Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012

πρόθεση της διοίκησης της ΔΕΗ να εφαρμόσει στο ακέραιο τις αντεργατικές ρυθμίσεις και του δεύτερου μνημονίου το μισθολογικό κόστος δεν μπορεί να

ΔΕΗ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΟΠ
Μεθοδεύουν συλλογική σύμβαση με αντεργατικούς όρους
Η σαφής πρόθεση της διοίκησης της ΔΕΗ να εφαρμόσει στο ακέραιο τις αντεργατικές ρυθμίσεις και του δεύτερου μνημονίου διαπιστώθηκε στην προχθεσινή συνάντηση που είχε με τη ΓΕΝΟΠ (η Ομοσπονδία Εργαζομένων) για το ζήτημα της υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).
Η διοίκηση έθεσε ουσιαστικά ζήτημα απολύσεων καθώς αναφέρθηκε στη μετατροπή, όπως ο νόμος ορίζει, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου και πως πλέον μπορούν να γίνουν απολύσεις χωρίς αιτιώδη καταγγελία. Ακόμα, είπε ότι θα «παγώσει» το χρονοεπίδομα. Αυτό αναμένεται να γίνει και στα κλιμάκια (τριετίες) παρόλο που η απόδοσή τους δεν έχει ως μοναδικό κριτήριο το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, το μισθολογικό κόστος δεν μπορεί να ξεπερνά το 65% του μισθολογικού κόστους του 2009.
Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ)- όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά καλλιεργεί τη λογική του «μικρότερου κακού» και ταυτόχρονα φαίνεται να προσανατολίζεται στην υπογραφή ξεχωριστών συμβάσεων (για τους εργαζόμενους στη μητρική και στις δύο θυγατρικές της ΔΕΗ) το οποίο οδηγεί στη διαίρεση των εργαζομένων και υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των αντιδράσεών τους.
Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ κατήγγειλε το νόμο και τους αντεργατικούς σχεδιασμούς και πρόβαλλε την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα και συντονισμού της δράσης των εργαζομένων για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ.

=====================================

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χρωστά 1 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ

Μεγάλες οικονομικές φουρτούνες για το Ίδρυμα

Παντελώς άδειο είναι το ταμείο του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, καθώς δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από την τακτική κρατική χρηματοδότηση.

Ωστόσο το Ίδρυμα καλείται να πληρώσει το ποσό των 110.000 ευρώ στην εταιρία παροχής φυσικού αερίου για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο αλλά και πολλές χιλιάδες ευρώ σε όλες τις ΔΕΚΟ και στον ΟΤΕ.

Το μεγαλύτερο όμως χρέος του Πανεπιστημίου είναι προς την ΔΕΗ, μιας και δεν έχει καταβάλει το αντίτιμο των λογαριασμών για όλο το 2011 και τους πρώτους μήνες του 2012, ύψους 1 εκατ. ευρώ, όπως δημοσιεύει ο Ταχυδρόμος.

Χθες υπεγράφη ο τακτικός προϋπολογισμός των Ανώτατων Ιδρυμάτων από το Υπουργείο Παιδείας για το 2012. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναλογούν 6.850.000 ευρώ για όλο το έτος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πότε θα δοθούν αυτά τα χρήματα στο Ίδρυμα, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Εκτός από το ποσό για τα λειτουργικά έξοδα εγκρίθηκαν 735.000 ευρώ για μισθοδοσία προσωπικού και 1.500.000 ευρώ για τη σίτιση των φοιτητών του τοπικού Ιδρύματος.

Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε μεν ενθαρρυντική από την πρυτανική αρχή, η οποία ωστόσο αναμένει την εκταμίευση της πρώτης δόσης των χρημάτων, μιας και τα έξοδα τρέχουν και πρέπει άμεσα να καλυφθούν για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το Ίδρυμα.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως η νέα χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλύψει τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και τις τρέχουσες δαπάνες του 2012.

Αυτό γιατί το έλλειμμα ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δύσκολα μπορεί να καλυφθεί. Το 2011 το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε με ένα χρέος της τάξης των 3.9 εκ. ευρώ από το 2010 και με ένα προϋπολογισμό που ξεκίνησε από τα 6.250.000 ευρώ και τελικά μειώθηκε στα 5.6 εκ. ευρώ, καθώς περικόπηκε η τρίτη και τέταρτη δόση λόγω οικονομικής κρίσης.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το χρέος του 2011 ξεπερνά κατά πολύ τα 2 εκ. ευρώ, αν και οι τις πρυτανικές αρχές περικόπτουν συνεχώς δαπάνες. Αυτή τη στιγμή τα «χέρια» των πρυτανικών αρχών είναι δεμένα, καθώς δεν γνωρίζουν πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματα στο Ίδρυμα, μιας και το Υπουργείο είχε διαμηνύσει πως η ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης θα συνοδευτεί από τη χρηματοδότηση.
=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: