Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Τα προβλήματα αυτά δυστυχώς θα αυξηθούν και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε πλήρη κατάρρευση

Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος:ότι πήρατε το πήρατε με το παραπάνω και δεν έχετε περιουσία.
Να σημειώσουμε ότι στη ψηφοφορία που έγινε την επόμενη μέρα από αυτή τη συνάντηση στο ΤΑΥΤΕΚΩ για το κούρεμα των ομολόγων του Ταμείου, ο ένας εκπροσωπος της ΔΑΚΕ(Γ.Δήμας) καταψήφισε το κούρεμα ενώ ο έτερος της ΠΑΣΚΕ(Π.Αποστολίδης) έδωσε θετική ψήφο υπέρ του κουρέματος.

===========================================

============================================
Σχολιασμός Δημοσιεύματος για ανεξόφλητους λογαριασμούς
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου, που αναφέρεται σε ανεξόφλητους λογαριασμούς, η ΔΕΗ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών (δηλαδή λογαριασμών που δεν έχουν εξοφληθεί έστω και μία ημέρα μετά την ημερομηνία λήξης τους) ανερχόταν πράγματι σε €819 εκατ. στις 31.12.2011, αλλά δεν παρουσιάζει αύξηση το τελευταίο εξάμηνο του 2011, όπως υπονοεί το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ότι «πριν λίγους μήνες οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν ξεπερνούσαν τα €400 εκατ.».


Αθήνα, 8 Μαρτίου 2012 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

==================================
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΑΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΤΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗ ΔΕΗ
============================
Δυτική Ελλάδα: 450.000 απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ!


Στα ύψη έχει εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ.Στη ζώνη...
ευθύνης της περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος το ποσοστό των ανεξόφλητων λογαριασμών ανέρχεται στο 30 με 35% των συνδρομητών.
Αυτό αποκάλυψε ο κ. Θ.Κανελλόπουλος πρόεδρος Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Πατρών-Αιγίου ο οποίος επεσήμανε πως από το 1.300.000 περίπου λογαριασμούς που αντιστοιχούν στην περιφερειακή Διεύθυνση της ΔΕΗ 400.000 με 450.000 έχουν απλήρωτους τους λογαριασμούς.


Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κανελλόπουλο ο αριθμός των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και την ευρύτερη περιοχή τους τελευταίους έξι μήνες έχει υπερδιπλασιαστεί ενώ η πρόβλεψη που υπάρχει είναι πως έως τα μέσα του 2012 δεν αποκλείεται να αγγίξουν το 50% δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς τις 600.000 με 650.000


Η εξέλιξη αυτή αυτομάτως σηματοδοτεί - ανεξάρτητα από οποιουσδήποτε άλλους παράγοντες - την είσοδο, λίαν συντόμως της ΔΕΗ, σε καθεστώς αδυναμίας πληρωμής μισθών αλλά και κάλυψης των δανειακών της υποχρεώσεων.
Πηγή:dete.gr
http://energiakifoni.blogspot.com/
===============================
Ασφυξία για Αλουμίνιον...η ΔΕΗ τη χρεώνει με 183% υψηλότερα από τον μέσον όρο διεθνώς!

Από τις ακριβότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς χρεώνει η ΔΕΗ την Αλουμίνιον, θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίος, καθώς το Φεβρουάριο η τελευταία κατέβαλλε 82 ευρώ/ MWh, έναντι 29 ευρώ/ MWh που είναι ο μέσος όρος για τον κλάδο παγκοσμίως, δηλαδή 183% υψηλότερα!

Κι αυτό καθώς σύμφωνα, με τον πρόεδρο του ομίλου Μυτιληναίος, Ευ. Μυτιληναίο, η ΔΕΗ αθετεί τη συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου ανάμεσα στις δύο πλευρές, και χρεώνει την Αλουμίνιον (ΑτΕ) κατά το δοκούν.

Σαν συνέπεια του αδιεξόδου, η ΑτΕ κατέθεσε προσφυγή κατά της ΔΕΗ στη ΡΑΕ ζητώντας της να επιβάλει μια προσωρινή φόρμουλα τιμολόγησης, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση της διαιτησίας, δηλαδή του οργάνου στο οποίο Αλουμίνιον και ΔΕΗ έχουν προσφύγει από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά το οποίο ακόμη δεν έχει λειτουργήσει.

Τα υπέρογκα τιμολόγια της ΔΕΗ τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια για την επιβίωση ενεργοβόρων εξαγωγικών επιχειρήσεων σαν την Αλουμίνιον, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου, με συνέπεια η επιβίωσή της να τίθεται εν αμφιβόλω. Σε συνδυασμό και με τις επίσης υψηλές τιμές που χρεώνει την Αλουμίνιον (ΑτΕ) η ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο που καταναλώνει, το κόστος παραγωγής της αλουμίνας έχει εκτιναχθεί στα 2.660 δολ/ τόνο, από τα υψηλότερα διεθνώς. Επειδή, το ενεργειακό κόστος της ΑτΕ συμμετέχει με 42% στο συνολικό κόστος παραγωγής της αλουμίνας, όταν ο μέσος όρος είναι 36% παγκοσμίως, καθίσταται πλέον καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση της συγκεκριμένης βιομηχανίας, με κύριο πρόβλημα τις υπέρογκες χρεώσεις της ΔΕΗ.

Δεν χρωστάμε εμείς στο Δημόσιο, εκείνο μας οφείλει 216 εκ. ευρώ

Σχετικά με δημοσιεύματα για οφειλές της εταιρείας προς ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, τα οποία και προκάλεσαν δεύτερη συμπληρωματική έρευνα από τον εισαγγελέα εφετών Γρ. Πεπόνη, ο κ. Μυτιληναίος διευκρίνισε ότι είναι το Δημόσιο που χρωστά στον όμιλο, και όχι εκείνος προς αυτό. Όπως είπε, οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τον όμιλο ανέρχονται σε 216,5 εκ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά επιστροφές ΦΠΑ (λόγω της εξαγωγικής δραστηριότητας της ΑτΕ) ενώ μόνο ο ΔΕΣΜΗΕ χρωστά 90 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ διεκδικεί 58 εκ. ευρώ από την Αλουμίνιον (σε αυτά περιλαμβάνονται τα χρήματα που δέχεται να καταβάλει η ΑτΕ μαζί με τις χρεώσεις που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και αποτελούν αντικείμενο διαιτησίας), ενώ άλλα 65 εκ. ευρώ διεκδικεί η ΔΕΠΑ. Από το συμψηφισμό δηλαδή προκύπτει ότι ο όμιλος δικαιούται γύρω στα 90 εκ. ευρώ.

Προσωρινό μοντέλο τιμολόγησης

Ειδικά όσον αφορά τις διαφορές με τη ΔΕΗ για την τιμολόγηση της ΑτΕ, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η απόφαση της διαιτησίας και εφόσον τηρηθούν οι αρχές που έχει θέσει η ΡΑΕ, θα καταλήξει σε μια πολύ χαμηλότερη τιμή από τη σημερινή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της διαιτησίας θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2008, όταν δηλαδή απελευθερώθηκαν τα τιμολόγια στην Υψηλή Τάση, αφού από τότε στην ουσία ξεκινούν οι διαφορές με τη ΔΕΗ.

Δύο μήνες η απόφαση βρίσκεται στα συρτάρια

Λύση στο αδιέξοδο με τη ΔΕΗ, θα έφερνε η λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής της Αλουμίνιον (με απόδοση 80%), που τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της, ακόμη δεν έχει πάρει άδεια εμπορικής λειτουργίας. Εξέφρασε την έκπληξή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εδώ και 2 μήνες, ο υφυπουργός Ενέργειας Ι. Μανιάτης έχει υπογεγραμμένη από τις υπηρεσίες την σχετική υπουργική απόφαση αλλά δεν την υπογράφει, επικαλούμενος φόρτο εργασίας.

Γιώργος Φιντικάκης
=================================
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» άλλαξε την άδεια για την πρώτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της «Αλουμίνιον», ώστε αντί να καταναλώνει την παραγωγή, να κερδίζει περισσότερα πουλώντας ακριβά στο σύστημα. Ολα αυτά και άλλα, θεωρείται ότι δεν εμπεριέχουν «αξιόποινες πράξεις»...
=================================
Eισαγγελική έρευνα για τα χρέη του Oμίλου Mυτιληναίου προς τη ΔEH και τη ΔEΠA

Τετραπλάσιες είναι οι οφειλές του Δημοσίου – Μείζον θέμα η υψηλή τιμή του ρεύματος
Tης Χρυσας Λιαγγου

Λίγες μόλις ημέρες πριν τεθεί οριστικά στο αρχείο η πρώτη εισαγγελική έρευνα για την τιμή του ρεύματος της «Aλουμίνιον της Eλλάδος» και τις σχέσεις της με τη ΔEH, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε τη διενέργεια νέας προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή δημοσιεύματα του Tύπου για χρέη του Oμίλου Mυτιληναίου προς τη ΔEH και τη ΔEΠA. Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, ο οποίος καλείται να εξετάσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στελεχών της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ για τη μη είσπραξη των οφειλομένων καθώς και ευθύνες των αρμοδίων στελεχών του ομίλου. Tο θέμα προέκυψε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη μεταξύ ΔEH και «Aλουμίνιον», αλλά και μια διαμάχη που βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν από τη δικαστική οδό, μεταξύ του συνόλου των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας και της ΔEH με αντικείμενο και στις δύο περιπτώσεις την τιμή του ρεύματος. Πρόκειται για μείζον θέμα που συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της βαριάς και εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας, η λύση του οποίου προϋποθέτει ένα μακροχρόνιο ρεαλιστικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα στηρίζεται σε ένα μείγμα καυσίμων που θα μπορεί να στηρίξει με τη σειρά του ενεργοβόρες βιομηχανίες. Oσο αντ’ αυτού, ο «ενεργειακός σχεδιασμός» στηρίζεται πότε σε μεγαλεπήβολα και αυτοκαταστροφικά σχέδια τύπου Kατάρ - Aστακός και πότε σε αμφίβολης ρεαλιστικότητας τύπου «Hλιος», σε ανανεώσιμα με επιδοτούμενες τιμές που υπονομεύουν την οικονομικότητα του ηλεκτρικού συστήματος και σε μια ουσιαστικά ανύπαρκτη στρατηγική για τον βασικό πυλώνα της αγοράς που είναι η ΔEH, το πρόβλημα θα παραμένει και θα διογκώνεται.

Eνδεικτικά για την επαπειλούμενη βιωσιμότητα της ενεργοβόρας βιομηχανίας της χώρας είναι τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Oμίλου Mυτιληναίου, κ. Eυάγγελος Mυτιληναίος για το κόστος του ρεύματος. H ελληνική βιομηχανία (υψηλή τάση) πληρώνει 65 ευρώ τη μεγαβατώρα όταν το μέσο κόστος διεθνώς για την παγκόσμια βιομηχανία κυμαίνεται στα 28,7 ευρώ η μεγαβατώρα. H «Aλουμίνιον» τιμολογήθηκε από τη ΔEH για τον Φεβρουάριο με 82 ευρώ τη μεγαβατώρα. H τιμολόγηση στηρίχτηκε σε ενδιάμεση σύμβαση που ισχύει για τη βιομηχανία μέχρι την εκδίκαση της Διαιτησίας από τη PAE.

O κ. Mυτιληναίος, απαντώντας στις καταγγελίες περί χρεών του ομίλου προς τη ΔEH και τη ΔEΠA, υποστήριξε χθες σε συνέντευξη Tύπου ότι οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τον όμιλο ανέρχονται σε 216,55 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο της διεκδίκησης της ΔEH είναι 58 εκατ. ευρώ και το χρέος προς τη ΔEΠA 65 εκατ. ευρώ. Aπό τις συνολικές οφειλές των 216,5 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος αφορά επιστροφές ΦΠA, ενώ 90 εκατ. αποτελούν οφειλές του ΔEΣMHE. O όμιλος, σύμφωνα με τον ίδιο, κατέβαλε συνολικά στη ΔEH το ποσό των 635 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2006-2011, ενώ στο επίμαχο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών καταβάλλει ποσά έναντι. O Oμιλος Mυτιληναίου ανακοίνωσε, τέλος, ότι υπέβαλε αίτημα στη PAE να ορίσει προσωρινή τιμή ρεύματος μέχρι την έκδοση απόφασης από τη Διαιτησία.
===================================
Μέτκα: Προτίθεται να συμμετάσχει σε διαγωνισμό της ΔΕΗ
Η ΜΕΤΚΑ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συμμετάσχει είτε η ίδια αυτοτελώς είτε ως μέλος κοινοπραξίας στο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΔΕΗ για το έργο «Νέο κέντρο διανομής (Κ/Δ) Κλειστού τύπου G.I.S Κερατέας».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρεία προτίθεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με αριθμό διακήρυξης ΔΔ-195 που προκήρυξε η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε., για το έργο «ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ (Κ/Δ) ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ G.I.S ΚΕΡΑΤΕΑΣ. ΜΕΛΕΤΗ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Κ/Δ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΖΕΥΞΗ».

Η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι η 21/03/2012 ή σε περίπτωση αναβολής η νέα ημερομηνία που θα καθορισθεί.

Ως προϋπολογισμός δαπάνης για τον εν λόγω διαγωνισμό ορίζεται το ποσό των 10.058.900 ΕΥΡΩ χωρίς ΦΠΑ.

Επίσης, ανακοινώνεται από την εταιρεία ότι οι ανώνυμες εταιρείες-μέτοχοι της, που οφείλουν σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις του Άρθρου 8 του Ν.3310/2005 σε συνδυασμό με το Άρθρο 1 του Π.Δ. 82/96 ως ισχύουν, να έχουν ονομαστικοποιήσει τις μετοχές τους μέχρι φυσικού προσώπου, οφείλουν να της παράσχουν τα προβλεπόμενα από τις ανωτέρω διατάξεις στοιχεία, που βεβαιώνουν τη συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις αυτές, περί ονοματικοποίησης των μετοχών τους. Τέλος, γνωστοποιούνται και οι προβλεπόμενες στο Άρθρου 2 παρ. 2&3 του Π.Δ. 82/96 κυρώσεις περί στέρησης α) των δικαιωμάτων παραστάσεως και ψήφου τους στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας μας και β) των κάθε είδους περιουσιακών τους δικαιωμάτων, που απορρέουν από τη μετοχική τους ιδιότητα, μέχρι την πλήρη συμμόρφωσή τους με τις ανωτέρω υποχρεώσεις τους.
====================================
ΕΛΕΤΑΕΝ: καταρρέει λόγω υποστελέχωσης η ΡΑΕ – Επιστολή στο ΥΠΕΚΑ


Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την έκκληση της ΡΑΕ προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον πρόεδρο της Bουλής Φ. Πετσάλνικο και τον Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Έτινγκερ, να δοθεί λύση στο οξύτατο πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Αρχή, η ΕΛΕΤΑΕΝ απέστειλε επιστολή στην Κυβέρνηση.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ καλεί την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην έκκληση της ΡΑΕ και να προχωρήσει άμεσα στα μέτρα που θα επιτρέψουν την επαρκή στελέχωση της Αρχής, αλλά και των άλλων κρίσιμων υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Α.Π.Ε. και των Διαχειριστών Συστήματος, Δικτύου και Νησιών, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο έργο τους, προς όφελος της ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ «οι συνάδελφοι επιστήμονες και μηχανικοί που στελεχώνουν τις ανωτέρω υπηρεσίες, αναγκάζονται να επιτελούν ένα τιτάνιο έργο κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που οφείλονται στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού. Ήδη τα προβλήματα καθυστερήσεων που προκαλούνται από την υφιστάμενη υποστελέχωση είναι τραγικά παρά τις -ηρωικές σχεδόν- προσπάθειες των στελεχών και του προσωπικού.»

Τα προβλήματα αυτά δυστυχώς θα αυξηθούν και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε πλήρη κατάρρευση τη Ρ.Α.Ε..

«Η έγκαιρη αποτροπή αυτού του κινδύνου είναι μέγιστης σημασίας, εξαιτίας του εξαιρετικά κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει η Ρ.Α.Ε. σε όλο το πεδίο εφαρμογής της ενεργειακής πολιτικής. Φυσικά, εξίσου μεγάλης σημασίας είναι ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Υπηρεσία Α.Π.Ε. του ΥΠΕΚΑ ως κεντρικό όργανο προώθησης των Α.Π.Ε. και εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας» σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Αναλυτικότερα, η επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Θέμα: Υποστελέχωση της ΡΑΕ και των άλλων κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών ενεργειακής πολιτικής

Σχετ. : (α) Η από 20.2.2012 επιστολή μας για την άρση των διοικητικών εμποδίων

(β) Η από 27.2.2012 επιστολή μας για το νομοσχέδιο ΗΛΙΟΣ

(γ) Η από 5.3.2012 επιστολή της Ρ.Α.Ε. για το πρόβλημα υποστελέχωσης της Αρχής

Με την (γ) σχετική επιστολή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θέτει με έντονο και σαφή τρόπο την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος υποστελέχωσης της Αρχής, το οποίο απειλεί να οδηγήσει στη λειτουργική κατάρρευσή της.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ με διαρκείς δημόσιες παρεμβάσεις της, αλλά και με επιστολές που κατά καιρούς έχει απευθύνει στην πολιτική ηγεσία -όπως ενδεικτικά οι α’ και β’ σχετικές- έχει καλέσει για την άμεση στελέχωση τόσο της Ρ.Α.Ε. όσο και των άλλων κρίσιμων υπηρεσιών, Υπηρεσίας Α.Π.Ε. ΥΠΕΚΑ και Διαχειριστών.

Όπως είχαμε την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε και προφορικά κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με αφορμή το Νομοσχέδιο για το ΗΛΙΟΣ, οι συνάδελφοι επιστήμονες και μηχανικοί που στελεχώνουν τις ανωτέρω υπηρεσίες, αναγκάζονται να επιτελούν ένα τιτάνιο έργο κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που οφείλονται στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού. Ήδη τα προβλήματα καθυστερήσεων που προκαλούνται από την υφιστάμενη υποστελέχωση είναι τραγικά παρά τις -ηρωικές σχεδόν- προσπάθειες των στελεχών και του προσωπικού (Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις στην προετοιμασία και υπογραφή των συμβάσεων σύνδεσης Α.Π.Ε. από τη ΔΕΗ).

Τα προβλήματα αυτά δυστυχώς θα αυξηθούν και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε πλήρη κατάρρευση τη Ρ.Α.Ε., όπως υπογραμμίζει η ίδια η Αρχή στη γ’ επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό. Η έγκαιρη αποτροπή αυτού του κινδύνου είναι μέγιστης σημασίας, εξαιτίας του εξαιρετικά κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει η Ρ.Α.Ε. σε όλο το πεδίο εφαρμογής της ενεργειακής πολιτικής. Φυσικά, εξίσου μεγάλης σημασίας είναι ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Υπηρεσία Α.Π.Ε. του ΥΠΕΚΑ ως κεντρικό όργανο προώθησης των Α.Π.Ε. και εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

Κύριε Υπουργέ,

με την παρούσα επιστολή αισθανόμαστε την υποχρέωση και ανάγκη να ενώσουμε τη φωνή μας, με την έκκληση που έχουν απευθύνει η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Ρ.Α.Ε..

Η ΕΛΕΤΑΕΝ καλεί την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην έκκληση αυτή και να προχωρήσει άμεσα στα μέτρα που θα επιτρέψουν την επαρκή στελέχωση της Αρχής, της Υπηρεσίας Α.Π.Ε. και των Διαχειριστών Συστήματος, Δικτύου και Νησιών, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο έργο τους, προς όφελος της ανάπτυξης».

====================================
Παγίδα της ΔΕΗ για εξαγορά ακινήτων αντί πινακίου φακής καταγγέλλουν κάτοικοι του οικισμού με αναφορά τους στον εισαγγελέα
Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης κατέφυγαν την Δευτέρα τέσσερις κάτοικοι της Μαυροπηγής οι οποίοι καταγγέλλουν στην αναφορά τους ότι η ΔΕΗ θέλει να υφαρπάξει την ακίνητη περιουσία τους εκβιαστικά, σε τιμές που θέλει, απειλώντας τους ότι εάν δεν υπογράψουν το προσύμφωνο απευθείας εξαγοράς η ΔΕΗ δεν θα συνεχίσει να καταβάλλει το ενοίκιο των κατοικιών που ενοικίασαν στην Πτολεμαΐδα.


Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι αυτοί είναι ιδιοκτήτες οικιών που κρίθηκαν ακατάλληλες προς κατοίκηση, από τα 63 συνολικά σπίτια του οικισμού που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν σε οικήματα από τα ρήγματα που δημιουργήθηκαν από την εξορυκτική δραστηριότητα του ομώνυμου ορυχείου της ΔΕΗ- πολλοί από τους οποίους έχουν εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας τα σπίτια τους και έχουν μετεγκατασταθεί σε ενοικιαζόμενες κατοικίες (διαμερίσματα) στην Πτολεμαΐδα, καθώς η ΔΕΗ προθυμοποιήθηκε να εξαγοράσει τα επικίνδυνα σπίτια τους.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της Μαυροπηγής των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκηση μόλις τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεχόμενοι να εξαγοράσει τα σπίτια τους η ΔΕΗ παραιτούνται στην ουσία από τα ευεργετήματα του πληττόμενου και της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού, καθώς, υπογράφοντας τα προσύμφωνα θα εισπράξουν το τίμημα της εξαγοράς που καθορίζεται από τη ΔΕΗ με βάση τη στεγνή εμπορική αξία, αφού δεν εμπεριέχεται καθόλου και η αποκατάσταση της ηθικής βλάβης, ούτε οι σημερινές τιμές για την αγορά ενός νέου σπιτιού, όπως αποκαλύπτει η καταγγελία τους στον εισαγγελέα.

Με την προσφυγή τους στον εισαγγελέα 4 κάτοικοι της Μαυροπηγής καταγγέλλουν τη ΔΕΗ για εκβιασμό και επιχείρηση εξαπάτησης, όπως δήλωσε στον «Π» ο νομικός τους εκπρόσωπος, Κύρος Σπόντης, σημειώνοντας ότι «η ΔΕΗ πιέζει εκβιαστικά τους κατοίκους να υπογράψουν τα προσύμφωνα, απειλώντας τους ότι θα σταματήσει να καταβάλλει το ενοίκιο – που πληρώνει για κάποιους μήνες- έως ότου υπογράψουν δηλαδή οι κάτοικοι τα προσωρινά συμβόλαια εξαγοράς των ακινήτων τους από τη ΔΕΗ». Τονίζει ότι «οι κάτοικοι πιέζονται- εκβιάζονται από τη ΔΕΗ να υπογράψουν τα προσύμφωνα για να τους καταβληθεί η προκαταβολή εξαγοράς των οικιών τους, η οποία ορίζεται στο ήμισυ του ποσού που έχει εκτιμηθεί η ακίνητη περιουσία τους. Οι κάτοικοι αυτοί όμως δεν υπογράφουν διότι στα προσύμφωνα υπάρχει ένας όρος «παγίδα» στην παράγραφο 6». Στην παράγραφο 6 του προσυμφώνου αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής επιβαρυντικά για τους κατοίκους: «Σε περίπτωση ματαίωσης της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης, για οποιαδήποτε αιτία και άρνησης του αφ’ ενός συμβαλλόμενου να μεταβιβάσει οριστικά το προπεριγραφόμενο υπ’ … (εδώ σημειώνεται ο αριθμός του κάθε ακινήτου), οικόπεδο μετά των επ’ αυτού κτισμάτων στη ΔΕΗ, όταν αυτή το ζητήσει εγγράφως, η τελευταία (ΔΕΗ) θα δικαιούται να το πράξει με αυτοσύμβαση κατά το άρθρο 235 ΑΚ)»

Με λίγα λόγια, εξηγεί ο κ. Σπόντης, ενώ η ΔΕΗ λέει ότι το τελικό τίμημα της εξαγοράς θα είναι αυτό που θα ορίσει το δικαστήριο που θα εκδικάσει την τιμή μονάδας απαλλοτρίωσης του οικισμού, σε περίπτωση που ματαιωθεί η απαλλοτρίωση- και αυτό μπορεί να συμβεί εάν η ΔΕΗ δεν καταβάλλει εντός 18μηνου το τίμημα που θα προσδιορίσει το δικαστήριο, αίρεται αυτοδικαίως η απαλλοτρίωση για τα συγκεκριμένα ακίνητα. Διότι, η παράγραφος 6 λέει ότι δικαιούται «δύναται η ΔΕΗ να προχωρήσει μονομερώς και με αυτοσύμβαση στην κατάρτιση και υπογραφή του οριστικού συμβολαίου με τίμημα αυτό, το οποίο αναφέρεται στη συνημμένη στην παρούσα έκθεση εκτίμησης δαπάνης απαλλοτρίωσης των οικοπέδων, οικιών και λοιπών συστατικών και παραρτημάτων του Οικισμού Μαυροπηγής»

Η παράγραφος αυτή, σύμφωνα με τον κ. Σπόντη, «υποκρύπτει τον κίνδυνο να πληρώσει η ΔΕΗ πολύ λιγότερα- ακόμα και τα μισά για τα συγκεκριμένα ακίνητα», σύμφωνα δηλαδή με τη σημερινή μηδαμινή εμπορική αξία τους, η οποία έχει εξανεμιστεί λόγω της λειτουργίας του ορυχείου, και όχι με την τιμή απαλλοτρίωσης που θα προσδιορίσει το δικαστήριο. Κι αυτό «μπορεί να γίνει εάν η ΔΕΗ δεν καταβάλλει εντός 18μηνου το τίμημα που θα προσδιορίσει το δικαστήριο, οπότε αίρεται αυτοδικαίως η απαλλοτρίωση για τα συγκεκριμένα ακίνητα, ιδιαίτερα που η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα να προχωρήσει μονομερώς στη σύνταξη των οριστικών συμβολαίων, χωρίς την υπογραφή των πωλητών, αφού έτσι ορίζεται στην αυτοσύμβαση».

«Δυστυχώς, με τον παραπάνω όρο (6) που η ΔΕΗ θέτει, με λίγα λόγια θέλει να μας εξαγοράσει αντί πινακίου φακής, αφού πλέον αν υπογράψουμε το προσύμφωνο αυτό, δεν θα μπορούμε να εισπράξουμε τυχόν μεγαλύτερες αποζημιώσεις που θα ορίσει το δικαστήριο, αφού δεν είναι δεσμευτικό για την ΔΕΗ να καταθέσει τα χρήματα της απαλλοτρίωσης, αλλά θα καταβάλλει μόνον τα ποσά που η ίδια έχει ήδη εκτιμήσει και θα προβεί στην κατάρτιση του οριστικού συμβολαίου των ιδιοκτησιών μας, χωρίς να μπορούμε να αντισταθούμε», αναφέρουν οι 4 κάτοικοι στην καταγγελία τους προς τον εισαγγελέα. Καταγγέλλουν λοιπόν τη ΔΕΗ για επιχείρηση εκβιασμού και εξαπάτησης εις βάρος τους και καλούν τον εισαγγελέα «να ενεργήσετε για τα νόμιμα για την πρόληψη αδικιών σε βάρος αθώων ανθρώπων».

Υπενθυμίζεται ότι κώδωνα κινδύνου για το θέμα αυτό έκρουσε πριν μερικές μέρες και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαυροπηγής, Αναστάσιος Εμμανουήλ, όπως αποκάλυψε ο «Π», καθώς είχε κατηγορήσει τη ΔΕΗ ότι εξαγοράζει ακίνητα με προσύμφωνα και «με φιλικό διακανονισμό, στις τιμές δηλαδή που θέλει».

ΠΗΓΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ
==================================

Οι 8 αλλαγές στις συντάξεις
1.

Αναδρομικά από 1/1/2012 μειώνονται κατά επιπλέον 12 ευρώ έως 204 ευρώ το μήνα οι κύριες συντάξεις έως
3.000 ευρώ και κατά 22 - 200 ευρώ οι επικουρικές συντάξεις των 223 ευρώ -1.000 ευρώ. Συνολικά η μείωση σε σχέση
με τις καταβαλλόμενες μετά τις παρακρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ κ.λπ. θα είναι, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, από 34 ευρώ έως 404 ευρώ.
2.
Μείωση κατά 20% των κύριων συντάξεων για το ποσό άνω των 1.200 ευρώ στα ταμεία ΔΕΗ - ΟΤΕ, Εθνικής,Εμπορικής, Αγροτικής, πρώην ΕΤΒΑ και πρώην Ολυμπιακής, καθώς και κατά 7% στο ΝΑΤ.
3.
Μέχρι τις 31 Μαρτίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με το νέο σύστημα των προκαθορισμένων εισφορών και των ατομικών λογαριασμών. Δεν αλλάζει τίποτα για όσους συνταξιοδοτηθούν μέχρι 31/12/2014, ενώ όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1/1/2015 θα έχουν διπλό τρόπο υπολογισμού της επικουρικής (ένα τμήμα με βάση όσα ισχύουν και σήμερα για το ποσοστό αναπλήρωσης + ένα δεύτερο τμήμα με το νέο σύστημα). Στο εξής, πάντως, οι συντάξεις του ΕΤΕΑ θα «αναπροσαρμόζονται» με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «με στόχο τη μη δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο».
4.
Οι διαφορές θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες δόσεις, από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο.
5.
Από την 1 Ιουλίου ενοποιούνται στο ΕΤΕΑ τα επικουρικά ταμεία των μισθωτών ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΙΤ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟ-ΚΑ, ΤΑΔΚΥ, ΕΤΑΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ.
6.
Μέχρι τις 31/12/2012 μετατρέπονται αυτόματα σε αυτοδιαχειριζόμενα ΝΠΙΔ (χωρίς κρατική εγγύηση για τις
παροχές) όσα ταμεία εξαιρεθούν, με απόφαση των οργανώσεων, από την ενοποίηση.
7.
Έως τον Ιούνιο θα μειωθούν τα εφάπαξ, με βάση αναλογιστικές μελέτες, με στόχο την «εξαφάνιση» των ελλειμμάτων στα Ταμεία Πρόνοιας.
8.
Τον Σεπτέμβριο θα μειωθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ, αν δεν έχουν βρεθεί έσοδα από τη μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών υπέρ ΙΚΑ.
====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: