Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Σε μια κρίσιμη εποχή, όπου ανατρέπονται πολλές από τις «βεβαιότητες» του παρελθόντος δεν πρέπει Πουλημένοι να είναι εκπρόσωποι εργαζομένων

«Ανοίγει» η αγορά ηλεκτρισμού στα νησιά

Ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες ότι απελευθερώνεται η ηλεκτροδότηση σε 32 ελληνικά νησιά που ηλεκτροδοτούνται αυτόνομα, αλλά δεν είναι συνδεδεμένα στο ηπειρωτικό σύστημα.

Η ΡΑΕ έθεσε ήδη προς διαβούλευση το συγκεκριμένο πλαίσιο, και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου. Σημειωτέον ότι η ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών στηρίζεται σε πετρελαϊκές μονάδες ενός παραγωγού, της ΔΕΗ.

Τα 32 νησιά είναι: Αγαθονήσι, ‘Αγιος Ευστράτιος, Αμοργός, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Δονούσα, Ερεικούσα, Θήρα, Ικαρία, Κάρπαθος, Κύθνος, Λέσβος, Λήμνος, Μεγίστη, Μύκονος, Οθωνοί, Πάτμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκύρος, Σύμη, Σύρος, σύμπλεγμα Μήλου, σύμπλεγμα Κω – Καλύμνου, σύμπλεγμα Παροναξίας, σύμπλεγμα Ρόδου, σύμπλεγμα Χίου και Κρήτη.
=================================

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ από την καταιγίδα των μέτρων που ετοιμάζονται να υποστούν με την εφαρμογή του νέου μνημονίου.
Ήδη από τη διοίκηση της ΔΕΗ επεξεργάζονται σενάρια περιορισμού του τεχνικού και κυρίως του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ προσωπικού ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχει η άλλοτε κερδοφόρα Επιχείρηση. Αν μάλιστα συνεχιστεί η οικονομική κατηφόρα τότε η ΔΕΗ θα μπει στο νόμο περί ζημιογόνων ΔΕΚΟ που σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν άμεσα το φάσμα της ΑΠΟΛΥΣΗΣ!
Το σενάριο των απολύσεων το έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς επίσημα και δημόσια ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου όπου μίλησε για πλεονάζων διοικητικό προσωπικό που σημαίνει ότι κάποιοι μυστικοσύμβουλοι του Υπουργού επιθυμούν να εφαρμόσουν το παλαιό σχέδιο του πρώην Διευθύνων Συμβούλου της ΔΕΗ, Στ. Νέζη για μία ΔΕΗ με 12 χιλιάδες προσωπικό(τώρα είναι περίπου στις 21 χιλιάδες).
Αν αφαιρεθούν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις θυγατρικές Μεταφοράς(ΑΔΜΗΕ) και Διανομής(ΔΕΔΔΗΕ) καθώς και η οριστική απόσπαση του προσωπικού που απασχολείται στον ασφαλιστικό φορέα(ΤΑΥΤΕΚΩ) στα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας τότε τα νούμερα που ήθελε να "πιάσει" ο κ. Νέζης και τώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι σχετικά κοντά.
Από τη στιγμή μάλιστα που η μονιμότητα με το νέο μνημόνιο τελείωσε οριστικά στις ΔΕΚΟ άρα και στη ΔΕΗ(αν και όσοι γνωρίζουν τον κανονισμό προσωπικού ήταν μύθος η μονιμότητα στην Επιχείρηση) τότε οι απόψεις περί πλεονάζον και περιττού προσωπικού πιθανόν να βρει και άλλους θερμούς κυβερνητικούς και μνημονιακούς υποστηρικτές.
Η ΔΕΗ στη προσπάθεια τη, να αντιμετωπίσει και να μην διαταραχθεί κι άλλο αρνητικά το εργασιακό κλίμα στην Επιχείρηση με απολύσεις σχεδιάζει όπως διαρρέουν υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες τα εξής:
- Να γίνουν αλλαγές σε ειδικότητες που κινδυνεύουν (διοικητικοί, καταμετρητές, φύλακες, τεχνικοί επιμελητές, εργάτες) με κατεύθυνση τις πιο τεχνικές ειδικότητες με την ανάλογη εκπαίδευση στις Σχολές γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφεδρεία που θα οδηγήσει σε απόλυση!!!
Να εκχωρηθούν επιπλέον δραστηριότητες σε εργολάβους συρρικνώνοντας το αντικείμενο και βάζοντας σε καθεστώς εφεδρείας πλεονάζων προσωπικό. Στο σχεδιασμό είναι να δωθεί σε εργολάβους ακόμα και η αδιάλειπτο υπηρεσία , μελέτες δικτύων ακόμα και η επίβλεψη του εργολάβου (εργολάβος θα επιβλέπει άλλον εργολάβο!!!)
Συρίκνωση περιοχών και πρακτορείων με στόχο κάθε νομός να μείνει με μια περιοχή!! Ολόκληρη η Αττική θα μείνει με 2-3 Περιοχές!
- Να συνταξιοδοτηθούν άμεσα όσοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και τα χρόνια εργασίας με το ανάλογο κουτσούρεμα στα εφάπαξ και στη σύνταξη τους
- Υπάρχει επίσης σχέδιο και για τις ηλικίες των 45 και άνω να βγουν σε μία ιδιότυπη μορφή εφεδρείας ή ακόμα και να απολυθούν. Εδώ ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να μην πάρουν καν αποζημίωση ή μικρή σύνταξη αλλά να πάνε στο ταμείο ανεργίας!!!
- Με το νέο κανονισμό προσωπικού θα εφαρμοσθεί το καθεστώς μεταθετότητας σε όλους τους εργαζόμενους προς άλλους νομούς(δηλαδή παύει το κεκτημένο, στο νομό που κατοικώ εκεί εργάζομαι) λόγω εκτάκτων αναγκών που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, το κλείσιμο υπηρεσιών, πρακτορείων και εργοστασίων(Κερατσίνι, Αλιβέρι) ώστε να απορροφηθούν όσοι εργαζόμενοι θεωρούντο πλεονάζοντες.

Είδη η ΔΕΗ έχει δώσει σε διεθνή οίκο την αναδιάρθρωση του ανθρωπίνου δυναμικού της επιχείρησης και οι μελέτες εκπονήθηκαν με πρότυπα σύγχρονες και αναπτυγμένες ευρωπαϊκές εταιρίες δικτύων όπως της Γερμανίας λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία χιλιομέτρων δικτύων και προσωπικού θα πρέπει να μειώσει το προσωπικό από 6.900 άτομα σε 3.500!!! Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν κατά καιρούς κορυφαία στελέχη της ΔΕΗ με δηλώσεις όπως ο κ.Μιζαμίδης Αναστάσιος Διευθυντής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης που στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας αποκάλυψε ότι η επιχείρηση το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε δραστική μείωση προσωπικού και μάλιστα αν δεν καταφέρει να πετύχει τον στόχο των 3.500 ατόμων από υποστηρικτικές ειδικότητες θα οδηγηθεί σε εφεδρεία ειδικοτήτων απαραίτητων όπως Τ4/Α ξεκινώντας από τα υψηλά μισθολογικά κλιμάκια!!

===================================
Εκτός έδρας : Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΠΝ & ΔΠΑΝ της 09/03/2012


με θέμα την απεργιακή κινητοποίηση για την εκτός έδρας αποζημίωση

Η γενική συνέλευση των εργαζομένων στις εκτός έδρας εργασίες της ΔΠΑΝ και ΔΠΝ, αποφάσισε να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την τήρηση των απεργιακών μέτρων που κήρυξαν η ΓΕΝΟΠ και τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Αποφάσισε επίσης, αντιπροσωπεία της από τους συνδικαλιστές Ψαρρά Σ., Κοτσιλίτη Ν. και Αβραμίδη Α. να συναντήσει την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τον συν. Δαμάσκο με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλίας τους ώστε να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους υπουργούς στους οποίους βρίσκεται η πρόταση της ΔΕΗ για το εκτός έδρας.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα η ίδια αντιπροσωπεία να παραστεί στην Γενική Συνέλευση του ΡΟΥΦ και να οργανώσει την επόμενη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 16/03/2012 στις 10πμ για να επανεξετάσουμε την εξέλιξη της κινητοποίησής μας.

Για όλη την επόμενη εβδομάδα τηρούμε απαρέγκλιτα τα απεργιακά μέτρα και όποτε μας ζητηθεί εκτός έδρας εργασία απαιτούμε την τήρηση του νόμου ήτοι την εξαίρεσή μας από το σωματείο μας λόγω ζωτικής για το κοινωνικό σύνολο ανάγκης.

Οι συνάδελφοι που γίνονται απεργοσπάστες, δηλαδή που εργάζονται εκτός έδρας χωρίς προηγούμενη εξαίρεση πλήττουν πρώτα-πρώτα τους εαυτούς τους και τα κοινά μας δικαιώματα. Η λύση που θέλουμε να δοθεί με τον αγώνα μας για μια αξιοπρεπή εργασία αφορά και τους ίδιους και δεν είναι έντιμο να περιμένουν να επωφεληθούν από τον αγώνα των άλλων. Η στάση τους δεν τους τιμά και δεν θα ξεχαστεί.

Η Διευθυντές της ΔΠΑΝ και της ΔΠΝ οφείλουν να ζητούν από τα σωματεία την εξαίρεση του απαιτούμενου προσωπικού για την κάλυψη μόνο των αναγκών που αποτελούν ανάγκες ζωτικής για το κοινωνικό σύνολο σημασίας.

Η απόφαση 225/10.11.2011 του ΔΣ της ΔΕΗ για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις του προσωπικού στοχεύει στην διάλυση των συνεργείων της ΔΕΗ και την μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στους εργολάβους. Ο σχεδιασμός αυτός υλοποιείται ενώ είναι εν γνώσει του ΔΣ πως η απόφαση δεν ήταν υποχρεωτική και παρακάμπτει τον Νόμο 4024/11.

Η διάλυση των συνεργείων και η παράδοση των δραστηριοτήτων τους στους εργολάβους είναι μέρος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της μνημονιακής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ήδη πολλές από τις εργασίες μας - λόγω έλλειψης προσωπικού - πέρασαν στους εργολάβους κοστίζοντας πολύ περισσότερο από ότι κόστιζαν όταν εκτελούνταν από δικά μας συνεργεία.


Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΠΝ & ΔΠΑΝ
=================================
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΑΧΗ
Συνάδελφοι ο ειδικός νόμος που καθιστά τη μειοψηφία πιο ισχυρή από την πλειοψηφία! Ο Ν. 4024/2011, άρθρο 37, θέτει τις κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες συνυπογράφονται από εργοδοτικές ενώσεις και ομοσπονδίες με χιλιάδες μέλη, σε υποδεέστερη θέση έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες στο εξής, μπορούν να υπογράφονται και από μεμονωμένα άτομα όπως οι «ενώσεις προσώπων»!!Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι «ενώσεις προσώπων» και η μία πίσω από την άλλη «υπογράφουν» πανομοιότυπες συμβάσεις, με μειώσεις έως και πάνω από 50%, πλήρη ελαστικοποίηση των ωραρίων εργασίας, καθιέρωση συστημάτων προσωρινής ή μειωμένης απασχόλησης, κατάργηση της προϋπηρεσίας κ.τ.λ. Όλες έχουν διάρκεια αορίστου χρόνου.
Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν σωματεία που είναι πρόθυμα να βοηθήσουν την εργοδοσία προς αυτή την κατεύθυνση . Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απομονώσουν όσους εκφράζουν απόψεις, περί ανατροπής των εργασιακών σχέσεων , του Κανονισμού εργασίας Προσωπικού και αλλαγής του οργανογράμματος . Σε μια κρίσιμη εποχή, όπου ανατρέπονται πολλές από τις «βεβαιότητες» του παρελθόντος δεν πρέπει Πουλημένοι να είναι εκπρόσωποι εργαζομένων.


-------------------------------------------------
Όταν το «ψαλίδι» είναι άνω του 25%
Σε τρία χρόνια η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων
Σε διάστημα τριών ετών και όχι δύο, όπως προβλέπονταν, θα ολοκληρωθεί η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που προκύπτει από το ενιαίο μισθολόγιο όταν αυτή υπερβαίνει το 25% των προηγούμενων αποδοχών του.

Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη με την οποία παρέχεται περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή των περικοπών των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που υπερβαίνουν το 25%.

Έτσι για έναν υπάλληλο που με το νέο μισθολόγιο έχει μείωση αποδοχών 40% θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

Από 1-11-2011, μειώθηκαν κατά 25% οι συνολικές αποδοχές του συγκριτικά με αυτές που ελάμβανε τον Οκτώβριο του 2011.
Η υπερβάλλουσα μείωση (15%), περικόπτεται κατά το ένα τρίτο (5%) από την 1-11-2012, επιπλέον κατά 5% από 1-11-2013 και ολόκληρη (επιπλέον 5%) από 1-11-2014, οπότε από την ημερομηνία αυτή και μετά θα έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή του μισθού στο νέο μισθολόγιο.
Ενδεικτικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα:

Υπάλληλος ελάμβανε πριν από την έναρξη του νέου μισθολογίου συνολικές αποδοχές 3.200 €. Έστω ότι οι νέες αποδοχές του διαμορφώνονται πλέον στο ποσό των 1.719 ευρώ (Μ.Κ. 4 του Γ βαθμού ΠΕ κατηγορίας). Επειδή η μείωσή του υπερβαίνει το ποσοστό του 25% των αρχικών συνολικών αποδοχών του, με την έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου (1-11-2011) η περικοπή πραγματοποιείται ως εξής:

α) από την 1-11-2011 και για κάθε επόμενο μήνα θα του καταβάλλονται οι συνολικές αποδοχές που ελάμβανε τον Οκτώβριο του 2011 μειωμένες κατά 25%, δηλαδή 3.200 - 25% = 2.400 ευρώ.

β) από την 1-11-2012 και για κάθε επόμενο μήνα, θα του καταβάλλονται 2.173 ευρώ (2.400 - 227, το οποίο αποτελεί το ένα τρίτο της υπερβάλλουσας μείωσης).

γ) από την 1-11-2013 και για κάθε επόμενο μήνα, θα λαμβάνει 1.946 ευρώ (2.173 - 227).

δ) από την 1-11-2014 θα λαμβάνει μισθό 1.719 ευρώ.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι χρόνος που πλεονάζει, μετά την αρχική κατάταξη του υπαλλήλου, θα λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση της διετίας ή τριετίας (ανάλογα με το βαθμό) για τη χορήγηση του επόμενου μισθολογικού κλιμακίου του ίδιου βαθμού.

==================================
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ

Τους εργαζόμενους σε ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 & ώρα 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο ¨Παντελίδης¨ στην Πτολεμαΐδα, για τα παρακάτω θέματα:
1)ΣΣΕ
2)Ασφαλιστικά
καλεί το Σωματείο ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨

==================================
"Θηλιά" στην ενεργειακή αγορά από το "δεν πληρώνω" του ΔΕΣΜΗΕ


Μικρές δόσεις των 5 – 6 εκατ. ευρώ αποπληρώνει ο ΔΕΣΜΗΕ στους μεγάλους θερμικούς παραγωγούς ρεύματος έναντι των οφειλών απέναντί τους που φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνάει να μεγαλώνει το χρέος του, αφού οι μονάδες συνεχίζουν να παράγουν ρεύμα και να το «ρίχνουν» στο σύστημα.
Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί κάθε ποσό που εισπράττουν από το ΔΕΣΜΗΕ το δίνουν στη ΔΕΠΑ έναντι των οφειλών τους από την κατανάλωση αερίου, αλλά τα χρήματα αυτά είναι πολύ λίγα, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε ασφυξία η ίδια η ΔΕΠΑ, τη στιγμή μάλιστα που χρειάζεται ρευστό για να αγοράσει – τοις μετρητοίς – αέριο LNG από την ελεύθερη αγορά και να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.
Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ολόκληρη η ενεργειακή αλυσίδα δεν φαίνεται να βρίσκει λύση εάν δεν μπορέσει η ΔΕΗ να τροφοδοτήσει με χρήμα τον ΔΕΣΜΗΕ για την ενέργεια που αγοράζει. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε προσπάθεια από το υπουργείο οικονομικών να θέσουν το πρόβλημα στην τρόικα και να μπορέσει να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗ από τον προϋπολογισμό καθώς υπάρχουν από παλιά οφειλές του δημοσίου περί τα 150 εκατ. ευρώ. Η προσπάθεια δεν έχει αποτέλεσμα, καθώς πρώτη προτεραιότητα είναι να βρεθούν τα… 350 εκατ. ευρώ ώστε να ικανοποιηθούν οι προβλέψεις για το 2012. Επιπλέον, παρότι αποφασίστηκε, δεν φαίνεται στον ορίζοντα η υλοποίηση της διαδικασίας συμψηφισμού των οφειλών του Δημοσίου προς της ΔΕΗ με εκείνες της ΔΕΗ προς το Δημόσιο (φόροι κ.λπ.) που θα έδινε έστω και έμμεσα, ρευστότητα στη ΔΕΗ.
Οι αποπληρωμές
Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί είναι ιδιαίτερα «θερμή» καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν εξοφληθεί ποσά που αφορούν στον… Νοέμβριο του 2011. Το ύψος των χρεών του ΔΕΣΜΗΕ προς τους ανεξάρτητους θερμικούς παραγωγούς (πλην ΔΕΗ δηλαδή) κυμαίνεται σταθερά σε ποσά της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 40 εκατ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς θα κοπούν τα νέα τιμολόγια ενώ οι αποληρωμές των παλιών γίνεται, όπως προαναφέρθηκε, σε μικρές δόσεις των λίγων εκατ.ευρώ.
Θυμίζουμε ότι μέχρι και το Σεπτέμβριο, στην ουσία αυτός που χρηματοδοτούσε το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ ήταν η ΔΕΗ. Διότι μέχρι τότε η ΔΕΗ συμψήφιζε συνεχώς τα χρήματα που είχε να εισπράττει (ως παραγωγός) με εκείνα που είχε να του καταβάλλει (ως προμηθευτής και διαχειριστής του δικτύου). Έτσι, πλήρωνε, εισπράττοντας πολλές φορές λιγότερα, μια τακτική που είχε σαν αποτέλεσμα να τον συντηρεί "ζωντανό". Όταν το Σεπτέμβριο σταμάτησαν οι συμψηφισμοί, αυτόματα "έσκασε" το πρόβλημα ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ, το οποίο και μετακυλίστηκε στους ηλεκτροπαραγωγούς.

==================================
Πιστωτικό γεγονός λόγω της ενεργοποίησης των CACs
Πιστωτικό γεγονός σημειώθηκε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI), λόγω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CADs), αποφάσισε ομόφωνα, μετά από ερώτημα που του υποβλήθηκε, ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).
Ως εκ τούτου ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν από όσες τράπεζες τα είχαν πουλήσει σε επενδυτές. Ειδικότερα η αρμόδια επιτροπή του διεθνούς οργανισμού αποφάσισε να διενεργήσει δημοπρασία για τα CDS στις 19 Μαρτίου.
Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, η καθαρή αξία των CDS είναι περίπου 3,25 δισ. δολάρια, άρα είναι απίθανο να αποτελέσουν συστημική απειλή.Σημειώνεται ότι η απόφαση της ISDA, που θεωρείτο αναμενόμενη, δεν επηρεάζει το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) στο πλαίσιο του οποίου ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες συλλογικής δράσης προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα μείωσης του χρέους. Η ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας θα επιβαρύνει όσες τράπεζες είχαν πουλήσει CDS σε επενδυτέ
Στο πλαίσιο των ανησυχιών που είχαν εκφραστεί, πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, αντιτίθεντο στην αποπληρωμή των CDS, εκφράζοντας το φόβο πως αυτό ενδεχομένως να ενθάρρυνε τα στοιχήματα σε βάρος χωρών και προβλήματα, επιδεινώνοντας τελικά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
=====================================
Βαθύτερη η ύφεση στο Δ' τρίμηνο του 2011
Πηγή: Express.gr

Σε ύφεση της τάξης του 6,95% βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία, μετά τα νέα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Η Στατιστική μετέβαλε επί τα χείρω τα στοιχεία για το δ΄τρίμηνο 2011 και προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5%, έναντι μείωσης 7%, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά, επίσης, ότι σημειώθηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8% το α΄ τρίμηνο πέρυσι, κατά 7,3% το β΄ τρίμηνο και κατά 5% το γ΄ τρίμηνο. Το υπουργείο Οικονομικών και οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι και το τρέχον έτος η ελληνική οικονομία θα είναι σε ύφεση, τουλάχιστον 4,4%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αιτίες για την ύφεση, είναι η δραματική πτώση των επενδύσεων και η περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης. Ειδικότερα, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε το δ΄ τρίμηνο μείωση 7,9% και ειδικά των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 7%. Παράλληλα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 22,2%.

Μείωση 31,8% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μόνον μερικώς την πτώση του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, μείωση 6,1% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 10,7% και οι εξαγωγές υπηρεσιών 1,3%). Επίσης, μείωση 14,2% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 13,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών 16,4%).
=============================

Η Ελλάδα αυτοπυροβολήθηκε και οδηγήθηκε σε χρεοκοπία.
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: