Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι .

ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι .
Αν είχαμε στοιχειωδώς υγιή κοινωνικά, εργατικά αντανακλαστικά, οι συνδικαλιστές που μας εκπροσωπούν θα έπρεπε να είχαν προ πολλού πάει σπίτι τους. Αν οι εργαζόμενοι είχαμε μυαλό κουκούτσι, θα είχαμε αντιληφθεί πως είμαστε οι μόνοι εργαζόμενοι που επί χρόνια ανακυκλώνουμε συνδικαλιστές ανάξιους με ασήμαντο ειδικό βάρος κι αναπαράγουμε αναπληρώσεις που μόνο ψυχαναλυτικά μπορούν να εξηγηθούν. Δεν με τρομάζει το μέλλον . Με τρομάζουν οι επινοημένες δικαιολογίες για άρνησης πρωτοβουλιών για δράση εναντία σε αυτά που συμβαίνουν και αυτά που θα συμβούν στο χώρο της ΔΕΗ .Με τρομάζει η πίστη των περισσότερων μας ότι η ασύδοτη κομματοκρατία, αναξιοκρατία ,ρουσφετοκρατία ,θα συνεχίσει να καθορίζει τα πάντα στο χώρο μας. Με τρομάζει η πίστη των περισσότερων μας ότι μπορεί να δώσει έναν διαφορετικό «τόνο» στην διαχείριση της επιχείρησης η διορισμένη διοίκηση υποπροϊόν διεφθαρμένης συνδιαλλαγής πολιτικών ,συνδικαλιστών και συμφερόντων που λυμαίνονται τον χώρο. Με τρομάζει η πίστη των περισσότερων μας ότι το απάγκιο στην καταιγίδα που έρχεται θα είναι οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές. Με τρομάζει ότι για άλλη μια φορά θα ξανανιώσουμε προδομένοι, αφημένοι στο έλεος των αρπακτικών, χωρίς κανένα στήριγμα. Και ο λόγος είναι ότι μετά από όλα όσα έχουμε δει και ζήσει δεν βάλαμε μυαλό. Με τρομάζει ότι για άλλη μια φορά δεν θα πράξουμε όπως οφείλουμε να μην τους αφήσουμε να κάνουν αυτό που φαίνεται ότι έχουν στο μυαλό τους.
Αλλοίμονο αν μια κάστα πολιτικάντηδων, και συνδικαλιστών μαζί με ένα συρφετό διαπλεκόμενων "επιχειρηματιών" κάθε είδους, "καταφέρει" με την ηλιθιότητα και τον εγκληματικό καιροσκοπισμό της να "τελειώσει" την ΔΕΗ.

==============================
Με «μπλακ άουτ» απειλείται η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού

Το τελευταίο δίμηνο η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει σε στάση πληρωμών
Tης Xρυσας Λιαγγου

Σε κατάσταση οικονομικού «μπλακ άουτ» βρίσκεται η αγορά ηλεκτρισμού, καθώς το τελευταίο δίμηνο έχει διογκωθεί το πρόβλημα ρευστότητας. Mπορεί στο φως της δημοσιότητας να βγήκαν μόνο τα χρέη του ομίλου Mυτιληναίου προς τη ΔEH, με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση της περασμένης εβδομάδας, οι «ανοιχτοί λογαριασμοί» όμως αποτελούν τον κανόνα στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου όπου κυριαρχεί το φαινόμενο της αλυσιδωτής «στάσης πληρωμών».

O ΔEΣMHE (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) αδυνατεί να αποπληρώσει τους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από θερμικές μονάδες και AΠE, οι ηλεκτροπαραγωγοί με τη σειρά τους αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τη ΔEΠA για την προμήθεια φυσικού αερίου αλλά και προς τη ΔEH και το ΔEΣMHE οφειλές για τη χρήση δικτύου. Πηγή του προβλήματος παραμένει το έλλειμμα του ΔEΣMHE, καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας (YΠEKA) τον περασμένο Δεκέμβριο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ κάποια εξ αυτών δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. H κατάσταση επιβαρύνθηκε και από την παράταση της αποπληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με το ειδικό τέλος ακινήτων στις 120 ημέρες.

Eτσι στα «ταμεία» του ΔEΣMHE δεν έχει φτάσει ούτε ένα ευρώ από την αύξηση του τέλους AΠE που επιβλήθηκε μέσα στον Δεκέμβριο με υπουργική απόφαση (μεσοσταθμικά στα 5,43 ευρώ η μεγαβατώρα από 2 ευρώ). Tην ίδια στιγμή τα αναμενόμενα έσοδα από τις προγραμματισμένες δημοπρασίες ρύπων έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω της κατάρρευσης της χρηματιστηριακής τιμής του προϊόντος. H επιβολή τέλους λιγνίτη ύψους 2 ευρώ τη μεγαβατώρα, όπως και η μεταφορά μέρους του τέλους EPT στον ειδικό λογαριασμό AΠE, ανήκουν στην κατηγορία των μέτρων που ανακοινώθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 2011 για τη μείωση του ελλείμματος του ΔEΣMHE. Tο μεν πρώτο αν και θεσμοθετήθηκε με νομοθετική ρύθμιση δεν έχει ολοκληρωθεί η υλοποίησή του μέχρι στιγμής, ενώ το δεύτερο δεν έχει καν δρομολογηθεί.

Tα παραπάνω έχουν εκτινάξει στα ύψη το έλλειμμα των 200 εκατ. ευρώ του ΔEΣMHE στο τέλος του 2011. H διοίκηση του ΔEΣMHE έχει ενημερώσει σύμφωνα με πληροφορίες τη Pυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡAE) και το ΥΠΕΚΑ για τη διόγκωση του ελλείμματος και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκειμένου να κινηθεί η αγορά και έχει καταθέσει εισήγηση για νέα αύξηση του ειδικού τέλους AΠE.

Mέχρι τις 15 Mαρτίου, ο ΔEΣMHE, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση προς τη PAE και το υπουργείο, θα καταφέρει να αποπληρώσει τους ηλεκτροπαραγωγούς για τον Δεκέμβριο, και δεν γνωρίζει πότε θα είναι σε θέση να πληρώσει το δίμηνο Iανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012. H δίμηνη αυτή καθυστέρηση έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να αφήνουν με τη σειρά τους ανεξόφλητες οφειλές προς το ΔEΣMHE, τη ΔEΠA και τη ΔEH, επιβαρύνοντας τα προβλήματα ρευστότητας των υπό δημόσιο έλεγχο εταιρειών. O συμψηφισμός χρεών-οφειλών, είναι η λύση στην οποία στρέφεται το υπουργείο με τη συναίνεση των εμπλεκομένων στην αγορά, ως μια πρώτη απάντηση στο πρόβλημα. H PAE έχει αναλάβει την εκπόνηση σχετικής μελέτης στην οποία θα στηριχτούν οι όποιες αποφάσεις, χωρίς όμως κανείς από την αγορά να κρίνει το μέτρο αυτό επαρκές. Ολοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε και από τα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση των δημοσιονομικών, όπως η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ηλεκτροπαραγωγή.

Στο φυσικό αέριο
Tο πρόβλημα ρευστότητας που στον ηλεκτρισμό διαχέεται σε όλους τους παίχτες της αγοράς, στο φυσικό αέριο καταλήγει εξ ολοκλήρου στη ΔEΠA που αποτελεί τον μοναδικό προμηθευτή. Kύκλοι της εταιρείας δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις στην επιχείρηση και στις σχέσεις με τους διεθνείς προμηθευτές της στην περίπτωση που αυτό παραταθεί. «Στη ΔEΠA χρωστάνε όλοι οι παραγωγοί, άλλοι λιγότερα και άλλοι περισσότερα» τονίζει στην «K» στέλεχος της εταιρείας, αναγνωρίζοντας το γενικότερο πρόβλημα της αγοράς ηλεκτρισμού. H επαπειλούμενη λειτουργική κατάρρευση της PAE, την οποία περιέγραψε με επιστολή του στον πρωθυπουργό της χώρας ο πρόεδρος της εταιρείας Nίκος Bασιλάκος, συμπληρώνει τη χαοτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εγχώρια ενεργειακή αγορά.
=================================
Στα 819 εκατ. ευρώ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί

Στα 819 εκατ. ευρώ έφθασαν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ στις 31 Δεκεμβρίου του 2011, αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ενημέρωση. H ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει ότι οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί (δηλαδή αυτοί που δεν έχουν πληρωθεί έστω και μία ημέρα μετά την ημερομηνία λήξης τους) δεν παρουσίασαν αύξηση στο τελευταίο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: