Σάββατο 7 Απριλίου 2012

η ανακίνηση ενός θέματος που έχει ξαναπαιχτεί, εξυπηρετεί σκοπιμότητες Να πάρουν όλοι θέση για την πώληση λιγνιτικών μονάδων




Νίκος Φωτόπουλος: Ο άγνωστος αρχισυνδικαλιστής της ΔΕΗ

Οταν δεν αποφασίζει καταλήψεις, κάνει ορειβασία. Oταν δεν κατεβαίνει σε πορείες, προτιμά το ψαροντούφεκο. Όταν δεν οργανώνει απεργίες, ακούει ρεμπέτικα και βλέπει Ολυμπιακό! Είναι ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, o αρχισυνδικαλιστής της ΔΕΗ που σήκωσε το λάβαρο εναντίον του φόρου στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών του ρεύματος και που επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον εκείνων που κατηγορούν τη ΓΕΝΟΠ για διακοπές πολυτελείας, χλιδή και έξοδα σε βάρος της «επιχείρησης του ελληνικού λαού», όπως αποκαλεί ο ίδιο τη ΔΕΗ.

Οι φίλοι του, λένε ότι είναι αγωνιστής από κούνια. Οι εχθροί του, υποστηρίζουν ότι είναι ένας ακόμα βολεμένος συνδικαλιστής που κάποια στιγμή θα εξαργυρώσει τη δράση του με μια βουλευτική καρέκλα. Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για την «καρέκλα» και αποκαλύπτει ότι ακόμη και τη γυναίκα που έγινε σύντροφος της ζωής του, τη γνώρισε σε κατάληψη. Ο Νίκος Φωτοπουλος μιλάει στο protothema.gr και ανοίγει το άλμπουμ της ζωής του..

Τον κατηγορούν ότι είναι πρωτόγονος στις απόψεις του και ο ίδιος το χαίρεται γιατί λέει ότι δεν είναι συνδικαλιστής του σαλονιού. Υποστηρίζει ότι καθημερινά αγωνίζεται «για το συμφέρον των εργαζομένων, για έναν κόσμο καλύτερο και δικαιότερο», όπως ό ίδιος τον ονειρεύεται. Οι απόψεις για εκεινον, πολλες και αντιφατικες. Κάποιοι τον αποκαλούν Δον Κιχώτη των λιγνιτωρύχων, «Τσε», Τροτσκιστή του 21ου αιώνα, και άλλοι απλώς τον χαρακτηρίζουν λαϊκιστή, βολεμένο και επικοινωνιακό.



«Χίλιες φορές να με χαρακτηρίσουν λαϊκιστή παρά πουλημένο, συμβιβασμένο και συνδικαλιστή του σαλονιού. Χαίρομαι να αγωνίζομαι για το σύνολο και έτσι αισθάνομαι ευτυχισμένος», λέει ο ίδιος. Έτσι λέει ότι ήταν από μικρό παιδί. Από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του, είχε δείξει το θερμό του αίμα εκλεγόμενος πρόεδρος σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου, μέχρι που αποφοίτησε.

Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα Πύργου και μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά ως τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία, όπως άλλωστε είχαν κάνει δεκάδες χιλιάδες Έλληνες την εποχή εκείνη. Όπως τονίζει ο ίδιος, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του έπαιξε ρόλο το γεγονός πως οι γονείς του ήταν μετανάστες στη Γερμανία. Εκεί εργάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια. Ο πατέρας του στη χαλυβουργεία και η μητέρα του σε κλωστοϋφαντουργία. Οταν πια οι γονείς του επέστρεψαν στην Ελλάδα, μετακόμισαν οικογενειακώς από την Αμαλιάδα στον Πειραιά και αργότερα στο Περιστέρι.

«Ο πατέρας μου ήταν μια ζωή βιομηχανικός εργάτης. Στη Γερμανία ήταν σε χαλυβουργεία, αργότερα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Χαλυβουργική και πήρε σύνταξη από τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ γιατί χωρίς να απολαύσει τίποτα, δούλευε. Μόνο δούλευε. Και στους εργάτες αξίζει σεβασμός!».
Λέει ότι από μικρό παιδί ήταν πείσμων και υποστήριζε τις απόψεις του. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ακούει και την άλλη άποψη. «Δεν είμαι από αυτούς που χτίζουν τοίχους γύρω τους, αλλά για να αλλάξω άποψη χρειάζεται να μου αποδείξει κανείς πως όντως η θέση την οποία υποστηρίζω είναι λάθος. Δεν μου αρέσει να επιμένω δογματικά».
Το όνειρο των μαθηματικών
Ποιο ήταν το μεγάλο όνειρο του κ. Νίκου Φωτόπουλου όταν ήταν παιδί; «Όνειρο μου ήταν γίνω καθηγητής μαθηματικών», ομολογεί. Ήταν, λέει, καλός μαθητής με ιδιαίτερη έμφαση στα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία. Η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν τα μαθηματικά και η αγάπη του αυτή γεννήθηκε (και πάλι) από μια κόντρα. Ως αντιδραστικό παιδί που κυνηγούσε τις προκλήσεις, θεωρούσε πως τα μαθηματικά ήταν ένα πολύ δύσκολο μάθημα. Αυτομάτως λοιπόν για τον ίδιο αποτέλεσε πρόκληση. «Ήθελα στο μάθημα εκείνο το οποίο ήταν το πιο δύσκολο, να είμαι καλός. Για μένα η δυσκολία είναι πρόκληση. Εξαιτίας της επιμονής μου στα μαθηματικά κατάφερα να πάρω τρεις υποτροφίες».

Στην οικογένεια του όλοι έχουν τις ίδιες απόψεις με εκείνον και τους χαρακτηρίζει αγωνιστική διάθεση. Δεν είναι τυχαίο που η γυναίκα της ζωής του έχει κι εκείνη την δική της διαδρομή και ιστορία, αφού ο πατέρας της ήταν κομμουνιστής και είχε λάβει μέρος στο αντάρτικο του ΕΑΜ, ενώ ο θείος της ήταν ένας από τους εκτελεσθέντες του Χαϊδαρίου.
«Πάντα αγωνιζόμασταν για το σύνολο», λέει ο κ. Φωτόπουλος και συνεχίζει: «Τη γυναίκα μου δε τη γνώρισα σε κάποιο ρομαντικό περίπατο, τη γνώρισα το 1984 σε κατάληψη». Ίσως αν η κυρία Ρένα Φωτοπουλου δεν είχε γαλουχηθεί με αριστερές αντιλήψεις να μην μπορούσε να αντιληφθεί εύκολα τους αγώνες του και τα πιστεύω του συζύγου της. «Η οικογένεια της γυναίκας μου έχει την δική της παράδοση στους αγώνες. Αν δε με στήριζε, δεν υπήρχε κατανόηση και αποδοχή για αυτό που κάνω ως συνδικαλιστής, θα το είχαμε διαλύσει το σπίτι μας. Είμαστε πολύ καλά και παίρνω δύναμη από τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου».



Τόσο ο Θάνος 21 ετών, φοιτητής τεχνικών υπολογιστών όσο και η 18χρονη Αγγελική (θέλει να περάσει στη Νομική), τα δυο παιδιά της οικογένειας Φωτόπουλου, είναι συνειδητοποιημένα και πολιτικοποιημένα. «Εκείνο για το οποίο είμαι υπερήφανος είναι ότι τα παιδιά μου δεν λειτουργούν για τον εαυτό τους, αλλά σκέφτονται τους άλλους», διευκρινίζει.

Αγαπημένη ασχολία του κ. Φωτόπουλου, όταν δε συνδικαλίζεται, είναι η κατάκτηση των βουνών. Είναι, όπως χιουμοριστικά λέει, η μόνη κορυφή που είναι διατεθειμένος να κατακτήσει. Είναι άνθρωπος της απόδρασης, των εκδρομών και βρίσκει «καταφύγιο» μακριά από τη γκρίζα καθημερινότητα της πόλης, στη φύση. «Είμαι ερωτευμένος», λέει, «με το βουνό». Όταν βρίσκει λίγο χρόνο παίρνει τα ορειβατικά παπούτσια, τα σχοινιά και το σακίδιο του και παρέα με τη γυναίκα του και φίλους τους «χάνονται» στα βουνά. «Με την ορειβασία ασχολούμαι πολλά χρόνια. Μου αρέσει να θέτω στόχους και η κατάκτηση μιας βουνοκορφής είναι πρόκληση και εκπλήρωση ενός στόχου». Ο αγαπημένος του προορισμός είναι τα Βαρδούσια, απ’ όπου κατάγεται η σύζυγος του και αυτό γιατί όπως λέει «είναι ένα από τα ψηλότερα και πιο άγρια ελληνικά βουνά, με πολύ σκληρό ανάγλυφο και μυτερές κορυφές, με έντονα αναρριχητικά πεδία. Είναι απίστευτο βουνό…». Και όταν δεν σκαρφαλώνει στα βουνά, προτιμά τις ταβέρνες με καλή παρέα, ενώ όταν παίζει η αγαπημένη του ομάδα, ο Ολυμπιακός, κάνει ακριβώς αυτό που κάνουν οι γνήσιοι ποδοσφαιρόφιλοι: Αντροπαρέα, μπύρες και ματς. «Γαύρος και ξερό ψωμί», μου λέει.

«Μην με πουν πουλημένο»
Για όσους δεν τον ξέρουν προσωπικά, είναι ίσως από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του συνδικαλιστικού χώρου. «Κάνω συνδικαλισμό με το μυαλό και την καρδιά, πρωτίστως με την καρδιά. Γι’ αυτό και με χαρακτηρίζουν κάποιοι γραφικό, λαϊκιστή και αιθεροβάμονα. Ας πουν ότι θέλουν για μένα, ποτέ όμως μην με πουν πουλημένο». Μέλος του ΠΑΣΟΚ εδώ και 33 χρόνια, με τη δράση του κατάφερε να γίνει το μαύρο πρόβατο, βγαίνοντας συγκρουσιακά απέναντι στο κόμμα που τόσα χρόνια αποτελεί «στέγη» του. Δεν έχει τεθεί θέμα διαγραφής; «Κατά καιρούς άκουγα ότι είναι έτοιμη η διαγραφή μου και από μέρα σε μέρα θα γινόταν. Εάν και εφόσον γίνει δε θα με πειράξει τόσο, ας με διαγράψουν αυτοί που έχουν ασκήσει αυτές τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές. Απεναντίας θα το θεωρήσω και τιμή επειδή αντιστέκομαι σε αυτές τις πολιτικές. Η συμβιβασμένη με το σύστημα ηγεσία, δεν με απασχολεί καθόλου. Για άλλα παλέψαμε, για άλλα αγωνιστήκαμε και άλλα βλέπουμε να γίνονται». Ο ίδιος δηλώνει πως όσο απογοητευμένος κι αν είναι από τις πολιτικές που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να φύγει και να «αυτομολήσει» είτε στο ΚΚΕ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατά καιρούς έχει ειπωθεί. «Πάλεψα με χιλιάδες άλλους, και ως μέλους αυτού του κόμματος αισθάνομαι -και το λέω με σεμνότητα– ότι έχω βάλει κι εγώ ένα πολύ μικρό λιθαράκι να φτιαχτεί αυτό το κόμμα. Το κόμμα το πονάω και το αγαπάω». Γαλουχήθηκε πολιτικά στους κλειστούς κύκλους της τροτσκιστικής ομάδας «Ξεκίνημα», ταυτοχρόνως με την ιδιότητα του κομματικού μέλους. Το 1978 μπήκε στο ΠΑΣΟΚ κι έναν χρόνο μετά ήρθε σε επαφή με την τροτσκιστική ομάδα. Παρέμεινε στην οργάνωση για 7 χρόνια. «Εμπνεύστηκα από τις ιδέες του τροτσκισμού. Για χρόνια αφιέρωσα τη ζωή μου σε αυτό που λένε αγώνας για τη σοσιαλιστική επανάσταση και για το χτίσιμο του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Χρωστάω πολλά σε αυτό το σχολείο, σε αυτήν την οργάνωση. Έχων μπολιαστεί από αυτές τις ιδέες. Ως σοσιαλιστής δηλώνω Αριστερός».

«Δεν χρωστάω σε κανέναν»
Αναφερόμενος στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Φωτοπουλος δηλώνει απογοητευμένος και θυμωμένος από τον Γιωργο Παπανδρεου. «Τότε που τον στήριξα, θεωρώ ότι καλώς τον στήριξα. Ως πρόσωπο τον σέβομαι, ως πολιτικός όμως με απογοήτευσε», λέει. Είναι τελικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ένας βολεμένος συνδικαλιστής; Μήπως λειτουργεί εκ του εκ του ασφαλούς; Ο ίδιος ξεκαθαρίζει: «Στη ΔΕΗ μπήκα το 1988. Δεν με έβαλε καμία κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ή άλλος βουλευτής. Μπήκα με διαγωνισμό προκειμένου να προσληφθούν 352 τεχνίτες στον οποίο διαγωνισμό συμμετείχαν 8.500 υποψήφιοι και πέρασα όγδοος. Δεν χρωστάω σε κανέναν την πρόσληψη μου στη ΔΕΗ, παρά μόνο στο σπαθί μου».



Κάποιοι πολιτικοί όπως ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, έχουν δηλώσει πως αν υπάρχει κάποιος ο οποίος δεν δικαιούται να φωνάζει είναι ο κ. Φωτοπουλος, αφού είναι από τους προνομιούχους. Ο ίδιος δίνει την απάντηση του: «Δουλεύω στη ΔΕΗ ως τεχνικός 23 χρόνια. Παίρνω τρία επιδόματα και τα συνολικά καθαρά χρήματα, που περνούν την πόρτα του σπιτιού μου κάθε μήνα, ήταν μέχρι πρότινος 1870 ευρώ. Πλέον παίρνω 1500 ευρώ. Μένω από την ημέρα που παντρεύτηκα στο ίδιο σπίτι, ένα σπίτι 73 τετραγωνικών στο Γαλάτσι και είναι στη διάθεση του καθενός το πόθεν έσχες μου. Ας μου πει ο κ. Γιακουμάτος αν δικαιούμαι να φωνάζω ή όχι».

Αρκετοί λένε πως απώτερος σκοπός του αρχισυνδικαλιστή της ΔΕΗ είναι να εξαργυρώσει τη δράση του με μια βουλευτική καρέκλα. Ο ίδιος είναι κατηγορηματικός: «Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, δε με ενδιαφέρει να πολιτευτώ. Μέχρι όμως να κλείσω τα μάτια μου θα παλεύω να αλλάξω τον κόσμο, να γίνει καλύτερος και δικαιότερος. Γι’ αυτό συγκρούομαι με τον τρόπο που το κάνω. Αν σκοπός μου ήταν να γίνω βουλευτής, νομάρχης ή δήμαρχος, πιθανότατα να μελετούσα τις κινήσεις μου. Είμαι όμως απελευθερωμένος. Δεν ενδιαφέρομαι για καμία καρεκλίτσα».
===============================


================================
Οταν λέγεσαι Φωτόπουλος...

Στις 29 Μαρτίου, μία ημέρα προτού αποσχισθεί από τη μητρική ΔΕΗ ο κλάδος της Διανομής - γνωστός πλέον ως ΔΕΔΔΗΕ, που αποτελεί τη νέα της θυγατρική -, ο κ. Φωτόπουλος, ο οποίος έως τότε υπαγόταν στη Διανομή, μετακινήθηκε στη Διεύθυνση Παραγωγής. Εκτός από το ότι η μετάθεσή του εγκρίθηκε αυθημερόν, όταν άλλοι εργαζόμενοι παλεύουν χρόνια για μια μετακίνηση, και όσοι απασχολούνται στην Παραγωγή έχουν τον υψηλότερο μισθό στη ΔΕΗ, λέγεται ότι ο λόγος πίσω από αυτήν είναι η επιλογή του να θέσει υποψηφιότητα για το ΔΣ της ΔΕΗ ως εκπροσώπου των εργαζομένων στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013.
Και καλά, εκείνος ζήτησε να μετατεθεί σε άλλη διεύθυνση.
Η διοίκηση της ΔΕΗ γιατί το ενέκρινε; Τόσο απαραίτητος είναι στη μονάδα του Λαυρίου;
================================
Κόντρα για τη ΓΕΝΟΠ TOURS: Mea culpa για τις υπερκοστολογήσεις
Για το ίδιο θέμα άναψε κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ και το ΠΑΜΕ, με τον πρώτο να «δείχνει» συνδικαλιστές της παράταξης του ΚΚΕ στη ΔΕΗ που ήταν επικεφαλής στα ταξίδια.
Mea Culpa... από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο, για την υπόθεση των υπερκοστολογήσεων των ταξιδιών συνδικαλιστικών στελεχών. «Εχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας. Κάναμε λάθη και παραλείψεις», είπε ο κ. Φωτόπουλος κατά τη διάρκεια χθεσινής έκτακτης συνέντευξης Τύπου της Ομοσπονδίας, με αφορμή τις αποκαλύψεις του «Εθνους» την Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 του μηνός.
Στο μεταξύ, για το ίδιο θέμα άναψε κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ και το ΠΑΜΕ, με τον πρώτο να «δείχνει» συνδικαλιστές της παράταξης του ΚΚΕ στη ΔΕΗ που ήταν επικεφαλής στα ταξίδια. Διαφωνία προέκυψε και με τον πρώην οργανωτικό γραμματέα της ΓΕΝΟΠ Ρίζο Ρίζο για το θέμα της ανάθεσης μελέτης σε εταιρεία της κόρης του.
Ο κ. Φωτόπουλος υποστήριξε ότι «δεν ζητούσαμε παραστατικά και αποδείξεις από τα τιμολόγια που έφερναν οι τουριστικές επιχειρήσεις». Σημείωσε πως «αυτό σταμάτησε να συμβαίνει. Βγήκαμε σοφότεροι από το περσινό πρώτο πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Εχουμε δώσει δικαιώματα και αυτό είναι ανεπίτρεπτο και έχουμε ευθύνη». Πάντως, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ισχυρίστηκε ότι «το πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν κάνει αναφορά σε υπερτιμολογήσεις». Απέδωσε τη διαφορά των αναγραφόμενων ποσών των τιμολογίων από τις δαπάνες στο ότι οι επιχειρήσεις δεν εξέδιδαν ή απέφευγαν να εκδώσουν αποδείξεις προς το τουριστικό γραφείο. Πάντως το ΣΔΟΕ στο πόρισμά του μιλά για υπερτιμολογήσεις και καλεί τη ΔΟΥ Ηρακλείου (σ.σ.: βρίσκονται τα δύο τουριστικά γραφεία) να διενεργήσουν ελέγχους.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έκανε λόγο για «επίθεση συμφερόντων στη ΓΕΝΟΠ.
«Ξεπούλημα»
Συμφέροντα που βρίσκονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θέλουν το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Κι εμείς αντιστεκόμαστε». Προσπάθησε να το αποδείξει με σενάρια συνωμοσίας λέγοντας ότι «την πρώτη μέρα του δημοσιεύματος του ''Εθνους« - την Τρίτη 3 Απριλίου, η Ευρ. Επιτροπή έστειλε επιστολή στη ΔΕΗ ζητώντας τη θέση της για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων ''Αμύνταιο Ι και ΙΙ'', »Μελίτη« και »Μεγαλόπολη ΙΙΙ«».
Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρθηκε σε σειρά ενεργειών της ΓΕΝΟΠ, όπως μηνυτήριες αναφορές, αγωγές, καταγγελίες και συλλαλητήρια των συνδικαλιστών προκειμένου να αποτρέψουν πράξεις ανταγωνιστών αλλά και αποφάσεων που ζημιώνουν τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές. Υποστήριξε ότι «αυτές οι πράξεις ενόχλησαν κάποιους, όπως και το ότι προσφύγαμε κατά του Μνημονίου και του ειδικού τέλους ακινήτων».
Τέλος, ο κ. Φωτόπουλος τάχθηκε υπέρ της αυτοκάθαρσης στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ.
«Αδειασε»... τον Ρίζο Ρίζο
Για την ανάθεση μελέτης στις δύο κόρες του
«Αδειασε»... τον πρώην οργανωτικό γραμματέα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ρίζο Ρίζο, ο Νίκος Φωτόπουλος, αναφορικά με την υπόθεση της ανάθεσης νομοτεχνικής μελέτης στις δύο κόρες του.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση: «Αναθέσαμε στην εταιρεία ENCOM (ιδιοκτησίας Χριστιάνας Ρίζου) τη σύνταξη νομοτεχνικής μελέτης για τις επιπτώσεις από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επειδή καθυστερούσε να την εκπονήσει ακυρώσαμε την εντολή. Αναθέσαμε επίσης και στη δικηγόρο Ιωάννα Ρίζου, η οποία μας παρέδωσε 16 σελίδες, τις οποίες χρησιμοποιήσαμε. Και αναθέσαμε και σε δικηγορική εταιρεία, η οποία μας παρέδωσε μελέτη».
Μόλις τέλειωσε τη δήλωσή του ο κ. Φωτόπουλος, παρενέβη από το ακροατήριο ο Ρίζος Ρίζος φωνάζοντας: «Ο Ρίζος και η κόρη του δεν πήραν δεκάρα από τη ΓΕΝΟΠ και τη ΔΕΗ».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ρωτήθηκε ξανά από τους δημοσιογράφους πώς σχολιάζει το γεγονός ότι το ΣΔΟΕ βρήκε εικονικό τιμολόγιο 31.400 ευρώ στην ENCOM και αυτό, επειδή δεν παραδόθηκε μελέτη, και εκείνος απάντησε: «Δώσαμε προκαταβολή στην ENCOM, αλλά επειδή καθυστερούσε ακυρώσαμε την ανάθεση και μας επιστράφηκε το ποσό».
Στη συνέχεια οι κ. Φωτόπουλος και Ρίζος κλήθηκαν να σχολιάσουν αν είναι σωστό να ανατίθενται μελέτες σε συγγενικά πρόσωπα των συνδικαλιστών. Ο κ. Ρίζος απάντησε πως «το βρίσκω πάρα πολύ λογικό», αλλά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είχε διαφορετική άποψη: «Είμαι αντίθετος. Δεν πρέπει να ανατίθενται σε συγγενικά πρόσωπα».
Ν. Φωτόπουλος
«Οι κύριοι του ΠΑΜΕ ήταν οι πρώτοι που πήγαιναν ταξίδια»
Κόντρα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ξέσπασε ανάμεσα στον Νίκο Φωτόπουλο και τη συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΜΕ στη ΓΕΝΟΠ, την «Αγωνιστική Συνεργασία».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κλήθηκε από το «Εθνος» να σχολιάσει τη θέση του ΠΑΜΕ για την οικονομική χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και για τη διαφωνία του σχετικά με την ίδρυση του Οργανισμού Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων.
Ο κ. Φωτόπουλος, αφού ευχαρίστησε για την ερώτηση, απάντησε: «Η μόνη απάντηση που έχω να δώσω είναι: οι κύριοι του ΠΑΜΕ ήταν οι πρώτοι που πήγαιναν ταξίδια με τον ΟΚΔΕ. Και καλώ το ΠΑΜΕ να το διαψεύσει σε μία ώρα», είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αφήνοντας τους πάντες στην αίθουσα άφωνους...
Αμέσως παρενέβη στέλεχος του ΠΑΜΕ: «Δεν είναι έτσι... Δεν ισχύει...».
Ο κ. Φωτόπουλος πήρε ξανά τον λόγο: «Πήγαιναν ή δεν πήγαιναν ταξίδια; Ο κ. Σταμέλος δεν ήταν επικεφαλής της αποστολής στο ταξίδι στον Καναδά...;». Το ίδιο στέλεχος του ΠΑΜΕ από το βάθος του ακροατηρίου επανήλθε φωνάζοντας: «Δεν συμμετείχαμε σε ταξίδια...». Παρενέβησαν άλλοι συνδικαλιστές που ήταν στο αμφιθέατρο της ΓΕΝΟΠ, λέγοντας «ας το αφήσουμε εδώ το θέμα...».
Σημειώνεται ότι το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του στις 3 Απριλίου σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η θέση της αγωνιστικής συνεργασίας που στηρίζει το ΠΑΜΕ είναι καθαρή: κατάργηση του ΟΚΔΕ και κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας από τα συνδικάτα (κινητή τηλεφωνία κ.λπ.)».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

================================
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Εκανε το άσπρο - μαύρο για να μοιράσει τις ευθύνες

Να ρίξει ευθύνες και στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κάνοντας το άσπρο-μαύρο, προσπάθησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος, σχετικά με το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο σε επιχειρήσεις που είχαν εκδώσει τιμολόγια μεγάλου ύψους προς τη ΓΕΝΟΠ και στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ, εταιρεία αστικού χαρακτήρα η οποία ανήκει στη ΓΕΝΟΠ). Ο ΟΚΔΕ χρηματοδοτούνταν από τη ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΔΟΕ διαπίστωσε υπερτιμολογήσεις σε τιμολόγια που αφορούσαν σε ταξίδια συνδικαλιστικών κλιμακίων και εργαζόμενων της ΓΕΝΟΠ σε άλλες χώρες και στις επισκέψεις ξένων συνδικαλιστών εδώ, που διοργανώθηκαν μέσω ΟΚΔΕ.
Χθες λοιπόν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είπε ότι στα ταξίδια αυτά πήγαιναν και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Αμεση ήταν η απάντηση του επικεφαλής των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ, Ηλία Μαστρολέων, που επιτόπου είπε ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ενοχοποιεί όλους όσοι πήγαιναν ταξίδια, και τους εργαζόμενους, προκειμένου να ξεφύγει από την ουσία του ζητήματος που είναι ποιος διαχειριζόταν και πώς τις δραστηριότητες του ΟΚΔΕ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι είχαν διαφωνήσει με τη δημιουργία του ΟΚΔΕ, το είχαν καταγγείλει και δε συμμετείχαν στη διοίκησή του. Οτι θέση τους είναι η κατάργησή του. Ακόμα ότι είχαν ζητήσει επανειλημμένως να έρθει πλήρης απολογισμός του ΟΚΔΕ, για συζήτηση στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ. Κάτι που δεν έγινε ποτέ και φυσικά τίθεται το ερώτημα γιατί δεν ήρθαν αυτά τα στοιχεία;
==================================
Να πάρουν όλοι θέση για την πώληση λιγνιτικών μονάδων
Απόσπασμα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη χτεσινή μαζική συγκέντρωση στην Κοζάνη
Κατάμεστη η αίθουσα στη χτεσινή συγκέντρωση


Μιλώντας χτες βράδυ στην ιδιαίτερα μαζική πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα Τέχνης στην Κοζάνη, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ένα επείγον ζήτημα αυτή την περίοδο, που είναι πανελλαδικό ζήτημα, αλλά οπωσδήποτε θα εξαρτηθεί και η γνώση και η ευαισθητοποίηση πανελλαδικά από το τι ξεσηκωμός πραγματικά θα γίνει στην περιοχή της Κοζάνης, στην περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ.
Δόθηκε τελική εντολή, μέχρι τις 27 Απρίλη, να πωληθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στην Κοζάνη που έχουν αποφασιστεί και οι εναπομένουσες μονάδες που ανήκουν στην ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ να πουλήσουν και ισχύ ρεύματος στους ιδιώτες. Θα πρέπει να απαιτήσετε εσείς να πάρουν θέση όλα τα κόμματα. Οχι θέση "θα", αλλά τι θα έκαναν αν ήταν στην κυβέρνηση. Γιατί τώρα όλοι κυνηγούν υπουργικές και κυβερνητικές καρέκλες. Τι θα κάνουν απέναντι σε μια εντολή που είναι τελεσίδικη.
Αν δεν υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός και αν δεν εκφραστεί και η τιμωρία στην κάλπη, στις 7 ή στις 14 Μάη τα πράγματα θα είναι τελειωμένα. Και πολλά πράγματα στην Ελλάδα τέλειωσαν και πέρασαν, γιατί το εργατικό και λαϊκό κίνημα ήταν αναντίστοιχο και στις μορφές πάλης και στη μαχητικότητα και στην οργάνωση και στα αιτήματα, απέναντι στη λαίλαπα που ζούμε. Και γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προκύψει καμία εμπιστοσύνη όποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να υπάρχει στο Κοινοβούλιο.
Οποιες θετικές αλλαγές γίνουν στη σύνθεση του Κοινοβουλίου, δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από όποια κυβέρνηση κι αν βγει, σε τέτοια συγκεκριμένα και κρίσιμα ζητήματα. Γιατί άλλα κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι δοκιμασμένες λύσεις και ό,τι χειρότερο μπορεί να προκύψει, ενώ τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν απαντήσει συγκεκριμένα και δεν πρόκειται να απαντήσουν και μέχρι τις εκλογές, στα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Το να λες θα καταγγείλουμε το μνημόνιο δε λέει τίποτα. Εδώ χρειάζονται έμπρακτα πράγματα».
=====================================
Ποιοι βρέθηκαν στο τιμόνι της ΔΕΗ από το 2000
Όπως και να χει, φαίνεται, ότι οι όποιες "χορηγίες" δόθηκαν ήταν καλά δεμένες με αποφάσεις θεσμικών οργάνων ή με νομοθετήματα. Η ουσία, όμως, είναι όπως αναφέρει και το πόρισμα "Ρακιντζή" πως αντίκεινται στο νόμο περί συνδικαλιστικής ελευθερίας.
Σε μία από τις επίμαχες περιόδους από το 2000 έως το 2009 στο "τιμόνι" της ΔΕΗ βρέθηκαν κατά σειρά οι Στέργιος Νέζης, Δημήτρης Μανιατάκης και ο Τάκης Αθανασόπουλος.
Άνθρωποι κοντά στους τότε διευθύνοντες συμβούλους της ΔΕΗ μιλώντας στο "Έθνος" αναφέρουν ότι "οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν ήταν είτε κατόπιν εισηγήσεων του μετόχου της επιχείρησης (δημόσιο) είτε αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων και γενικών συνελεύσεων αλλά και όπως όριζαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Οι τελευταίες μάλιστα ουσιαστικά αποτελούν νόμους".
Την περίοδο του 2004 και 2005 είχαν εγκριθεί έκτακτες επιχορηγήσεις της τάξης των 5 εκατ. ευρώ ως επιβράβευση των εργαζομένων για την επιτυχημένη συμβολή τους στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το... πράσινο φως για τα ποσά αυτά είχε... δώσει η τότε κυβέρνηση. Οι επιχορηγήσεις αφορούσαν σε προγράμματα κοινωνικού και αγροτικού τουρισμού. Στέλεχος που ήταν κοντά σε έναν εκ των τριών διευθυνόντων συμβούλων σχολιάζει πως "το ζήτημα είναι αν τα κονδύλια αυτά διαχειρίστηκαν σωστά από τη ΓΕΝΟΠ ή τον ΟΚΔΕ. Δηλαδή αν ζημιώθηκαν οι εργαζόμενοι και βρέθηκαν κερδισμένοι μόνο συνδικαλιστές". Επίσης, άλλη πηγή λέει στο "Έθνος" πως "γενικώς οι όποιες αποφάσεις βγήκαν από τα διοικητικά συμβούλια για επιχορηγήσεις ανέφεραν ότι αυτές αφορούν δημόσιες και διεθνείς σχέσεις και επισκέψεις. Συνεπώς οι οικονομικές διευθύνσεις της επιχείρησης δεν εξέταζαν παραστατικά κατά την προσκόμιση των τιμολογίων".
Μία υπόθεση που ανακύπτει από τα πορίσματα είναι και αυτή της επιχορήγησης μελέτης της ΓΕΝΟΠ για το νομικό διαχωρισμό της ΔΕΗ. Απόφαση που ελήφθη το 2009. Το ποσό ήταν 300.000 ευρώ. Μέχρι τη θητεία του κ. Αθανασόπουλου η μελέτη δεν είχε παραδοθεί. Και συνεπώς τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να επιστραφούν. Επιπλέον στην συλλογική σύμβαση που υπεγράφη το 2008 δεν δινόταν καμία είδους ενίσχυση στη ΓΕΝΟΠ ή τον ΟΚΔΕ πάρα μόνο οι μισθολογικές αυξήσεις.
Όπως και να χει, φαίνεται, ότι οι όποιες "χορηγίες" δόθηκαν ήταν καλά δεμένες με αποφάσεις θεσμικών οργάνων ή με νομοθετήματα. Η ουσία, όμως, είναι όπως αναφέρει και το πόρισμα "Ρακιντζή" πως αντίκεινται στο νόμο περί συνδικαλιστικής ελευθερίας.
========================================
Πρώτη είδηση τα "σκάνδαλα" της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - Εξαφανισμένες από την πολιτική ατζέντα οι επιπτώσεις του 2ου μνημονίου που ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ–ΔΗ.ΣΥ
Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής κατήγγειλε ¨σκάνδαλα¨, ¨σημεία και τέρατα¨, στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗΑκόμα και ο θεσμοθετημένος με Σ.Σ.Ε. κοινωνικός Τουρισμός ποινικοποιήθηκε από τον κ. ΡακιντζήΤα Μ.Μ.Ε. ¨πρόθυμα¨ μεγαλοποίησαν τις καταγγελίες του κ. Ρακιντζή και τις ¨έπαιξαν¨ για βδομάδες… Παρόλα αυτά καμία δίωξη... δεν ασκήθηκε και παρέμειναν ως σκιά οι κατηγορίεςΤο λογικό συμπέρασμα είναι ότι οι κατηγορίες ήταν εντελώς αβάσιμες και χρησιμοποιήθηκαν εντέχνως για να πλήξουν την αξιοπιστία της ΓΕΝΟΠ εν όψει ξεπουλήματος της ΔΕΗ!
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, επαναλαμβάνονται οι ίδιες καταγγελίες και τα ¨ντόπερμαν¨ του μνημονίου στα Μ.Μ.Ε. τις κάνουν και πάλι πρώτο θέμαΈνα μήνα πριν από τις εκλογές η ¨ατζέντα¨ δεν θα πρέπει να περιέχει τις επιπτώσεις του 2ου μνημονίου για τον λαό, την χώρα και τους εργαζόμενους.
Η ατζέντα πρέπει να αποπροσανατολίζει, με θέματα λαθρομεταναστών, που είναι μεν σοβαρότατα αλλά οι λύσεις που προτείνονται είναι αστείες, θα πρέπει να περιέχει ¨σκάνδαλα¨ τύπου ΓΕΝΟΠ, έτσι ώστε ταυτόχρονα να μετατίθεται η συζήτηση αλλά και να αποδυναμώνεται το συνδικαλιστικό κίνημαΤι προβλέπει το 2ο μνημόνιο που έχει ψηφιστεί από 199 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Ν.Δ. και της ΔΗ.ΣΥ., που επιμελώς αποφεύγουν να αναφέρουν τα ΜΕΓΑΛΑ Κανάλια, ο κ. Γιάννης, ο κ. Μανώλης και ο κ. Μπάμπης;
1. Περαιτέρω μειώσεις 65% στους ήδη μειωμένους μισθούς με στόχο μέχρι το 2015 να υπάρξει ευθυγράμμιση με τους μισθούς Βουλγαρίας- Ουγγαρίας- Ρουμανίας. (170-287 ευρώ!!!).2. ¨Αναμόρφωση¨ των Σ.Σ.Ε. έτσι ώστε όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και οικογενειακής κατάστασης, να παίρνουν τον ίδιο μισθό!!!3. Κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ευπαθείς ομάδες, ανάπηροι κ.α.). Καθιέρωση επιδόματος φτώχειας για όσους έχουν εισόδημα κάτω των 6.000€ ετησίως…4. Περαιτέρω μείωση συντάξεων και εφάπαξ με στόχο την εξοικονόμηση 2,4 – 4 δισεκατομμύρια ευρώ…5. 140.000 απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων μέχρι το 2015Όλα αυτά δεν είναι ζητήματα που μπορούν να γίνουν πρώτο θέμα, ούτε καν θέμα για τα μεγάλα διαπλεκόμενα Μ.Μ.Ε.
Ούτε αυτά, ούτε το γεγονός ότι με το ¨κούρεμα¨ και το PSI που ¨έσωσε¨ για 7η φορά την χώρα, η κυβέρνηση Παπαδήμου – Βενιζέλου- Σαμαρά, λειτουργώντας ως κοινός ¨πολιτικός απατεώνας¨ κατέκλεψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων (πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ), κατέκλεψαν τις καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας, Νοσοκομείων, Πανεπιστημίων, Τ.Ε.Ι. Επιμελητηρίων κτλ.

Τίποτε από όλα αυτά, δεν συγκινεί τα Μ.Μ.Ε.
Δεν πρέπει να συζητηθούν καθόλου προεκλογικά. Ρίχνουν πυροτεχνήματα για κάθε ζήτημα, όμως αυτά που καθορίζουν το μέλλον της χώρας και του λαού πρέπει να μείνουν εκτός προεκλογικής ατζένταςΔεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι τα ίδια Μ.Μ.Ε., δεν συγκινούνται από τεκμηριωμένες καταγγελίες ότι ιδιώτης παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας επιδοτείται μέσω της σκανδαλώδους Οριακής Τιμής του Συστήματος με 95 εκατομμύρια ευρώ ετησίωςΟύτε από την καταγγελία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και άλλων ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου με προκλητική του ρύθμιση το καλοκαίρι του 2011, ¨βαφτίζει¨ το ρεύμα του συγκεκριμένου παραγωγού ¨οικολογικό¨ και τον επιδοτεί με άλλα 65 εκατομμύρια Ευρώ ετησίωςΠροφανώς οι ¨αντικειμενικοί δημοσιογράφοι¨ βρίσκουν πολύ πιο ενδιαφέρουσα την καταγγελία του κ. Ρακιντζή, ότι ¨η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ φιλοξένησε συνδικαλιστές από το Μαρόκο με κόστος πάνω από 50  ημερησίως!!!
Εάν έχουν στοιχεία οι καταγγέλλοντες, ας παραπέμψουν τους υπεύθυνους της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην δικαιοσύνη και αν αποδειχθούν ένοχοι ας τους καταλογίσουν την βαρύτερη ποινή… (Σε κανονικό δικαστήριο, όχι σε σώμα συνενόχων όπως αυτό που ¨αθωώνει¨ Υπουργούς).
Μέχρι αυτό να συμβεί δικαιούμαστε να λέμε, όπως κάθε νοήμων άνθρωπος ότι η ανακίνηση ενός θέματος που έχει ξαναπαιχτεί, εξυπηρετεί σκοπιμότητες
Του Μάκη Αποστολίδη
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: