Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

Την μεγάλη ήττα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ  ούτε ο Πύρρος Δήμας θα «σηκώσει» 


Καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας

«Μοντέλο» για τις ΔΕΚΟ η σύμβαση στη ΔΕΗ για απολύσεις και μειώσεις μισθών

Σύμβαση-πιλότο για τις συλλογικές συμβάσεις που αναμένεται να υπογραφούν το προσεχές διάστημα σε ΔΕΚΟ όπως οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ κ.ά. αποτελεί η πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ προς το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι, μεταξύ άλλων, οι απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού, ελεύθερες μεταθέσεις και μειώσεις μισθών.

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, η διοίκηση -σύμφωνα με το άρθρο 35 της πρότασης ΣΣΕ- προβλέπει ότι σε περίπτωση αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ ή παύσης λειτουργίας μονάδων ή για γενικότερους οικονομικούς λόγους, το πλεονάζον προσωπικό θα απολύεται με απόφαση διευθύνοντος συμβούλου, αφού προηγουμένως εξετασθεί η δυνατότητα μετάθεσης, αλλαγής ειδικότητας ή μετεκπαίδευσης.
Αν η εταιρεία προτείνει μια από αυτές τις λύσεις (μετάθεση, αλλαγή ειδικότητας) και ο εργαζόμενος αρνηθεί, θα επέρχεται άμεση καταγγελία της σύμβασης.
Απολύσεις προβλέπονται και για τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι κριθούν στάσιμοι μια τριετία, επανακριθούν έναν χρόνο αργότερα και κριθούν πάλι τελεσίδικα στάσιμοι.
Για τις μεταθέσεις η πρόταση της διοίκησης προβλέπει ότι άρνηση αποδοχής μετάθεσης εξομειώνεται με παραίτηση του μισθωτού. Με παραίτηση, επίσης, εξομειώνεται η αδικαιολόγητη απουσία επί 20 συνεχείς εργάσιμες ημέρες ή 30 διακεκομμένες στη διάρκεια του έτους.
Οι προτάσεις για τη νέα ΣΣΕ προβλέπουν και μείωση των βασικών μισθών κατά 15%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, των ειδικών επιδομάτων κατά 33%, πάγωμα του χρονοεπιδόματος και χορήγηση του επιδόματος βάρδιας μόνο σε όσους πράγματι εργάζονται (έχουν δηλαδή φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας). 
ΓΕΝΟΠ: Στις 14 Μαΐου 2013 λήγει η μετενέργεια
Πάντως, από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ αναφέρεται ότι η προηγούμενη σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ ήταν 2ετής (2008-2009) και με βάση το νόμο 1876/1990 η μετενέργεια λήγει στις 14 Μαΐου 2013.
Στις 14 Μαΐου 2012 λήγει η μετενέργεια σε όσες επιχειρήσεις είχε υπογραφεί σύμβαση μονοετούς διάρκειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: