων υψηλής τάσης, το 2008. Έκτοτε και καθώς δεν έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ των δυο μερών για την τιμολόγηση του ρεύματος, η Αλουμίνιον, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, ανταποκρίνεται στην ενδιάμεση συμφωνία που έχει επιβάλει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτή, η ΔΕΗ χρεώνει για το 50% των ωρών λειτουργίας της Αλουμίνιον 40,7 ευρώ/ MW και για τις υπόλοιπες το μέσο όρο της ΟΤΣ. Ο όμιλος Μυτιληναίου επικαλέσθηκε μελέτες του ΕΜΠ, σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε η τιμή των 40,7 ευρώ να επεκτείνονται στο 67% των ωρών, κάτι το οποίο δεν δέχθηκε η ΔΕΗ. Προσέφυγε στη ΡΑΕ η οποία υπέδειξε να ακολουθηθούν οι βασικές αρχές τιμολόγησης για την υψηλή τάση, οι οποίες, και πάλι, δεν έγιναν δεκτές από τη ΔΕΗ. Ενδεικτικά, το Φεβρουάριο, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ομίλου, η Αλουμίνιον πλήρωνε ηλεκτρικό ρεύμα αντί 82 ευρώ/ MW.
Παρόλα αυτά, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, η Αλουμίνιον κατέβαλε στη ΔΕΗ το ποσό των περίπου 635 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2006-2011, εξοφλώντας ολοσχερώς τις υποχρεώσεις της από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ στο επίμαχο διάστημα των τελευταίων 3-4 μηνών - μετά την κοινή προσφυγή με τη ΔΕΗ στη διαιτησία της ΡΑΕ - πληρώνει έναντι, με την υποσημείωση της επιφύλαξης για την τελική σύμβαση.
Ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε ότι στα τέλη του 2008 ο όμιλος είχε προτείνει στη διοίκηση Αθανασόπουλου, της ΔΕΗ, να καταβάλει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, για ανταλλαγή ισχύος 300 MW, όσο, δηλαδή, και η κατανάλωση της Αλουμίνιον, κάτι το οποίο απορρίφθηκε.
================================
ΟΜΙΛΟΣ «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»
Ζήτημα ... «δίκαιης» τιμολόγησης
Εισαγγελικές έρευνες, διακανονισμούς και συμφωνίες επικαλείται ο όμιλος «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», για να υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να του προσάψουν τίποτα για τις σχέσεις του με τη ΔΕΗ και τυχόν οφειλές του. Ωστόσο, κάποια ζητήματα «νομικά» ...ανύπαρκτα, στην πράξη αποτελούν αποδείξεις ενοχής της ίδιας της οικονομίας της αγοράς και της πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού στην ηλεκτρική ενέργεια.
Η «Αλουμίνιον» τιμολογούνταν με την αποικιοκρατική σύμβαση της ΠΕΣΙΝΕ έως το 2006. Παρά τη λήξη της σύμβασης κατάφερε με δικαστικές προσφυγές να διατηρήσει ευνοϊκή τιμολόγηση. Τον Ιούλη του 2008 η ΔΕΗ επέβαλε αύξηση 10%. Η «Αλουμίνιον» αρνείται να την πληρώσει. Το χρέος υπολογίστηκε από τη ΔΕΗ σε 107,6 εκατ. ευρώ έως και τον Αύγουστο του 2010. Τότε γίνεται διακανονισμός. Ο ίδιος ο όμιλος αναγνωρίζει, εμμέσως, ότι δεν πλήρωνε καθόλου τη ΔΕΗ κάποιες φορές, καθώς στη χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν το 2010 «σε κατά συμβιβασμό προσδιορισμό της συνολικής οφειλής της πρώτης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα μεταξύ 1.7.2008 και 30.6.2010, στο ποσό των 82,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στην πλήρη χρέωση του βιομηχανικού τιμολογίου χωρίς την μονομερώς επιβληθείσα αύξηση». Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη, αφού η νέα σύμβαση βρίσκεται στη ...διαιτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας! Εως και η Κομισιόν, το 2011, χαρακτήρισε την τιμολόγηση 2007- 2008 ως ...«κρατική ενίσχυση» με απώλειες για τη ΔΕΗ 17,4 εκατ. ευρώ!
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» άλλαξε την άδεια για την πρώτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της «Αλουμίνιον», ώστε αντί να καταναλώνει την παραγωγή, να κερδίζει περισσότερα πουλώντας ακριβά στο σύστημα. Ολα αυτά και άλλα, θεωρείται ότι δεν εμπεριέχουν «αξιόποινες πράξεις»...

===============================
ΣΥΝ: "Ήλιος" - Μια ακόμη φούσκα, ευκαιρία για αρπαχτές σε όσους προλάβουν
"Με ψέματα δεν γίνεται ανάπτυξη" τονίζει ο ΣΥΝ στην ανακοίνωση του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής - Επιτροπής Ενέργειας που εξέδωσε χθες για το νομοσχέδιο περί του προγράμματος "Ήλιος". Αναλυτικά οι θέσεις του κόμματος έχουν ως εξής:

Στην απεγνωσμένη προσπάθεια των μνημονιακών κυβερνήσεων και της τρόικας να δημιουργήσουν κάποιες ελπίδες ανάπτυξης στους Έλληνες που βιώνουν τη μεγαλύτερη πτώση εισοδήματος που υπήρξε στη μεταπολεμική Ευρώπη, μετά το γνωστό φιάσκο της «μεγάλης ενεργειακής επένδυσης στον Αστακό», ανακάλυψαν το «πρόγραμμα Ήλιος». Ένα συνοπτικό σχόλιο που μπορεί να γίνει για την προσπάθεια αυτή, παραφράζοντας τη λαϊκή σοφία για το πώς δεν βάφονται τα αυγά, είναι ότι «με ψέματα δεν γίνεται ανάπτυξη».



Τι προβλέπεται στο σχέδιο νόμου

Για την υλοποίηση του προγράμματος «Ήλιος» με το σχέδιο νόμου ιδρύεται εταιρεία, που θα λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Πρόκειται για μια δημόσια Α.Ε. που θα διοικείται από 5μελές Δ.Σ. και το μετοχικό της κεφάλαιο θα είναι 1.000.000 ευρώ. Η εταιρεία μπορεί να αποσπάσει από το δημόσιο έως 5 εργαζόμενους και να απασχολεί έως 20 σχετικούς με το αντικείμενο επιστήμονες και έως 5 διοικητικούς. Στις αρμοδιότητές της είναι να εξασφαλίζει τα αναγκαία τεμάχια γης, είτε με παραχώρηση (δημόσια), είτε με απαλλοτρίωση, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Να ιδρύει εταιρείες Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β και να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότηση και θέση σε λειτουργία των σταθμών των Εταιρειών - Παραγωγών, ενεργώντας ως πληρεξούσιος αυτών. Να καταθέτει κάθε απαραίτητη αίτηση για την υλοποίηση των έργων, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά και να προωθεί την ανάπτυξη δικτύων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Υπογράφει ειδική σύμβαση με τον Διαχειριστή του συστήματος (πρώην Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), τώρα Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), διάρκειας 25 ετών, που εξειδικεύεται ανάλογα αν πρόκειται για στατιστική ή φυσική μεταφορά. Ο τύπος, το περιεχόμενο και η διαδικασία κατάρτισης της σύμβασης καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), που εκδίδεται μετά από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ και γνώμη της ΡΑΕ. Δεν υπογράφει σύμβαση πώλησης σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο για τις ΑΠΕ, οπότε η παραγωγή θα πληρωνόταν με τις μεγάλες τιμές του νόμου.

Οι αιτήσεις που καταθέτει η Εταιρεία και οι Εταιρείες - Παραγωγοί στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος 'Ήλιος' εξετάζονται κατά προτεραιότητα από τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες ή τους αρμόδιους φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ατομικές διοικητικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των τυχόν απαιτούμενων οικοδομικών ή άλλων αδειών, που προβλέπονται από την εφαρμοστέα εκάστοτε νομοθεσία, ως προϋπόθεση για την υλοποίηση του Προγράμματος «Ήλιος», εκδίδονται κατά προτεραιότητα εντός 10 ημερών, δηλαδή με super fast track διαδικασίες, από τις κεντρικές υπηρεσίες, που αγγίζουν τα όρια του παραλόγου. Οι προθεσμίες διεκπεραίωσης των απαιτούμενων αδειών συντέμνονται κατά το ήμισυ.



Σχόλια

Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι ενταγμένο στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, ο οποίος δεν έχει ακόμη εκπονηθεί (παρόλο που ο υπουργός ΠΕΚΑ ισχυρίζεται ότι ήδη υπάρχει). Ο υπουργός παραδέχεται ότι για την ολοκλήρωσή του θα χρειαστούν 15-20 χρόνια και πως προϋπόθεση για την υλοποίησή του είναι η ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αφήνοντας ασαφές το θέμα της χρηματοδότησης του έργου. Οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου, πολύ συγκεκριμένες στα επουσιώδη ζητήματα, όπως π.χ. πόσα μέλη θα έχει το Δ.Σ. ή με πόσες αποσπάσεις υπαλλήλων θα λειτουργεί, είναι εντελώς θολές και ασαφείς στα ουσιώδη και σημαντικά, όπως:



1. Πού θα πωλείται η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια;

Μπορεί στη Γερμανία ή και σε άλλη χώρα με στατιστική ή φυσική μεταφορά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΥΠΕΚΑ! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα πωλείται στην Ελλάδα αλλά θα πιστώνεται στον λογαριασμό της Γερμανίας ή της άλλης ευρωπαϊκής χώρας η οποία θα την εντάσσει στην εθνική της παραγωγή ΑΠΕ, όπως π.χ. μπορεί να γίνει με το εμπόριο ρύπων. Η διαδικασία αυτή ορίζεται από το άρθρο 6 της οδηγίας 28/2009 της Ε.Ε. για την επίτευξη των στόχων του Κιότο, όπου "τα κράτη - μέλη μπορούν να συμφωνούν και να προβαίνουν σε ρυθμίσεις για τη στατιστική μεταβίβαση συγκεκριμένης ποσότητας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από ένα κράτος-μέλος σε άλλο".

Σημειώνεται ότι η γερμανική νομοθεσία δεν επιτρέπει την αγορά ενέργειας ΑΠΕ από το εξωτερικό. Συνεπώς μέχρι να αλλάξει η γερμανική νομοθεσία και να συγκεκριμενοποιηθεί ο αγοραστής (ο Γερμανός Διαχειριστής του Συστήματος) που θα υπογράψει τη μακροχρόνια σύμβαση αγοράς το όλο εγχείρημα είναι στον αέρα.

Για τη φυσική εξαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα εμπόδια λόγω μη ύπαρξης των απαραίτητων υποδομών (γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης και διασυνδέσεις μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών). Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο με τη διασπορά φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα ανάλογα με τις διαθέσιμες εκτάσεις. Όποιος έχει υπόψη ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει κάθε νέα γραμμή μεταφοράς καταλαβαίνει ότι η φυσική μεταφορά τέτοιας κλίμακας είναι σχεδόν αδύνατη.



2. Υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας που τεκμηριώνει την τεχνική και οικονομική αναγκαιότητα του έργου και τις προϋποθέσεις υλοποίησής του;

Όχι. Μόλις τον Ιανουάριο ανατέθηκε η σχετική μελέτη και φυσικά δεν έχει ολοκληρωθεί. Για το έργο αναφέρεται ότι απαιτούνται 160.000 - 200.000 στρέμματα δημόσιας γης, όμως ο βασικός στόχος για συνολική ισχύ 10 GW το 2050 είναι εντελώς ατεκμηρίωτος.



3. Τι έσοδα θα έχει τελικά το Ελληνικό Δημόσιο;

25 δισ. ευρώ διατείνεται η «ελληνική» κυβέρνηση ότι θα αποφέρει η 25ετής λειτουργία του «Ήλιος», βασιζόμενη στην εκτίμηση ότι η Γερμανία θα αγοράζει το παραγόμενο ρεύμα με 0,22 ευρώ/KWh, στην τιμή δηλαδή που εισέπρατταν μέχρι σήμερα στη Γερμανία οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Η τιμή αυτή μειώθηκε προχθές από το γερμανικό υπουργείο σε 0,135 ευρώ/KWh. Η Ελλάδα θα συμμετέχει στα κέρδη ανάλογα με τα ποσοστά συμμετοχής της εταιρείας «Ήλιος». Για λόγους σύγκρισης, θυμίζουμε ότι η τιμή που πουλά η ΔΕΗ στην οικιακή κατανάλωση ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 0,12 ευρώ/KWh (μετά και τις τελευταίες αυξήσεις). Οι φαραωνικές διαστάσεις του προγράμματος και η έλλειψη υποδομών συνηγορούν ότι μάλλον θα φορτώσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής του προγράμματος «Ήλιος» στον Έλληνα καταναλωτή, με αντίστοιχη επιβάρυνση των τιμολογίων λόγω ΑΠΕ. Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση των τελών ΑΠΕ στα τιμολόγια της ΔΕΗ εφέτος ανήλθε στο 207%.



4. Χρειάζεται η χώρα μας το «Ήλιος»;

Ας δούμε μια ακόμα παράμετρο η οποία συνήθως αποσιωπάται. Όπως προαναφέρθηκε, η ΔΕΗ έχει σήμερα εγκατεστημένη ισχύ 12.800 MW, άλλα 2.000 MW περίπου είναι εγκατεστημένα από ιδιωτικές θερμικές μονάδες και υπολογίζονται σε περίπου 1.600 MW τα εγκατεστημένα από ΑΠΕ. Σύνολο 16,4 GW, όταν η μέση ημερήσια ζήτηση το 2010 ήταν περίπου 6 GW. Η εγκατάσταση 10 GW από το «Ήλιος», με δεδομένη την εξασφαλισμένη προτεραιότητα πρόσβασής της ενέργειας από το πρόγραμμα «Ήλιος» στο δίκτυο και την απουσία υποδομής εξαγωγής τέτοιων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, σημαίνει απλά ότι οι μονάδες της ΔΕΗ και οι ιδιωτικές μονάδες θα λειτουργούν στα τεχνικά τους ελάχιστα και οι υπόλοιπες ΑΠΕ θα περιοριστούν, πράγμα που συνεπάγεται τρομακτική οικονομική ζημιά, χωρίς να προβλέπεται ποιός θα την χρεωθεί. Άραγε, οι τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στον ηλεκτρενεργειακό τομέα θα βρουν ξανά «μια θέση στον ήλιο»;



5. Θα υπάρξουν θέσεις εργασίας;

Αναφέρουμε ότι το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ για εγκατάσταση 200 MW φωτοβολταϊκών στη Μεγαλόπολη υποσχόταν τον συνταρακτικό αριθμό 30 (!) σταθερών θέσεων απασχόλησης. Επίσης, όπως αποκάλυψε στις 5.9.2011 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέδριο για την ηλιακή ενέργεια στο Αμβούργο, οι περιοχές που θα ενταχθούν στο σχέδιο «Ήλιος» θα λειτουργούν λίγο - πολύ με τα χαρακτηριστικά των «Ειδικών Επενδυτικών Ζωνών» και θα είναι «πλήρως απαλλαγμένες από γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια», στα οποία εντάσσονται εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συνδικαλιστικές ελευθερίες κ.ο.κ. Στην παρουσίασή του στην Επιτροπή της Βουλής είχε μιλήσει για δημιουργία 60.000 θέσεων εργασίας, νούμερο προφανώς ψευδές, που δεν αντιστοιχεί ούτε στις θέσεις εργασίας κατά τη μακρά περίοδο κατασκευής του έργου. Επίσης δεν εξασφαλίζεται ουσιαστικά ελληνική προστιθέμενη αξία στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων ούτε ότι θα υπάρξει σίγουρα απασχόληση Ελλήνων εργαζομένων αφού οι επενδυτές θα είναι κυρίως ξένοι.



6. Τεχνολογικά είναι πραγματοποιήσιμο;

Τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα. Οι θερμικές μονάδες λειτουργούν με συγκεκριμένους τεχνικούς περιορισμούς αυξομείωσης φορτίων, αριθμού εκκινήσεων και ωρών λειτουργίας. Μια λιγνιτική αλλά και μια μονάδα φυσικού αερίου δεν μπορούν να βγαίνουν και να μπαίνουν στο Σύστημα κάθε τρεις και λίγο, όποτε κρύβεται ή παρουσιάζεται ο ήλιος. Επιπλέον, όπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες, για να απορροφηθούν μεγάλες ποσότητες παραγόμενης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές χωρίς να υπάρξουν κίνδυνοι για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, δηλαδή blackouts, απαιτείται εντελώς διαφορετικός σχεδιασμός της συνολικής υποδομής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. αεριοστροβιλικές μονάδες ανοιχτού κύκλου, δημιουργία υδροηλεκτρικών άντλησης, μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου για γρήγορες και συχνές εκκινήσεις κ.λπ.), ώστε να αντιμετωπίζονται μια σειρά τεχνικά προβλήματα. Απαιτείται η κατασκευή συμπληρωματικών έργων παραγωγής και ρύθμισης. Τις αναγκαίες εγκαταστάσεις συμπληρωματικού εξοπλισμού για την ευστάθεια του συστήματος ποιος θα τις χρεωθεί;



Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών

Τα φωτοβολταϊκά μέχρι σήμερα προσφέρονται σαν αποκεντρωμένη τεχνολογία για την εφαρμογή τους σε κατοικίες, καθιστώντας την κάθε κατοικία ενεργειακά "ανεξάρτητη". Παράλληλα απαλλάσσουν το περιβάλλον από ρυπογόνα εργοστάσια και τεράστια δίκτυα μεταφοράς. Τα φαραωνικά προγράμματα τύπου "Ήλιος" είναι συνταγές καταστροφής του περιβάλλοντος και λειτουργούν στη λογική μιας απροκάλυπτης διαστρέβλωσης της πράσινης ανάπτυξης. Αντίθετα, καθώς μεσο-μακροπρόθεσμα αναμένεται σημαντική μείωση του κόστους των Φ/Β, η χώρα μας θα πρέπει να περιμένει την «ωρίμανση» της τεχνολογίας πριν από τη μαζική εισαγωγή της στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα για κερδοσκοπία. Αποτελεί βασική ανάγκη και για την ανάπτυξη της χώρας και για τη διαβίωση του λαού της. Όλες οι μορφές παραγωγής της, θερμική (λιγνίτης, φυσικό αέριο), υδροηλεκτρική, γεωθερμική, αιολική, ηλιακή μπορούν, αν λειτουργήσουν σχεδιασμένα και συμπληρωματικά, να προσφέρουν επάρκεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές, θέσεις εργασίας, πραγματική προστασία και σεβασμό στο περιβάλλον.

Απέναντι στη ληστρική και καταστροφική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των υποδομών της χώρας, οι εργαζόμενοι έχουν και πρέπει να παλέψουν για τη μοναδική αναγκαία λύση: την εθνικοποίηση του ηλεκτρενεργειακού κλάδου, τον δημόσιο σχεδιασμό με εργατικό κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο που θα αναπτύσσει και θα χωροθετεί τις ενεργειακές πηγές και τα δίκτυα με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με αποκλειστικό κριτήριο την ευημερία του λαού και του τόπου.

Συμπερασματικά: Μια ακόμη φούσκα, ευκαιρία για αρπαχτές σε όσους προλάβουν, όπως έγινε με τα τιμολόγια των Φ/Β, που τα πληρώνει και θα τα πληρώνει όλο και περισσότερο ο Έλληνας καταναλωτής, με τιμές 2 έως 3 φορές μεγαλύτερες από εκείνες που πληρώνει ο Γερμανός καταναλωτής και με συμβάσεις 25ετούς διάρκειας, ενώ το κόστος εγκατάστασής τους μειώνεται σημαντικά κάθε χρόνο.
===========================
Οι ΑΠΕ "σπρώχνουν" τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη στην Βρετανία
Με αυξήσεις της τάξης του 58% στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος «απειλούνται» οι κάτοικοι της Βρετανίας στην περίπτωση που η βρετανική κυβέρνηση ολοκληρώσει το «πράσινο» πρόγραμμα της μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Herald.
Eάν επιτευχθεί ο στόχος του 30%, δηλαδή η ηλεκτροπαραγωγή να βασίζεται μέχρι το 2020 σε αυτό το ποσοστό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα νοικοκυριά της Βρετανίας θα δουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος να επιβαρύνεται αναλόγως προειδοποιούν Βρετανοί εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες.
Συγκεκριμένα, για ένα νοικοκυριό που πληρώνει σε ετήσια βάση 489 λίρες στην αντίστοιχη επιχείρηση ηλεκτρισμού θα κληθεί να δώσει επιπλέον 283,62 λίρες τον χρόνο, δηλαδή περισσότερα από 773 λίρες συνολικά ετησίως.
Για τον λόγο αυτό υποστηρίζεται πως θα πρέπει η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος να εξακολουθήσει να βασίζεται στις πιο «παραδοσιακές» πηγές ενέργειας.
Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας, Φέργκους Έγινγκ, από την πλευρά του υπογραμμίζει πως «οι εκτιμήσεις αυτές είναι απολύτως λανθασμένες. Στην περίπτωση μάλιστα των ΑΠΕ τα οφέλη για το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικά, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» και επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις μελέτες που έχει στα χέρια της η βρετανική κυβέρνηση η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 7% έως το 2020.

===========================
Η ΔΕΗ γελοιοποίησε τον υπουργό Οικονομικών!
Aνακοίνωση με την οποία κατηγορεί την ΔΕΗ για τη σύγχυση για το ειδικό τέλος ακινήτων εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η ΔΕΗ ανέφερε, μέσω του εκπροσώπου επικοινωνίας κ. Στεργιώτη ότι «ουδέποτε έκοψε το ρεύμα λόγω μη πληρωμής τέλους ακινήτων».

«Όπως έχει ανακοινωθεί κατ’ επανάληψη από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, το ειδικό τέλος ακινήτων συνεισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, όλες οι κατηγορίες νοικοκυριών και καταναλωτών που εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ή εμπίπτουν σε ειδικές ρυθμίσεις πιστοποιούνται, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα και εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης είναι λογικό ένας καταναλωτής να ζητά έναν διακανονισμό της πληρωμής του με τη ΔΕΗ προκειμένου να μην καταβάλει κάτι που τελικώς δεν οφείλει να καταβάλει» αναφέρει το υπουργείο.

«Για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος. Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού» τονίζεται.

«Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι δεν έχει διακοπεί σε κανέναν πολίτη, άξιο προστασίας που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλος ακινήτων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό διασφαλίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου, στις οποίες όποιος έχει δικαίωμα να υπαχθεί μπορεί να υπαχθεί με μια πάρα πολύ απλή διαδικασία» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι τεράστιες ουρές δημιουργήθηκαν το πρωί στα υποκαταστήματα στη ΔΕΗ, μετους καταναλωτές να βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση.
=============================
ΥΠΟΙΚ: Η μερική πληρωμή της ΔΕΗ δεν απαλλάσσει του τέλους ακινήτων
Tης Xρυσας Λιαγγου


Nέα παρέμβαση του υπουργείου Oικονομικών προκάλεσε η σύγχυση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την αποπληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων, εξαιτίας της διαρροής της απόφασης του ΣτE σχετικά με τη συνταγματικότητα του μέτρου. Mε ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο επιρρίπτει ευθύνες και σε στελέχη της ΔEH για τη σύγχυση που έχει καλλιεργηθεί στους καταναλωτές και ξεκαθαρίζει ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, δεν έχει πρακτικά κανένα νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔEH, γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος. Oσοι καταναλωτές έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔEH κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας».

Eιδική αναφορά κάνει η ανακοίνωση στις κατηγορίες καταναλωτών που εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους βάσει του σχετικού νόμου και οι οποίες μπορούν να ζητούν διακανονισμό από τη ΔEH για να πληρώσουν μόνο το ρεύμα μέχρι να εξεταστούν τα αιτήματα εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους από τις κατά τόπους ΔOY.

Στο μεταξύ, η υπόθεση του τέλους ακινήτων εξελίσσεται σε θρυαλλίδα για τα οικονομικά της επιχείρησης. H κυβερνητική απόφαση για διακοπή του ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν εξοφλούν τον λογαριασμό με το τέλος ακινήτων μόνο με απόφαση πρωθυπουργού έχει διπλασιάσει τον ρυθμό ανεξόφλητων οφειλών το τελευταίο δίμηνο, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια «μαύρη τρύπα» της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Tο μέγεθος αυτό επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας της επιχείρησης, που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Λύση για το θέμα των YKΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα η εταιρεία να καλείται να επιστρέψει άμεσα ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ στις εταιρείες Energa και Hellas Power βάσει σχετικής απόφασης του ΣτE, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αντίστοιχες διεκδικήσεις από το σύνολο των καταναλωτών για ποσά συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.
==========================
Διευκρινιστική εγκύκλιο της Κυβέρνησης (ιδιωτικοποίηση - πώληση Μονάδων & αλλαγές των ασφαλιστικών

http://www.sdmdei.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=2

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ_V_1_ΕΛΛ
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Β4ΠΩ6ΔΛ-ΙΤΖ
Αρ. Πρωτ.: 33

Αθήνα, 6/3/2012
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Σας κοινοποιούμε για ενημέρωσή σας το παράρτημα V του νόμου 4046/2012 και σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος της Κυβέρνησης που αναφέρονται, πέραν των άλλων, στην ιδιωτικοποίηση - πώληση Μονάδων της Επιχείρησης και στις αλλαγές των ασφαλιστικών και εργασιακών σχέσεων (απολύσεις, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση της «μονιμότητας» στις ∆ΕΚΟ).
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι σε ότι αφορά τις προβλέψεις του εν λόγω νόμου, ιδιαίτερα στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή – διαβούλευση με τη ΓΕΝΟΠ και τους νομικούς μας συμβούλους ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η βαρβαρότητα, η ισοπέδωση, η κοινωνική αναλγησία, ό,τι με αγώνες δεκαετιών κατακτήθηκε,
δεν πρέπει να περάσουν.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ,
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ∆ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΕΜΠΟ∆ΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ Ι∆ΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: