Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής Το ξεπούλημα αρχίζει με τη ΔΕΗ

Το ξεπούλημα αρχίζει με τη ΔΕΗ


Εντός του Μαρτίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την πλέον περίπλοκη αλλά και επίπονη, λόγω των αντιδράσεων που αναμένεται να προκαλέσει, διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Ο λόγος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της πώλησης λιγνιτικών αλλά και υδροηλεκτρικών μονάδων, η οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τη βίαιη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ, καθώς, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρός της Νίκος Φωτόπουλος, «η κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει ότι σε περίπτωση πώλησης θα πρέπει να φέρει στρατιές ΜΑΤ για να απελευθερώσει τους υπό κατάληψη σταθμούς».

Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει τηρώντας κατά γράμμα τις επιταγές του μνημονίου και δηλώνει ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τους συμβούλους αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για τον καθορισμό του σχήματος με το οποίο θα προχωρήσει η πώληση μονάδων της. Νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ είναι επί θεμάτων διεθνούς δικαίου η Shearman Sterling LLP και επί εθνικού δικαίου η δικηγορική εταιρεία Κυριακίδης - Γεωργόπουλος και Δανιόλος Ησαΐας. Η πρόταση των συμβούλων για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναμένεται έως τα μέσα του μήνα ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «στην απόφαση θα συνεκτιμηθούν οι απαιτήσεις που θα τεθούν από τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για τις λιγνιτικές μονάδες προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό όφελος για τη ΔΕΗ από την πώληση παγίων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην «εικόνα» της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, πέραν της πώλησης λιγνιτικών μονάδων και της ανταλλαγής λιγνιτικής παραγωγής που ήδη προωθείται, έχει μπει πλέον και η υδροηλεκτρική παραγωγή. Στο νέο μνημόνιο αναφέρεται πλέον ρητά ότι η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων «είναι χωριστή από την αποεπένδυση της λιγνιτικής παραγωγικής ικανότητας που προβλέπεται στην απόφαση της Επιτροπής για την ελληνική υπόθεση λιγνίτη». Βεβαίως εξετάζεται και το ενδεχόμενο πώλησης μαζί υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων, ωστόσο, όπως αναφέρει το μνημόνιο, «η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας δεν πρέπει να καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η σχετική απόφαση της Επιτροπής (τέλος Μαρτίου) και δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής».
================================
Σταμάτησαν να συνταγογραφούν φάρμακα οι γιατροί του ΤΑΥΤΕΚΩ ΠΕΚΑ ΔΕΗ
Σταμάτησαν από σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, την συνταγογράφηση φαρμάκων οι γιατροί του ΤΑΥΤΕΚΩ ΠΕΚΑ ΔΕΗ στην Κοζάνη, εκφράζοντας έτσι την διαμαρτυρία τους για την χρέωση του ενός ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή που χορηγούν στους ασφαλισμένους, ποσό το οποίο θα τους αφαιρείται στο τέλος του μήνα από την μισθοδοσία τους. Δεδομένης της μετακόμισης προ ημερών του ΤΑΥΤΕΚΩ απο την οδό Μακρυγιάννη δεν υπάρχει ακόμη ενεργή η απαραίτητα ηλεκτρονική υποδομή με υπολογιστές και σύνδεση στο διαδίκτυο.


Ήδη έχει ζητηθεί διευκρίνιση από τα κεντρικά, ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση των γιατρών. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 545/1-3-2012 «κάθε καταχώριση χρεώνεται με 1 ευρώ και πιστώνεται κάθε μήνα στο λογαριασμό του φαρμακείου από το σύστημα ως διαχειριστική αμοιβή του φαρμακοποιού, ενώ συγχρόνως αφαιρείται από την μισθοδοσία ή τις κατά σύμβαση απαιτήσεις του γιατρού από το σύστημα αντίστοιχα».
=============================
Επίσκεψη του Προέδρου της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού στην περιοχή για να ανακοινώσει τις εξελίξεις για την Πτολεμαϊδα 5
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. Αρθούρος Ζερβός θα βρίσκεται την Πέμπτη 17-03-2012 στην Κοζάνη, ώστε να ανακοινώσει τις εξελίξεις που αφορούν την κατασκευή της νέας μονάδας Πτολεμαϊδα 5.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζερβός θα έχει συναντήσεις και με φορείς της περιοχής.
==============================
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚ​Ο ΔΕΛΤΙΟ ΝΟ 42 Ι. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ
Συναδέλφισσες-φοι,
Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. και συζητήθηκαν το παρακάτω θέματα της Η.Δ.:


1. «Υποβολή προς έγκριση του προϋπολογισμού εκμετάλλευσης, επενδύσεων και αγορών υλικών του ομίλου και της μητρικής εταιρίας καθώς και προϋπολογισμού επενδύσεων και αγορών υλικών των ΒΕΜ Ορυχείων, Παραγωγής, Διανομής και Εμπορίας του έτους 2012».
Απόφαση ελήφθη με τις παρακάτω επιφυλάξεις:
Για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Επιχείρησης, ζητήσαμε-σε συνεργασία με το συνάδελφο Ε. Μπουζούλα-να απαιτηθεί από την Πολιτεία, τα αρμόδια Υπουργεία:
α. η ακύρωση της ανάκτησης του μεταβλητού κόστους. Η ενίσχυση των ιδιωτών κοστίζει στη ΔΕΗ Α.Ε. περίπου 300 εκ. €.
β. η ρύθμιση της Ο.Τ.Σ. και οι στρεβλώσεις της αγοράς επιβαρύνουν οικονομικά την επιχείρηση και ενισχύουν σκανδαλωδώς τους ιδιώτες.
γ. το τελευταίο καταφύγιο (υποχρεώσεις που απορρέουν από το Νόμο) υποχρεώνουν τη ΔΕΗ Α.Ε. να παρέχει Η/Ε ακόμη και στο «παρά πέντε».
δ. οι μειώσεις των μισθών των εργαζομένων συγκράτησαν τα κέρδη της Επιχείρησης. Όχι άλλες μειώσεις μισθών. Ανάγκη για υπογραφή ΣΣΕ.
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη
2. «Εξελίξεις ως προς τη χρηματοδότηση του έργου Πτολεμαϊδα 5».
Αξίζουν συγχαρητήρια στη ΓΔ/Π και ΓΔ/ΟΥ, αλλά και στο Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε. για τη θετική εξέλιξη του έργου κατασκευής της 5ης Μονάδας Πτολεμαϊδας όσον αφορά στη χρηματοδότηση αλλά και την απόφαση του Δ.Σ. να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο και ΔΝΣ κ. Α. Ζερβό να ενημερώσει το ελληνικό κοινοβούλιο όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και να υπογράψει τη σύμβαση με τη μειοδότρια εταιρία ΤΕΡΝΑ.
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη
3. «Διαγ. αρ. ΔΜΚΘ-11115252 για την εκτέλεση του έργου ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου-Μονάδα V-Προμήθεια, εγκατάσταση συστήματος αποθείωσης καυσαερίων».
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη
4. «Σύσταση Γεν. Διεύθυνσης Υποστηρικτικών Λειτουργιών».
Καταψηφίσαμε την εισήγηση για δύο ουσιαστικούς λόγους:
α. ζητήσαμε από κοινού με το συνάδελφο Ε. Μπουζούλα να αναβληθεί η συζήτηση και η λήψη απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα για να υπάρξει συζήτηση-διάλογος με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, για ένα σύγχρονο οργανόγραμμα.
β. πρέπει το Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε. να οριοθετήσει ποια ΔΕΗ θέλει, ποιος θα είναι ο ρόλος της στο νέο ενεργειακό περιβάλλον μετά τις αλλαγές με την ίδρυση των θυγατρικών και στη συνέχεια να δομήσουμε το νέο οργανόγραμμα.
Απόφαση Δ.Σ. – Κατά πλειοψηφία
5. «Εκπροσώπηση της ΔΕΗ Α.Ε. σε έκτακτη Γενική Συνέλευση της θυγατρικής εταιρίας ΔΕΗ ΡΟΔΟΣ Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.)».
Απόφαση Δ.Σ. - Κατά πλειοψηφία


Χαλκοκονδύλη 30, 104 32, Αθήνα - Τηλ.: 210-5239192 - Fax: 210-5292692 - e-mail: i.karavasilis@dei.com.gr
6. «ΓΜΜ Α.Ε. ΛΑΡΚΟ-Ληξιπρόθεσμες οφειλές, εναλλακτικές δυνατότητες».
Σήμερα που όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη εσόδων-ρευστότητας ως επιχείρηση, σε συνεργασία με το συνάδελφο Ε. Μπουζούλα ζητήσαμε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. να ακολουθήσουμε την ίδια τακτική είσπραξης των οφειλών, το ίδιο μέτρο πίεσης προς όλες τις μεγάλες βιομηχανίες-πελάτες αλλά και το Δημόσιο, Υπουργεία, ΟΤΑ κλπ.
Εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος και ΔΝΣ της ΔΕΗ Α.Ε. να αποστείλει στην εταιρία ΓΜΜ Α.Ε. ΛΑΡΚΟ την προβλεπόμενη από το άρθρο 11, παρ. 12 του ισχύοντος Κώδικα Προμήθειας όχληση υπερημερίας στην οποία θα θέτει προθεσμία 20 ημερών για την πλήρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τη ΔΕΗ. Σε αντίθετη περίπτωση η ΔΕΗ Α.Ε. θα ζητήσει την άρση της εκπροσώπησης των καταχωρημένων μετρητών της εταιρίας ΓΜΜ Α.Ε. ΛΑΡΚΟ καταγγέλλοντας τη μεταξύ των μερών συμβατική σχέση.
Παράλληλα η ΔΝΥ, για να διασφαλισθούν οι απαιτήσεις της ΔΕΗ Α.Ε. κατά της ΓΜΜ Α.Ε. ΛΑΡΚΟ, θα ασκήσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΓΜΜ Α.Ε. ΛΑΡΚΟ για συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της και τακτική αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για διεκδίκηση των οφειλόμενων ποσών προς τη ΔΕΗ Α.Ε.
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη
7. «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε -Ληξιπρόθεσμες οφειλές, εναλλακτικές δυνατότητες».
Εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος και ΔΝΣ της ΔΕΗ Α.Ε. να αποστείλει στην εταιρία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε. την προβλεπόμενη από το άρθρο 11, παρ. 12 του ισχύοντος Κώδικα Προμήθειας όχληση υπερημερίας στην οποία θα θέτει προθεσμία 20 ημερών για την πλήρη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τη ΔΕΗ. Σε αντίθετη περίπτωση η ΔΕΗ Α.Ε. θα ζητήσει την άρση της εκπροσώπησης των καταχωρημένων μετρητών της εταιρίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε. καταγγέλλοντας τη μεταξύ των μερών συμβατική σχέση.
Παράλληλα η ΔΝΥ, για να διασφαλισθούν οι απαιτήσεις της ΔΕΗ Α.Ε. κατά της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε., θα ασκήσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε. για συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της και τακτική αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για διεκδίκηση των οφειλόμενων ποσών προς τη ΔΕΗ Α.Ε.
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη
8. «Επιμήκυνση χρόνου πληρωμών αναδόχων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών».
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη
9. «Παροχή εγγύηση της ΔΕΗ Α.Ε. υπέρ της εταιρίας ΑΔΜΗΕ Α.Ε και ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.».
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη
10. «Θέματα χρηματοδότησης-αναχρηματοδότηση ομολογιακού δανείου”.
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη
11. «Ορισμός μελών του Δ.Σ. για την υπογραφή της δήλωσης σύμφωνα με το άρθρο 4, παραγρ. 2 του Ν. 3556/2007».
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη
12. «Ένταξη στο τακτικό προσωπικό Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού».
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη
13. «Οικονομική διευκόλυνση του προσωπικού της ΔΕΗ Α.Ε. στην αποπληρωμή οφειλών λόγω παρακράτησης της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ ΟΑΕΔ.».
Απόφαση Δ.Σ. - Ομόφωνη

Συναδελφικά,
Γιάννης Καραβασίλης

=====================================
ΣΑΣΕΗΕ : ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚ​Ο ΔΕΛΤΙΟ 12-03-2012

* Άρχισαν οι συναντήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τη Διοίκηση της Επιχείρησης με σκοπό τη σύναψη και την υπογραφή νέας ΣΣΕ.
Η διαδικασία είναι υποχρεωτική μετά τη ψήφιση του αντεργατικού Μνημονίου Νο2, που ουσιαστικά δημιουργεί νέο καθεστώς στο εργασιακό περιβάλλον, με αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων.
Ο Σύνδεσμός μας με επιστολή του ζητάει την επαναβεβαίωση της διασφάλισης όλων των αποσπασμένων Συναδέλφων και ιδιαίτερα αυτών που υπηρετούν στο Ασφαλιστικό.
Είναι γεγονός μετά τους Νέους Νόμους για ένταξη μας στο ΕΟΠΥΥ και τη δημιουργία νέου Επικουρικού Ασφαλιστικού Ταμείου και τις αλλεπάλληλες άρσεις των αποσπάσεων, το Ασφαλιστικό μας ξεγυμνώνεται και οι λιγοστοί εναπομείναντες Συνάδελφοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τους Συναδέλφους Ασφαλισμένους.

* Λήγει στις 17 Μαρτίου η αποστολή των δικαιολογητικών στο Σύνδεσμο για την υποβολή αγωγών για όσους είναι κάτω από 60 ετών και όσους έχουν κρατήσεις λόγω υπερβάλλοντος ποσού ΑΕΠ
====================================
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ : ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣχολιασμός Δημοσιευμάτων Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της κατασκευής της Λιγνιτικής Μονάδας «Πτολεμαϊδα V», η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι το Δ.Σ. ενημερώθηκε χθες για τις συζητήσεις και την πρόοδο σε σχέση με το πιθανό χρηματοδοτικό σχήμα του έργου, και μεταξύ άλλων, για την πορεία των μέχρι σήμερα επαφών με τον οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων (ECA) της Γερμανίας, Euler-Hermes. Η τράπεζα KfW IPEX-Bank GmbH έχει το ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου και διοργανωτή του κοινοπρακτικού δανείου που θα έχει την κάλυψη του οργανισμού ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων (ECA), υποστηρίζοντας στην παρούσα φάση τη ΔΕΗ στις επαφές και τις συζητήσεις με την Euler-Hermes κατά τη διαδικασία έγκρισης της σχετικής κάλυψης. Η παροχή της κάλυψης αυτής, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση για τη διοργάνωση του δανείου, είναι σε διαδικασία εξέτασης, χωρίς να έχει δοθεί ακόμη σχετική έγκριση.
Αθήνα 13-3-2012
========================
40% προκαταβολή και σε δύο χρόνια το εφάπαξ
Την καταβολή του 40% του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και το υπόλοιπο ποσό σε 2 χρόνια στους περίπου 50.000 δικαιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και περιμένουν στην ουρά, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Την καταβολή του 40% του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και το υπόλοιπο ποσό σε 2 χρόνια στους περίπου 50.000 δικαιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και περιμένουν στην ουρά, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ηγεσία του υπουργείου προανήγγειλε χθες ότι με δεδομένη την ταμειακή στενότητα και το έλλειμμα πάνω από 2,2 δισ. ευρώ του ΤΠΔΥ και για να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής (έως 6 - 7 χρόνια, αν δεν ληφθούν μέτρα) σχεδιάζονται ακόμη:
Ο συμψηφισμός του εφάπαξ με τα δάνεια που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων 8.000 - 9.000 πρώην δημόσιοι υπάλληλοι (δηλ. εσωτερικός δανεισμός ανάμεσα στο ΤΠΔΥ και στο Ταμείο).
Η αύξηση των εισφορών για τους εν ενεργεία, έτσι ώστε να μην περικοπεί και άλλο το εφάπαξ.
Υπενθυμίζεται ότι στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από τις 1/1/2010 μέχρι και την 31/12/2010 και δεν έχει εκδοθεί απόφαση, το εφάπαξ καταβάλλεται μειωμένο σε ποσοστό 15% και 25% αντίστοιχα.
Στους ασφαλισμένους που αποχώρησαν από 1/1/2011 και μετά και δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική απόφαση, το εφάπαξ είναι μειωμένο σε ποσοστό 20% και 30%.
Οι αποφάσεις για τα εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία Πρόνοιας και την «εξαφάνιση» των ελλειμμάτων τους, θα πρέπει να ληφθούν (με βάση το νέο Μνημόνιο) έως τον Ιούνιο, με οδηγό μελέτες οι οποίες ήδη συντάσσονται για κάθε ταμείο χωριστά.
===============================
Δεν θα δοθούν μαζί για πρώτη φορά
Σύνταξη ΙΚΑ στις 22 Μαρτίου και δώρο Πάσχα στις 5 Απριλίου



Ξεχωριστά από τη σύνταξη θα δοθεί για πρώτη φορά φέτος το δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ιδρυμα, το οποίο παίρνει δάνεια με τον μήνα για να πληρωθούν οι συντάξεις. Ετσι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στις 5 Απριλίου και η σύνταξη στις 22 Μαρτίου όταν στα προηγούμενα έτη δίνονταν μαζί σύνταξη και δώρο.
Τονίζεται ότι το ΙΚΑ πλέον υποχρεώνεται σε μηνιαία βάση να δανείζεται από το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό) και το ΤΑΠ ΔΕΗ προκειμένου να συμπληρώνει τα ποσά που χρειάζονται για να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις.
Με νέα απόφαση της διοίκησης, το ΙΚΑ θα δανειστεί για 14 ημέρες, από τις 20 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, 150 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και άλλα 50 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ «προκειμένου να διενεργηθούν ομαλά οι πληρωμές».
Ο δανεισμός γίνεται για τρίτο συνεχή μήνα καθώς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ είχε δανειστεί, αντίστοιχα τα ίδια ποσά από τα δύο Ταμεία, τον Ιανουάριο (από 17 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου) και τον Φεβρουάριο (από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου).

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος δήλωσε ότι φέτος το Ταμείο θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην καταβολή των συντάξεων κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά θα αντεπεξέλθει με τη μετατροπή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σε repos για την άντληση πρόσθετης ρευστότητας. Ο ίδιος διαβεβαιώνει τους συνταξιούχους ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν παρά τις δυσκολίες, αλλά ταυτοχρόνως ξεκαθαρίζει ότι θα εκτελεστεί μέχρι κεραίας ο προϋπολογισμός. Δηλαδή, δεν θα ζητηθεί επιπλέον κρατική επιχορήγηση, αλλά θα ρευστοποιηθούν ομόλογα που κατέχει το Ιδρυμα.
================================
ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: Δυσαρέσκεια της Κομισιόν για την ενιαία πώληση
Mεικτή χαρακτηρίζει τη συμμόρφωση της Eλλάδας στις επιταγές του Mνημονίου για τον ενεργειακό τομέα η έκθεση της Kομισιόν και ζητά τον πλήρη διαχωρισμό των δικτύων για ΔEΠA και ΔEH πριν από την ιδιωτικοποίηση, χωρίς να κρύβει τη δυσαρέσκειά της για το μοντέλο πώλησης της ΔEΠA που προβλέπει τη δυνατότητα ενιαίας πώλησης με το ΔEΣΦA.
Mεικτή χαρακτηρίζει τη συμμόρφωση της Eλλάδας στις επιταγές του Mνημονίου για τον ενεργειακό τομέα η έκθεση της Kομισιόν και ζητά τον πλήρη διαχωρισμό των δικτύων για ΔEΠA και ΔEH πριν από την ιδιωτικοποίηση, χωρίς να κρύβει τη δυσαρέσκειά της για το μοντέλο πώλησης της ΔEΠA που προβλέπει τη δυνατότητα ενιαίας πώλησης με το ΔEΣΦA.
Oσον αφορά στη ΔEH η έκθεση αναφέρει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της πρόσβασης στη λιγνιτική παραγωγή και στα υδροηλεκτρικά. Aναφερόμενη στο «unbundling» (διαχωρισμό των δικτύων) της ΔEH η έκθεση της Kομισιόν εκτιμά ότι σύντομα ολοκληρώνεται μετά τη λειτουργία του AΔMHE και των άλλων φορέων.
Στο θέμα της ΔEΠA όμως προειδοποιεί ότι η πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας, που επιτρέπει στη ΔEΠA να πουληθεί σαν ενιαίο σύνολο με το ΔEΣΦA, μπορεί βραχυπρόθεσμα σε οικονομικό επίπεδο να είναι πιο ελκυστική, αργότερα όμως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ενεργειακή πολιτική και την ασφάλεια του εφοδιασμού.
===============================
Αποχώρησαν 9.500 δημόσιοι υπάλληλοι το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου
Σε 9.502 ανέρχεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Από αυτούς, οι 7.545 παραιτήθηκαν.

Οι αποχωρήσεις άρχισαν την 6η Οκτωβρίου 2011, ημερομηνία κατάθεσης προς ψήφιση στη Βουλή του νόμου 4024/2011 (εργασιακή εφεδρεία, αυτοδίκαιη απόλυση και προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα) και ολοκληρώθηκαν την 27η Νοεμβρίου 2011, ημέρα μέχρι την οποία είχαν προθεσμία οι αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού να εκδώσουν τις απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις για την εφαρμογή του νόμου.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το έγγραφο του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνου Ρόβλια, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Μαρτίου.

Από το έγγραφο προκύπτει ότι από τους 9.502 υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει, στη συντριπτική πλειονότητα λύθηκε η υπαλληλική σχέση κατόπιν υποβολής αίτησης παραίτησης. Πρόκειται για 7.545 υπαλλήλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων αποχώρησαν από υπουργεία (4.135 υπάλληλοι) και ακολούθως από ΝΠΔΔ (1.529 υπάλληλοι) και δήμους (παραιτήθηκαν 956 υπάλληλοι).

Οπως εξάλλου ενημερώνει το υπουργείο, σε 4.939 ανέρχεται ο αριθμός των εφέδρων, προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, στη βάση του Ν. 4024/2011 για την εργασιακή εφεδρεία, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμοτήτων.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος είχε ζητήσει να ενημερωθεί «ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των εφέδρων που τέθηκαν στο περιθώριο» και «ποιο είναι το οικονομικό όφελος που προέκυψε για τον προϋπολογισμό από τη σφαγή αυτή των στελεχών της διοίκησης». Στην ερώτησή του, ο βουλευτής κατήγγειλε ότι το μέτρο της εφεδρείας απέτυχε και ότι στηρίχθηκε σε ένα ιδιότυπο ρατσιστικό ηλικιακό κριτήριο.
==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: