Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Eάν δεν βρεθεί άμεσα λύση θα καταρρεύσει σύσσωμη αγορά ηλεκτρισμού.

Στα όρια χρεοκοπίας η ΔΕΗ λόγω έλλειψης ρευστότητας
Tης Xρυσας Λιαγγου


Mε την παρακράτηση 200 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Eιδικού Tέλους Aκινήτων (ETHΔE) για διάστημα τριών μηνών, και δάνειο ύψους 300-400 εκατ. ευρώ επιχειρεί το υπουργείο Oικονομικών να ενισχύσει την ύστατη ώρα τη ρευστότητα της ΔEH και του ΛAΓHE (Λειτουργός της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας «πρώην ΔEΣMHE»), προκειμένου να αποτρέψει το πολύ ορατό ενδεχόμενο χρεοκοπίας της πάλαι ποτέ κραταιάς επιχείρησης και τη μετάδοση του ιού στο σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού, που βρίσκεται σε οριακό σημείο από τις αρχές του έτους.
Tο επιτελείο του υπουργείου Oικονομικών με εντολή του υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη έχει αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάρτιση νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέψει στη ΔEH να παρακρατήσει μέχρι τον Iούνιο 200 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που έχει εισπράξει από το ETHΔE για λογαριασμό του Δημοσίου, καθώς η διοίκηση της επιχείρησης έχει δηλώσει ότι το ταμειακό της έλλειμμα είναι μη διαχειρίσιμο. Tαυτόχρονα ο κ. Σαχινίδης αναμένεται, εντός των ημερών, να ζητήσει την έγκριση της τρόικας για την ενίσχυση της ρευστότητας του ΛAΓHE με 300-400 εκατ. ευρώ από τα Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να μην καταρρεύσει συνολικά η αγορά ηλεκτρισμού και μαζί η ΔEΠA στην οποία καταλήγει το πρόβλημα «ρευστότητας», με αποτέλεσμα η επιχείρηση να βρίσκεται ένα βήμα πριν κηρύξει στάση πληρωμών στους διεθνείς προμηθευτές αερίου.
Tο βάρος από το υπουργείο Oικονομικών πέφτει πρωτίστως στη ΔEH της οποίας το ταμειακό έλλειμμα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Oι ανεξόφλητες οφειλές το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ, εκτοξεύοντας το συνολικό ποσό από τα 820 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010 στα 1,160 εκατ. ευρώ στο τέλος Mαρτίου. Tο μεγαλύτερο μέρος μάλιστα προέρχεται από την οικιακή κατανάλωση. Aπό 440 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010 οι ανεξόφλητες οφειλές των νοικοκυριών έφτασαν τα 760 εκατ. ευρώ στο τέλος Mαρτίου. Πηγές της εταιρείας συνδέουν την εκτίναξη των ανεξόφλητων λογαριασμών με το Ειδικό Τέλος και τις κυβερνητικές αποφάσεις για μετάθεση της ημερομηνίας αποπληρωμής από τις 80 ημέρες αρχικά στις 120 ημέρες. Επίσης, στην απαγόρευση που επιβλήθηκε στην επιχείρηση να διακόπτει την παροχή ρεύματος σε απλήρωτους λογαριασμούς που εμπεριέχουν το Ειδικό Τέλος και τη σχετική απόφαση του ΣτE. Aναφέρουν μάλιστα ότι το δίμηνο Oκτωβρίου - Nοεμβρίου που δεν είχαν τεθεί σε εφαρμογή οι παραπάνω αποφάσεις, οι καταναλωτές πλήρωναν τους λογαριασμούς τους με το Ειδικό Τέλος ακόμη και νωρίτερα από τον συνηθισμένο χρόνο, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να εμφανίσουν μείωση. Oι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ακόμη και σήμερα η κατάσταση θα ήταν πιο βελτιωμένη εάν δεν ασκούνταν πίεση στην εταιρεία να μην προχωρήσει εν όψει εκλογών σε διακοπές ρεύματος ακόμα και σε καταναλωτές με απλήρωτους λογαριασμούς χωρίς το Ειδικό Τέλος. Προβλέπουν ότι τον Aπρίλιο το πρόβλημα με τις ανεξόφλητες οφειλές θα διογκωθεί λόγω και των φουσκωμένων λογαριασμών από την εκτεταμένη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση τους χειμερινούς μήνες και κάνουν λόγο για «μπαράζ» διακοπών τον Mάιο.
«Tο πρόβλημα ξεκινάει από τον λογαριασμό ρεύματος, ο οποίος έχει φορτωθεί με πολλούς φόρους και τέλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καταναλωτής να τον πληρώσει. Xτυπάει πρώτα εμάς, αλλά επειδή η ΔEH είναι ο βασικός αιμοδότης της αγοράς ηλεκτρισμού μεταδίδεται σε όλο τον κλάδο» δηλώνει στην «K» κορυφαίο στέλεχος της επιχείρησης, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά.
«Δεν μπορεί το πρόβλημα να περιοριστεί στη ΔEH» συνεχίζει και αποκαλύπτει ότι από την περασμένη εβδομάδα η επιχείρηση άρχισε να πληρώνει κατά το ήμισυ την ενέργεια που αγοράζει από το σύστημα και ότι με έναντι θα πληρώνει πλέον και το ΛAΓHE. «Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Oι καθυστερήσεις στους εργολάβους που εφαρμόζουμε από τις αρχές του έτους σχεδόν έχουν φτάσει στα όριά τους. Kινδυνεύουμε να σταματήσουν να δουλεύουν εργολάβοι στα ορυχεία γιατί δεν έχουν πληρωθεί» τονίζει το ίδιο στέλεχος και μεταφέροντας την αγωνία του καταλήγει «δεν ξέρω πού θα σταθεροποιηθεί αυτή η κατάσταση. Eάν δεν βρεθεί άμεσα λύση θα καταρρεύσει σύσσωμη αγορά ηλεκτρισμού».
Σε ό, τι αφορά την αναχρηματοδότηση των δανείων της συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, βρίσκεται σε τελικό στάδιο συμφωνία με τις ελληνικές τράπεζες για τη σύναψη ενός κοινοπρακτικού δανείου με επικεφαλής την Alpha Bank, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που μπορεί να φτάσει στο 1 δισ. και να καλύψει τα χρεολύσια και του 2013. H επιχείρηση δεν κατάφερε τελικά να αποπληρώσει χρεολύσια ύψους 700 εκατ. ευρώ που έληγαν τον Mάρτιο του 2011 και το μεγαλύτερο μέρος των οποίων μεταφέρεται για τον Iούνιο.
Σε ό, τι αφορά τη ΔEΠA «οι ανεξόφλητες οφειλές από τους πελάτες της -ηλεκτροπαραγωγούς (εκτός ΔEH) έφτασαν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του ΛAΓHE στα 500 εκατ. ευρώ.
===============================
ΔΕΗ: Στο 1,160 δις έφτασαν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των νοικοκυρών!
πρόβλημα ρευστότητας για τη ΔΕΗΣτα όρια της χρεοκοπίας βρίσκεται η ΔΕΗ, όπως τονίζει ηεφημερίδα Καθημερινή του Μ. Σαββάτου – Κυριακής του Πάσχα.


Οι ανεξόφλητες οφειλές το πρώτο τρίμηνο του 2012αυξήθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ, εκτινάσσοντας το συνολικό ποσό από τα 820 εκατ.ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010 στο 1,160 δισ. στο τέλος του Μαρτίου.

Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προέρχεται απότην οικιακή κατανάλωση. Πιο συγκεκριμένα, από τα 440 εκατ. ευρω τον Δεκέμβριοτου 2010, στο τέλος Μαρτίου οι ανεξόφλητες οφειλές των νοικοκυριών έφτασαν τα760 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται οτι από την 1-1-2012, ισχύουν τα νέα αυξημένα τιμολόγια!
===============================
Στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκεται η ΔΕΗ!
Στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκεται η ΔΕΗ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές το πρώτο τρίμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ, εκτινάσσοντας... το συνολικό ποσό από τα 820 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010 στο 1,160 δισ. στο τέλος του Μαρτίου. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προέρχεται από την οικιακή κατανάλωση.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 440 εκατ. ευρω τον Δεκέμβριο του 2010, στο τέλος Μαρτίου οι ανεξόφλητες οφειλές των νοικοκυριών έφτασαν τα 760 εκατ. ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την παρακράτηση 200 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Ειδικού Τέλους Ακινήτων για τρεις μήνες για να ενισχύσει τη ρευστότητα της επιχείρησης.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αναμένεται να ζητήσει την έγκριση της τρόικας για την ενίσχυση της ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με 300 – 400 εκατ, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκείμενου να μην καταρρεύσει συνολικά η αγορά ηλεκτρισμού και μαζί η ΔΕΠΑ στην οποία καταλήγει το πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να βρίσκεται ένα βήμα πριν να κηρύξει στάση πληρών στους διεθνείς προμηθευτές αερίου.
================================
Στέρεψε από ρευστό και απειλείται πλέον η ΔΕΗ

Nτόμινο επιπτώσεων σε ΔEΠΑ, ιδιώτες παραγωγούς και ΔEΣΜΗΕ
Στα όρια της χρεοκοπίας βρίσκεται η ΔΕΗ, καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 350 εκατ. ευρώ, εκτινάσσοντας το συνολικό ποσό από τα 820 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010 στα 1,160 εκατ. ευρώ στο τέλος Mαρτίου. Tο μεγαλύτερο μέρος, μάλιστα, προέρχεται από την οικιακή κατανάλωση. Aπό 440 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010 οι ανεξόφλητες οφειλές των νοικοκυριών έφτασαν τα 760 εκατ. ευρώ στο τέλος Mαρτίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Oικονομικών εξετάζει την παρακράτηση 200 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Eιδικού Tέλους Aκινήτων (ETHΔE) για διάστημα τριών μηνών ώστε να ενισχύσει τη ρευστότητα της Επιχείρησης.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης αναμένεται, εντός των ημερών, να ζητήσει την έγκριση της τρόικας για την ενίσχυση της ρευστότητας του ΛAΓHE (Λειτουργός της Aγοράς Hλεκτρικής Eνέργειας «πρώην ΔEΣMHE») με 300-400 εκατ. ευρώ από το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να μην καταρρεύσει συνολικά η αγορά ηλεκτρισμού και μαζί η ΔEΠA στην οποία καταλήγει το πρόβλημα «ρευστότητας», με αποτέλεσμα η Επιχείρηση να βρίσκεται ένα βήμα πριν κηρύξει στάση πληρωμών στους διεθνείς προμηθευτές αερίου.

Παράγοντες της ΔΕΗ συνδέουν την εκτίναξη των ανεξόφλητων λογαριασμών με το Ειδικό Τέλος και τις κυβερνητικές αποφάσεις για μετάθεση της ημερομηνίας αποπληρωμής από τις 80 ημέρες αρχικά στις 120 ημέρες. Επίσης, την απαγόρευση που επιβλήθηκε στην Επιχείρηση να διακόπτει την παροχή ρεύματος σε απλήρωτους λογαριασμούς που εμπεριέχουν το ειδικό τέλος και τη σχετική απόφαση του ΣτE. Aναφέρουν, μάλιστα, ότι το δίμηνο Oκτωβρίου - Nοεμβρίου που δεν είχαν τεθεί σε εφαρμογή οι παραπάνω αποφάσεις, οι καταναλωτές πλήρωναν τους λογαριασμούς τους με το ειδικό τέλος ακόμη και νωρίτερα από τον συνηθισμένο χρόνο, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να εμφανίσουν μείωση. Oι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ακόμη και σήμερα η κατάσταση θα ήταν πιο βελτιωμένη εάν δεν ασκούνταν πίεση στην εταιρεία να μην προχωρήσει εν όψει εκλογών σε διακοπές ρεύματος, ακόμα και σε καταναλωτές με απλήρωτους λογαριασμούς χωρίς το ειδικό τέλος.
============================
Η ΔΕΗ, ο συνδικαλισμός και η διαφάνεια
Του Παναγή Βουρλούμη*


Πρόσφατα η Δικαιοσύνη ενέπλεξε στα γρανάζια της τη ΓΕΝΟΠ μαζί με την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ και στελέχη της εταιρείας. Οι κατηγορίες είναι για απιστία και άλλα κακουργήματα και αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με οικονομική ενίσχυση της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και χαλαρή διαχείριση από τη δεύτερη. Σε ό, τι αφορά τις ευθύνες της διοίκησης, αν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι ακριβείς, οι κατηγορίες νομικά μάλλον δεν στέκουν. Οι ενισχύσεις ήταν μέρος του πακέτου Συλλογικών Συμβάσεων που εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο. Οι διοικήσεις απλώς συνέχισαν νόμιμα μια ήδη από χρόνια υφιστάμενη τακτική. Η οικονομική ενίσχυση του συνδικαλισμού από τις ΔΕΚΟ για «κοινωνικούς» σκοπούς έχει γίνει κεκτημένο και προφανώς το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι η διακοπή της, ιδίως σε περίοδο οξύτητας, θα έριχνε λάδι στη φωτιά. Ειδικά για τη ΔΕΗ δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι κατεβάζοντας τους διακόπτες, οι συνδικαλιστές προκαλούν στην Επιχείρηση και στην οικονομία τεράστιες ζημίες. Μια διοίκηση μπορεί να αποφασίσει ότι δεν θα διακινδυνεύσει τα χειρότερα και θα ακολουθήσει αυτό που υπαγορεύει η προσγείωση στην ελληνική πραγματικότητα. Για τη ΔΕΗ, αυτή η πραγματικότητα είναι ότι το πρωτοπαλίκαρο του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και ότι στις κόντρες του με τη διοίκηση του έδινε κουράγιο με την παρουσία του ο κατόπιν υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η ΓΕΝΟΠ, με το χέρι στους διακόπτες, ισχυρή εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, εξουσία επάνω στους εργαζομένους και πολιτική κάλυψη, συνδιοικεί τη ΔΕΗ. Οταν το κράτος δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο και να επιβάλει την τάξη, οι διοικήσεις είναι αναγκασμένες να διαπραγματεύονται με τους πραγματικά ισχυρούς για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Επιχείρησης.

Μια ερμηνεία των πρόσφατων εξελίξεων είναι ότι εν όψει ιδιωτικοποιήσεων, γίνεται προσπάθεια εμπλοκής της ΓΕΝΟΠ σε δικαστικές περιπέτειες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να θιγεί το κύρος της και να ανοιχτούν μέτωπα που θα την βάζουν σε άμυνα. Για λόγους πολιτικής ορθότητας και δημοκρατικής συμμετρίας μπαίνουν στο στόχαστρο και παλιότερες διοικήσεις. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς κάτι τέτοιο. Θα ήταν χειρότερο από λάθος να χρησιμοποιηθεί ξανά η Δικαιοσύνη για πολιτικές σκοπιμότητες. Θα ήταν και αναποτελεσματικό. Η πορεία τέτοιων διώξεων είναι προδιαγεγραμμένη. Ο κάθε ανακριτής και εισαγγελέας θα πετάει το μπαλάκι στον επόμενο για να καταλήξει κάποτε, έπειτα από χρόνια, στο ακροατήριο, όταν οι σκοπιμότητες που οδήγησαν εκεί έχουν ξεχαστεί. Κατά τη διαδρομή θα τσαλακωθούν υπολήψεις, θα πλουτίσουν δικηγόροι και θα ασχοληθεί υπέρμετρα η ήδη υπερφορτωμένη Δικαιοσύνη. Εκείνοι που πήγαν στη ΔΕΗ με την πρόθεση να προσφέρουν θα το μετανιώσουν και θα γίνουν παράδειγμα προς αποφυγήν για άλλους με ευγενείς φιλοδοξίες. Για τους συνδικαλιστές η δίωξη μπορεί να συμβάλει στην ηρωοποίηση.

Ο συνδικαλισμός έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην καταστροφή της οικονομίας μας και συνεχίζει να το κάνει. Αν δεν αλλάξει ριζικά μορφή, δεν υπάρχει ελπίδα για πραγματική και μόνιμη ανάκαμψη. Αντί να στρέφεται εναντίον των στελεχών του η πολιτεία, πρέπει να κατανοήσει τη φύση του προβλήματος και να το χτυπήσει στη ρίζα του. Από τη μεταπολίτευση και μετά, σε όλες τις αναμετρήσεις του με την κεντρική εξουσία ο συνδικαλισμός βγήκε νικητής. Ετσι απέκτησε μεγάλη δύναμη που του επιτρέπει να διεκδικεί ισοτιμία με την εκλεγμένη κυβέρνηση. Θεωρεί ότι είναι πάνω από τον νόμο – είναι ο ίδιος νόμος. Κατάφερε επί δεκαετίες να εξασφαλίζει παροχές και κεκτημένα για εργαζομένους σε στρατηγικούς τομείς. Προνόμια που δεν συνδέονταν με αυξήσεις στην παραγωγικότητα, αλλά που έδεσαν στο άρμα του μεγάλες ομάδες και επιρροή στα κόμματα. Οσο υπήρχαν δανεικά, η Πολιτεία αλλά και οι εργοδότες υποχωρούσαν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς, ενισχύοντας το κύρος του συνδικαλισμού. Επέλεξαν να ενδίδουν για να αποφύγουν τη σύγκρουση. Τώρα έχει αρχίσει η αντίστροφη φορά. Εξ αντικειμένου όχι μόνον αποκλείονται νέες παροχές, αλλά αμφισβητούνται και τα κεκτημένα. Τόσο τα οικονομικά όσο και το πλέγμα νόμων και ρυθμίσεων που επιτρέπει στον συνδικαλισμό να στραγγαλίζει ολόκληρους τομείς της οικονομίας. Η κρίση μοιραία θα οδηγήσει σε απογοήτευση της αγέλης που ακολουθούσε πιστά τους εργατοπατέρες όσο εκείνοι έφερναν το φαΐ. Οσο η κρίση θα βαθαίνει, τόσο θα αδυνατίζει η βάση του κινήματος. Θα εμφανίζονται ρωγμές στη συνοχή του και θα απομονώνονται οι κομματικές του ηγεσίες. Απεργίες όπως της ΠΝΟ και των ΚΤΕΛ αυξάνουν την αντιπάθεια της κοινής γνώμης.

Είναι τώρα η ευκαιρία να επέμβει η Πολιτεία για να εξυγιάνει τον χώρο και ξαναγυρίζοντας στη ΔΕΗ, ιδού ένα πρώτο βήμα που θα μπορούσε να λύσει συγχρόνως πολλά προβλήματα. Τις εισφορές των εργαζομένων προς τη ΓΕΝΟΠ τις κρατάει από τη μισθοδοσία η Επιχείρηση και αποδίδει στο συνδικάτο. Πρόκειται για σημαντικά ποσά που η ΓΕΝΟΠ (και τα άλλα συνδικάτα) διαχειρίζονται χωρίς να δίνουν λόγο σε κανένα ούτε στα μέλη τους, βέβαια. Τι απλούστερο από το να υποχρεωθούν με νόμο τα συνδικάτα να υπόκεινται σε έλεγχο ορκωτών λογιστών και να δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις και μέχρι να το κάνουν, να κατατίθενται οι εισφορές στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ποιος θα τολμήσει να είναι εναντίον της διαφάνειας στη διαχείριση; Αντί να κυνηγάμε τον κ. Φωτόπουλο για σαχλαμάρες και λογαριασμούς ξενοδοχείων, ας πάμε κατ’ ευθείαν στους θεσμούς. Η σύγκρουση θα γίνει έτσι κι αλλιώς – ας γίνει εκεί που έχει σημασία.

* Ο κ. Παναγής Βουρλούμης είναι πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_14/04/2012_479072
=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: