Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής

Τροπολογία-«ασπίδα» για τη ΔΕΗ
Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να λύσει το θέμα με τις παράνομες χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να λύσει το θέμα με τις παράνομες χρεώσεις των Yπηρεσιών Kοινής Ωφέλειας, που απειλούν με κατάρρευση τη ΔEH, καθώς μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Eπικρατείας που έκρινε ότι κακώς εισπράχθηκαν, η ΔEH μπορεί να κληθεί να επιστρέψει το αστρονομικό ποσό του 1,8 δισ. O υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε χθες στο Yπουργικό Συμβούλιο ότι θα καταθέσει τροπολογία για να ρυθμίσει το ζήτημα.
Oι Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας (YKΩ) αφορούν στις χρεώσεις που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρισμού, πελάτες της ΔEH αλλά και των ιδιωτικών εταιρειών, προκειμένου οι κάτοικοι των νησιών να μην πληρώνουν ακριβότερα το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η παραγωγή ηλεκτρισμού στα μη διασυνδεδεμένα νησιά έχει υψηλότερο κόστος.
Oι χρεώσεις YKΩ πληρώνονται μαζί με το λογαριασμό ρεύματος και αποδίδονται στη ΔEH ως αντιστάθμισμα για την κάλυψη του κόστους. Tο θέμα άνοιξε με πρόσφατη απόφαση του ΣτE, η οποία δικαίωσε την προσφυγή των δύο εταιριών λιανικής πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος, της Energa και της Hellas Power για τις χρεώσεις των Yπηρεσιών Kοινής Ωφέλειας (YKΩ). Oι δυο εταιρείες, που σήμερα έχουν κλείσει, προσέφυγαν στο ΣτE επειδή αμφισβητούσαν τόσο τον τρόπο υπολογισμού των YKΩ όσο και το γεγονός ότι δεν έχει απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρισμού στα νησιά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ίδιες να δραστηριοποιηθούν στη νησιωτική αγορά την ίδια στιγμή που υποχρέωναν τους πελάτες τους να καταβάλουν YKΩ.
H απόφαση του ΣτE αφήνει έκθετη τη ΔEH για το σύνολο των YKΩ που έχει εισπράξει τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά από τότε που επιβλήθηκαν, ενώ παράλληλα τίθεται και το ζήτημα αν οι YKΩ είναι σύννομες με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αφού όταν αποφασίστηκαν δεν είχε ενημερωθεί η E.E., όπως θα έπρεπε. Tο συνολικό πόσο των YKΩ που έχει εισπράξει η ΔEH υπολογίζεται στο 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία αν κληθεί να επιστρέψει σήμερα η επιχείρηση θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, δεδομένων και των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Φωτοβολταϊκό
O κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε ακόμα το Yπουργικό Συμβούλιο για την τροπολογία που σχεδιάζει σχετικά με το φωτοβολταϊκό πάρκο της Eκκλησίας στην Πεντέλη. O υπουργός φέρεται να δήλωσε ότι πρώτα πρέπει να λυθεί το θέμα της ιδιοκτησίας και των χρήσεων γης. Ενημέρωσε για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό 2020 -2050, για πώληση των 4 λιγνιτικών μονάδων της ΔEH κ.λπ.
====================================
Λύση μέσω διαιτησίας για τη διαφορά ΔΕΗ - Αλουμίνιον


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στην τελική ευθεία για την εξεύρεση οριστικής λύσης, εισέρχεται η διαφορά μεταξύ της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της ΔΕΗ για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η πρώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΕΗ και Αλουμίνιον έχουν ενημερωθεί ότι εντός 10 ημερών θα έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των προσώπων από τα οποία οι δύο πλευρές θα κληθούν να επιλέξουν διαιτητή και επιδιαιτητή, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της διαιτησίας. ΔΕΗ και Αλουμίνιον έχουν ήδη υπογράψει συνυποσχετικό παραπομπής στο μηχανισμό διαιτησίας της ΡΑΕ, ο οποίος βρίσκεται υπό σύσταση.

Την περασμένη Παρασκευή λοιπόν, και μετά από την πρόσκληση ενδιαφέροντος που είχε απευθύνει η ανεξάρτητη αρχή, έκλεισε ο κατάλογος των διαιτητών και παράλληλα στάλθηκαν οι τελικές παρατηρήσεις επί του κανονισμού. Εκτιμάται ότι στο προσεχές 10ήμερο, ο κατάλογος θα έχει οριστικοποιηθεί, το ίδιο και ο κανονισμός της διαιτησίας.

Το επόμενο βήμα θα είναι να κληθούν ΔΕΗ και Αλουμίνιον να επιλέξουν από τον κατάλογο τους διαιτητές και τον επιδιαιτητή (δηλαδή τον «πρόεδρο» του τριμελούς διαιτητικού «δικαστηρίου»). Σε περίπτωση μη συμφωνίας για τον επιδιαιτητή, τότε οι δύο πλευρές θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στον πρόεδρο της ΡΑΕ, ο οποίος εντός δύο ημερών θα ζητήσει γνώμη της ολομέλειας και θα ορίσει τον επιδιαιτητή, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή η Αλουμίνιον κατέθεσε αίτημα στη ΡΑΕ με τη μορφή προσωρινού μέτρου, για τον καθορισμό προσωρινής τιμολόγησης της εταιρείας από τη ΔΕΗ, για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου. Αν και δεν υπάρχει ρητό χρονοδιάγραμμα, ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την έκδοση της απόφασης, θεωρούνται οι δύο με τρεις μήνες.

Θυμίζουμε ότι η πλευρά της ΔΕΗ, αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει στη νομική διεκδίκηση των οφειλών της από τους δύο μεγάλους πελάτες στην υψηλή τάση, δηλαδή την Αλουμίνιον και τη Λάρκο, ενώ από την πλευρά της Αλουμίνιον αμφισβητούνται οι τιμολογήσεις της ΔΕΗ.

Ο μηχανισμός διαιτησίας της ΡΑΕ, στον οποίο έχουν συμφωνήσει να προσφύγουν ΔΕΗ και Αλουμίνιον, περιλαμβάνεται μεταξύ των νέων σημαντικών αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής, για την επίλυση διαφορών μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων που ασκούν δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται χρονοβόρες διαδικασίες των αστικών δικαστηρίων.
Πηγή:www.capital.gr
=================================
Νέα ηγεσία στη ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Αλλαγές είχαμε στην ηγεσία της ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αφού ύστερα από ψηφοφορία που διεξάχθηκε σήμερα το μεσημέρι, νέος Γραμματέας της παράταξης ανέλαβε ομόφωνα ο Αντώνης Καρράς προερχόμενος από το σωματείο της ΕΤΕ-ΔΕΗ. Τα μέλη και τα στελέχη της ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εύχονται καλή δύναμη στο έργο που αναλαμβάνει και να συνεχίσει να αγωνίζεται με το ίδιο σθένος για τα δίκαια των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

================================
ΠΑΣΚΕ ΕΤΕ /ΔΕΗ
Συνάδελφοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20/3/2012.
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΠΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΗΨΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΕ/ΔΕΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ.



Δεν αρκούσε η πρώτη ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας με ημερομηνία 10/3 σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην ΕΤΕ/ΔΕΗ μέσω της οποίας επιχείρησε να υποβαθμίσει τα όσα απαράδεκτα συνέβαιναν και να συγκαλύψει τις ευθύνες των μελών του Προεδρείου επανήλθε τώρα με δεύτερη ανακοίνωση για να μας πει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι 10 αγωνιστές της ΠΑΣΚΕ που συλληφθήκαμε (μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΓΕΝΟΠ που προέρχεται από την Αγωνιστική Συνεργασία) από τα ΜΑΤ και συρόμαστε στις αίθουσες των δικαστηρίων 3 μήνες τώρα… με την κωλυσιεργία μας στην ΕΤΕ/ΔΕΗ είμαστε σε διατεταγμένη υπηρεσία προκειμένου να διευκολύνουμε την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα!!!
Μα σε ποιους τα λέτε αυτά ;
Στους ΠΑΣΚΙΤΕΣ της ΕΤΕ/ΔΕΗ που ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ 5 χρόνια τώρα ;
Στους ανθρώπους που δεν υπολόγισαν κόμμα, φιλίες, σχέσεις τίποτα απολύτως, προκειμένου να κάνουν το χρέος τους ;
Στους ανθρώπους που ηγούνται ενός συνδικάτου που όλη η κοινωνία λέει «ευτυχώς που υπάρχει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ;»
Επιτέλους ωριμάστε και αφήστε αυτές τις πρακτορίστικες προσεγγίσεις από το παρελθόν… για να μην σας θυμίσουμε την ιστορία.
Όμως ας επανέλθουμε στην ουσία.
Η ουσία έτσι όπως αναδεικνύεται και από την δεύτερη ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας της ΕΤΕ/ΔΕΗ είναι ότι η εκτεθειμένη ηγεσία της για μια φορά ακόμα επιχειρεί να διακιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να ξαναυποβαθμίσει τις απίστευτες κλεψιές και το θέμα ηθικής τάξης στην ΕΤΕ/ΔΕΗ.
Λέει η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας που διαβάζοντας την δεν μπορείς παρά να γελάσεις… «πανικόβλητη η ΠΑΣΚΕ μετά την δημοσιοποίηση του Δελτίου Τύπου και της έκθεσης της Αγωνιστικής Συνεργασίας προς την Κεντρική Εξελεγκτική Επιτροπή (για τα οικονομικά της ΕΤΕ) έβγαλε τρεις πολυσέλιδες ανακοινώσεις σε μια μέρα προς απάντησή μας…
Είναι ή δεν είναι να γελάς με τέτοιες ρηχές προσεγγίσεις και συμπεριφορές που θυμίζουν ελέφαντα που προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του;
· Ποιοι είναι οι πανικόβλητοι ;
Αυτοί που στην έκθεσή τους αποτυπώνουν τα πάντα ή εσείς που ξεχάσατε τα πάντα και αφήσατε τεράστια ερωτηματικά για το ρόλο σας ;
· Ποιοι είναι πανικόβλητοι ;
Αυτοί που κατέθεσαν πρόταση μομφής με βάση την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής ή εσείς που τα εγκλήματα που έγιναν τα κουκουλώσατε ;
Για να σταματήσουν οι εξυπνακισμοί και οι ανεύθυνες προσεγγίσεις σας ρωτάμε καταθέσατε πρόταση μομφής Ναι ή Όχι ;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Απολογηθείτε λοιπόν γι αυτό και αφήστε τα ποιος είναι έντρομος γιατί προκαλείτε γέλιο.
Όχι σε εμάς αυτά που ξεσκεπάσαμε το σκάνδαλο και είχαμε το κουράγιο να καταθέσουμε πρόταση μομφής.
Οι δε ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από την ΠΑΣΚΕ όπως θα είδατε συνειδητοί διαστρεβλωτές της αλήθειας δεν ήταν γιατί αποκαλύψατε το σκάνδαλο και ήρθε σε δύσκολη θέση η ΠΑΣΚΕ αλλά γιατί σε συνέχεια της ύποπτης στάσης σας όλο αυτό το διάστημα επιχειρήσατε να υποβαθμίσατε το σκάνδαλο και την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΠΑΣΚΕ για να σώσετε τους συνέταιρους σας στο προεδρείο.
Όσο δε για τα όσα σας είπε ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στη συνάντηση που έγινε μεταξύ μας και που βεβαίως εκφράζουν την επίσημη θέση της ΠΑΣΚΕ ότι δηλαδή δεν εμπλέκεται κάποιο στέλεχος σας είναι αλήθεια αλλά ξεχάσατε να πείτε ότι ήταν η απάντηση στο παράπονο του Αντιπροέδρου σας για διαμαρτυρίες στελεχών της ΠΑΣΚΕ στην Εξελεγκτική Επιτροπή για την στάση του, στα φαινόμενα αυτά.
Επίσης ξεχάσατε να πείτε τι ήταν αυτό που γέννησε την ανάγκη της συνάντησής μας.
Όμως μιας και το ξεχάσατε εσείς θα το θυμίσουμε εμείς.
Την ανάγκη πραγματοποίησης αυτής της συνάντησης γέννησε η απίστευτη στάση σας, στάση ανοχής στα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς.
Την ανάγκη αυτού του ραντεβού την γέννησε η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής που καταθέσατε και που κατά περίεργο τρόπο ξέχασε τα πάντα.
Από την συνάντηση αυτή.
Θέλαμε να ξέρουμε τι θα κάνετε τελικά με την πρόταση μομφής γιατί ήταν τέτοια η στάση σας που όχι μόνο δεν το ξέραμε αλλά φαινόταν το ακριβώς αντίθετο.
Γι αυτό και ζητήσαμε το ραντεβού.
Όσο δε για την φράση μας ότι εάν συμφωνούσατε να αποδοθούν οι ευθύνες στους 3 θα βάζαμε τις εκθέσεις στο συρτάρι για μια φορά ακόμη επιβεβαιώνει ότι δεν συμφωνούσατε να αποδοθούν ευθύνες στους 3!!!
Όσο δε για το ότι οι εκθέσεις θα έμπαιναν στο συρτάρι αφού έφευγαν οι 3 υπεύθυνοι και αναλάμβαναν τις ευθύνες τους που είναι το μεμπτό;
Είναι συγκάλυψη και κουκούλωμα όταν πλέον με βάση τις εκθέσεις έχεις απομακρύνει τους καταχραστές Πρόεδρο, Γραμματέα, Ταμία και τους έχεις αναγκάσει να αναλάβουν τις ευθύνες τους;
Εμείς τι σας ζητούσαμε που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο (και το ότι δεν ήταν σας εκθέτει);
Σας ζητούσαμε να ψηφίσετε την απομάκρυνσή τους.
Μετά από αυτό εάν επιτυγχάνονταν (που χρειαζόταν και η δική σας στήριξη) που αλλού έπρεπε να πάνε οι εκθέσεις;
Για πείτε μας…
Συνάδελφοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας,
Όσο και αν προσπαθείτε να συμμαζέψετε τα ασυμμάζευτα δεν θα τα καταφέρετε και οι λογικές του συμψηφισμού με τα οικονομικά της ΓΕΝΟΠ που το μέλος σας στην Εξελεγκτική της Επιτροπή έχει εγκρίνει δεν περνάνε.
Για να κλείσουμε για μια φορά ακόμα θα αναδείξουμε ότι εντέχνως με την πρώτη ανακοίνωση σας επιχειρήσατε να κάνετε δηλαδή συγκάλυψη και συμψηφισμό.

Α. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ - ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ.
Η υποβάθμιση προκύπτει από το γεγονός ότι μέσα από την ανακοίνωση επιχειρείται να περάσει ένα πνεύμα ότι πάνω κάτω αυτά γίνονταν και ότι πάνω απ’ όλα την ώρα που το συνδικάτο συγκλονίζεται συθέμελα από τα φαινόμενα σήψης προείχε να κουβεντιαστούν τα γενικότερα ζητήματα.
Προφανώς με το ποια ηγεσία θα παλέψουμε τα γενικότερα ζητήματα τι ήθος και αρχές θα έχει πάει δεύτερο!!!
Η υποβάθμιση επίσης των ευθυνών του προεδρείου (Πρόεδρος – Γραμματέας – Ταμίας) προκύπτει από το γεγονός του ότι επιχειρείται να διαχυθούν οι ευθύνες στο σύνολο των μελών των παρατάξεων.
Το γεγονός του ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ ανέδειξε την βρωμιά κάνοντας πρώτη την αυτοκάθαρση της περνάει απαρατήρητο…
Η αποποίηση των ευθυνών προκύπτει από το γνωστό και τετριμμένο «εμείς σας τα λέγαμε»
Αφού είναι έτσι ρωτάμε: τι ακριβώς λέγατε;
Υπήρξε μια φορά που δεν ψηφίσατε τα οικονομικά;;
Ξαναρωτάμε υπήρξε μια φορά που δεν ψηφίσατε τα οικονομικά;;
Ο συμψηφισμός (αυτό και αν είναι απαράδεκτο) προκύπτει από το γεγονός του ότι στην ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας για λόγους δημιουργίας σύγχυσης αναφέρεται ότι» κατατέθηκαν προτάσεις μομφής από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ»!!!
Ποια πρόταση μομφής κατέθεσε η ΔΑΚΕ; Εναντίον ποιου ;
Ποιο άρθρο του καταστατικού παραβιάστηκε ;
Ποιο είναι το περιεχόμενό της ;
Ποιο είναι το παράπτωμα ;
Β. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.
Αναφέρει η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας «τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην έκδοση του ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ είναι και αποτέλεσμα της λειτουργίας του»! για να καταλήξει «Η ευθύνη γι αυτό βαραίνει αυτές τις παρατάξεις και τον υπεύθυνο έκδοσης και σημερινό πρόεδρο της ΕΤΕ».
Αλήθεια ποια είναι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην έκδοση του ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ; Γιατί δεν λέτε ότι εκδόθηκαν 4 περιοδικά μαϊμού;
Επιπροσθέτως, και κυρίως γιατί πάτε να ταυτίσετε μ’ αυτό το γεγονός τον σημερινό Πρόεδρο ως υπεύθυνο έκδοσης του Ενωτικού Βήματος όταν γνωρίζεται πολύ καλά ότι ο Υπεύθυνος έκδοσης έχει την ευθύνη μόνο για την ύλη και το περιεχόμενο του περιοδικού;
Ο Υπεύθυνος Έκδοσης παραγγέλνει σε πόσα τεύχη θα εκδοθεί το περιοδικό ;
Ο Υπεύθυνος έκδοσης υπογράφει τα τιμολόγια πληρωμής ;
Ο υπεύθυνος έκδοσης πληρώνει ;
Γ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ - ΤΑΜΙΑΣ).
Επειδή το μεγαλύτερο ίσως ανοσιούργημα είναι η αρπαγή των χρημάτων του απεργιακού ταμείου και η κατασπατάληση τους σε άλλους σκοπούς από αυτούς που προβλέπεται χωρίς καμία εισήγηση της Επιτροπής και χωρίς καμία απόφαση του Δ.Σ. και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία όπως ρητά προβλέπεται η Αγωνιστική Συνεργασία έρχεται σε 2 σημεία της ανακοίνωσης της το 4 και 6 με ακριβώς ίδιο περιεχόμενο!!! να δώσει έμμεσα χείρα βοηθείας στους 3 (Πρόεδρο – Γραμματέα – Ταμία) λέγοντας ότι: «η χρησιμοποίηση των χρημάτων του Απεργιακού Ταμείου για περιοδείες ή άλλες δραστηριότητες έγινε με απόφαση των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΑΔ παρά την έντονη διαφωνία της Αγωνιστικής Συνεργασίας.
Στην ουσία δηλαδή λέει η Αγωνιστική Συνεργασία ότι για το θέμα έγινε συζήτηση (που έγινε η συζήτηση δεν λέει γιατί τη λέξη Δ.Σ. δεν την αναφέρει πουθενά).
ΟΧΙ συνάδελφοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας, ποτέ και πουθενά δεν έγινε καμία συζήτηση στο Δ.Σ. για την εκταμίευση χρημάτων του απεργιακού ταμείου.
Άρα την ευθύνη δεν την έχουν συνολικά οι παρατάξεις και το σύνολο των μελών τους γιατί δεν γνώριζαν τι γινόταν μιας και αυτά τα κανόνιζαν χωρίς καμία καταστατική διαδικασία οι 3.
Εάν αμφισβητείται ότι τα χρήματα του απεργιακού ταμείου χρησιμοποιούνταν για άλλους σκοπούς και μάλιστα χωρίς εισηγήσεις της Επιτροπής και αποφάσεις του Δ.Σ. παρακαλούμε να καταθέσετε τα πρακτικά σε ηλεκτρονική μορφή.
Εάν επιπροσθέτως όπως λέτε διαφωνούσατε με την χρησιμοποίηση των χρημάτων του Απεργιακού Ταμείου για άλλους σκοπούς ειδικά γι αυτό το κομβικής αξίας θέμα γιατί δεν βγάλατε μια ανακοίνωση τόσα χρόνια;
Γιατί δεν το καταγγείλατε δημόσια ;
Συνάδελφοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας τι δεν πάει καλά ;
Συνάδελφοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας, σας ξαναρωτάμε θα κρατήσετε στις θέσεις τους αυτούς που κουρέλιασαν το καταστατικό και κάθε ηθική αξία αγνοώντας ότι εμείς ως ΠΑΣΚΕ πρώτοι κάναμε το βήμα της αυτοκάθαρσης ;
================================


Mε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου η πώληση των μονάδων λιγνίτη, Μελίτης, Αμυνταίου και Μεγαλόπολης
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Ενέργεια.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντίνου ..αναφέρθηκε στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2050 και την σύσταση επιτροπής η οποία θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Ενημέρωσε ακόμη ότι προχωράει το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη που είναι υποχρέωση από το Μνημόνιο, αλλά και για τις διαδικασίες πώλησης τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης
Σωκράτη Ξυνίδη να εκφράζει την διαφωνία του.
Ο κ. Ξυνίδης διαφώνησε και με την ικανοποίηση του αιτήματος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μονή Πεντέλης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η δουλειά της Εκκλησίας; Δεν έχουμε πάθει από τις
μπίζνες της;»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το θέμα, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν ζητήματα αναδάσωσης και ιδιοκτησιακού χαρακτήρα. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενέστερα σε κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε συζήτηση και για τα θέματα των αγωγών φυσικού αερίου που διέρχονται από την Ελλάδα και ειδικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη προώθηση του ΤΑΡ και του ITGI.
Κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα ικανοποιείται και από τους δυο αγωγούς, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα μιας τρίτης οδού, Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα. Στη συζήτηση παρενέβη, κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ο οποίος είπε ότι αρχίζουν και πάλι οι συζητήσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε επίσης για το πρόβλημα επιβάρυνσης του ισολογισμού της ΔΕΗ, ύψους 1,8 δισ. εξαιτίας των επισφαλειών και δικαστικών αποφάσεων από ιδιωτικές εταιρείες παρόχων ενέργειας
VetoNews.gr


=================================
Ερχεται μείωση του εφάπαξ
Εκπνέει η προθεσμία των πέντε ημερών που έδωσε η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα Ταμεία για να υποβάλουν πλήρη στοιχεία για τον αριθμό των ασφαλισμένων, τις εισφορές και τα ποσά
Του Γιώργου Γάτου
«Σήμα» για τη μείωση των εφάπαξ σε όσα Ταμεία καταβάλλουν ποσά τα οποία δεν αντιστοιχούν με τις εισφορές τις οποίες συνολικά έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου «ανάβει» η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Την υποχρέωση (που απορρέει από το Μνημόνιο) για την «αναπροσαρμογή» των εφάπαξ επισημαίνει η γενική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων με έγγραφο που απέστειλε σε επτά Ταμεία, ζητώντας να υποβάλλουν σε χρόνος-εξπρές (εντός πέντε ημερών) πλήρη στοιχεία για τους ασφαλισμένους, τις εισφορές και τα ποσά.
Οπως τονίζεται στο έγγραφο, στόχος είναι «να εντοπιστούν τα Ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ βοηθήματα που καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν και να αναπροσαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση αναλόγως το ύψος των βοηθημάτων αυτών μέσα στο χρονικό πλαίσιο που ορίζεται από την Αναφορά Προόδου Μνημονιακής Δράσης».
Τα στοιχεία
Τα στοιχεία τα οποία καταθέτουν τα Ταμεία και θα επεξεργαστεί η Εθνική Αναλογιστική Αρχή έτσι ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις -που όπως έχει πει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης μπορεί να περιλαμβάνουν και αυξήσεις εισφορών για τους εν ενεργεία υπαλλήλους - αφορούν στα έτη 2010 και 2011, και ειδικότερα:
Τη μέση προϋπηρεσία.
Το μέσο τελευταίο μισθό εξόδου από την ασφάλιση που λήφθηκε υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς για εφάπαξ βοήθημα.
Το μέσο όρο αποδοχών που λήφθηκαν υπόψη για τον υπολογισμό εφάπαξ βοηθήματος.
Το μέσο ποσό εφάπαξ βοηθήματος.
Τη μέση ηλικία κατά την έξοδο.
Το συνολικό ποσοστό εισφορών για λήψη εφάπαξ βοηθήματος για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους, όπως αυτό ίσχυε κατά τα τελευταία σαράντα έτη, να δοθεί η τιμή και η χρονική περίοδος κατά την οποία ίσχυε.
Το πλήθος ατόμων ανά κατηγορία (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) που δικαιώθηκαν εφάπαξ βοήθημα.
Τον αριθμό μηνών καταβολής εισφορών μέσα στο έτος, όπως ίσχυαν κατά τα τελευταία σαράντα έτη (τιμή και χρονική περίοδος κατά την οποία ίσχυαν).
Οι μειώσεις το 2010 και το 2011
Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ που αποχώρησαν από τις 1/1/2010 μέχρι και την 31/12/2010 το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος καταβάλλεται μειωμένο σε ποσοστό 15% και 25% αντίστοιχα. Από 1/1/2011 και μετά οι μειώσεις διαμορφώθηκαν σε ποσοστά 20% και 30%, αντίστοιχα.
Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ το εφάπαξ καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%.
«Ακτινογραφία» σε επτά Tαμεία
Τα επτά Ταμεία που καλούνται να υποβάλουν σήμερα τα σχετικά στοιχεία για τους τομείς πρόνοιας που έχουν ενταχθεί σε αυτά είναι τα Ταμεία Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), Προσωπικού Εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) και στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (για κλάδους εργαζομένων που έχουν ενταχθεί και δικαιούνται εφάπαξ).
===================================
Σχεδιάζεται συμψηφισμός του εφάπαξ με τα δάνεια στις τράπεζες
Το μέτρο θα είναι προαιρετικό για τον δικαιούχο και στοχεύει στην ανακούφιση των δανειοληπτών, στην ταχύτερη καταβολή του εφάπαξ και στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας για τα ταμεία
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλη Ράπανο, είχε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε το θέμα του συμψηφισμού μέρους ή και ολόκληρου του ποσού του εφάπαξ με τις οφειλές των δικαιούχων προς τις τράπεζες. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είχε τις προηγούμενες ημέρες, για το ίδιο θέμα, επαφές με τη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το μέτρο θα είναι προαιρετικό για τον δικαιούχο και στοχεύει στην ανακούφιση των δανειοληπτών, στην ταχύτερη καταβολή του εφάπαξ και στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας για τα ταμεία.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας διαψεύδει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία επίκειται μειώσεις στο εφάπαξ των ασφαλισμένων και τονίζει, ότι "δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για μείωση του εφάπαξ και σε κανένα ταμείο". Προσθέτει, επίσης, ότι το πρόσφατο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία με το οποία ζητούνται από τους φορείς να αποστείλουν προς το υπουργείο Εργασίας οικονομικά στοιχεία "αφορά στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών", η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται έως το τέλος του μήνα.
Για το ίδιο θέμα ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι, "υπάρχει δυνατότητα επιλογών, ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει ζητηθεί από τους Φορείς των ασφαλισμένων, η αύξηση της εισφοράς προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα".
Σε παλιότερες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας έχει αναφέρει ότι για ασφαλιστικούς φορείς με μεγάλα ελλείμματα, όπως οι φορείς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να λαμβάνουν με τη συνταξιοδότησή τους το 40% του εφάπαξ που δικαιούνται και το υπόλοιπο μετά δυο χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
===================================
«Η απόκρυψη του ελλείμματος ήταν το έγκλημα, όχι η αποτύπωση» είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου

H απόκρυψη των στοιχείων είναι το πολιτικό έγκλημα και όχι η αποτύπωση, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Εξεταστική της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση των στοιχείων του 2009.

«Είναι αδιανόητη σήμερα η αμφισβήτηση του πραγματικού ύψους του ελλείμματος του 2009. Σήμερα, μετά από την ανεξαρτητοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μετά από ενδελεχείς μελέτες μηνών από την Ευρωπαϊκή στατιστική Υπηρεσία, μετά από την πλήρη επικύρωση των Ελληνικών στοιχείων χωρίς επιφυλάξεις.

» Το έλλειμμα του 2009 ήταν τελικά 15,8% του ΑΕΠ. 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς.

» Και όποιος αμφισβητεί αυτό το νούμερο θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αυξήθηκε το χρέος κατά 36 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, αν το έλλειμμα ήταν 2, 3, ή 5 δισεκατομμύρια ευρώ μικρότερο – όπως κάποιοι ισχυρίζονται.»

Προσερχόμενος στην Εξεταστική ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «εσκεμμένα και συστηματικά» απέκρυπτε στοιχεία από την Eurostat και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει ίχνος απόδειξης από κανέναν μάρτυρα, ότι η κυβέρνηση έκανε οτιδήποτε άλλο από το να αποτυπώσει πιστά τη δημοσιονομική κατάσταση».

Ερωτηθείς εξάλλου για τις καταγγελίες τού πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλη Κοντοπυράκη, ότι τον εξανάγκασε, «όντας μιας ώρας υπουργός», να αλλάξει προς τα άνω τα δημοσιονομικά στοιχεία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι τα στατιστικά δεδομένα τής Ελλάδας αμφισβητούνταν ήδη από τη Eurostat και πως ο ίδιος είχε ελέγξει τον κ. Κοντοπυράκη, επειδή ανακοίνωνε στη Eurostat έλλειμμα 6%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος το υπολόγιζε σε 8%.

«Ο κ. Κοντοπυράκης θα πρέπει να μάθει να μετρά το ΑΕΠ, το έλλειμμα, τις ώρες της ημέρας».

Στο μεταξύ, την έντονη δυσφορία τους για τη στάση της ΝΔ, που «δεν αφήνει τους υπουργούς της να καταθέσουν», εξέφρασαν ο Παναγιώτης Ρήγας και η Ελπίδα Τσουρή, εκπροσωπώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.

Σχολιάζοντας τη γνωστοποίηση της ΝΔ ότι οι πρώην υπουργοί της κ.κ. Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου, Αβραμόπουλος και Λέγκας, δεν πρόκειται να προσέλθουν προς κατάθεση, αλλά θα τοποθετηθούν δια υπομνήματος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρατήρησαν πως «μέχρι τώρα, είχαμε δει τη ΝΔ να αποχωρεί από Εξεταστικές Επιτροπές, ή να μην συμμετέχει. Η απόφασή τους αυτή, εισάγει, τώρα, νέα ήθη στη λειτουργία των Εξεταστικών Επιτροπών και τη διερεύνηση της αλήθειας και αποτελεί ευθεία πρόκληση. Ταυτόχρονα, στερεί από τους υπουργούς της το δικαίωμα να καταθέσουν, τη στιγμή που κάποιοι απ' αυτούς - όπως ο Γ.Παπαθανασίου - είχαν διαμηνύσει πως θα προσέλθουν».

Ερωτηθέντες σχετικά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέρριψαν το ενδεχόμενο βίαιης προσαγωγής των πρώην υπουργών και αναγνώρισαν το δικαίωμά τους να τοποθετηθούν δια υπομνήματος- το οποίο, όμως, όπως τόνισαν, «δεν αίρει την υποχρέωσή τους να καταθέσουν». Όπως μάλιστα, ανέφεραν, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει, ήδη, αποστείλει σχετικό υπόμνημα.

Υπενθυμίζεται πως η ΝΔ και το ΚΚΕ έχουν, από την πρώτη στιγμή, δηλώσει πως δεν μετέχουν στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής.
=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: