Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

εξαγοράζουν ηρεμία, χρόνο, αλλά και ανοχή στην κακοδιαχείριση και την παρανομία.


Η αλήθεια για τη ΔΕΗ
Πρώτο Θέμα


Είναι γνωστό ότι από το 1974 και μετά, στο Δημόσιο τουλάχιστον, αλλά και στις ΔΕΚΟ, οι συνδικαλιστές συνδιοικούν με τις διοικήσεις. Γιατί έτσι οι διοικήσεις... έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, εξαγοράζουν ηρεμία, χρόνο, αλλά και ανοχή στην κακοδιαχείριση και την παρανομία.
Ταυτοχρόνως οι συνδικαλιστές λειτουργούν ειδικά στις μεγάλες υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις σαν τοποτηρητές των πολιτικών προϊσταμένων των διοικήσεων ή των άλλων κομμάτων. Πολλές φορές είναι ακόμα πιο ισχυροί από αυτούς και φυσικά πολλοί εξ αυτών κατέληξαν και «υπουργάρες» του όμορφου αυτού πολιτικού συστήματος που καλείται σήμερα να ξανασώσει τη χώρα από το κακό που της έκανε. Οι συνδικαλιστές αυτοί δεν ανήκουν μόνο στο ΠΑΣΟΚ ή στη Ν.Δ., αλλά και στα αυτοαποκαλούμενα αριστερά κόμματα, συχνά δε και αυτοί οι συνήθως ανεπάγγελτοι τύποι καταλήγουν στα έδρανα της Βουλής.
Στη ΔΕΗ είναι γνωστό σε όλους ότι οι συνδικαλιστές κάνουν κουμάντο εδώ και χρόνια. Τα ταξίδια και οι μικροπαροχές στην καθημερινή ζωή τους είναι μάλλον ψιλοπράγματα μπροστά στο πραγματικό κακό που έχει γίνει εκεί. Στην κατασπατάληση δεκάδων δισ. ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια. Υπάρχει άραγε μονοπώλιο ρεύματος σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο που να βγάζει ζημίες; Μάλλον όχι. Οι πέντε διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες της ΔΕΗ, και διαχρονικά όλες οι διοικήσεις μαζί, τους έχουν... στα πούπουλα τους συνδικαλιστές, γιατί όλοι μαζί αφαίμαξαν την αγελάδα που λέγεται ΔΕΗ και πάντοτε με αρχιπροστάτη την εκάστοτε εξουσία. Οι πολιτικοί έπαιρναν τα... χοντρά, οι διοικήσεις λιγότερα αλλά καλά και οι συνδικαλιστές ό,τι απέμενε, συν κανένα ταξιδάκι αναψυχής. Οχι όλοι οι πολιτικοί, ούτε όλες οι διοικήσεις, ούτε όλοι οι συνδικαλιστές. Και αυτό το γράφω για λόγους νομικούς.
Αυτή είναι η αλήθεια για τη ΔΕΗ, όπως και για πολλές άλλες εταιρείες κοινής ωφέλειας, που φυσικά διεθνώς, ειδικά όταν είναι μονοπώλια, αποτελούν τεράστιες πηγές πλούτου και βέβαια εθνικό κεφάλαιο. Αλήθεια, τα τιμολόγια των ταξιδιών αναψυχής ή όποιας άλλης σπατάλης δεν τα είχε υπόψη του ο κ. Αρθούρος Ζερβός ή όποιος άλλος ήταν προηγουμένως στη θέση του επικεφαλής της ΔΕΗ; Φυσικά, αλλά όσο τους βόλευε ή δεν υπήρχε η τρόικα όλα ήταν καλά. Τώρα πάντως ο εισαγγελέας δεν πρέπει απλώς να δει τα τιμολόγια της αναψυχής, αλλά την καταστροφή της μεγαλύτερης ελληνικής δημόσιας εταιρείας. Αν μπορεί.
=================================
Σχετικά με τη συζήτηση για τα σκάνδαλα που αποδίδονται
στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗΜε τα όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας τον τελευταίο χρόνο σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα διαχείρισης της ΓΕΝΟΠ και της ΔΕΗ είναι αυτονόητο ότι για κάθε περίπτωση που υπάρχει υπόνοια για παράνομες πράξεις πρέπει να επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη και αυτό πρέπει να γίνει για να αποδειχτεί η βασιμότητα των καταγγελιών και να αποδοθούν ευθύνες.
Διαχρονικά ως Αυτόνομο, ριζοσπαστικό, ταξικό ρεύμα ιδεών και δράσης στο σ.κ καταγγέλλουμε και βρισκόμαστε σταθερά απέναντι σε κάθε πρακτική διαφθοράς και συνδιαλλαγής που οδηγεί στην συκοφάντηση του σ.κ και των συνδικαλιστικών στελεχών.
Στην σημερινή συγκυρία εκτιμούμε πάντως ότι δεν είναι τυχαία η ανακίνηση του θέματος καθώς αυτή την περίοδο ετοιμάζονται μεγάλα σχέδια για το ενεργειακό. Προωθείται η εκποίηση της ΔΕΗ καθώς επίσης μεθοδευμένα οι δυνάμεις του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και τα καθεστωτικά ΜΜΕ επιδίδονται σ’ έναν αντιπερισπασμό αντιμετώπισης της μικρής διαφθοράς προσπαθώντας να σώσουν το μνημόνιο και να ξεχαστούν τα έργα και οι ημέρες της μεγάλης διαπλοκής, επιχειρείται η συζήτηση και τον ενδιαφέρον του λαού να εστιασθεί σε επιμέρους προβλήματα.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και το σ.κ στη ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών ενάντια σε ρυθμίσεις και πολιτικές σε βάρος της ΔΕΗ και εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων (Καταγγελία για παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ της εταιρείας ΑτΕ - Μηνυτήρια αναφορά στον Α.Π για το φαγοπότι που στήθηκε σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών στην χονδρική αγορά ρεύματος - Επαναλαμβανόμενες καταγγελίες της κομπίνας στην λιανική αγορά ρεύματος από τους αεριτζήδες της HELLAS POWER και της ENERGA - Ανάδειξη των πραγματικών και ουσιαστικών λόγων και αιτιών της χρεοκοπίας της ΔΕΗ, κ.λ.π).
Ο βασικότερος όμως λόγος των νέων επιθέσεων στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι η πώληση (ξεπούλημα) των λιγνιτικών Μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα από τις 3 Απρίλη έχει φτάσει επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Διεύθυνση Ενέργειας) στη Διοίκηση της ΔΕΗ που κτυπάει το καμπανάκι για την έναρξη της τελικής φάσης της διαδικασίας πώλησης τεσσάρων λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ. Του Αμύνταιου 1, Αμύνταιου 2, Μελίτης και Μεγαλόπολης 3.
Με την επιστολή αυτή ζητείται από τη Διοίκηση της ΔΕΗ να έχει απαντήσει μέχρι τις 20 Απρίλη (δηλαδή σε 2 εβδομάδες) εάν δέχεται η όχι να ξεπουλήσει τα λιγνιτικά της εργοστάσια!!!
Σημειολογική ίσως η μέρα αυτή που ξεκίνησε η επίθεση σε βάρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ;
Εάν έχουν στοιχεία οι καταγγέλλοντες, ας παραπέμψουν τους υπεύθυνους της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην δικαιοσύνη. Αν αποδειχτεί η όποια ευθύνη στην συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς αυτή πρέπει να καταλογιστεί με κάθε αυστηρότητα, να καταλογιστεί η βαρύτερη ποινή.
Μέχρι αυτό να συμβεί, δικαιούμαστε να λέμε ότι η ανακίνηση ενός θέματος που έχει ξαναπαιχτεί, εξυπηρετεί σκοπιμότητες.
Τέλος, απέναντι στις προσπάθειες να διαβάλλουν, να υπονομεύσουν, να αδυνατίσουν την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και να διασπάσουν την αγωνιστική δράση του συνδ. κινήματος και των εργαζομένων στη ΔΕΗ, είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή το επόμενο διάστημα η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας να προβεί σε ουσιαστικές και τολμηρές συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες συμπεριλαμβανομένου ακόμη και εκλογικού Συνεδρίου.
Είναι ώρα η Ομοσπονδία να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της με τους εργαζόμενους, με το ξεκίνημα μίας πορείας ενίσχυσης της αυτονομίας της από τα κόμματα και την εργοδοσία, με βαθιά ανανέωση προσώπων, θέσεων και με ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας και πλήρους διαφάνειας στο εσωτερικό της. Την μετατροπή της σε ισχυρό εκφραστή των εργατικών συμφερόντων της ΔΕΗ, του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης της χώρας μας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Σαράντος
Μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Ορυχείων - Σταθμών
(Σ.Ο.Σ.) ΔΕΗ Μεγαλόπολης

=============================================

==================================
Εισαγγελική δίωξη για τις καταγγελίες κατά της ΓΕΝΟΠ
Xρυσα Λιαγγου


O κύκλος καταγγελιών εις βάρος της ΓENOΠ που άνοιξε τον Nοέμβριο του 2010 και προκάλεσε εισαγγελική έρευνα που κατέληξε στο περίφημο πόρισμα Pακιντζή τον Aπρίλιο πέρυσι, συνεχίζεται με διώξεις κατά των διοικήσεων της ΔEH από το 1999 και μέχρι το 2010 και αυτών της ΓENOΠ και της OKΔE της ίδιας περιόδου. Oι διώξεις ασκήθηκαν μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι εισαγγελείς Aρ. Kορέας και Eλένη Σίσκου, που στηρίχτηκε στο πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Pακιντζή, αλλά και σε έρευνα που ακολούθησε από το ΣΔOE.
Η δίωξη που άσκησαν οι δύο εισαγγελείς αφορά τα εξής αδικήματα:
– Απιστία στην υπηρεσία, κατά συναυτουργία και μη και κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος νομικού προσώπου, από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου. Η κατηγορία στρέφεται εις βάρος των νομίμων εκπροσώπων της επιχείρησης.
– Αμεση συνέργεια στην απιστία, κατηγορία που στρέφεται εις βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του ΟΚΔΕ της ΔΕΗ.
– Απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση εις βάρος νομικού προσώπου, που αφορά τους αρμοδίους υπαλλήλους, στελέχη και μη, που έλεγξαν και ενέκριναν την εκταμίευση επίμαχων ποσών την τριετία 2008-2010. Στρέφεται επίσης και εις βάρος εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και κάθε άλλου υπευθύνου που συμμετείχε στην όλη παράνομη δραστηριότητα.
Aπό την έρευνα του ΣΔOE εντοπίστηκαν υπερκοστολογήσεις ταξιδιών, μελέτες που ανατέθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών και παρότι πληρώθηκαν δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ και δαπάνες που δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Για «επίθεση λάσπης» έκανε λόγο η ΓENOΠ, αναφερόμενη στο πόρισμα του ΣΔOE που διέρρευσε στον Tύπο την περασμένη εβδομάδα. Σημειώνει ότι βρέθηκε ένα εικονικό τιμολόγιο, στο οποίο δεν έχει ανάμειξη η ΓENOΠ γιατί είχε ακυρώσει την εντολή προς την εταιρεία που το εξέδωσε καθώς επίσης και 12 τιμολόγια με υπερτιμολογήσεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, είναι αυθαίρετες. H ΔEH, με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε πριν διαταχθούν οι ποινικές διώξεις, ανέφερε ότι θα μελετήσει το πόρισμα προκειμένου να σταθμίσει τις επόμενες ενέργειές της, συμπεριλαμβανομένης και της ανάληψης «νομικών πρωτοβουλιών εναντίον όσων τυχόν αποδειχθεί ότι προέβησαν σε προφανείς υπερτιμολογήσεις ή εικονικές τιμολογήσεις ζημιώνοντας την επιχείρηση».
Aνακοίνωσε, επίσης, ότι η σχετική έρευνα ανατέθηκε ήδη στην αρμόδια Διεύθυνση Eσωτερικού Eλέγχου της Eπιχείρησης και προανήγγειλε την άμεση υλοποίηση της ήδη ειλημμένης απόφασης για σύσταση Γραφείου Συμμόρφωσης και Δεοντολογίας, που θα επιφορτισθεί (και) για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων.
===================================
ΔΕΗ: Νέες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια από 1η Ιανουαρίου 2013
Την ίδια στιγμή προχωρούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.
Έρχονται αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου του 2013 στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας για τιμές λιανικής που θα αντανακλούν το κόστος παραγωγής.
Την ίδια στιγμή προχωρούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό των δράσεων του ΥΠΕΚΑ μέσα στο έτος θα ανακοινωθεί ο τρόπος της απελευθέρωσης των τιμολογίων. Η απελευθέρωση κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου θα γίνει σταδιακά μέσα στο 2013: "Είτε χρονικά σε δύο φάσεις ή με διαφορετικό τρόπο", περιέγραψε ο υπουργός αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης.
Τα ποσοστά της αύξησης θα αποφασιστούν από τη ΔΕΗ σε συννενόηση με τη Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας. Στο σημείο αυτό ο υπουργός ΠΕΚΑ, αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει στα τιμολόγια της υψηλής τάσης (είναι απελευθερωμένα) όπου η ΔΕΗ ανακοίνωσε στους πελάτες της μεγάλη αύξηση προκαλώντας την παράμβαση της ΡΑΕ, απηύθυνε σύσταση στη ΔΕΗ να προβεί σε χαμηλότερες αυξήσεις. Το ίδιο έκανε και με τη μέση τάση (όπου επίσης τα τιμολόγια είναι απελευθερωμένα).
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια (χαμηλής τάσης) ο υπουργός επανέλαβε ότι οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες θα προστατευτούν. Πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται τα κριτήρια για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια να αλλάξουν ώστε να ενταχθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες.
Αποκρατικοποίηση ΔΕΗ
Σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ο υπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε ότι ο σύμβουλος εξετάζει τα σενάρια. Αυτά είναι είτε η πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων (σ.σ. στο πλαίσιο του ανοίγματος του λιγνίτη σε τρίτους) είτε ένας συνδυασμός πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων μαζί με υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Επίσης εξετάζεται και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου για μία ακόμη φορά απέκλεισε τη μείωση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ, λόγω χαμηλών αποτιμήσεων,
Υδρογονάνθρακες
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σημείωσε ότι σε 15 με 20 μέρες θα έχουν αξιολογηθεί οι προσφορές και θα έχουν τελειώσει και οι διαπραγματεύσεις με τις 8 υποψήφιες εταιρίες για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Ωστόσο η ανακοίνωση των τελικών αναδόχων και η υπογραφή των συμβάσεων δεν αποκλείεται να γίνει μετά τις εκλογές. Επανάλεβε πως από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορούμε να έχουμε σε βάθος 15ετίας και 20ετίας ετήσια εσοδα 3 με 4 δισ. ευρώ.
Χρ. Κολώνας
================================
Μέχρι τον Ιούνιο οι αποφάσεις για την απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος
Ο υπουργός δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ για αναθεώρηση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τις τιμές των καυσίμων

Στο τέλος του α΄εξαμήνου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο απελευθέρωσης των οικιακών τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και τη σταδιακή προσαρμογή τους ώστε να αντανακλούν το κοστος παραγωγής, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013, όπως είπε τη Μ. Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι υποχρεώσεις και το χρονοδιάγραμμα για απελευθέρωση και υιοθέτηση κοστοστρεφών τιμολογίων απορρέουν από το Μνημόνιο και, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων εξετάζεται να γίνει είτε χρονικά, είτε ανάλογα με το προφίλ και την κατηγορία κατανάλωσης.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους «ευάλωτους» καταναλωτές (χαμηλά εισοδήματα, ειδικές ομάδες πληθυσμού, κ.λπ.).
Πληροφορίες επ' αυτού αναφέρουν ότι στους «ευάλωτους» καταναλωτές, για τους οποίους θα ισχύουν χαμηλότερα τιμολόγια, δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), αλλά και ευρύτερες ομάδες πληθυσμού.
Αναφερόμενος εξάλλου στα τιμολόγια της μέσης και υψηλής τάσης, από τα οποία τροφοδοτούνται μεγάλες βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες, που έχουν ήδη απελευθερωθεί, ο κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε έμμεσα προς τη διοίκηση της ΔΕΗ συστάσεις για μειώσεις τιμών, ή έστω συγκράτηση των αυξήσεων, καλώντας την επιχείρηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις σχετικές κατευθύνσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Αναθεώρηση ανά εξάμηνο

Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ για αναθεώρηση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη μεταβολή των τιμών των καυσίμων, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπροσαρμόζονται κάθε εξάμηνο τα τιμολόγια του ηλεκτρικού.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η ανακοίνωση από την Κομισιόν για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σχετικός όρος του Μνημονίου.
Η πώληση των μονάδων εξετάζεται και στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για την οποία αναμένονται οι εισηγήσεις των συμβούλων. Αν δηλαδή οι λιγνιτικές μονάδες θα πουληθούν ξεχωριστά ή σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικά ή θα συνδυασμούν με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα κ.ά.
Το σενάριο που δεν φαίνεται να υιοθετείται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, είναι εκείνο της πώλησης πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων που επικρατούν στο Χρηματιστήριο.
Σε σχέση με το πρόγραμμα «Ήλιος», ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφεί σύντομα η πρώτη συμφωνία που θα αφορά την πιλοτική ανάπτυξη του προγράμματος ως το 2016, η οποία αντιστοιχεί, όπως είπε, σε αρκετές εκατοντάδες μεγαβάτ, για να ακολουθήσει ως το 2019 η πλήρης εφαρμογή του.
Στην πρώτη φάση η στήριξη των τιμών θα γίνεται από τη χώρα που αγοράζει και στη δεύτερη φάση θα γίνεται η πώληση στην Ευρώπη (σ.σ. προφανώς χωρίς στήριξη).
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης ανέφερε από την πλευρά του ότι σε 15 ημέρες περίπου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Ωστόσο, η επιλογή των αναδόχων θα γίνει πιθανότατα μετά τις εκλογές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
==========================
Μέχρι τον Ιούνιο οι ανακοινώσεις για τα ελεύθερα τιμολόγια ρεύματος
Του Χάρη Φλουδόπουλου


Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για την απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος στη χαμηλή τάση (οικιακοί καταναλωτές, μικρομεσαίοι επαγγελματίες κλπ) που όμως θα εφαρμοστούν το 2013, τόνισε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου. Όπως είπε, εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων, οι όποιες αλλαγές να γίνουν χρονικά σε περισσότερες φάσεις της μιας και να αντανακλούν το προφίλ του καταναλωτή.

Για τη μέση και υψηλή τάση, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι τα τιμολόγια είναι μεν ελεύθερα, ωστόσο θα πρέπει η ΔΕΗ να συνυπολογίσει ότι σε μια τόσο δύσκολη εποχή, δεν μπορεί να επιβαρύνεται το κόστος των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας. Κάλεσε μάλιστα τη ΔΕΗ να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις που έχει κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρόσφατα για την τιμολόγηση των πελατών υψηλής τάσης.

Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων του ΥΠΕΚΑ ανέφερε:

-για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ότι υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και αναμένεται να εκδοθεί από την επιτροπή η τελική απόφαση για τις πωλήσεις τεσσάρων μονάδων, ενώ ταυτόχρονα ο σύμβουλος της αποκρατικοποίησης εξετάζει εναλλακτικές επιλογές που περιλαμβάνουν την πώληση υδροηλεκτρικών και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα., με το σενάριο της πώλησης ποσοστού της εταιρείας να απομακρύνεται λόγων αποτιμήσεων στο Χ.Α.

-για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ ανακοίνωσε ότι αυτό θα υλοποιηθεί πιθανότατα σε δύο φάσεις. Η πρώτη μέχρι το 2018, με συγκεκριμένη τιμή πώλησης προς την αγορά, όπου θα κατευθύνεται η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά και η δεύτερη μετά το 2018, όπου η τιμή θα είναι ελεύθερη. Επίσης είπε ότι θα ξεκινήσει ταχύτερα η υλοποίησης ενός πρώτου πιλοτικού μέρους του έργου, ισχύος αρκετών εκατοντάδων MW.

-για τις ΑΠΕ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις επιδοτούμενες τιμές, προσθέτοντας ότι το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τη διαβούλευση και θα ανακοινώσει το πόρισμα της επιτροπής που συστήθηκε με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της αγοράς για την αναμόρφωση του συστήματος στήριξης της «πράσινης ενέργειας».

-για τους υδρογονάνθρακες ανακοινώθηκε ότι έχουν κληθεί οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές για τα σεισμικά προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση των συμβάσεων και εκτιμάται ότι σε διάστημα 15 ημερών το υπουργείο θα μπορεί να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Ωστόσο, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, είναι πιθανό οι ανακοινώσεις να γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό θα γίνει και για τις διαδικασίες “open door” (Κατάκολο, Ιωάννινα, Πατραϊκός).

-για το θέμα της ρευστότητας στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ένα πρόβλημα ελεγχόμενο και αυτή τη στιγμή γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις και υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να παραμείνει ελεγχόμενο. Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόβλημα έχει ακουμπήσει όλους, από τη ΔΕΗ μέχρι τους ιδιώτες και παρακολουθείται στενά.

Πηγή:www.capital.gr
===================================
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 8,3% του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο


Μείωση 8,3% κατέγραψε ο γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Φεβρουαρίου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2011, έναντι μείωσης 4,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2011, παρουσίασε μείωση κατά 7,2%, έναντι μείωσης 4,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.
Ανάλυση ετήσιων μεταβολών μηνός Φεβρουαρίου 2012, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2011
Η μείωση του Γενικού δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 8,3% το μήνα Φεβρουάριο 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2011, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους
τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:
α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων-Λατομείων κατά 11,5%.

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.

β. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 10,6%.

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: τροφίμων, ποτών, δερμάτων και ειδών υπόδησης, χημικών προϊόντων, μη μεταλλικών ορυκτών και άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 1,8%.

δ. Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 1,4%.

2. Ανάλυση μέσων μεταβολών, περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2012, σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2011.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 7,2% της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων-Λατομείων κατά 3,0%.

β. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 9,3%.

γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 3,7%.

δ. Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 0,8%.

Πηγή:www.capital.gr
====================================
Η αντιπαραγωγική εξίσωση για αιολικά και υδροηλεκτρικά
Η κυβέρνηση κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το ΗΛΙΟΣ τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι τιμές πώλησης ενέργειας που παράγεται από αιολικά και ΜΥΗ, θα αναπροσαρμόζονται ετησίως -όχι με βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ όπως ισχύει μέχρι σήμερα- αλλά με βάση το 25% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.
Μπορεί η «πράσινη» οικονομία να αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, ωστόσο η συνέχιση της υφεσιακής κατάστασης στη χώρα μας έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην προώθηση των επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ειδικότερα, η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) χαρακτηρίζει... αντιφατική την πολιτική που ακολουθεί η Πολιτεία για τις ΑΠΕ. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως ενώ η αιολική ενέργεια και τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗ) παράγουν φθηνή ενέργεια για τον Ελληνα καταναλωτή (πιο φθηνή από έναν σύγχρονο σταθμό φυσικού αερίου), η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις τιμές αποζημίωσης που λαμβάνουν.
Τροπολογία
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το ΗΛΙΟΣ τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι τιμές πώλησης ενέργειας που παράγεται από αιολικά και ΜΥΗ, θα αναπροσαρμόζονται ετησίως -όχι με βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ όπως ισχύει μέχρι σήμερα- αλλά με βάση το 25% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.
Η πολιτική επιλογή αυτή χαρακτηρίζεται... ατυχής από την ΕΛΕΤΑΕΝ για τους ακόλουθους λόγους:
Οριζόντιες και ενιαίες περικοπές, όπως αυτή που εισάγει η τροπολογία, δεν μπορεί να εφαρμοσθούν στην Αιολική Ενέργεια, διότι η οικονομική απόδοση των επενδύσεων διαφοροποιείται σημαντικά, λόγω της μεγάλης διαφοροποίησης του αιολικού δυναμικού ανά θέση και των υπολοίπων στοιχείων κόστους ανά κατηγορία έργου. Ομως, η υιοθέτηση της τροπολογίας αυτής ισοδυναμεί με οριζόντια μείωση της τιμής των αιολικών και των ΜΥΗ κατά 12,7% μέσα σε δύο έτη (από 1.1.2010), διότι τόσες είναι οι μεσοσταθμικές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ που δεν έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των ΑΠΕ εξαιτίας του ν.3851/2010 και της νεοεισαγόμενης ρύθμισης.
Η λογική της ρύθμισης είναι λανθασμένη, διότι υπονοεί ότι το πραγματικό κόστος για τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα και ΜΥΗ θα μειώνεται διαρκώς και ραγδαία. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.
Τα φωτοβολταϊκά
Αντιδράσεις υπάρχουν και στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, όπου πρόσφατα ανακοινώθηκαν σημαντικές μειώσεις στις ταρίφες. Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη νέα υπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι οι περικοπές έφθασαν έως και το 20% - 30% του επίσημου από το ΚΟΕ πιστοποιημένου (με σφραγισμένα τιμολόγια) απολογισμού των έργων δημιουργώντας έτσι στους επενδυτές οξύτατο πρόβλημα με τα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία από καιρό είχαν εκχωρηθεί οι επιχορηγήσεις αυτές προς λήψη βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.
Αναδρομικά
Η ρύθμιση για την τιμολόγηση έχει αναδρομικό χαρακτήρα, λειτουργώντας έτσι ανασταλτικά στο θετικό επενδυτικό κλίμα που δημιούργησε η διαφαινό­μενη λύση του οικονομικού προβλήματος της χώρας
Μάκης Αποστόλου
mapostolou@pegasus.gr
=======================================
Φωτοβολταϊκά: γερμανικές ταρίφες στα 13 λεπτά για το πρόγραμμα «Ήλιος»

Γερμανικές ταρίφες, περίπου στα 13 λεπτά/ KWh, είναι η πρόταση της ελληνικής προς τη γερμανική πλευρά για την υλοποίηση του προγράμματος «Ήλιος».
Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, από την παρουσίαση της εταιρείας Guggenheim Partners, ενός εκ των συμβούλων του ΥΠΕΚΑ για το έργο.
Όσο για το πώς θα καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στη γερμανική χονδρεμπορική τιμή, που διαμορφώνεται γύρω στα 8 λεπτά σήμερα, και την ειδική αυτή ταρίφα των 13 λεπτών, η πρόταση είναι να επιδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια, ωστόσο ακόμα αυτό ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στόχος της πρότασης, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο για το “Ήλιος” από τον εκπρόσωπο της Guggenheim, είναι να καθησυχάσει τις γερμανικές επιφυλάξεις, αφού δεν προβλέπει επιδότηση της διαφοράς από το γερμανικό ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή τους Γερμανούς φορολογούμενους, αλλά από πόρους της Ε.Ε., η οποία δείχνει να στηρίζει το σχέδιο.
Το κίνητρο της πρότασης είναι ότι μπορεί η ταρίφα που θα εισπράττει ο επενδυτής να βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά της Γερμανίας, ωστόσο η μεγαλύτερη, κατά 40%, ηλιοφάνεια στην Ελλάδα συνεπάγεται μεγαλύτερα έσοδα και ταχύτερη απόσβεση.
Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό “ΒΗΜΑ” ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου επιβεβαίωσε ότι κινούμαστε προς μια λύση «γερμανικής» εγγυημένης τιμής, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόγραμμα «Ήλιος» δεν θα υλοποιηθεί με τις ελληνικές ταρίφες.
«Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να είναι με τις εγγυημένες τιμές της Ελλάδας, γιατί είναι πολύ πιο υψηλές απ’ ότι οι εγγυημένες τιμές στη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
=======================================
http://agiosdim.blogspot.com/2012/03/blog-post_17.html

======================================
Απάντηση Σηφουνάκη σε δημοσίευμα για τη ΔΕΗ
Διευκρινίσεις σχετικά με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής, το οποίο αναφέρεται σε σημείωμα του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Σηφουνάκη προς τον Διοικητή τη της ΔΕΗ, δίνει το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ.
Όπως αναφέρεται, "προφανώς και δεν πρόκειται για κάποιο παρασκηνιακό «ραβασάκι» προκειμένου να γίνει κάποια ψηφοθηρική εξυπηρέτηση. Αντιθέτως πρόκειται για επίσημο έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία, αλλά και με την υπογραφή του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ, Νίκου Σηφουνάκη, προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό. Συνεπώς πρόκειται για μια απόλυτα διαφανή και καθαρή διαδικασία.
Ως προς την ουσία της επιστολής, δεν ευσταθούν σε καμία περίπτωση οι υπερβολικοί χαρακτηρισμοί που περιέχει το δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», ότι δήθεν ζητείται από τον Διοικητή της ΔΕΗ να κλείσει τα μάτια στο νόμο ή να παρανομήσει.
Και μια απλή μόνο ανάγνωση της επιστολής, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα, είναι αρκετή για να κατανοηθεί ότι δεν ζητείται από κανέναν να αγνοηθεί ο νόμος.
Σκοπός της επιστολής υπήρξε η ενημέρωση της Διοίκησης για την προσφυγή της ενδιαφερόμενης στην Δικαιοσύνη - η οποία έχει προσληφθεί με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ - και να εξεταστεί με βάση τους κανονισμούς, αν είναι εφικτό να παραμείνει στην εργασία της, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει κενή θέση στην ειδικότητα της, έως ότου υπάρξει τελεσίδη απόφαση.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Όσο για την προσπάθεια που γίνεται μέσα από το δημοσίευμα να συνδεθεί αυτή η διαφανής κίνηση με άλλες γενικότερες πολιτικές πρακτικές και καταστάσεις, είναι απολύτως ατυχής και για την προεκλογική περίοδο που βρίσκεται η χώρα μας".
==========================================
Ένεση ρευστότητας στην αγορά, με δάνειο στο ΛΑΓΗΕ από το Παρακαταθηκών
Άμεσες αποφάσεις για τη χορήγηση ρευστότητας στις αγορές ενέργειας, λαμβάνονται ενώπιον του κινδύνου να μείνει η χώρα χωρίς αέριο. Η λύση που θα δοθεί θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η χορήγηση δανείου προς τον ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με εγγύηση μελλοντικά έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων.
Η κατάσταση από τη γνωστή αδυναμία του ΛΑΓΗΕ να αποπληρώσει τους παραγωγούς ηλεκτρισμού, έχει οδηγήσει συνολικά το σύστημα στα όριά του και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς «είναι ζήτημα εάν το σύστημα μπορεί να αντέξει για ένα μήνα». Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα στις πληρωμές έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμη και στις οικιακές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε στέγες.
Ήδη όπως έχει αποκαλύψει το EnergyPress η ΔΕΠΑ αλλά και ο ΛΑΓΗΕ έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, με επιστολές των επικεφαλής των εταιρειών προς την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή οι ανάγκες για άμεση κάλυψη, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες κυμαίνονται σε ένα ιλιγγιώδες ποσό της τάξης των 300 έως 400 εκατ. ευρώ.
Τροπολογία
Τις τελευταίες ημέρες όπως πληροφορείται το EnergyPress έχει γίνει μια σειρά συσκέψεων, για την αντιμετώπιση του ζητήματος και οι αρμόδιες αρχές ψάχνουν να βρουν δυνατότητες τόνωσης του συστήματος με μια ένεση ρευστότητας. Η γνωστή πρόταση Σαχίνη για χρήση των κεφαλαίων του "πράσινου ταμείου" είναι η βάση της λύσης που μελετάται ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα του "πράσινου ταμείου" έχουν κατευθυνθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και πιθανότατα τα χρήματα θα προέλθουν από εκεί.
Πάντως εκείνο που έχει ήδη γίνει ξεκάθαρο είναι ότι η λύση θα προέλθει από τους ρύπους. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να διαδραματίσει πρόσφατη τροπολογία στο νόμο – πλέον – για το Ήλιος. Η τροπολογία καθορίζει ότι από το 2013 έως το 2015 όλο το έσοδο από τις δημοπρασίες ρύπων θα πηγαίνει στον ειδικό λογαριασμό για τα ΑΠΕ απευθείας χωρίς υπουργικές αποφάσεις ή άλλη παρέμβαση. Τα έσοδα αυτά είναι σημαντικά καθώς από την ημερομηνία αυτή οι ηλεκτροπαραγωγοί θα οδηγούνται σε αγορές δικαιωμάτων ρύπων για το σύνολο των εκπομπών ρύπων που εκπέμπουν, άρα τα έσοδα θα είναι σημαντικά.
Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει μέχρι τότε. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν πριν τις εκλογές διαφορετικά θα είναι απρόβλεπτη η κατάσταση, αναφέρουν πληροφορίες.
Λύση
Μπορεί βεβαίως τα έσοδα να έρθουν από το 2013, ωστόσο η τροπολογία που δίνει απευθείας και χωρίς την παρέμβαση τρίτου, τα χρήματα των δημοπρασιών στο λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, δίνει τη δυνατότητα στο λειτουργό της αγοράς να χρησιμοποιήσει καταρχήν ως εγγύηση τα μελλοντικά αυτά έσοδα, ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα χρήματα και να στρώσει η ρευστότητα του συστήματος, το οποίο ούτως ή άλλως αναμένεται να εξομαλυνθεί στο διάστημα μετά το 2013.
Έτσι έχει αποφασιστεί το πρόβλημα να λυθεί άμεσα με ένα είδος δανείου και μένει να οριστικοποιηθεί η πηγή που θα χρηματοδοτήσει την ρευστότητα (θα είναι πράγματι το Ταμείο Παρακαταθηκών ή κάποιο άλλο αποθεματικό;)
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που μεταφέρουν άνθρωποι της αγοράς που συμμετείχαν στις συσκέψεις είναι ότι από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται να έχει συνειδητοποιηθεί η κρισιμότητα της κατάστασης και να είναι θέμα ημερών η λήψη νέων αποφάσεων για την τόνωση της ρευστότητας των ενεργειακών αγορών.
==============================================
Άλλη μια παράμετρος της κρίσης
«Τρύπα» 1,7 δισ. στην ενέργεια και ...ζητείται λύση!
Η μαύρη τρύπα που έχει συσσωρεύσει η οικονομική κρίση στον ενεργειακό χώρο φτάνει πλέον τα 1,7 (!) δισεκατομμύρια ευρώ και ζητείται επειγόντως λύση, με φόντο και τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ομίλου της ΔΕΠΑ.

Το αστρονομικό αυτό ποσό προκύπτει από τα περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ, τα περίπου 300 με 350 εκατ. ευρώ χρέη των καταναλωτών φυσικού αερίου προς την ΔΕΠΑ καθώς και τα επίσης 300 με 350 εκατ. ευρώ που λείπουν από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ. Πρόκειται για τους δύο νέους φορείς διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, των οποίων τα ελλείμματα κυρίως προέρχονται από τα "απόνερα" των χρεών προς την ΔΕΗ και προς τους άλλους παρόχους ηλεκτρισμού, οι οποίοι δεν εισπράττουν το υπολογισμένο τέλος για την "πράσινη" ενέργεια το οποίο θα πρέπει να καταλήγει στους διαχειριστές, οι οποίοι με τη σειρά τους πληρώνουν τις επιχειρήσεις που παράγουν ρεύμα μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Για το ζήτημα του πρωτοφανούς αυτού ελλείμματος - είναι της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ - πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με τη συμμετοχή των διοικήσεων από τις εμπλεκόμενες στο ζήτημα εταιρείες.

Αν και δεν υπήρξε κάποια απόφαση, ένα από τα σενάρια που έπεσαν στο "τραπέζι" σχετίζεται με τη δανειοδότηση των ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ από το "πράσινο ταμείο" σε μία διαδικασία, πάντως, που διαφαίνεται πολύπλοκη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: