Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΓΕΝΟΠ


Τι θα κάνατε χωρις τη ΔΕΗ;
Νευρική κρίση στην κυβέρνηση για το τέλος ακινήτων που αποδεικνύει, τελικά, πως Η ΔΕΗ μια επιχείρηση που τώρα την διαλύει είχε την οργάνωση και τους μηχανισμούς που δεν διέθετε ούτε το κράτος . «Οι κύριοι Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου, οφείλουν -έστω και τώρα- να συνεννοηθούν. Να βάλουν τέλος στο αλαλούμ, που ταλαιπωρεί και προκαλεί τον κόσμο. Να δώσουν, επιτέλους, λύση. Αυτό το μπάχαλο δεν πάει άλλο»
=============================
ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΓΕΝΟΠ
Ξεκινά ο διάλογος για νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ

Σε συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και συνδικαλιστών της επιχείρησης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αθήνα, ξεκινά ο διάλογος για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή και για άλλες επιχειρήσεις.
Στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τα προεδρεία ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αλλά και του «Σπάρτακου», του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου, που εκπροσωπεί 3.500 εργαζόμενους της ΔΕΗ στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο «Σπάρτακος» ήταν αυτός που άνοιξε το θέμα, πρόσφατα, με εξώδικη πρόσκλησή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Αρθούρο Ζερβό, με την οποία τον καλούσε να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης, επισημαίνοντας παράλληλα πως το σωματείο διατηρεί το δικαίωμα της μονομερούς διεκδίκησης, πέραν της συμφωνίας που μπορεί να επιτευχθεί με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην οποία εκφράζεται.
Στόχος ήταν να αποφευχθούν δυσάρεστες «εκπλήξεις» που θα πηγάζουν από την εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου και συγκεκριμένα από την αναθεώρηση της λεγόμενης μετενέργειας.
Η επιχειρησιακή σύμβαση της ΔΕΗ έχει λήξει από το 2009 και υπάρχει ανησυχία σε όσους εργαζόμενους διάβασαν τη ρητή αναφορά του Μνημονίου πως, αν δεν συναφθεί νέα συμφωνία σε διάστημα τριών μηνών, οι αμοιβές θα επανέλθουν στον βασικό μισθό, με διατήρηση σε ισχύ των επιδομάτων ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων.
==========================
Eισαγγελική έρευνα για τα χρέη του Oμίλου Mυτιληναίου προς τη ΔEH και τη ΔEΠA

Τετραπλάσιες είναι οι οφειλές του Δημοσίου – Μείζον θέμα η υψηλή τιμή του ρεύματος
Tης Χρυσας Λιαγγου

Λίγες μόλις ημέρες πριν τεθεί οριστικά στο αρχείο η πρώτη εισαγγελική έρευνα για την τιμή του ρεύματος της «Aλουμίνιον της Eλλάδος» και τις σχέσεις της με τη ΔEH, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε τη διενέργεια νέας προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή δημοσιεύματα του Tύπου για χρέη του Oμίλου Mυτιληναίου προς τη ΔEH και τη ΔEΠA. Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, ο οποίος καλείται να εξετάσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στελεχών της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ για τη μη είσπραξη των οφειλομένων καθώς και ευθύνες των αρμοδίων στελεχών του ομίλου. Tο θέμα προέκυψε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη μεταξύ ΔEH και «Aλουμίνιον», αλλά και μια διαμάχη που βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν από τη δικαστική οδό, μεταξύ του συνόλου των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας και της ΔEH με αντικείμενο και στις δύο περιπτώσεις την τιμή του ρεύματος. Πρόκειται για μείζον θέμα που συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της βαριάς και εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας, η λύση του οποίου προϋποθέτει ένα μακροχρόνιο ρεαλιστικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα στηρίζεται σε ένα μείγμα καυσίμων που θα μπορεί να στηρίξει με τη σειρά του ενεργοβόρες βιομηχανίες. Oσο αντ’ αυτού, ο «ενεργειακός σχεδιασμός» στηρίζεται πότε σε μεγαλεπήβολα και αυτοκαταστροφικά σχέδια τύπου Kατάρ - Aστακός και πότε σε αμφίβολης ρεαλιστικότητας τύπου «Hλιος», σε ανανεώσιμα με επιδοτούμενες τιμές που υπονομεύουν την οικονομικότητα του ηλεκτρικού συστήματος και σε μια ουσιαστικά ανύπαρκτη στρατηγική για τον βασικό πυλώνα της αγοράς που είναι η ΔEH, το πρόβλημα θα παραμένει και θα διογκώνεται.

Eνδεικτικά για την επαπειλούμενη βιωσιμότητα της ενεργοβόρας βιομηχανίας της χώρας είναι τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Oμίλου Mυτιληναίου, κ. Eυάγγελος Mυτιληναίος για το κόστος του ρεύματος. H ελληνική βιομηχανία (υψηλή τάση) πληρώνει 65 ευρώ τη μεγαβατώρα όταν το μέσο κόστος διεθνώς για την παγκόσμια βιομηχανία κυμαίνεται στα 28,7 ευρώ η μεγαβατώρα. H «Aλουμίνιον» τιμολογήθηκε από τη ΔEH για τον Φεβρουάριο με 82 ευρώ τη μεγαβατώρα. H τιμολόγηση στηρίχτηκε σε ενδιάμεση σύμβαση που ισχύει για τη βιομηχανία μέχρι την εκδίκαση της Διαιτησίας από τη PAE.

O κ. Mυτιληναίος, απαντώντας στις καταγγελίες περί χρεών του ομίλου προς τη ΔEH και τη ΔEΠA, υποστήριξε χθες σε συνέντευξη Tύπου ότι οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τον όμιλο ανέρχονται σε 216,55 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο της διεκδίκησης της ΔEH είναι 58 εκατ. ευρώ και το χρέος προς τη ΔEΠA 65 εκατ. ευρώ. Aπό τις συνολικές οφειλές των 216,5 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος αφορά επιστροφές ΦΠA, ενώ 90 εκατ. αποτελούν οφειλές του ΔEΣMHE. O όμιλος, σύμφωνα με τον ίδιο, κατέβαλε συνολικά στη ΔEH το ποσό των 635 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2006-2011, ενώ στο επίμαχο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών καταβάλλει ποσά έναντι. O Oμιλος Mυτιληναίου ανακοίνωσε, τέλος, ότι υπέβαλε αίτημα στη PAE να ορίσει προσωρινή τιμή ρεύματος μέχρι την έκδοση απόφασης από τη Διαιτησία.
=======================
Συνέχεια στο αλαλούμ με τη ΔΕΗ
Με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ανά χείρας, εκατοντάδες πολίτες προκάλεσαν για ακόμη μία ημέρα τεράστιες ουρές στα ταμεία της επιχείρησης, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν με το χαράτσι στα ακίνητα.
Με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ανά χείρας, εκατοντάδες πολίτες προκάλεσαν για ακόμη μία ημέρα τεράστιες ουρές στα ταμεία της επιχείρησης, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν με το χαράτσι στα ακίνητα.
Παρά τις διευκρινιστικές οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών, επικράτησε αλαλούμ, σύγχυση και απίστευτοι εκνευρισμοί, καθώς πολλοί καταναλωτές δεν ήθελαν να καταβάλουν το ειδικό τέλος ακινήτων και υποστήριζαν ότι θα πληρώσουν μόνο ό,τι αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος. Από την άλλη, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ να τους εξηγούν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ειδικά μετά την εντολή του υπουργείου Οικονομικών ότι ακόμη και το ποσό για το ρεύμα να πληρωθεί, το υπόλοιπο ποσό θα περιληφθεί στον επόμενο λογαριασμό.
Υπήρξαν επίσης και ταμεία που δέχθηκαν να εισπράξουν το ποσό για το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, επιτείνοντας το αλαλούμ που επικρατεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων της ΔΕΗ Ε. Μπούζουλας, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ανέρχονται σε 819 εκατ. ευρώ, αν και από την πλευρά της ΔΕΗ έλεγαν ότι δεν ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.
Για ασυνεννοησία έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης.
«Οι κύριοι Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου, οφείλουν -έστω και τώρα- να συνεννοηθούν. Να βάλουν τέλος στο αλαλούμ, που ταλαιπωρεί και προκαλεί τον κόσμο. Να δώσουν, επιτέλους, λύση. Αυτό το μπάχαλο δεν πάει άλλο».
===========================

Το να χρησιμοποιείται ο μηχανισμός της ΔΕΗ για την είσπραξη του χαρατσιού «είναι ομολογία αποτυχίας» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης δηλώνοντας ότι «την πρόταση την υπερψηφίζουμε». Επίσης έθεσε στην κυβέρνηση το ερώτημα: «τι θα κάνετε ώστε το τέλος αυτό, να είναι προσωρινό και όχι μόνιμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: